CAPITOLUL XIII

NORME SPECIFICE DE PREVENIREA ŞI STINGEREA INCENDIILOR LA EXPLOATAREA AGREGATELOR MINERALE PENTRU CONSTRUCŢII, INDUSTRIA STICLEI ŞI CERAMICII FINE

 

13.1 Norme pentru prevenirea şi stingerea incendiilor

pentru utilajele navale de extracţii a agregatelor minerale

 

13.1.1 În scopul prevenirii incendiilor, utilajele navale de extracţie vor fi construite în conformitate cu prevederile Registrului Naval Roman si în conformitate cu proiectele de construcţie avizate de acesta.

Orice modificare constructivă sau de schimbare de destinatie a încaperilor adusă la nave se va executa numai cu avizul Registrului Naval  Român.

13.1.2. Lichidele inflamabile, cu temperatura de aprindere sub 43° C, desti­nate satisfacerii nevoilor bordului, se pastrează in interiorul magaziilor, în rezervoare metalice sau în canistre închise, conform Registrului Naval Român.

13.1.3. În timpul lucrului cu materiale combustibile, furtunurile de incendiu vor fi pregătite şi montate la gurile de apă, iar stingatoarele vor fi pregatite şi aduse în imediata apropiere a magaziilor respective.

13.1.4. Materialele uşor inflamabile, depozitate la bordul navelor de extracţie, se vor controla, pentru a se cunoaşte buna lor păstrare.

13.1.5. Este interzisă depozitarea materialelor combustibile în casa maşinii, a navelor de extracţie.

13.1.6. Echipajul (personalul) navei de extracţie va verifica starea tehnică a instalaţiilor de alimentare cu combustibil si va lua masuri de remediere a defectiunilor constatate, în vederea prevenirii unor eventuale incendii.

13.1.7  Orice lucrare de sudură sau cu foc deschis la bordul navei de extracţie se va executa pe baza permisului de foc, numai de sudorii autorizaţi, care fac parte din echipa navei, asigurându-se la locul respectiv mijloacele de stingere necesare.

13.1.8 Se interzice pastrarea buteliilor de oxigen si a generatorului de acetilena, în afara locurilor stabilite prin regulile din Registrul Naval Român.

13.1. 9. Se interzice folosirea aparatelor sau utilajelor care produc scântei, în încaperi în care se produc gaze inflamabile sau folosirea unor astfel de materiale, în încaperile în care există aparate care produc scântei.

13.1.10. Exploatarea instalatiilor electrice de iluminat si forţă de la nave se va face cu respectarea normelor în vigoare, interzicându-se orice improvizaţie care prezinta pericol de incendiu.

13.1. 11. Pe navele de extracţie, este interzisa folosirea iampiior electrice por-tabile defecte, a cablurilor electrice si a stecherelor (fiselor) improvizate.

13.1.12 Accesul la instalaţia electrică a navei de extracţie o are numai electricianul bordului. Tot acesta va schimba si siguranţele arse de la tablourile electrice.

13.1. 13. Motoarele electrice folosite la manevrarea bigelor de la bordul navelor de extracţie vor fi protejate împotriva prafului, conform regulilor Registrului Naval Român.

13.1.14  Iluminatul cu lămpi de petrol se va face (acolo unde energia electrică lipseşte), conform regulilor Registrului Naval Român.

13.1.15  Este interzisă folosirea lămpilor ale căror rezervoare nu sunt din metal.

13.1.16  Este interzisă folosirea focului deschis în vederea iluminarii sau în alte scopuri, în casa maşinii sau în alte încaperi cu pericol de incendiu.

13.1.17 Radiatoarele electrice se vor folosi şi monta la bord conform regufilor  Registrului   Naval   Român.

13.1.18 Încălzirea compartimentelor navei de extracţie, cu radiatoare elec­trice portabile, este interzisă. De asemenea, este interzisă folosirea aparatelor elec­trice (reşouri, ciocane de lipit, etc.) în alte locuri, decât cele special amenajate în acest scop, aparatele în funcţiune fiind permanent supravegheate.

13.1.19 Se interzice folosirea mijloacelor de încălzit şi de preparare a hranei fără respectarea regulilor Registrului  Naval  Român.

13.1.20 Schemele de intervenţie si evacuare se vor afisa în locurile vizibile şi frecventate ale navei. Aceste scheme vor fi afişate şi în cabina echipajului.

