ORDIN   Nr. 1430 din 26 august 2005

pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții

 

 

    Text în vigoare începând cu data de 27 martie 2009

    REALIZATOR: COMPANIA DE INFORMATICĂ NEAMȚ

    Text actualizat prin produsul informatic legislativ LEX EXPERT în baza actelor normative modificatoare, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, până la 27 martie 2009.

    Act de bază

 Ordinul ministrului transporturilor, construcțiilor și turismului nr. 1430/2005

    Acte modificatoare

Rectificarea publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 961 din 31 octombrie 2005

Ordinul ministrului dezvoltării, lucrărilor publice si locuințelor nr. 1329/2007

Ordinul ministrului dezvoltării regionale si locuinței nr. 119/2009

    Modificările și completările efectuate prin actele normative enumerate mai sus sunt scrise cu font italic. În fața fiecărei modificări sau completări este indicat actul normativ care a efectuat modificarea sau completarea respectivă, în forma etc.

    Având în vedere prevederile art. 4 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările ulterioare,

    în temeiul art. II alin. (2) din Legea nr. 199/2004 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și al art. 5 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 412/2004 privind organizarea și funcționarea Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului, cu modificările și completările ulterioare,

    ministrul transporturilor, construcțiilor și turismului emite următorul ordin:

 

    ART. 1

    Se aprobă Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările ulterioare, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 2

    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    ART. 3

    La data publicării prezentului ordin, Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor și locuinței nr. 1.943/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 231 din 8 aprilie 2002, se abrogă, iar Ordinul ministrului transporturilor, construcțiilor și turismului pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, își încetează aplicabilitatea.

    NOTĂ:

    Reproducem mai jos prevederile art. II din Ordinul ministrului dezvoltării regionale si locuinței nr. 119/2009

    "ART. II

    Începând cu data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 214/2008 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, pentru certificatele de urbanism emise anterior acestei date și în interiorul termenului de valabilitate a acestora, autoritățile administrației publice competente vor proceda după cum urmează:

    a) vor emite autorizații de construire/desființare fără acord unic, numai în baza fișelor tehnice prezentate odată cu documentațiile P.A.C./P.A.D., după caz;

    b) vor admite la autorizare documentații - <<proiecte pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții P.A.C./P.A.D./P.O.E.>>, elaborate în conformitate cu conținutul-cadru aflat în vigoare la data elaborării acestora."

 

    ANEXA 1*)

    *) Anexa este reprodusă în facsimil.

 

                             NORME METODOLOGICE

de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții

 

    PREAMBUL

    1. Prezentele Norme metodologice sunt elaborate în temeiul prevederilor art. II alin. (2) din Legea nr. 453/2001 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și unele măsuri pentru realizarea construcțiilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 431 din 1 august 2001 și sunt modificate în temeiul prevederilor art. II alin. (2) din Legea nr. 401/2003 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 171 din 27 octombrie 2003 și ale art. II alin. (2) din Legea nr. 199/2004 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 487 din 31 mai 2004.

    2. În cuprinsul prezentelor Norme metodologice, Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 933 din 13 octombrie 2004, va fi denumită Lege. Pentru celelalte acte normative menționate se specifică numărul și titlul acestora.

    3. Prezentele Norme metodologice sunt structurate pe capitole, secțiuni și articole, ordonate în conformitate cu succesiunea operațiunilor de autorizare.

 

CAP. 1-Dispoziții generale

 

    SECȚIUNEA 1- Obiectivele normelor metodologice

    ART. 1 -  Asigurarea cadrului unitar al autorizării

    Prezentele norme metodologice au ca obiect punerea la dispoziție celor interesați din domeniul executării lucrărilor de construcții - administrația publică locală, investitori, proiectanți, instituții și autorități avizatoare privind autorizarea lucrărilor de construcții, precum și executanți - a unui act normativ detaliat pentru aplicarea unitară a prevederilor Legii, în corelare și cu prevederi cu aplicabilitate în domeniul autorizării executării lucrărilor de construcții ale altor acte normative în vigoare, privind: procedura de autorizare, formularele necesare autorizării și criteriile pentru stabilirea conținutului documentațiilor necesare autorizării, în conformitate cu conținutul-cadru reglementat prin anexa nr. 1 la Lege.

    ART. 2-  Autonomia locală - descentralizare și parteneriat

    (1) În conformitate cu principiul autonomiei locale, exercitarea competențelor și a atribuțiilor stabilite de Lege revine autorităților administrației publice locale, care se găsesc cel mai aproape de cetățean.

    (2) Potrivit Legii, în domeniul autorizării executării lucrărilor de construcții principiul autonomiei locale se exercită prin descentralizarea atribuțiilor și se asigură prin acordarea de competențe de autorizare sporite unităților administrativ-teritoriale de bază, respectiv ale comunelor, orașelor, municipiilor și ale sectoarelor municipiului București.

    (3) În vederea asigurării nivelului de competență tehnică în domeniul autorizării, inclusiv la nivelurile administrației publice locale care nu își pot constitui structuri de specialitate din cauza lipsei specialiștilor pe plan local, potrivit prevederilor Legii se instituie, pe întreg parcursul procesului de autorizare, un parteneriat tehnic între consiliile județene - prin structurile de specialitate constituite la nivelul acestora - și autoritățile administrației publice locale (comune, orașe, municipii, după caz) care nu beneficiază de competență tehnică pe plan local.

    ART. 3-  Simplificarea procesului de autorizare

    Prin modificarea și completarea Legii, în raport cu interesul și protecția solicitantului, se urmărește simplificarea procesului de autorizare prin:

    a) *** Abrogată

    b) reducerea numărului formularelor și adecvarea conținutului acestora, corespunzător exigențelor specifice procesului de autorizare și de execuție a lucrărilor de construcții, în corelare cu operațiunile statistice necesare fundamentării politicilor locale, regionale și naționale de dezvoltare urbanistică;

    c) simplificarea conținutului documentației tehnice - D.T. pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții, pe tipuri de construcții, prin preluarea din conținutul-cadru (prezentat în anexa nr. 1 la Lege) a pieselor scrise și desenate strict necesare.

    ART. 4- Asigurarea transparenței procesului de autorizare

    (1) Transparența procedurii de autorizare a executării lucrărilor de construcții - atât la nivelul certificatului de urbanism, cât și al autorizației de construire/desființare - se realizează prin asigurarea caracterului public al acesteia, respectiv prin asigurarea dreptului publicului de a fi informat.

    (2) În situația în care autoritatea pentru protecția mediului competentă a stabilit necesitatea evaluării efectelor unei investiții asupra mediului, publicul are dreptul de a se informa și de a participa efectiv și din timp la procedura de autorizare, de a se documenta și de a transmite comentarii și opinii autorităților administrației publice competente, înaintea luării unei decizii finale asupra cererii pentru emiterea autorizației de construire aferente investiției.

    (3) În situația prevăzută la alin. (2), informarea și consultarea publicului se realizează în conformitate cu prevederile legislației privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului.

    ART. 5- Întărirea disciplinei în autorizare și în execuția lucrărilor autorizate

    (1) Autorizarea executării lucrărilor de construcții reprezintă procedura de exercitare a autorității de către administrația publică județeană, municipală, orășenească și, respectiv, comunală cu privire la punerea în aplicare a prevederilor documentațiilor de amenajare a teritoriului și de urbanism, aprobate potrivit legii, care se constituie în temei juridic al dezvoltării durabile și urbanistice locale.

    (2) Respectarea prevederilor legale privind disciplina în procesul autorizării, precum și în aplicarea în execuție a prevederilor autorizațiilor, în toate fazele, are efecte în plan social, nerespectarea acestora fiind sancționată potrivit Legii.

    (3) Potrivit Legii, disciplina autorizării și execuției se asigură:

    a) la nivelul administrației publice locale prin: individualizarea răspunderii personalului cu atribuții tehnice în administrația publică locală, întărirea rolului instituției arhitectului-șef, la toate nivelurile unităților administrativ-teritoriale, precum și prin stabilirea competențelor de control ale organelor cu atribuții din cadrul aparatului propriu al administrației publice județene și locale;

    b) la nivelul Inspectoratului de Stat în Construcții - în toate fazele autorizării și execuției lucrărilor.

 

    SECȚIUNEA a 2-a- Cadrul legal

    ART. 6- Temeiul juridic - sistemul actelor normative din domeniu

    (1) Prezentele norme metodologice sunt elaborate în conformitate cu prevederile Legii și pentru aplicarea ei, în corelare cu actele normative specifice din domeniile construcțiilor, al amenajării teritoriului și urbanismului, al administrației publice, al proprietății funciare, precum și cu alte acte normative complementare domeniilor menționate, aflate în vigoare.

    (2) Lista actelor normative menționate la alin. (1), aflate în vigoare la data aprobării prezentelor norme metodologice, este prezentată în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice.

 

    SECȚIUNEA a 3-a- Cadrul instituțional în domeniul autorizării execuției lucrărilor de construcții

    ART. 7- Autorități emitente

    (1) Potrivit prevederilor art. 4 din Lege, autoritățile administrației publice județene și locale emit autorizațiile de construire sau de desființare pentru executarea lucrărilor de construcții, potrivit competențelor prevăzute de Lege în funcție de categoriile de construcții și lucrări, precum și cu respectarea prevederilor documentațiilor de urbanism și a planurilor de amenajare a teritoriului, aprobate potrivit legii. În temeiul dispozițiilor art. 4 și art. 6 alin. (2) din Lege, certificatele de urbanism și autorizațiile de construire/desființare se emit de către aceeași autoritate care este abilitată să autorizeze.

    (2) În sensul prevederilor art. 4 din Lege, prin lucrările care se execută pe terenuri care depășesc limita unei unități administrativ-teritoriale se înțelege lucrările al căror amplasament traversează limita a două sau mai multor unități administrativ-teritoriale (de exemplu: rețele electrice, alimentări cu apă, gaze, căi ferate, drumuri, autostrăzi etc.).

    (3) În situația în care la comune amplasamentul unei investiții depășește limita intravilanului localității, ocupând și suprafețe din extravilan, autorizația de construire se emite de președintele consiliului județean, cu avizul primarului comunei interesate.

    ART. 8-  Structura instituțională a administrației publice locale

    (1) Pentru creșterea operativității în procesul autorizării executării lucrărilor de construcții, precum și în vederea respectării termenului legal de emitere a autorizației, autoritățile administrației publice competente iau măsurile organizatorice necesare pentru simplificarea procedurii de emitere a autorizațiilor de construire, scop în care constituie în cadrul aparatului propriu structuri de specialitate având în componență personal cu pregătire în domeniile arhitecturii, urbanismului și construcțiilor pentru gestionarea procesului de emitere a certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire/desființare, prin:

    a) verificarea operativă privind respectarea structurii și a conținutului documentațiilor depuse și restituirea, după caz, a documentațiilor necorespunzătoare (în termen de maximum 5 zile de la înregistrarea cererii);

    b) analiza documentelor depuse în vederea emiterii certificatelor de urbanism, precum și stabilirea cerințelor și a condițiilor urbanistice necesare pentru elaborarea documentației tehnice - D.T. pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții;

    c) analiza documentației pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții depuse, în vederea constatării îndeplinirii prin documentația tehnică - D.T. a tuturor cerințelor și condițiilor urbanistice impuse prin certificatul de urbanism, precum și a condițiilor cuprinse în avizele obținute de solicitant;

    d) redactarea și prezentarea spre semnare a certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire/desființare.

    (2) Relațiile funcționale, atribuțiile, competențele și răspunderile structurilor de specialitate, precum și asigurarea ritmicității funcționării acestora se stabilesc prin regulamente de organizare și funcționare ale aparatului propriu al consiliilor județene și al primăriilor, după caz, potrivit legii.

    (3) Instituția Arhitectului-șef reprezintă autoritatea tehnică în domeniul amenajării teritoriului și al urbanismului din cadrul administrației publice locale și duce la îndeplinire atribuțiile conferite de Lege ca șef al structurilor de specialitate organizate în cadrul acestora. Arhitectul-șef nu poate fi subordonat unui alt funcționar public din cadrul aparatului propriu al consiliului județean, respectiv al primăriei, după caz.

    (4) Funcția publică de conducere de arhitect-șef al județului, al municipiului București, al sectorului municipiului București, al municipiului și al orașului, precum și al comunei va fi ocupată de personal cu studii superioare de lungă durată, de regulă din domeniile arhitecturii, urbanismului și construcțiilor. La orașe și comune, până la ocuparea funcției de arhitect-șef de către persoane cu studii superioare de lungă durată, atribuțiile funcției de arhitect-șef vor putea fi îndeplinite și de conductor-arhitect, subinginer sau de cadre cu pregătire medie, de regulă din domeniile arhitecturii și construcțiilor, fără ca aceștia să poarte titlul de arhitect-șef.

    (5) *** Abrogat

    (6) *** Abrogat

    ART. 9- Atribuții principale ale structurilor de specialitate

    (1) Potrivit prevederilor art. 45 alin. (1) din Lege, structurile de specialitate constituite în cadrul aparatului propriu al emitenților certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire/desființare, au următoarele atribuții principale:

    a) asigurarea temeiului tehnic necesar emiterii autorizațiilor de construire/desființare, respectiv avizarea documentațiilor de amenajare a teritoriului și de urbanism, potrivit prevederilor art. 2 alin. (2) din Lege, precum și emiterea certificatelor de urbanism;

    b) organizarea activității de autorizare în vederea satisfacerii cerinței de simplificare a accesului cetățeanului la actul de autoritate al autorității administrației publice prin organizarea procedurii de emitere a autorizațiilor de construire/desființare.

    (2) Prin excepție de la prevederile art. 8 alin. (1), structurile de specialitate constituite în cadrul aparatului propriu al consiliilor județene acordă asistență tehnică de specialitate primarilor unităților administrativ-teritoriale care, în condițiile prevederilor art. 45 alin. (2) din Lege, nu au constituite structuri de specialitate, scop în care analizează documentele/documentațiile depuse pentru obținerea certificatelor de urbanism, respectiv a autorizațiilor de construire/desființare, din competența de emitere a acestora, pentru:

    a) eliberarea avizului structurii de specialitate în vederea emiterii de către primari a autorizațiilor de construire/desființare pentru toate categoriile de construcții, altele decât locuințele individuale și anexele gospodărești, la cererea acestora, în condițiile prevederilor art. 45 alin. (3) și (4) din Lege;

    b) emiterea autorizațiilor de construire/desființare de către președinții consiliilor județene, pe termen limitat și la solicitarea consiliilor locale interesate, în condițiile prevederilor art. 45 alin. (3^1) din Lege.

    ART. 10- Atribuții specifice ale structurilor de specialitate

    (1) Pentru emiterea certificatelor de urbanism structurile de specialitate ale organelor emitente au următoarele atribuții specifice:

    a) solicitarea avizului primarului unității administrativ-teritoriale în a cărei rază se află imobilul, în situația în care emitentul este președintele consiliului județean;

    b) verificarea conținutului documentelor depuse, respectiv a proiectului de certificat de urbanism întocmit potrivit prevederilor art. 15 alin. (1), înaintat spre avizare la consiliul județean de către primarul comunei, orașului sau municipiului, după caz, în situația în care nu sunt constituite structuri de specialitate la nivelul primăriei, în conformitate cu prevederile art. 45 alin. (1) și (2) din Lege;

    c) determinarea reglementărilor din documentațiile de urbanism, respectiv a directivelor cuprinse în planurile de amenajare a teritoriului, legal aprobate, referitoare la imobilul pentru care se solicită certificatul de urbanism;

    d) analizarea compatibilității scopului declarat pentru care se solicită emiterea certificatului de urbanism cu reglementările din documentațiile urbanistice, respectiv ale directivelor cuprinse în planurile de amenajare a teritoriului, legal aprobate;

    e) formularea condițiilor și restricțiilor specifice amplasamentului, obligatorii pentru proiectarea investiției;

    f) stabilirea, împreună cu reprezentanții împuterniciți ai serviciilor deconcentrate ale administrației publice centrale, a avizelor și acordurilor legale strict necesare autorizării;

    g) verificarea existenței documentului de plată a taxei de eliberare a certificatului de urbanism;

    h) redactarea și emiterea certificatului de urbanism;

    i) asigurarea transmiterii către primari, spre știință, a actelor emise, în situația în care emitentul este președintele consiliului județean.

    (2) Pentru emiterea autorizațiilor de construire/desființare structurile de specialitate ale organelor emitente au următoarele atribuții specifice:

    a) verificarea conținutului documentelor (documentației) depuse, sub aspectul prezentării tuturor actelor necesare autorizării, conform prevederilor art. 16 alin. (1);

    b) *** Abrogată

    c) verificarea modului în care au fost preluate în cadrul documentației tehnice - D.T. condițiile din avizele și acordurile obținute în prealabil de solicitant, inclusiv cele cuprinse în actul administrativ emis de autoritatea competentă pentru protecția mediului;

    d) *** Abrogată

    e) *** Abrogată

    f) redactarea și prezentarea spre semnare a autorizațiilor de construire/desființare;

    g) emiterea de către structurile de specialitate din cadrul consiliilor județene a avizelor solicitate de primarii unităților administrativ-teritoriale în situația inexistenței structurilor de specialitate la nivelul primăriilor respective, în condițiile prevăzute la art. 9 alin. (2) lit. a);

    h) asigurarea transmiterii către primari, spre știință, a actelor emise, în situația în care emitentul este președintele consiliului județean.

 

    SECȚIUNEA a 4-a- Legalitatea executării lucrărilor de construcții

    ART. 11-  Principiul autorizării executării lucrărilor de construcții

    (1) Potrivit prevederilor art. 1 din Lege, executarea lucrărilor de construcții este permisă numai în baza și cu respectarea unei autorizații de construire/desființare emisă de autoritățile administrației publice locale, în condițiile Legii.

    (2) În conformitate cu dispozițiile Legii, lucrările de construcții menționate la alin. (1) sunt operațiunile specifice prin care:

    a) se realizează (edifică) construcții de orice fel;

    b) se desființează construcții și/sau amenajări asimilabile construcțiilor.

    (3) Realizarea (edificarea) construcțiilor civile, industriale, agricole sau de orice natură, inclusiv a instalațiilor aferente acestora, așa cum sunt menționate la art. 3 din Lege, se poate realiza numai în baza și cu respectarea prevederilor unei autorizații de construire, emisă în temeiul Legii și în conformitate cu prevederile documentațiilor de urbanism și de amenajare a teritoriului aprobate.

    (4) Desființarea (demolarea, dezafectarea, ori dezmembrarea parțială sau totală) construcțiilor și instalațiilor aferente construcțiilor, precum și a oricăror amenajări, se poate face numai pe baza unei autorizații de desființare, emisă în aceleași condiții cu autorizația de construire.

    (5) În înțelesul prevederilor art. 2 alin. (1) din Lege, procedura de autorizare începe odată cu depunerea cererii de emitere a certificatului de urbanism, cu mențiunea în clar privind scopul solicitării actului, respectiv autorizarea executării lucrărilor de construcții, prin care solicitantul își anunță intenția de a obține, ca act final, autorizația de construire.

    ART. 12- Autorizarea executării lucrărilor de construcții amplasate în zone asupra cărora este instituit un anumit regim de protecție

    (1) Autorizația de construire/desființare în vederea executării lucrărilor de construcții în zonele asupra cărora este instituit, potrivit legii, un anumit regim de protecție prevăzut în planurile urbanistice și în planurile de amenajare a teritoriului, se emite în conformitate cu prevederile art. 10 din Lege, numai cu condiția obținerii în prealabil a avizelor și a acordurilor specifice din partea autorităților care au instituit respectivele restricții.

    (2) Avizele specifice prevăzute la alin. (1) se pot emite, potrivit legii, și de serviciile publice descentralizate ale ministerelor ori ale altor organisme centrale, potrivit competențelor stabilite de legislația în vigoare.

    (3) Autorizațiile de construire/desființare se emit în condițiile prevăzute la alin. (1) pentru monumentele istorice, construcțiile din zonele de protecție a monumentelor, precum și pentru construcțiile din zonele construite protejate, în conformitate cu prevederile art. 10 lit. a) și b) din Lege.

    ART. 13- Autorizarea lucrărilor în regim de urgență

    (1) Autorizația de construire/desființare pentru lucrările de intervenție de primă necesitate în cazuri de: avarii, accidente tehnice, calamități, ori alte evenimente cu caracter excepțional se emite imediat după producerea acestora, potrivit prevederilor art. 7 alin. (16) din Lege, urmând ca documentația necesară, întocmită conform conținutului-cadru din anexa nr. 1 la Lege, să fie definitivată pe parcursul, sau la încheierea executării lucrărilor, cu respectarea avizelor și acordurilor legale.

    (2) În mod similar, potrivit prevederilor art. 7 alin. (16) din Lege, autorizația de construire se va emite în regim de urgență pentru lucrările de intervenție de primă necesitate la clădirile clasate ca monument istoric, cu consultarea prealabilă a organismelor abilitate ale Ministerului Culturii și Cultelor, precum și pentru lucrările de consolidare la clădirile multietajate încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic și care prezintă pericol public, în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (10) din Lege.

    (3) Pentru aplicarea prevederilor art. 7 alin. (17) din Lege primăriile pot dezafecta construcțiile în proprietatea unității administrativ-teritoriale, aflate în stare avansată de degradare și care pun în pericol siguranța publică, cu excepția construcțiilor reprezentând monumente istorice. Dezafectarea se poate face numai pe baza autorizației de desființare, care se emite imediat după declararea iminenței pericolului, în baza dispoziției primarului, în condițiile art. 7 alin. (16) din Lege.

    (4) Pentru dezafectarea construcțiilor aflate în stare avansată de degradare și care pun în pericol siguranța publică, din proprietatea privată a persoanelor fizice și/sau juridice, primarul are obligația de a notifica proprietarului responsabilitățile care îi revin potrivit prevederilor Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, cu modificările ulterioare, cu privire la urmărirea comportării în exploatare a construcțiilor și postutilizarea acestora, implicit cu privire la siguranța publică. Prin notificare se va atenționa cu privire la necesitatea ca proprietarul să ia măsurile de desființare în regim de urgență în condițiile art. 7 alin. (17) din Lege.

    (5) În conformitate cu prevederile Legii nr. 198/2004 privind unele măsuri prealabile lucrărilor de construcție de autostrăzi și drumuri naționale, precum și a normelor metodologice de aplicare a acesteia aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 941/2004, autorizarea executării lucrărilor de construcții de autostrăzi și drumuri naționale se face pentru toată lucrarea imediat, în condițiile prevederilor art. 7 alin. (16) din Lege, o dată cu solicitarea autorizării realizării ansamblului de lucrări ce constituie măsurile de pregătire prealabilă a executării lucrărilor propriu-zise.

    ART. 14- Lucrări care se exceptează de la autorizare

    (1) Se exceptează de la autorizare categoriile de lucrări de construcții cu grad ridicat de repetabilitate, care nu modifică structura de rezistență, caracteristicile inițiale ale construcțiilor sau aspectul arhitectural al acestora, specificate la art. 11 alin. (1) din Lege.

    (2) Potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) din Lege, este obligatorie emiterea autorizației de construire pentru lucrările prevăzute la alin. (1), dacă acestea se execută la construcții monumente istorice, la construcții din zonele de protecție a monumentelor și din zonele construite protejate sau la construcțiile care au valoare arhitecturală ori istorică deosebită, stabilită ca atare prin documentațiile de urbanism aprobate, cărora le sunt aplicabile prevederile art. 3 lit. b) și ale art. 10 lit. a) și b) din Lege.

    (3) În înțelesul prevederilor art. 3 lit. a) din Lege, coroborate cu definiția dată în anexa nr. 2 la Lege, dacă în vederea schimbării destinației unor spații interioare existente nu se realizează lucrări de construcții pentru care legea prevede emiterea unei autorizații de construire, nu este necesară emiterea acestui act.

    (4) În aplicarea prevederilor art. 11 alin. (1) lit. h) din Lege, lucrările de reabilitare energetică a anvelopei - partea opacă și/sau partea vitrată - și a acoperișului clădirii sunt exceptate de la autorizare numai în situațiile în care prin aceste lucrări nu se modifică aspectul arhitectural al clădirii și dacă aceste lucrări nu se execută la construcțiile prevăzute la alin. (2).

 

CAP. 2-Documentele autorizării

    SECȚIUNEA 1- Documentele necesare emiterii certificatului de urbanism și autorizației de construire/desființare

    ART. 15-  Documentele necesare emiterii certificatului de urbanism

    (1) Pentru emiterea certificatului de urbanism, solicitantul - orice persoană fizică sau juridică interesată - trebuie să depună la emitent o documentație cuprinzând:

    a) cererea-tip (formularul-model F.1 "Cerere pentru emiterea certificatului de urbanism"), în conformitate cu precizările privind completarea acesteia, cuprinzând:

    1. elementele de identificare a solicitantului;

    2. elementele de identificare a imobilului pentru care se solicită emiterea certificatului de urbanism, respectiv localitate, număr cadastral și număr de carte funciară, în cazul în care legea nu dispune altfel;

    3. elementele care definesc scopul solicitării;

    b) planuri topografice sau cadastrale cu indicarea imobilului și a vecinătăților - teren și/sau construcții -, la scările 1:500, 1:2.000 sau 1:10.000, după caz, vizate de oficiul de cadastru și publicitate imobiliară teritorial, sau extras din planul cadastral al localității eliberat la cerere de autoritatea administrației publice locale, numai dacă lucrările de cadastru imobiliar edilitar au fost realizate în baza Legii cadastrului și publicității imobiliare nr. 7/1996, republicată, în două exemplare;

    c) documentul de plată a taxei de eliberare a certificatului de urbanism, în copie.

    (2) *** Abrogat

    (3) Potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) și (4) din Lege, certificatul de urbanism este un act de informare privind regimul juridic, economic și tehnic al imobilului, precum și cerințele urbanistice specifice amplasamentului, determinate în conformitate cu prevederile documentațiilor de urbanism avizate și aprobate, document care se eliberează, la cerere, oricărui solicitant - persoană fizică sau persoană juridică - nefiind necesară prezentarea titlului asupra imobilului sau a altui act care să ateste dreptul de proprietate.

    (4) Se interzice emitentului să condiționeze emiterea certificatului de urbanism de elaborarea prealabilă a unei documentații de urbanism pentru imobilul în cauză, precum și a oricăror documentații tehnice de definire a scopului solicitării.

    (5) Potrivit Legii, certificatul de urbanism nu ține loc de autorizație de construire/desființare și nu conferă dreptul de a executa lucrări de construcții.

    ART. 16-  Documentele necesare emiterii autorizației de construire/desființare

    (1) Documentația pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții, pe lângă cererea pentru emiterea autorizației de construire - inclusiv anexa (se utilizează formularul-model F.9 "Cerere pentru emiterea autorizației de construire/desființare", obținut de la emitent) -, va conține în mod obligatoriu următoarele documente:

    a) certificatul de urbanism, în copie;

    b) dovada titlului asupra imobilului, teren și/sau construcții, în copie legalizată, sau, după caz, extrasul de plan cadastral actualizat la zi și extrasul de carte funciară de informare actualizat la zi, în cazul în care legea nu dispune altfel;

    c) documentația tehnică - D.T., în două exemplare, dintre care un exemplar se arhivează la emitent și un exemplar vizat spre neschimbare se returnează beneficiarului;

    d) avizele, acordurile și actul administrativ al autorității pentru protecția mediului competente, solicitate prin certificatul de urbanism, în copie;

    e) studiile, raportul de expertiză tehnică pentru lucrări de intervenție la construcții existente și/sau raportul de audit energetic pentru lucrări de intervenție în vederea creșterii performanței energetice la clădiri, solicitate prin certificatul de urbanism, în condițiile legii, un exemplar;

    f) dovada privind achitarea taxelor legale, în copie.

    (2) În conformitate cu prevederile art. 8 alin. (2) din Lege, autorizația de desființare se emite în aceleași condiții cu autorizația de construire. În această situație, documentația (dosarul) care se depune în vederea emiterii autorizației de desființare are aceeași structură cu documentația pentru autorizația de construire și este considerată completă dacă, pe lângă cererea pentru emiterea autorizației de desființare - inclusiv anexa (se utilizează formularul-model F.9 - "Cerere pentru emiterea autorizației de construire/desființare" obținut, contra cost, de la emitent), completată cu elementele de identificare și datele tehnice conform D.T.A.D. cuprinde aceleași documente menționate la alin. (1) lit. a) - f) (adaptate scopului), precum și certificatul de atestare fiscală privind valoarea de impozitare a imobilului (în copie).

