ROMÂNIA                                                                 PROIECT

          JUDEȚUL MUREȘ

       CONSILIUL JUDEȚEAN

 

 

                                                   HOTĂRÂREA  Nr. ___

                                                  din 25 septembrie 2008

 

privind aprobarea Strategiei și a Planului de acțiune pentru prevenirea și combaterea corupției, precum și pentru creșterea și menținerea integrității la nivelul Consiliului Județean Mureș în perioada 2008-2010

 

 

          Consiliul Județean Mureș,

Văzând Expunerea de motive nr. 13854/18.IX.2008, a Direcției Juridice și Administrație Publică, precum și avizele comisiilor de specialitate,

Având în vedere prevederile:

-              H.G. nr.609/2008 pentru aprobarea Strategiei naționale anticorupție privind sectoarele vulnerabile și administrația publică locală pe perioada 2008-2010;

-              H.G. nr.1346/2007 privind aprobarea Planului de acțiune pentru îndeplinirea condiționalităților din cadrul mecanismului de cooperare și verificare a progresului realizat de România în domeniul reformei sistemului judiciar și al luptei împotriva corupției;

-              Deciziei Comisiei Europene 2006/928/CE din 13 decembrie 2006 de stabilire a unui mecanism de cooperare și de verificare a progresului realizat de România în vederea atingerii anumitor obiective de referință specifice în domeniul reformei sistemului judiciar și al luptei împotriva corupției, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 354 din 14 decembrie 2006;

-              art. 91 alin.(1) și alin.(3) lit. d) din Legea 215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

În temeiul art.97 alin(1) din Legea 215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

         

hotărăște:

Art.1. Se aprobă Strategia și Planul de acțiune pentru prevenirea și combaterea corupției, precum și pentru creșterea și menținerea integrității la nivelul Consiliului Județean Mureș în perioada 2008-2010, cuprinse în anexele 1 și 2, care fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art.2. Președintele Consiliului Județean Mureș, vicepreședinții și aparatul de specialitate vor asigura aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri.

Art.3. Prezenta hotărâre se comunică tuturor direcțiilor din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Mureș.

 

 

     Președinte                                          AVIZAT PENTRU LEGALITATE

                                                                                 Secretar                   

Lokodi Edita Emőke                                                  

                                                                                Paul Cosma


               ROMÂNIA      

          JUDEȚUL MUREȘ

      CONSILIUL JUDEȚEAN

Direcția Juridică și Administrație Publică

         Nr.  13854/18.IX.2008

 

 
EXPUNERE DE MOTIVE

privind aprobarea Strategiei și a Planului de acțiune pentru prevenirea și combaterea corupției, precum și pentru creșterea și menținerea integrității la nivelul Consiliului Județean Mureș în perioada 2008-2010

 

          Prin Hotărârea nr.609/2008, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.514/08.07.2008, a fost aprobată Strategia națională anticorupție privind sectoarele vulnerabile și administrația publică locală pe perioada 2008-2010. În cuprinsul acesteia se precizează că, din informațiile oferite la nivelul administrației publice, se constată existența unor factori de risc, care odată materializați, generează probleme specifice fiecărui sector. Din această constatare rezultă necesitatea unei abordări integrate a politicilor anticorupție, atât din punct de vedere legislativ și instituțional, cât și prin implementarea de instrumente și bune practici la nivelul administrației publice locale și al sectoarelor vulnerabile.

          În acest sens, prin acest act normativ sunt stabilite o serie de domenii prioritare, obiective și direcții de acțiune care vizează, în principal, următoarele: creșterea gradului de informare a publicului cu privire la consecințele actelor de corupție, creșterea gradului de responsabilizare a personalului propriu asupra riscurilor asociate corupției, eliminarea barierelor administrative, utilizarea tehnologiilor informatice în cadrul serviciilor publice, sprijinirea administrației publice în vederea evaluării dimensiunii fenomenului de corupție, adaptarea cadrului legislativ și a politicilor publice conform recomandărilor studiilor, analizelor și auditurilor independente, creșterea transparenței în sistemul de management al resurselor umane, gestionarea corectă a fondurilor publice, susținerea campaniilor de prevenire a fenomenului corupției, combaterea fenomenului corupției prin întărirea colaborării intra și interinstituționale și prin monitorizarea aplicării prevederilor legale.

