ROMÂNIA                     

    JUDEȚUL MUREȘ

CONSILIUL JUDEȚEAN

    Nr.11140/16.08.2006

            Dosar IV.C.1

                        

 


PROCES – VERBAL

al ședinței ordinare a Consiliului Județean

din data de 27 iulie 2006

 

        Lucrările ședinței s-au desfășurat în sala mare a Consiliului Județean Mureș și au fost conduse de doamna președinte Lokodi Edita Emöke.

        Ordinea de zi a ședinței a fost publicată în cotidienele locale „Cuvântul liber” și „Nepujság” din data de 20 iulie 2006, prin Dispoziția președintelui Consiliului Județean nr. 210 din 19 iulie 2006.

Au fost invitați să participe: d-l Ciprian M. Dobre, prefectul județului Mureș, d-na Corina Teodor, directorul Bibliotecii Județene Mureș, d-na Stângaciu Viorica, contabil-șef Biblioteca Județeană Mureș, d-l Titi Iosif Boantă, directorul Ansamblului artistic profesionist “MUREȘUL” Tîrgu Mureș, d-na Silvășan Elena, contabil-șef al Ansamblului artistic profesionist “MUREȘUL” , d-l Cadariu Gavril, directorul Teatrului pentru copii și tineret “ARIEL” Tîrgu Mureș, d-na Ludușan Leontina, contabil-șef al Teatrului pentru copii și tineret “ARIEL” , d-na Bonis Johanna, directorul Muzeului Județean Mureș, d-na Mihalte Marcela, contabil-șef al Muzeului Județean Mureș, d-l Naste Vasile, directorul Administrației Palatului Culturii Tîrgu Mureș, d-na Valea Anica – contabil-șef, Administrația Palatului Culturii Tîrgu Mureș, d-l Cazan Vasile  - director, Filarmonica de Stat Tîrgu Mureș, d-l Drăgoi Aurel, contabil-șef al Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș, d-l Dumbravă Florin, director, Direcția Generală  de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, d-na Sava Codruța – director adjunct,  DGASPC Mureș,  d-l Schmidt Lorand -  director adjunct,  DGASPC Mureș, d-l Mezei Vasile – director-adjunct, DGASPC Mureș, d-l Liciu Vasile – șef serviciu investiții, DGASPC Mureș, d-l Runcan Ștefan, directorul R.A. AEROPORTUL Tîrgu Mureș, d-na Hang Mărioara, contabil-șef al R.A.”AEROPORTUL” TÎRGU MUREȘ, d-l Virag Gyorgy – reprezentantul C.J. Mureș la S.C. COMPANIA AQUASERV S.A., d-l Ioan Ilieș – director, Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor, dl. Lakatos Peter – preot-președinte, Curatoriul Bisericilor Reformate din Tîrgu Mureș, dl. Dancu Ovidiu – primarul Orașului Luduș, directori, directori adjuncți, șefi servicii și specialiști din aparatul propriu care au contribuit la elaborarea materialelor, reprezentanți mass-media din județ

 

Au fost prezenți 32 de consilieri, lipsind d-na consilier Kardos Mihaela, d-l vicepreședinte Emil Groza și d-l consilier Gheorghe Sămărghițan.

    

D-na președinte Lokodi: Bună ziua doamnelor și domnilor consilieri, stimați invitați. Să trecem la discutarea problemelor trecute pe ordinea de zi, dar și a proiectelor în regim de urgență, probleme care s-au ivit după publicarea ordinii de zi. Trebuie să vă anunț că în data de 18 iulie a apărut în Monitorul Oficial legea care modifică Legea nr.215/2001, privind administrația publică locală, eu vă rog să procurați de la direcția noastră juridică acel capitol care privește activitatea consilierilor județeni, sunt o serie de modificări în lege, atât cu privire  la alegerile locale cât și la competențele primarilor, se schimbă determinarea activității instituțiilor publice, fiind instituții cu o activitate mai larg㠄administrația publică se organizează în temeiul principiilor descentralizării autonomiei locale, deconcentrării serviciilor publice, eligibilității autorităților administrației publice locale, legalității și consultării cetățenilor în soluționarea problemelor locale de interes deosebit. Autonomia locală privește organizarea funcționarea, competențele și atribuțiile, precum și gestionarea resurselor care aparțin comunei, orașului, municipiului sau județului, după caz.” Și urmează o serie de modificări cu privire la înființarea asociațiilor administrațiilor publice locale, acele microregiuni de care noi am vorbit și am început să înființăm, dar este posibil ca atât consiliile județene cât și cele locale să se asocieze, aceste asocieri sunt foarte importante pentru a putea atrage fonduri structurale.

Tot cu titlu informativ vă spun că azi a avut loc o întâlnire aici la Tg Mureș, cei 7 președinți ai regiunii 7 CENTRU ne-am înțeles în derularea unui proiect comun pentru dotarea cu echipamente a serviciilor de Urgență și Intervenție Rapidă. Responsabil cu derularea proiectului este județul Mureș, sunt în derulare 9,6 milioane euro, noi  președinții consiliilor județene vom hotărî asupra modului de împărțire a acestor bani.

Doar informativ vă spun că este în derulare un program pe sănătate, urmează să intre în luna august. Avem un program de asistență socială și pe problema rromilor, împreună cu PNUD-ul, problema spațiilor cu care ați fost de acord din fostul centru de plasament nr.3 de la DGASPC, care va fi folosit de asociațiile și fundațiile rromilor va fi amenajat dintr-un fond de 25.000 euro, atât amenajarea spațiilor cât și dotarea.

După aceste informări aș dori să dau citire la o scrisoare primită de la domnul Johnatan Scheele: „Stimată doamnă președinte, vă mulțumesc dvs și echipei de la Consiliul Județean Mureș pentru sprijinul acordat pe parcursul vizitei mele în județul Mureș. Consider că atât proiectele vizitate cât și discuțiile pe care le-am purtat cu autoritățile publice au fost interesante și utile. În urma aceste vizite regionale, am  înțeles și mai bine relațiile cu care se confruntă cetățenii mureșeni. Doresc să închei prin a-mi exprima încrederea într-un viitor al județului Mureș în care atât  administrația locală, cât și mediul de afaceri, ori cetățeanul au și performanțe ce se înscriu în județ pe traiectoria unei dezvoltări europene. Vă rog să primiți doamna președintă asigurarea înaltei mele cordialități”.