13.1.21. Pe toate navele de extracţie (dragi, greifere, şalupe, bige, şalande autopropulsate, platforme plutitoare etc.) inventarul de incendiu se va aşeza la locuri vizibile şi bine cunoscute de întregul echipaj, fiind numerotat şi vopsit cu vopsea de culoare roşie.

13.1.22. Instalaţiile de semnalizare de la navele de extracţie vor fi în permanenţă sub tensiune.

13.1.23  La toate mijloacele de stins incendii se vor afişa instrucţiuni de folosire.

13.1.24  Stingătoarele cu spumă vor fi încarcate la timp, iar soluţiile vor fi verificate periodic. Pe fiecare stingător se vor lipi etichete, unde se vor specifica data încarcării, felul soluţiei existente în aparat si numele celui care a încarcat stingătorul. Fiecare stingător va fi prevăzut cu un cui pentru desfundat.

13.1.25. Stingătoarele cu CO2 vor fi prevăzute cu etichete, pe care se va înscrie greutatea totală si netă a aparatelor. Periodic, acestea se vor verifica, cântări şi completa, după caz.

13.1.26. Mijloacele de stins incendii de la bordul utilajelor navale de extracţie vor fi menţinute în ordine, curaţenie şi deplină stare de funcţionare.

13.1.27. Este interzisă blocarea mijloacelor si instalaţiilor de stins incendii, cât şi a căilor de acces cu diferite materiale.

13.1.28. Pentru alarmarea echipajului, în caz de incendiu, se va folosi instalaţia manuală de alarmare,  prin sonerii.

13.1.29. În momentul izbucnirii unui incendiu, la utilajul naval de extracţie se vor lua urmatoarele măsuri:

ü      se depisteaza locul acestuia pe utilajul naval de extracţie;

ü      se stabileste de ce natură este;

ü      se stabileşte direcţia de propagare;

ü      se iau măsuri pentru scoaterea în afara pericolului, a tuturor persoanelor aflate la bordul utilajului naval de extractie;

ü      se trece la acţiunea de stingere, echipajul actionând conform programului întocmit de şeful navei de extractie, precum si în raport de mijloacele de stingere prevazute,   după  caz;

ü      dacă incendiul ia proporţii se apelează la serviciul de pompieri al exploatării şi unitatea de pompieri militari.

13.1.30. Utilajul naval de extractie din apropiere trimite echipe cu mijloacele necesare,   la  nava  incendiată,   pentru  acordarea de ajutor.

13.1.31 Concomitent cu acţiunea de stingere a incendiului se procedează la evacuarea apei din santină, pentru a nu se forma acumulari masive de apă în zona superioară a utilajului naval, ce ar duce la periclitarea stabilităţii navei.

13.1.32 Pentru localizarea incendiului se va avea în vedere separarea rapidă a spaţiilor ce prezintă focare de incendiu, prin închiderea etanşă si folosirea mijloa­celor fixe de stingere (CO2, apa, spumă etc.).

 

13.2 Norme specifice de prevenirea incendiilor în industria materialelor de construcţii

 

13.2.1 Normele din acest capitol se referă la carierele de nişip, argilă, piatră, calcar, marmură, la secţiile de măcinare şi omogenizare, rampe de încărcare şi descărcare a materiilor prime şi finite, secţii de presare şi la depozitele de materiale incombustibile (nişip, argilă, ţigla, caramida etc.) din industria ceramică, produse refractare,  prefabricate din  beton etc.

13.2.2. Funcţionarea excavatoarelor, a staţiilor de funicular precum şi a celorlalte utilaje foloşite în cariere, este interzisă pe timp de furtună şi mai ales când acestea sunt însoţite de descărcări electrice atmosferice. Fac exepţie acele utilaje a căror securitate în funcţionare nu este periclitată în timpul descarcărilor electrice atmosferice şi deci nu pot provoca incendii.

13.2.3. La verificarea motoarelor cu ardere internă ale compresoarelor, buldozerelor, excavatoarelor, forezelor mobile, tractoarelor, nu se va foloşi flacără deschisă.

13.2.4. Instalaţiile tehnologice, maşinile-unelte, utilajele şi aparatura din secţiile unităţilor industriale vor fi intreţinute şi exploatate conform prevederilor instrucţiunilor furnizorului, Cărţilor tehnice ale acestora şi Regulamentului de fabri­caţie. Ele se vor controla şi revizui periodic, în termenele stabilite, înlaturându-se totodata defecţiunile ce ar putea provoca pericol de incendiu sau explozie.