    (3) La depunerea documentației pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții se vor avea în vedere următoarele:

    a) în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (1) din Lege, odată cu autorizația de construire/desființare se solicită, de regulă, și autorizarea organizării executării lucrărilor. În această situație, solicitantul are obligația de a prezenta, pe lângă documentația tehnică - D.T. pentru autorizarea executării lucrărilor de bază (D.T.A.C.), documentația tehnică - D.T. pentru organizarea executării lucrărilor (D.T.O.E.) - piese scrise și desenate -, întocmită în baza prevederilor anexei nr. 1 la Lege, împreună cu avizele specifice aferente (aviz circulație, aviz pentru ocuparea temporară a domeniului public, aviz sanitar, aviz/contract cu societatea de salubritate și altele asemenea, după caz), în două exemplare;

    b) *** Abrogată

    c) în situația în care, prin certificatul de urbanism a fost cerută elaborarea unor studii suplimentare, sintezele acestora se anexează documentației, inclusiv avizele obținute pentru acestea (două exemplare). La nevoie, solicitantului i se va putea cere prezentarea studiilor în întregul lor.

    ART. 16^1- Documentația tehnică - D.T.

    (1) Documentația tehnică - D.T. este, potrivit definiției din anexa nr. 2 la Lege, documentația tehnico-economică distinctă, prin care se stabilesc principalele coordonate privind încadrarea în indicii urbanistici aprobați, amplasarea construcțiilor și relațiile acestora cu vecinătățile, schemele și fluxurile funcționale, compoziția spațială, structura de rezistență, expresia de arhitectură, dotarea și echiparea construcțiilor - inclusiv soluțiile de asigurare, branșare și racordare a acestora la infrastructura edilitară, după caz -, care stă la baza emiterii autorizației de construire/desființare.

    (2) Potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) din Lege, autorizația de construire/desființare se emite pentru executarea lucrărilor de bază și a celor aferente organizării executării lucrărilor.

    (3) În funcție de scopul solicitării, documentația tehnică - D.T. poate fi:

    a) documentație tehnică - D.T. (D.T.A.C.+D.T.O.E.) pentru autorizarea lucrărilor de construire, inclusiv pentru lucrările aferente organizării executării lucrărilor;

    b) documentație tehnică - D.T. (D.T.A.D.+D.T.O.E.) pentru autorizarea lucrărilor de desființare a lucrărilor/construcțiilor, inclusiv pentru autorizarea lucrărilor aferente organizării executării lucrărilor.

    Documentația tehnică - D.T. pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții va cuprinde și soluțiile privind branșamentele și racordurile la utilitățile urbane necesare, care se autorizează împreună cu lucrările de bază.

    (4) Documentația tehnică - D.T., alcătuită din piese scrise și desenate și completată cu elementele de identificare și datele tehnice conform anexei la formularul-tip F.9, va respecta următoarele condiții:

    a) se elaborează în baza conținutului-cadru prevăzut în anexa nr. 1 la Lege;

    b) se elaborează de colective tehnice de specialitate și se semnează în condițiile prevăzute la art. 9 din Lege;

    c) se verifică, în condițiile legii, de verificatori de proiecte atestați.

    (5) Potrivit prevederilor art. 6^1 alin. (1) din Lege, măsurile specifice pentru protecția mediului stabilite prin actul administrativ al autorității competente pentru protecția mediului, precum și cerințele din avizele și acordurile emise vor fi avute în vedere la elaborarea documentației tehnice - D.T. și nu pot fi modificate prin procedura de autorizare ori prin autorizația de construire.

 

    SECȚIUNEA a 2-a-  Avize și acorduri necesare în procesul de autorizare

    ART. 17-  Avizul primarului

    (1) În situația în care emiterea certificatului de urbanism și a autorizației de construire/desființare este de competența președintelui consiliului județean, este necesar avizul favorabil al primarului unității administrativ-teritoriale pe al cărei teritoriu este situat imobilul în cauză.

    (2) Arhitectul-șef al județului, respectiv al Municipiului București, are obligația de a solicita avizul primarului în termen de 3 zile de la data înregistrării cererii, utilizând formularul-model F.2.

    (3) Avizul primarului se emite pentru obținerea certificatului de urbanism și este valabil:

    a) numai pentru certificatul de urbanism dacă scopul declarat de solicitant este pentru cererile în justiție și operațiunile juridice prevăzute la art. 6 alin. (6) din Lege;

    b) atât pentru certificatul de urbanism, cât și pentru autorizația de construire/desființare dacă scopul declarat de solicitant este pentru executarea de lucrări de construcții ori pentru adjudecarea prin licitație a proiectării lucrărilor publice.

    (4) Primarul are obligația de a emite avizul în termen de 5 zile de la primirea solicitării, utilizând formularul-model F.3.

    ART. 18-  Avizul structurii de specialitate din cadrul consiliului județean

    (1) În situația în care în cadrul primăriilor nu sunt constituite structuri de specialitate proprii, potrivit legii, avizul structurii de specialitate din cadrul consiliului județean este obligatoriu în situațiile în care emiterea certificatului de urbanism și a autorizației de construire/desființare este de competența primarilor de comune și, după caz, a primarilor de orașe sau municipii, pentru toate categoriile de construcții, altele decât locuințele și anexele gospodărești ale acestora.

    (2) Cererea de emitere a avizului structurii de specialitate din cadrul consiliului județean se înaintează de primar, împreună cu proiectul (propunerea) de certificat de urbanism sau de autorizație de construire/desființare, după caz, redactată de persoana cu responsabilitate în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului din cadrul primăriei, în termen de maximum 5 zile de la data înregistrării cererii solicitantului, utilizând formularul-model F.4.

    (3) Arhitectul-șef al județului, în calitate de șef al structurii (compartimentului) de specialitate, emite avizul structurii de specialitate după cum urmează:

    a) pentru certificatele de urbanism în termen de maximum 10 zile de la data primirii solicitării;

    b) pentru autorizațiile de construire/desființare, în termen de maximum 15 zile.

    (4) Pentru emiterea avizului structurii de specialitate, se utilizează formularul-model F.11 pe care se aplică ștampila consiliului județean individualizată pentru funcția de arhitect-șef.

    (5) Prin excepție de la prevederile alin. (1), în cazurile prevăzute la art. 45 alin. (3^1) din Lege, structurile de specialitate din cadrul consiliilor județene elaborează autorizațiile de construire/desființare în vederea emiterii de către președinții consiliilor județene, situație în care emiterea unui aviz nu este necesară.

    ART. 19 *** Abrogat

    ART. 20 *** Abrogat

    ART. 21- Avize și acorduri ale autorităților centrale/serviciilor deconcentrate

    (1) Avizele/Acordurile autorităților centrale ori ale serviciilor deconcentrate ale acestora, după caz, potrivit cerințelor înscrise în certificatul de urbanism, se obțin de către solicitant.

    (2) În cazul autorizării executării lucrărilor pe amplasamente situate în zone în care, prin documentațiile de amenajare a teritoriului și de urbanism aprobate, s-a instituit un anumit regim de restricție cu privire la realizarea construcțiilor, obținerea avizelor și acordurilor din partea autorităților centrale competente prevăzute la art. 10 din Lege care au instituit restricțiile sau, după caz, a serviciilor deconcentrate ale acestora este obligatorie. Documentațiile pentru obținerea avizelor din partea autorităților centrale competente sau a serviciilor deconcentrate ale acestora, după caz, care se întocmesc corespunzător reglementărilor în vigoare specifice fiecărui domeniu, se depun la sediul autorităților avizatoare competente (inclusiv al serviciilor publice deconcentrate ale acestora, după caz). După avizare, documentațiile prezentate pot fi restituite sau se păstrează în arhiva avizatorului.

    (3) Inspectoratul de Stat în Construcții - ISC -, prin inspectoratele teritoriale și/sau județene, după caz, potrivit prevederilor legale în vigoare și în conformitate cu Regulamentul de organizare și funcționare, emite următoarele avize/acorduri:

    a) avizează documentațiile tehnico-economice pentru obiectivele de investiții finanțate din fonduri publice, documentațiile tehnico-economice aferente obiectivelor de investiții noi, finanțate din fonduri publice sau din credite externe, contractate sau garantate de stat cu valori mai mari sau egale cu 10 miliarde de lei precum și documentațiile tehnico-economice pentru lucrările de reparații, reabilitări, consolidări, restaurări ale construcțiilor existente finanțate din fonduri publice, indiferent de valoare, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1072/2003 privind avizarea de către ISC a documentațiilor tehnico-economice pentru obiective de investiții finanțate din fonduri publice;

    b) *** Abrogată

    c) *** Abrogată

    d) emite acorduri pentru intervenții asupra construcțiilor existente;

    e) avizează soluțiile de intervenție imediată pentru punerea în siguranță provizorie a construcțiilor avariate în urma dezastrelor, în acțiunile de intervenție operativă și refacere post dezastru.

    (4) Pentru obținerea avizelor și/sau acordurilor din partea organismelor centrale cerute în mod expres prin certificatul de urbanism, obligație a investitorului, acesta va prezenta documentațiile specifice la emitenți în timp util emiterii avizelor și/sau acordurilor înaintea datei depunerii întregii documentații în vederea autorizării execuției lucrărilor.

    (5) Instituțiile abilitate prin lege să emită avize și acorduri în vederea autorizării executării lucrărilor de construcții au obligația de a le emite solicitantului în termen de maximum 15 zile de la data înregistrării cererii/documentației, dacă reglementările în vigoare specifice fiecărui domeniu nu prevăd alte termene.

    (6) *** Abrogat

    SECȚIUNEA a 3-a

    Conținutul și elaborarea documentațiilor tehnice necesare în procesul de autorizare

    ART. 22-Întocmirea Documentației tehnice - D.T. pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții - D.T.A.C., D.T.A.D.

    (1) În vederea simplificării procedurii de autorizare se admite prezentarea unor documentații tehnice - D.T. pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții (D.T.A.C., D.T.A.D.), cu conținut simplificat în raport cu conținutul-cadru prevăzut în anexa nr. 1 la Lege. Conținutul simplificat al documentației tehnice - D.T. pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții (D.T.A.C., D.T.A.D.) se aplică pentru următoarele tipuri de lucrări și/sau construcții, situate în afara zonelor cu regim special de protecție sau de restricții de construire, inclusiv a zonelor de protecție a monumentelor istorice:

    a) locuințe individuale în mediul rural, cu regim de înălțime P, P+1E, realizate din fondurile persoanelor fizice;

    b) anexe gospodărești ale locuințelor care alcătuiesc împreună cu aceasta o unitate funcțională distinctă: împrejmuiri și bucătării de vară; grajduri pentru animale mari; hambare, fânare, pătule; magazii, șoproane, garaje; spații pentru activități meșteșugărești, de prelucrare secundară a produselor agricole și silvice; fântâni individuale, WC-uri uscate sau cu tanc vidanjabil, fose vidanjabile; rezervoare de combustibil lichid și gazos;

    c) racorduri și branșamente la rețelele de utilități;

    d) anexe ale exploatațiilor agricole: saivane, padocuri, adăposturi pentru animale, platforme de furaje, pătule, împrejmuiri de pășuni, spații de cazare temporară pe timpul campaniilor agricole;

    e) construcții provizorii cu utilizare temporară: târguri, oboare, iarmaroace, circuri ambulante, construcții temporare ocazionate de diverse evenimente (culturale, aniversare, publicitare, sportive, comemorative, politice, religioase și altele asemenea), tabere de corturi și rulote.

    Conținutul simplificat al documentației tehnice - D.T. pentru autorizarea executării lucrărilor - lista pieselor scrise și desenate, strict necesare pentru emiterea autorizației de construire/desființare - pe tipuri de construcții, este prezentat în anexa nr. 4 la prezentele norme metodologice.

    (2) Tipurilor de lucrări și/sau construcții prevăzute la alin. (1) le sunt aplicabile prevederile art. 77 alin. (7^2) din prezentele norme.

    ART. 23 *** Abrogat

    ART. 24 *** Abrogat

    ART. 25- Competențe de elaborare a documentațiilor tehnice - D.T.

    (1) Documentațiile tehnice - D.T., precum și proiectele tehnice - P.Th., care dezvoltă documentațiile tehnice - D.T. cu respectarea condițiilor impuse prin autorizația de construire, precum și prin avizele, acordurile și actul administrativ al autorității competente pentru protecția mediului, se elaborează exclusiv de proiectanți cu pregătire în domeniul arhitecturii, construcțiilor și instalațiilor (arhitecți, ingineri, conductori-arhitecți, subingineri, tehnicieni), constituiți în acest scop în colective tehnice de specialitate, și se semnează, în condițiile legii, numai de cadre tehnice cu pregătire superioară în domeniul arhitecturii și construcțiilor, potrivit prevederilor art. 9 din Lege.

    (2) Potrivit prevederilor art. 9 din Lege, coroborate cu dispozițiile art. 24 alin. (1) lit. c) din aceeași Lege, este interzisă semnarea proiectelor tehnice - P.Th. pentru execuția lucrărilor, precum și a documentațiilor tehnice - D.T. de către persoane care nu au absolvit - cu diplomă recunoscută de statul român - instituții de învățământ superior de specialitate în domeniul arhitecturii și construcțiilor/instalațiilor ori care nu au drept de semnătură în condițiile legii, sub sancțiunea legii penale.

    (3) Potrivit prevederilor legale în vigoare privind calitatea în construcții, documentațiile tehnice - D.T., precum și proiectele tehnice - P.Th., care dezvoltă documentațiile tehnice - D.T. în condițiile legii, se verifică pentru cerințele de calitate de către specialiști verificatori de proiecte atestați, solicitantul având obligația de a face dovada efectuării verificării.

    (4) În conformitate cu prevederile Legii nr. 184/2001 privind organizarea și exercitarea profesiei de arhitect, republicată, arhitecții și conductorii-arhitecți cu drept de semnătură sunt obligați să aplice parafa cu numărul de ordine înscris în Tabloul Național al Arhitecților, inclusiv pe documentațiile tehnice - D.T.

    (5) În conformitate cu prevederile anexei nr. 1 la Lege, în mod obligatoriu, fiecare planșă a documentației tehnice - D.T. va avea un cartuș care va conține informațiile minimale necesare pentru identificarea investitorului, proiectantului și documentației tehnice - D.T., conform modelului cuprins în anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice.

 

CAP. 3- Procedura de autorizare

 

    SECȚIUNEA 1- Certificatul de urbanism

    ART. 26- Emitere, scop

    (1) Certificatul de urbanism se emite în vederea autorizării executării lucrărilor de construcții și a instalațiilor aferente acestora, inclusiv pentru desființarea construcțiilor ori a altor amenajări, precum și, potrivit prevederilor art. 6 alin. (6) din Lege, pentru:

    a) concesionarea de terenuri;

    b) adjudecarea prin licitație a proiectării lucrărilor publice în faza de "Studiu de fezabilitate";

    c) cereri în justiție și operațiuni notariale privind circulația imobiliară care au ca obiect împărțeli ori comasări de parcele (dezmembrarea de parcele prin lotizare sau împărțeală respectiv alipirea sau dezlipirea de parcele) solicitate în scopul realizării lucrărilor de construcții;

    d) constituirea unei servituți de trecere cu privire la un imobil.

    (2) Pentru aceeași parcelă (imobil) se pot emite certificate de urbanism mai multor solicitanți, indiferent de calitatea acestora în raport cu proprietatea asupra parcelei. În această situație certificatele de urbanism urmează a avea același conținut cu caracter de informare (privind regimul juridic, economic și tehnic al imobilului) pentru toți solicitanții.

    ART. 27- Solicitantul certificatului de urbanism

    (1) Solicitantul certificatului de urbanism poate fi orice persoană fizică sau juridică interesată să cunoască informații cu privire la un imobil - teren și/sau construcții.

    (2) Pentru emiterea certificatului de urbanism, nu este necesar ca solicitantul să dețină un titlu asupra imobilului, actul având un caracter de informare.

    ART. 28- Cerințe urbanistice

    (1) Certificatul de urbanism se întocmește în conformitate cu prevederile documentațiilor de urbanism (P.U.G., P.U.Z., P.U.D. și R.G.U.), iar pentru investițiile care depășesc limita unei unități administrativ-teritoriale se poate întocmi și pe baza planurilor de amenajare a teritoriului (P.A.T.N., P.A.T.Z., P.A.T.J.), aprobate potrivit legii.

    (2) În cazul în care scopul declarat de solicitant este autorizarea executării lucrărilor de construcții, iar specificul obiectivului (funcțiune, accesibilitate, relații de vecinătate etc.) nu se încadrează în prevederile documentațiilor de urbanism și/sau de amenajare a teritoriului aprobate, ori dacă particularitățile amplasamentului (suprafață neconstruibilă ca urmare a unor interdicții sau servituți, a unor zone de protecție a dotărilor de infrastructură, rezerve de teren pentru investiții de interes public etc.) nu permit realizarea investiției, certificatul de urbanism se eliberează cu menționarea expresă a incompatibilităților rezultate, precum și a imposibilității emiterii unei autorizații de construire pentru obiectivul propus.

    (3) În situații deosebite, în funcție de condițiile specifice de amplasament (poziția terenului în ansamblul localității ori al teritoriului) și/sau de importanța și complexitatea obiectivului de investiții și dacă prevederile documentațiilor de urbanism și de amenajare a teritoriului aprobate nu furnizează suficiente elemente necesare autorizării, ori dacă se solicită o derogare de la prevederile documentațiilor de urbanism sau de amenajare a teritoriului aprobate, emitentul poate cere suplimentar, prin certificatul de urbanism:

    a) elaborarea unui plan urbanistic zonal (P.U.Z.) ori de detaliu (P.U.D.), după caz, urmând ca, după aprobare, prevederile acestuia să fie preluate în cadrul P.U.G. ori P.A.T.J.; în certificatul de urbanism se va face mențiunea că documentația tehnică - D.T. pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții (D.T.A.C.) se va putea întocmi numai după aprobarea documentației de urbanism și cu obligativitatea respectării întocmai a prevederilor acesteia;

    b) completarea, după caz, a documentațiilor care însoțesc cererea pentru eliberarea autorizației de construire cu următoarele studii, avize, expertize:

    1. studii de specialitate: de circulație, istoric, de amenajare peisagistică, de impact asupra mediului (numai la solicitarea autorității de protecție a mediului);

    2. avize de la organismele competente pentru zonele asupra cărora s-a instituit un anumit regim de protecție sau de restricții de construire (protecția zonelor naturale; protejarea monumentelor istorice; zone cu trafic aerian; vecinătatea construcțiilor și ansamblurilor cu caracter militar; drumuri; rețele electrice și de telecomunicații; magistrale de transport de gaze, de produse petroliere; căi ferate și navigabile; cursuri de apă; stații meteo; surse și gospodării de apă, amenajări de îmbunătățiri funciare etc.);

    3. expertize tehnice.

    (4) Pentru lucrări la construcțiile existente (reparații, consolidări, schimbări de destinație a spațiilor interioare etc.), dacă prin acestea nu se aduc clădirilor modificări de natură urbanistică ori dacă noua funcțiune este compatibilă cu reglementările urbanistice ale zonei, nu este necesară întocmirea unui plan urbanistic zonal (P.U.Z.) ori de detaliu (P.U.D.), după caz.

    ART. 29- Depunerea documentației

    (1) În vederea emiterii certificatului de urbanism solicitantul trebuie să depună la emitent - autoritățile prevăzute la art. 4 din Lege - actele menționate la art. 15.

    (2) Cererea tip pentru eliberarea certificatului de urbanism (formularul-model F.1) se procură, contra cost, de la emitent și se completează cu datele solicitate.

    (3) La depunerea cererii-tip, emitentul comunică solicitantului cuantumul taxei necesare eliberării certificatului de urbanism, calculat potrivit reglementărilor legale în vigoare, solicitantul având obligația de a achita taxa de îndată și de a prezenta copia documentului de plată.

    ART. 30- Verificarea conținutului documentației

    (1) Verificarea conținutului documentației depuse pentru obținerea certificatului de urbanism se efectuează în cadrul structurilor (compartimentelor) de specialitate organizate în cadrul consiliului județean sau al primăriei, după caz, constatându-se dacă:

    a) cererea este corect adresată emitentului - președintele consiliului județean, primarul general al municipiului București, sau primarul, după caz - conform competențelor de emitere stabilite de Lege;

    b) cererea tip este completată corect;

    c) elementele de identificare privind solicitantul și imobilul sunt suficiente, potrivit precizărilor privind completarea formularului "Cerere pentru emiterea certificatului de urbanism" (formularul-model F.1);

    d) este precizat (declarat) scopul pentru care se solicită certificatul de urbanism;

    e) există documentul de plată a taxei pentru emiterea certificatului de urbanism.

    (2) Documentația incompletă sau cu elemente de identificare insuficiente se returnează solicitantului în vederea refacerii ori completării, după caz, în termen de 5 zile de la data înregistrării cererii, cu menționarea în scris a elementelor necesare pentru completarea documentației.

    (3) În această situație, termenul prevăzut de Lege pentru eliberarea certificatului de urbanism (de cel mult 30 de zile) curge de la data depunerii documentației complete.

    (4) În situația prevăzută la alin. (3) taxa încasată nu se restituie, urmând a fi utilizată pentru eliberarea certificatului de urbanism după depunerea documentației complete.

    ART. 31- Redactarea certificatului de urbanism

    (1) Certificatul de urbanism se redactează în baza cererii și a documentației complete depuse, în deplină concordanță cu prevederile documentațiilor de urbanism aprobate și cu situația reală din teren la data solicitării, utilizându-se formularele model F.6.1 - F.6.4 (corespunzător autorității emitente).

    (2) Certificatul de urbanism solicitat în vederea realizării unor lucrări de construcții se redactează făcându-se specificările necesare privind:

    a) regimul juridic, economic și tehnic al imobilului;

    b) încadrarea/neîncadrarea lucrărilor în prevederile documentațiilor de urbanism și/sau de amenajare a teritoriului aprobate;

    c) nominalizarea avizelor, acordurilor și actului administrativ al autorității competente pentru protecția mediului, care trebuie să însoțească documentația tehnică - D.T.;

    d) necesitatea întocmirii, după caz, a unor documentații de urbanism suplimentare, de tip P.U.Z. sau P.U.D., care să justifice soluția urbanistică propusă, sau să modifice reglementările urbanistice existente pentru zona de amplasament, după caz, în conformitate cu prevederile art. 28 alin. (3), cu indicarea elementelor tematice care urmează a fi rezolvate prin acestea.

    (3) În Certificatul de urbanism se înscriu informațiile cunoscute de emitent la data emiterii extrase din documentațiile de urbanism și din regulamentele de urbanism aferente, avizate și aprobate potrivit legii, sau în lipsa acestora din Regulamentul general de Urbanism - RGU - aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 525/1996, republicată, privind regimul juridic, economic și tehnic al imobilului - teren și/sau construcții -, după cum urmează:

    a) Regimul juridic:

    1. situarea imobilului în intravilan sau în afara acestuia;

    2. natura proprietății sau titlul asupra imobilului;

    3. servituțile care grevează asupra imobilului, dreptul de preemțiune, zona de utilitate publică;

    4. includerea imobilului în listele monumentelor istorice și/sau ale naturii ori în zona de protecție a acestora, după caz.

    b) Regimul economic:

    1. folosința actuală;

    2. destinația stabilită prin planurile de urbanism și de amenajare a teritoriului aprobate;

    3. reglementări ale administrației publice centrale și/sau locale cu privire la obligațiile fiscale ale investitorului;

    4. alte prevederi rezultate din hotărârile consiliului local sau județean cu privire la zona în care se află imobilul.

    c) Regimul tehnic:

    1. informații extrase din documentațiile de urbanism, inclusiv din regulamentele de urbanism aferente, ori din planurile de amenajare a teritoriului, după caz, precum și restricțiile impuse, în situația în care asupra imobilului este instituit un regim urbanistic special (zonă protejată, interdicții temporare sau definitive de construire); în funcție de complexitatea și de volumul informațiilor, acestea se vor putea prezenta și într-o anexă la certificatul de urbanism (cu mențiunea expresă că aceasta face parte integrantă din certificatul de urbanism);

    2. obligații/constrângeri de natură urbanistică ce vor fi avute în vedere la proiectarea investiției:

    (i) regimul de aliniere a terenului și construcțiilor față de drumurile publice adiacente;

    (ii) retragerile și distanțele obligatorii la amplasarea construcțiilor față de proprietățile vecine;

    (iii) elemente privind volumetria și/sau aspectul general al clădirilor în raport cu imobilele învecinate, precum și alte prevederi extrase din documentații de urbanism, din regulamentul local de urbanism, din P.U.Z., P.U.D. sau din Regulamentul General de Urbanism, după caz.

    (iv) înălțimea maximă admisă pentru construcțiile noi (totală, la cornișă, la coamă, după caz) și caracteristicile volumetrice ale acestora, exprimate atât în număr de niveluri, cât și în dimensiuni reale (metri);

    (v) procentul maxim de ocupare a terenului (POT) și coeficientul maxim de utilizare a terenului (CUT), raportate la suprafața de teren corespunzătoare zonei din parcelă care face obiectul solicitării;

    (vi) dimensiunile și suprafețele minime și/sau maxime ale parcelelor (în cazul proiectelor de parcelare);

    3. echiparea cu utilități existente și referințe cu privire la noi capacități prevăzute prin studiile și documentațiile anterior aprobate (apă, canalizare, gaze, energie electrică, energie termică, telecomunicații, transport urban etc.);

    4. circulația pietonilor și a autovehiculelor, accesele auto și parcajele necesare în zonă, potrivit studiilor și proiectelor anterior aprobate.

    (4) În vederea încadrării investiției în regulile urbanistice aprobate, la certificatul de urbanism se anexează un extras din planșa de reglementări a P.U.G., eliberat la cerere de autoritatea administrației publice locale interesate, pe care emitentul are obligația de a marca limitele edificabilului, retragerile obligatorii și alte elemente extrase din documentațiile de urbanism.

    (5) *** Abrogat

    (6) În cazul intervențiilor necesare pentru consolidarea și/sau reabilitarea clădirilor colective de orice fel (cu mai mulți proprietari în același imobil), în situația în care unii proprietari nu își dau acordul, în vederea urgentării autorizării și a demarării lucrărilor de consolidare, lipsa acordului acestora va putea fi suplinită de hotărârea asociației de proprietari, adoptată în condițiile legii.

    (7) Emitentul certificatului de urbanism are obligația de a înscrie în rubrica rezervată scopul utilizării actului categoria de lucrări declarată de solicitant și înscrisă în formularul F.1 "Cerere pentru emiterea certificatului de urbanism", în concordanță cu precizările la acesta.

    (8) În cazul în care scopul pentru care se solicită eliberarea certificatului de urbanism nu se încadrează în prevederile documentațiilor de urbanism și de amenajare a teritoriului aprobate, certificatul de urbanism se eliberează cu menționarea incompatibilităților rezultate, inclusiv posibilitatea/imposibilitatea realizării obiectivului de investiții.

    (9) Certificatul de urbanism se completează, în funcție de scopul pentru care a fost solicitat, după cum urmează:

    a) pentru operațiuni notariale privind circulația imobiliară, precum și în situația în care scopul declarat este de execuție de lucrări de construcții, formularul se completează până la pct. 3 inclusiv;

    b) pentru situația în care scopul declarat este realizarea de lucrări de construcții se completează în totalitate;

    c) pentru cereri în justiție se va completa în funcție de cerințele acestora.

    (10) Pe toate documentele anexă la certificatul de urbanism se aplică ștampila-model "Anexă la Certificatul de urbanism nr. ....", prezentată în formularul-model F.15.

    (11) În vederea autorizării executării lucrărilor de branșamente/racorduri, prin certificatul de urbanism se solicită: proiectul de execuție, contractul pe baza căruia se execută lucrările, taxa pentru ocuparea domeniului public, avizul Administrației Domeniului Public/Administrației străzilor, avizele administratorilor/furnizorilor de rețele, după caz, avizul Comisiei de coordonare rețele (pentru extinderi).

    ART. 32- Semnarea certificatului de urbanism

    (1) Potrivit prevederilor art. 6 alin. (3) din Lege, certificatul de urbanism se emite și se semnează de aceeași autoritate abilitată să emită autorizația de construire/desființare, respectiv de către președintele consiliului județean, primarul general al municipiului București sau de primar, după caz. Alături de autoritatea administrației publice emitente, certificatul de urbanism se mai semnează de secretarul general ori de secretar, precum și de arhitectul-șef (acolo unde nu este instituită funcția de arhitect-șef, se semnează de către persoana cu responsabilitate în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului din aparatul propriu al autorității administrației publice emitente). Responsabilitatea emiterii certificatului de urbanism revine tuturor semnatarilor acestuia, potrivit atribuțiilor stabilite în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

    (2) Lipsa unei semnături atrage nulitatea actului.

    (3) În absența semnatarilor prevăzuți de Lege, menționați la alin. (1), certificatul de urbanism se semnează de către înlocuitorii de drept ai acestora, împuterniciți în acest scop, potrivit prevederilor legale.