D-na președinte Lokodi: Dați-mi voie domnilor consilieri să trecem prima dată la votarea ordinii de zi  a ședinței de astăzi, cu cele 6 proiecte de hotărâre în regim de urgență și la cele 20  înscrise pe ordinea de zi.

D-l consilier Radu: Vreau să fac un anunț. Conform Legii 249/2006 pentru modificarea și completarea Legii 393/2004, privind statutul aleșilor locali, art.2 alin.1 și conform Regulamentului de organizare al Consiliului Județean, doi consilieri de pe listele PUNR-ului, Lazăr Lădariu și subsemnatul, am completat adeziuni la P.S.D și vom face parte din grupul de consilieri P.S.D. Am făcut acest anunț ca să cunoască toată lumea, în urma dispariției din viața politică a P.U.N.R.

D-na consilier Diaconescu: La masa prezidiului este o gramată semnată de Preafericitul Andrei Arhiepiscopul de Alba Iulia. Cu vreo 3 duminici în urmă, fără să știu, m-am aflat la Ațintiș împreună cu domnul deputat Moisoiu, acolo a avut loc sfințirea bisericii ortodoxe din Ațintiș. Mi-a făcut deosebită plăcere să aflu că am contribuit cu fonduri în perioada 2003 – 2005 la renovarea bisericii, iar ca semn de recunoaștere, comunitatea locală a înștiințat Arhiepiscopia de Alba Iulia despre contribuția noastră, iar această gramată este un semn de recunoaștere și un fel de mulțumire pentru ceea ce s-a întâmplat acolo.

D-l vicepreședinte Frătean: Salut cu deosebită apreciere decizia colegilor Radu și Lădariu de a aparține PSD-ului, vom fi un grup cu atât mai puternic și sper să fie în avantajul nostru al tuturor. Felicitări!

D-na președinte Lokodi: Acestea fiind spuse, dați-mi voie să supun la vot aprobarea proiectului ordinii de zi cu cele 6 puncte în regim de urgență și a ordinii de zi propuse cu cele 20 de puncte în regim normal.

 

Se aprobă cu 30 de voturi „ pentru” , 1 nu a votat ( Veress Adam), absenți  (Sămărghițan, Simon, Kardos, Groza)

 

D-na președinte Lokodi: Să trecem la discutarea proiectelor în regim de urgență. Comisiile de specialitate au lucrat în ultimele 3 săptămâni foarte serios pe aceste materiale și fiecare material a trecut prin mai multe comisii. Sper că având avizele din partea comisiilor vom trece la votarea proiectelor de hotărâre.

 

 

 

 

 

În regim de urgență

 

1. Proiect de hotărâre privind stabilirea întinderii mandatului reprezentantului județului Mureș în AGA a S.C. COMPANIA AQUASERV S.A. și fixarea unei indemnizații de ședință a reprezentantului AGA

 

        D-na președinte Lokodi: Noua societate a hotărât ca având în vedere că membrii din AGA vin din diferite orașe, pentru a acoperi cheltuielile de deplasare, să beneficieze de o indemnizație de ședință care să acopere aceste cheltuieli. Legea permite acest lucru și de aceea au propus să fim de acord să votăm acest proiect de hotărâre. Aceste cheltuieli vor fi suportate din bugetul AQUASERV și nu din bugetul celor care suntem asociați.

        D-l vicepreședinte Frătean: Și pe ordinea de zi avem un punct legat de această companie. Aceste puncte sunt consecința faptului că programul S.A.M.T.I.D, în baza căruia s-a creat compania este într-o fază foarte avansată și foarte bună, sunt reglaje de ultimă oră după apariția unei legislații specifice. Vreau să subliniez că în Luduș, Târnăveni, Iernut se lucrează din plin la acest program în care județul Mureș este beneficiarul a 14 milioane euro. Eu vreau să mulțumesc acelora care au sprijinit acest proiect, am votat de mai multe ori subiecte legate de aceasta și în ciuda unor discuții și temeri, rezultatele sunt foarte bune.

        D-na președinte Lokodi: Să trecem la proiectul de hotărâre. Articolul 1 prevede acele competențe pe care le are reprezentantul Consiliul Județean în Adunarea generală a Companiei AQUASERV, a d-lui Virag Gyorgy.  Domeniile în care nu poate să voteze și să ia o decizie sunt: lichidarea societății și numirea lichidatorilor, schimbarea formei juridice a societății, majorarea sau reducerea capitalului social, dobândirea de către societate a propriilor sale acțiuni, conversia acțiunilor, dizolvarea sau fuziunea societății, emisiuni de obligațiuni și contractarea de către societate a împrumuturilor pe termen mediu și lung.

 

        Art.1. Se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 2 abțineri ( Amza, Diaconescu), 2 nu au votat (Tatar, Venczi), 4 absenți ( Kardos, Sămărghițan, Simon, Groza)

 

         Art.2. Se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 3 abțineri ( Amza, Diaconescu, Șopterean), 2 nu au votat (Tatar, Venczi), 4 absenți ( Kardos, Sămărghițan, Simon, Groza)

 

         Art.3. Se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 3 abțineri ( Amza, Diaconescu, Șopterean), 2 nu au votat (Tatar, Venczi), 4 absenți ( Kardos, Sămărghițan, Simon, Groza)

 

         Art.4. Se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 abținere ( Amza), 2 nu au votat (Tatar, Venczi), 4 absenți ( Kardos, Sămărghițan, Simon, Groza)

 

         În întregime hotărârea se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 3 abțineri ( Amza, Diaconescu, Șopterean), 2 nu au votat (Tatar, Venczi), 4 absenți ( Kardos, Sămărghițan, Simon, Groza)

 

 

2. Proiect de hotărâre privind aprobarea inițierii demersurilor juridice în vederea desființării pe cale judecătorească a contractului de parteneriat public-privat de tip DBO (proiectare, construcție, operare) nr.8839/14.X.2003

 

D-na președinte Lokodi: Privește parteneriatul nostru cu Agenda 21, ați fost mai mulți consilieri prezenți și ați văzut că nu a reușit consilierea propusă de noi și trebuie să acționăm pe plan juridic.