13.2.5. La exploatarea maşinilor şi a utilajelor trebuie respectate graficele privind ungerea şi curăţirea periodică de praf şi de scame a acestora. Ungerea partilor mobile ale maşinilor se va face numai cu lubrifianţii indicaţi si numai în stare de repaos al maşinilor. În aceste grafice se vor indica şi echivalenţele de lubrifianţi, dintre lubrifianţii indicaţi de furnizorul de utilaje şi cei produsi în România, ca înlocuitori.

13.2.6. Sistermele de ungere ale agregatelor tehnologice şi ale liniilor auto­mate de productie vor fi permanent supravegheate, pentru evitarea pierderilor de lubrifianţi din lagăre, cuzineţi, angrenaje, transmisii etc. şi a supraîncălzirii lor. Orice defectiune va fi remediată numai de personal calificat.

Eventualele scurgeri accidentale se vor înlătura prin folosirea unor materiale absorbante (rumeguş, nisip etc.) care se vor colecta imediat în vase metalice cu capac. Acestea vor fi evacuate la sfârşitul zilei de lucru în locuri stabilite pentru acest scop si fără pericol de incendiu.

13.2.7. Se interzice introducerea în secţii a lubrifianţilor destinaţi ungerii maşinilor şi a utilajelor, în cantităţi mai mari decât necesarul pentru maximum trei zile de lucru, fără a se depăşi cantitatea de 25 litri. Păstrarea acestora se va face în locuri special amenajate, ferite de orice surse de foc sau de încălzire şi care vor fi marcate  cu   indicatoare.

13.2.8. Nu se admite introducerea în secţii a lichidelor combustibile utilizate în procesul tehnologic, în cantităţi mai mari decât necesarul unui schimb.

13.2.9. În timpul funcţionării utilajelor şi a maşinilor din secţiile de fabricate, acestea vor fi supravegheate pentru a se înlătura orice defecţiune ca: frecări, deformări, ruperi de piese etc., care ar putea produce scântei sau flame.

13.2.10. Periodic, se va face verificarea izolaţiei conductelor termice, pentru a se împiedica contactul cu materialele combustibile pe porţiunile deteriorate.

13.2.11. La executarea operaţiilor de curaţire cu motorină sau cu petrol a utilajelor, sau a unor piese componente ale acestora, se va întrerupe curentul elec­tric şi se va înlătura orice sursă de foc deschis din încăpere, asigurându-se totodată şi mijloacele pentru intervenţia rapida in caz de incendiu.

La locul unde se efectueaza asemenea operaţii, se va foloşi inscripţia: « ATENŢIE!  SE  LUCREAZĂ CU  SUBSTANŢE  INFLAMABILE».

13.2.12. Daca se utilizeaza cârpe sau câlţi, la curăţarea pieselor sau utilajelor, acestea trebuie colectate în cutii metalice, cu capac şi evacuate zilnic la terminarea lucrului.

13.2.13. Maşinile-unelte şi utilajele fixe de orice fel vor fi prevăzute cu instalaţii de legare la pământ pentru scurgerea sarcinilor electrostatice.

13.2.14. Utilajele acţionate de electromotoare vor fi exploatate, în limita sarcinilor admise, fără suprasolicitarea  lor.

13.2.15. La terminarea lucrului, conducătorii formaţiilor de lucru vor verifica locurile de muncă şi vor lua urmatoarele masuri:

ű       oprirea tuturor maşinilor şi utilajelor;

ű       curăţirea locului de muncă, în special a motoarelor electrice;

ű       evacuarea  tuturor  deşeurilor;

ű       scoaterea de sub tensiune a tuturor aparatelor electrice portabile, racordate
cu cabluri flexibile, lămpi, transformatoare de sudură etc.;

ű       punerea in funcţiune (acolo unde există) a iluminatului de siguranţă;

ű       întreruperea  instalaţiei electrice de forţa şi iluminat  de la tabloul de distribuţie;

ű       stingerea focului din sobe, acolo unde există.

Controlul respectării celor de mai sus se va face de către şeful de schimb, în prezenţa conducătorilor de formaţii

13.2.16. La manevrarea carburanţilor ori a lubrifianţilor, necesari utilajelor, se vor respecta prevederile Capitolului 2 din  prezentele Norme.