    (4) În condițiile prevederilor art. 69 și 70 din Legea nr. 215/2001, cu modificările și completările ulterioare, întrucât delegarea de către primar și președintele consiliului județean a competențelor de emitere a autorizațiilor este interzisă, în mod analog, coroborat cu prevederile art. 6 alin. (3) din Lege, aceste prevederi se aplică și la emiterea certificatelor de urbanism.

    ART. 33- Înregistrarea certificatului de urbanism

    (1) Emitentul certificatului de urbanism are obligația de a institui un registru de evidență a certificatelor de urbanism, în care acestea sunt înscrise în ordinea emiterii, numărul certificatului având corespondent în numărul de înregistrare a cererii.

    (2) În Registrul de evidență a certificatelor de urbanism se înscriu datele privind: adresa imobilului, numele, codul numeric personal și adresa solicitantului, scopul pentru care s-a emis certificatul de urbanism, taxa achitată și termenul de valabilitate a certificatului de urbanism.

    (3) Pentru certificatele de urbanism emise în condițiile art. 28 alin. (3) și (4), autoritățile administrației publice au obligația de a organiza și de a ține la zi evidența acestora.

    ART. 34- Eliberarea certificatului de urbanism

    (1) Certificatul de urbanism se eliberează solicitantului direct sau prin poștă (cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire), în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la data înregistrării cererii, indiferent de scopul pentru care a fost solicitat.

    (2) *** Abrogat

    (3) *** Abrogat

    (4) În situația în care certificatul de urbanism este emis de președintele consiliului județean sau de primarul general al municipiului București o copie a acestuia va fi transmisă spre știință primăriei interesate.

    (5) În situația în care certificatul de urbanism este emis de primar, în baza avizului structurii de specialitate a consiliului județean, o copie a acestuia va fi transmisă spre știință consiliului județean.

    (6) În situația în care certificatul de urbanism este emis de primarul de sector al municipiului București o copie a acestuia va fi transmisă spre știință Primăriei Municipiului București.

    ART. 35- Valabilitatea certificatului de urbanism

    (1) Valabilitatea certificatului de urbanism reprezintă intervalul de timp (termenul) acordat solicitantului în vederea utilizării acestuia în scopul pentru care a fost emis, potrivit Legii.

    (2) Emitentul certificatului de urbanism stabilește termenul de valabilitate pentru un interval de timp cuprins între 6 și 24 luni de la data emiterii, în funcție de:

    a) scopul pentru care a fost solicitat;

    b) complexitatea investiției și caracteristicile urbanistice ale zonei în care se află imobilul;

    c) menținerea valabilității prevederilor documentațiilor urbanistice și a planurilor de amenajare a teritoriului aprobate, pentru imobilul solicitat.

    (3) Valabilitatea certificatului de urbanism încetează dacă:

    a) titularul renunță la intenția de a mai construi, situație în care are obligația de a notifica acest fapt autorității administrației publice emitente;

    b) titularul nu solicită prelungirea valabilității certificatului de urbanism în termenul legal de 15 zile înaintea expirării acesteia.

    ART. 36- Prelungirea termenului de valabilitate a certificatului de urbanism

    (1) Prelungirea termenului de valabilitate a certificatului de urbanism se poate face numai de către emitent, la cererea titularului formulată cu cel puțin 15 zile înaintea expirării acestuia, pentru o perioadă de timp de maximum 12 luni, după care, în mod obligatoriu, se emite un nou certificat de urbanism.

    (2) Pentru prelungirea valabilității certificatului de urbanism se completează și se depune la emitent o cerere-tip (potrivit formularului-model F.7) însoțită de certificatul de urbanism emis, în original.

    (3) O dată cu depunerea cererii de prelungire a valabilității certificatului de urbanism, solicitantul va face dovada achitării taxei de prelungire a acesteia.

    ART. 37-  Asigurarea caracterului public

    (1) Lista certificatelor de urbanism este publică.

    (2) Lista se afișează lunar la sediul emitentului și cuprinde enumerarea certificatelor de urbanism emise în luna precedentă (în ordinea eliberării), făcându-se evidențierea fiecărui imobil prin menționarea: adresei (sau a altui mod de identificare), a numelui și prenumelui solicitantului, precum și a scopului pentru care a fost eliberat actul.

    (3) Documentațiile de urbanism și de amenajare a teritoriului, precum și celelalte reglementări care au stat la baza emiterii certificatului de urbanism vor putea fi consultate la cererea solicitanților certificatelor de urbanism, în conformitate cu un regulament aprobat prin hotărâre a consiliului județean/local, după caz.

 

    SECȚIUNEA a 2-a-  Autorizația de construire/desființare

    ART. 38-  Definire

    (1) Autorizația de construire/desființare este actul final de autoritate al administrației publice competente potrivit legii, în baza căruia se pot executa lucrări de construcții și pe baza căruia se asigură aplicarea măsurilor legale referitoare la amplasarea, conceperea, realizarea, exploatarea și postutilizarea construcțiilor cu privire la construirea, respectiv desființarea construcțiilor, inclusiv a instalațiilor aferente, precum și a amenajărilor, după caz.

    (2) Potrivit Legii, instalațiile aferente construcțiilor se autorizează împreună cu acestea sau separat. Utilajele, echipamentele și instalațiile tehnologice industriale nu sunt de natura instalațiilor aferente construcțiilor, așa cum sunt acestea definite în anexa nr. 2 la Lege.

    (3) Autorizația de construire/desființare se elaborează în temeiul și cu respectarea prevederilor documentațiilor de urbanism, aprobate potrivit legii, a cerințelor impuse prin certificatul de urbanism, precum și prin avizele/acordurile exprimate.

    (4) Autorizația de construire/desființare se emite pentru categoriile de lucrări precizate de solicitant în cererea de autorizare, stabilite în conformitate cu prevederile Legii și detaliate în anexa la cererea pentru emiterea autorizației de construire/desființare (formularul-model F.9).

    (5) În condițiile Legii, nu se emit autorizații provizorii.

    (6) Prin autorizația de construire pentru construcțiile cu caracter provizoriu este obligatorie specificarea termenului pentru care se acordă provizoratul, precum și consecințele care decurg din depășirea acestuia.

    (7) Autorizația de construire pentru obiectivele industriale, de transport tehnologic etc. se emite numai pentru lucrările de construcții - inclusiv cele necesare pentru realizarea structurilor constructive de susținere a utilajelor, echipamentelor sau instalațiilor tehnologice din componența acestora.

    ART. 39-  Solicitantul autorizației de construire/desființare

    (1) Potrivit prevederilor art. 1 alin. (1) din Lege, solicitantul autorizației de construire/desființare poate fi orice persoană fizică sau juridică titular al unui drept real asupra imobilului - teren și/sau construcții -, identificat prin număr cadastral, în cazul în care legea nu dispune altfel, care atestă dreptul acestuia de a executa lucrări de construcții.

    (2) Solicitarea emiterii unei autorizații de construire/desființare se poate face fie direct de către deținătorul/deținătorii titlului asupra imobilului sau de investitori, fie prin intermediul unui împuternicit, desemnat în condițiile legii, care poate fi consultantul, proiectantul, orice altă persoană fizică, ori o persoană juridică autorizată care are în obiectul de activitate managementul sau proiectarea lucrărilor de construcții.

    (3) În cazul în care autoritățile administrației publice locale se asociază, finanțează sau realizează obiective de interes public pe terenuri aflate în proprietatea județelor, municipiilor, orașelor și comunelor:

    a) pentru domeniul public este necesară dovada înregistrării acestuia în inventarele bunurilor care alcătuiesc domeniul public aprobat, conform prevederilor Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, cu modificările și completările ulterioare, precum și în Cartea funciară;

    b) pentru domeniul privat este necesară dovada înregistrării acestuia ca bun privat în Cartea funciară.

    (4) Procedura de înregistrare a terenurilor este stabilită de Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996, cu modificările și completările ulterioare, și în actele de aplicare a acesteia, emise de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

    ART. 40-  Depunerea documentației

    (1) În vederea obținerii autorizației de construire/desființare solicitantul trebuie să se adreseze autorității administrației publice locale care a emis certificatul de urbanism și să depună o documentație cuprinzând toate documentele specificate la art. 16 alin. (1), cu respectarea, după caz și a prevederilor de la alin. (3).

    (2) *** Abrogat

    (3) Documentația prezentată și acceptată în condițiile alin. (2), se preia și se înregistrează la ghișeul emitentului care are obligația de a comunica solicitantului și cuantumul taxei de emitere a autorizației, calculată potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, a normelor de aplicare a acesteia, precum și al celorlalte taxe legale. Solicitantul are obligația de a achita taxele de îndată.

    ART. 41- Verificarea conținutului documentației depuse

    (1) Structurile de specialitate organizate în cadrul consiliilor județene, Primăriei Municipiului București și primăriilor municipiilor, sectoarelor municipiului București, orașelor și, după caz, al comunelor, precum și persoana cu responsabilitate în domeniul urbanismului, amenajării teritoriului și autorizării executării lucrărilor de construcții din cadrul primăriilor comunale au obligația de a verifica dacă documentația este completă, constatând dacă:

    a) cererea este adresată autorității administrației publice locale abilitate, potrivit Legii, să emită autorizația;

    b) formularul cererii și anexa sunt completate corespunzător;

    c) certificatul de urbanism este în valabilitate, iar scopul eliberării sale coincide cu obiectul cererii pentru autorizare;

    d) există dovada titlului solicitantului asupra imobilului, teren și/sau construcții, precum și, după caz, a extrasului de plan cadastral și a extrasului de carte funciară de informare, actualizate la zi, dacă legea nu dispune altfel;

    e) documentația tehnică - D.T. este completă și conformă cu prevederile anexei nr. 1 la Lege, precum și ale prezentelor norme metodologice;

    f) *** Abrogată

    g) există avizele și acordurile favorabile și, după caz, studiile cerute prin certificatul de urbanism;

    h) există referatele de verificare a proiectului și, după caz, referatele de expertizare tehnică;

    i) se face dovada achitării taxelor legale necesare emiterii autorizației de construire/desființare;

    j) este aplicată pe piesele scrise și desenate parafa emisă de Ordinul Arhitecților din România, care confirmă dreptul arhitectului/conductorului arhitect, după caz, de a proiecta și semna documentațiile, în condițiile dispozițiilor art. 9 alin. (1) lit. a) din Lege, și arhitectul/conductorul arhitect face dovada luării în evidență, la filiala din care face parte, a proiectului de arhitectură din cadrul documentației tehnice - D.T. depuse pentru autorizare.

    (2) În situația în care se constată că documentația depusă este incompletă, aceasta se returnează solicitantului în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data înregistrării, cu menționarea în scris a deficiențelor, precum și a elementelor necesare completării acesteia. În această situație termenul legal de maximum 30 de zile necesar pentru emiterea autorizației va curge de la data depunerii documentației completate prin grija solicitantului.

    (3) *** Abrogat

    (4) Responsabilitatea emiterii unei autorizații pe baza unei verificări superficiale sau părtinitoare revine, în egală măsură, atât semnatarilor autorizației, cât și responsabilului de lucrare din cadrul structurii de specialitate care a verificat documentația.

    (5) În temeiul prevederilor art. 7 alin. (9) din Lege, autoritatea administrației publice locale emitente nu este responsabilă pentru eventualele prejudicii ulterioare cauzate de existența la momentul emiterii actului a unor litigii aflate pe rolul instanțelor judecătorești privind imobilul - teren și/sau construcții - în interesul exclusiv al solicitantului autorizației.

    (6) În situația prevăzută la alin. (2) taxa pentru autorizare încasată nu se restituie, urmând a fi utilizată pentru emiterea autorizației după depunerea documentației complete.

    ART. 42 *** Abrogat

    ART. 43- Examinarea tehnică și avizarea documentației

    (1) Examinarea tehnică a documentației depuse, care se efectuează de structurile de specialitate, are ca obiect documentația tehnică - D.T. pentru autorizarea executării lucrărilor de construire (D.T.A.C.) sau de desființare (D.T.A.D.), după caz, precum și datele înscrise în anexa la cerere și constă în examinarea modului în care sunt respectate:

    a) datele și condițiile cerute prin certificatul de urbanism;

    b) reglementările cu privire la întocmirea și conținutul proiectului supus autorizării, așa cum rezultă din anexa nr. 1 la Lege, coroborate cu prevederile art. 22;

    c) prevederile cu privire la abilitarea proiectanților pentru semnarea documentațiilor, în conformitate cu prevederile art. 9 din Lege și ale Legii nr. 184/2001 privind exercitarea profesiei de arhitect, republicată;

    d) prevederile cu privire la verificarea proiectelor de către verificatori de proiecte atestați potrivit Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, cu modificările ulterioare și Hotărârii Guvernului nr. 925/1995 pentru aprobarea Regulamentului de verificare și expertizare tehnică de calitate a proiectelor, a execuției lucrărilor și a construcțiilor, în vederea asigurării cerințelor de calitate a proiectului;

    e) introducerea condițiilor din avizele și acordurile favorabile obținute, precum și, după caz, din studiile cerute prin certificatul de urbanism.

    (2) *** Abrogat

    (3) În situația în care documentația prezentată este conformă exigențelor cuprinse la alin. (1), structura de specialitate a emitentului promovează documentația în vederea emiterii autorizației de construire/desființare.

    ART. 44 *** Abrogat

    ART. 45 *** Abrogat

    ART. 46-  Redactarea autorizației de construire/desființare

    (1) Autorizația de construire/desființare se redactează de structura de specialitate din cadrul administrației publice județene, municipale, orășenești sau comunale ori de persoana cu responsabilitate în domeniile urbanismului, amenajării teritoriului și autorizării executării lucrărilor de construcții din cadrul primăriilor care nu au organizate structuri de specialitate, prin completarea formularului-model F.13.1 - F.13.4, în conformitate cu documentația prezentată.

    (2) Prin autorizația de construire/desființare emitentul poate impune anumite condiții pentru perioada executării lucrărilor autorizate, rezultate din aplicarea normelor generale și locale, privind:

    a) condițiile de utilizare a domeniului public (accese în zona șantierului, staționări ale utilajelor, închideri de drumuri publice, ocupări temporare de spații publice, treceri temporare sau săpături în spațiile publice, devieri ale circulației auto sau pietonale, protecția circulației, executarea unor drumuri provizorii, folosirea unor elemente de reclamă etc.);

    b) măsurile de protejare a proprietăților particulare învecinate;

    c) măsurile de protecție sanitară și socială în situația cazării unor muncitori sezonieri (executarea de baracamente, grupuri sociale, grupuri sanitare, dotări de toate tipurile în cazul unui număr mai mare de muncitori, plata serviciilor suplimentare prestate de unitățile existente etc.);

    d) *** Abrogată

    e) măsurile de securitate la incendiu.

    (3) În situația autorizării executării lucrărilor pentru construcții cu caracter provizoriu, la pct. 3 din formularul autorizației de construire/desființare (formularul-model F.13.1 - F.13.4) emitentul are obligația de a face precizări privind obligațiile care decurg din "caracterul provizoriu și durata de existență limitată până la .....", inclusiv precizări privind termenul de încetare a funcționării obiectivului autorizat.

    (4) În situația în care formularul tipizat nu permite înscrierea tuturor mențiunilor necesare, acestea se vor putea insera într-o anexă la autorizație (cu mențiunea expresă că aceasta face parte integrantă din autorizația de construire/desființare).

    (5) Documentația tehnică - D.T. pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții (D.T.A.C., D.T.A.D., D.T.O.E., după caz), împreună cu fișele tehnice, constituie documentul martor al autorizării, scop în care i se aplică ștampila "VIZAT SPRE NESCHIMBARE", (prezentată în formularul-model F.16) - pe toate piesele scrise și desenate componente. Un exemplar se restituie solicitantului o dată cu autorizația, iar al doilea exemplar rămâne în arhiva emitentului autorizației.

    (6) *** Abrogat

    ART. 47- Semnarea autorizației de construire/desființare

    (1) Semnarea autorizației de construire/desființare se face de către autoritatea administrației publice județene/locale, după caz, potrivit competențelor prevăzute la art. 4 din Lege. Alături de autoritatea administrației publice emitente, autorizația de construire/desființare se mai semnează de secretarul general ori de secretar, precum și de arhitectul-șef (acolo unde nu este instituită funcția de arhitect-șef, se semnează de către persoana cu responsabilitate în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului din aparatul propriu al autorității administrației publice emitente). Responsabilitatea emiterii actului revine tuturor semnatarilor acestuia, potrivit atribuțiilor stabilite în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

    (2) Lipsa unei semnături atrage nulitatea actului.

    (3) În absența semnatarilor prevăzuți de Lege, menționați la alin. (1), autorizațiile de construire/desființare se semnează de către înlocuitorii de drept ai acestora, împuterniciți în acest scop, potrivit prevederilor legale.

    (4) Potrivit prevederilor art. 69, 70 și 116 din Legea nr. 215/2001, competențele de emitere a autorizațiilor de către președintele consiliului județean, primarul general al municipiului București și primar nu pot fi delegate.

    ART. 48-  Înregistrarea autorizației de construire/desființare

    (1) Emitentul autorizației de construire/desființare are obligația de a institui un registru de evidență a autorizațiilor de construire/desființare, în care acestea sunt înscrise în ordinea emiterii, numărul autorizației având corespondent în numărul de înregistrare a cererii.

    (2) În Registrul de evidență a autorizațiilor de construire/desființare se înscriu datele privind: adresa imobilului, numele și prenumele solicitantului, codul numeric personal și adresa, titlul de proprietate asupra imobilului, lucrările autorizate, valoarea lucrărilor autorizate, durata de execuție și termenul de valabilitate a autorizației.

    (3) Pentru autorizațiile de construire/desființare emise în condițiile art. 49 alin. (2) - (4), autoritățile administrației publice au obligația de a organiza evidența acestora.

    ART. 49-  Eliberarea autorizației de construire/desființare

    (1) Autorizația de construire/desființare se eliberează solicitantului, direct sau prin poștă (cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire) în termen de maximum 30 zile calendaristice de la data depunerii documentației complete.

    (2) În situația în care autorizația de construire/desființare este emisă de președintele consiliului județean sau de primarul general al municipiului București, o copie a acesteia va fi transmisă spre știință primăriei interesate.

    (3) În situația în care autorizația de construire/desființare este emisă de primar în baza avizului structurilor de specialitate ale consiliului județean, o copie a acesteia va fi transmisă spre știință consiliului județean.

    (4) În situația în care autorizația de construire/desființare este emisă de primarul de sector al municipiului București, o copie a acesteia va fi transmisă spre știință Primăriei Municipiului București.

    ART. 50- Valabilitatea autorizației de construire/desființare

    (1) Prin autorizația de construire/desființare emitentul stabilește și înscrie în formular:

    a) termenul de valabilitate al autorizației de construire/desființare;

    b) durata de execuție a lucrărilor.

    (2) Valabilitatea autorizației de construire/desființare se constituie din:

    a) intervalul de timp, de cel mult 12 luni de la data emiterii, în interiorul căruia solicitantul este obligat să înceapă lucrările autorizate;

    b) în cazul îndeplinirii condiției specificate la lit. a), începând cu data anunțată a începerii lucrărilor, valabilitatea autorizației se extinde pe toată durata de execuție a lucrărilor prevăzută prin autorizație.

    (3) Durata executării lucrărilor, care reprezintă timpul fizic maxim necesar pentru realizarea efectivă a lucrărilor de construcții autorizate, se stabilește de către emitentul autorizației de construire/desființare, pe baza datelor înscrise în cerere - respectiv în anexa la aceasta - conform prevederilor documentației tehnice - D.T. pentru autorizarea executării lucrărilor de construire - D.T.A.C. - sau de desființare - D.T.A.D., după caz. În funcție de interesul public și de gradul de complexitate al lucrărilor, emitentul autorizației de construire/desființare poate reduce durata executării lucrărilor față de cea solicitată prin documentație, cu consultarea investitorului/beneficiarului, managerului de proiect, proiectantului, sau consultantului, după caz.

    (4) În cazul schimbării investitorului pe parcursul executării și înaintea finalizării lucrărilor, potrivit prevederilor art. 7 alin. (14) din Lege, valabilitatea autorizației de construire/desființare se menține, cu condiția respectării în continuare a prevederilor acesteia, precum și a înscrierii în cartea funciară a modificărilor intervenite cu privire la drepturile reale imobiliare. În această situație, autorizația împreună cu celelalte acte - avize, acorduri, documentații etc. -, care au stat la baza eliberării acesteia, aparțin de drept noului investitor (proprietar) prin efectul înscrierii în cartea funciară.

    ART. 51- Prelungirea valabilității autorizației de construire/desființare

    (1) În cazul în care lucrările de construcții nu au fost începute ori nu au fost executate integral în termenele stabilite prin autorizația de construire/desființare potrivit prevederilor art. 50, investitorul poate solicita autorității emitente prelungirea valabilității autorizației.

    (2) Prelungirea valabilității autorizației de construire/desființare se va solicita cu cel puțin 15 zile înaintea datei expirării termenului de valabilitate și se poate acorda, potrivit Legii, o singură dată pentru cel mult 12 luni.

    (3) Acordarea prelungirii valabilității autorizației de construire/desființare se apreciază de emitentul acesteia, în baza examinării cererii în raport cu: interesul public, complexitatea lucrărilor autorizate, stadiul executării lucrărilor ori cauzele care au dus la nerespectarea termenelor prevăzute în autorizație. Prelungirea valabilității autorizației de construire/desființare se înscrie în originalul autorizației inițial emise, fără a fi necesară prezentarea unei alte documentații. În această situație emitentul autorizației are obligația de a comunica decizia sa solicitantului, în termen de maximum 15 zile de la depunerea cererii.

    ART. 52- Pierderea valabilității autorizației de construire/desființare. Emiterea unei noi autorizații

    (1) Autorizația de construire/desființare își pierde valabilitatea prin:

    a) neînceperea lucrărilor în termenul de valabilitate stabilit prin autorizația de construire/desființare ori nefinalizarea acestora conform duratei de execuție stabilite prin autorizație, dacă nu a fost solicitată prelungirea valabilității autorizației;

    b) nefinalizarea lucrărilor în termenul acordat ca prelungire a valabilității autorizației;

    c) modificarea condițiilor, datelor sau conținutului documentației care a stat la baza emiterii autorizației.

    (2) În situațiile prevăzute la alin. (1) este necesară emiterea unei noi autorizații de construire/desființare.

    (3) În cazul nefinalizării lucrărilor în termenul acordat prin prelungirea valabilității autorizației de construire/desființare, continuarea lucrărilor rămase de executat se va putea face numai după emiterea, în condițiile legii, a unei noi autorizații de construire/desființare, corespunzător stadiului fizic al realizării lucrărilor autorizate la data solicitării, pentru lucrările de construcții rămase de executat în raport cu proiectul și avizele care au stat la baza emiterii autorizației inițiale. În această situație taxele de autorizare se vor calcula corespunzător valorii lucrărilor rămase de executat.

    (4) În situația în care valabilitatea autorizației de construire - inclusiv prelungirea termenului de valabilitate al acesteia - a expirat, pentru emiterea unei noi autorizații de construire în vederea finalizării lucrărilor rămase de executat, valabilitatea certificatului de urbanism, precum și a avizelor și acordurilor emise la prima autorizație se menține, cu condiția realizării construcției în conformitate cu prevederile autorizației inițiale.

    (5) În cazul întreruperii execuției lucrărilor pe o perioadă îndelungată (peste limita de valabilitate a autorizației de construire/desființare), fără luarea măsurilor de conservare, potrivit prevederilor legale în vigoare privind calitatea în construcții, continuarea lucrărilor rămase de executat se va putea face numai după emiterea unei noi autorizații de construire/desființare, care va avea la bază o documentație tehnică întocmită în conformitate cu concluziile referatului de expertiză tehnică a lucrărilor executate.

    (6) Potrivit prevederilor art. 7 alin. (15), (15^1) și (15^3) din Lege, orice modificare adusă documentației tehnice - D.T. pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții înainte de începerea sau pe parcursul executării lucrărilor este supusă reluării procedurii de autorizare dacă modificările nu se încadrează în limitele avizelor, acordurilor și actului administrativ al autorității pentru protecția mediului competente. Verificarea încadrării modificărilor în limitele avizelor și acordurilor se face de către structurile de specialitate ale autorităților administrației publice competente, precum și de verificatorii de proiecte atestați în condițiile legii, cu participarea reprezentanților instituțiilor avizatoare, iar verificarea încadrării modificărilor în limitele actului administrativ al autorității competente pentru protecția mediului se realizează de către aceasta potrivit prevederilor legislației privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului.

    ART. 53- Asigurarea caracterului public

    (1) Lista autorizațiilor de construire/desființare este publică.

    (2) Lista se afișează lunar la sediul emitentului și cuprinde enumerarea autorizațiilor de construire/desființare emise în luna precedentă (în ordinea eliberării), făcându-se evidențierea fiecărui imobil prin menționarea: adresei (sau a altui mod de identificare), a numelui și prenumelui solicitantului, precum și a scopul pentru care a fost eliberat actul.

    (3) În temeiul prevederilor art. 7 alin. (21) din Lege, autorizațiile de construire/desființare împreună cu anexele acestora, respectiv actele de respingere a cererii pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții, au caracter public. În acest scop, se pun la dispoziția publicului, pe pagina de web a autorității administrației publice competente, emitentă, sau prin afișare la sediul acesteia listele la zi ale actelor de autoritate emise, în vederea solicitării și obținerii, după caz, a informațiilor prevăzute la art. 7 alin. (23) din Lege.

    (4) În temeiul prevederilor art. 7 alin. (22) din Lege, caracterul public al autorizațiilor de construire/desființare prevăzut la alin. (1) și (3) se asigură fără a se aduce atingere restricțiilor impuse de legislația în vigoare privind secretul comercial și industrial, proprietatea intelectuală, protejarea interesului public și privat, garantarea și protejarea drepturilor fundamentale ale persoanelor fizice cu privire la dreptul la viață intimă, familială și privată.

 

CAP. 4-  Alte precizări privind autorizarea

 

    SECȚIUNEA 1- Situații speciale în procesul de autorizare

    ART. 54- Lucrări care nu necesită întocmirea unor documentații de urbanism pentru autorizare

    Nu este necesară elaborarea unor documentații de urbanism și/sau de amenajare a teritoriului pentru lucrările prevăzute la art. 2 alin. (4) din Lege, din această categorie făcând parte, în general, lucrări de reparații și modernizare la construcțiile existente.

    ART. 55- Autorizarea lucrărilor cu caracter militar

    Autorizarea lucrărilor cu caracter militar se face în condițiile stabilite de Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului împreună cu ministerele și celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale interesate, aprobate prin ordin comun.

    ART. 55^1- Autorizarea executării lucrărilor aferente infrastructurii de transport rutier de interes național

    Autorizarea executării lucrărilor de construcții aferente infrastructurii de transport rutier de interes național, prin excepție de la prevederile art. 4 din Lege, se face de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, potrivit prevederilor art. II pct. 2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 228/2008 pentru modificarea și completarea unor acte normative.

    ART. 56- Intrarea în legalitate

    (1) Organul de control care a sancționat contravențional pentru fapta de a se executa lucrări de construcții fără autorizație sau cu încălcarea dispozițiilor acesteia, potrivit prevederilor art. 28 alin. (1) din Lege, pe lângă oprirea executării lucrărilor, are obligația de a dispune luarea măsurilor necesare pentru încadrarea lucrărilor în prevederile autorizației, sau de desființare a lucrărilor executate fără autorizație, într-un termen pe care îl va stabili prin procesul-verbal.

    (2) În vederea realizării prevederilor alin. (1), potrivit Legii, autoritatea administrației publice competentă să emită autorizația de construire/desființare are obligația de a analiza modul în care construcția corespunde reglementărilor din documentațiile de urbanism aprobate pentru zona de amplasament, urmând să dispună, după caz, menținerea, respectiv desființarea construcțiilor realizate fără autorizație sau cu încălcarea prevederilor acesteia.

    (3) În situația în care construcția realizată fără autorizație de construire întrunește condițiile urbanistice de integrare în cadrul construit preexistent, autoritatea administrației publice locale competente poate proceda la emiterea unei autorizații de construire în vederea intrării în legalitate, în coroborare cu luarea măsurilor legale care se impun, numai în baza concluziilor unui referat de expertiză tehnică pentru cerința esențială de calitate "rezistență mecanică și stabilitate" privind starea structurii de rezistență în stadiul fizic în care se află construcția, precum și pentru cerința esențială de calitate "securitatea la incendiu".

 

    SECȚIUNEA a 2-a-  Situații speciale urbanistice și tehnice

    ART. 57- Terenuri pentru construcții

    (1) Prin imobil, în conformitate cu prevederile Legii, se înțelege teren și/sau construcții.