 

        Art.1.   Se aprobă cu 31 de voturi „ pentru”  fiind 4 absenți ( Kardos, Sămărghițan, Simon, Groza)

 

            Art.2.   Se aprobă cu 31 de voturi „ pentru”  fiind 4 absenți ( Kardos, Sămărghițan, Simon, Groza)

 

         Art.3.   Se aprobă cu 31 de voturi „ pentru”  fiind 4 absenți ( Kardos, Sămărghițan, Simon, Groza)

 

         În întregime hotărârea se aprobă cu 31 voturi „pentru”, fiind 4 absenți ( Kardos, Sămărghițan, Simon, Groza)

       

3. Proiect de hotărâre privind solicitarea adresată Guvernului României pentru trecerea unui imobil din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Apărării Naționale în domeniul public al județului Mureș și în administrarea Consiliului Județean Mureș

 

        D-na președinte Lokodi: privește unitatea militară 01257 la care Consiliul Județean se obligă în principiu și apoi prin vot să amenajeze spațiile din această unitate militară unde se mută activitățile militare care se desfășoară acum pe strada Rozelor și în Cetate. Aceste două spații vor reveni în administrarea Consiliului Județean dar având în vedere că în baza legii, Consiliul Județean trebuie să asigure spații pentru activitățile militare, noi trebuie să amenajăm spațiile. Au fost în județul Mureș reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, ni s-a oferit această posibilitate acum dăm un accept în principiu că acceptăm preluarea acelei clădiri iar după ce vom prelua clădirea vom aproba indicatorii tehnico – economici pentru amenajarea spațiilor și după aceea putem trece la eliberarea spațiilor.

 

         Art.1    Se aprobă cu 31 de voturi „ pentru”  fiind 4 absenți ( Kardos, Sămărghițan, Simon, Groza)

 

         Art.2.  Se aprobă cu 31 de voturi „ pentru”  fiind 4 absenți ( Kardos, Sămărghițan, Simon, Groza)

 

         Art.3 Se aprobă cu 31 de voturi „ pentru”  fiind 4 absenți ( Kardos, Sămărghițan, Simon, Groza)

 

         Art.4 Se aprobă cu 31 de voturi „ pentru”  fiind 4 absenți ( Kardos, Sămărghițan, Simon, Groza)

 

         În întregime hotărârea se aprobă cu 31 voturi „pentru”, fiind 4 absenți ( Kardos, Sămărghițan, Simon, Groza)

 

 

4. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției „Tunel de pasageri pentru flux sosiri – Aeroport”

 

        D-na președinte Lokodi: Această investiție este necesară pentru a asigura fluxul pasagerilor la sosiri internaționale. Aveți în fața dvs o evaluare, va fi un tunel mobil, care ulterior, dacă vom reuși să executăm anul viitor lucrări de extindere, să poată să fie folosit tot în activitatea aeroportului și pentru pasageri.

         D-l consilier Szalkay: Într-adevăr am fost prezent la aniversarea a 70 de ani de la înființarea aeroportului și mă bucur realmente că majoritatea consilierilor au devenit susținători ai acestei idei de a ne europeniza și de a avea un aeroport foarte bine dotat și la Tîrgu Mureș. Vă spun că în urma unei discuții cu domnul viceprimar al Clujului, dânsul m-a informat că actualmente din Cluj zboară săptămânal 33 de curse în 19 orașe. Noi mai avem o cale lungă până acolo, dar mă bucur că am început acest demers de a avea un aeroport de talie internațională și sunt convins că această cale care duce spre Europa trebuie să treacă și prin Aeroportul Tîrgu Mureș. Eu și pentru punctele care urmează voi vota pozitiv și mă bucur că în mandatul trecut, împreună cu domnul Suciu, am militat foarte mult și am făcut acești pași și pentru ca aceste puncte pe care le aprobăm să devină realitate.

         D-na președinte Lokodi: Aș dori să ne spună domnul director Runcan, în decurs de un an, câte curse a ajuns să aibă aeroportul? În câte direcții, enumerați toate destinațiile, vă rog să menționați cât am evoluat în decurs de 1 an.

         D-l director Runcan: aș vrea să vă informez că până la 30 iunie 2006, s-au îmbarcat aproximativ 14.000 de pasageri, ceea ce înseamnă aproximativ cu 1500 mai mult decât în 2005, în momentul de față avem 24 de curse, iar ca și o condiție pentru continuarea colaborării cu Wizair, dânșii au promis că din programul de operare al dânșilor din 2007, numai ei își vor extinde destinațiile pe încă 9 frecvențe și vor avea  în transport aproximativ 100.000 pasageri numai pentru dânșii.

         D-na președinte Lokodi: Nu avem deci de ce să ne fie rușine, chiar putem fi mândri, Clujul de zeci de ani operează, bravo lor, au 32 de destinații, dar noi, într-un singur an am ajuns la 24. Sper ca în 10 ani sa ajungem la mult mai mult. Eu aș dori ca aeroportul să își asume acele responsabilități pe care le are deficiente și aș dori ca presa să înțeleagă că acele deficiențe pe care le are aeroportul nu sunt exclusiv responsabilitatea Consiliului Județean, aeroportul are un manager, aeroportul trebuie să vină către Consiliul Județean cu solicitări și aeroportul trebuie să folosească și fondurile proprii. Am fost neplăcut surprinsă pentru ecoul acelei simulări care a avut loc alaltăieri la aeroport și cu vehemență resping ideea că a fost vina Consiliului Județean, că la capătul pistei nu este sursă de apă, este absolut treaba managerului aeroportului unde așează sursa de apă, consider că este o mare deficiență din partea managementului aeroportului că nu ne-a anunțat din timp pentru a putea aloca sume pentru că dacă există la 2000 de m față de intrarea la aeroport poate fi trasă conductă, nu este nici un impediment, exista debit de apă asigurat, atunci când s-au făcut investiții anterior și chiar și anul trecut când din 23 miliarde s-a făcut sistemul informatizat de intrare în parcare, iar managerul trebuia să drămuiască banii și să vadă prioritățile.

