R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 174
din 16 decembrie 2010
privind aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici ai investiției "Semaforizare intersecție Sâncraiu de Mureș"

Consiliul Județean Mureș,
Văzând Expunerea de motive nr. 19650 din 10.XII.2010 a Direcției Tehnice, precum și avizul comisiilor de specialitate,
Potrivit prevederilor art.44 din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare,
În temeiul art. 97 alin (1) din Legea nr. 215 / 2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. Se aprobă documentația tehnico-economică a investiției "Semaforizare intersecție Sâncraiu de Mureș", cu indicatorii tehnico-economici, în valoare totală cu TVA (24%) de 177.730 lei din care C+M: 82.780 lei lei, echivalent cu 41.390 Euro din care C+M: 19.260 Euro (1 euro = 4,2940 lei, pentru data de 19.10.2010 comunicat de BNR), conform devizului general cuprins în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.2. De realizarea investiției răspunde Direcția Tehnică din cadrul Consiliului Județean Mureș.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emőke
  Contrasemnează
SECRETAR
Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Nr.19.650/10.XII.2010

EXPUNERE DE MOTIVE
privind aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici ai investiției "Semaforizare intersecție Sâncraiu de Mureș"

În localitatea Sâncraiu de Mureș se intersectează două drumuri județene, DJ 135B (care preia inclusiv traficul greu dinspre Tîrgu Mureș) și DJ 152A, precum și o stradă din localitate.
Intersecția fiind intens circulată, pentru fluidizarea circulației s-a propus semaforizarea intersecției. Prin introducerea semaforizării la aceasta intersecție se va realiza o mai buna fluență a circulației de vehicule și pietoni cu consum minim de energie și timp, în condiții de siguranță și confort. La recensământul circulației din perioada aprilie-mai 2010, numărul total de vehicule înregistrat în decurs de 24 de ore a fost de 1990 pe DJ 152A și 7993 vehicule pe DJ 135B, la postul de înregistrare a traficului din imediata vecinătate a intersecției.
Controlul strict al traficului este o necesitate ținând cont de creșterea din ce în ce mai însemnată a numărului de autovehicule și implicit a traficului. În acest mod se poate controla într-o oarecare măsură și poluarea unor anumite zone prin asigurarea unei mai bune fluențe a circulației.
Pentru realizarea semaforizării intersecției este necesar întocmirea unui proiect de specialitate de către un proiectant autorizat, care trebuie avizat de poliția rutieră.
Pentru realizarea proiectului și a lucrării în sine, s-a încheiat contractul de prestări servicii de proiectare nr.63/12.11.2010 cu SC UTI Traffic Management SRL din București.
În studiul de fezabilitate, proiectantul propune două variante, soluția recomandată fiind varianta nr.2, și anume:
Varianta 1:
- montarea de semafoare noi, tip LED
- echiparea intersecțiilor cu automate de dirijare
- realizarea legăturilor între semafoare și automat
- realizarea canalizației electrice aeriene;
- refacerea semnalizării rutiere, orizontală și verticală prin marcaje rutiere și montare table indicatoare.

Varianta 2:
- montarea de semafoare noi, tip LED
- echiparea intersecțiilor cu automate de dirijare
- realizarea legăturilor între semafoare și automat
- realizarea canalizației electrice aeriene;
- refacerea semnalizării rutiere, orizontală și verticală prin marcaje rutiere și montare table indicatoare.
- amplasarea unor camere video pentru detecția traficului - elementul care aduce îmbunătățire variantei nr.1.
Proiectantul, pentru realizarea investiției, propune Varianta nr.2, cea mai optimă privind implementarea unui management eficient de trafic în aceasta intersecție, din următoarele motive:
- lungimile de coada formate de autovehicule la nivel de rețea se vor micșora cu aproximativ 12%
- se va reduce consumul de combustibil cu aproximativ 20%
- consumul de noxe în grame se va reduce cu aproximativ 15%
- timpii de deplasare la nivel de rețea se vor micșora cu aproximativ 10%

Pe baza documentației tehnice întocmite se vor realiza și lucrările de construcții și instalații.
Prin realizarea investiției va rezulta o intersecție semaforizată, cu caracteristici tehnice corespunzătoare din punct de vedere tehnic și va crește siguranța în exploatare.
Valoarea totală cu TVA (24%) a investiției, conform studiului de fezabilitate, este de 177.730 lei din care C+M: 82.780 lei, echivalent cu 41.390 Euro din care C+M: 19.260 Euro (1 euro = 4,2940 lei, pentru data de 19.10.2010 comunicat de BNR).
Durata de realizare a investiției se estimează la 15 zile.

 

VICEPREȘEDINTE
Szabó Árpád

  DIRECTOR
Márton Katalin