    (2) Terenurile pentru construcții sunt cuprinse în intravilanul localităților și, în funcție de destinație și utilizare, pot fi:

    a) terenuri ocupate - terenurile cu construcții de orice fel (supraterane ori subterane), clasificate potrivit legii, inclusiv amenajările aferente;

    b) terenuri libere - terenurile fără construcții, de orice fel (supraterane ori subterane), inclusiv amenajările aferente;

    c) terenuri aparent libere - terenurile fără clădiri, asigurând funcțiuni urbane de interes public stabilite și executate în baza prevederilor documentațiilor urbanistice legal aprobate (spațiile verzi și de protecție, locuri de joacă pentru copii, trasee ale rețelelor tehnico-edilitare subterane - inclusiv zonele de protecție aferente -, rezerve pentru lărgirea ori modernizarea căilor de comunicație etc.).

    (3) Autorizarea executării lucrărilor de construcții de orice fel pe terenurile descrise la alin. (2), este permisă numai în strictă corelare cu respectarea funcțiunilor stabilite prin prevederile documentațiilor de urbanism avizate și aprobate, potrivit legii.

    (4) Pe terenurile din extravilan, în condițiile Legii și ale art. 90 - 103 din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se pot executa lucrări pentru rețele magistrale, căi de comunicație, îmbunătățiri funciare, rețele de telecomunicații ori alte lucrări de infrastructură, construcții/amenajări pentru combaterea și prevenirea acțiunii factorilor naturali distructivi de origine naturală (inundații, alunecări de teren), anexe gospodărești ale exploatațiilor agricole, precum și construcții și amenajări speciale.

    ART. 58- Terenuri destinate construirii, aparținând domeniului public al statului sau al unităților administrativ-teritoriale

    (1) Potrivit prevederilor art. 13 alin. (2) din Lege, terenurile aparținând domeniului public al statului sau al unităților administrativ-teritoriale se concesionează numai în vederea realizării de construcții ori de obiective de uz și/sau interes public, potrivit legii.

    (2) În condițiile legii, pe terenurile aparținând domeniului public persoanele fizice sau juridice pot realiza, în interes privat, numai construcții cu caracter provizoriu, autorizate în condițiile Legii, pe amplasamente stabilite în baza reglementărilor documentațiilor urbanistice aprobate.

    (3) Prin excepție de la prevederile alin. (1), se pot concesiona terenuri destinate construirii, în condițiile prevederilor art. 15 din Lege.

    ART. 59-  Lucrări care se pot executa fără emiterea unei autorizații suplimentare ori prelungirea valabilității autorizației existente

    (1) Lucrările de construcții necesare pentru remedierea deficiențelor constatate ca urmare a efectuării recepției la terminarea lucrărilor se pot executa fără a fi necesară emiterea unei noi autorizații de construire ori prelungirea valabilității autorizației existente, cu condiția încadrării în prevederile autorizației emise pentru executarea lucrărilor de construcții.

    (2) Lucrările de desființare a unor construcții/lucrări executate fără autorizație sau cu încălcarea prevederilor acesteia, dispuse de organele de control abilitate sau de instanță, se pot executa fără a fi necesară emiterea unei autorizații de desființare.

    ART. 60- Obiecte de mobilier urban exceptate de la autorizare

    (1) Potrivit prevederilor art. 11 alin. (2) din Lege, nu este necesară emiterea autorizației de construire pentru amplasarea pe sol a obiectelor de mobilier urban destinate difuzării și comercializării presei, cărților și florilor - tonete, pupitre acoperite sau închise (chioșcuri) cu suprafața construită de maximum 5,00 mp.

    (2) În conformitate cu prevederile art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 584/2001 privind amplasarea unor obiecte de mobilier urban, autoritățile administrației publice locale pot emite autorizații de funcționare pe perioade determinate, cu avizul prealabil al arhitectului-șef, pentru obiectele de mobilier urban prevăzute la alin. (1), pe amplasamentele stabilite în conformitate cu reglementările urbanistice aprobate, în baza contractelor de închiriere încheiate în conformitate cu reglementările legale în vigoare, precum și cu regulamentele proprii de organizare a activității economice pe domeniul public al unităților administrativ-teritoriale respective.

    ART. 61-Lucrări de instalații aferente construcțiilor care se exceptează de la autorizare

    (1) În înțelesul prevederilor art. 11 lit. f) din Lege, se exceptează de la autorizare lucrările pentru:

    a) reparații la instalațiile interioare ale clădirilor, inclusiv intervențiile constând în înlocuirea și/sau reamplasarea consumatorilor, cu condiția să nu se afecteze structura de rezistență a construcțiilor;

    b) montarea/instalarea aparatelor individuale de climatizare și/sau de contorizare a consumatorilor de utilități;

    c) montarea/instalarea - sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate de ISCIR care funcționează cu combustibil gaze naturale cu obligația ca prin soluția tehnică adoptată pentru instalarea acestora să fie respectate condițiile prevăzute de normativele de specialitate.

    Instalarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere se poate face numai pe baza unor proiecte de specialitate elaborate de proiectanți autorizați, verificate în condițiile legii, care trebuie avizate de societatea furnizoare de gaze naturale.

    (2) Execuția lucrărilor specificate la alin. (1) se va face numai cu respectarea condițiilor prevăzute de normativele de proiectare și execuție în vigoare și se vor realiza exclusiv de persoane autorizate.

    ART. 62-  Schimbarea soluțiilor tehnice din proiect pe parcursul execuției

    (1) În situația în care, înainte de începerea sau pe parcursul executării lucrărilor de construcții, devine necesară modificarea soluțiilor tehnice din proiectul autorizat, beneficiarul/investitorul/administratorul/managerul de proiect are obligația de a nu începe ori de a opri lucrările, după caz, și de a solicita emiterea unei noi autorizații de construire corespunzător modificărilor aduse proiectului, materializate prin documentații - piese scrise și desenate -, cu condiția ca documentația tehnică - D.T. astfel modificată să se încadreze în prevederile documentațiilor de urbanism aprobate, urmând să se aplice în mod corespunzător prevederile art. 52 alin. (6). În aceste condiții, taxa de autorizare se va regulariza după recepția la terminarea lucrărilor de construcții, potrivit legii.

    (2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), pe bază de dispoziție de șantier dată de proiectantul lucrărilor (verificată de verificator de proiecte atestat) și cu acordul scris al beneficiarului/investitorului/administratorului/managerului de proiect, după caz, se pot admite modificări locale ale soluțiilor tehnice din proiectele autorizate fără emiterea unei noi autorizații de construire, dacă prin acestea:

    a) nu se modifică funcțiunea consemnată în autorizația inițială;

    b) se asigură respectarea prevederilor Codului civil;

    c) nu se modifică condițiile de amplasament (regim de înălțime, POT, CUT, aliniament, ori aspectul construcției);

    d) nu sunt periclitate rezistența și stabilitatea clădirilor învecinate;

    e) se asigură respectarea prevederilor reglementărilor tehnice în domeniul securității la incendiu.

    (3) Se încadrează în prevederile alin. (2) și lucrările devenite necesare în cazuri speciale determinate de luarea în considerare a unor situații imprevizibile la faza de proiectare (ca urmare a unor decopertări, relevee de fundații etc.), care se execută la construcții existente, inclusiv la monumente istorice (cu avizul organismelor abilitate ale Ministerului Culturii și Cultelor).

    (4) În situațiile prevăzute la alin. (1), (2) și (3) responsabilitatea privind corectitudinea tehnică a soluției modificatoare aparține proiectantului, iar titularul autorizației are obligația de a depune (în copie) la emitentul autorizației documentațiile și/sau documentele specificate, cu rol de martor."

    ART. 63-Completări sau detalieri ale prevederilor planurilor de urbanism și de amenajare a teritoriului

    În vederea emiterii autorizațiilor, în situația în care sunt necesare completări sau detalieri ale prevederilor planurilor de urbanism și de amenajare a teritoriului, legal aprobate, emitentul autorizației va cere elaborarea unor documentații de urbanism/amenajare a teritoriului suplimentare.

 

    SECȚIUNEA a 3-a-  Taxe și cote

    ART. 64- Taxe în procedura de autorizare

    (1) Modul de calcul al taxelor pentru emiterea certificatului de urbanism și a autorizațiilor de construire/desființare, a taxelor speciale pentru activitatea de autorizare a executării lucrărilor de construcții, precum și procedura de regularizare a acestora se face în conformitate cu prevederile art. 267 alin. (14) lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum și ale normelor metodologice de aplicare a acesteia.

    (2) Baza de calcul pentru determinarea valorii autorizate a lucrărilor de construcții și instalații aferente acestora este cea evidențiată la capitolul 4 - Cheltuieli pentru investiția de bază, subcapitolul 4.1. - Construcții și instalații, în conformitate cu Structura devizului general, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1179/2002, coroborată cu prevederile pct. 138 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004. Valoarea autorizată a lucrărilor de organizare de șantier va avea ca bază de calcul Capitolul 5 - Alte cheltuieli, subcapitolul 5.1 - Organizare de șantier, pct. 5.1.1. Lucrări de construcții în conformitate cu Structura devizului general, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1179/2002.

    (3) *** Abrogat

    (4) *** Abrogat

    ART. 65-   Cote ulterioare autorizării

    (1) Potrivit prevederilor art. 30 din Lege, cheltuielile pentru controlul statului în amenajarea teritoriului, urbanism și autorizarea executării lucrărilor de construcții se suportă de către investitori, în valoare echivalentă cu o cotă de 0,1% din valoarea lucrărilor autorizate, cu excepția celor prevăzute la art. 3 lit. b și a lăcașurilor de cult. Virarea sumelor se face în contul Inspectoratului de Stat în Construcții, iar copia documentului de plată se anexează la "Înștiințarea privind data începerii lucrărilor", eliberată de emitent împreună cu autorizația de construire/desființare (vezi Formularul-model F.18 la prezentele norme metodologice) în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (8) din Lege. Întârzierea la plată a cotei prevăzute se penalizează cu 0,15% pe zi de întârziere, fără a se depăși suma datorată. Cota de 0,1% din valoarea lucrărilor autorizate se aplică și diferențelor rezultate din actualizarea acesteia, care se face odată cu recepția la terminarea lucrărilor.

    (2) În conformitate cu dispozițiile art. 40 alin. (1) din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, cu modificările ulterioare, investitorii sau proprietarii au obligația de a vira lunar către Inspectoratul de Stat în Construcții - ISC - o cotă de 0,70% din cheltuielile pentru executarea construcțiilor și a lucrărilor prevăzute la art. 2 din această lege. Calculul și virarea sumelor respective se fac eșalonat, concomitent cu plata prestațiilor, iar întârzierile la plată a cotelor se penalizează, potrivit prevederilor alin. (2), cu 0,15% pe zi de întârziere, fără a se depăși suma datorată.

 

CAP. 5- Asigurarea disciplinei autorizării, răspunderi, sancțiuni

 

    ART. 66-  Organe de control

    (1) Potrivit prevederilor art. 27 alin. (1) - (5) din Lege, organele de control ale consiliilor județene și ale primăriilor au obligația de a urmări respectarea disciplinei în domeniul autorizării și executării lucrărilor de construcții în cadrul unităților lor administrativ-teritoriale, potrivit competențelor stabilite de Lege.

    (2) Potrivit prevederilor art. 29 din Lege, controlul statului în amenajarea teritoriului, urbanism și autorizarea executării lucrărilor de construcții se exercită pe întregul teritoriu al țării de către Inspectoratul de Stat în Construcții, care dispune măsurile și aplică sancțiunile prevăzute de Lege.

    (3) *** Abrogat

    ART. 67-  Abilitări de control ale organelor administrației publice locale

    (1) Autoritățile administrației publice locale, prin organele proprii cu atribuții de control, potrivit legii, au obligația de a organiza și de a efectua permanent acțiuni de control vizând disciplina în autorizare pe raza unității administrativ-teritoriale, potrivit competențelor stabilite de Lege, privind:

    a) emiterea autorizațiilor;

    b) executarea lucrărilor de construcții numai pe bază de autorizații valabile;

    c) executarea lucrărilor de construcții cu respectarea prevederilor autorizațiilor de construire/desființare și a proiectelor tehnice.

    (2) Arhitectul-șef al județului, în conformitate cu regulamentul de organizare și funcționare a consiliului județean stabilit în temeiul prevederilor Legii nr. 215/2001, are atribuții de control în unitățile administrativ-teritoriale de pe raza județului, atât cu privire la respectarea disciplinei în urbanism și amenajarea teritoriului, cât și la autorizarea executării lucrărilor de construcții, potrivit prevederilor art. 27 alin. (1), (2) și (4) din Lege.

    ART. 68-  Sancțiuni

    În temeiul Legii, faptele de nerespectare a prevederilor acesteia, potrivit gravității și importanței sociale a acestora constituie infracțiuni - potrivit prevederilor art. 24 din Lege - sau, după caz, contravenții - potrivit prevederilor art. 26 din Lege.

    ART. 69-  Aplicarea sancțiunilor contravenționale

    (1) Încadrarea faptei contravenționale, respectiv valoarea amenzii contravenționale, se stabilește de organul de control și se înscrie în formularul tipizat "Proces-verbal de constatare și sancționare a contravenției", prezentat în anexele nr. 6 și 7 la prezentele norme metodologice.

    (2) Formularul tipizat "Proces-verbal de constatare și sancționare a contravenției" - prezentat în anexa nr. 6, este redactat în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, cu modificările și completările ulterioare, și se utilizează de către organele de control ale administrației publice locale cu atribuții de control în domeniul disciplinei în urbanism și autorizarea executării lucrărilor de construcții.

    (3) Inspectoratul de Stat în Construcții utilizează un formular propriu, redactat și aprobat în conformitate cu prevederile legii, a cărui formă este prezentată în anexa nr. 7 la prezentele norme metodologice.

    (4) Potrivit dispozițiilor art. 26 alin. (6) și art. 35 alin. (3) din Lege, în corelare cu prevederile art. 28 și 29 din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, cu modificările și completările ulterioare, în domeniul disciplinei autorizării execuției lucrărilor de construcții și al execuției acestora în baza autorizațiilor emise, la aplicarea sancțiunii contravenționale:

    a) nu se aplică sancțiunea "avertisment";

    b) nu se admite achitarea în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii stabilite.

 

CAP. 6-  Alte dispoziții

 

    SECȚIUNEA 1- Obligații ale investitorului/beneficiarului și emitentului autorizației, ulterioare autorizării

    ART. 70-  Operațiuni privind asigurarea cerințelor de calitate în construcții

    După obținerea autorizației de construire/desființare, pentru execuția obiectivului de investiții, potrivit prevederilor Legii nr. 10/1995 (împreună cu regulamentele de aplicare a acesteia), prin grija investitorului/beneficiarului și a executantului este necesară realizarea următoarelor operațiuni:

    a) Urmărirea execuției lucrărilor de construcții

    Urmărirea execuției lucrărilor este obligatorie și se asigură prin:

    1. diriginte de șantier autorizat, ca reprezentant al beneficiarului, care urmărește ca execuția lucrărilor să se facă în deplină concordanță cu autorizația emisă (inclusiv cu proiectul D.T.A.C./D.T.A.D., după caz, care a stat la baza emiterii autorizației), precum și cu respectarea proiectului tehnic pentru execuția lucrărilor pe baza căruia a fost emisă;

    2. responsabil tehnic cu execuția atestat, ca reprezentant al executantului (persoană juridică cu profil de activitate în construcții).

    Costurile necesare pentru urmărirea execuției lucrărilor pe întreaga durată a acestora se includ în valoarea devizului general al investiției.

    b) Întocmirea Cărții tehnice a construcției

    Cartea tehnică a construcției reprezintă evidența tuturor documentelor (acte și documentații) privind construcția, emise în toate etapele realizării ei - de la certificatul de urbanism până la recepția finală a lucrărilor, se întocmește și se completează pe parcursul execuției de toți factorii care concură la realizarea lucrărilor, prin grija inspectorului de șantier. După recepție, Cartea tehnică se completează în continuare, pe întreaga durată de existență a construcției, cu toate intervențiile asupra acesteia, prin obligația beneficiarului.

    c) Efectuarea recepției lucrărilor de construcții și a instalațiilor aferente

    Potrivit prevederilor legale în vigoare recepția lucrărilor de construcții și a instalațiilor aferente este actul prin care investitorul declară că acceptă, preia lucrarea (cu sau fără rezerve) și că aceasta poate fi dată în folosință. Prin actul de recepție se certifică faptul că executantul și-a îndeplinit obligațiile în conformitate cu prevederile contractului și ale documentației de execuție. Recepția lucrărilor de construcții de orice categorie și a instalațiilor aferente acestora se efectuează atât la lucrări noi, cât și la intervențiile în timp asupra construcțiilor existente (reparații capitale, consolidări, modificări, modernizări, extinderi etc.) și se realizează în două etape:

    1. recepția la terminarea lucrărilor;

    2. recepția finală la expirarea perioadei de garanție.

    d) Urmărirea comportării în exploatare a construcției

    Urmărirea comportării în exploatare a construcției se face după recepția finală a lucrărilor, pe toată durata existenței acesteia, beneficiarul având obligația de a lua măsurile corespunzătoare pentru asigurarea cerințelor de calitate a construcțiilor, conform prevederilor legale.

    ART. 71-  Operațiuni privind obligațiile investitorilor/beneficiarilor față de autorități

    (1) După obținerea autorizației de construire/desființare, în vederea executării lucrărilor, investitorul/beneficiarul are obligația de a realiza următoarele operațiuni:

    a) Anunțarea începerii lucrărilor de construcții autorizate

    Se va anunța emitentul autorizației și Inspectoratul în construcții județean (al municipiului București) utilizându-se formularele F.17 și F.18 (puse la dispoziție de emitentul autorizației împreună cu aceasta).

    b) Amplasarea, la loc vizibil, a Panoului de identificare a investiției

    Se vor aplica prevederile cuprinse în anexa nr. 8 la prezentele norme metodologice.

    c) Anunțarea finalizării lucrărilor de construcții autorizate

    Se va anunța Inspectoratul în construcții județean (al municipiului București) utilizându-se formularul F.19 (pus la dispoziție de emitentul autorizației împreună cu aceasta).

    (2) După realizare, pentru punerea în funcțiune a obiectivului de investiții, potrivit prevederilor legale în vigoare, prin grija investitorului/beneficiarului este necesară realizarea următoarelor operațiuni:

    a) Regularizarea taxelor și cotelor legale

    În conformitate cu prevederile art. 267 alin. (14) lit. b) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în cel mult 15 zile de la data finalizării lucrărilor de construcții, o dată cu efectuarea recepției la terminarea lucrărilor, solicitantul (investitorul/beneficiarul) are obligația de a regulariza taxele și cotele legale. În acest scop, investitorul/beneficiarul are obligația de a declara la emitentul autorizației valoarea finală (rezultată) a lucrărilor - se pot prezenta documentele doveditoare necesare.

    Emitentul autorizației va aplica prevederile art. 267 alin. (14) lit. c) și d) din Legea nr. 571/2003 privind Codului fiscal, cu modificările și completările ulterioare și va înștiința Inspectoratul de Stat în Construcții despre finalizarea execuției lucrărilor, precum și valoarea finală a investiției - așa cum a fost calculată la efectuarea recepției la terminarea lucrărilor - utilizând formularul-model F.19.

    b) Declararea construcțiilor în vederea impunerii

    Toate construcțiile proprietate particulară se declară, în vederea impunerii, la organele financiare teritoriale sau la unitățile subordonate acestora, în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale art. 39 din Lege.

    Data dobândirii clădirii, în vederea impunerii, se stabilește în conformitate cu dispozițiile Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, pct. 62 privind CAPITOLUL II - Impozitul pe clădiri al TITLULUI IX - Impozite și taxe locale din Legea privind Codul fiscal nr. 571/2003, cu modificările și completările ulterioare.

    c) Obținerea autorizației pentru desfășurarea unei activități economice ori a autorizației sanitare de funcționare

    Autorizația pentru desfășurarea unei activități economice ori a autorizației sanitare de funcționare, după caz, se emite de autoritatea teritorială competentă, în condițiile prevederilor art. 268 alin. (1) și (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

    ART. 72- Operațiuni privind obligațiile emitentului autorizației

    (1) La finalizarea lucrărilor de construcții autorizate, emitentul autorizației are obligația de a regulariza taxele și cotele legale, inclusiv cele prevăzute la art. 65, în funcție de valoarea finală (rezultată) a investiției, susținută cu documentele furnizate de investitor/beneficiar, în conformitate cu prevederile art. 71 lit. a).

    (2) Emitentul autorizației are obligația să comunice Inspectoratului de Stat în Construcții valoarea finală a investiției, așa cum a fost calculată pentru regularizarea taxei de autorizare, la data recepției la terminarea lucrărilor.

 

    SECȚIUNEA a 2-a- Obligații ale proiectantului și executantului

    ART. 73- Obligații ale proiectantului

    (1) În temeiul contractului de proiectare încheiat cu beneficiarul (investitorul), pentru asigurarea calității documentației tehnice - D.T. pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții (D.T.A.C./D.T.A.D.), inclusiv a proiectului tehnic din care acesta este extras, potrivit prevederilor art. 22 alin. (1) lit. a), proiectantul are, potrivit legii, următoarele obligații:

    a) asigurarea calității proiectului tehnic, respectiv a documentației tehnice - D.T. pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții, extras din acesta, corespunzător cerințelor de calitate, prin respectarea legislației privind calitatea în construcții și a reglementărilor tehnice în vigoare;

    b) prezentarea proiectului elaborat spre verificare de către specialiștii verificatori de proiecte atestați, stabiliți de investitor, precum și soluționarea neconformităților ori a neconcordanțelor semnalate;

    c) atenționarea beneficiarului cu privire la exigențele urbanistice cărora trebuie să li se subordoneze realizarea obiectivului de investiții, în raport cu reglementările urbanistice legal aprobate, sau, după caz, cu privire la incompatibilitățile tehnice sau urbanistice pe care acesta le generează în zona de amplasament. Pe durata execuției, proiectantul răspunde cu privire la celelalte obligații pe care le are în conformitate cu legislația în vigoare privind calitatea în construcții.

    (2) *** Abrogat

    (3) *** Abrogat

    ART. 74- Obligații ale executantului

    (1) Executantul, în baza contractului de antrepriză încheiat cu beneficiarul, pentru asigurarea calității construcțiilor, care decurg urmare procedurii de autorizare, potrivit legii, are următoarele obligații:

    a) să sesizeze investitorul cu privire la neconformitățile și/sau neconcordanțele constatate în proiect, în vederea soluționării lor de către proiectant;

    b) să înceapă execuția lucrărilor numai în condițiile existenței autorizației de construire/desființare;

    c) să execute lucrările numai pe baza și în conformitate cu proiectul tehnic de execuție, verificat de specialiști atestați, potrivit legii.

    (2) Pe durata execuției, executantul răspunde cu privire la celelalte obligații pe care le are, în conformitate cu legislația în vigoare privind calitatea în construcții.

 

    SECȚIUNEA a 3-a- Dispoziții tranzitorii și finale

    ART. 75-  Banca de date a rețelelor tehnico-edilitare

    (1) Banca de date a rețelelor tehnico-edilitare reprezintă sistemul informațional care are la bază date din cadastrul general și din cadastrele de specialitate, care servesc la formularea strategiilor globale ale teritoriilor administrative, în corelare cu programele de dezvoltare a administrației publice locale, la toate nivelurile.

    (2) Autoritățile administrației publice locale, prin organele proprii special abilitate, potrivit prevederilor art. 45 alin. (6) din Lege au obligația de a constitui banca de date a rețelelor tehnico-edilitare.

    (3) Datele și informațiile specifice fiecărui tip de rețea tehnico-edilitară reprezintă suportul de bază al constituirii băncilor de date urbane la nivelul fiecărei autorități publice locale și, totodată, asigură aplicarea măsurilor prevăzute de lege referitor la amplasarea, proiectarea și autorizarea executării lucrărilor de construcții.

    (4) Regiile autonome, societățile comerciale, respectiv persoanele juridice care au în gestiune administrarea rețelelor tehnico-edilitare, potrivit Legii, au obligația de a proceda la inventarierea, evidența și reprezentarea pe planuri și hărți a tuturor rețelelor subterane și/sau supraterane existente, inclusiv a construcțiilor și amenajărilor tehnice aferente, din intravilanul fiecărei localități, precum și din teritoriul administrativ al acesteia.

    (5) Rețelele tehnico-edilitare care fac obiectul măsurilor prevăzute la alin. (4) cuprind:

    a) alimentări cu apă;

    b) canalizări;

    c) transport și alimentare cu energie electrică;

    d) termoficare;

    e) transport și distribuție gaze naturale;

    f) telefonie.

    (6) Rețelele tehnico-edilitare, inclusiv construcțiile și amenajările tehnice, se reprezintă pe un plan (scara 1:500, 1:1000 sau 1:2000 pentru intravilan, respectiv 1:2000 sau 1:5000 pentru extravilan), extras din planul topografic de bază sau, după caz, planul cadastral pentru fiecare localitate, respectiv sector al municipiului București, în parte folosind semnele convenționale specifice fiecărui tip de rețea.

    (7) Planurile realizate conform prevederilor alin. (6), însoțite de fișele tehnice pe tipuri de rețea, se înregistrează pe suport magnetic într-un format compatibil cu sistemele informatice de gestiune tip GIS.

    (8) Fiecare tip de rețea edilitară înregistrată pe suport magnetic se predă, cu titlu gratuit, pe bază de protocol, primăriei - pentru localitățile din teritoriul unității administrative ce îi aparțin, respectiv primăriilor, primăriilor de sector al municipiului București și Oficiului de cadastru și publicitate imobiliară județean sau al municipiului București, după caz.

    ART. 76 -Forme de perfecționare a pregătirii profesionale

    Autoritățile emitente ale certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire/desființare au obligația să asigure pregătirea și perfecționarea profesională a personalului de specialitate din cadrul aparatului propriu. În vederea realizării acestei exigențe, autoritățile emitente au obligația de a asigura programe de pregătire și/sau perfecționare, după caz, prin forme de instruire adecvate la următoarele organisme ale administrației publice centrale sau locale, precum și instituții de învățământ superior:

    a) Institutului Național de Administrație prin:

    1. programe de formare specializată în administrația publică, de 2 ani, pentru absolvenții cu studii superioare de lungă durată, cu diplomă de licență sau echivalentă, în vârstă, de regulă, de până la 30 de ani;

    2. programe de formare specializată în administrația publică, de un an, pentru persoane cu studii superioare de lungă durată, cu diplomă de licență sau echivalentă: funcționari publici, persoane numite ori alese în funcții de demnitate publică sau asimilate acestora din cadrul administrației publice centrale și locale, alte persoane interesate;

    3. programe de specializare postuniversitară, cu durata minimă de 180 de ore, pentru personalul din administrația publică centrală și locală, cu studii superioare de lungă durată, cu diplomă de licență sau echivalentă;

    4. programe de perfecționare de scurtă durată, de până la 90 de zile, pentru personalul cu studii superioare și medii din administrația publică centrală și locală, din cadrul unor asociații, fundații sau altor organizații neguvernamentale, precum și pentru alte persoane interesate;

    5. seminarii și conferințe pe teme de interes major pentru administrația publică centrală și locală;

    b) Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" București - la nivel central sau zonal - ori la alte instituții de învățământ superior de profil interesate, prin cursuri de scurtă (lungă) durată organizate, potrivit prevederilor legale, pentru specialiștii din cadrul consiliilor județene și al primăriilor municipale și orășenești, după cum urmează:

    1. cursuri postuniversitare pentru arhitecți și alte cadre cu pregătire superioară din domeniul urbanismului și construcțiilor care, prin formația de bază, se pot implica în această activitate;

    2. cursuri postuniversitare de perfecționare pentru cadre cu pregătire superioară din alte domenii decât cel al urbanismului, arhitecturii și construcțiilor;

    3. cursuri de perfecționare pentru cadre cu pregătire medie în domeniul urbanismului, arhitecturii și construcțiilor;

    c) la nivelul consiliilor județene, sub autoritatea arhitectului-șef al județului, în cooperare cu asociațiile profesionale în domeniu, pentru personalul de specialitate din cadrul primăriilor comunale.

    ART. 77- Dispoziții finale

    (1) Compartimentele din aparatul propriu de specialitate ale consiliilor județene, Consiliului General al Municipiului București și consiliilor locale se organizează pentru a prelua atribuțiile structurilor de specialitate prevăzute prin Lege.

    (2) Analizarea și avizarea documentațiilor necesare emiterii certificatului de urbanism și a autorizațiilor de construire/desființare de către compartimentele (structurile) de specialitate ale consiliului județean pentru primăriile comunelor, orașelor și municipiilor care nu dispun de structuri (compartimente) de specialitate se fac pe bază de convenție încheiată între primari și președintele consiliului județean.

