ROMÂNIA                     

    JUDEȚUL MUREȘ

CONSILIUL JUDEȚEAN

                        

 

 

P R O C E S –V E R B A L

al ședinței extraordinare a Consiliului Județean Mureș

din data de 30 martie 2006

 

 

        Lucrările ședinței s-au desfășurat în sala mare a Consiliului Județean Mureș.

        Ordinea de zi a ședinței a fost publicată în cotidienele locale „Cuvântul liber” și „Nepujság” din data de 25 martie 2006, prin Dispoziția președintelui Consiliului Județean nr.107/24.03.2006

Au fost invitați să participe: d-l Ciprian Minodor Dobre, prefectul județului Mureș, d-l Ioan Nicolae Căbulea – comisar șef, Inspectoratul Județean de Poliție Mureș, d-l Florin Cormoș Suciu – directorul Aeroclubului „Elli Carofoli” Tîrgu Mureș, d-l Runcan Ștefan, directorul R.A. „AEROPORTUL Tîrgu Mureș, d-na Hang Mărioara, contabil-șef al R.A.”AEROPORTUL” TÎRGU MUREȘ, d-l Virgil-Alexandru Blaj, directorul S.C.„SERVICII DE UTILITĂȚI RURALE MUREȘ” S.A., d-l Radu Șerban - directorul general al S.C. „DRUMURI ȘI PODURI MUREȘ” S.A, d-l Florin Dumbravă, directorul executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, d-na Codruța Sava, directorul adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, d-l Schmidt Lorand, directorul adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, d-l Mezei Vasile, directorul economic al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, d-na Carmen Pîntea – subinspector, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș, d-l Iuliu Bot, directorul Asociației Naționale a Familiilor și Familiilor Mari din România, directori, directori adjuncți, șefi servicii și specialiști din aparatul propriu care au contribuit la elaborarea materialelor, reprezentanți mass-media din județ.

Au fost prezenți 31 consilieri, domnii consilieri Sămărghițan Gheorghe, Tatar Bela, Szalkay  Iosif, Socotar Ghe. Dinu  au absentat.

Lucrările ședinței sunt conduse de d-na președinte Lokodi Edita Emöke.

D-na președinte Lokodi: În mod oficial vă salutăm astăzi pe toți cei prezenți, pe domnul subprefect, pe invitații care s-au prezentat azi și pe reprezentanții mass-mediei și să vă rog să păstrați puțină disciplină ca să putem demara lucrările. Mulți colegi sunt plecați, așa că v-aș ruga să lucrăm cât de repede și de disciplinat se poate pentru a obține voturile necesare la proiectele de hotărâri.

Azi pe ordinea de zi avem 14 puncte și avem 3 puncte în regim de urgență. La punctul 1, cu numirea directorului la „Drumuri și Poduri”, ieri s-a finalizat examenul pentru această funcție. La punctul doi avem schimbarea denumirii aeroportului din Aeroportul Tîrgu Mureș în Aeroportul Transilvania, propunerea aeroportului fiind „Transilvania – Tîrgu Mureș, Prefectura a  solicitat doar denumirea de Transilvania, dar vom discuta la momentul respectiv, iar al treilea punct în regim de urgență este aprobarea noilor prețuri și tarife la S.C. „SURM” S.A.

D-l consilier Giurgea: Ați dat o rezoluție pe această informare de la A.R.R, pentru luna aprilie, dar este tardiv. Noi dacă nu dăm informarea azi, vis-á-vis de modificarea structurilor de transport, noi blocăm activitatea pe tot județul  Mureș, pentru că sunt niște termene prevăzute de lege.

D-na președinte Lokodi: Mai am o precizare, eu retrag punctul 1 de pe ordinea de zi, cel cu intervenția rapidă, având în vedere că atât la nivelul comisiilor cât și la nivelul consiliilor locale nu este soluționat modul de achiziționare al autoturismelor și propun să discutăm după clarificarea acestui aspect. Cu aceste precizări, cu cele trei puncte în regim de urgență, cu includerea informării propuse de domnul Giurgea, precum și cu precizarea că unii colegi au tren la ora 16 din Sighișoara, iar pentru vot avem nevoie de 2/3, propun ca punctul 3 să devină punctul 1. Să votăm ordinea de zi în această formă, vă rog.

D-l consilier Lădariu: Știți că votez doar atunci când sunt convins că nu există nici o îndoială asupra vreunui punct de pe ordinea de zi. În privința punctului 3, eu nu sunt suficient edificat, sunt încă multe semne de întrebare, este timp până la 1 ianuarie 2007, așa că vă rog să supuneți la vot retragerea acestui punct de pe ordinea de zi.

D-l consilier Amza: Aș ruga secretariatul ca pe viitor când întocmește ordinea de zi, să nu mai omită să pună și ultimul punct de pe ordinea de zi „Diversele”, care dacă nu sunt votate nu știu cum putem să le discutăm și sunt multe.

D-na președinte Lokodi: Eu consider că obiecțiile pot fi discutate în momentul în care discutăm materialele respective, eu propun să votăm ordinea de zi și apoi vom discuta. Domnul Lădariu a solicitat să scoatem un material, care a trecut prin toate comisiile, materialul a fost discutat, a trecut fără obiecțiuni, putem să îl scoatem?

D-l secretar Togănel: Regulamentul nu precizează ce se întâmplă în asemenea situații. Din moment ce ordinea de zi a fost aprobată…

D-na președinte Lokodi: Nu a fost aprobată încă, urmează să o aprobăm, dar înainte de asta domnul Lădariu vine și susține că nu a fost destul de elucidată problema. Eu am spus: această argumentare vine în momentul în care materialul a trecut de toate comisiile de specialitate și avem avize absolut de la toate comisiile de specialitate. Cum putem susține că un material nu a fost destul de bine aprofundat, când avem voturile comisiilor? Oricine, oricând poate să facă o astfel de declarație politică.

D-l secretar Togănel: Domnii consilieri au dreptul să propună și se supune la vot propunerea lor.

D-l consilier Țintoșan:  Avizul comisiei juridice nu a fost deloc favorabil a fost un vot împotrivă si două abțineri. Au fost făcute obiecțiuni, în al doilea rând nu înțeleg care este problema, dacă dvs ați propus scoaterea punctului 1 de ce nu se poate scoate și punctul 3? Sau care e diferența între o propunere făcută de un coleg în sală sau o propunere făcută de un coleg din executiv? Pentru punctul 3 am vrut să informez pe colegii consilieri, cu o notă pe care am vrut să o pun în dosarul de ședință și dvs. nu mi-ați dat voie.

D-na președinte Lokodi: De ce aduceți în discuție  un punct de pe ordinea de zi, înainte ca aceasta să fie aprobată?

D-l consilier Țintoșan: Pentru că vreau să fac o interpelare: de ce nu mi s-a dat voie nici de către dvs. nici de către domnul secretar general să pun o notă în dosarele de ședințe ale colegilor mei?

D-na președinte Lokodi: Nu e vorba că nu vi s-a dat voie, ați depus azi în poștă, iar eu nu am avut timp azi să văd această notă. Sper că timpul meu nu este dirijat de dinafară.

Vă consult: votăm asupra propunerii făcute de a scoate punctul 3 de pe ordinea de zi anume proiectul privind Aeroclubul.

Vot : Se respinge cu 5 voturi „pentru”, 21 „împotriva”(Lokodi, Frătean, Groza, Balogh, Ban, Bozodi, Bartha, Chiorean, Diaconescu, Giurgea, Iacob, Kakassi, Lazăr, Magyarosy, Mora, Simon, Szabo, Kardos, Sopeterean, Venczi, Veress) 3 abțineri (Boloș, Popa, Suciu), 1 nu a votat (Pokorny), 5 absenți ( Sămărghițan, Tatar, Szalkay,  Socotar, Toșa) .

 

Cu propunerea făcută, ordinea de zi cu cele 3 puncte în regim de urgență, modificarea ordinii de zi cu punctul 3 devine punctul 1, pentru a putea ajuta colegii să plece la timp și cu includerea a două puncte și anume informarea făcută de Clubul A.R.R și cu includerea punctului „diverse”.

Vot: Se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 1 „împotriva” (Amza), 2 abțineri (Suciu, Lădariu), 5 absenți ( Sămărghițan, Tatar, Szalkay,  Socotar, Toșa).

 

 

 

 

 

În regim de urgență:

 

1.Proiect de hotărâre privind numirea domnului ing.Șerban Radu în funcția de director general și președinte al Consiliului de Administrație la S.C.”Drumuri și Poduri Mureș”SA

 

D-na președinte Lokodi: Dânsul a reușit la examenul susținut și a luat nota

8,11, pentru acest motiv rugăm să aprobați numirea directorului Radu Șerban.      

D-l consilier Giurgea: Aș vrea să propun plenului și comisiei delegate pentru

coordonarea a activității Direcției de Drumuri și Poduri, ca într-o ședință viitoare să ne întâlnim și să discutăm strategia activității lor, inclusiv plățile care se vor face pentru că, se știe, două din obiectivele scoase la vânzare s-au vândut, deci se vor încasa și bani și trebuie să vedem ce se întâmplă cu acei bani.

    Al doilea lucru care e foarte important, s-a încheiat un contract de performanță, de management, cu cotă de participare, la profit și pierdere, într-o formulă în care societatea avea probleme mari. Acum s-au vându aceste două obiective și în situația că intră niște bani și atunci cred că acest contract trebuie revăzut rapid și de la început noul director și noua conducere să știe noile criterii și la ce se angajează.

    D-l vicepreședinte Frătean: Noi ne-am și gândit la aceste aspecte, prima întâlnire va fi marți sau miercuri, criteriile de performanță sunt revizuite la această oră, vreau să subliniez un alt punct al problemei: programul de restructurare și reorganizare al societății începe să dea roade. Mă bucur că am fost încăpățânați și l-am ținut în vigoare, pentru că începe să dea roade. Activele s-au vândut, e adevărat că doar 2, dar s-au vândut cu mult peste prețul de evaluare, sunt speranțe că și celelalte două să fie în aceeași situație, societatea va avea capacitatea de a participa la licitații, și-a redus cheltuielile, iată că un program bine făcut, bine ținut în mână dă rezultate. Îl felicit pe Radu, el a avut mari probleme în a-și clarifica situația: este funcționar public sau director, eu i-am spus că este mai mult decât director din moment ce are un mandat de la conducerea Consiliului Județean să facă ordine în societate, nu i-a fost ușor, sper ca în această calitate să reușească să realizeze ceea ce și-a propus. Oricum sunt convins că va fi un director extrem de disciplinat.

    D-l consilier Lădariu: Nu mă îndoiesc că domnul director va fi votat, aș vrea doar să îl felicit și aș dori ceva, să aibă grijă de oamenii cu care muncește și cred că va găsi căile de comunicare.

    Art.1 Se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți.

    Art.2 Se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 3 abțineri (Bartha, Mora, Venczi),4 absenți.

     În întregime hotărârea se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți. ( Sămărghițan, Tatar, Szalkay,  Socotar)

   

2.Proiect de hotărâre privind schimbarea denumirii Aeroportului Tîrgu Mureș în „Aeroportul Transilvania-Tîrgu Mureș”

 

D-na președinte Lokodi: Prefectura Județului Mureș solicită ca Aeroportul să

aibă denumirea de „Aeroportul Transilvania”, iar Consiliul de Administrație a propus denumirea de „Aeroportul Transilvania – Tîrgu Mureș”, azi am primit adresa din partea Consiliului de Administrație. Comisia pentru acordarea de denumiri s-a întrunit ieri și a fost de acord ca „Aeroportul Tîrgu Mureș” să își schimbe denumirea în „Aeroportul Transilvania”. Având în vedere că la comisia de acordare de denumiri a trecut sub această formă de „Aeroportul Transilvania”, eu vă consult totuși și vom vota pentru ambele denumiri. Avem nevoie de 16 voturi. Una din denumiri trebuie să întrunească 16 voturi.

            D-l consilier Giurgea: Sigur că denumirea unui aeroport poate să conteze mai mult sau mai puțin în ceea ce înseamnă activitatea în sine a aeroportului. Dar dă și o greutate dacă nu pe plan intern, pe plan extern. S-a făcut această propunere, sigur că eu voi fi de acord cu una din ele, dar vreau să vă întreb: „Aeroportul Tîrgu Mureș” ființează pe raza unei localități care se numește Ungheni. Până azi s-a denumit „Aeroportul Tîrgu Mureș – Vidrasău”. Sigur că Tîrgu Mureș, pentru noi toți, este capitala județului, dar nu credeți că dacă îi dăm denumirea Transilvania, de ce să nu îi dăm denumirea Transilvania – Sighișoara, pentru că este mult mai cunoscută în Europa, este cetatea medievală a Europei, nu? Eu cred că mai bine s-ar potrivi să se numească doar Transilvania.

        D-l consilier Benedek: Eu l-aș invita pe domnul viceprimar al municipiului Tîrgu Mureș să ia cuvântul.

        D-l consilier Suciu: Aș avea câteva întrebări: care a fost raționamentul că se impune această schimbare? Ce are de câștigat Aeroportul prin această modificare? Și o observație, acum, când de puțin timp, „Aeroportul Tîrgu Mureș” a devenit aeroport internațional, îi dăm o denumire național㠖 Transilvania. Este o contradicție între funcționalitatea aeroportului și denumirea care i se propune. Fapt pentru care găsesc că nu este destul de oportună denumirea.