        D-l consilier Suciu: Nu visam să avem prea multe avioane. Dar acum la aniversarea de 70 de ani a venit Wizairul cu promisiunea de 100.000 pasageri, a venit Blue Air care va opera din 29 octombrie la Valencia, unde au făcut o prospectare de piață pentru a vedea dacă sunt pasageri suficienți, este Malev-ul, este Carpatair-ul, sunt și alte firme și mă bucură foarte mult că în ultima perioadă colaborarea Consiliul Județean – Aeroport s-a îmbunătățit extraordinar de mult chiar și cu acele mici deficiențe pe care le-a menționat doamna președinte. Deficiențe sunt și la Consiliul Județean eu aceste 3 proiecte de azi și încă o problemă de buget le-am studiat și în comisie și după comisie, dar este o persoană la serviciul de investiții, doamna Carmen Pătran, care trebuia să spună la direcția de investiții despre această deficiență.

        D-na președinte Lokodi: Dar doamna Pătran nu răspunde de bugetul aeroportului.

        D-l consilier Suciu: Eu vreau să vă spun un lucru, că nu trebuie să vedem doar greșelile altora că sunt și la noi și se pot număra, eu cred că merită să avem un om care să răspundă de relația dintre Consiliul Județean și aeroport și prin el să se deruleze toate lucrările.

        D-l consilier Balogh: Azi aeroportul îndeplinește acea funcție pentru care a fost construit. Probabil că într-un an sau doi nu va mai îndeplini această funcție, eu vreau să pun o întrebare domnului Bățagă, dacă din fondurile de dezvoltare europene, la capitolul dezvoltarea infrastructurii ș.a.m.d., se poate face un proiect pentru dezvoltarea aeroportului, pentru că peste un an jumătate – doi, acest aeroport nu va mai putea să își îndeplinească funcția. Eu propun domnului manager să ia legătura cu D.D.R.I.E și să gândească împreună un proiect, așa cum s-au gândit pentru executarea acestei nișe. E bine să gândești în viitor și să faci ceva care și peste 10 – 15 ani să fie viabil.

        D-l consilier Radu: Consiliul Județean a investit an de an sume importante în acest aeroport. Eu aș vrea să îl rog pe domnul director să ne spună dacă pe semestru I al acestui an bilanțul economic este pozitiv sau negativ.

        D-l director Runcan: Pot să vă spun că la nivelul anului 2005 gradul de acoperire a fost de aproximativ 22% pe tot anul, în momentul de față, pe primul semestru a crescut la 36%.

        D-na președinte Lokodi: Deci bilanțul este pozitiv, în condițiile în care noi am stabilit niște taxe mult mai mici pentru operatori pentru primii 6 luni, decât erau prevăzute și sunt convinsă că aeroportul va înregistra o creștere din moment ce după 6 luni sau la sfârșitul acestui an se va reveni la taxele normale, atunci și veniturile proprii vor crește. Domnilor consilieri ne preocupă în mod deosebit modul în care am putea dezvolta în continuare aeroportul, pentru asta domnul director Bățagă urmărește toate proiectele lansate, dar este nevoie ca la nivel național să fie un proiect pentru dezvoltarea infrastructurii aeroportuare.

        D-l director Bățagă: Doresc să informez plenul Consiliului Județean că la nivel regional e în fază de finalizare Programul operațional regional, respectiv portofoliul de proiecte anexat acestui program tocmai în vederea clarificării aspectelor legate de accesarea fondurilor structurale. Unul din aceste  proiecte ale Consiliului județean este și cel care vizează modernizarea aeroportului. Deci există un asemenea proiect care este materializat printr-un studiu de fezabilitate.

        D-na președinte Lokodi: Eu aș vrea să vă întreb dacă materialul care s-a pregătit pentru programul operațional regional este pe site-ul nostru pentru a putea fi studiat.

        D-l director Bățagă: Da, pe site-ul Consiliului Județean există, tocmai supus dezbaterii publice, varianta de lucru a programului de dezvoltare al județului Mureș pe perioada 2007 – 2013, însoțit de portofoliul de proiecte. Avem rugămintea să accesați site-ul Consiliului Județean și e foarte bine – venită orice intervenție.

        D-l vicepreședinte Frătean: Fondurile structurale au o direcție de acordare absolut racordată la aceste programe de dezvoltare, programe operaționale, care fac parte din programul regional, din programul național și din capitolele de aderare la U.E. Trebuie privite foarte serios, pentru că dacă proiectele nu fac parte din acest portofoliu, nu vor intra la finanțare și de aceea ceea ce a spus domnul director eu întăresc, veți vedea că în acest portofoliu de proiecte în diverse grade de maturare avem deja proiecte propuse, analizate pe oportunități, analize tehnice de peste 550 milioane euro. E clar că nevoia de finanțare e între 4 – 5 miliarde de euro pe 13 ani, dar iată că numai pe 2007 avem pregătiți 550 milioane euro, iar dacă extindem programul SAMTID prin masterplanul care se va realiza, dacă finalizăm toată concepția pe reabilitarea drumurilor, vom ajunge în anul 2007 la analize făcute pe cerere de finanțare de aproape 1 miliard de euro. Este foarte bine să aveți o contribuție vis a vis de priorități, pentru că acești bani nu vor fi. Să nu ne imaginăm că dacă județul Mureș cere 550 de milioane începând cu 2007, pe 3 ani de zile, o să îi și primim. Pe primii 3 ani Regiunea 7 CENTRU are alocați 540 milioane euro, toată regiunea. Întăresc rugămintea domnului Bățagă de a analiza, de a corecta prioritățile de așa manieră încât să fim mai bine pregătiți decât suntem.

 

         Art.1  Se aprobă cu 31 de voturi „ pentru” 1 nu a votat ( Țintoșan)  fiind 3 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza)

 

         Art.2.  Se aprobă cu 31 de voturi „ pentru” 1 nu a votat ( Țintoșan)  fiind 3 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza)

 

În întregime hotărârea se aprobă cu 31 de voturi „ pentru” 1 nu a votat ( Țintoșan)  fiind 3 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza)

 

5. Proiect de hotărâre privind completarea Programului de transport județean, pentru anii 2005-2008, cu traseul Tîrgu Mureș – Aeroportul „Transilvania Tîrgu Mureș”

 

        D-na președinte Lokodi: Proiectul conține trei articole, nu cred că este nevoie să mai accentuez importanța acestui proiect.