    (3) Prin excepție de la prevederile art. 4 alin. (1) lit. b), e) și f) din Lege, după caz, până la numirea unei persoane cu responsabilitate în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului din cadrul aparatului propriu al primarilor comunelor și orașelor care încă nu au constituite structurile de specialitate potrivit prevederilor alin. (1), pe termen limitat, la solicitarea consiliilor locale interesate, certificatele de urbanism, respectiv autorizațiile de construire/desființare, se vor putea emite de către președinții consiliilor județene, pe bază de protocol încheiat în acest scop cu consiliul local interesat.

    (4) Costul serviciilor prestate de structurile (compartimentele) de specialitate ale consiliului județean se stabilesc potrivit prevederilor Codului fiscal, aprobat prin Legea nr. 571/2003.

    (5) Utilizarea formularelor din prezentele norme metodologice este obligatorie, fiind interzisă modificarea sau completarea structurii/conținutului acestora. Formularele se tipăresc prin grija emitentului, cu înscrierea denumirii exacte a autorității emitente, și se pun la dispoziția solicitanților, contra cost.

    (6) În situația în care, la utilizare, rubricile din formular nu sunt suficiente pentru comunicarea ori înregistrarea datelor, emitentul va putea anexa rubrici sau pagini suplimentare la actul emis (care vor fi semnate și parafate de emitent), cu condiția înscrierii în actul de bază a mențiunii privind existența anexei ca parte integrantă a actului.

    (7) Se recomandă tipărirea de formulare distincte pentru autorizarea executării lucrărilor de construire și, respectiv, pentru autorizarea executării lucrărilor de desființare.

    (7^1) Instituțiile/operatorii economici abilitate/abilitați prin lege să emită avize/acorduri în vederea autorizării executării lucrărilor de construcții au următoarele obligații:

    a) să stabilească lista documentelor și condițiilor specifice, precum și conținutul-cadru al documentațiilor specifice, necesare pentru emiterea avizelor/acordurilor solicitate prin certificatul de urbanism. Lista documentelor și condițiilor specifice, precum și conținutul-cadru al documentațiilor specifice necesare sunt informații de interes public și se pun la dispoziția publicului și a autorităților administrației publice competente, prin grija instituțiilor avizatoare, pe pagina proprie de web și/sau prin afișare la sediul acestora;

    b) să emită avizele/acordurile în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data înregistrării cererii și documentației specifice complete, sub sancțiunea aplicării prevederilor legale privind aprobarea tacită, fără alte proceduri prealabile. Cererea înregistrată și documentația specifică anexată acesteia reprezintă acordul tacit al instituției/operatorului economic abilitate/abilitat asupra prevederilor conținute în documentația care a stat la baza cererii pentru emiterea avizului și/sau acordului.

    (7^2) După emiterea autorizației de construire, documentația tehnică - D.T. vizată spre neschimbare se dezvoltă prin proiectul tehnic - P.Th. și constituie parte integrantă a acestuia, respectiv a "Detaliilor de execuție", fiind interzisă modificarea prevederilor acesteia, sub sancțiunea nulității autorizației de construire. Investitorul împreună cu executantul au obligația de a executa lucrările autorizate numai în baza proiectului tehnic - P.Th., a cărui existență pe șantier este obligatorie pe toată durata executării lucrărilor.

    (8) *** Abrogat

    (9) Anexele nr. 1 - 8 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CAP. 7-  FORMULARE NECESARE AUTORIZĂRII

 

    F.1

    (pag. 1)

 

    Către

    ............................................................

    [conducătorul autorității administrației publice emitente*)]

 

                                   CERERE

                 pentru emiterea certificatului de urbanism

 

    Subsemnatul*1) .......................... CNP |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|, cu domiciliul*2)/sediul în județul .........................................., municipiul/orașul/comuna ........................., satul ..................., sectorul ......, cod poștal ........, str. ....................... nr. ......, bl. ....., sc. ....., et. ....., ap. ....., telefon/fax ....................., e-mail ..............................,

    în calitate de/reprezentant al .........................................., CUI ...........................,

    în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, solicit emiterea certificatului de urbanism în scopul**):  ........................................................................................................................................

    pentru imobilul - teren și/sau construcții -, situat în județul ..........................., municipiul/orașul/comuna ......................., satul ......................, sectorul ........, cod poștal ................., str. ....................... nr. ...., bl. ...., sc. ...., et. ...., ap. ...., sau identificat prin*3) .......................................................................................................... .

    Suprafața terenului pentru care solicit certificatul de urbanism este de ........... mp.

    Anexez*3): .......................................................................................................................................

 

                                                       Semnătura*5)

    Data ...................                       .....................

                                                           L.S.

 

------------

    *) Se completează, după caz:

    - președintele consiliului județean;

    - primarul general al municipiului București;

    - primarul sectorului ..... al municipiului București;

    - primarul municipiului;

    - primarul orașului;

    - primarul comunei.

    **) Se completează potrivit pct. 4 din "Precizări privind completarea formularului".

 

    F.1

 

    (pag. 2)

 

                                PRECIZĂRI

                     privind completarea formularului

 

                                 "Cerere

                pentru emiterea certificatului de urbanism"

 

    1) Numele și prenumele solicitantului:

    - persoană fizică; sau

    - reprezentant al firmei (persoană juridică), cu precizarea denumirii acesteia și a calității solicitantului în cadrul firmei.

    2) Pentru persoană fizică:

    - se completează cu date privind domiciliul acesteia.

    Pentru persoană juridică:

    - se completează cu date privind sediul social al firmei.

    3) Alte elemente de identificare:

    În situația în care amplasamentul imobilului nu este evidențiat în planurile cadastrale sau topografice ale localității/teritoriului administrativ (la scările 1:500, 1:2000 sau 1:10.000, după caz), aflate în gestiunea oficiului de cadastru și publicitate imobiliară teritorial, pentru identificarea imobilului solicitantul va putea prezenta, după caz, informații privind:

    - localitatea, numărul cadastral și numărul de carte funciară, în cazul în care legea nu dispune altfel; sau

    - elemente de reper, general cunoscute; sau

    - numărul de ordine și suprafața de teren înscrise în Registrul agricol; sau

    - plan de situație extras din cadrul unor studii și/sau planuri urbanistice elaborate anterior în zonă.

    4) Scopul emiterii certificatului de urbanism:

    Se completează - obligatoriu - de către solicitant corespunzător categoriilor prevăzute la pozițiile 4.1. - 4.5., inclusiv explicitările necesare definirii scopului:

    4.1. Elaborarea documentației pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții privind:

    4.1.1. Lucrări de construire - se va înscrie denumirea investiției și se va specifica în care categorie se încadrează, conform enumerării de mai jos:

    a) lucrări de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, reabilitare, schimbare de destinație sau de reparare a construcțiilor de orice fel, precum și a instalațiilor aferente acestora;

    b) lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum și orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la construcții reprezentând monumente istorice, inclusiv la cele din zonele lor de protecție, stabilite conform legii;

    c) lucrări de construire, reconstruire, modificare, extindere, reparare, modernizare și reabilitare privind căi de comunicație, rețele și dotări tehnico-edilitare, noi capacități de producere, de transport, de distribuție a energiei electrice și/sau termice, precum și de reabilitare și de retehnologizare a celor existente;

    d) împrejmuiri și mobilier urban, amenajări de spații verzi, parcuri, piețe și alte lucrări de amenajare a spațiilor publice;

    e) lucrări de foraje și excavări necesare în vederea efectuării studiilor geotehnice, prospecțiunilor geologice, exploatărilor de cariere, balastiere, sonde de gaze și petrol, precum și alte exploatări;

    f) lucrări, amenajări și construcții cu caracter provizoriu, necesare în vederea organizării executării lucrărilor de bază, dacă nu au fost autorizate odată cu acestea;

    g) organizarea de tabere de corturi, căsuțe sau rulote;

    h) lucrări de construcții cu caracter provizoriu, chioșcuri, tonete, cabine, spații de expunere situate pe căile și spațiile publice, corpuri și panouri de afișaj, firme și reclame, precum și anexele gospodărești ale exploatațiilor agricole situate în extravilan;

    i) cimitire - noi și extinderi.

    4.1.2. Lucrări de desființare - se va înscrie denumirea construcției/amenajării și se va specifica în care categorie se încadrează, conform enumerării de la pct. 4.1.1.

    4.2. Operațiuni notariale privind circulația imobiliară:

    - vânzări, cumpărări, concesionări, cesionări, dezmembrări, parcelări, comasări, partaje, succesiuni etc.

    4.3. Adjudecarea prin licitație a proiectării lucrărilor publice

    4.4. Cereri în justiție

    4.5. Alte scopuri

    5) La rubrica "Semnătura" se va înscrie și în clar numele solicitantului: persoană fizică sau reprezentant al persoanei juridice.

    F.2

 

    ROMÂNIA

    CONSILIUL JUDEȚEAN  ________________________________________

    Arhitect-șef

    Nr. _____ din __________

 

       Doamnei/Domnului

              PRIMAR*) ___________________________________

 

    Având în vedere cererea nr. __________________ din ___________, pentru emiterea certificatului de urbanism și a autorizației de construire/desființare înaintată de*1) _______________________________________________________________

    domiciliul*2)                                   municipiul

cu _______________ în județul _____________________   orașul   _________________

       sediul                                         comuna

satul __________________________ sectorul ____________ cod poștal ______________ strada ___________________________ nr. __________ bl. ____ sc. _____ et. ______ ap. ______ telefon/fax ________________________ e-mail ________________________,

    Pentru imobilul - teren și/sau construcții - situat în județul_________________

 Municipiul/orașul/comuna   ________________________________

satul ______________________________ sectorul _________ cod poștal _____________ strada ___________________________ nr. _______ bl. _______ sc. ______ et. ______ ap. ______ sau identificat prin*3) __________________________________________

_____________________________________________________________________________,

    În scopul*4) ______________________________________________________

    ___________________________________________________________________,

 

    În conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, vă rugăm să ne comunicați avizul dvs. în termen de 5 zile de la data înregistrării prezentei.

 

    Anexăm*3) ________________________________________________________________

    ___________________________________________________________________

 

                                                     ARHITECT-ȘEF

                               (numele și prenumele,

                                    semnătura)

 

                                       L.S.

 

------------

    *) Se completează, după caz:

    - al municipiului ..........................

    - al orașului ..............................

    - al comunei ...............................

    *1) Numele și prenumele solicitantului

    *2) Adresa solicitantului

    *3) Date de identificare a imobilului

    *4) Scopul eliberării certificatului de urbanism

 

    F.3

 

    ROMÂNIA

    JUDEȚUL _______________________

               MUNICIPIULUI

    PRIMĂRIA     ORAȘULUI   _____________________________

                 COMUNEI

 

          Primar

    Nr. _____ din _________

 

       Către,

          PREȘEDINTELE CONSILIULUI JUDEȚEAN ______________________________

 

    Urmare adresei dvs. nr. ______ din ___________, referitoare la cererea nr. ______ din _____________ pentru eliberarea certificatului de urbanism, înaintată

                                              domiciliul*2)

de*1) ____________________________________ cu _____________ în județul _________

                                                 sediul

municipiul

  orașul   ___________________________ satul ___________________________________

  comuna

sectorul________ cod poștal __________________ strada __________________________ nr. ______ bl. _____ sc. ___ et. __ ap. ______ telefon/fax ____________________ e-mail _______________________________

    Pentru imobilul - teren și/sau construcții - situat în județul

                     municipiul

____________________   orașul   _____________________ satul ___________________

                       comuna

sectorul ___________________ cod poștal _________ strada ______________________ nr. ______ bl. ______ sc. _____ et. _____ ap. _____ sau identificat prin*3)

______________________________________________________________________________,

    În scopul*4) _____________________________________________________________

______________________________________________________________________________

    În urma analizării documentației transmise și a verificării datelor existente, se emite următorul

 

                                  AVIZ*5)

 

    ___________________________________________________________________

    ___________________________________________________________________

 

    Prezentul aviz este valabil și pentru emiterea autorizației de construire/desființare.

 

         PRIMAR,                                         SECRETAR,

  (numele și prenumele,                           (numele și prenumele,

       semnătura)                                        semnătura)

 

          L.S.                                         ARHITECT-ȘEF*)

                                                  (numele și prenumele,

                                                         semnătura)

------------

    *) Se va semna de arhitectul-șef sau de persoana cu responsabilitate în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului, după caz.

    *1) Numele și prenumele solicitantului

    *2) Adresa solicitantului

    *3) Date de identificare a imobilului

    *4) Scopul emiterii certificatului de urbanism

    *5) Se vor preciza elementele privind regimul juridic, economic și tehnic ale imobilului, rezultate din documentațiile de urbanism și de amenajare a teritoriului aprobate, precum și din hotărârile consiliului local

 

    F.4

 

    ROMÂNIA

    JUDEȚUL _____________________________

             MUNICIPIULUI

    PRIMĂRIA   ORAȘULUI   ______________________________________

               COMUNEI

         Primar

    Nr. _____ din _______

 

       Către,

       CONSILIULUI JUDEȚEAN ____________________________________

       Doamnei/Domnului Arhitect-șef ___________________________

 

    Urmare cererii înregistrată cu nr. ___________ din ____________, pentru emiterea CERTIFICATULUI DE URBANISM solicitat de*1) ____________________________

   domiciliul*2)                              municipiul

cu _____________ în județul _________________   orașul   _______________________

      sediul                                    comuna

satul _______________________________ sectorul _________ cod poștal ____________ strada ________________________ nr. ______ bl. ______ sc. ____ et. ____ ap. ____ telefon/fax ____________________________ e-mail ________________________,

    Pentru imobilul - teren și/sau construcții - situat în județul _____________

municipiul

  orașul   ______________________ satul _______________________ sectorul _______

  comuna

cod poștal ____________ strada _________________________ nr. ___ bl. ___ sc. ___ et. ____ ap. _____ sau identificat prin*3) ____________________________________

______________________________________________________________________________,

    În scopul*4) _____________________________________________________________

______________________________________________________________________________

    În conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, vă rugăm să emiteți avizul structurii de specialitate din cadrul Consiliului județean asupra proiectului (propunerii) de "Certificat de urbanism" anexat prezentei.

 

         PRIMAR,                                        SECRETAR,

  (numele și prenumele,                           (numele și prenumele,

       semnătura)                                       semnătura)

 

           L.S.                                       ARHITECT-ȘEF*)

                                                  (numele și prenumele,

                                                        semnătura)

 

------------

    *) Se va semna de arhitectul-șef sau de persoana cu responsabilitate în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului.

    *1) Numele și prenumele solicitantului

    *2) Adresa solicitantului

    *3) Date de identificare a imobilului

    *4) Scopul eliberării certificatului de urbanism

 

    F.5

 

    ROMÂNIA

    CONSILIUL JUDEȚEAN __________________________________

    Arhitect-șef

    Nr. _____ din _______

 

       Doamnei/Domnului

              PRIMAR*) _______________________________

 

    Urmare cererii dvs. nr. ______ din _______________, pentru emiterea avizului structurii de specialitate în vederea eliberării certificatului de urbanism solicitat de*1) ________________________________________________________________

   domiciliul*2)                              municipiul

cu _____________ în județul _________________   orașul   _______________________

      sediul                                    comuna

satul ___________________________________ sectorul _______ cod poștal __________ strada ______________________________ nr. ______ bl. _____ sc. _____ et. ____ ap. ______ telefon/fax ____________________ e-mail ____________________________

    Pentru imobilul - teren și/sau construcții - situat în județul

                     municipiul

____________________   orașul   _______________________________________________

                       comuna

satul ____________________________________ sectorul _______ cod poștal _________ strada _______________________________ nr. ______ bl. ______ sc. _____ et. _____ ap. _____ sau identificat prin*3) _____________________________________________

______________________________________________________________________________,

 

    Depusă pentru*4) _________________________________________________________

_____________________________________________________________________________,

 

    În urma analizării proiectului (propunerii) de Certificat de urbanism transmis și a verificării datelor existente, se emite următorul

 

                                 AVIZ*5)

 

    __________________________________________________________________________

    __________________________________________________________________________

 

                                                       ARHITECT-ȘEF

                                                  (numele și prenumele,

                                                         semnătura)

                    L.S.

 

------------

    *) Se completează, după caz:

    - al municipiului ..........................

    - al orașului ..............................

    - al comunei ...............................

    *1) Numele și prenumele solicitantului

    *2) Adresa solicitantului

    *3) Date de identificare a imobilului

    *4) Scopul eliberării certificatului de urbanism

    *5) Se vor preciza condițiile și recomandările privind regimul juridic, economic și tehnic ale imobilului, precum și elementele rezultate din documentațiile de urbanism și de amenajare a teritoriului aprobate, cu privire la imobil.

 

#M3

    F.6

 

    (pag. 1)

 

    ROMÂNIA

    Județul .........................

    ...............................................

    [autoritatea administrației publice emitente*)]

    Nr. ......... din ...............

 

                             CERTIFICAT DE URBANISM

                        Nr. ......... din ...............

 

                 În scopul: .....................................

                 .............................................**)

 

    Ca urmare a Cererii adresate de*1) ......................................, cu domiciliul/sediul*2) în județul .........................................., municipiul/orașul/comuna .........................., satul .................., sectorul ......, cod poștal ........, str. ....................... nr. ......, bl. ....., sc. ....., et. ....., ap. ....., telefon/fax ....................., e-mail ....................., înregistrată la nr. ...... din ........ 20 ....,

    pentru imobilul - teren și/sau construcții -, situat în județul ..............................., municipiul/orașul/comuna ..................., satul ................., sectorul ......., cod poștal ......................., str. ....................... nr. ...., bl. ...., sc. ...., et. ...., ap. ...., sau identificat prin*3) ......................................................

..............................................................................

..............................................................................

............................................................................ ;

    în temeiul reglementărilor Documentației de urbanism nr. ....../........., faza PUG/PUZ/PUD, aprobată prin Hotărârea Consiliului Județean/Local ................................ nr. ....../.........,

     în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

 

                               SE CERTIFICĂ:

 

    1. REGIMUL JURIDIC:

    ..........................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

    2. REGIMUL ECONOMIC:

    ..........................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

 

------------

    *1) Numele și prenumele solicitantului.

    *2) Adresa solicitantului.

    *3) Date de identificare a imobilului.

 

    F. 6

 

    (pag. 2)

 

    3. REGIMUL TEHNIC:

    ..........................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

    Prezentul certificat de urbanism poate fi utilizat/nu poate fi utilizat în scopul declarat*4)pentru/întrucât:

    ..........................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

 

------------

    *4) Scopul emiterii certificatului de urbanism conform precizării solicitantului, formulată în cerere.

 

 ______________________________________________________________________________

| Certificatul de urbanism nu ține loc de autorizație de construire/desființare|

| și nu conferă dreptul de a executa lucrări de construcții.                   |

|______________________________________________________________________________|

 

    4. OBLIGAȚII ALE TITULARULUI CERTIFICATULUI DE URBANISM:

    În scopul elaborării documentației pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții - de construire/de desființare - solicitantul se va adresa autorității competente pentru protecția mediului:

    ..........................................................................

            (autoritatea competentă pentru protecția mediului, adresa)

    (Denumirea și adresa acesteia se personalizează prin grija autorității administrației publice emitente.)

    În aplicarea Directivei Consiliului 85/337/CEE (Directiva EIA) privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice și private asupra mediului, modificată prin Directiva Consiliului 97/11/CE și prin Directiva Consiliului și Parlamentului European 2003/35/CE privind participarea publicului la elaborarea anumitor planuri și programe în legătură cu mediul și modificarea, cu privire la participarea publicului și accesul la justiție, a Directivei 85/337/CEE și a Directivei 96/61/CE, prin certificatul de urbanism se comunică solicitantului obligația de a contacta autoritatea teritorială de mediu pentru ca aceasta să analizeze și să decidă, după caz, încadrarea/neîncadrarea proiectului investiției publice/private în lista proiectelor supuse evaluării impactului asupra mediului.

    În aplicarea prevederilor Directivei Consiliului 85/337/CEE, procedura de emitere a acordului de mediu se desfășoară după emiterea certificatului de urbanism, anterior depunerii documentației pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții la autoritatea administrației publice competente.

    În vederea satisfacerii cerințelor cu privire la procedura de emitere a acordului de mediu, autoritatea competentă pentru protecția mediului stabilește mecanismul asigurării consultării publice, centralizării opțiunilor publicului și al formulării unui punct de vedere oficial cu privire la realizarea investiției în acord cu rezultatele consultării publice.

    În aceste condiții:

 ______________________________________________________________________________

| După primirea prezentului certificat de urbanism, titularul are obligația de |

| a se prezenta la autoritatea competentă pentru protecția mediului în vederea |

| evaluării inițiale a investiției și stabilirii necesității evaluării         |

| efectelor acesteia asupra mediului. În urma evaluării inițiale a investiției |

| se va emite actul administrativ al autorității competente pentru protecția   |

| mediului.                                                                    |

|______________________________________________________________________________|

 ______________________________________________________________________________

| În situația în care autoritatea competentă pentru protecția mediului         |

| stabilește necesitatea evaluării efectelor investiției asupra mediului,      |

| solicitantul are obligația de a notifica acest fapt autorității              |

| administrației publice competente cu privire la menținerea cererii pentru    |

| autorizarea executării lucrărilor de construcții.                            |

|______________________________________________________________________________|

 ______________________________________________________________________________

| În situația în care, după emiterea certificatului de urbanism ori pe         |

| parcursul derulării procedurii de evaluare a efectelor investiției asupra    |

| mediului, solicitantul renunță la intenția de realizare a investiției,       |

| acesta are obligația de a notifica acest fapt autorității administrației     |

| publice competente.                                                          |

|______________________________________________________________________________|

 

    F.6

 

    (pag. 3)

 

    5. CEREREA DE EMITERE A AUTORIZAȚIEI DE CONSTRUIRE/DESFIINȚARE va fi însoțită de următoarele documente:

    a) certificatul de urbanism;

    b) dovada titlului asupra imobilului, teren și/sau construcții, sau, după caz, extrasul de plan cadastral actualizat la zi și extrasul de carte funciară de informare actualizat la zi, în cazul în care legea nu dispune altfel (copie legalizată);

    c) documentația tehnică - D.T., după caz:

     _                          _                        _

    |_| D.T.A.C.               |_| D.T.O.E.             |_| D.T.A.D.

 

    d) avizele și acordurile stabilite prin certificatul de urbanism:

    d.1) avize și acorduri privind utilitățile urbane și infrastructura:

     _                          _

    |_| alimentare cu apă      |_| gaze naturale        Alte avize/acorduri:

     _                          _                        _

    |_| canalizare             |_| telefonizare         |_| ..................

     _                          _                        _

    |_| alimentare cu energie  |_| salubritate          |_| ..................

        electrică

     _                          _                        _

    |_| alimentare cu energie  |_| transport urban      |_| ..................

        termică

 

    d.2) avize și acorduri privind:

     _                          _                        _

    |_| securitatea la         |_| protecția civilă     |_| sănătatea populației

        incendiu

 

    d.3) avize/acorduri specifice ale administrației publice centrale și/sau ale serviciilor descentralizate ale acestora:

     _                          _                        _

    |_| ..................     |_| ..................   |_| ..................

 

    d.4) studii de specialitate:

     _                          _                        _

    |_| ..................     |_| ..................   |_| ..................

 

    e) actul administrativ al autorității competente pentru protecția mediului;

    f) dovada privind achitarea taxelor legale.

    Documentele de plată ale următoarelor taxe (copie):

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

 

    Prezentul certificat de urbanism are valabilitatea de ...... luni de la data emiterii.

 

             Conducătorul autorității              Secretar general/Secretar,

       administrației publice emitente***),     ................................

    .........................................   (numele, prenumele și semnătura)

    (funcția, numele, prenumele și semnătura)

 

                      L.S.

 

                                                        Arhitect-șef****),

                                                ................................

                                                (numele, prenumele și semnătura)

 

    Achitat taxa de: ............ lei, conform Chitanței nr. .... din .........

    Prezentul certificat de urbanism a fost transmis solicitantului direct/prin poștă la data de ............... .

 

    F.6

 

    (pag. 4)

 

    În conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

 

                        se prelungește valabilitatea

                         Certificatului de urbanism

 

              de la data de ......... până la data de .........

 

    După această dată, o nouă prelungire a valabilității nu este posibilă, solicitantul urmând să obțină, în condițiile legii, un alt certificat de urbanism.

 

             Conducătorul autorității              Secretar general/Secretar,

       administrației publice emitente***),     ................................

    .........................................   (numele, prenumele și semnătura)

    (funcția, numele, prenumele și semnătura)

 

                      L.S.

 

                                                        Arhitect-șef****),

                                                ................................

                                                (numele, prenumele și semnătura)

 

    Data prelungirii valabilității: ................

    Achitat taxa de: ............ lei, conform Chitanței nr. .... din .........

    Transmis solicitantului la data ............ de direct/prin poștă.

 

------------

    *) Se completează, după caz:

    - consiliul județean;

    - Primăria Municipiului București;

    - Primăria Sectorului ........ al Municipiului București;

    - Primăria Municipiului ....................;

    - Primăria Orașului ........................;

    - Primăria Comunei .........................;

    **) Se completează în conformitate cu declarația scopului înscris în cererea pentru emiterea certificatului de urbanism.

    ***) Se completează, după caz:

    - președintele consiliului județean;

    - primarul general al municipiului București;

    - primarul sectorului ......... al municipiului București;

    - primar.

    ****) Se va semna, după caz, de către arhitectul-șef sau "pentru arhitectul-șef" de către persoana cu responsabilitate în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului.

 

#B

    F.7

    Pag. 1

 

    Către,

    Președintele Consiliului județean ______________________________________

              Primarul*)

 

                                   CERERE

         PENTRU PRELUNGIREA VALABILITĂȚII CERTIFICATULUI DE URBANISM

 

    Subsemnatul*1) _____________________________________________________________

   domiciliul*2)                                municipiul

cu _____________ în județul ___________________   orașul   _____________________

      sediul                                      comuna

satul ________________________ sectorul ________________ cod poștal ____________ strada __________________________ nr. ____ bl. ____ sc. ____ et. ____ ap. ______ telefon/fax ________________________ e-mail ___________________________________,

 

    În conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, solicit

 

                            PRELUNGIREA VALABILITĂȚII

                            CERTIFICATULUI DE URBANISM

                         nr. _________ din ___________

 

    Pentru imobilul - teren și/sau construcții - situat în județul _____________

municipiul

 orașul    _____________________________ satul ______________ sectorul _________

 comuna

cod poștal __________ strada __________ nr. ___ bl. ___ sc. ___ et. ___ ap. ____ sau identificat prin*3)

_______________________________________________________________________________,

    Solicit prelungirea valabilității certificatului de urbanism nr. ___/_____ din data de _____________ până la data de ___________.

    Anexez, în original, certificatul de urbanism nr. ______/________.

 

                                                         SEMNĂTURA

    Data ____________

 

------------

    *) Se completează, după caz:

    - Primarul General al municipiului București

    - Primarul sectorului ___ al municipiului București

    - Primarul municipiului ___________________________

    - Primarul orașului _______________________________

    - Primarul comunei ________________________________

    *1) Numele și prenumele solicitantului

    *2) Adresa solicitantului

    *3) Date de identificare a imobilului

 

#M3

    Formularele F.8.1 - F.8.5 *** Abrogate

 

    F.9

 

    (pag. 1)

 

    Către

    ............................................................

    [conducătorul autorității administrației publice emitente*)]

 

                                    CERERE

              pentru emiterea autorizației de construire/desființare

 

    Subsemnatul*1) ........................., CNP |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|, cu domiciliul*2)/sediul ......................... în județul ................, municipiul/orașul/comuna ......................, satul ......................, sectorul ......, cod poștal .........., str. ....................... nr. ...., bl. ...., sc. ...., et. ...., ap. ...., telefon/fax ........................., e-mail ...................., în calitate de/reprezentant al ................., CUI ........................,

    în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, solicit emiterea autorizației de construire/desființare

pentru imobilul - teren și/sau construcții -, situat în județul ............., municipiul/orașul/comuna ...................................................., satul ............................., sectorul ......., cod poștal ..........., str. .................. nr. ....., bl. ....., sc. ....., et. ....., ap. .....,

Cartea funciară*3) ...........................................................

Fișa bunului imobil ..........................................................

sau nr. cadastral ...........................................................,

    în vederea executării lucrărilor de*4) ...................................

..............................................................................

.............................................................................,

    în valoare de*5): ...................................................... .