        D-l consilier Lădariu: Am avut ocazia să zbor prin Europa destul de des și vă rog să mă credeți că peste tot denumirea aeroportului se păstrează de la orașul reședință de județ, de land etc. Mi-e drag cuvântul Transilvania și nu vreau ca poziția mea să fie interpretată altfel. Eu rămân pentru ca acest aeroport să poarte denumirea de „Aeroportul Internațional Tîrgu Mureș”, ar avea loc astfel încadrarea localului în național și ar fi un câștig mai mare.

        D-l consilier Amza: Sunt de acord cu denumirea propusă de domnul Lădariu dar eu vreau să aduc la cunoștința colegilor altceva. Domnilor, ni se pune în față un aviz favorabil al comisiei de denumire și schimbări de străzi. Vreau să vă aduc la cunoștință că acum 3 - 4 luni în ședința de consiliu municipal s-au introdus două proiecte asemănătoare din care unul era cu aviz favorabil și unul cu aviz nefavorabil. Cel cu aviz nefavorabil nu a fost respins, s-a zis că este doar un vot consultativ, consider că trebuia să se menționeze că acest vot favorabil al comisiei nu înseamnă neapărat că noi și trebuie să aprobăm această denumire.

        D-na președinte Lokodi: Deci scrie în lege, eu tocmai de aceea am spus că există o denumire aprobată, una propusă de Consiliul de Administrație, iar cel pe care îl vom aproba trebuie să aibă cel puțin 16 voturi.

        D-l consilier Amza: De acord. Dar doamna Pora trebuia să ne specifice aici: „aviz favorabil, care este numai consultativ”.

        D-l consilier Mora: Sunt cel puțin două argumente foarte serioase pentru care trebuie să lăsăm orgoliile la o parte. Și eu sunt naționalist, țin de locul meu, aici trăiesc dar în discuția despre aeroport, discutăm de o chestiune strategică. În momentul în care eu sunt în competiție acerbă cu Clujul, Sibiul, Brașovul, aici discutăm de o competiție de a câștiga un renume și de a pune mâna pe un nume, care este recunoscut în afara granițelor, pentru că altfel dezvoltarea regională nu poate avea loc. Nu uitați că avem nevoie de pasageri pentru aeroport, iar dacă aceștia pot fi aduși prin schimbarea denumirii aeroportului, să o facem. În al doilea rând, Aeroportul nostru beneficiază de oportunitatea de a i se lungi pista, de a se mări, de a dezvolta aeroportul, pe când celelalte aeroporturi nu beneficiază de așa ceva. Nu uitați că avem în spate Parcul Industrial, nu uitați că avem autostrada Transilvania, care va trece pe lângă aeroport, nu uitați că avem calea ferată chiar lângă aeroport, deci toate aceste premise, inclusiv mersul investițiilor în aeroport creează premisele unei dezvoltări serioase în viitorul apropiat. Deci oriunde te duci în lume, când spui Transilvania, spui ceva, când spui Tîrgu Mureș nu spui nimic. Este vorba de un brand pe care trebuie să îl promovăm.  Mișcarea trebuie dusă până la capăt prin înregistrarea la O.S.I.M ca să nu mai poată  fi folosită de altcineva, deci este o bătălie regională.

D-na consilier Diaconescu: Eu aș avea o propunere. Ținând seama de

denumirea celorlalte aeroporturi din țară, ținând seama de faptul că mi-e drag Tîrgu Mureșul, iubesc Transilvania, propun ca aeroportul nostru să se numeasc㠄Aeroportul Internațional Tîrgu Mureș – Transilvania”.

    D-na președinte Lokodi: Este doar o singură problemă, nu putem să includem denumirea de internațional până ce și Aeroclubul dobândește această clasificare, din păcate în momentul de față nu este internațional, am primit adrese chiar din partea autorităților aeroportuare europene care ne-au scris că nu avem pasageri, nu avem operatori suficienți, nu avem un număr de călători care trece prin acest aeroport, iar până în 2010 nici măcar nu putem să solicităm clasificarea de internațional. Este în regim internațional, ceea ce nu înseamnă că este aeroport internațional ci că facem vama, este frontiera. Sper că domnul Mora ne-a spus și punctul de vedere al Prefecturii care ne-a scris „ promovarea potențialului turistic al județului, prin faptul că Transilvania este un nume cunoscut în Europa și în lume”. Acesta este argumentul pentru care s-a solicitat.

D-l viceprimar Csegzi (in calitate de membru al Consiliului de Administrație la Aeroport): Cu tot respectul și cu toată durerea, ca un cetățean al Transilvaniei, trebuie să vă spun că dacă mergem pe ideea brandului numai, atunci, ar trebui să se numească  Aeroportul Dracula, Gheorghe Hagi sau Nadia Comaneci, pentru că am avut și eu șansa de a umbla foarte mult prin lume și în afară de aceste 3 nume - încă Țiriac poate intra în competiție, în rest despre Transilvania, din păcate, nu se știe prea multe, se știe prea puțin. Repet, o spun cu toata durerea. Sunt de acord, pe de altă parte, că nouă, cei care ne-am născut și trăim aici, denumirea Transilvania este în inima noastră și susțin ca cetățean al Tîrgu Mureșului, al Transilvaniei, această denumire, dar să renunțăm la numele de Tîrgu Mureș, nu știu, o să avem un alt subiect care, cu tot respectul cuvenit, o să vă spun părerea municipiului Tîrgu Mureș. S-a mutat Aeroportul din Tîrgu Mureș în Ungheni ca să se poată dezvolta.

Se practică în lume dubla denumire: lângă localitate se mai pune un nume London - Heathrow, Dallas-Washington, New-York-Kennedy si cunoașteți dvs. mult mai multe in lume. Eu cred că, să renunțăm la denumirea orașului, care mai înainte sau mai târziu, si sper ca mai înainte, o sa fie si Zona Metropolitană Tîrgu Mureș, nu se poate renunța la această denumire. Vă rog frumos să aveți în vedere și părerea Consiliului de Administrație: „Tîrgu Mureș-Transilvania”.

D-na președinte Lokodi: Având în vedere că prin adresa Consiliului de Administrație se modifică propunerea noastră, supun la vot prima dată modificarea și anume cine este pentru ca aeroportul să se numeasc㠄Aeroportul Transilvania – Tîrgu Mureș”.

Vot: A trecut cu 22 voturi „pentru”, 8 „împotriva” (Lokodi, Frătean, Toșa, Giurgea, Lazăr, Mora, Radu, Țintoșan) , 1 abținere (Bartha), 4 absenți (Sămărghițan, Tatar, Szalkay,  Socotar)

Art.1 Se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 1 „împotriva” (Giurgea), 3 abțineri (Lădariu, Radu,Țintoșan) 4 absenți (Sămărghițan, Tatar, Szalkay,  Socotar)

Art.2 Se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 1 „împotriva” (Giurgea), 3 abțineri (Lădariu, Radu,Țintoșan) 4 absenți (Sămărghițan, Tatar, Szalkay,  Socotar)

Hotărârea în întregime se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 1 „împotriva” (Giurgea), 3 abțineri (Lădariu, Radu,Țintoșan) 4 absenți (Sămărghițan, Tatar, Szalkay,  Socotar)

 

3.Proiect de hotărâre privind aprobarea noilor prețuri și tarife la serviciile de apă-canal furnizate de S.C.”Servicii de Utilități Rurale Mureș” S.A.

 

D-na președinte Lokodi: Este nevoie de schimbarea acestor prețuri pe baza

avizului primit din partea serviciului public de gospodărire comunală, Direcția din cadrul Autorității Naționale, în vederea aducerii societății la o linie de normalitate, știți foarte bine ce probleme avem, avem foarte multe pierderi de apă pe traseu și doar cu aceste tarife noi putem reabilita situația economică a societății, în vederea trecerii, în cadrul proiectului S.A.M.P.T.I.D, la operatorul regional de apă.

Art.1 Se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 8 nu au votat (Amza, Bozodi, Bartha, Mora, Radu, Șopterean, Țintoșan, Benedek), 1 abținere (Lădariu), 4 absenți(Sămărghițan, Tatar, Szalkay,  Socotar)

Art.2 Se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 „împotriva” (Radu), 1 abținere (Lădariu), 1 nu a votat (Amza), 4 absenți (Sămărghițan, Tatar, Szalkay,  Socotar)

Art.3 Se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 2 „împotriva” (Radu, Suciu), 1 abținere (Lădariu), 1 nu a votat (Amza), 4 absenți (Sămărghițan, Tatar, Szalkay,  Socotar)

Art.4 Se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 2 „împotriva” (Radu, Suciu), 1 abținere (Lădariu), 1 nu a votat (Amza), 4 absenți (Sămărghițan, Tatar, Szalkay,  Socotar)

Art.5 Se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 „împotriva” (Radu), 1 abținere (Lădariu), 1 nu a votat (Amza), 4 absenți. (Sămărghițan, Tatar, Szalkay,  Socotar)

Art.6 Se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 „împotriva” (Radu), 1 abținere (Lădariu), 1 nu a votat (Amza), 4 absenți. (Sămărghițan, Tatar, Szalkay,  Socotar)

În întregime hotărârea se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 „împotriva” (Radu), 1 abținere (Lădariu), 1 nu a votat (Amza), 4 absenți(Sămărghițan, Tatar, Szalkay,  Socotar)

        D-l consilier Radu: Nu am votat acest proiect și vreau să spun că e prea scumpă apa 36.600/mc de apă, ceea ce populația din zonele județului nu poate suporta. Eu aș ruga să se analizeze foarte bine pierderile, pentru că nu poate populația să suporte niște pierderi care ar trebui rezolvate de către serviciul nostru de apă. Aceste pierderi nu știu cum pot fi justificate față de consumatorii de apă pe care îi punem într-o situație imposibilă, adică ceea ce e vital (apa, aerul și mâncarea) noi le scumpim în continuare. Față de Tîrgu Mureș, unde apa este la 20.000/mc, noi o vindem la 36.600! Facem o discriminare extraordinară! Deci nu am votat și nu sunt de acord.

 

ORDINEA DE ZI:

 

1. Proiect de hotărâre privind solicitarea adresată Guvernului României pentru trecerea unor imobile din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Transporturilor Construcțiilor și Turismului în domeniul public al județului și în administrarea Consiliului Județean Mureș și preluarea sub autoritatea acesteia, ca instituție publică de interes județean, a Aeroclubului teritorial „Elie Carafoli” Tîrgu Mureș

 

    D-na președinte Lokodi: Acest proiect este un aviz în principiu cu privire la

această solicitare venită din partea Autorității Naționale și la ședința din luna ianuarie a fost deja pe ordinea de zi, atunci, datorită faptului că nu aveam o analiză economică a Aeroclubului am amânat pentru altă ședință de consiliu. La acea ședință am stabilit că după ce vom primi analiza economică, vom rediscuta problema. A venit analiza economică și materialul a fost dezbătut de comisiile de specialitate, comisia economico – financiară care a dat aviz favorabil cu următoarea mențiune ”comisia economico – financiară va iniția un proiect de hotărâre privind transferul Aeroclubului către Primăria Tîrgu Mureș, în condițiile legii și cele acceptate de Consiliul Județean”.

 Comisia juridică nu a dat avizul ci a solicitat amânarea acestui punct pentru a clarifica situația terenului, a impozitelor aferente și a strategiei acestui serviciu. Comisia de amenajare a teritoriului, comisia de servicii publice, au dat aviz fără obiecțiuni. Aș dori să prezint față de obiecțiunile comisiei juridice niște clarificări, dar președinta acestei comisii solicită în mod procedural cuvântul, așa că vă rog doamna Kardos.

        D-na consilier Kardos: Aș vrea să precizez modul în care a fost acordat avizul comisiei juridice, noi nu am cerut  o amânare a acestui proiect, doar am solicitat clarificări și informații suplimentare.