 

Art.1  Se aprobă cu 31 de voturi „ pentru” 1 nu a votat ( Țintoșan)  fiind 3 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza)

 

         Art.2.  Se aprobă cu 31 de voturi „ pentru” 1 nu a votat ( Țintoșan)  fiind 3 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza)

 

         Art.3.  Se aprobă cu 31 de voturi „ pentru”, 1 nu a votat ( Țintoșan)  fiind 3 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza)

 

În întregime hotărârea se aprobă cu 31 de voturi „ pentru” 1 nu a votat ( Țintoșan)  fiind 3 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza)

 

 

6. Proiect de hotărâre privind garantarea unui împrumut care va fi contractat de R.A. Aeroportul „Transilvania -Tîrgu Mureș”

 

        D-na președinte Lokodi: Cunoașteți, am discutat, este nevoie ca aeroportul să contracteze un împrumut pentru a putea achiziționa acele echipamente strict necesare pentru funcționare, o mașină pentru PSI, o scară pentru a asigura fluxul pasagerilor către avioanele mari, un start - air și celelalte solicitări din expunerea de motive.

 

Art.1  Se aprobă cu 29 de voturi „ pentru”, 1 abținere (Tatar), 2 nu au votat (Țintoșan, Pokorny)  fiind 3 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza)

 

         Art.2.  Se aprobă cu 29 de voturi „ pentru”, 1 abținere ( Tatar), 2 nu au votat (Lazăr, Țintoșan)  fiind 3 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza)

 

În întregime hotărârea se aprobă cu 30 de voturi „ pentru”, 1 aținere ( Tatar), 1 nu a votat ( Țintoșan)  fiind 3 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza)

 

 

Ordinea de zi

 

 

1. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului Consiliului Județean și a nivelelor de echilibrare a bugetelor locale ale unităților administrativ-teritoriale pe anul 2006

 

        D-na președinte Lokodi: Acest proiect a fost dezbătut de comisii, comisia economico - financiară a dat avizul fără obiecțiuni, dar cu anumite modificări, acele modificări solicitate de comisie au fost avute în vedere. În ceea ce privește suma de 350 milioane pentru un studiu de fezabilitate la „Pediatrie 1„ s-a rectificat, s-a luat de la drumuri și s-a alocat. În ceea ce privește solicitarea unei sportive care în luna septembrie pleacă la campionatele mondiale, personal am luat legătura cu dl profesor, el mi-a spus că până vineri îmi va comunica suma pe care o vor primi de la Federația Română de Sport precum și de la Clubul Sportiv, pentru ca diferența, prin sprijinul Consiliului Județean să fie acoperită, având în vedere că noi am stabilit un principiu, o să încercăm împreună să găsim metoda de acoperire a necesarului pentru ca această tânără să poată participa la campionatele mondiale.

        D-l consilier Szalkay: După cum ați văzut prin studierea materialelor avem o rectificare pozitivă de 33,6 miliarde lei, sursele pentru aceste rectificări provin 19.3 miliarde din TVA, pentru învățământ preuniversitar, după cum ați văzut aceste sume de 19 miliarde reprezintă sporuri restante din 2000-2004 pentru profesorii din învățământul preuniversitar, dar această sumă nu acoperă decât 14 % din necesar. În acest fel s-a acordat procentual la fiecare centru de învățământ, din aceste sume. Alte surse provin din sumele încasate în plus din 22% „taxe și impozite”, acestea reprezintă 5,2 miliarde și sunt destinate rectificării bugetelor la comune,  dar o să vedeți din anexe. O altă sumă, până la 33 miliarde reprezintă 8,4 miliarde și sunt repartizate conform anexelor. Revin la această propunere a mea, Andrei Simon va reprezenta județul nostru la campionatul mondial de lupte libere ce va avea loc în Guatemala la începutul lunii viitoare și într-adevăr încălcăm un principiu dar cred că recunoașteți cu toții că participarea la un eveniment de o astfel de anvergură nu poate fi proiectat. Noi trebuie să fim mândri că orașul nostru care este într-o groapa ecologică din punct de vedere sportiv, are un reprezentant la un campionat de asemenea anvergură și cred că ar trebui să fie această sumă minimă de 50 milioane, pe care vă rog să o votați, pentru că este o sumă infimă la buget.

        D-na președinte Lokodi: Eu am promis că rezolv în afara modificării bugetului această problemă a tinerei sportive. Dacă îmi dați crezare vă rog să lăsați bugetul în forma care este rectificat. Da, mai avem o sumă în rezervă pe care comisia sportivă care a acordat sumele pe proiecte conform legii, a lăsat-o în rezervă, pentru premierea sportivilor care vor lua câte un loc, doi, la sfârșitul anului, să lăsăm suma așa cum a decis comisia, iar Consiliul Județean, prin executivul său, va sprijini tânăra să aibă suma necesară pentru a pleca la campionatele mondiale. Dacă va fi nevoie de rectificare de buget vom veni în fața dvs în septembrie și vom supune aprobării dvs. Nu e bine ca o hotărâre luată de noi să fie răsturnată, pentru că lasă loc de comentarii din partea acelor fundații care au depus proiecte și nu au câștigat.

        D-l consilier Benedek: Eu, fiind de bună credință vreau să cred că se va găsi suma necesară și se va susține financiar această sportivă. Eu pledez pentru a face excepții ca să întărim regula. Acest principiu de comisii despre care am discutat atât de vehement, am pus problema că vor fi excepții care vor trebui rezolvate. Și iată excepția. Și regulamentele pe care noi le-am făcut, noi avem dreptul de a le modifica. Știu ce înseamnă să ajungi campion național, cunosc cât este de greu să te duci să te lupți în numele țării și atunci vă rog frumos și chiar un coleg al nostru a cerut vot nominal. Deci eu cer să votăm și să vedem dacă este bine reprezentat financiar și susținut sportul mureșean și cine nu vrea. Vă rog ca la anul să rediscutăm și să facem ca aceste excepții să devină o regulă.