          De asemenea, prin adresa nr.187/10.06.2008, Centrul de Resurse Juridice a propus Consiliului Județean Mureș adoptarea unei strategii și a unui plan de acțiune pentru menținerea și creșterea integrității în administrația publică locală în perioada 2008-2010, care se dorește a fi angajamentul autorității publice constituite la nivelul județului pentru o administrație publică locală curată și competentă, acționând în sprijinul cetățenilor și al comunității.

          Fundația Centrul de Resurse Juridice (CRJ) derulează în 7 județe din România (județul Mureș fiind unul din acestea) proiectul „Dezvoltarea capacității de advocacy a organizațiilor neguvernamentale locale”.

          Acest proiect vine în continuarea unei serii de proiecte dezvoltate de CRJ și Asociația Pro Democrația (APD). În cadrul unui astfel de proiect, CRJ a desfășurat o activitate de monitorizare a integrității instituțiilor și autorităților administrației publice locale, Consiliul Județean Mureș fiind una din instituțiile monitorizate. Această activitate s-a concretizat într-un Raport de monitorizare intitulat „Aleșii locali și funcționarii publici din județul Mureș – cazuri între ignoranță și ignorarea legii”, raport ce a fost dat publicității în august 2007.

          Monitorizarea integrității personalului din administrația publică locală – aleșii locali și funcționarii publici –, a integrității achizițiilor publice, a integrității concesionărilor și a parteneriatelor public-privat,  a scos în evidență o serie de puncte nevralgice, dar și unele modele de bună practică la nivelul județului Mureș, în general, precum și la nivelul Consiliului Județean Mureș.

          Strategia și planul de acțiuni elaborate la nivelul Consiliului Județean Mureș,  cuprind acțiuni privind respectarea legislației privind declarațiile de avere și de interese, asigurarea accesului liber la informațiile de interese public, asigurarea transparenței, a competiției, corectitudinii și justificării oportunității pentru fiecare cheltuială efectuată din banii publici, gestionarea cu maximă seriozitate și interes a tuturor semnalelor privind încălcări ale legii la nivelul instituției, menținerea unui dialog activ cu partenerii din societatea civilă, realizarea unui cadru de identificare, prevenire și descurajare a manifestării conflictelor de interese și a incompatibilităților, simplificarea procedurilor administrative și creșterea calității serviciilor pe care le oferă, informarea și instruirea permanentă a personalului propriu în vederea respectării standardelor de integritate și etică profesională.

          Deși la nivelul Consiliului Județean Mureș, o mare parte din acțiunile preconizate, așa cum rezultă din „Ghidul privind susținerea strategiei de promovare a integrității la nivel local” elaborat și pus la dispoziție de CRJ, sunt deja o practică curentă, adoptarea strategiei și planului de acțiune pentru menținerea și creșterea integrității în administrația publică locală ar însemna asumarea de către acesta a unui rol activ în creșterea integrității, pentru atingerea unor standarde europene de integritate.

          Apreciind că există disponibilitate în acest sens la nivelul autorității publice județene, cu atât mai mult cu cât se află la început de mandat, este oportună adoptarea unei hotărâri pentru aprobarea strategiei și a planului de acțiuni pentru prevenirea și combaterea corupției, precum și pentru menținerea și creșterea integrității în administrația publică locală în perioada 2008-2010.

          Față de aspectele mai sus arătate, în exercitarea atribuțiilor prevăzute de  art.91 alin.(1) și (3) lit.d) din  Legea 215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare, supunem spre aprobare Strategia și Planul de acțiuni pentru prevenirea și combaterea corupției, precum și pentru menținerea și creșterea integrității la nivelul Consiliului Județean Mureș în perioada 2008-2010, potrivit proiectului de hotărâre alăturat.

 

             p. PREȘEDINTE,                                        Secretar,

            SZABÓ ÁRPáD                                                   PAUL COSMA

            Vicepreședinte

 

 

 

 

 

 

Redactat: Adriana Farkas

19.09.2008