        D-na președinte Lokodi: Pe baza acestei solicitări am cerut Direcției de Urbanism să scoată cartea funciară a acestui imobil. Această carte funciară arată că terenul înscris de la punctul A la 27, deci tot ce este pe amplasamentul Aeroclubului Tîrgu Mureș, din 1945 este în proprietatea Statului Român, activitatea Aeroclubului în 1955 a trecut la Ministerul Transporturilor, în 1969 a trecut activitatea Aeroclubului în administrarea Comitetului Executiv al Consiliului Popular al județului Mureș. În 1970 este reînscris cu alte două imobile tot în proprietatea statului român, iar de data aceasta primește niște imobile din strada Libertății și strada Ady Emre. În înscriere se înscrie și de data aceasta dreptul de administrare al Comitetului Executiv al Consiliului Popular al Județului Mureș și asupra acestor clădiri. În 1981 trece în administrarea Intreprinderii de Transporturi Mureș. În 1991 trece în administrarea Aeroclubului Mureș, Tîrgu Mureș. De la acea dată este proprietate publică a Statului Român în administrarea Aeroclubului Tîrgu Mureș. În ce privește impozitul,  nici o instituție publică nu plătește impozit pe terenurile proprietate publică, nici pe clădiri. Cu privire  la strategia acestui serviciu, prin adresa Autorității Naționale a Aviației Civile de care aparțin aerocluburile, pe nivel de țară există în lucru o strategie conform căreia în urma descentralizării, aceste cluburi vor ajunge în administrarea autorităților locale. În urma discuțiilor avute cu directorul Autorității Naționale, proiectul de lege se pregătește pentru consiliile județene. La noi s-a ivit această problemă care este de natura unei dorințe de a avea posibilități de dezvoltare, pentru că Tîrgu-Mureșul este un municipiu definit teritorial din punct de vedere istoric și urmează tocmai de aceea să încheiem acea asociație a zonei per – urbane ca să poată orașul să se dezvolte. Că vrea administrația județului, că vrea administrația locală a municipiului, oamenii tot vor cumpăra terenuri, tot vor construi, tot se vor extinde deci noi trebuie să avem o strategie conform solicitării pieței. Este adevărat că Autoritatea Națională a Aviației și  Aerocluburilor Civile, nu dorește ca această activitate să nu existe, dorește să își mențină activitatea. Dorește doar ca în urma descentralizării să ajungă la consiliile județene această activitate. Avizul se cere în principiu, nu se discută acum alte probleme, nu se discută acum preluarea sau desființarea acestui aeroclub, de a-l muta, ca să se facă altceva în acel loc, dar în cazul în care, datorită strategiei viitoare a județului, care nu poate fi separată de strategia municipiului, se vor găsi soluții, se vor găsi bani pentru investiții și se va ajunge la o altă strategie decât cea existentă în momentul de față, pe baza hotărârii dvs și pe baza hotărârii consiliului local sau oricărei entități, pentru că Consiliul Județean va mai primi și alte imobile, știți foarte bine, acum o  lună am dat avizul pentru Gornești și pentru Ungheni, deci dacă acele entități doresc să dezvolte, noi vom fi alături de ei. Este un lucru normal. Azi ni se cere un aviz în principiu. Domnul consilier Țintoșan  vorbește în momentul acesta de o notă, am și eu această notă de ieri de când am avut o întâlnire cu fracțiunea U.D.M.R a municipiului Tîrgu Mureș, o notă venită de la Ministerul transporturilor care nu este adresată nimănui nici Consiliului Local nici Consiliului Județean o notă semnată de domnul secretar de stat Alexandru Galiasatos, secretar de stat la M.T.C.T, nu este directorul Autorității Naționale a Aerocluburilor. Nota sună în felul următor: „Referitor la adresa nr.4966 din 24 martie 2005, privind disputele existente la nivelul Consiliului Local și Consiliului Județean, privind preluarea „Aeroclubului Elie Carafoli” , precum și a terenului aferent acestuia, considerăm că acest transfer nu este oportun în momentul actual din următoarele considerente:

-         analiza Aeroclubului nu este finalizată;

-         orice inițiativă de transfer a Aeroclubului va aparține M.T.C.T pentru toate cazurile, acest lucru urmând a se realiza printr-un proiect de lege.”

Această adresă nu aparține Consiliului Județean Mureș, noi nu am cerut nici o

clarificare, nici un transfer în regim de urgență. Noi azi am pregătit  pentru dvs un proiect de hotărâre prin care solicităm , dacă sunteți de acord, să dăm un acord în principiu ca în cazul în care Autoritatea Națională consideră ca în urma descentralizării aceste activități să intre în subordinea Consiliului Județean, noi să primim această activitate pe baza legii. Nu în regim de urgență, nu în regim de excepție, deci noi dorim împreună cu celelalte consilii județene care au asemenea activități pe raza județului, să preluăm această activitate și apoi să asigurăm condițiile de funcționare, normal se poate în parteneriat cu Consiliul Local Tîrgu Mureș. Am prezentat situația, am fost și am vizitat Aeroclubul acum vă dau cuvântul.

        D-l consilier Giurgea: Demersurile făcute de Consiliul Județean, împreună cu celelalte conduceri ale unităților administrativ-teritoriale totdeauna au avut același consens: interesul cetățenilor. Noi azi suntem puși în fața unui lucru care poate să ne plaseze în două tabere: cei care vor să preia un patrimoniu Consiliul Județean și cei care nu vor. Aș putea discuta foarte mult pe acest subiect dar nu cred că e bine să o fac acum. Ceea ce este clar este următorul lucru, noi am dat aviz de principiu și în ședințele trecute și nu a fost nici o problemă. Ceea ce vreau eu să vă solicit, într-un mod colegial, să dăm aceeași notă de seriozitate vis a vis de acest aviz de principiu. Sunt situații când doi se bat și al treilea câștigă și nu am vrea să intrăm în categoria „se bat” ci, dacă vreți, disputăm. Tîrgu Mureșul cere să fie preluat la Consiliul Județean. Interesul nostru, al județului, categoric nu se contrapune intereselor Târgu Mureșului. Dar nu putem să nu fim de acord să facem o construcție împreună cu Consiliul Local, dar să avem control bilateral, nu putem lăsa un obiectiv, care știm clar cam ce direcție ar vrea să îi dea Primăria Tîrgu Mureș și nici nu e sigur că o singură direcție îi va da, de Parc Industrial, cum se vehiculează, ci sunt și alte discuții, unii spun chiar de parcelare și locuința a multora din primărie. Vă rog din suflet să fiți foarte atenți și să dăm acest aviz.

D-l consilier Chiorean: Sunt de acord cu ce a spus antevorbitorul meu și eu sunt bucuros că după mulți ani Aeroclubul se reîntoarce în administrarea Consiliului Județean. Eu vreau să insist pe faptul de a se păstra obiectul de activitate, care va fi de interes județean, pentru că de activitatea lui au beneficiat foarte mulți tineri, au fost foarte mulți care au făcut cursuri de parașutism, mulți care au luat brevetul de pilot. În perspectivă și în județul Mureș vor fi persoane care să aibă avioane particulare. Vă spun că cunosc situație în județul Brașov unde sunt proprietari de elicoptere și avioane mici. Și în municipiu Tîrgu Mureș sunt 3 avioane mici în proprietate particulară, din care pe unul l-am și văzut . Vă dați seama că acest Aeroclub, fiind în mijlocul județului, este ușor accesibil pentru toți cei care vor avea nave și din Luduș, și din Târnăveni și din Reghin. În al doilea rând, este singurul Aeroclub care are pista drenată și pot ateriza și avioane mai mari până la o greutate de până la 5000 kg, putând fi folosit la multe activități care ar putea aduce venituri.     

D-na președinte Lokodi: Doar ca un lucru interesant, chiar azi a fost la mine domnul primar de la Ghindari și a zis că un tânăr din Ghindari a cumpărat un astfel de avion mic și acum caută un loc unde să poată să aterizeze și de unde să plece.

D-l consilier Benedek: V-aș ruga ca înainte să formulez expunerea mea să îmi dați voie să invităm pe domnul viceprimar Csegzi să expună părerea Consiliului Local, pentru că eu vreau să îmi spun părerea după ce ascult și opinia dânsului.

D-na președinte Lokodi: Conform Regulamentului de organizare și funcționare au drept să vorbească consilierii județeni, apoi vor vorbi invitații.

D-l consilier Lădariu: În naivitatea mea confecționată, atunci când am cerut ca acest punct 3 să fie scos de pe ordinea de zi, am făcut-o pentru că am anumite îndoieli și am spus că nu sunt edificat. Mă gândesc că dacă se vor petrece și aici lucrurile ca la Parcul Industrial, s-ar putea să ne pară rău că ne mai încărcăm cu această piatră, cu acest bolovan pe care noi îl luăm acum în cârcă. Dacă ar fi vorba de locuri de muncă pentru tîrgu mureșeni, dacă ar fi vorba de pâinea unor oameni aș vota cu ambele mâini. Dar nu e vorba de așa ceva din moment ce ni se spune clar că acolo nu se va putea mișca un fir de iarbă indiferent dacă Aeroclubul va aparține Tîrgu Mureșului sau Consiliului Județean. Este un lucru pe care trebuie să îl spun foarte clar. Mai există o problemă: pământul acesta a tot trecut dintr-o mână în alta. El a aparținut cândva unor cetățeni, vă rog să mi se clarifice dacă această problemă este rezolvată, vă rog să îmi spuneți dacă la ora actuală există vreo problemă litigioasă. Aveam timp suficient, având în vedere statutul Aeroclubului, până în ianuarie 2007.

D-na președinte Lokodi: Dați-mi voie să clarific. Eu am vrut să vă prezint doar situația din 1945. În 1942 Guvernul Maghiar cumpără terenul și îl intabulează, deci acest teren nu formează obiectul Legii nr. 18. Este un bun cumpărat și după 1944 trece din proprietatea Guvernului Maghiar în proprietatea Statului Român. În 1950 nu a avut loc nici o modificare. Din 1945 până în 1955 când se dă în administrarea Ministerului Transporturilor Navelor și Aeriene mai precis la Direcția Generală a Flotilei Aerului Civil. Deci din 1945 – 1955 administrarea și proprietatea este a statului.

D-l consilier Radu: Analizând acest punct, eu consider că ar fi mai înțelept să amânăm acest punct, deoarece consilierii municipali vor să facă lucruri de perspectivă pentru crearea de locuri de muncă. Eu consider că e mai important în primul rând, să creăm locuri de muncă. Din cele expuse nimeni nu va desființa Aeroclubul. El își va schimba doar locul. Eu consider că ar fi bine să mai analizăm să mai gândim acest lucru și să facem o treabă serioasă, să discutăm cu executivul Consiliului Local să ne prezinte ce vor să facă și ce vrem noi să facem. Părerea mea este să amânăm acest punct.

D-na președinte Lokodi: Tocmai pentru că suntem oameni serioși eu declar că suntem de acord oricând, atât cu municipiul Tîrgu Mureș cât și cu Gorneștiul și cu orice localitate din acest județ, ca pe acele imobile care intră în administrarea Consiliului Județean să avem proiecte comune în parteneriat și o strategie comună.

D-l consilier Mora: Vrea să îmi rezerv dreptul de a mai interveni și a doua oară. Vreau să vă aduc aminte toate discuțiile noastre atunci când discutăm bugetul Consiliului Județean pentru anul următor. Vreau să vă reamintesc că discutăm de 5 miliarde venituri proprii față de 1000 de miliarde bugetul întreg al județului. Eu vreau să cred că niciunul din cei în sală nu a greșit lista când a candidat în 2004, vreau să vă reamintesc că sunteți consilieri județeni , cu alte cuvinte, nu cred că are rost să amânăm un subiect care e vorba de un aviz de principiu pentru un lucru primit pe gratis. Aeroclubul este autofinanțat, discutăm, ca oportunitate, de un teren de 100 ha și o valoare patrimonială de cel puțin 10 milioane de euro, deci o valoare patrimonială imensă. În momentul  în care tot amânăm înseamnă că nu suntem de acord. Vreau să subliniez că dincolo de potențialul imens de a intra în patrimoniul Consiliului Județean, în viitor, suntem deschiși la orice idee de conlucrare care poate aduce locuri de muncă și bani. Această investiție poate crea valoare adăugată . Nu cred că e corect să dezinformăm pe cineva din această sală că această investiție, dacă vine la Consiliul Județean, nu va aduce locuri de muncă, este o minciună sfruntată, suntem deschiși la orice discuție de colaborare. În schimb, eu nu vreau să stau acești 4 ani de mandat de consilier să fiu spectator la tot ceea ce se întâmplă în jurul meu și să nu particip activ la orice investiție care se  întâmplă în acest județ. De aceea solicit, conform art.72 alin.2, vot deschis, cu mâna ridicată, din partea fiecărui consilier pentru a ne demonstra hotărârea în privința acestui proiect.

D-l consilier Amza: Eu mă bucur că domnul coleg vrea să participe activ, dar văd asta ca fiind din cauza vârstei sale. Revenind la Aeroclub eu vă felicit pentru inițiativa pe care ați avut-o și ne-ați dus pe toți consilierii care au putu să vină și am vizitat acest  Aeroclub, eu am rămas impresionat de ce am văzut, de ceea ce au putut să facă acești 13 oameni și merită ținută această natură a activității lor. Este vorba de un aviz de principiu, să îl votăm, să hotărască Guvernul dacă îl dă la municipiu sau la județ, dacă îl dă la județ vedem noi ce facem cu el, totul e să intre în proprietatea noastră.

D-l consilier Țintoșan: Ne-ați citit art. 571 din Codul Fiscal care spune că clădirile instituțiilor publice sunt scutite de impozit. Aici se spune „excepție incintele care sunt folosite pentru activități economice”. Eu nu sunt contabil și de aceea vă întreb din moment ce strategia pentru acest teren este pentru tinerii peste 22 de ani care vor să facă cursuri, sunt niște tarife actualizate și dacă prin scrisoarea M.T.C.T se spune că se dorește ca Aeroclubul să se transforme în societate pe acțiuni? Atunci nu va intra la impozitare?

D-na președinte Lokodi: Stați deocamdată să vedem ce hotărăște Guvernul. Nimeni nu știe ce va hotărî Guvernul, dar noi plătim impozite, facem societate comercială, facem de toate. Dacă va fi societate comercială va avea același regim ca celelalte societăți comerciale.

D-l consilier Țintoșan: Nouă ne-ați spus că aceste terenuri nu sunt impozabile.

D-na președinte Lokodi: Eu nu pot să spun nimic până ce nu văd legea, hotărârea de guvern, ordonanță, ce o fi, cum hotărăște Guvernul. Ni se cere un aviz în principiu. Eu am zis că în momentul de față, fiind proprietate de stat, nu plătim impozit.

D-l consilier Țintoșan: Spuneați că nu vă funcționează poșta, eu am primit-o azi dvs ați spus mai înainte că ați primit-o ieri.

D-na președinte Lokodi: Azi după ora 11 ați adus-o dvs. personal, așa cum ați procedat și cu celelalte plicuri.

D-l consilier Țintoșan: Și dvs. ați primit-o ieri în timpul ședinței de fracțiune. Tocmai ați spus.

D-na președinte Lokodi: Am văzut-o ieri.

D-l consilier Chiorean: Din 1990 și până acum s-au desființat atâtea societăți comerciale și nu a luat nimeni o atitudine așa cum trebuie. Și noi acum trebuie să dezvoltăm locuri de muncă, tocmai pe acest amplasament. Noi dacă ne-am orienta, am găsi să creăm locuri de muncă pentru cel puțin jumătate dintre cei care au lucrat până în 1989.