 

    Documentația tehnică - D.T. pentru autorizarea executării lucrărilor de construire (D.T.A.C. + D.T.O.E.), respectiv desființarea construcțiilor (D.T.A.D.) nr.*6) ....... din .......... a fost elaborată de ................, cu sediul în județul ............., municipiul/orașul/comuna ................, sectorul/satul ................................., cod poștal ................, str. ....................... nr. ...., bl. ...., sc. ...., et. ...., ap. ...., respectiv de ....................... - arhitect/conductor arhitect cu drept de semnătură, înscris în Tabloul Național al Arhitecților cu nr. ............, în conformitate cu prevederile Legii nr. 184/2001 privind organizarea și exercitarea profesiei de arhitect, republicată, aflat în evidența Filialei teritoriale .................. a Ordinului Arhitecților din România. Proiectul de arhitectură din cadrul Documentației tehnice - D.T. (D.T.A.C. + D.T.O.E.) a fost luat în evidența Filialei teritoriale a Ordinului Arhitecților din România cu nr. ...... din ..................

 

------------

    *) Se completează, după caz:

    - președintele consiliului județean;

    - primarul general al municipiului București;

    - primarul sectorului al municipiului București;

    - primarul municipiului ...................;

    - primarul orașului .......................;

    - primarul comunei ....................... .

 

    F.9

 

    (pag. 2)

 

    Verificarea Documentației tehnice - D.T., în conformitate cu prevederile Legii nr. 10/1995, a fost efectuată de*7):

 ______________________________________________________________________________

| 1. Cerința A                         | 4. Cerința D                          |

|______________________________________|_______________________________________|

| 2. Cerința B                         | 5. Cerința E                          |

|______________________________________|_______________________________________|

| 3. Cerința C                         | 6. Cerința F                          |

|______________________________________|_______________________________________|

| 7. Cerința Af                        |                                       |

|______________________________________|_______________________________________|

 

    Durata estimată a executării lucrărilor solicitată este de ...... luni/zile, în baza prevederilor Documentației tehnice - D.T. pentru autorizarea executării lucrărilor de construire (D.T.A.C. + D.T.O.E.), respectiv desființarea construcțiilor (D.T.A.D.), anexată prezentei, conform graficului de execuție, semnat și parafat de proiectant, anexat prezentei.

 

    Anexez la prezenta cerere:

    a) Certificatul de urbanism nr. ..../..............., emis de (copie);

    b) dovada titlului asupra imobilului - teren și/sau construcții -/extrasul de plan cadastral actualizat la zi și extrasul de carte funciară de informare actualizat la zi (copie legalizată);

    ..........................................................................

    c) Documentația tehnică - D.T.A.C./D.T.O.E./D.T.A.D., după caz, compusă din:

    ..........................................................................

............................................................... (2 exemplare).

    La elaborarea Documentației tehnice - D.T. au fost respectate toate procedurile de notificare a autorității publice pentru protecția mediului prevăzute de Lege, care fac obiectul evaluării investiției privind efectele asupra mediului;

    d) avize/acorduri, studii de specialitate stabilite prin certificatul de urbanism (copie):

    d.1) avize și acorduri privind utilitățile urbane și infrastructura:

    .................................        .................................

    .................................        .................................

    .................................        .................................

    d.2) avize și acorduri privind securitatea la incendiu, protecția civilă, sănătatea populației:

    .................................        .................................

    .................................        .................................

    d.3) avize/acorduri specifice ale administrației publice centrale și/sau ale serviciilor descentralizate ale acestora:

    .................................        .................................

    .................................        .................................

    d.4) studii de specialitate (1 exemplar):

    ..........................................................................

    .........................................................................;

    d.5) raport de expertiză tehnică pentru lucrări de intervenție la construcții existente (1 exemplar);

    d.6) raport de audit energetic pentru lucrări de intervenție în vederea creșterii performanței energetice la clădiri existente (1 exemplar);

    e) actul administrativ al autorității competente pentru protecția mediului: (copie);

    .................................        .................................

    f) dovada privind achitarea taxelor legale - documentele de plată a taxelor legale în vederea autorizării (copie);

    .................................        .................................

    g) anexa la "Cererea pentru emiterea autorizației de construire/desființare", completată cu toate elementele necesare descrierii lucrărilor pentru care se solicită autorizația (2 exemplare).

 

 ______________________________________________________________________________

| Declar pe propria răspundere că datele menționate în prezenta cerere sunt    |

| exacte și mă angajez să respect, cunoscând prevederile Codului penal privind |

| infracțiunea de fals în declarații, autorizația de construire și documentația|

| aferentă, vizată spre neschimbare.                                           |

|______________________________________________________________________________|

 

    Data ...........                               Semnătura

                                                 .............

                                                      L.S.

 

    F.9

 

    (pag. 3)

 

                                 ANEXĂ

    la Cererea pentru emiterea autorizației de construire/desființare

 

    Capitolul 1 - Tipuri de lucrări

    În conformitate cu prevederile art. 3 din Legea nr. 50/1991*1):

     _

    |_| a) lucrări de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, reabilitare, schimbare de destinație sau de reparare a construcțiilor de orice fel, precum și a instalațiilor aferente acestora, cu excepția celor prevăzute la art. 11 din Legea nr. 50/1991;

     _

    |_| b) lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum și orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la construcții reprezentând monumente istorice, stabilite potrivit legii;

     _

    |_| c) lucrări de construire, reconstruire, modificare, extindere, reparare, modernizare și reabilitare privind căile de comunicație de orice fel, drumurile forestiere, lucrările de artă, rețelele și dotările tehnico-edilitare, lucrările hidrotehnice, amenajările de albii, lucrările de îmbunătățiri funciare, lucrările de instalații de infrastructură, lucrările pentru noi capacități de producere, transport, distribuție a energiei electrice și/sau termice, precum și de reabilitare și retehnologizare a celor existente;

     _

    |_| d) împrejmuiri și mobilier urban, amenajări de spații verzi, parcuri, piețe și alte lucrări de amenajare a spațiilor publice;

     _

    |_| e) lucrări de foraje și excavări necesare pentru efectuarea studiilor geotehnice și a prospecțiunilor geologice, proiectarea și deschiderea exploatărilor de cariere și balastiere, a sondelor de gaze și petrol, precum și a altor exploatări de suprafață sau subterane;

     _

    |_| f) lucrări, amenajări și construcții cu caracter provizoriu, necesare în vederea organizării executării lucrărilor, în condițiile prevăzute la art. 7 alin. (1^1) din Legea nr. 50/1991;

     _

    |_| g) organizarea de tabere de corturi, căsuțe sau rulote;

     _

    |_| h) lucrări de construcții cu caracter provizoriu, chioșcuri, tonete, cabine, spații de expunere situate pe căile și spațiile publice, corpuri și panouri de afișaj, firme și reclame, precum și anexele gospodărești ale exploatațiilor agricole situate în extravilan;

     _

    |_| i) cimitire - noi și extinderi.

     _

    |_| j) lucrări de desființare a construcțiilor prevăzute la lit. a) - h).

 

    Capitolul 2 - Categorii de construcții*1):

 

     _                                        _

    |_| construcții de locuințe              |_| construcții hidrotehnice

     _                                        _

    |_| construcții pentru instituții        |_| construcții pentru

        publice și servicii:                     îmbunătățiri funciare

         _                                    _

        |_| pentru sănătate                  |_| construcții tehnico-edilitare

         _                                    _

        |_| pentru asistență socială         |_| construcții pentru pompieri

         _                                    _

        |_| pentru învățământ                |_| construcții cu caracter special

         _                                    _

        |_| pentru cultură                   |_| construcții cu funcțiuni

                                                 comasate

         _                                    _

        |_| pentru turism                    |_| rețele edilitare:

         _                                        _

        |_| pentru culte                         |_| apă

         _                                        _

        |_| pentru administrație și finanțe      |_| canalizare

         _                                        _

        |_| pentru comerț                        |_| energie electrică

         _                                        _

        |_| pentru servicii                      |_| termice

         _                                        _

        |_| pentru sport                         |_| gaze

         _                                        _

        |_| pentru recreere                      |_| telecomunicații

     _                                        _

    |_| construcții agricole și zootehnice   |_| amenajări exterioare:

     _                                            _

    |_| construcții industriale                  |_| amenajarea și consolidarea

                                                     terenului

     _                                            _

    |_| construcții pentru depozitare            |_| străzi, alei, platforme,

                                                     parcaje, garaje

     _                                            _

    |_| construcții pentru transporturi          |_| spații libere și mobilier

                                                     exterior

     _                                            _

    |_| construcții pentru telecomunicații       |_| spații verzi, împrejmuiri

     _                                        _

    |_| construcții energetice               |_| construcții cu caracter

                                                 provizoriu.

 

------------

    *1) Se introduce "X" în casetă.

 

    F.9

 

    (pag. 4)

 

    Capitolul 3 - Date caracteristice privind amplasamentele și construcțiile

 

    a) Suprafața terenului ................... mp

    b) Situarea terenului față de străzile adiacente .........................

    c) Procentul de ocupare a terenului - POT*2): existent ....% propus ....%

    d) Coeficientul de utilizare a terenului - CUT: existent ..... propus .....

    e) Alinierea construcțiilor:

    - Corpul de clădire cel mai avansat față de limita proprietății la stradă se află la ........ m.

    - Distanțele minime ale construcțiilor față de vecinătăți sunt:

    de .... m față de limita de proprietate din .............................;

    de .... m față de limita de proprietate din .............................;

    de .... m față de limita de proprietate din ............................ .

    f) Numărul de corpuri de clădiri ........, din care:

    existente ...........      desființate ..........

    menținute ...........      propuse ..............     rezultate ..........

    g) Suprafețe*3):

                                                                         (mp)

 ______________________________________________________________________________

|        Construcții     | Suprafață  | Suprafață   | Suprafață | Suprafață    |

|                        | construită | desfășurată | utilă     | locuibilă/   |

|                        |            |             |           | nr. camere   |

|________________________|____________|_____________|___________|______________|

| - existente, din care: |            |             |           |       /      |

|________________________|____________|_____________|___________|______________|

|   - desființate        |            |             |           |       /      |

|________________________|____________|_____________|___________|______________|

|   - menținute          |            |             |           |       /      |

|________________________|____________|_____________|___________|______________|

| - propuse              |            |             |           |       /      |

|________________________|____________|_____________|___________|______________|

| TOTAL*)                |            |             |           |       /      |

|________________________|____________|_____________|___________|______________|

    *) Totalul rezultă prin însumarea suprafețelor înscrise la rubricile "menținute" și "propuse".

 

    h) Înălțimea construcțiilor propuse (în m):

 

                                        CORP .... CORP .... CORP .... CORP ....

 ______________________________________________________________________________

| Înălțimea la cornișă sau streașină   |         |         |         |         |

|______________________________________|_________|_________|_________|_________|

| Înălțimea maximă a construcțiilor    |         |         |         |         |

|______________________________________|_________|_________|_________|_________|

 

    i) Numărul de niveluri:

 

                                        CORP .... CORP .... CORP .... CORP ....

 ______________________________________________________________________________

| Existente                            |         |         |         |         |

|______________________________________|_________|_________|_________|_________|

| Propuse                              |         |         |         |         |

|______________________________________|_________|_________|_________|_________|

 

    j) Caracteristici constructive și aspect exterior:

 

                                        CORP .... CORP .... CORP .... CORP ....

 ______________________________________________________________________________

| Sistem constructiv                   |         |         |         |         |

|______________________________________|_________|_________|_________|_________|

| Fundații                             |         |         |         |         |

|______________________________________|_________|_________|_________|_________|

| Acoperiș (șarpantă/terasă)           |         |         |         |         |

|______________________________________|_________|_________|_________|_________|

| Sistem de încălzire                  |         |         |         |         |

|______________________________________|_________|_________|_________|_________|

| Învelitoare (material/culoare)       |         |         |         |         |

|______________________________________|_________|_________|_________|_________|

| Finisaj exterior (material/culoare)  |         |         |         |         |

|______________________________________|_________|_________|_________|_________|

| Tâmplărie exterior (material/culoare)|         |         |         |         |

|______________________________________|_________|_________|_________|_________|

 

    k) Capacități funcționale ale construcțiilor proiectate:

    - Construcții de locuințe*1)

     _                 _                   _                      _

    |_| principale    |_| sezoniere       |_| pentru închiriere  |_| sociale

        (permanente)      (de vacanță)

     _                 _                   _                      _

    |_| de serviciu   |_| de necesitate   |_| de intervenție     |_| de protocol

 

    Număr de apartamente propuse ........, din care cu: 1 cam. .... 2 cam. .... 3 cam. .... 4 cam. .... 5 cam. ....

 

------------

    *2) Conform Hotărârii Guvernului nr. 525/1996.

    *3) Documentul național de referință este STAS 4908-85.

 

    F.9

 

    (pag. 5)

 

    - Construcții pentru instituții publice*1)

 _

|_| sănătate        nr. de paturi ... nr. de consultații ... nr. de proceduri ..

 _

|_| învățământ      nr. de săli de    nr. de locuri ........ nr. de grupe ......

                    clasă ...........

 _

|_| cultură         nr. de locuri ...

 _

|_| hoteliere       nr. de camere ... nr. de locuri ........

 _

|_| culte           nr. de locuri ...

 _

|_| administrative  nr. de personal ...

    și financiare

 

    - Construcții pentru comerț, alimentație publică și servicii*1)

 _

|_| comerț          nr. de personal ...

 _

|_| alimentație     nr. de locuri ..... nr. de personal ...

    publică

 _

|_| servicii        nr. de personal ...

 

    - Construcții pentru sport, recreere*1)

 _

|_| sport           nr. de locuri .....

 _

|_| recreere        nr. de locuri .....

 

    - Construcții pentru activități productive*1)

 _

|_| producție       nr. de personal ....

 _

|_| depozitare      nr. de personal ....

 

    - Alte caracteristici ale capacităților funcționale pentru construcții propuse, necuprinse în categoriile de mai sus:

    ..........................................................................

..............................................................................

 

    l) Asigurarea utilităților urbane*1)

     _                 _               _                      _

    |_| apă           |_| canalizare  |_| energie electrică  |_| energie termică

     _                 _               _                      _

    |_| gaze naturale |_| telefonie   |_| salubritate        |_| transport urban

                       _               _                      _

    Alte utilități:   |_|             |_|                    |_|

 

    m) Garaje și parcaje*1)

     _

    |_| garaje     nr. de locuri ...  Suprafața construită desfășurată ..... mp

     _

    |_| parcaje    nr. de locuri ...  Suprafața construită desfășurată ..... mp

 

    n) Drumuri, alei, platforme: suprafață carosabil .... mp; suprafață pietonală .... mp

 

    o) Spații verzi*1)

     _                                  _

    |_| arbori tăiați    număr .....   |_| arbori menținuți   număr ......

     _                                  _

    |_| arbori plantați  număr .....   |_| spații verzi       suprafață .... mp

 

    p) Modul de evacuare a deșeurilor ........................................

..............................................................................

    r) Măsuri de securitate la incendiu și protecție civilă ..................

..............................................................................

    s) Măsuri de protecție a mediului ........................................

..............................................................................

    t) Alte caracteristici specifice .........................................

..............................................................................

 

    Data .........                                     Întocmit*4)

 

                                                          L.S.

 

------------

    *4) Anexa se întocmește de către un proiectant autorizat (persoană fizică sau juridică); se precizează datele de identificare, după caz:

    - numele și prenumele persoanei care o întocmește și se aplică parafa - după caz;

    - numele firmei, numele și prenumele reprezentantului și se aplică ștampila.

 

    F.9

 

    (pag. 6)

 

                                 PRECIZĂRI

                      privind completarea formularului

 

                                  "Cerere

           pentru emiterea autorizației de construire/desființare"

 

    1) Numele și prenumele solicitantului:

    - persoană fizică; sau

    - reprezentant al firmei (persoană juridică), cu precizarea denumirii acesteia, precum și a calității solicitantului în cadrul firmei.

    2) Pentru persoană fizică se completează cu date privind domiciliul acesteia.

    Pentru persoană juridică se completează cu date privind sediul social al firmei.

    3) Se completează cu date extrase din Cartea funciară sau din Fișa bunului imobil, după caz.

    4) Se înscriu: denumirea lucrării, capacitatea și categoria lucrărilor, precum și oricare alte elemente principale care definesc toate lucrările prevăzute a fi autorizate.

    5) Valoarea lucrărilor se declară de către solicitant și se stabilește, după caz, în funcție de:

    - suprafața construită desfășurată a construcțiilor; ori

    - valoarea lucrărilor de construcții și instalații aferente din devizul general al investiției.

    6) Se completează cu numărul proiectului, data elaborării, precum și cu datele de identificare a proiectantului.

    7) Se completează cu numele și prenumele verificatorului și domeniul de verificare, precum și numărul certificatului de verificator.

 

                                     *

                                  *     *

 

    NOTĂ:

    - Baza de calcul pentru determinarea valorii lucrărilor de construcții și instalații aferente acestora este cea evidențiată la cap. 4 - Cheltuieli pentru investiția de bază, subcap. 4.1. - Construcții și instalații, în conformitate cu Structura devizului general, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 28/2008 pentru aprobarea conținutului-cadru al documentației tehnico-economice aferente investițiilor publice, precum și a structurii și metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investiții și lucrări de intervenții, coroborată cu prevederile pct. 138 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, cu modificările și completările ulterioare.

    - Valoarea autorizată a lucrărilor de organizare de șantier va avea ca bază de calcul cap. 5 - Alte cheltuieli, subcap. 5.1 - Organizare de șantier, pct. 5.1.1. Lucrări de construcții, în conformitate cu Structura devizului general aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 28/2008.

    - Taxele pentru emiterea autorizației de construire/desființare se stabilesc de către personalul de specialitate din cadrul administrației publice emitente, pe baza reglementărilor legale în vigoare, și se comunică solicitantului la prezentarea acestuia în vederea depunerii cererii de autorizare.

    Solicitantul are obligația de a anexa la cererea pentru emiterea autorizației documentele de plată a taxelor, comunicate anterior de emitent.

    - Dovada achitării taxelor se face prin prezentarea, în copie, a documentelor de plată - care se înregistrează și în formular la poziția 7.

 

#B

    F.10

 

    ROMÂNIA

 

    JUDEȚUL _______________________

 

              MUNICIPIULUI

    PRIMĂRIA  ORAȘULUI     _________________________________

              COMUNEI

 

             Primar

 

    Nr. _____ din ____________

 

                         Către,

                         CONSILIUL JUDEȚEAN ___________________

                         Doamnei/Domnului Arhitect-șef ____________________

 

    Urmare cererii înregistrată cu nr. _______ din ____________, pentru emiterea AUTORIZAȚIEI DE CONSTRUIRE/DESFIINȚARE solicitată de*1) ________________________

   domiciliul*2)                                    municipiul

cu _____________ în județul _______________________ orașul     _________________

      sediul                                        comuna

satul ____________________________ sectorul ___________ cod poștal _____________

strada ______________________________ nr. ______ bl. ___ sc. ___ et. ___ ap. ___ telefon/fax _________________________ e-mail __________________________________,

    Pentru imobilul - teren și/sau construcții - situat în județul ___________________

municipiul

orașul      _________________________ satul __________________ sectorul ________

comuna

cod poștal _________________ strada ______________________________ nr. ______ bl. ___ sc. ___ et. ___ ap. ___ sau identificat prin*3)

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

    În vederea executării lucrărilor de*4) _____________________________________

________________________________________________________________________________

    În conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, vă rugăm să emiteți avizul structurii de specialitate din cadrul consiliului județean asupra proiectului (propunerii) de "Autorizație de construire/desființare" anexat prezentei.

 

                 PRIMAR,                         SECRETAR,

        (numele și prenumele,              (numele și prenumele,

               semnătura)                        semnătura)

 

                  L.S.                         ARHITECT-ȘEF*)

 

                                           (numele și prenumele,

                                                 semnătura)

------------

    *1) Numele și prenumele solicitantului

    *2) Adresa solicitantului

    *3) Date de identificare a imobilului

    *4) Se înscriu categoriile de lucrări, denumirea investiției/lucrărilor, capacitatea și alte elemente definitorii.

 

    *) Se va semna de arhitectul-șef sau de persoana cu responsabilitate în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului.

 

    F.11

 

    ROMÂNIA

 

    CONSILIUL JUDEȚEAN _______________________

 

    Arhitect-șef

 

    Nr. _____ din ____________

 

                      Doamnei/Domnului

                         PRIMAR* ________________________

 

    Urmare cererii dvs. nr. _____ din ____________, pentru emiterea avizului structurii de specialitate în vederea emiterii autorizației de construire/desființare solicitat de*1)

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

   domiciliul*2)                                    municipiul

cu _____________ în județul _______________________ orașul     _________________

      sediul                                        comuna

satul ____________________________ sectorul ___________ cod poștal _____________

strada ______________________________ nr. ______ bl. ___ sc. ___ et. ___ ap. ___ telefon/fax _________________________ e-mail __________________________________,

    Pentru imobilul - teren și/sau construcții - situat în județul _________________________

municipiul

orașul      _________________________ satul __________________ sectorul ________

comuna

cod poștal _________________ strada ______________________________ nr. ______ bl. ___ sc. ___ et. ___ ap. ___ sau identificat prin*3)

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

    În vederea executării lucrărilor de*4) _____________________________________

_______________________________________________________________________________,

    În urma analizării proiectului (propunerii) de Autorizație de construire/desființare transmis și a verificării datelor existente, se emite următorul

 

                                  AVIZ*5)

 

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

 

                                               ARHITECT-ȘEF

 

                                           (numele și prenumele,

                                                 semnătura)

 

                   L.S.

 

------------

    *1) Numele și prenumele solicitantului

    *2) Adresa solicitantului

    *3) Date de identificare a imobilului

    *4) Se înscriu categoriile de lucrări, denumirea investiției/lucrărilor, capacitatea și alte elemente definitorii.

    *5) În cazul avizului nefavorabil, se vor preciza detaliat motivele respingerii (se admite redactarea unei anexe)

 

    *) Se completează, după caz:

    - al municipiului ...........................

    - al orașului ...............................

    - al comunei ................................

 

#M3

    Formularul F.12 *** Abrogat

 

    F.13

 

    (pag. 1)

 

    ROMÂNIA

    Județul .......................................

    ...............................................

    [autoritatea administrației publice emitente*)]

    Nr. ............. din .........................

 

                      AUTORIZAȚIE DE CONSTRUIRE/DESFIINȚARE

                             Nr. .... din ...........

 

    Ca urmare a cererii adresate de*1) ......................................, cu domiciliul*2)/sediul în județul ........................................... municipiul/orașul/comuna ........................., satul ..................., sectorul ......, cod poștal ........., str. ........................ nr. ...., bl. ...., sc. ...., et. ...., ap. ....., telefon/fax ........................, e-mail ......................., înregistrată la nr. ........ din .... 20 ....,

    în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

 

                                 SE AUTORIZEAZĂ

              executarea lucrărilor de construire/desființare pentru:

 

    *3) ......................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

    - pe imobilul - teren și/sau construcții -, situat în județul ..........., municipiul/orașul/comuna ....................., satul ......................., sectorul ............, cod poștal .............., str. ....................... nr. ........., bl. .........., sc. .........., et. .........., ap. ..........,

Cartea funciară*4)/...........................................................

Fișa bunului imobil ..........................................................

sau nr. cadastral ...........................................................,

    - lucrări în valoare*5) de .................

 

    F.13

 

    (pag. 2)

 

    - în baza documentației tehnice - D.T. pentru autorizarea executării lucrărilor de construire (D.T.A.C. + D.T.O.E.), respectiv desființarea construcțiilor (D.T.A.D.) nr.*6) ............................................. din .........., a fost elaborată de ..............................., cu sediul în județul ...................., municipiul/orașul/comuna ..................., sectorul/satul ............................, cod poștal ....................., str. ....................... nr. ...., bl. ...., sc. ...., et. ...., ap. ...., respectiv de ....................... - arhitect/conductor arhitect cu drept de semnătură, înscris în Tabloul Național al Arhitecților cu nr. ..............., în conformitate cu prevederile Legii nr. 184/2001 privind organizarea și exercitarea profesiei de arhitect, republicată, aflat în evidența Filialei teritoriale ........................ a Ordinului Arhitecților din România.

 

    CU PRIVIRE LA AUTORIZAREA EXECUTĂRII LUCRĂRILOR SE FAC URMĂTOARELE PRECIZĂRI:

 

    A. Documentația tehnică - D.T. (D.T.A.C. + D.T.O.E. sau D.T.A.D.) - vizată spre neschimbare -, împreună cu toate avizele și acordurile obținute, precum și actul administrativ al autorității competente pentru protecția mediului, face parte integrantă din prezenta autorizație.

 ______________________________________________________________________________

|     Nerespectarea întocmai a documentației - D.T. vizată spre neschimbare    |

| (inclusiv a avizelor și acordurilor obținute) constituie infracțiune sau     |

| contravenție, după caz, în temeiul prevederilor art. 24 alin. (1), respectiv |

| ale art. 26 alin. (1) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării   |

| lucrărilor de construcții, republicată.                                      |

|______________________________________________________________________________|

 ______________________________________________________________________________

|     În conformitate cu prevederile art. 7 alin. (15) - (15^1) din            |

| Legea nr. 50/1991 și cu respectarea legislației pentru aplicarea             |

| Directivei Consiliului 85/337/CEE (Directiva EIA) privind evaluarea efectelor|

| anumitor proiecte publice și private asupra mediului, în situația în care în |

| timpul executării lucrărilor și numai în perioada de valabilitate a          |

| autorizației de construire survin modificări de temă privind lucrările de    |

| construcții autorizate, care conduc la necesitatea modificării acestora,     |

| titularul are obligația de a solicita o nouă autorizație de construire.      |

|______________________________________________________________________________|

 

    B. Titularul autorizației este obligat:

    1. să anunțe data începerii lucrărilor autorizate, prin trimiterea înștiințării conform formularului anexat autorizației (formularul-model F.17) la autoritatea administrației publice locale emitentă a autorizației;

    2. să anunțe data începerii lucrărilor autorizate, prin trimiterea înștiințării conform formularului anexat autorizației (formularul-model F.18) la inspectoratul în construcții al județului/municipiului București, împreună cu dovada achitării cotei legale de 0,1% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcții și instalații aferente acestora;

    3. să anunțe data finalizării lucrărilor autorizate, prin trimiterea înștiințării conform formularului anexat autorizației (formularul-model F.19) la inspectoratul în construcții al județului/municipiului București, odată cu convocarea comisiei de recepție;

    4. să păstreze pe șantier - în perfectă stare - autorizația de construire și documentația tehnică - D.T. (D.T.A.C.+D.T.O.E./D.T.A.D.) vizată spre neschimbare, pe care la va prezenta la cererea organelor de control, potrivit legii, pe toată durata executării lucrărilor;

    5. în cazul în care, pe parcursul executării lucrărilor, se descoperă vestigii arheologice (fragmente de ziduri, ancadramente de goluri, fundații, pietre cioplite sau sculptate, oseminte, inventar monetar, ceramic etc.), să sisteze executarea lucrărilor, să ia măsuri de pază și de protecție și să anunțe imediat emitentul autorizației, precum și direcția județeană pentru cultură, culte și patrimoniu;

    6. să respecte condițiile impuse de utilizarea și protejarea domeniului public, precum și de protecție a mediului, potrivit normelor generale și locale;

    7. să transporte la  ..................................... materialele care

                           (se completează de către emitent)

nu se pot recupera sau valorifica, rămase în urma executării lucrărilor de construcții;

    8. să desființeze construcțiile provizorii de șantier în termen de .... zile de la terminarea efectivă a lucrărilor;

    9. la începerea execuției lucrărilor, să monteze la loc vizibil "Panoul de identificare a investiției" (vezi anexa nr. 8 la normele metodologice);

    10. la finalizarea execuției lucrărilor, să monteze "Plăcuța de identificare a investiției";

    11. în situația nefinalizării lucrărilor în termenul prevăzut de autorizație, să solicite prelungirea valabilității acesteia, cu cel puțin 15 zile înaintea termenului de expirare a valabilității autorizației de construire/desființare (inclusiv durata de execuție a lucrărilor);

    12. să prezinte "Certificatul de performanță energetică a clădirii" la efectuarea recepției la terminarea lucrărilor;

    13. să solicite "Autorizația de securitate la incendiu" după efectuarea recepției la terminarea lucrărilor sau înainte de punerea în funcțiune a clădirilor pentru care s-a obținut "Avizul de securitate la incendiu";

    14. să regularizeze taxa de autorizare ce revine emitentului, precum și celelalte obligații de plată ce îi revin, potrivit legii, ca urmare a realizării investiției;

    15. să declare construcțiile proprietate particulară realizate, în vederea impunerii, la organele financiare teritoriale sau la unitățile subordonate acestora, după terminarea lor completă și nu mai târziu de 15 zile de la data expirării termenului de valabilitate a autorizației de construire/desființare (inclusiv durata de execuție a lucrărilor).

 

    F.13

 

    (pag. 1)

 

    C. Durata de execuție a lucrărilor este de .......... luni/zile, calculată de la data începerii efective a lucrărilor (anunțată în prealabil), situație în care perioada de valabilitate a autorizației se extinde pe întreaga durată de execuție a lucrărilor autorizate.