        D-l consilier Tatar: Comisia sportivă a lăsat aceste fonduri tocmai  pentru astfel de cazuri. În fiecare toamnă se face o rectificare de buget, iar de obicei sportivii primeau sumele doar prin decembrie, numai după rezultatele cumulate pe parcursul anului. Această rezervă se poate folosi pentru aceste excepții, iar la rectificarea de buget, în funcție de numărul de sportivi premiați, putem acorda o sumă cu care nu încălcăm regula.

        D-na președinte Lokodi: Nu înțeleg, vă rog să fiți mai explicit. Eu am înțeles că atunci când ați lăsat acești 50 milioane de lei…

        D-l consilier Tatar: Nu am lăsat 50 milioane, cine v-a spus așa ceva?

        D-na președinte Lokodi: Atunci dați-mi voie să vă întreb: eu am înțeles că lăsați o rezervă pentru premierea sportivilor la sfârșitul anului, am mai înțeles că toate comisiile și aici, noi, am votat, că se lansează un concurs de proiecte, că sumele cu care conform legii, se sprijină O.N.G-urile sunt pe bază de proiecte, în momentul de față este vorba de o instituție care nu este ONG, nu știu dacă acest club sportiv îndeplinește acele criterii stabilite de dvs, nu cunosc dacă acest club îndeplinește condițiile financiare și dacă în urma punctajului obținea sau nu banii pentru acest proiect. A face tocmai din partea fracțiunii UDMR un semn de întrebare după ce eu am promis un lucru, mă doare. Semn de întrebare în sensul că după ce ați impus anumite principii, acum să se răstoarne, să se dea 50 milioane acestei sportive fără îndeplinirea condițiilor, când eu am zis că ne obligăm noi, executivul, să rezolvăm problema. Vă mulțumesc domnilor, dar mă doare. Dacă doriți să reveniți asupra votului, vă rog să o faceți întemeiat, pe temei legal, nu pe sentimente.

        D-l consilier Tatar: Cer scuze, nu m-ați înțeles, eu spuneam tocmai acest lucru că acest fond rămas este la dispoziția administrativului, se pot folosi, iar pentru premierea sportivilor se va rectifica bugetul. Exact asta ați spus și dvs.

        D-na președinte Lokodi: Deci nu este nevoie de rectificarea bugetului. Dacă în septembrie după ce vine domnul Korosi și zice are nevoie de 20 de milioane, din această rezervă putem să îi dăm. Dacă zice că are nevoie de 60 milioane, vedem de unde îi dăm.

        D-l consilier Socotar: eu am vrut să intervin, procedural, spunând că dacă există pentru sport, iar noi îi dăm de acolo, nu trebuie făcută rectificare de buget. Este o problemă de orientare a banilor alocați pentru sport.

        D-l consilier Giurgea: Rectificarea de buget a stârnit multe discuții, este mică, principial vreau să vă rog foarte mult să nu se mai bată în cuie propunerea de rectificare din partea executivului, ci să fie una care să fie bătută în cuie la comisie, nu înainte. Aș vrea să mai spun că sunt de acord cu oamenii care fac proiecte, am îndrumat primarii să facă proiecte pentru că fără proiecte nu au șanse. Vis-à-vis  de proiectele SAPARD noi am înțeles și am și lăsat o mică excepție pe Sărmaș, așa cum ați propus alocarea de fonduri pentru co-finanțarea proiectelor SAPARD. Dar vreau să vă spun că o facem a doua oară și sunt foarte multe primării care nu au bani și dacă mergem tot pe această formulă de co-finanțare și banii fiind tot așa puțini vreau să vă spun că celelalte unități administrativ – teritoriale vor avea de suferit pentru că nu le dăm bani. Aș vrea să întreb punctual la această rectificare: există această activitate de SALVAMONT, să îmi spună și mie cineva din executiv cu ce anume se ocupă efectiv, ce personal are, eu i-am văzut de multe ori în zona Răstoliței și, dacă vreți, ce rezultate au avut pe această linie. Dacă se poate acum, pe scurt sau să facă obiectul unei viitoare informări.

        Închei prin a spune: haideți să vedem cum putem face și pe ce căi să aducem mai mulți bani spre Consiliul Județean, pentru că în această formulă avem mari probleme. Primăriile nu se pot descurca și noi nu avem de unde le da.

        D-l vicepreședinte Frătean: Vis-à-vis  de co-finanțarea SAPARD. Dacă vă uitați, este vorba de 10 comune care au avut proiecte SAPARD  în cadrul celor 38 de proiecte, din care doar 8 au prins finanțare, pentru că s-au terminat banii la SAPARD. Restul de 30 au rămas proiecte eligibile. Valoarea acestor 10 proiecte este de aproximativ 10 milioane euro. Odată cu inundațiile de anul trecut, Comisia Europeană împreună cu Guvernul României a stabilit reactivarea unor fonduri din SAPARD cu adresabilitate către acele localități care au suferit de pe urma inundațiilor de anul trecut, mai ales dacă au proiecte legate de infrastructură. O excepție de la funcționalitatea SAPARD-ului este că aceste localități să plătească proiectul tehnic. Aceste comune nu aveau nici o șansă să plătească pentru că în medie un proiect tehnic costă 1 miliard de lei. În consecință, am fost puși în situația următoare: aducem 10 milioane de euro în județul Mureș pentru 10 localități care să le rezolve apă, canal și drumuri dând 60 - 70% din valoarea proiectului tehnic, dar dânșii să se descurce cu diferența, sau nu îi ajutăm și pierd aceste programe. Acesta a fost motivul pentru care a fost singurul proiect de co-finanțare apărut în această rectificare destul de subțire, restul mergând la dispoziția consiliilor locale pentru rezolvarea unor nevoi deosebite. Eu mă bucur de discuțiile care au avut loc  în cadrul comisiilor de buget, au fost două ședințe de comisie, la prima amânându-se o propunere de rectificare, la a doua s-a dezbătut să continuăm, chiar dacă vor mai fi eventuale dispute.