D-l viceprimar Csegzi: Înainte de toate, aș dori să fac câteva precizări legate

de această problemă. Se vorbește aici de strategia în perspectivă. Trebuie să vă spun că în strategia municipiului Tîrgu Mureș, Aeroclubul, terenul Aeroclubului, în momentul de față este inclus în Planul Urbanistic General, plan care a fost aprobat în anul 1999, pregătit în perioada 1997-1999 și, dacă nu mă înșel, în luna februarie 2000 am votat P.U.G. Și acolo deja s-au făcut planuri de perspectivă, acel P.U.G. era prevăzut pe 15-20 de ani, evident nu mai are actualitate fiecare punct prevăzut pe care îl conține dar zona respectivă se dorește o zonă industrială, având în vedere preponderența așezării industriei în zona respectivă, evident și cu anumite zone de locuințe pentru zona respectivă. Ca o paranteză în ceea ce privește interesul față de oraș, trebuie să vă spun că este o pasăre care a zburat de pe gard dar, acum două săptămâni NOKIA a fost aici și așa știu că au vorbit și cu d-na președintă, și nu au venit unii reprezentanți din lume, ci au fost reprezentanți autentici ai firmei, dacă pot să spun așa, care caută 100 ha. Dacă proiectul pe care-l am în mapă, credeți-mă din 2000, pentru Parc Industrial, atunci încă pe baza Legii nr.31 care era pentru Zona liberă, respectiv din care s-a trecut, prima dată în România, pe ideea de Parc Industrial, dacă aveam 100 de ha în momentul respectiv puteam avea asigurate 3.000 de locuri de muncă. S-a dus pasărea deci, repet, acum: dacă, dacă… Ideea că se pot crea acolo locuri de muncă nu este ceva fictiv sau nerealist, este foarte realistic. Orașul nu dorește – și vorbesc acum în numele Consiliului Local al municipiului Tîrgu Mureș, și precizez foarte bine acest lucru, știți prea bine de ce – dorește o dezvoltare economică în zona respectivă, nu dorește să desființeze activitatea Aeroclubului, eu personal, așa cum am crezut și cred în Aeroportul „Tîrgu Mureș-Transilvania” așa cred și în importanța existenței Aeroclubului în perspectivă, așa cum s-au enumerat, poate noi nu prindem, vor prinde alții și e foarte bine dacă vor prinde alții.

În consecință, încă o precizare: din 2000 se fac tot felul de demersuri la organele competente și pot să vă spun că ministrul care se ocupă astăzi de problema respectivă nu știa că cele 14 cluburi aerocluburi sunt sub autoritatea dânsului. A ajuns și a aflat acest lucru în urma demersurilor pe care le-am făcut noi.

D-na președinte Lokodi: Aceasta este o jignire la adresa Domnului Ministru!

D-l viceprimar Csegzi : Nu este vina dânsului, este vina celor care au lucrat sub dânsul și nu i-au prezentat situația.

D-na președintă Lokodi: Nu cred că, chiar un ministru să nu știe ce minister

conduce.

D-l viceprimar Csegzi: Ministerul îl știe, nu știa despre aerocluburi. Puteți verifica, deci informația se poate verifica, s-a făcut și precizarea la momentul respectiv, că Tîrgu-Mureș este într-o situație deosebită, că Aeroclubul este aproape în mijlocul orașului, în restul zonelor – nu le știu pe toate - dar sunt în afara orașelor.

D-na președinte Lokodi: V-aș ruga frumos să formulați cererea către consilierii județeni, pentru că avem un coleg care trebuie să plece la București.

D-l viceprimar Csegzi: Îmi pare rău dar este vorba de o activitate de 6 ani, acum, dacă cineva pleacă la București, o să revină de la București.

D-na președinte Lokodi: Și dvs. plecați de multe ori la București și cred că atunci dvs. vă drămuiți timpul. V-aș ruga să fiți la obiect și să concluzionați.

D-l viceprimar Csegzi: Concluzia este că, în numele Consiliului Local al Municipiului Tîrgu Mureș, vă rugăm să votați, dacă nu se renunță la idee, propuneți să preia în patrimoniul și în administrația Consiliului Municipal Tîrgu Mureș, Aeroclubul.

D-na președinte Lokodi: V-am spus că sunteți niște oameni foarte nostimi, ne

dictați cum să votăm, cum să arate acest proiect de hotărâre, să știți domnule viceprimar că aici, cu toată dezordinea pe care o declară primăria , există totuși o ordine de zi, deci dați-mi voie să vă spun că mă miră că includeți un teren în strategia municipiului, care nu este proprietatea dvs. Îmi pare rău că ați amintit numele unei firme care  ne-a căutat și atât pe dvs. cât și pe mine ne-au rugat să fim discreți, ei vin ca să vadă în teren ce se întâmplă tocmai de aceea am primit săptămâna aceasta un telefon prin care reprezentanții firmei au protestat față de modul în care s-au făcut publice anumite demersuri în vederea cercetării pieței și au spus cu certitudine că nu vor veni la noi în județ, pentru că nu putem să fim discreți.

     D-l consilier Benedek: Suntem înaintea sărbătorilor, vreau să vă spun că nu m-am băgat în acea parte a consilierilor care nu am venit la ședințe de consiliu deși aveam motive foarte bine justificate. Mă așteaptă pacienți, mă așteaptă oameni importanți din toată țara, dar eu stau aici. Sunt 4 puncte și presiunea pe care am primit-o din partea diferitelor segmente politice, este extraordinară.

Nu pot agrea  ideea că nu avem nici o ramură sportivă cu care ne-am putea

mândri, ca fost sportiv de performanță. Vreau să vă spun că aș vrea să vă cred, dar din păcate, ca și multe altele, mă faceți să nu mă simt bine în legătură cu această problemă. După informațiile mele, Parcul Industrial a fost preluat la un preț și acum se vinde de două ori mai puțin. Nu pot decât să pun niște întrebări: de ce așa mare grabă? Oare să fie adevărate acele zvonuri care spun că pentru această hotărâre, în care informațiile pe care ni le-ați dat denotă o mare grabă și interes din partea unor persoane care nu sunt de față, nu pot să spun decât că consiliul local susține că noi am avut o discuție prin care am hotărât și am desemnat niște oameni ca să continuăm această discuție și după aceea să venim în fața județului cu o soluție pașnică. Nu știu de ce așa mare grabă! Nu înțeleg de ce nu am fost invitat să discutăm? Toate acestea mă fac să vă spun, domnilor consilieri, că în momentul de față eu sunt cetățean român și sunt consilier județean. Dar pentru prima dată pentru mine este orașul cel mai important. Nu pot ca eu să vin cu mașina de ultimă generație sau cu elicopterul și să frustrez alegătorul care m-a trimis aici, să îl frustrez de la un venit, un venit mare, alegătorii mei, 60%, sunt pensionari la care 100.000 înseamnă mult. Eu vreau să fiu bogat și cinstit și să pot umbla cu capul sus, nu să îmi fie rușine de bogăția mea pentru că alții suferă de foame, nu au cu ce se încălzi. Și pentru că noi am lucrat așa frumos și ne-am înțeles și am propus ceva, eu voi spune doar atât, mă abțin și poate voi suporta mai bine rezultatul, pentru că eu consider că pe termen lung cinstea și corectitudinea își vor spune cuvântul. Mă voi abține.

D-na președinte Lokodi: Cer iertare alegătorilor dvs. dar dacă sunt în vârstă

înseamnă că nu vor lucra nici într-un parc tehnologic.

D-l consilier Simon: Aș dori să îmi prezint punctul de vedere și aș începe prin

a-i felicita pe cei de acolo și am văzut ce buni gospodari sunt, dar nu știu dacă în perspectivă pe același amplasament. Momentan acolo sunt și suntem de acord cu acest lucru. Eu vă spun în mod deschis că voi vota „pentru” acest aviz de principiu, pentru că am toată încrederea în înțelepciunea Consiliului Județean și sunt convins că căile de dezvoltare ale municipiului și județului nu pot fi paralele. Deși din partea Primăriei Tîrgu Mureș există personalități care ne desconsideră și consideră că nu suntem competenți, eu cred că consilierii pot avea toată încrederea că vom fi parteneri și împreună vom putea lua hotărâri corespunzătoare. Este vorba de un aviz de principiu pe care eu îl voi da.

    D-l consilier Mora: Vă rog vot cu mâna sus.

D-l consilier Radu: Vă rog și eu să respectați Regulamentul.

D-l consilier Giurgea: Vă rog să îmi spuneți dacă doi colegi care lipsesc

motivat și au procură pot vota?

D-l secretar  Togănel: Conform Regulamentului, cine este absent nu poate

vota.

D-na președinte Lokodi: Prima dată votăm, electronic, dacă vreți vot deschis

apăsați butonul „da”, cine dorește vot electronic apasă butonul „nu”.

Votare: Cu 18  voturi „pentru”, trece votul cu mâna ridicată.

D-na președinte Lokodi: secretariatul vă rog să veniți, ne numărați, dar

treceți și numele fiecăruia.

Art.1 Se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 4 abțineri (Benedek, Suciu, Lădariu, Radu), 1 împotrivă (Țintoșan).4 absenți (Sămărghițan, Tatar, Szalkay,  Socotar)

         Art.2 Se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 4 abțineri (Benedek, Suciu, Lădariu, Radu), 1 împotrivă (Țintoșan). 4 absenți(Sămărghițan, Tatar, Szalkay,  Socotar)

Art.3 Se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 4 abțineri (Benedek, Suciu, Lădariu, Radu), 1 împotrivă (Țintoșan). 4 absenți(Sămărghițan, Tatar, Szalkay,  Socotar)

În întregime hotărârea se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 4 abțineri (Benedek, Suciu, Lădariu, Radu), 1 împotrivă (Țintoșan). 4 absenți(Sămărghițan, Tatar, Szalkay,  Socotar)

 

 

2.Proiect de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Comisiei socio-economice de examinare și avizare a implantării structurilor de vânzare cu amănuntul cu suprafață mare

 

        D-na președinte Lokodi: A fost discutat în comisia economico – financiară, juridică, comisia de amenajare a teritoriului, comisia de servicii, toate au dat avizul fără obiecțiuni.

        Art.1 Se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 1 nu  a votat (Lazăr), 9 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar, Benedek)

         Art.2 Se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 4 nu  au votat (Lazăr, Giurgea, Kakassy, Mora), 9 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar, Benedek)

         Art.3 Se aprobă cu 24 voturi „pentru”, 2 nu  au votat (Lazăr, Mora), 9 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar, Benedek)

         Art.4 Se aprobă cu 24 voturi „pentru”, 2 nu  au votat (Lazăr, Mora), 9 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar, Benedek)

         În întregime hotărârea se aprobă cu 23 voturi „pentru”, 3 nu  au votat (Lazăr, Mora, Kakassy), 9 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar, Benedek)

 

3.Proiect de hotărâre privind aprobarea condițiilor de concesionare a unor spații cu destinația de cabinete medicale – proprietate publică a județului Mureș, din imobilul situat în Tîrgu Mureș, B-dul 1 Decembrie 1918, nr.28

 

        D-na președinte Lokodi: V-am informat de mai multe ori și știți și au fost pe rolul instanțelor niște dosare prin care, medicii care lucrau în cabinete în comodat au solicitat să primească aceste spații în concesiune. Același obiect, aceleași părți, în afară de reclamanți, care fiecare și-au solicitat drepturile. Nu comentăm în momentul de față decizia instanței. Decizia trebuie executată. Instanța nu a avut în vedere faptul că se pronunță cu privire la domeniul public al județului și că acesta are alt regim juridic decât domeniul privat al județului . În cadrul regimului juridic al domeniului public al județului aveți în fața dvs. un proiect de hotărâre prin care puteți să fiți de acord sau nu să se concesioneze aceste cabinete. Vă mai informez că în aceste cabinete, timp de o decadă lucrează un medic care concesionează cabinetul, iar în decada următoare lucrează un medic din sistem care nu poate concesiona cabinetul. Este o totală inadvertență, noi trebuie să luăm o decizie, o decizie care oricum va avea consecințe juridice, dar pentru ca să nu fim trași la răspundere pentru neexecutarea unei sentințe care, personal, consider că a depășit cadrul legal, pentru că admiterea unor cereri care într-un context legal nu puteau fi avizate, dar noi azi trebuie să decidem,  suntem în fața unei stări de fapt juridice.

         D-l consilier Giurgea: Această acțiune pe care noi am luat-o în discuție în urmă cu un an era, la ora respectivă, dorința unor medici de a vedea părerea Consiliului Județean și dacă vă amintiți au fost de față și unii colegi consilieri la acea discuție de la sala mică de ședințe. Sigur, am putea să zicem că nu mai discutăm hotărârea, este definitivă și noi trebuie să o punem în aplicare, dar am discutat și forma și perioada de concesionare. În cuvântul meu, așa cum am făcut de fiecare dată, am propus ca perioada de concesionare pentru aceste cabinete să fie de minim 15 ani, apoi am ajuns la 5, iar valoarea pe mp să fie de 1 euro. Am vrut să subliniez încă o dată că dacă se aplică prevederile acestei hotărâri, nu cumva, pentru că în articolele care sancționează ilegalitățile comise, sunt și sancțiuni de ordin penal și pecuniar la adresa noastră. Eu vreau să vă întreb  dacă nu cumva vor fi repercusiuni asupra noastră. Este un act absolut corect de a pune în posesie acești oameni, pe o perioadă de 3 ani, cum este în proiect și încă o dată vă rog să ne spuneți dacă nu cumva vor fi repercusiuni.