13.2.17. La vagoanele-dormitor sau pontoanele-dormitor, ale personalului ce lucrează în cariere (balastiere), se interzice:

ű       lasarea nesupravegheată a focurilor pentru încălzit sau gătit;

ű       folosirea  instalaţiilor  electrice  improvizate;

ű       facerea focurilor la o distanta  mai   mica  de  10 m   faţă   de   vagoane   sau pontoane.

13.2.18. Alimentarea cu carburanţi şi lubrifianţi a utilajelor se va face numai în locurile stabilite pentru acest scop, fiind interzisă crearea de rezerve de lichide com­bustibile în alte locuri.

13.2.19. Dezgheţarea materialelor granulare la gurile de silozuri sau de buncăre, cu descărcare prin benzi, este interzis a se face cu flacară sau cu jar aşezat în tăvi metalice, montate în apropiere sau pe covorul de cauciuc al benzilor transportoare. Se pot folosi mijloace de încălzire locală, cu abur, cu aer cald, sau metode de dezgheţare  cu  apă caldă.

 

13.3. Uscătorii şi cuptoare

 

13.3.1 Aprinderea focurilor la cuptoarele sau la uscătoriile cu funcţionare discontinuă, care folosesc combustibili lichizi sau gazoşi, se va face cu mare atenţie pentru a nu se acumula gaze nearse în cuptor, care ar putea răbufni  în momentul introducerii flăcării  pentru aprindere.

În acest scop se vor lua urmatoarele măsuri:

ű       Inainte de aprinderea combustibilului  la arzător, cuptorul va fi   ventilat pentru evacuarea gazelor nearse, care eventual ar exista în interiorul acestuia;

ű       focul în cuptor va fi supravegheat de o persoană instruită în acest scop;

ű       injectoarele vor fi etanşe, pentru a nu permite scurgeri de combustibili;

ű       manipularea robinetelor de gaz metan se va face numai cu chei speciale;

ű       pentru colectarea eventualelor scurgeri de combustibili se vor aseza tăvi cu nisip sub injectoare. Nisipul va fi schimbat de îndată ce s-a îmbibat cu combustibil;

ű       se interzice utilizarea la cuptoare a conductelor mobile de gaz metan, daca nu sunt prevăzute cu furtun flexibil blindat.

13.3.2. Este interzisă arderea în cuptoare, direct sau în amestec, a prafului imbibat sau amestecat cu diferite substanţe uşor inflamabile sau oxidabile.

13.3.3. La cuptoarele care folosesc drept combustibil rumeguşul de lemn sau alte diferite   deşeuri combustibile:

ű       este obligatorie stropirea cu apă a combustibilului în jurul buncărului de alimentare a cuptorului;

ű       este    interzisă    depozitarea    de    orice    material    combustibil    deasupra cuptorului;

ű       buchinele din zona de foc nu vor fi  lasate deschise, decât   pentru   stricta necesitate a controlului  focului  din  cuptor.

13.3.4. Cenuşa provenită din arderea combustibilului în cuptoare va fi depozitată în locuri special amenajate, fără pericol de incendiu, şi după ce în prealabil a fost stinsă.

Transportul cenuşii de la cuptoare se va face cu ajutorul vagonetelor sau a roabelor executate din   material  incombustibil.

13.3.5. Este interzis a se depozita materiale combustibile de orice fel, in spaţiile din jurul cuptoarelor. Platformele de ardere de la capetele de alimentare a cuptoarelor vor fi  păstrate în  permanenţă libere.

13.3.6. Se interzice utilizarea cocsierelor ca surse alimentare de căldură, la uscătoriile amplasate la cuptoarele circulare sau la orice uscătorii din lemn.

13.3.7. Gurile de canale ale uscătoriilor amplasate deasupra cuptoarelor vor fi prevăzute cu site de protecţie împotriva scânteilor, supravegherea şi manipularea legăturilor de admisie şi de evacuare a aerului cald facându-se în conformitate cu ciclogramele.

13.3.8. Supravegherea uscătoriilor va fi astfel asigurată încât focul de la cuptorul ajutător, de alimentare cu aer cald, sa poată fi oprit imediat, în momentul apariţiei oricăror defecţiuni a ventilatoarelor de tiraj.