        D-l consilier Benedek: Suma care se propune a se folosi de la comisia de sport când va trebui să fie reîntregită, nu tot rectificare se cheamă? Și dacă este tot rectificare, atunci vă rog să îmi respectați amendamentul și să se supună la vot nominal.

        D-l secretar Togănel: La începutul anului în cadrul bugetului, Consiliul Județean a stabilit suma care se cheltuiește pentru sport, prin concurs de proiecte.

        D-na președinte Lokodi: Au rămas 50 milioane. Întrebarea este poate executivul poate dispune de cheltuirea acestei sume? Mai este nevoie de rectificare?

        D-l secretar Togănel: Suma rămasă necheltuită de la proiecte revine ca venit la buget și devine o sursă de finanțare pentru alte activități.

        D-na președinte Lokodi: Dar suma există în momentul de față, nu este cheltuită, este în bugetul nostru.

        D-l secretar Togănel: Dar concursul de proiecte s-a organizat practic și nu se mai poate cheltui această sumă legal.

        D-na președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Vă rog frumos să fiți atent, a fost o sumă, comisia a stabilit pe proiecte, a rămas o sumă de 50 milioane de lei și această sumă se va folosi pentru premiere sau evenimente neprevăzute. Suma există în buget, de ce să facem rectificare?

        D-l secretar Togănel: Conform legislației în vigoare, după organizarea concursului de proiecte, suma necheltuită revine la veniturile bugetului.

D-na președinte Lokodi: Atunci rămâne în buget chiar dacă comisia a stabilit că se poate cheltui. Domnilor, pentru mine este clar, nu se pot cheltui acești bani decât pe proiecte, concursul de proiecte s-a terminat, legiuitorul a zis 30 de zile de la adoptarea  bugetului Consiliului Județean, 30 de zile stă ghidul pentru fiecare domeniu pe site. După 30 de zile se depun alte proiecte,  care se adună, se analizează, se decide punctajul, și ați ales proiectele deși a fost vorba că ne oprim. Nu vă supărați facem ca și anul trecut cu acel festival rock. Fără să fie cererea înregistrată, fără să fie dezbătută în comisia de buget, cineva a introdus această modificare a bugetului și fără nici un înscris s-a votat să se dea 50 de milioane de lei. Eu vă dovedesc ca această cerere a fost înregistrată și depusă în data de 25 iulie, la 3 zile după ce în comisie s-a votat faptul că se vor da banii.  Încă  o dată repetăm ceea ce am stabilit că nu vom mai face, și asta din ambiția unor persoane. Deci, eu supun la vot domnilor, dacă doriți să reveniți, nu mai discutăm, eu supun la vot. Faptul că doriți să reveniți la o hotărârea luată de dumneavoastră privind sprijinirea proiectelor și sunteți de acord cu modificarea bugetului. Dacă sunteți de acord cu modificarea bugetului, pentru că practic, aceste 50 de milioane de lei au rămas în bugetul consiliului județean la dispoziția dvs. Sunteți de acord cu modificarea bugetului ?

D-l consilier Giurgea: Dumneavoastră ați spus că alocați acești bani din altă parte. Ați spus sau nu ? Dacă ați spus că îi alocați, faceți acest lucru iar noi vom urmări acest lucru și haideți să trecem mai departe.

D-l consilier Mora: La început ați spus că în cazul acestei sportive, cele 50 de milioane de lei le veți rezolva pe alte căi și nu din bugetul Consiliului județean.

D-na președinte Lokodi: M-am gândit la sponsorizări.

D-l consilier Mora: Și eu mă gândesc că le veți lua din fonduri private. Nu înțeleg de ce ne certăm pe tema aceasta. Practic sponsorizarea sportivei este rezolvată, stimate coleg, și nu din banii consiliului pentru că nici eu nu sunt de acord. Vreau să vă aduc aminte că anul trecut când am luat decizia de a împărți banii pe criterii și pe proceduri, la fiecare ședință aveam discuții interminabile pe proiecte intrate pe ușa din dos și am hotărât să tăiem această cale de acces a proiectelor ca să creăm o competiție și un acces normal, democratic pentru toți cei care depun proiecte pe bază de concurs, punctaje și criterii. Am terminat acea sesiune și este incorect să mai alocăm acum bani la unii sau la alții pentru că dacă e așa atunci și eu am vreo trei proiecte și trei cunoștințe pe care pot să le aduc pentru finanțare. Și colegul meu, d-l consilier Lazăr are la Reghin un campion mondial en-titre și nu național, care vrea și el bani de sponsorizare pentru diferite deplasări și atunci această poveste nu se mai termină niciodată. Deci să nu ne încălcăm principiile și să rămânem la ceea ce am hotărât anul trecut și facem selecție de oferte, iar problema sportivei este rezolvată prin angajamentul doamnei președinte pe alte fonduri private. Deci eu asta am înțeles din toată discuția de aici. Vă mulțumesc.

D-na președinte Lokodi: Dați-mi voie să supun la vot bugetul așa cum este el propus. Deci, prima dată și vă rog frumos să fiți atenți. Supun la vot dacă doriți să se rectifice bugetul și cu aceste 50 de milioane de lei. Cine este pentru rectificarea bugetului propus cu acele 50 de milioane de lei. Aceștia sunt în buget dar nu au destinația pentru această tânără. Modificarea propusă de Szalkay  să dăm 50 de milioane de lei pentru această tânără sportivă. Deci, cine este pentru?

 

Propunerea a fost respinsă cu 10 voturi „pentru” ( Amza, Bözödi, Diaconescu, Lădariu, Pokorny, Radu, Suciu, Szalkay, Șopterean, Benedek), 18 „împotriv㔠(Lokodi, Frătean, Toșa, Balogh, Ban, Boloș, Bartha, Chiorean, Iacob, Kakasi, Lazăr, Magyarosi, Mora, Popa, Simon, Szabo, Țintoșan, Venczi) , 2 abțineri ( Socotar, Veress) 1 nu a votat ( Giurgea), 4 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Tatar)

 

Deci, fiind vorba despre o modificare a bugetului nu a trecut.