        D-na președinte Lokodi: Vă înțeleg că există anumite semne de întrebări, instanța nu a dispus trecerea acestor cabinete din domeniul public în domeniul privat, tocmai de aceea am spus că nu aș dori să jignesc pe nimeni de la instanță, noi nu adoptăm o hotărâre, în cadrul legii, pe baza sentinței civile, pronunțate și rămasă definitive. Dacă instanța nu a dispus explicit, atunci noi rămânem în situația reală în care ne aflăm. Nu există nici o sancțiune penală, tocmai pentru că respectăm hotărârea instanței.

        D-l consilier Benedek:  Voi vota cu abținere. Nu cer să voteze nimeni în acest sens, dar vreau să explic de ce. Fac parte din corpul medical iar noi această hotărâre, nu o putem ignora. Trebuie să câștigăm niște pași, dar nu este moral să dai anumite spații, fără o licitație pentru un imobil, pentru unii oameni care poate că au fost supărați, pentru că datorită legiuitorului au ieșit din structurile Direcției de Sănătate Publică pentru că au fost create greșit aceste reguli. Direcția de Sănătate Publică a făcut pasul și câțiva colegi sunt deja reintegrați prin concursul formal organizat. A doua problemă, este o clădire în buricul orașului, pentru interese generale, pentru spațiu universitar, să aveți în vedere să nu se înstrăineze. Un cabinet medical, sau spital, formează, educă și face școală pe parcursul a zeci de ani. Această clădire de 30 de ani lucrează în aceste spații, puneți-vă în situația unui coleg care timp de 30 de ani a respectat toate cerințele legiuitorului, iar acum la vârsta de 50 sau 60 de ani este pus în situația  ca acum, la pensionare și nu a depus opțiunea pentru concesionare. Și vine un coleg mai tânăr care prinde conjunctura și cumpără cabinetul. V-aș ruga să mă înțelegeți de ce mă abțin și pentru ce pledez, să fie cât mai repede făcută această concesionare și reluate discuțiile pentru redobândire și reluate discuțiile cu cei care încă sunt în afara structurilor să revină în structuri și după aceea vânzarea prin licitație publică în interesul tuturor.

        D-l consilier Giurgea: Cred că nu s-a înțeles, trebuie să revenim și să votăm din nou. Propun să votăm cu vot deschis cu ridicare de mână.

        D-na președinte Lokodi: Vă rog să reluați votul, sau totuși mai doriți procedural domnule Amza, domnule Benedek?

        D-l consilier Amza: Eu vreau să vă întreb: o sentință definitivă a justiției are nevoie de aprobarea noastră? Nu este obligatorie aplicarea ei?

        D-na președinte Lokodi: Ba da este obligatorie, dar forma trebuie acceptată.

        D-l secretar Togănel: Prin sentințe judecătorești s-a aprobat concesionarea spațiilor pentru acești medici, dar nu s-au aprobat  condițiile: termenul, redevența, procedura ș.a.m.d. și aceste lucruri le aprobă Consiliul Județean.

        D-na președinte Lokodi: Instanța nu a spus să încheiem contractul pe 1 an sau 3 sau 5, asta noi hotărâm. Mai există o reglementare care privește domeniul privat. Dar noi nu mergem pe domeniul privat, mergem pe domeniul public. Instanța nu ne-a obligat să trecem din domeniul public în privat. Noi menținem în starea în care este, concesionăm la o valoare pe care dvs. în comisii ați stabilit-o, dacă ei nu acceptă criteriile propuse de noi, ne pot ataca în instanță. Domnul Benedek, de altfel a spus că trebuie să câștigăm timp, pentru că nu este o reglementare uniformă pentru că nu este bine ca în aceeași speță este vorba de sute de medici nu de 18 medici. Încă o dată vă consult.

        Art.1 Se aprobă cu 24 voturi „pentru”, 2 abțineri (Țintoșan, Benedek), 9 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar, Kakassy)

         Art.2 Se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 2 nu  au votat (Țintoșan, Benedek), 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

         Art.3 Se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 2 nu  au votat (Țintoșan, Benedek), 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

         Art.4 Se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 2 nu  au votat (Țintoșan, Benedek), 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

 

        Art.5 Se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 2 nu  au votat (Țintoșan, Benedek), 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

         În întregime hotărârea se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 2 nu  au votat (Țintoșan, Benedek), 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar).

 

4.Proiect de hotărâre privind darea în folosință gratuită, pe termen limitat, a unor spații de birou dintr-un imobil proprietatea publică a județului Mureș

 

         D-na președinte Lokodi: Este vorba de două spații: unul pentru Centrul de Prevenire și Consiliere Antidrog, mi se pare că tot în ședința din februarie ați aprobat parteneriatul cu acest O.N.G, al doilea este pentru Asociația Familiilor Mari, dânșii au rămas fără spații. Față de centrul de Prevenire trebuie să asigurăm spațiu, față de Asociația Familiilor Mari, care are o activitate legată de probleme de asistență socială și existând spații în cadrul D.G.A.S.P.C, fiind posibil ca acolo să fie un centru complex care să asigure toate serviciile, legate de copii maltratați, legate de copiii cu probleme familiale,  legate și de cei care suferă de anumite vicii, vă propunem să acceptați hotărârea de față, asigurând spații, de altfel, în primul caz, legea ne obligă. Acest proiect a fost analizat de comisia juridică, ordine publică și integrare europeană care a dat aviz favorabil.

        D-l consilier Amza: Nu mi se pare normal ca noi să dăm spații de birouri la terți, iar Direcția de Drumuri și Poduri să stea în chirie și să plătească peste 500 milioane anual. Noi ne-am angajat în ședințele trecute că se reorganizează prin vânzare, că se face rentabilă și o ținem în chirie în timp ce dăm altora spații.

        D-na președinte Lokodi: Și cum ar arăta Direcția de Drumuri și Poduri în aceeași curte cu D.G.A.S.P.C, cu copii cu probleme de handicap și alte probleme, normal că va veni și vremea Direcției de Drumuri.

        Art.1 Se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 1 nu  a votat (Giurgea), 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

         Art.2 Se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 1 nu  a votat (Giurgea), 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

         Art.3 Se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 1 nu  a votat (Giurgea), 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

         În întregime hotărârea se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 1 nu  a votat (Giurgea), 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

 

5.Proiect de hotărâre privind aprobarea Strategiei de informare europeană a Consiliului Județean Mureș pe anul 2006

 

        D-na președinte Lokodi: Acest proiect a fost analizat de comisia economico – financiară, de comisia juridică, ambele dând aviz favorabil.

        D-na consilier Kardos: Aș vrea să susțin o propunere a colegului nostru, domnul profesor Boloș, de a include ca și partener alături de Consiliul Județean în această strategie și Universitatea „Petru Maior” prin potențialul studențesc pe care îl are și prin activitățile pe care le desfășoară.

        D-na președinte Lokodi: Această propunere are la bază și o altă relație de parteneriat cu universitatea, dar eu îl consult pe domnul director Bățagă asupra oportunității unui asemenea parteneriat.

        D-l director Bățagă: Mulțumim pentru o asemenea propunere și consider că este oportună pentru planul de activități pentru derularea campaniei pentru informare publică despre Uniunii Europene, mai ales având în vedere că avem și o serie de alți colaboratori pe care ni i-am propus a-i lua alături de noi.

        D-na președinte Lokodi: Asta nu înseamnă modificarea hotărârii, asta înseamnă ca dvs. în anexa-plan la această strategie să aveți în vedere și propunerea făcută.

        D-l consilier Benedek: Vreau să cer să ne alăturăm și UMF la acest parteneriat, dar nu am mandat în acest sens, iar domnul Boloș nu știu cum a emis astfel de pretenții, când dânsul nu conduce instituția. Eu aș propune ca să deschidem pentru toate universitățile, pentru că rectorul se poate implica în urma acordului Senatului Universității.

        D-na președinte Lokodi: Este o propunere bună, o să adoptăm această hotărâre ulterior în baza exprimării în scris a dorinței universităților care vor să meargă alături de noi, să participe la această strategie, vom include în planul nostru, care este anexă la această hotărâre.

        Art.1 Se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

         Art.2 Se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

         În întregime hotărârea se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

 

6.Proiect de hotărâre privind reîncadrarea în categorii funcționale a drumurilor din județul Mureș

 

        D-na președinte Lokodi: Comisia de amenajare a teritoriului a studiat și a avizat materialul și proiectul de hotărâre.

        Art.1 Se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 1 abținere (Amza), 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

         Art.2 Se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 1 abținere (Amza), 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

         Art.3 Se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 1 abținere (Amza), 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

 

         În întregime hotărârea se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 1 abținere (Amza), 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

 

7.Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al R.A. Aeroportul Tîrgu Mureș, pe anul 2006

 

D-na președinte Lokodi: Comisia economică a avizat acest proiect cu următoarea mențiune: cuprinderea în buget și a celor 200.000 RON, care urmează a fi alocați de la Consiliul Local Tîrgu Mureș. Comisia de servicii publice a vizat cu urătoarele obiecțiuni: să se cuprindă suma de 2 miliarde lei alocată de municipiul Tîrgu Mureș. În condiții normale ar fi de la sine înțeles dar dați-mi voie să îmi exprim o părere: știți foarte bine că în anii anteriori consiliul local a votat o serie de bugete, la care în momentul de față avem o restanță de 5 miliarde de lei cel puțin cunosc că anul trecut s-au votat 4 miliarde de lei, iar ordonatorul de credite nu a aprobat niciodată plata. Includerea în buget a acestei sume înseamnă că Aeroportul are un buget pe care poate să îl cheltuiască. Dacă nu va primi suma de 2 miliarde de lei de la consiliul local, rămâne ca noi, Consiliul Județean să reîntregim bugetul aprobat al Aeroportului și să suplimentăm bugetul cu 2 miliarde cum s-a întâmplat anterior. Așa că v-aș ruga să vă gândiți foarte bine înainte de a vota această propunere.

        D-l consilier Giurgea: Îmi pare rău că nu este aici domnul viceprimar, noi am avut și avem probleme vis-á-vis de non – contribuția consiliului local, a domnului primar, fost și actual, la aceste plăți. Am spus-o și cu alte ocazii: noi avem plăți către consiliul local, așa știu. Și atunci vă întreb: noi nu putem condiționa? Să nu facem aceste plăți în cuantum de reciprocitate față de sumele care ei le au datorie la noi? Eu propun să facem hotărâre de Consiliu Județean prin care nu plătim ceea ce avem noi către Consiliul Local. Și atunci nu au ce face.

        D-na președinte Lokodi: Dați-mi voie să analizăm această problemă ridicată de dvs, să nu comentăm aici, analizăm ce ați spus, am avut și alte propuneri, urmează ca juriștii să se consulte și să vedem ce măsuri putem să luăm, măcar pentru recuperarea acelor sume care au existat, nu s-au plătit.

        D-l consilier Suciu: Problema ridicată de dvs. în fața Consiliului Județean, este de a se vota acest punct așa cum s-a discutat și la comisii; există unanimitate în a include acele sume și vreau să vă spun că în bugetele precedente, în toate, aceste sume au fost cuprinse și nu au afectat cu nimic Consiliul Județean. Eu propun să lăsăm așa cum au analizat  comisiile.

        D-na președinte Lokodi: Dacă dvs. votați, eu nici nu mă gândesc să pun sub semnul întrebării și să refuz să semnez cu 2 miliarde mai puțin pentru Aeroport. Este dreptul dvs. să votați, dar eu, tot în virtutea dreptului meu am atras atenția consilierilor că dacă votăm includerea acestei sume, există riscul să nu mai primim niciodată. În anii anteriori sumele au fost cheltuite de Aeroport și noi am rectificat de fiecare dată. Deci practic am cadorisit Consiliul Local. Supun votului propunerea comisiilor, de includere a celor 2 miliarde.

        Vot: se respinge cu 15 voturi „pentru”, 10 „împotriva” (Lokodi, Groza, Balogh, Ban, Bartha, Iacob, Magyarosi, Szabo, Kardos,Venczi) , 1 abținere (Radu),  1 nu a votat (Kakassy), 8 absenți.

        Urmează să votăm proiectul în forma propusă de executiv.

        Art.1 Se aprobă cu 20 voturi „pentru”, 2 abțineri (Amza, Toșa), 4 „împotriva” (Amza, Lădariu, Radu, Suciu), 1 nu a votat(Kakassy), 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

         Art.2 Se aprobă cu 20 voturi „pentru”, 2 abțineri (Amza, Toșa), 4 „împotriva” (Amza, Lădariu, Radu, Suciu), 1 nu a votat(Kakassy), 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

         Art.3 Se aprobă cu 20 voturi „pentru”, 2 abțineri (Amza, Toșa), 4 „împotriva” (Amza, Lădariu, Radu, Suciu), 1 nu a votat(Kakassy), 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

         În întregime hotărârea se aprobă cu 20 voturi „pentru”, 2 abțineri (Amza, Toșa), 4 „împotriva” (Amza, Lădariu, Radu, Suciu), 1 nu a votat(Kakassy), 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

 

        D-na președinte Lokodi: Este cineva de la Aeroport prezent? D-na director economic vă rog să transmiteți și domnului Runcan că așteptăm de la dvs servicii de calitate, așteptăm ca în cadrul bugetului să desfășurați o activitate mai bună decât până în prezent, Consiliul Județean a fost alături de dvs, am făcut o investiție mare din eforturi proprii și aș dori ca toate serviciile să fie de maximă calitate. De altfel, ieri mai mulți consilieri și-au exprimat nemulțumirea față de modul în care funcționează aeroportul. Domnule director v-aș ruga să organizați transportul călătorilor de la Aeroport la municipiu și să organizați în așa fel activitatea încât să dați informații tuturor turiștilor care vin la noi în legătură cu transportul care se poate asigura, rutier, sau pe cale ferată către alte destinații, alte orașe și vă rog să organizați modul de transport și către alte județe cu care noi am dori să colaborăm. În măsura în care veți solicita sprijin din partea noastră, vă vom fi alături.