 

    D. Termenul de valabilitate a autorizației este de .......... luni/zile de la data emiterii, interval de timp în care trebuie începute lucrările de execuție autorizate.

 

             Conducătorul autorității              Secretar general/Secretar,

       administrației publice emitente**),      ................................

    .........................................   (numele, prenumele și semnătura)

    (funcția, numele, prenumele și semnătura)

 

                      L.S.

 

                                                        Arhitect-șef***),

                                                ................................

                                                (numele, prenumele și semnătura)

 

    Taxa de autorizare în valoare de ........ lei a fost achitată conform Chitanței nr. .... din ...........

    Prezenta autorizație a fost transmisă solicitantului direct/prin poștă la data de ........., însoțită de ...... (......) exemplar(e) din documentația tehnică, împreună cu avizele și acordurile obținute, vizate spre neschimbare.

    În conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

 

                         se prelungește valabilitatea

                    Autorizației de construire/desființare

               de la data de ......... până la data de .........

 

    După această dată, o nouă prelungire a valabilității nu este posibilă, solicitantul urmând să obțină, în condițiile legii, o altă autorizație de construire/desființare.

 

             Conducătorul autorității              Secretar general/Secretar,

       administrației publice emitente**),      ................................

    .........................................   (numele, prenumele și semnătura)

    (funcția, numele, prenumele și semnătura)

 

                      L.S.

 

                                                        Arhitect-șef***),

                                                ................................

                                                (numele, prenumele și semnătura)

 

    Data prelungirii valabilității ...........

    Achitat taxa de .......... lei, conform Chitanței nr. ..... din ..........

    Transmis solicitantului la data de .................... direct/prin poștă.

 

------------

    *1) Numele și prenumele solicitantului.

    *2) Adresa solicitantului.

    *3) Denumirea lucrării, descrierea concisă a lucrărilor autorizate, precum și alte date extrase din D.T.A.C./D.T.A.D.

    *4) Se completează cu datele extrase din Cartea funciară sau din Fișa bunului imobil, după caz.

    *5) Valoarea lucrărilor, declarată de solicitant, înscrisă în cererea de autorizare, calculată în funcție de suprafața construită desfășurată a construcțiilor, ori valoarea lucrărilor de construcții și instalații aferente din devizul general al investiției.

    *6) Se completează cu nr. proiectului și data elaborării.

    *) Se completează, după caz:

    - consiliului județean;

    - Primăria Municipiului București;

    - Primăria Sectorului ................ al Municipiului București;

    - Primăria Municipiului ...................;

    - Primăria Orașului .....................;

    - Primăria Comunei ..................... .

    **) Se completează, după caz:

    - președintele consiliului județean;

    - primarul general al municipiului București;

    - primarul sectorului ................ al municipiului București;

    - primar.

    ***) Se va semna, după caz, de către arhitectul-șef sau, "pentru arhitectul-șef", de către persoana cu responsabilitate în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului.

 

#B

    F.14

    Pag. 1

 

    Către,

 

    Președintele Consiliului județean __________________________________

    _________________________________

    Primarul*)

 

                                    CERERE

    PENTRU PRELUNGIREA VALABILITĂȚII AUTORIZAȚIEI DE CONSTRUIRE/DESFIINȚARE

 

    Subsemnatul*1) ________________________________________________________ cu

domiciliul*2)                                        municipiul

_____________ în județul____________________________   orașul   ________________

sediul                                                 comuna

satul ______________________ sectorul ___________ cod poștal ___________________ strada ______________________ nr. ____ bl. ______ sc. _____ et. _____ ap. ______ telefon/fax ______________ e-mail _________________________________________,

    În conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, solicit

 

                           PRELUNGIREA VALABILITĂȚII

                    AUTORIZAȚIEI DE CONSTRUIRE/DESFIINȚARE

                        nr. ________ din ______________

 

    Pentru imobilul - teren și/sau construcții - situat în județul

 

                                         municipiul

________________________________________   orașul   ____________________________

                                           comuna

satul ___________________________ sectorul _____________ cod poștal ____________

strada _______________________________ nr. ____ bl. ____ sc. ___ et. ___ ap. ___

    Cartea funciară*3)                    ______________________________________

    _____________________________________

    Fișa bunului imobil sau nr. cadastral

    În vederea executării lucrărilor de*4): ________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

    Declar pe propria răspundere că datele menționate în prezenta cerere sunt exacte.

    Anexez prezentei cereri:

    - Memoriu justificativ privind necesitatea prelungirii valabilității Autorizației de construire/desființare nr. ________ din data de ______________;

    - Documentația tehnică derivată din D.T.A.C/D.T.A.D. - după caz - prin care se evidențiază stadiul fizic al lucrărilor realizate în baza Autorizației de construire/desființare nr. ________ din data de _____________, precum și lucrările rămase de executat până la finalizare;

    - Autorizația de construire/desființare nr. ________ din data de ________, în original.

 

                                                         SEMNĂTURA

 

    Data _____________________

 

------------

    *) Se completează, după caz: - Primarul General al municipiului București

                                 - Primarul sectorului ___ al municipiului

                                   București

                                 - Primarul municipiului ____________________

                                 - Primarul orașului ________________________

                                 - Primarul comunei _________________________

    *1) Numele și prenumele solicitantului

    *2) Adresa solicitantului

    *3) Date de identificare a imobilului

    *4) Se înscriu lucrările rămase de executat pentru care se solicită prelungirea valabilității

 

    F.15

 

                             ȘTAMPILA MODEL

 

                  "ANEXĂ LA CERTIFICATUL DE URBANISM"

 

  ___________________________________      ___________________________________

 |        CONSILIUL JUDEȚEAN         |    |       JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD     |

 |         BISTRIȚA-NĂSĂUD           |    |         PRIMĂRIA MUNICIPIULUI     |

 |                                   |    |              BISTRIȚA             |

 |  _______________________________  |    |  _______________________________  |

 | |             ANEXĂ             | |    | |             ANEXĂ             | |

 | |              LA               | |    | |              LA               | |

 | |    CERTIFICATUL DE URBANISM   | |    | |    CERTIFICATUL DE URBANISM   | |

 | | Nr. ........ din ..... 20.... | |    | | Nr. ........ din ..... 20.... | |

 | |_______________________________| |    | |_______________________________| |

 |                                   |    |                                   |

 |           Arhitect-șef,           |    |           Arhitect-șef,           |

 |         ................          |    |         ................          |

 |___________________________________|    |___________________________________|

 

      Ștampila model pentru                       Ștampila model pentru

       Consiliul județean                           Primărie municipiu

 

  ___________________________________      ___________________________________

 |      JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD      |    |       JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD     |

 |        PRIMĂRIA ORAȘULUI          |    |           PRIMĂRIA COMUNEI        |

 |             NĂSĂUD                |    |            BUDACU DE JOS          |

 |  _______________________________  |    |  _______________________________  |

 | |             ANEXĂ             | |    | |             ANEXĂ             | |

 | |              LA               | |    | |              LA               | |

 | |    CERTIFICATUL DE URBANISM   | |    | |    CERTIFICATUL DE URBANISM   | |

 | | Nr. ........ din ..... 20.... | |    | | Nr. ........ din ..... 20.... | |

 | |_______________________________| |    | |_______________________________| |

 |                                   |    |                                   |

 |           Arhitect-șef,           |    |           Arhitect-șef*),         |

 |         ................          |    |         ................          |

 |___________________________________|    |___________________________________|

 

      Ștampila model pentru                       Ștampila model pentru

          Primărie oraș                             Primărie comună

 

------------

    *) Se va semna de persoana cu responsabilitate în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului.

 

    F.16

 

                             ȘTAMPILA MODEL

 

                        "VIZAT SPRE NESCHIMBARE"

 

 _____________________________________    _____________________________________

|          CONSILIUL JUDEȚEAN         |  |       JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD       |

|           BISTRIȚA-NĂSĂUD           |  |        PRIMĂRIA MUNICIPIULUI        |

|               NĂSĂUD                |  |              BISTRIȚA               |

| ___________________________________ |  | ___________________________________ |

||     VIZAT SPRE NESCHIMBARE        ||  ||     VIZAT SPRE NESCHIMBARE        ||

||                                   ||  ||                                   ||

||                        construire ||  ||                        construire ||

||Anexa la autorizația de ___________||  ||Anexa la autorizația de ___________||

||                        desființare||  ||                        desființare||

|| Nr. ........ din ..... 20....     ||  || Nr. ........ din ..... 20....     ||

||___________________________________||  ||___________________________________||

|                                     |  |                                     |

|          Arhitect-șef,              |  |           Arhitect-șef*),           |

|        ................             |  |          ................           |

|_____________________________________|  |_____________________________________|

 

      Ștampila model pentru                       Ștampila model pentru

       Consiliul județean                           Primărie municipiu

 

 _____________________________________    _____________________________________

|       JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD       |  |       JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD       |

|          PRIMĂRIA ORAȘULUI          |  |          PRIMĂRIA COMUNEI           |

|               NĂSĂUD                |  |            BUDACU DE JOS            |

| ___________________________________ |  | ___________________________________ |

||     VIZAT SPRE NESCHIMBARE        ||  ||     VIZAT SPRE NESCHIMBARE        ||

||                                   ||  ||                                   ||

||                        construire ||  ||                        construire ||

||Anexa la autorizația de ___________||  ||Anexa la autorizația de ___________||

||                        desființare||  ||                        desființare||

|| Nr. ........ din ..... 20....     ||  || Nr. ........ din ..... 20....     ||

||___________________________________||  ||___________________________________||

|                                     |  |                                     |

|          Arhitect-șef,              |  |           Arhitect-șef*),           |

|        ................             |  |          ................           |

|_____________________________________|  |_____________________________________|

 

      Ștampila model pentru                       Ștampila model pentru

          Primărie oraș                             Primărie comună

 

------------

    *) Se va semna de persoana cu responsabilitate în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului.

 

    F.17

 

    Către,

 

    PREȘEDINTELE CONSILIULUI JUDEȚEAN ________________________________________

    PRIMARUL*) _______________________________________________________________

 

    Subsemnatul*1) ________________________________________________________ cu

                                                     municipiul

domiciliul*2)                                        __________

_____________ în județul____________________________   orașul   ________________

sediul*2)                                            __________

                                                       comuna

satul ______________________ sectorul ___________ cod poștal ___________________ strada ______________________ nr. ____ bl. ______ sc. _____ et. _____ ap. ______ telefon/fax ______________ e-mail _________________________________________, titular al Autorizației de construire/desființare nr. __________ din _______ 20___, emisă pentru executarea lucrărilor de construcții privind construirea/desființarea construcțiilor și amenajărilor*3)

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

în valoare de ______________________ lei.

 

                                Aduc la cunoștință

 

    Că la data de*4) _______________________ ora _________, vor începe lucrările de construcții autorizate pentru imobilul - teren și/sau construcții - situat în

                                       municipiul

                                       __________

județul ______________________________   orașul   ______________________________

                                       __________

                                         comuna

satul ______________ sectorul _________ cod poștal _______ strada ______________ nr. _____ bl. ____ sc. ____ et. ____ ap. ______

    Cartea funciară                       ______________________________________

    _____________________________________

    Fișa bunului imobil sau nr. cadastral

 

                                                         Semnătura,*5)

 

    Data ___________________

                                                       L.S.

 

------------

    PRECIZĂRI privind completarea formularului:

    *) Se completează, după caz: - Primarul general al municipiului București

                                 - Primarul sectorului ...... al municipiului

                                   București

                                 - Primarul municipiului ____________________

                                 - Primarul orașului ________________________

                                 - Primarul comunei ________________________

    *1) Titularul autorizației (Numele și prenumele persoanei fizice, sau al reprezentantului persoanei juridice - inclusiv calitatea acestuia)

    *2) Adresa poștală (a persoanei fizice sau a sediului social al persoanei juridice)

    *3) Se înscriu datele de identificare din autorizație (denumirea lucrării, capacitatea și categoria de lucrări din autorizație)

    *4) Data începerii executării lucrărilor trebuie anunțată cu minim 10 zile înainte

    *5) Se aplică sigiliul, în cazul persoanelor juridice

 

    NOTĂ:

    Formularul pentru Înștiințarea privind începerea executării lucrărilor autorizate se anexează la autorizația de construire/desființare în două exemplare.

    Titularul autorizației este obligat să păstreze pe șantier un exemplar al acestei înștiințări, cu numărul și data înregistrării la emitent.

 

    F.18

 

    Către,

 

    INSPECTORATUL ÎN CONSTRUCȚII AL JUDEȚULUI ________________________________

 

    Subsemnatul*1) ________________________________________________________ cu

                                                     municipiul

domiciliul*2)                                        __________

_____________ în județul____________________________   orașul   ________________

sediul*2)                                            __________

                                                       comuna

satul ______________________ sectorul ___________ cod poștal ___________________ strada ______________________ nr. ____ bl. ______ sc. _____ et. _____ ap. ______ telefon/fax ______________ e-mail _________________________________________, titular al Autorizației de construire/desființare nr. __________ din _______ 20___, emisă pentru executarea lucrărilor de construcții privind construirea/desființarea construcțiilor și amenajărilor*3)

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

în valoare de ______________________ lei.

 

                                Aduc la cunoștință

 

    Că la data de*4) _______________________ ora _________, vor începe lucrările de construcții autorizate pentru imobilul - teren și/sau construcții - situat în

                                       municipiul

județul ______________________________   orașul   ______________________________

                                         comuna

satul ____________________ sectorul ___________ cod poștal _______ strada __________________ nr. _____ bl. ____ sc. ____ et. ____ ap. ______

    Cartea funciară                       ______________________________________

    _____________________________________

    Fișa bunului imobil sau nr. cadastral

 

    Anexez, în copie dovada achitării cotei de 0,1% din valoarea lucrărilor autorizate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991, republicată.

 

                                                         Semnătura,*5)

 

                                                       L.S.

 

    Data ___________________

 

------------

    PRECIZĂRI privind completarea formularului:

    *1) Titularul autorizației (Numele și prenumele persoanei fizice, sau al reprezentantului persoanei juridice - inclusiv calitatea acestuia)

    *2) Adresa poștală (a persoanei fizice sau a sediului social al persoanei juridice)

    *3) Se înscriu datele de identificare din autorizație (denumirea lucrării, capacitatea și categoria de lucrări din autorizație)

    *4) Data începerii executării lucrărilor trebuie anunțată cu minim 10 zile înainte

    *5) Se aplică sigiliul, în cazul persoanelor juridice

 

    NOTĂ:

    Formularul pentru Înștiințarea privind începerea executării lucrărilor autorizate se anexează la autorizația de construire/desființare în două exemplare.

    Titularul autorizației este obligat să păstreze pe șantier un exemplar al acestei înștiințări, cu numărul și data înregistrării la Inspectoratul de Stat în Construcții.

 

    F.19

 

    Către,

 

    INSPECTORATUL ÎN CONSTRUCȚII AL JUDEȚULUI ________________________________

 

    Subsemnatul*1) ________________________________________________________ cu

                                                     municipiul

domiciliul*2)                                        __________

_____________ în județul____________________________   orașul   ________________

sediul*2)                                            __________

                                                       comuna

satul ______________________ sectorul ___________ cod poștal ___________________ strada ______________________ nr. ____ bl. ______ sc. _____ et. _____ ap. ______ telefon/fax ______________ e-mail _________________________________________, titular al Autorizației de construire/desființare nr. __________ din _______ 20___, emisă pentru executarea lucrărilor de construcții privind construirea/desființarea construcțiilor și amenajărilor*3)

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

în valoare de ______________________ lei.

 

                                Aduc la cunoștință

 

    Că la data de*4) _______________________ ora _________, au fost finalizate lucrările de construcții autorizate pentru imobilul - teren și/sau construcții -

                                                  municipiul

                                                  __________

situat în județul ______________________________    orașul   ___________________

                                                 ___________

                                                    comuna

satul ____________________ sectorul ___________ cod poștal _______ strada __________________ nr. _____ bl. ____ sc. ____ et. ____ ap. ______

    Cartea funciară                       ______________________________________

    _____________________________________

    Fișa bunului imobil sau nr. cadastral

 

                                                         Semnătura,*5)

 

                                                       L.S.

 

    Data ___________________

 

------------

    PRECIZĂRI privind completarea formularului:

    *1) Titularul autorizației (Numele și prenumele persoanei fizice, sau al reprezentantului persoanei juridice - inclusiv calitatea acestuia)

    *2) Adresa poștală (a persoanei fizice sau a sediului social al persoanei juridice)

    *3) Se înscriu datele de identificare din autorizație (denumirea lucrării, capacitatea și categoria de lucrări din autorizație)

    *4) Înștiințarea finalizării lucrărilor se va face odată cu convocarea comisiei de recepție

    *5) Se aplică sigiliul, în cazul persoanelor juridice

 

    NOTĂ:

    Formularul pentru Înștiințarea privind finalizarea lucrărilor autorizate se anexează la autorizația de construire/desființare în două exemplare.

    Titularul autorizației este obligat să păstreze un exemplar al acestei înștiințări pentru cartea tehnică a construcției, cu numărul și data înregistrării la Inspectoratul de Stat în Construcții.

 

#M3

    ANEXA 1 *** Abrogată

    la normele metodologice

 

    ANEXA 2 *** Abrogată

    la normele metodologice

 

    ANEXA 3 *** Abrogată

    la normele metodologice

 

#B

    ANEXA 4

    la normele metodologice

 

               CONȚINUTUL SIMPLIFICAT AL PROIECTULUI DE AUTORIZARE

 

 ______________________________________________________________________________

|  TIPURI DE  CONSTRUCȚII  |                     PIESE SCRISE                  |

|                          |___________________________________________________|

|                          |          MEMORIU CUPRINZÂND                       |

|                          |          DESCRIEREA SUMARĂ A LUCRĂRILOR           |

|                          |___________________________________________________|

|                          |Date      |Arhitectura - |Sistemul de |Numărul de  |

|                          |generale  |suprafața     |acoperire   |niveluri/   |

|                          |          |construită-   |(terasă/    |Înălțimea   |

|                          |          |desfășurată   |șarpantă)   |la streașină|

|__________________________|__________|______________|____________|____________|

| 1. Locuințe în mediul rural                                                  |

|______________________________________________________________________________|

| - cu regim de înălțime P,|          |              |            |            |

| P+1E                     |     X    |       X      |      X     |     X      |

|__________________________|__________|______________|____________|____________|

| 2. Anexe gospodărești                                                        |

|______________________________________________________________________________|

| - bucătării de vară      |     X    |       X      |      X     |     -      |

|__________________________|__________|______________|____________|____________|

| - grajduri (pentru       |          |              |            |            |

| animale mari)            |     X    |       X      |      X     |     <>     |

|__________________________|__________|______________|____________|____________|

| - hambare, fânare, pătule|     X    |       X      |      X     |     -      |

|__________________________|__________|______________|____________|____________|

| - magazii, șoproane,     |          |              |            |            |

| garaje                   |     X    |       X      |      X     |     <>     |

|__________________________|__________|______________|____________|____________|

| - fântâni, latrine       |          |              |            |            |

| uscate, fose vidanjabile,|     X    |       -      |      -     |     -      |

| bazine vidanjabile       |          |              |            |            |

|__________________________|__________|______________|____________|____________|

| - spații pentru          |          |              |            |            |

| activități meșteșugărești|     X    |       X      |      X     |     X      |

|__________________________|__________|______________|____________|____________|

| - rezervoare combustibil |          |              |            |            |

| lichid/gazos             |     X    |       -      |      -     |     -      |

|__________________________|__________|______________|____________|____________|

| - împrejmuiri            |     X    |       X      |      -     |     -      |

|__________________________|__________|______________|____________|____________|

| 3. Anexe ale exploatațiilor agricole                                         |

|______________________________________________________________________________|

| - saivane, padocuri,     |          |              |            |            |

| adăposturi animale,      |     X    |       X      |      X     |     -      |

| platforme furaje         |          |              |            |            |

|__________________________|__________|______________|____________|____________|

| - împrejmuiri de pășuni  |     X    |       -      |      -     |     -      |

|__________________________|__________|______________|____________|____________|

| - spații de cazare       |          |              |            |            |

| temporară pe timpul      |     X    |       X      |      -     |     -      |

| campaniilor agricole     |          |              |            |            |

|__________________________|__________|______________|____________|____________|

| 4. Construcții provizorii cu utilizare temporară                             |

|______________________________________________________________________________|

| - târguri și oboare      |          |              |            |            |

| periodice                |     X    |       <>     |      -     |     -      |

|__________________________|__________|______________|____________|____________|

| - construcții ocazionate |          |              |            |            |

| de evenimente            |     X    |       <>     |      X     |     -      |

|__________________________|__________|______________|____________|____________|

| - tabere de corturi și   |          |              |            |            |

| rulote                   |     X    |       -      |      -     |     -      |

|__________________________|__________|______________|____________|____________|

| 5. Racorduri și branșamente la utilități                                     |

|______________________________________________________________________________|

|                          |     X    |       -      |      -     |     -      |

|__________________________|__________|______________|____________|____________|

 

    - continuare -

 ______________________________________________________________________________

|  TIPURI DE  CONSTRUCȚII  |                     PIESE SCRISE                  |

|                          |___________________________________________________|

|                          |          MEMORIU CUPRINZÂND                       |

|                          |          DESCRIEREA SUMARĂ A LUCRĂRILOR           |

|                          |___________________________________________________|

|                          |Principalele|Structura - |Instalațiile|Amenajări   |

|                          |materiale   |sistemul    |aferente    |exterioare -|

|                          |utilizate   |constructiv |            |circulații  |

|                          |            |            |            |carosabile  |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

| 1. Locuințe în mediul rural                                                  |

|______________________________________________________________________________|

| - cu regim de înălțime P,|            |            |            |            |

| P+1E                     |      X     |     X      |      X     |     X      |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

| 2. Anexe gospodărești                                                        |

|______________________________________________________________________________|

| - bucătării de vară      |      X     |     X      |      X     |     -      |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

| - grajduri (pentru       |            |            |            |            |

| animale mari)            |      X     |     X      |      X     |     X      |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

| - hambare, fânare, pătule|      X     |     X      |      -     |     -      |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

| - magazii, șoproane,     |            |            |            |            |

| garaje                   |      X     |     X      |      <>    |     X      |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

| - fântâni, latrine       |            |            |            |            |

| uscate, fose vidanjabile,|      X     |     -      |      -     |     -      |

| bazine vidanjabile       |            |            |            |            |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

| - spații pentru          |            |            |            |            |

| activități meșteșugărești|      X     |     X      |      X     |     X      |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

| - rezervoare combustibil |            |            |            |            |

| lichid/gazos             |      X     |     -      |      X     |     X      |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

| - împrejmuiri            |      X     |     -      |      -     |     <>     |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

| 3. Anexe ale exploatațiilor agricole                                         |

|______________________________________________________________________________|

| - saivane, padocuri,     |            |            |            |            |

| adăposturi animale,      |      X     |     X      |      <>    |     <>     |

| platforme furaje         |            |            |            |            |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

| - împrejmuiri de pășuni  |      X     |     -      |      <>    |     X      |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

| - spații de cazare       |            |            |            |            |

| temporară pe timpul      |      X     |     X      |      <>    |     X      |

| campaniilor agricole     |            |            |            |            |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

| 4. Construcții provizorii cu utilizare temporară                             |

|______________________________________________________________________________|

| - târguri și oboare      |            |            |            |            |

| periodice                |      X     |     <>     |      <>    |     X      |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

| - construcții ocazionate |            |            |            |            |

| de evenimente            |      X     |     <>     |      <>    |     X      |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

| - tabere de corturi și   |            |            |            |            |

| rulote                   |      <>    |     -      |      X     |     X      |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

| 5. Racorduri și branșamente la utilități                                     |

|______________________________________________________________________________|

|                          |      X     |     -      |      X     |     X      |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

 

    - continuare -

 ______________________________________________________________________________

|  TIPURI DE  CONSTRUCȚII  |                     PIESE SCRISE                  |

|                          |___________________________________________________|

|                          | REFERATE DE VERIFICARE PROIECT  |   AVIZE ȘI      |

|                          |                                 |   ACORDURI      |

|                          |                                 |_________________|

|                          |                                 | UTILITĂȚI URBANE|

|                          |_________________________________|_________________|

|                          |Cerința -  |Cerința - |Cerința - |Alimentare cu    |

|                          |Rezistență |Siguranța |Securitate|apă - canalizare |

|                          |și         |în        |la        |                 |

|                          |stabilitate|exploatare|incendiu  |                 |

|__________________________|___________|__________|__________|_________________|

| 1. Locuințe în mediul rural                                                  |

|______________________________________________________________________________|

| - cu regim de înălțime P,|           |          |          |                 |

| P+1E                     |     <>    |     -    |    <>    |        X        |

|__________________________|___________|__________|__________|_________________|

| 2. Anexe gospodărești                                                        |

|______________________________________________________________________________|

| - bucătării de vară      |     -     |     -    |    -     |        <>       |

|__________________________|___________|__________|__________|_________________|

| - grajduri (pentru       |           |          |          |                 |

| animale mari)            |     -     |     -    |    <>    |        X        |

|__________________________|___________|__________|__________|_________________|

| - hambare, fânare, pătule|     -     |     -    |    <>    |        -        |

|__________________________|___________|__________|__________|_________________|

| - magazii, șoproane,     |           |          |          |                 |

| garaje                   |     -     |     -    |    <>    |        <>       |

|__________________________|___________|__________|__________|_________________|

| - fântâni, latrine       |           |          |          |                 |

| uscate, fose vidanjabile,|     -     |     -    |    -     |        -        |

| bazine vidanjabile       |           |          |          |                 |

|__________________________|___________|__________|__________|_________________|

| - spații pentru          |           |          |          |                 |

| activități meșteșugărești|     <>    |     <>   |    <>    |        X        |

|__________________________|___________|__________|__________|_________________|

| - rezervoare combustibil |           |          |          |                 |

| lichid/gazos             |     X     |     X    |    <>    |        -        |

|__________________________|___________|__________|__________|_________________|

| - împrejmuiri            |     -     |     -    |    -     |        -        |

|__________________________|___________|__________|__________|_________________|

| 3. Anexe ale exploatațiilor agricole                                         |

|______________________________________________________________________________|

| - saivane, padocuri,     |           |          |          |                 |

| adăposturi animale,      |     -     |     -    |    <>    |        -        |

| platforme furaje         |           |          |          |                 |

|__________________________|___________|__________|__________|_________________|

| - împrejmuiri de pășuni  |     -     |     -    |    -     |        -        |

|__________________________|___________|__________|__________|_________________|

| - spații de cazare       |           |          |          |                 |

| temporară pe timpul      |     <>    |     -    |    <>    |        -        |

| campaniilor agricole     |           |          |          |                 |

|__________________________|___________|__________|__________|_________________|

| 4. Construcții provizorii cu utilizare temporară                             |

|______________________________________________________________________________|

| - târguri și oboare      |           |          |          |                 |

| periodice                |     -     |     -    |    <>    |        <>       |

|__________________________|___________|__________|__________|_________________|

| - construcții ocazionate |           |          |          |                 |

| de evenimente            |     <>    |     <>   |    <>    |        <>       |

|__________________________|___________|__________|__________|_________________|

| - tabere de corturi și   |           |          |          |                 |

| rulote                   |     -     |     -    |    <>    |        X        |

|__________________________|___________|__________|__________|_________________|

| 5. Racorduri și branșamente la utilități                                     |

|______________________________________________________________________________|

|                          |     -     |     <>   |    -     |        <>       |

|__________________________|___________|__________|__________|_________________|

 