13.3.9. Se vor verifica cuvele ambelor uscătoare, grătarele acestora şi se vor lua măsuri ca ele să fie în permanenţă desfundate.

13.3.10. La uscătoriile tunel, punerea în funcţiune şi oprirea uscătoarelor se vor face cu respectarea întocmai a instrucţiunilor stabilite în acest sens, din punct de vedere tehnologic.

Se vor curăţa în permanenţă duzele de introducere a gazului şi a aerului, precum şi canalele de evacuare ale instalaţiei de ventilare.

13.3.11. Instalaţiile de uscare, care folosesc gazele arse de la cuptoare, vor fi controlate periodic, luându-se măsuri de îndepărtarea depunerilor de combustibili nearşi, la nevoie oprindu-se instalaţia pentru curăţire.

13.3.12. Pornirea şi oprirea instalaţiilor de ardere la cuptoarele tunel şi la uscătoriile artificiale se vor face cu respectarea unor reguli specifice acestor locuri de muncă, stabilite de conducerea obiectivului. Aceste operaţii se vor efectua numai de către persoane special instruite în acest sens.

13.3.13. Se interzice folosirea ramelor de lemn, cu un procent de carbonizare avansat, în   uscătoriile artificiale.

 

13.4. Instalaţii de producere a elementelor de construcţii

din mase plastice (PVC, PAS. polistiren)

 

13.4.1 Instalaţiile de flocare a mochetei pe suport PVC trebuie folosite astfel ca să se evite descărcări electrice între piesele încarcate electric, tehnologic sau acci­dental şi să se micşoreze la minimum acumularea de material inflamabil în zone în care  s-ar  putea  aprinde.

13.4.2. Generatorul de înalta tensiune şi zona de flocare se vor proteja contra descărcărilor electrice accidentale, prin interzicerea oricăror operaţiuni de reparaţii sau întreţinere, de natura să micşoreze distanţele dintre piesele încarcate electric sau sub tensiune, fie prin montaje noi, fie prin modificări de piese (inclusiv dizolvări de plexiglas, prin spălare cu solvenţi organici, pentru curăţiri facile, de exemplu).

Nu se va lucra la instalaţie decât decuplata electric, cu piesele ce se pot încărca electric puse la pamânt pe tot timpul intervenţiei.

13.4.3. Instalaţia de flocare, inclusiv etuva, se va curăţa cel puţin săptămânal, cu scopul îndepărtării parţilor combustibile, eventual acumulate, din produs, în timpul funcţionării.

13.4.4. Instalaţia de flocare se va prevedea cu extinctoare cu bioxid de carbon, cel puţin două pe instalaţie şi pe încăpere.

13.4.5. Maşina de tăiat pentru flocare şi instalaţia de vopsit, trebuie montate şi exploatate astfel ca să se evite sursele de incendiu provenite prin scurt-circuite.

13.4.6 Peroxidul şi naftanatul de cobalt se vor depozita în locuri separate şi se vor manipula în recipiente închise.

13.4.7. Nu se admite amestecarea peroxidului cu naftenatul de cobalt şi nici depozitarea lor în  recipiente deschise, aşezate unul  lângă altul.

13.4.8. Nu se admite sudarea autogenă sau electrică în hala de fabricaţie a dalelor din poliesteri, în timp ce instalaţia este încarcata cu răşini.

13.4.9. În timpul spălării şi înca o oră după spălarea cu acetonă sau tiner a instalaţiei de fabricare a dalelor din poliesteri se interzice prezenţa oricarei surse de foc.

13.4.10 În timpul spălării cu acetonă sau tiner a instalaţiei de fabricare a dale­lor din poliesteri, instalaţia de ventilaţie a halei va funcţiona continuu.

13.4.11. In timpul funcţionării liniei de fabricare a dalelor din poliesteri, se interzice oprirea instalaţiei de ventilaţie mai mult de doua ore.

În caz de incendiu se vor opri alimentarea etuvelor, spălarea instalatiilor cu solvenţi organici; se va întrerupe curentul electric şi de ventilatie; se va trece imediat la evacuarea persoanelor şi materialelor combustibile; stingerea incendiilor se face numai cu spumă chimică si prafuri pulverulente. Nu se va folosi apa in nici un caz. Personalul de intervenţie va purta în mod obligatoriu măsti de gaze adecvate.