        D-na directoare Hang: Dacă dvs. ne cereți să organizăm noi transportul, trebuie să știți că atunci când organizez comanzi și când comanzi, plătești.

        D-l consilier Veress: Eu informez Consiliul Județean că am stabilit în data de 12, exact ora când și sosește un avion, să vedem toată problematica Aeroportului, inclusiv problema transportului, deci în data de 12 ne vom deplasa cu toată comisia la Aeroport.

 

8.Proiect de hotărâre privind concesionarea rețelei de canalizare Tîrgu Mureș – Corunca către S.C. Servicii de Utilități Rurale Mureș S.A.

 

        D-na președinte Lokodi: Avizele s-au dat de la trei comisii, amenajarea  teritoriului,  juridică și de  servicii.

Art.1 Se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

Art.2 Se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

Art.3 Se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

Art.4 Se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

În întregime hotărârea se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

 

 

9.Proiect de hotărâre privind modificarea componenței Consiliului de Administrație la S.C. Drumuri și Poduri Mureș S.A.

 

        D-na președinte Lokodi: Domnul Torjok s-a retras din Consiliul de Administrație de la S.C. Drumuri și Poduri, iar în locul lui va fi numit domnul Orban Laszlo. Dumnealui este inginer constructor, ne-a trimis CV-ul dânsului, este absolvent al Facultății de Construcții din Cluj Napoca, Secția Construcții Civile Industriale și Agricole, vorbește fluent 3 limbi, a lucrat în construcții până în prezent, are o societate comercială de construcții, care nu este incompatibilă pentru că face construcții civile. Este tânăr, este ambițios și are o experiență bogată pentru că a lucrat în construcții de când a terminat facultatea.

        D-l consilier Amza: Având în vedere acest CV și faptul că dânsul și-a trecut aici activitatea politică, eu voi vota împotriva. Pentru că pe noi nu ne interesează activitatea politică, nu facem politică, facem administrație.

        D-na președinte Lokodi: Dar domnule Amza și dvs faceți administrație, dar faceți și politică. Domnul Orban nu a trecut pentru mine apartenența politică, eu oricum îl cunosc.

        D-l consilier Amza: Acum îl cunosc și eu.

        D-l consilier Benedek: Respectuos vă rog să îl acceptați pe acest tânăr, pentru că are posibilități, vrea să se implice, deci vă rog acceptați-l.

Art.1 Se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 1 „împotriva”(Amza), 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

Art.2 Se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 1 „împotriva”(Amza), 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

Art.3 Se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 1 „împotriva”(Amza), 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

Art.4 Se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 1 „împotriva”(Amza), 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

 

În întregime hotărârea Se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 1 „împotriva”(Amza), 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

 

10.Proiect de hotărâre privind modificarea comisiilor de evaluare și selecționare a asociațiilor și fundațiilor  care inițiază proiecte și programe în domeniul social și, respectiv, în domeniul cultelor

 

        D-na președinte Lokodi: Ca urmare a plecării în concediu prenatal și apoi de îngrijire a copilului minor, a doamnei Lefter Erika, jurist, care a făcut parte din ambele comisii, atât comisia prevăzută la art.1 cât și cea prevăzută la art.2, locul ei a rămas vacant. În locul ei se propune să facă parte d-na Farkas Adriana, jurist, iar la comisia  asociațiilor și fundațiilor  care inițiază proiecte și programe în domeniul social se propune doamna Sava Codruța, director la D.G.A.S.P.C. Proiectul a fost avizat favorabil de comisia juridică, social – culturală, servicii publice.

        D-l consilier Benedek: Eu vreau să propun pentru comisia de culte pe domnul Bozodi, ca să reprezinte Valea Mureșului Superior.

        D-na președinte Lokodi: În momentul de față, comisia de evaluare a proiectelor pe linia de evaluare a proiectelor pe linie de culte, nu face obiectul prezentei hotărâri. Aceste sunt alte comisii: asistență socială și comisia culturală. Comisia de culte este separat.

        D-l consilier Benedek: Conform Regulamentului, orice proiect de hotărâre se poate modifica în plen. Suntem în plenul Consiliului Județean, orice consilier are dreptul să adauge sau să retragă o părere. Eu am venit cu propunerea ca domnul Bozodi să facă parte din această comisie, nu mă puteți refuza. Eu îl întreb de domnul secretar general dacă este posibil din punct de vedere juridic, ca eu să propun modificare?

        D-na președinte Lokodi: Atunci eu vă întreb pe dvs.: având în vedere că tot pe baza seriozității, a competenței, a cunoașterii legii am votat comisiile și s-a stabilit un număr, iar la comisia pentru culte avem numărul necesar, pe cine doriți să retrageți pe această listă?

        D-l consilier Benedek: Eu cred că din această listă trebuie să facă parte, conform hotărârii noastre, consilierii județeni și eventual din structura de administrație a județului Mureș.

        D-na președinte Lokodi: Atunci dați-mi voie ca această problemă să facă obiectul unei eventuale modificări la ședința viitoare…

        D-l consilier Benedek: Nu pot să vă dau voie…

        D-na președinte Lokodi: Domnule Giurgea ce nu ați înțeles? Aici se modifică comisia de asistență socială și comisia de cultură, ca urmare a plecării în concediu de maternitate a doamnei Lefter Erika. Doamna Lefter, din partea angajaților, a făcut parte din această comisie. Deci în locul ei vor veni tot funcționari public, pentru că această comisie este alcătuită din consilieri și din funcționari publici, deci aceste două comisii trebuie completate…

        D-l consilier Benedek: Și înlocuite, pentru că mandatul unor consilieri a fost din diferite motive încetat, eu cred că este cazul să înlocuim pe acei colegi care și-au încheiat mandatul de consilier, sau să mărim comisia. Dacă vreți să mărim, măriți, eu vreau doar să propun ca în locul consilierilor, al căror mandat a expirat, să îl propun pe domnul Bozodi.

        D-l consilier Giurgea: Deci ceea ce ați spus dvs este corect. Pleacă un funcționar public, Lefter, vine alt funcționar, Farkas. Benedek pe cine propune?

        D-na președinte Lokodi: Dânsul propune la comisia de evaluare a proiectelor de cult, despre care nu este vorba azi în proiectul nostru de hotărâre, la o altă comisie dorește retragerea domnului Brassai și în locul domnului Brassai să fie domnul Bozodi. Dar domnul Brassai nu a renunțat, deci trebuie prima dată să renunțe în scris și după aceea să propunem.

        D-l consilier Benedek: Nu, nu e așa, a încetat mandatul ca și consilier, în acest moment automat poate fi înlocuit.

        D-na președinte Lokodi: Noi nu avem în fracțiunea U.D.M.R-ului, fiind vorba despre această fracțiune, nici un vot pentru a retrage pe domnul Brassai și a propune pe domnul Bozodi. Nu am nimic cu domnul Bozodi, dar dați-ne posibilitatea să discutăm pentru ședința viitoare faptul cum procedăm, iar în ședința viitoare să dispunem retragere și numire.

        D-l consilier Benedek: Bine doamna președinte, eu ca și consilier am dreptul să propun, vă rog să supuneți la vot acest amendament, dacă cade, eu mă retrag.

        D-l vicepreședinte Groza: Eu cred că nu se poate pune problema în acest moment, în acest fel, noi am votat să fie 9 consilieri și reprezentanți din cadrul aparatului, vă aduc aminte că s-a cerut să fie câte un reprezentant al fiecărui cult și nu are rost să fie acum câte doi, iar pe de altă parte avem nevoie de un număr impar, iar dacă mai aducem pe cineva sunt 10, iar în momente de vot vor fi probleme, pentru că vor fi mai mulți reprezentanți ai aceluiași cult .deci în acest moment nu cred că cineva vrea să renunțe. Sunt 9 locuri, 9 sunt ocupate. Am stabilit un algoritm , să îl respectăm.

        D-l consilier Pokorny: La art.2, la propunerea doamnei Sava Codruța, aș avea o propunere alternativă, aș propune să se ia în considerare  și domnul doctor Schmidt și vă spun și motivul. Din 29 de proiecte care se derulează în cadrul D.G.A.S.P.C, 26 sunt legate de copii. Strategia pe care am votat-o în anul trecut, a spus clar că trebuie promovate și proiecte privind problema adulților. Deci din 29 sunt numai 3 care îi privesc pe adulți. În această comisie cred că este locul unui alt director, care ar promova, pe bună dreptate, de problema handicapaților adulți. Deci aceasta este propunerea mea.

        D-na președinte Lokodi: Deci domnilor, un jurist iese din aceste comisii, pentru a nu mai fi discuții, vă spun că tot un jurist va intra. În ambele comisii. Aceeași persoană a făcut parte din ambele comisii, tot doar o singură persoană o va înlocui și aceea este doamna Farkas Adriana, poate să își facă munca, este nouă, a preluat activitatea doamnei Lefter să facă munca doamnei lefter. În ce privește numirea domnului Bozodi urmează ca pe următoarea ședință să discutăm problema și în locul unui reformat, intră un reformat. Pentru că locul este al reformaților.

        D-l consilier Cosma: Dacă îmi permiteți, colega noastră cred că ar fi incompatibilă cu activitatea în cadrul comisiei de asistență socială întrucât și-a desfășurat activitatea profesională la un O.N.G, care a lucrat în asistență socială. Deci va analiza proiecte pe care este posibil să le depună tocmai acel O.N.G.

        D-na președinte Lokodi: La ce O.N.G, ați lucrat doamna Farkas?

        D-na consilier Farkas: La Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii.

        D-na președinte Lokodi: Nu o să aveți ocazia să promovați interesele institutului, abțineți-vă de la vot , de altfel sunteți numită în calitate de secretară a comisiei.

        D-l consilier Suciu: După cum scrie în Regulament, dacă  un consilier face o propunere, aceasta trebuie supusă la vot, nu trebuie consultat altceva, iar ceea ce a propus domnul Pokorny, atunci să consultăm partidul doamnei Sava Codruța, să vedem ce se întâmplă la acel partid.

        D-na președinte Lokodi: Dar noi nu am luat nici locul ortodocșilor, nici a greco – catolicilor. Deci am spus este locul Bisericii reformate, deci abțineți-vă de la interpretări pentru că, ce să fac, dacă românii nu s-au reformatizat.

        D-l consilier Benedek: Eu vin cu o idee constructivă. Haideți să mărim cu 2.

        D-na președinte Lokodi: Atunci trebuie să dublăm pentru că fiecare cult trebuie să aibă un reprezentat, iar dacă sunt doi de la un cult, trebuie să fie câte doi de la toate cultele.

        D-l consilier Benedek: Am consultarea și rugămintea cultelor reformat, catolic, evanghelist și unitarian.

        D-na președinte Lokodi: Dar cu adventiștii ce aveți?

        D-l consilier Benedek: Ei nu m-au abordat. Și atunci aș propune să consultați colegii, pentru că Valea Mureșului a rămas fără reprezentare. Câmpia a rămas fără reprezentare, nu vreți să numiți un ortodox? Eu l-aș propune pe domnul Giurgea să intre în comisie și să reprezinte ortodocșii de pe Câmpie. Două propuneri am: lărgirea comisiei și vă rog să o votați și vă rog să apreciați că am venit pașnic și constructiv până se va decide dacă este corect ca un consilier care s-a retras să rămână ca reprezentant al Consiliului Județean, dar atunci haideți să introducem două locuri și vă rog să votați și să fiți de acord cu mine.

        D-na președinte Lokodi: Dar ce fac atunci catolicii? Reformații vor avea doi reprezentanți, ortodocșii doi, ce se întâmplă?

Încă o dată vă rog ca în această comisie să ținem minte că, tot prin votul dvs, fiecare comisie a avut câte un reprezentant . Dați-mi voi eu o să supun la vot fiecare propunere.

Propunerea de azi, cu alte două comisii, trebuie să treacă. Știți ce fac aceste comisii? Am cerut ca cu data de 30 martie O.N.G-urile să depună proiectele. Legea ne obligă ca de la data depunerii proiectelor, în termen de 30 de zile, să fie evaluate. Dacă noi nu avem comisii, proiectele nu pot fi evaluate și noi facem o încălcare a legii. Domnilor, aici nu primim bani, trebuie lucrat, vor fi sute de proiecte și trebuie evaluate, punctate. Dacă acum facem comisiile nefuncționale, ieșim din termenul legal și nu putem să respectăm regulile. Eu vă rog să votăm completarea locului doamnei Lefter, după aceea să analizăm problema comisiei de culte în ședința din aprilie. Domnilor, s-a făcut o propunere pe baza materialului de astăzi. Este un proiect de hotărâre, iar dvs ați făcut alte propuneri: domnul Pokorny a făcut o propunere ca în locul doamnei Sava să intre domnul Schmidt. Subsemnata, cu permisiunea dvs. am făcut o altă propunere, dacă a ieșit o juristă din cele două comisii, să intre o altă juristă care a preluat activitatea doamnei Lefter.

D-l consilier Pokorny: Doar atât că cea pe care ați numit-o dvs ca secretar al acestei comisii se  ocupă cu probleme juridice, deci nu ținem neapărat ca funcția respectivă să fie ocupată de un jurist.

D-na președinte Lokodi: În toate comisiile sunt și juriști din aparatul propriu. Nu este secretară, dar cineva trebuie să facă și această treabă.