    - continuare -

 ______________________________________________________________________________

|  TIPURI DE  CONSTRUCȚII  |                    PIESE SCRISE                   |

|                          |___________________________________________________|

|                          |                  AVIZE ȘI ACORDURI                |

|                          |___________________________________________________|

|                          |                  UTILITĂȚI URBANE                 |

|                          |___________________________________________________|

|                          |Alimentare |Alimentare |Alimentare |Telefonizare/  |

|                          |cu energie |cu gaze    |cu energie |Telecomunicații|

|                          |electrică  |naturale   |termică    |               |

|__________________________|___________|___________|___________|_______________|

| 1. Locuințe în mediul rural                                                  |

|______________________________________________________________________________|

| - cu regim de înălțime P,|           |           |           |               |

| P+1E                     |     X     |     <>    |     <>    |       <>      |

|__________________________|___________|___________|___________|_______________|

| 2. Anexe gospodărești                                                        |

|______________________________________________________________________________|

| - bucătării de vară      |     X     |     <>    |     -     |       -       |

|__________________________|___________|___________|___________|_______________|

| - grajduri (pentru       |           |           |           |               |

| animale mari)            |     <>    |     -     |     -     |       -       |

|__________________________|___________|___________|___________|_______________|

| - hambare, fânare, pătule|     -     |     -     |     -     |       -       |

|__________________________|___________|___________|___________|_______________|

| - magazii, șoproane,     |           |           |           |               |

| garaje                   |     X     |     -     |     -     |       -       |

|__________________________|___________|___________|___________|_______________|

| - fântâni, latrine       |           |           |           |               |

| uscate, fose vidanjabile,|     <>    |     -     |     -     |       -       |

| bazine vidanjabile       |           |           |           |               |

|__________________________|___________|___________|___________|_______________|

| - spații pentru          |           |           |           |               |

| activități meșteșugărești|     X     |     <>    |     <>    |       <>      |

|__________________________|___________|___________|___________|_______________|

| - rezervoare combustibil |           |           |           |               |

| lichid/gazos             |     X     |     -     |     -     |       -       |

|__________________________|___________|___________|___________|_______________|

| - împrejmuiri            |     -     |     -     |     -     |       -       |

|__________________________|___________|___________|___________|_______________|

| 3. Anexe ale exploatațiilor agricole                                         |

|______________________________________________________________________________|

| - saivane, padocuri,     |           |           |           |               |

| adăposturi animale,      |     <>    |     -     |     -     |       -       |

| platforme furaje         |           |           |           |               |

|__________________________|___________|___________|___________|_______________|

| - împrejmuiri de pășuni  |     <>    |     -     |     -     |       -       |

|__________________________|___________|___________|___________|_______________|

| - spații de cazare       |           |           |           |               |

| temporară pe timpul      |     <>    |     -     |     -     |       -       |

| campaniilor agricole     |           |           |           |               |

|__________________________|___________|___________|___________|_______________|

| 4. Construcții provizorii cu utilizare temporară                             |

|______________________________________________________________________________|

| - târguri și oboare      |           |           |           |               |

| periodice                |     <>    |     -     |     -     |       <>      |

|__________________________|___________|___________|___________|_______________|

| - construcții ocazionate |           |           |           |               |

| de evenimente            |     <>    |     -     |     -     |       <>      |

|__________________________|___________|___________|___________|_______________|

| - tabere de corturi și   |           |           |           |               |

| rulote                   |     X     |     -     |     -     |       <>      |

|__________________________|___________|___________|___________|_______________|

| 5. Racorduri și branșamente la utilități                                     |

|______________________________________________________________________________|

|                          |     <>    |     <>    |     <>    |       <>      |

|__________________________|___________|___________|___________|_______________|

 

    - continuare -

 ______________________________________________________________________________

|  TIPURI DE  CONSTRUCȚII  |                    PIESE SCRISE                   |

|                          |___________________________________________________|

|                          |                  AVIZE ȘI ACORDURI                |

|                          |___________________________________________________|

|                          |                   AVIZE SPECIFICE                 |

|                          |___________________________________________________|

|                          |Prevenirea  |Protecția   |Protecția   |Protecția   |

|                          |și stingerea|civilă      |mediului și |sănătății   |

|                          |incendiilor |            |a surselor  |populației  |

|                          |            |            |de apă      |            |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

| 1. Locuințe în mediul rural                                                  |

|______________________________________________________________________________|

| - cu regim de înălțime P,|            |            |            |            |

| P+1E                     |     <>     |     <>     |      -     |     -      |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

| 2. Anexe gospodărești                                                        |

|______________________________________________________________________________|

| - bucătării de vară      |     <>     |     -      |      -     |     -      |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

| - grajduri (pentru       |            |            |            |            |

| animale mari)            |     <>     |     -      |      -     |     -      |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

| - hambare, fânare, pătule|     <>     |     -      |      -     |     -      |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

| - magazii, șoproane,     |            |            |            |            |

| garaje                   |     -      |     -      |      -     |     -      |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

| - fântâni, latrine       |            |            |            |            |

| uscate, fose vidanjabile,|     -      |     -      |      X     |     -      |

| bazine vidanjabile       |            |            |            |            |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

| - spații pentru          |            |            |            |            |

| activități meșteșugărești|     X      |     -      |      <>    |     <>     |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

| - rezervoare combustibil |            |            |            |            |

| lichid/gazos             |     X      |     -      |      <>    |     -      |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

| - împrejmuiri            |     -      |     -      |      -     |     -      |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

| 3. Anexe ale exploatațiilor agricole                                         |

|______________________________________________________________________________|

| - saivane, padocuri,     |            |            |            |            |

| adăposturi animale,      |     <>     |     -      |      X     |     -      |

| platforme furaje         |            |            |            |            |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

| - împrejmuiri de pășuni  |     -      |     -      |      -     |     -      |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

| - spații de cazare       |            |            |            |            |

| temporară pe timpul      |     <>     |     -      |      -     |     -      |

| campaniilor agricole     |            |            |            |            |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

| 4. Construcții provizorii cu utilizare temporară                             |

|______________________________________________________________________________|

| - târguri și oboare      |            |            |            |            |

| periodice                |     <>     |     -      |      X     |     X      |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

| - construcții ocazionate |            |            |            |            |

| de evenimente            |     <>     |     -      |      X     |     X      |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

| - tabere de corturi și   |            |            |            |            |

| rulote                   |     <>     |     -      |      X     |     <>     |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

| 5. Racorduri și branșamente la utilități                                     |

|______________________________________________________________________________|

|                          |     -      |     -      |      -     |     -      |

|__________________________|____________|____________|____________|____________|

 

    - continuare -

 ______________________________________________________________________________

|  TIPURI DE  CONSTRUCȚII  |                    PIESE DESENATE                 |

|                          |___________________________________________________|

|                          |                    ARHITECTURĂ                    |

|                          |___________________________________________________|

|                          |Plan de     |Planurile    |Secțiune   |Toate       |

|                          |situație -  |tuturor      |caracte-   |fațadele -  |

|                          |sc. 1:2000 -|nivelurilor  |ristică    |sc. 1:100   |

|                          |    1:100   |(inclusiv al |sc. 1:100  |            |

|                          |            |acoperișului)|           |            |

|                          |            |sc. 1:100    |           |            |

|__________________________|____________|_____________|___________|____________|

| 1. Locuințe în mediul rural                                                  |

|______________________________________________________________________________|

| - cu regim de înălțime P,|            |             |           |            |

| P+1E                     |     X      |      X      |     X     |     X      |

|__________________________|____________|_____________|___________|____________|

| 2. Anexe gospodărești                                                        |

|______________________________________________________________________________|

| - bucătării de vară      |     X      |      X      |     <>    |     <>     |

|__________________________|____________|_____________|___________|____________|

| - grajduri (pentru       |            |             |           |            |

| animale mari)            |     X      |      X      |     <>    |     <>     |

|__________________________|____________|_____________|___________|____________|

| - hambare, fânare, pătule|     X      |      X      |     <>    |     <>     |

|__________________________|____________|_____________|___________|____________|

| - magazii, șoproane,     |            |             |           |            |

| garaje                   |     X      |      X      |     <>    |     <>     |

|__________________________|____________|_____________|___________|____________|

| - fântâni, latrine       |            |             |           |            |

| uscate, fose vidanjabile,|     <>     |      -      |     -     |     -      |

| bazine vidanjabile       |            |             |           |            |

|__________________________|____________|_____________|___________|____________|

| - spații pentru          |            |             |           |            |

| activități meșteșugărești|     X      |      X      |     X     |     X      |

|__________________________|____________|_____________|___________|____________|

| - rezervoare combustibil |            |             |           |            |

| lichid/gazos             |     X      |      -      |     X     |     <>     |

|__________________________|____________|_____________|___________|____________|

| - împrejmuiri            |     X      |      -      |     <>    |     X      |

|__________________________|____________|_____________|___________|____________|

| 3. Anexe ale exploatațiilor agricole                                         |

|______________________________________________________________________________|

| - saivane, padocuri,     |            |             |           |            |

| adăposturi animale,      |     X      |      X      |     <>    |     <>     |

| platforme furaje         |            |             |           |            |

|__________________________|____________|_____________|___________|____________|

| - împrejmuiri de pășuni  |     X      |      -      |     X     |     <>     |

|__________________________|____________|_____________|___________|____________|

| - spații de cazare       |            |             |           |            |

| temporară pe timpul      |     X      |      X      |     X     |     X      |

| campaniilor agricole     |            |             |           |            |

|__________________________|____________|_____________|___________|____________|

| 4. Construcții provizorii cu utilizare temporară                             |

|______________________________________________________________________________|

| - târguri și oboare      |            |             |           |            |

| periodice                |     X      |      <>     |     <>    |     <>     |

|__________________________|____________|_____________|___________|____________|

| - construcții ocazionate |            |             |           |            |

| de evenimente            |     X      |      <>     |     <>    |     <>     |

|__________________________|____________|_____________|___________|____________|

| - tabere de corturi și   |            |             |           |            |

| rulote                   |     X      |      -      |     -     |     -      |

|__________________________|____________|_____________|___________|____________|

| 5. Racorduri și branșamente la utilități                                     |

|______________________________________________________________________________|

|                          |     X      |      -      |     <>    |     -      |

|__________________________|____________|_____________|___________|____________|

 

    - continuare -

 ______________________________________________________________________________

|  TIPURI DE  CONSTRUCȚII  |                    PIESE DESENATE                 |

|                          |___________________________________________________|

|                          |                    STRUCTURĂ            |Plan     |

|                          |_________________________________________|constr.  |

|                          |Sistemul   |Plan      |Plan    |Plan     |sub-     |

|                          |constructiv|fundații  |fundații|săpătură |terane   |

|                          |(stâlpi,   |(amplasare|(alipire|(pentru  |rețele   |

|                          |centuri)*  |indepen-  |la      |alipire  |- sc.    |

|                          |           |dentă)    |calcan) |la       |1:2000 - |

|                          |           |- sc.     |- sc.   |calcan)  |1:100    |

|                          |           |  1:100   |  1:100 |- sc.    |         |

|                          |           |          |        |  1:100  |         |

|__________________________|___________|__________|________|_________|_________|

| 1. Locuințe în mediul rural                                                  |

|______________________________________________________________________________|

| - cu regim de înălțime P,|           |          |        |         |         |

| P+1E                     |     X     |     X    |   X    |    X    |    <>   |

|__________________________|___________|__________|________|_________|_________|

| 2. Anexe gospodărești                                                        |

|______________________________________________________________________________|

| - bucătării de vară      |     -     |     -    |   -    |    -    |    -    |

|__________________________|___________|__________|________|_________|_________|

| - grajduri (pentru       |           |          |        |         |         |

| animale mari)            |     -     |     -    |   -    |    -    |    -    |

|__________________________|___________|__________|________|_________|_________|

| - hambare, fânare, pătule|     -     |     -    |   -    |    -    |    -    |

|__________________________|___________|__________|________|_________|_________|

| - magazii, șoproane,     |           |          |        |         |         |

| garaje                   |     <>    |     X    |   X    |    X    |    -    |

|__________________________|___________|__________|________|_________|_________|

| - fântâni, latrine       |           |          |        |         |         |

| uscate, fose vidanjabile,|     -     |     -    |   -    |    -    |    -    |

| bazine vidanjabile       |           |          |        |         |         |

|__________________________|___________|__________|________|_________|_________|

| - spații pentru          |           |          |        |         |         |

| activități meșteșugărești|     <>    |     <>   |   X    |    X    |    <>   |

|__________________________|___________|__________|________|_________|_________|

| - rezervoare combustibil |           |          |        |         |         |

| lichid/gazos             |     <>    |     <>   |   -    |    -    |    -    |

|__________________________|___________|__________|________|_________|_________|

| - împrejmuiri            |     -     |     -    |   -    |    -    |    -    |

|__________________________|___________|__________|________|_________|_________|

| 3. Anexe ale exploatațiilor agricole                                         |

|______________________________________________________________________________|

| - saivane, padocuri,     |           |          |        |         |         |

| adăposturi animale,      |     -     |     -    |   -    |    -    |    -    |

| platforme furaje         |           |          |        |         |         |

|__________________________|___________|__________|________|_________|_________|

| - împrejmuiri de pășuni  |     -     |     -    |   -    |    -    |    -    |

|__________________________|___________|__________|________|_________|_________|

| - spații de cazare       |           |          |        |         |         |

| temporară pe timpul      |     <>    |     -    |   -    |    -    |    -    |

| campaniilor agricole     |           |          |        |         |         |

|__________________________|___________|__________|________|_________|_________|

| 4. Construcții provizorii cu utilizare temporară                             |

|______________________________________________________________________________|

| - târguri și oboare      |           |          |        |         |         |

| periodice                |     -     |     -    |   -    |    -    |    <>   |

|__________________________|___________|__________|________|_________|_________|

| - construcții ocazionate |           |          |        |         |         |

| de evenimente            |     <>    |     <>   |   -    |    -    |    <>   |

|__________________________|___________|__________|________|_________|_________|

| - tabere de corturi și   |           |          |        |         |         |

| rulote                   |     -     |     -    |   -    |    -    |    <>   |

|__________________________|___________|__________|________|_________|_________|

| 5. Racorduri și branșamente la utilități                                     |

|______________________________________________________________________________|

|                          |     -     |     -    |   -    |    -    |    X    |

|__________________________|___________|__________|________|_________|_________|

 

    LEGENDĂ:

    X   Piese obligatorii

    <>  Piese opționale (recomandabile)

    -   Nu e cazul

 

    NOTĂ:

    * Numai pentru construcții cu Aria desfășurată > 100,0 mp

 

    ANEXA 5

    la normele metodologice

 

                               CARTUȘ

                  - model conform anexei nr. 1 la Lege -

 

    Potrivit prevederilor cuprinse la pct. A, titlul II, ultimul alineat, pct. B, titlul II, ultimul alineat, pct. C, titlul II, ultimul alineat din anexa nr. 1 la Lege:

    "Fiecare planșă prezentată în cadrul Secțiunii II - PIESE DESENATE va avea în partea dreaptă jos un cartuș, care va cuprinde: numele firmei sau al proiectantului elaborator, numărul de înmatriculare sau numărul autorizației, după caz, titlul proiectului și al planșei, numărul proiectului și al planșei, data elaborării, numele, calitatea și semnătura elaboratorilor și ale șefului de proiect."

 

 ______________________________________________________________________________

|__________________|_______|_________|__________|______________________________|

|__________________|_______|_________|__________|______________________________|

|__________________|_______|_________|__________|______________________________|

| VERIFICATOR/     |NUME*5)|SEMNĂTURA|CERINȚA*8)| REFERAT/EXPERTIZĂ NR./DATA*9)|

| EXPERT*7)        |       |         |          |                              |

|__________________|_______|_________|__________|______________________________|

|                   *1)                         | Beneficiar:      | Proiect   |

|                                               |                  | nr.*10)   |

|_______________________________________________|__________________|___________|

| SPECIFICAȚIE*6)  |NUME*5)|SEMNĂTURA|  Scara:  | Titlu proiect:   | Faza:     |

|                  |       |         |          |       *2)        | D.T.A.C.  |

|__________________|_______|_________|          |                  |           |

| ȘEF PROIECT      |       |         |          |                  |           |

|__________________|_______|_________|__________|__________________|___________|

| PROIECTAT        |       |         |  Data:   | Titlu planșă:    |Planșa nr. |

|__________________|_______|_________|    *4)   |       *3)        |           |

| DESENAT          |       |         |          |                  |           |

|__________________|_______|_________|__________|__________________|___________|

 

    NOTĂ:

    *1) numele firmei sau al proiectantului elaborator, numărul de înmatriculare sau numărul autorizației

    *2) titlul proiectului

    *3) titlul planșei

    *4) data elaborării proiectului

    *5) numele și titlul profesional

    *6) calitatea elaboratorilor

    *7) calitatea de verificator de proiecte atestat/expert tehnic, după caz

    *8) cerința de calitate conform Legii nr. 10/1995 pentru care s-a făcut verificarea

    *9) titlul referatului de verificare/expertizei tehnice nr. și data acestuia

    10) numărul proiectului la elaborator

 

#M2

    ANEXA 6

    la normele metodologice

 

    Consiliul Județean ....................................................

    Primăria           (autoritatea căreia îi aparține agentul constatator)

 

                               PROCES-VERBAL

               de constatare și sancționare a contravențiilor

 

               Nr. ............, încheiat astăzi, ............

 

    1. Subsemnatul, .........................., în calitate de ..............., în baza legitimației de control nr. ..........., eliberată de ................, în urma controlului efectuat astăzi, ..........., ora ...., la sediul/șantierul

..............................................................................

.............................................................................,

am constatat următoarele:

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

    2. În conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, aceste fapte constituie contravenții la normele legale privind ......................................................................

..............................................................................

și se sancționează cu amendă contravențională, astfel:

    a) conform art. ... alin. ... lit. ..., - de la ..... lei până la ..... lei;

    b) conform art. ... alin. ... lit. ..., - de la ..... lei până la ..... lei;

    c) conform art. ... alin. ... lit. ..., - de la ..... lei până la ..... lei;

                                            ____________________________________

                               Total amendă - de la ..... lei până la ..... lei;

    3. De săvârșirea abaterilor de mai sus se face răspunzător, după caz:

    a) persoana fizică dl (dna), ............................, cu domiciliul în ...................., str. ................. nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., județul ............, sectorul ..., C.N.P. |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|, posesor (posesoare) al/a buletinului/cărții de identitate/pașaportului seria ... nr. ........, eliberat(ă)/emis(ă) de poliția/statul ............................ la data de ................., tichet de înscriere a contravențiilor seria ...... nr. ........ (pentru cetățeni străini), în calitate de ........................;

    b) persoana juridică  ..................................., înmatriculată la registrul comerțului cu nr. ........., cod fiscal nr. ..........., cu sediul în ......................, str. ....................... nr. ..., bl. ..., sc. ...., et. ..., ap. ..., județul ................, sectorul ........., reprezentată de dl (dna) ..................., în calitate de/având funcția de ................., C.N.P. |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|, posesor (posesoare) al/a buletinului/cărții de identitate/pașaportului seria ...... nr. ..........., eliberat(ă)/emis de poliția/statul ............................... la data de ....................., tichet de înscriere a contravențiilor seria ....... nr. ............... (pentru cetățeni străini).

    4. Subsemnatul(a), ..............................., posesor (posesoare) al/a buletinului/cărții de identitate seria ......... nr. ........... eliberat(ă) de .................... la data de .................., domiciliat (domiciliată) în ...................., str. ................ nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ...., ap. ..., județul/sectorul ................., C.N.P. |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|, în calitate de martor, declar că numitul, ........................., nu este de față/refuză/nu poate să semneze procesul-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor.

    5. a) Alte mențiuni ale organului constatator (contravenientul nu se află de față, refuză sau nu poate să semneze, motivele privind lipsa martorului etc.)

..............................................................................

..............................................................................

    b) Obiecțiuni ale contravenientului

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

 

           Agent constatator,                      Contravenient,

    ................................      ................................

    (numele și prenumele, semnătura)      (numele și prenumele, semnătura)

 

                                    Martor,

                         ................................

                         (numele și prenumele, semnătura)

 

    6. Potrivit prevederilor art. 31 și 32 din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, cu modificările și completările ulterioare, împotriva prezentului proces-verbal de constatare și de sancționare a contravenției se poate face plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază teritorială a fost săvârșită contravenția.

    Prezentul proces-verbal s-a întocmit în 3 exemplare, conținând rezoluția de aplicare a sancțiunii și "Înștiințarea de plată", și s-a înmânat/comunicat contravenientului un exemplar personal/prin afișare la domiciliu/cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire nr. ........... din ..................... .

 

           Agent constatator,                      Contravenient,

    ................................      ................................

    (numele și prenumele, semnătura)      (numele și prenumele, semnătura)

 

                                    Martor,

                         ................................

                         (numele și prenumele, semnătura)

 

    7. Rezoluție de aplicare a sancțiunii

    Ținând seama de faptele săvârșite, constatate și consemnate la pct. 2 din prezentul proces-verbal, în baza prevederilor art. 26 alin. (3) din Legea nr. 50/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și având în vedere dispozițiile art. 21 din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, cu modificările și completările ulterioare, subsemnatul, ......................, în calitate de

..............................................................................,

(funcția și denumirea organului de control căruia îi aparține agentul constatator)

aplic următoarele sancțiuni:

    - pentru fapta consemnată la lit. a)

             - amendă în valoare de .............. lei   (adică ..............);

    - pentru fapta consemnată la lit. b)

             - amendă în valoare de .............. lei   (adică ..............);

    - pentru fapta consemnată la lit. c)

             - amendă în valoare de .............. lei   (adică ..............)

             _________________________________________  _______________________

      TOTAL    amendă în valoare de .............. lei   (adică ..............)

                                      (în cifre)                 (în litere)

și dispun, în temeiul legii, următoarele măsuri: .............................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

    Măsurile dispuse se vor realiza până la data de ..........., contravenientul având obligația de a notifica organului de control îndeplinirea acestei obligații în termenul stabilit.

    8. Înștiințare de plată

    a) Contravenientul urmează să achite suma totală de ................ lei la C.E.C. sau la Direcția trezorerie și contabilitate publică în termen de 15 zile de la data comunicării prezentului proces-verbal, iar sumele încasate se fac 100% venit la bugetul local.

    b) Contravenientul are obligația să predea copia chitanței, în termen de 15 zile de la data comunicării prezentului proces-verbal, la adresa .............., situată în

..............................................................................,

         (organului de control căruia îi aparține agentul constatator)

str. ........................ nr. ...., județul/sectorul ....................., telefon .................. .

    Dacă contravenientul nu achită amenda în termen de 15 zile de la data înmânării/comunicării, se va proceda la executarea silită.

 

        Consiliul județean ....................................................

        Primăria           (autoritatea căreia îi aparține agentul constatator)

 

                           ....................................................

                                        (organul de control/funcția)

 

                           ....................................................

                                       (numele și prenumele, semnătura)

 

        L.S.

                                           Am primit un exemplar.

                           Contravenient ......................................

 

#M2

    ANEXA 7

    la normele metodologice

 

    INSPECTORATUL DE STAT ÎN CONSTRUCȚII

    Inspectoratul Teritorial în Construcții .............  Seria ... nr. ......

    Inspectoratul Județean în Construcții ...............

    (autoritatea căreia îi aparține agentul constatator)

 

                                  PROCES-VERBAL

                 de constatare și sancționare a contravențiilor

 

                       încheiat astăzi, ...............

 

    1. Subsemnatul, ..................., în calitate de ......................, în baza legitimației de control nr. ........., eliberată de .................., în urma controlului efectuat astăzi, .........., ora ......, la sediul/șantierul

..............................................................................

.............................................................................,

am constatat următoarele:

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

    2. În conformitate cu prevederile ........................., aceste fapte constituie contravenții la normele legale privind ............................ și se sancționează cu amendă contravențională, astfel:

    - conform art. ... alin. ... lit. ..., - de la ...... lei până la ..... lei;

    și se aplică o amendă de ................. lei

    - conform art. ... alin. ... lit. ..., - de la ...... lei până la ..... lei;

    și se aplică o amendă de ................. lei

    - conform art. ... alin. ... lit. ..., - de la ...... lei până la ..... lei;

    și se aplică o amendă de ................. lei

    - conform art. ... alin. ... lit. ..., - de la ...... lei până la ..... lei;

    și se aplică o amendă de ................. lei.

    3. De săvârșirea abaterilor de mai sus se face răspunzător, după caz:

    a) persoana fizică dl (dna), ............................, cu domiciliul în .........................., str. ................... nr. ..., bl. ..., sc. ...., et. ..., ap. ..., județul ................................., sectorul ........., C.N.P. |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|, posesor (posesoare) al/a buletinului/cărții de identitate/pașaportului seria ..... nr. ........., eliberat(ă)/emis(ă) de poliția/statul ..................................... la data de .............., tichet de înscriere a contravențiilor seria ..... nr. ......... (pentru cetățeni străini), în calitate de ......................................................;

    b) persoana juridică ..........................., înmatriculată la registrul comerțului cu nr. ..............., cod fiscal nr. .............., cu sediul în ..................., str. .................. nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., județul ....................., sectorul ....., reprezentată de dl (dna) ......................, în calitate de/având funcția de ......................., C.N.P. |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|, posesor (posesoare) al/a buletinului/cărții de identitate/pașaportului seria .... nr. ............, eliberat(ă)/emis de poliția/statul ................... la data de ........., tichet de înscriere a contravențiilor seria ..... nr. .............. (pentru cetățeni străini).

    4. Subsemnatul(a), .............................., posesor (posesoare) al/a buletinului/cărții de identitate seria .... nr. ........., eliberat(ă) de ........................ la data de ................., domiciliat (domiciliată) în ..........., str. .............. nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., județul/sectorul ......................, C.N.P. ..........................., în calitate de martor, declar că numitul, ............................, nu este de față/refuză/nu poate să semneze procesul-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor.

 

           Agent constatator,                      Contravenient,

    ................................      ................................

    (numele și prenumele, semnătura)      (numele și prenumele, semnătura)

 

                                    Martor,

                         ................................

                         (numele și prenumele, semnătura)

 

    5. a) Alte mențiuni ale organului constatator (contravenientul nu se află de față, refuză sau nu poate să semneze, motivele privind lipsa martorului etc.)

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

    b) Obiecțiuni ale contravenientului

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

    6. Rezoluție de aplicare a sancțiunii

    Având în vedere faptele săvârșite, se aplică contravenientului, în condițiile art. 10 din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, cu modificările și completările ulterioare, o amendă contravențională în valoare totală de .................. lei și în conformitate cu prevederile legale se dispun următoarele măsuri:

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

..............................................................................

    Măsurile dispuse se vor realiza până la data de ..........................., contravenientul notificând organului de control îndeplinirea acestora în termenul stabilit.

    7. Înștiințare de plată:

    - Contravenientul urmează să achite suma totală de ................ lei la C.E.C. sau la Direcția trezorerie și contabilitate publică în termen de 15 zile de la data comunicării prezentului proces-verbal, iar sumele încasate se fac 100% venit la bugetul de stat.

    - Contravenientul are obligația să predea copia chitanței, în termen de 15 zile de la data comunicării prezentului proces-verbal, la sediul Inspectoratului Teritorial/Județean în Construcții ................, situat în ................, str. ........................ nr. .... județul/sectorul ......................., telefon ...................................................................... .

    Dacă contravenientul nu achită amenda în termen de 15 zile de la data înmânării/comunicării, se va proceda la executarea silită.

    8. Potrivit prevederilor art. 31 și 32 din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, cu modificările și completările ulterioare, împotriva prezentului proces-verbal de constatare și de sancționare a contravenției se poate face plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază teritorială a fost săvârșită contravenția.

    9. Prezentul proces-verbal s-a întocmit în 3 exemplare, conținând rezoluția de aplicare a sancțiunii și "Înștiințarea de plată", și s-a înmânat/comunicat contravenientului un exemplar personal/prin afișare la domiciliu/cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire nr. ........... din ..................... .

 

           Agent constatator,                      Contravenient,

    ................................      ................................

    (numele și prenumele, semnătura)      (numele și prenumele, semnătura)

 

                                    Martor,

                         ................................

                         (numele și prenumele, semnătura)

 

#B

    ANEXA 8

    la normele metodologice

 

                    PANOU DE IDENTIFICARE A INVESTIȚIEI*)

 

 ______________________________________________________________________________

|                                                        _________________     |

|     ȘANTIER                                           |      VEDERE     |    |

|       ÎN                                              |   DE ANSAMBLU   |    |

|      LUCRU                                            |_________________|    |

|                                                                              |

| Denumirea și adresa obiectivului ............................................|

| Beneficiarul investiției ....................................................|

|                          (numele și prenumele/denumirea și domiciliul/sediul)|

| telefon ...................                                                  |

| Proiectant general ..........................................................|

|                       (numele și prenumele/denumirea și domiciliul/sediul)   |

| telefon ...................                                                  |

| Constructor .................................................................|

|                       (numele și prenumele/denumirea și domiciliul/sediul)   |

| telefon ...................                                                  |

| Numărul autorizației de construire/desființare și numărul autorizației de    |

| organizare de șantier (dacă este cazul) ................................. din|

| data de .....................................................................|

| Eliberată de ................................................................|

| Termenul de execuție a lucrărilor, prevăzut în autorizație ..................|

| Data începerii construcției .................................................|

| Data finalizării construcției ...............................................|

|______________________________________________________________________________|

 

    NOTĂ:

    1. Datele de mai sus vor fi înscrise obligatoriu într-un panou de minimum 60 x 90 cm (literele având o înălțime de cel puțin 5 cm), confecționat din materiale rezistente la intemperii și afișat la loc vizibil pe toată perioada lucrărilor.

    2. Vederea de ansamblu poate fi: fotografie după machetă, o perspectivă sau o fațadă reprezentativă (principală) a investiției.

 

------------

    *) Modelul pentru panoul de identificare a investiției este cel stabilit prin Ordinului ministrului lucrărilor publice și amenajării teritoriului nr. 63/N din 11 august 1998.

 

                              ---------------