 

 

13.5 Norme specifice de prevenirea şi stingerea incendiilor în industria sticlei şi ceramicii fine

 

13.5.1 Coşurile, canalele şi instalaţiile de evacuare a gazelor vor fi izolate termic pe porţiunile din vecinătatea materialelor combustibile. Izolarea se va face cu material termoizolant (vată de sticlă, azbest etc.).

Ancorarea coşurilor se va face la elementele incombustibile ale construcţiei.

13.5.2. Temperatura cuptoarelor (încălzirea cuptoarelor noi sau reparate, până la temperatura regimului de lucru, conform diagramei de încalzire) se va face după verificarea etanşeităţii instalaţiei de gaze, iar cuptorul va fi supravegheat pe toată durata temperaturii.

13.5.3. Aprinderea arzătoarelor pentru temperare se va face cu ajutorul unei torţe fixate pe o tijă metalică, respectându-se principiul «gaz pe flacără», iar înainte de aprindere se vor verifica registrele de la canalele de tiraj pentru respectarea diagramei de temperare.

13.5.4 Aprinderea focului la cuptor in momentul intrării lui în temperare se va face de către muncitori special instruiţi, sub supravegherea conducătorului locului de muncă pe toată durata temperării.

13.5.5 Conducătorul locului de muncă, la terminarea lucrului, va controla dacă robinetele de gaze sunt închise. Închiderea-deschiderea şi controlul acestora se vor face conform instrucţiunilor privind folosirea instalaţiilor cu gaze naturale sau lichefiate şi care se vor afişa la locul de munca respectiv.

In caz că se constată scăpări de gaze, se va anunta imediat instalatorul autorizat, pentru remediere.

13.5.6. Furtunurile de cauciuc de la instalaţiile de gaze (acolo unde există) vor fi prevăzute la îmbinări cu coliere pentru fixare pe ştuţuri, deoarece sârma poate tăia furtunul.

Îmbinarea tuburilor flexibile de cauciuc nu se va face prin ţeavă de sticlă.

13.5.7. In cazul întreruperii gazului combustibil In timpul arderii, muncitorul va închide robinetele de la fiecare focar şi va anunţa pe şeful sau pentru a lua măsuri de remediere.

La reaprinderea focului, deschiderea robinetelor nu se va face brusc, ci treptat pentru ca debitul de gaze scurse pe arzător să fie în cantitate redusă.

13.5.8. În secţiile de decor si de preparare a coloranţilor, se interzice păstrarea unor cantităţi de substanţe inflamabile mai mari decât necesarul pentru un schimb de lucru. Păstrarea acestora se va face în vase închise si în locuri ferite de orice sursă de încalzire.

13.5.9. Se interzice introducerea materialelor de ambalaj în încăperile unde se execută astfel de operaţii în cantităţi mai mari decât cele necesare unui schimb de lucru.

13.5.10. Operaţia de sudare în depozitele materialelor pentru ambalaj se va efectua numai în cazuri exceptionale şi numai cu permis de lucru cu foc.

13.5.11. In staţia pilot se vor respecta prevederiie din prezentele norme pentru secţii,  instalaţii,  utilaje etc.

13.5.12. In sectiile unde în procesul tehnologic se utilizeaza produse petroliere (motorină, petrol etc.), nu se admit cantităţi mai mari decât strictul necesar pentru un schimb de lucru. Păstrarea lor se va face în vase metalice închise si în locurile destinate pentru aceasta.

            

                      Sectorul sticlărie

 

13.5.13. La cuptoarele de topit sticla, operaţia de inversare a focului se va face cu ajutorul unei torţe fixate pe o tijă metalică, respectându-se principiul « gaz pe flacară ».

13.5.14. Pentru a nu se produce explozii după inversarea focului, se va verifica dacă pozitia clapetei inversorului de aer este sincronizată în poziţia robinetului principal de gaz.

In caz ca se produce schimbarea greşită a focului, se vor închide ambele ventile de gaz şi se va anunţa imediat maistrul sau ajutorul său.

13.5.15. La maşinile de ars şi de tăiat, operatorul va verifica etanşeitatea robinetelor, atât la încetarea lucrului, cât şi la reluare, pentru a se evita scăpări de gaze.

13.5.16. Este interzis a se arunca pe jos în secţie probele de topitură de sticlă scoase din cuptor; acestea vor fi depuse în locuri special amenajate.

13.5.17. Sculele cu care s-a luat proba de topitură, precum  şi  cele care  s-au folosit pentru împingere amestecului, se vor aşeza în locurile stabilite pentru aceasta.