Deci supun la vot propunerea domnului Pokorny pentru art.2, în locul doamnei Sava să intre domnul Schmidt.

Vot: Se respinge cu 4 voturi „pentru”(Kakassy, Pokorny, Veress, Benedek), 20 „împotriva”, 3 abțineri (Ban, Bartha, Lădariu), 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar)

Cine este ca să fie în locul doamnei Lefter Erika, doamna Farkas Adriana?

Vot: Se aprobă cu 21 voturi „pentru”, 3 abțineri (Lădariu, Suciu, Benedek), 1 împotriva (Pokorny), 2 nu au votat (Giurgea, Lazăr), 8 absenț (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar).

Art.1 Se aprobă cu 23 voturi „pentru”, 2 abțineri (Lădariu, Benedek), 2 împotriva (Amza, Pokorny), 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar).

Art.2 Se aprobă cu 24 voturi „pentru”, 2 abțineri (Lădariu, Benedek), 1 împotriva (Pokorny), 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar).

 

Art.3 Se aprobă cu 24 voturi „pentru”, 2 abțineri (Lădariu, Benedek), 1 împotriva (Pokorny), 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar).

Art.4 Se aprobă cu 24 voturi „pentru”, 2 abțineri (Lădariu, Benedek), 1 împotriva (Pokorny), 8 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar).

 

Nu supun la vot hotărârea în întregime, pentru că dacă trece propunerea domnului Benedek, trebuie să o includ în această hotărâre. Deci cine este pentru modificarea componenței comisiei pentru evaluarea proiectelor de culte prin mărirea locurilor, pentru fiecare cult, deci 5 locuri în plus, ceea ce înseamnă o comisie alcătuită din 15 persoane. În momentul de față, din această comisie face parte domnul consilier Sămărghițan - ortodox, domnul consilier Simon - unitarian, domnul consilier Brassai - reformat, domnul Groza – greco-catolic, Szabo – romano-catolic, Tanțoș, Stan, Lefter, Pătran. Aceasta este comisia. În locul d-nei Lefter nu poate intra un consilier, dvs. dacă vreți să dezechilibrați această comisie puteți să băgați un reformat, dar dacă vreți să echilibrați, așa cum s-a lucrat data trecută, trebuie să măriți la fiecare cult și va fi o comisie cu număr par.

Cine este pentru propunerea d-lui Benedek de a intra în comisie domnul Bozodi, nu în locul domnului Brassai, pentru că domnul Brassai încă nu a depus cerere să se retragă, deci în plus să intre.

Vot: Se respinge cu 12 voturi „pentru”, 9 „împotriva”(Lokodi, Groza, Chiorean, Diaconescu, Iacob, Radu, Popa, Szabo, Kardos), 4 abțineri (Ban, Bartha, Lădariu,Venczi) , 2 nu au votat (Giurgea, Țintoșan), 8 absenți(Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar).

În întregime hotărârea se aprobă cu 22 voturi „pentru”, 2 „împotriva” (Pokorny, Suciu), 2 nu au votat (Giurgea. Țintoșan), 8 absenți(Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Tatar).

 

11.Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Mureș nr.84/2005 privind aprobarea protocolului de parteneriat pentru continuarea activității „Centrului Creștin Social-Medical de Zi Sighișoara”

 

        D-na președinte Lokodi: Proiectul are un singur articol, comisia economico – financiară a avizat favorabil, comisia socio – culturală a avizat favorabil, comisia servicii fără obiecțiuni, comisia juridică fără obiecțiuni.

        D-l consilier Lădariu: Cunosc  bine situația de la acest centru întrucât ziarul s-a preocupat de acest aspect, se remarcă acest centru printr-o bună conviețuire credincioasă și inter-etnică. Se vede într-adevăr acolo mila și voia domnului, este un model, așa consider eu, pentru ceea ce ar trebui să fie azi în acest județ. Vroiam să propun să fie votată fără reținere această hotărâre.

Articol unic: Se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 10 absenți (Frătean, Boloș, Sămărghițan, Șimon, Socotar, Szalkay, Șopterean, Suciu, Tatar, Benedek).

                                                           

15.Informare privind activitatea Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap  Adulți Mureș

 

        D-l director Schmidt: Pot să vă informez că în urmă cu 6 luni, prin Hotărârea Consiliului Județean nr .133/2005 s-a reorganizat această comisie, considerăm că ea funcționează și evaluează persoanele cu handicap în conformitate cu legislația actuală. Are un program de lucru, toată metodologia și modalitatea de evaluare a persoanelor cu handicap, considerăm că este respectată. De unde a pornit această informare? Din faptul că numărul persoanelor cu handicap a crescut considerabil în județul Mureș. Dar credem că acest lucru este justificat prin faptul  că și comisia de evaluare și D.G.A.S.P.C, duce o activitate de informare și consiliere a persoanelor cu handicap. Pe lângă acest fapt, comisia are legături foarte bune cu medicii de familie, cu organizațiile neguvernamentale, cu mass-media, prin care informăm persoanele îndreptățite de lege să beneficieze de aceste drepturi.

        D-l  consilier Pokorny: Numai dacă aruncăm o privire asupra acestei comisii ne putem convinge de probitatea morală a acelora care fac parte, munca pe care o desfășoară este corectă, este legală și încrederea oamenilor crește în această comisie și implicit încrederea în D.G.A.S.P.C.

 

16. Informare privind programul județean de transport persoane prin servicii regulate

 

        D-na președinte Lokodi: Prin această informare A.R.R dorește suplimentarea traseelor cu 50%, prin crearea de noi trasee și modificarea graficelor de circulație și a capacității de transport.

        D-l director Lupa: Programul județean de transport a fost aprobat de Consiliul Județean în anul 2004. În anul 2005 s-a prelungit programul de transport și traseele respective au fost adjudecate până în anul 2008. După modificarea legislației, atribuțiile cu privire la modificarea programului de transport revin A.R.R-ului. Intenția mea este ca cei care au aprobat un program de transport să fie informați, cel puțin, la modificările care vor fi începând cu iunie 2006. La ARR au fost depuse mai multe cereri care au fost analizate fiecare, iar în urma analizei au fost aprobate toate cele care le permitea legea. Suplimentări de curse cu maxim 50%, înființarea de noi trasee, iar modificările care s-au putut face au fost nu modificări de orar, ci stații, care s-au înființat.

        D-l consilier Ban: Aș dori să vă întreb dacă aveți în vedere suplimentarea traseului Sovata – Tîrgu Mureș, având în vedere că sunt atât de solicitate aceste microbuze, încât dacă va veni vara și vor veni turiști, practic nu vor avea cu ce merge. Am primit semnale că aceste rute sunt atât de solicitate încât este aproape inuman transportul asigurat de ele în condițiile în care un microbuz are 15 locuri și circulă mai mult de 25 de persoane.

        D-l director Lupa: Intenția clară a A.R.R-ului este de a înlocui microbuzele cu autobuze, pentru suplimentări, operatorul poate să își dubleze capacitatea. Deci în momentul în care merge cu un microbuz, el poate pune să meargă două, unul după altul.

        D-na președinte Lokodi: Eu aș dori să faceți un transport în favoarea călătorilor.

        D-l consilier Giurgea: O problemă avem, pe care vă rog să o aduceți la cunoștința A.R.R-ului  excepția scrisă, pentru că din punct de vedere juridic 50% înseamnă suplimentarea cu o jumătate de cursă, ceea ce este imposibil, eventual se mai adaugă o cursă. În al doilea rând vreau să felicit activitatea A.R.R-ului, se vede o schimbare foarte mare, se vede că este un om de specialitate la conducere și vreau să îl felicit și să îi urez succes.

        D-l consilier Radu: Aș vrea să îl întreb pe domnul director dacă dânșii îi urmăresc pe operatorii de transport dacă dânșii urmăresc traseele stabilite, deoarece am cunoștință că sunt operatori care nu respectă traseele și merg doar pe traseele care le convine, iar acele trasee care nu sunt rentabile, nu le execută.

        D-l director Lupa: Da, sunt urmărite, dar în urma sesizărilor, la Inspectorat sunt 3 oameni, 3 oameni care să acopere 190 de trasee , să le urmărească zilnic nu se poate, dar dacă vine o sesizare din partea unei primării sau din partea dvs. sigur mergem și le verificăm.

        D-l consilier Radu: Dacă dvs. așteptați reclamațiile, eu vă spun că sunt oameni care nu au cum să vă informeze, iar eu vă spun că sunt trasee care de ani de zile nu se respectă și văd că dvs. nu le sesizați și nu le urmăriți.

        D-na președinte Lokodi: Foarte bine, atunci de acum înainte vă sun de fiecare dată când vin oamenii la noi și reclamă transportul, atât interior în oraș, cât și în localitățile apropiate.

        D-l consilier Veress: Aș ruga pe colegi ca să înțeleagă că noi în ședința din 2004 am aprobat un program, program care a fost supus unei licitații naționale. Sunt multe trasee pentru care nu s-a licitat, nu a venit nici un operator ca să preia acel traseu. Noua legislație scoate din atribuțiile Consiliului Județean întocmirea acestui program, noi doar facem recomandări. Noi am încercat ca și în legislațiile trecute să facem niște grupe de trasee. Astfel pe lângă două trasee bune să mai fie unul mai incomod pentru operator.

        D-l consilier Țintoșan: Într-adevăr Consiliul Județean doar stabilește niște trasee, A.R.R-ul fixează timpii, iar operatorul de transport operează transportul În ceea ce privește mărirea curselor pe diferite trasee, vreau să vă spun că nu am întâmpinat niciodată probleme nici din partea A.R.R-ului, nici din partea operatorilor, dacă, bineînțeles, se respectă normele legale. Vreau să îi spun domnului Radu că ARR-ul își face datoria în ceea ce privește controalele, câteodată  chiar prea bine, scopul este de a da ocazia omului să călătorească cât mai mult și cât mai repede în orice colț al județului.

 

17. Informare privind dotarea D.T.D.P.J.I cu un autotractor MERCEDES ACTROS 1843 și semiremorca basculantă REICH 354/24 SSL

 

        D-na președinte  Lokodi: Aveți o informare despre un MERCEDES care a intrat în proprietatea Consiliului Județean grație domnului Borbely Laszlo, în mod gratuit, ei au aflat de existența acestui autovehicol de transport, doamna Bochiș a făcut toate demersurile pentru a accepta această gratuitate și a fost cea care a dirijat demersul până la intrarea în proprietatea noastră. În viitor tot dvs veți decide asupra modului de exploatare a a cestui autovehicol.

 

18.Informare privind modul de soluționarea a petițiilor adresate Consiliului Județean Mureș în anul 2005

 

        D-na președinte Lokodi: Vă rog să citiți dvs această informare, executivul nostru este foarte corect  în soluționarea acestor petiții.

 

DIVERSE:

 

        Dl consilier Lădariu: M-ar interesa, în calitate de consilier județean, dacă la acea „Carte a primarilor” contribuie cu ceva Consiliul Județean.

        D-na președinte Lokodi: La care vă referiți? Că sunt două.

        D-l consilier Lădariu: Sunt foarte corect, nu mă interesează cine scoate această carte ci dacă Consiliul Județean este implicat, cu ce sume? Cine e implicat să vină  să dea socoteală că e vorba de banul public.

        D-na președinte Lokodi: Este o comandă la care noi publicăm o pagină, toți primarii contribuie la editarea acelei cărți în limba maghiară și în limba română, contravaloarea paginii care prezintă localitatea respectivă și care este în curs de editare. Suma este deosebit de modică, noi nu contribuim la editarea acestei cărți, noi plătim pagina noastră. 

        D-l consilier Lădariu: Chiar dacă e vorba de un leu, consilierii județeni trebuie să știe. Apoi este vorba de acel ghid turistic al județului. Aceste lucruri trebuie știute, pentru că se spun vorbe pe la spate, că se întreabă oamenii dacă a fost licitație sau nu ș.a.m..d.

        D-na președinte Lokodi: Ghidul turistic nu se reeditează, avem încă un stoc 600 de bucăți, din lotul comandat, până ce nu epuizăm, nu edităm. Dați-mi voie să vă mai spun că până la o valoare de 2 miliarde, executivul are dreptul să contracteze anumite lucrări în cadrul legal, pe bază de oferte, pe bază de licitație. Practic, contribuția noastră la cartea primarilor, editată de holdingul care deține „24 Ore”, este egală cu un anunț pe care îl plătim la ziarul „Cuvântul Liber”.

        D-l consilier Lădariu: Nu este același lucru.

        D-na președinte Lokodi: Tot același anunț, tot aceeași publicitate.

        D-l consilier Lădariu: Vreau să precizez din capul locului că dvs ați moștenit acest bolovan mai mic sau mai mare, eu am pus doar o întrebare și vreau să se clarifice: dacă a existat sau nu o licitație?

        D-na președinte Lokodi: Nu era nevoie de licitație, pentru că noi plătim o pagină la nivelul unui anunț.

        D-l consilier Lădariu: Este suspect un anumit aspect…

        D-na președinte Lokodi: Dar nu  e suspect când dăm mii de lei pentru un anunț la „Cuvântul Liber”?

        D-l consilier Lădariu: Așa dați la fiecare ziar. Eu vă rog să mă credeți, cu sau fără contribuția Consiliului Județean „Cuvântul Liber „ merge înainte, vă asigur. Nu mi-ați răspuns și aș vrea să știu totuși cine este implicat în această chestiune și am vrea să fim informați.

