R O M Â N I A
JUDETUL MURES
CONSILIUL JUDETEAN

HOTÃRÂREA NR. 15
din 17 februarie 2005
privind stabilirea nivelului contributiilor comunitatilor locale la finantarea
activitatii de protectie a copiilor institutionalizati si a celor cu deficiente pe anul 2005


Consiliul Judetean Mures,
Având in vedere Expunerea de Motive nr.1396/08.02.2005 a Directiei Buget Finante si Asistenta Economica,
Potrivit prevederilor art.nr.17 din Ordonanta de Urgenta nr.12/2001 privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie, a HGR nr.457/2000 privind aprobarea Normelor metodologice de stabilire a nivelului contributiilor comunitatilor locale la finantarea activitatii de protectie a copilului aflat in dificultate,
In temeiul prevederilor art.109 din Legea 215/2001 privind administratia publica locala,

hotaraste:

Art.1. Se aproba nivelul contributiei comunitatilor locale la finantarea activitatii de protectie a copiilor institutionalizati, in suma de 57.096 mii lei /copil/an.
Art.2. Se aproba nivelul contributiei comunitatilor locale la finantarea activitatii de protectie a copiilor cu deficiente, in suma de 15.548 mii lei/copil/an.
Art.3. Prezenta hotarâre se va transmite Directiei Generale Judetene pentru Protectia Copilului si se va publica in Monitorul Oficial al Consiliului Judetean.


PRESEDINTE
Lokodi Edita Emöke
  Contrasemneaza
SECRETAR GENERAL
Toganel Ioan

 


ROMÂNIA
JUDETUL MURES
CONSILIUL JUDETEAN
Directia Buget Finante
Si Asistenta Economica
Nr.1396/08.02.2005

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotarâre privind stabilirea nivelului contributiilor comunitatilor locale la finantarea activitatii de protectie a copiilor institutionalizati si a celor cu deficiente


Potrivit articolului nr.17 din O.U.G.nr.12/2001 privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie, activitatea serviciilor si institutiilor publice care asigura protectia copilului se finanteaza din urmatoarele surse:
-in mod obligatoriu din contributia consiliilor locale, municipale, orasenesti si comunale din a caror raza teritoriala provin copilul cu handicap si cel aflat in dificultate sau persoana majora care beneficiaza de protectie in conditiile art.19 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.26/1997 privind protectia copilului aflat in dificultate
-sume alocate din bugetul Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie;
-venituri proprii ale judetelor, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucuresti, potrivit legii.
Prin H.G.R.nr.457/2000 s-au aprobat Normele metodologice de stabilire a nivelului contributiilor comunitatilor locale la finantarea acestor activitati.
Conform acestora, nivelul contributiilor se stabileste pe baza cheltuielilor materiale si de prestari servicii realizate de aceste institutii in perioada precedenta si numarul de copii asistati.
In anul 2005, potrivit prevederilor, cheltuielile ce se vor realiza in centrele de plasament subordonate Directiei Generale pentru Protectia Drepturilor Copilului si cele din scolile speciale din judetul Mures sunt de aproximativ 45.334.523 mii lei, respectiv 4.166.984 mii lei, reprezentând o cheltuiala medie pe copil/an de 57.096 mii lei - pentru copiii institutionalizati din centrele de plasament, respectiv 15.549 mii lei/ copil/an - pentru cei cu deficiente care studiaza la scoli speciale din judetul Mures.
Contributia consiliilor locale, din localitatile de provenienta a copiilor, la finantarea activitatii de protectie a copilului in dificultate, a fost retinuta din cota de 17% din impozitul pe venit in bugetul Consiliului Judetean, solicitarea virarii urmând sa se faca doar pentru comunitatile teritorial-administrative din alte judete.
Directia Buget Finante si Asistenta Economica, impreuna cu Directia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului, vor face demersuri la Consiliile Locale din tara in vederea recuperarii sumelor datorate.

 

DIRECTOR
Bartha Iosif
  VAZUT,
VICEPRESEDINTE,
Groza Emil