Este interzis a se lăsa sculele aruncate pe lângă cuptor, sau nerăcite în dulapurile de păstrare.

13.5.18. In cazul scurgerii accidentale a sticlei din cuptor, se va micşora în mod corespunzător debitul de combustibil şi se vor lua măsuri pentru solidificarea sticlei în punctul de scurgere. Sticla scursă va fi evacuată în locul pentru depozitare.

13.5.19 In vederea reparaţiei, în cazul evacuării totale a sticlei din cuptor, se va stabili locul de scurgere şi de depozitare a sticlei incandescente. Se vor înlătura materialele combustibile sau se vor izola cu vată de sticlă. Pe toata durata operaţiei de scurgere, vor fi prezenţi un pompier şi electricianul de serviciu.

Canalele de scurgere a sticlei incandescente de la cuptor, la locul de depozitare vor fi din material refractar sau din metal.

13.5.20. La gurile cuptoarelor, se va avea grijă sa nu cadă materialele incandes­cente  pe  platforma de  lucru.

Marginea platformei de lucru va fi izolată de peretele cuptorului, respectiv de bazinul de lucru, cu tabla captuşită cu vată de sticlă sau azbest.

Este interzisă păstrarea sau depozitarea substanţelor inflamabile sub platforma de lucru sau sub cuptoare.

13.5.21. Este interzis să se arunce sticla incandescentă sau fierbinte în găleţile cu ulei.

13.5.22. Schimbarea talerului se va face numai dupa ce, în prealabil, se va asigura apa în jgheab si etanşeitatea cilindrului faţă de chiuvetă.

13.5.23 Substanţele inflamabile, necesare procesului tehnologic, nu trebuie să depaşască necesarul unui schimb de lucru. Păstrarea şi manipularea lor nu se vor face în apropierea gurii de foc a maşinilor.

 

Sectorul ceramică fină

 

13.5.24. La cuptoarele rotunde, — înainte de încărcarea produselor — se vor controla canalele colectoare şi de tiraj, precum şi dacă în cuptor nu sunt emanaţii de gaze, pentru a evita explozia acestora in momentul aprinderii focului.

13.5.25 Aprinderea focului în cuptoarele rotunde si în tunel se va face cu respectarea strictă a urmatoarelor reguli:

a)      verificarea  închiderii   tuturor   robinetelor;

b)      deschiderea  registrelor de tiraj;

c)      deschiderea robinetului principal al conductei de gaze;

d)   deschiderea   robinetului   secundar.

13.5.26. Deschiderea robinetelor la fiecare arzător se va efectua treptat pentru a se evita degajarea unor mari cantităţi de gaz într-un timp scurt, iar aprinderea se va face conform  principiului «gaz pe flacară».

Art. 4. Fochistul este obligat sa controleze zilnic urmatoarele:

Ř      ventilul   principal de gaze;

Ř      regulatorul de presiune;

Ř      debitul de gaze.

13.5.27. Orice defecţiune a ventilului principal de alimentare cu gaze, ca şi eventualele defecţiuni ale regulatorului de gaze, trebuie anunţate imediat maistrului de schimb sau şefului de sectie, luându-se urgent măsuri pentru remediere.

13.5.28. In caz de întrerupere a curentului electric, fochistul este obligat sa închida imediat: ventilul de gaze de pe conducta principală pentru evitarea exploziei în cuptor, datorată opririi ventilatoarelor şi a exhaustoarelor. Nu se va interveni la regulatorul de presiune automată a gazelor.

13.5.29. La restabilirea curentului electric, se pornesc în primul rând ventilatoarele şi exhaustoarele cuptorului (care, în prealabil, din cauza întreruperii curentu­lui au fost oprite) şi se ventileaza cuptorul timp de cel puţin 10 minute, după ca,re se  efectuează   aprinderea   focului.

13.5.30. Ventilatoarele de răcire a cuptoarelor mobile şi fixe vor fi asigurate cu instalaţii electrice, menţinute în perfectă stare.

13.5.31. Alimentarea uscătoarelor cu aer cald se va face în mod constant, nefiind admisă depăşirea temperaturii stabilită pentru procesul tehnologic.

13.5.32. Este strict interzisă păstrarea scândurilor pentru transportul produse­lor ceramice în apropierea surselor de căldură.

 

Înapoi