        O altă chestiune, destul de neplăcută: atunci când a fost eliberat din funcție domnul Dimitrie Poptămaș, directorul Bibliotecii Județene și a fost numită o altă persoană, am făcut o propunere pe care ați acceptat-o toți, că este nevoie de experiența acestui om și că va fi, exact reproduc: consilier al doamnei director. Nu ne-am ținut de cuvânt și nu am vrea să dovedim celor care ne-au trimis aici că una zicem și alta facem. Am avut săptămâna trecută o discuție cu doamna Iacob, președinta comisiei, mai mult sau mai puțin plăcute, domnul Poptămaș nu este un nimeni în drum, iar noi ne-am purtat mizerabil cu el. Am promis că va fi consilier, și nu consilier pe muncă patriotică, ne-am săturat de muncă patriotică, ci un om care să fie folositor prin experiența lui, pentru că un director ca domnul Poptămaș o să mai vedem peste vreo 50 de ani.

        D-l consilier Amza: Ne-ați dat niște insigne acum câtva timp și am și eu o întrebare: pentru ce ni le-ați dat? Nu ca să le purtăm, să venim cu ele la ședințe, la reuniuni? Noi venim la ședințe cu insigne cu partidul de care aparținem? Facem ședințe de partid sau de Consiliu Județean? Vă rog să găsiți o modalitate  de a obliga să fie purtate.

        D-l consilier Mora: Mie nu îmi place cum arată această insignă de aceea nu o port, cred că au fost achiziționate la kilogram, în schimb aș vrea să ridic o problemă vis-a-vis  de Pacul Industrial. Vreau să vă spun că au fost negocieri deosebit de serioase cu acea firmă de care  s-a vorbit aici, s-a ajuns la negocieri destul de înaintate, discutăm de o investiție imensă și nu pot să înțeleg motivația prin care într-o emisiune televizată la care am fost invitat și eu și domnul Nagy Istvan, directorul de la Parcul Industrial, s-a făcut, nu știu dacă din greșeală sau în mod voit, public numele acelui investitor care ne-a rugat să nu se comunice numele lui. Vreau să cred că a fost o greșeală. Domnul Csegzi a fost sunat în direct în emisiune și a fost întrebat ce părere are de investițiile Consiliului Județean în Parcul Industrial. În acel moment noi explicam că suntem în tratative destul de avansate, că sunt clienți doritori care să facă o investiție și am fost rugați să ținem secret numele acestor companii pentru că nu vrem să fie făcută publică o mișcare strategică de o asemenea importanță. Și acest lucru a fost făcut public în direct la televiziune, iar eu aș vrea să știu cine împotriva cui luptă.

        D-na președinte Lokodi: Firma a venit cu o ofertă, a solicitat teren, a venit cu mii de locuri de muncă, însă a avut o rugăminte, să fie discreție. Și noi nu am putut fi discreți, iar în această săptămână m-au sunat și mi-au spus că indiscreția costă, deci de aceea vă zic: suntem oameni maturi când aflăm ceva nu trebuie de fiecare dată să facem public. Nu trebuie să dăm informații greșite, așa cum tot acest domn viceprimar a zis că mp în parc cotă 4 euro. Total eronat, așa un preț nu avem nici la forma de vânzare nici la concesionare. Când ne-au vizitat și am prezentat Parcul, li s-a părut interesant. Eu regret acest lucru dar nu mai avem cum repara.

        D-l consilier Giurgea: Noi trebuie să luăm o atitudine mult mai tranșantă față de unii colegi ai noștri, tot aleși, dar local. Eu  o cataloghez ca o rea intenție nu ca o greșeală. Nu mai pot accepta asemenea acuze și jigniri, eu vreau să vă rog  să luați o atitudine dar pe alt ton, pentru că nu se mai poate, ne calcă în picioare în fiecare minut. Domnule Lădariu, sunt absolut de acord cu dvs să ne folosim cu toții de profesionalismul domnului Poptămaș. În continuare vreau să vă rog să nu ne revărsăm năduful și nervii pe colegii noștri numiți în funcții de conducere în comisii. Doamna președinte a comisiei de cultură a fost luată așa, prin învăluire. Nu se poate așa ceva, este o femeie de mare calibru, cu foarte mult bun simț, dar în primul rând este femeie.

        D-na președinte Lokodi: Și nu este obișnuită cu acest stil de muncă, a venit foarte supărată la mine, mi-a zis că s-a simțit ca în fața Inchiziției, chiar a vrut să demisioneze, eu am asigurat-o că nu vor fi urmări negative și că probabil nu a înțeles tonul colegilor, care poate au fost mai hotărâți, a fost neplăcut surprinsă, este cadru universitar, trebuie să discutăm colegial. Nu știu ce s-a întâmplat de ce s-a întâmplat acolo!

        D-l consilier Giurgea: Spitalul Clinic Județean care ne aparține nouă din punct de vedere al reparației și întreținerii este într-o stare jalnică. Banii pe care i-am alocat pentru reparații, în prima fază, sunt prea puțini, trebuie să le dăm mai mulți bani. Eu sunt un pacient constant, din nefericire, dacă nu facem niște demersuri clare, se vor închide multe secții. Am adus aceste lucruri la cunoștința ministrului sănătății, însă vă rog insistent  ca la următoarele ședințe, chiar la cea din aprilie să facem o rectificare bugetară și să ținem cont de spital. Nu vrea să apelez la sensibilități de genul că s-ar putea cineva drag nouă să ajungă acolo, sau chiar noi dar eu vă spun că tot a doua zi sunt acolo, este o situație gravă.

        Policlinica cu plată este într-o stare deplorabilă. Haideți să facem un efort de voință, să avem o discuție, pe unele proiecte de întreținere și reparații, care nu se fac pentru că nu sunt bani și  în consecință aceste clădiri nici măcar nu sunt folosite. Ei nu le folosesc, că nu au bani, dar nu le folosesc nici alții care poate ar avea bani să le repare.

        D-na președinte Lokodi: Vă promit că pe săptămâna viitoare convocăm factorii de răspundere și pe dvs consilierii și vom discuta problema.

        D-l consilier Giurgea: O ultimă problemă, domnul prefect, chiar dacă nu a fost prezent,  ne-a felicitat pentru modul pertinent în care am rezolvat toate proiectele de pe ordinea de zi.

        D-l consilier Radu: Nu fac parte nici din PD nici nu am intenția de a mă înscrie, cu domnul primar cred că nu m-am văzut de o jumătate de an, dar eu consider că dialogul între Consiliul Județean și primăria Tîrgu Mureș, trebuie intensificat și trebuie să ajungem la un numitor comun. Dacă nu  vom conlucra toți, atunci județul va avea de pierdut. Eu consider că se găsesc căi și trebuie să lăsăm orgoliile la o parte și astfel județul va avea de câștigat.

        D-na consilier Iacob: a fost efectiv o analiză, o informare profesională, pe tărâmul bibliotecii. Noi am ascultat un cadru universitar care a știut să ne țină o prelegere, o prelegere fără substanță. Nu este remarca mea ci a colegilor care au luat cuvântul Pe noi ne frământa foarte mult situația bibliotecilor comunale și cred că aici îmi dați dreptate că ne aflăm în impas. Această problemă am ridicat-o domnului Poptămaș, pe vremea când era activ, dar nu s-a făcut absolut nimic. Este vorba de gestiune, e vorba de un act cultural pe care am vrut să îl susținem la nivel de județ, la care dânsa a avut o replică absolut nelalocul ei și neprofesională de genul: nu o interesează județul, nu o interesează decât Biblioteca Municipală, eu vă las să trageți concluziile. Noi am și sistat dialogul și îmi pare foarte rău.

        D-na președinte Lokodi: Dacă așa s-a întâmplat într-adevăr atunci și mie îmi pare foarte rău.Eu o să o rog pe doamna directoare să vină și o să am o discuție pentru că așa nu se poate trata. Ea nu este directoarea Bibliotecii municipiului Tîrgu Mureș, ea este directoarea Bibliotecii Județene.

        D-na consilier Iacob: Aveți personalul dvs, a fost doamna Gâlea. Noi i-am spus aceste lucruri fiecare pe rând, a început domnul Sămărghițan, apoi doamna Diaconescu, domnul Lădariu, eu ultima i-am cerut, ca profesor de limba și literatura română, să îmi explice ce înseamnă pentru dânsa termenul de județ. La care a făcut o remarcă jenantă și nu am să reproduc.

        D-na președinte Lokodi: Veți veni cu toții la mine să discutăm împreună, eu o ajut pe doamna directoare în demersurile pe care le face pentru modernizarea acestei instituții, dar am pretenția ca dânsa să știe ce probleme există în județ, să facă un inventar și în județ serviciile să meargă spre modernizare și nu să minimalizăm această activitate.

        D-na consilier Diaconescu: Nu vroiam să amintesc de ceea ce s-a întâmplat la comisia de cultură unde doamna director a venit crezând că are de-a face cu niște rinoceri sau elefanți. Eu vorbesc mai dur pentru că îmi ascund propria-mi sensibilitate. Am fost acuzată că nu sunt feminină, i-am spus distinsului coleg să se uite la mine și dacă nici eu nu sunt feminină nu știu cine mai este. Acum să trecem la lucruri serioase, eu, tot ca profesor de limba și literatura română, am întrebat-o pe doamna director dacă înțelege ceea ce înseamnă a coordona, pentru că în legea bibliotecilor spune clar „Biblioteca Județeană coordonează activitatea  bibliotecilor publice”. Așa cum sunt eu încăpățânată am început să adun cataloage ale bibliotecilor publice, iată am aici Biblioteca Județeană Baia Mare. Nu vă spun de programe și de alte lucruri ci vă citesc despre sprijinirea bibliotecilor publice din județ privind achizițiile de cărți. Nu vă mai spun că se ocupă cu perfecționarea continuă a personalului de specialitate din bibliotecile publice. Mă opresc numai la atât. Ne așteptam de la doamna director să vină cu o informare asupra întregii perioade de când este la conducerea acestei instituții, nu a venit cu nimic, a venit cu ceva verbal și am spus că amprenta activității universitare este pusă pe activitatea domniei sale de director al Bibliotecii Județene și i-am mai spus că nu este bine și am mai spus că cine nu are bătrâni să și-i cumpere, gândind că fiind o femeie deșteaptă va înțelege că trebuie să ceară sfatul cuiva. Noi nu am fost invitați, fiind consilieri județeni  să cunoaștem activitatea domniei sale și să stăm de vorbă de la om la om, poate ar fi avut ceva de învățat. Nu se poate, este ușor să plângi, în momentul în care a început să plângă mi-am dat seama că diploma pe care o are, pregătirea pe care o are nu îi permite să fie așa și i-am și spus clar. În momentul când o femeie intră într-o activitate politică sau socială nu își rezolvă problemele plângând.

        D-na președinte Lokodi: Așa se călește omul. Și eu am plâns dar nu m-a văzut nimeni.

        D-l consilier Pokorny: Aș dori să ridic o problemă tot din cadrul Spitalului Județean, în speță de la secția de Ginecologie, unde dacă cineva nu știe că în ultimii 10 ani nr nașterilor a crescut cu aproape 50% și la secția de nou născuți dotarea este făcută cu aparatură din Elveția și sunt doar două asemenea în toată țară, unde vin copii și mame din 6 județe. Dumnealor doresc să etajeze, s-a discutat cu ministrul sănătății, ei doresc să obțină fonduri pentru etajare de la Guvern și atât ne cer ca noi să ajutăm cu o sumă mică spitalul, pentru studiu de fezabilitate, pentru care eu am înaintat o notă pe care, dacă se poate, aș dori să o luați la cunoștință. În altă problemă, dvs ați făcut o observație, doamna președinte, că noi, cu prea multă larghețe am acceptat denumirea Transilvania – Tîrgu Mureș. În mod pozitiv spun că am votat cu deplină maturitate și în momentul actual, deși este necorespunzător și nu prezintă nici o garanție conducerea municipiului pentru o colaborare normală, noi trebuie să vedem totul în perspectivă. Sigur că nu se poate omite acest aeroport dar și ca fost sportiv consider că nu trebuie batjocorit și desființat aeroclubul și în al doilea rând după părerea mea, conducerea actuală și vedeți doar remarcile edilului din ultima vreme, să se afirme că nu este nevoie de autostradă, repet de aceea am introdus să avem în vedere un proiect eligibil și un proiect pe care să putem cădea de acord cu conducerea orașului.

        D-l consilier Lădariu: O simplă precizare, pentru că nu aș vrea ca asupra membrilor comisiei de examinare să planeze cea mai mică îndoială, am fost în comisia de examinare și am dat doamnei notele 10 – 10 – 10 – 9. Îi dădeam 10 și la oral, dar acolo, întrebată fiind dacă va opta pentru Biblioteca Județeană sau pentru Universitate a spus că pentru amândouă și așa ceva nu este posibil.

        A doua problemă: dacă doamna directoare ar fi acceptat să aibă  lângă ea un consilier cum este domnul Dimitrie Poptămaș, nu ar fi avut în județ nici o problemă cu vreo bibliotecă, pentru că domnul Poptămaș știe unde se află și ultima carte de pe etajera din biblioteca de la Gurghiu sau din Sărmașu. Am vrut să fac această precizare și să amintesc că am promis că acest om va deveni mâna dreaptă a directoarei și atunci vor merge foarte bine lucrurile.

        D-na președinte: Vă mulțumesc pentru munca de azi, ne întâlnim peste o lună, la revedere.

        Ședința s-a încheiat la ora 17.33.

                                                                       Întocmit: Camelia Vlasiu

 

 

 

                        PREȘEDINTE                             SECRETAR GENERAL

 

                  Lokodi Edita Emoke                               Ioan Togănel

 

 

 

Văzut: Delia Belean