Să trecem mai departe la votarea bugetului, a proiectului de hotărâre cu promisiunea mea făcută în mod public.  Dacă trebuie din banii mei, eu care nu dispun de miliarde de lei pentru diferite proiecte, voi da acestei tinere bani pentru a putea pleca la campionat. Vă mulțumesc.

 

Art.1  Se aprobă cu 30 de voturi „ pentru”, 1 abținere ( Benedek), fiind 4 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Tatar)

 

         Art.2.  Se aprobă cu 30 de voturi „ pentru” , 1 abținere ( Benedek), fiind 4 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Tatar)

 

Art.3. Se aprobă cu 30 de voturi „ pentru” , 1 abținere ( Benedek), fiind 4 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Tatar)

 

Art.4.           Se aprobă cu 28 de voturi „ pentru” , 1 abținere ( Benedek),  2 nu au votat (Kakasi, Szalkay) fiind 4 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Tatar)

 

Art.5. Se aprobă cu 29 de voturi „ pentru” , 1 abținere ( Benedek), 1 nu a votat (Kakasi)  fiind 4 absenți (Kardos,  Sămărghițan, Groza, Tatar)

 

Art.6. Se aprobă cu 29 de voturi „ pentru” , 1 abținere ( Benedek), 1 nu a votat (Kakasi)  fiind 4 absenți (Kardos,  Sămărghițan, Groza, Tatar)

 

Art.7. Se aprobă cu 30 de voturi „ pentru” , 1 abținere ( Benedek),   fiind 4 absenți (Kardos,  Sămărghițan, Groza, Tatar)

 

Art.8 Se aprobă cu 30 de voturi „ pentru” , 1 abținere ( Benedek),   fiind 4 absenți (Kardos,  Sămărghițan, Groza, Tatar)

 

Art.9. Se aprobă cu 29 de voturi „ pentru” , 2 abțineri ( Benedek, Szalkay),   fiind 4 absenți (Kardos,  Sămărghițan, Groza, Tatar)

 

Art.10 Se aprobă cu 30 de voturi „ pentru” , 1 abținere ( Benedek),   fiind 4 absenți (Kardos,  Sămărghițan, Groza, Tatar)

 

În întregime hotărârea se aprobă cu 29 de voturi „ pentru”, 2 abțineri ( Benedek, Szalkay),  fiind 4 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Tatar)

 

D-na președinte Lokodi: Și încă o dată domnilor consilieri și cei care nu se simt vizați vă cer iertare și rog în mod insistent nu mai aduceți pe ușa din dos solicitări și să vă obligați numai la ce simțiți că sunteți în stare să îndepliniți.

 

 

2. Proiect de hotărâre privind impozitele și taxele locale pe anul 2007.

 

D-na președinte Lokodi: Acest proiect a fost avizat favorabil de Comisia de buget, de Comisia juridică. Se majorează cu procentul de indexare.

 

Art.1. Se aprobă cu 28 de voturi „ pentru” , 1 nu a votat ( Venczi),   fiind 6 absenți (Kardos,  Sămărghițan, Groza, Tatar, Benedek, Simon)

 

Art.2. Se aprobă cu 28 de voturi „ pentru” , 1 nu a votat ( Venczi),   fiind 6 absenți (Kardos,  Sămărghițan, Groza, Tatar, Benedek, Simon)

 

Art.3. Se aprobă cu 26 de voturi „ pentru” , 3 nu au votat ( Venczi, Kakasi, Szalkay),   fiind 6 absenți (Kardos,  Sămărghițan, Groza, Tatar, Benedek, Simon)

 

Art.4. Se aprobă cu 28 de voturi „ pentru” , 1 nu a votat ( Venczi),   fiind 6 absenți (Kardos,  Sămărghițan, Groza, Tatar, Benedek, Simon)

 

În întregime hotărârea se aprobă cu  28 de voturi „ pentru” , 1 nu a votat ( Venczi),   fiind 6 absenți (Kardos,  Sămărghițan, Groza, Tatar, Benedek, Simon)

 

 

3. Proiect de hotărâre privind actualizarea la inflație a unor tarife la instituțiile de cultură pe anul 2006

 

        D-na președinte Lokodi: Avem avize favorabile de la Comisia economică, cea juridică și cea culturală. Au fost făcute acele modificări pe care dvs. le-ați propus cu privire la militari și la persoanele vârstnice.

 

Art.1. Se aprobă cu 28 de voturi „ pentru” , 1 nu a votat ( Venczi),   fiind 6 absenți (Kardos,  Sămărghițan, Groza, Tatar, Benedek, Simon)

 

Art.2. Se aprobă cu 28 de voturi „ pentru” , 1 nu a votat ( Venczi),   fiind 6 absenți (Kardos,  Sămărghițan, Groza, Tatar, Benedek, Simon)

 

Hotărârea în întregime: Se aprobă cu 28 de voturi „ pentru” , 1 nu a votat ( Venczi),   fiind 6 absenți (Kardos,  Sămărghițan, Groza, Tatar, Benedek, Simon)

 

 

4. Proiect de hotărâre privind stabilirea nivelului contribuțiilor comunităților locale la finanțarea activității de protecție a copiilor instituționalizați și a celor cu deficiențe, pe anul 2006

 

        D-na președinte Lokodi: De asemenea, acest proiect a fost avizat de comisiile: financiară, juridică, servicii și de cea social-culturală. El privește suma necesară pentru întreținerea copiiilor instituționalizați în regim de internări la instituții, în case PIN, la centre de copii, precum și cei care sunt în școlile speciale din județul Mureș.

       

Art.1. Se aprobă cu 28 de voturi „ pentru” , 1 nu a votat ( Venczi),   fiind 6 absenți (Kardos,  Sămărghițan, Groza, Tatar, Benedek, Simon)

 

Art.2. Se aprobă cu 28 de voturi „ pentru” , 1 nu a votat ( Venczi),   fiind 6 absenți (Kardos,  Sămărghițan, Groza, Tatar, Benedek, Simon)

 

Art.3. Se aprobă cu 25 de voturi „ pentru” , 4 nu au votat ( Amza, Pokorny, Suciu, Venczi),   fiind 6 absenți (Kardos,  Sămărghițan, Groza, Tatar, Benedek, Simon)

 

Se aprobă  în întregime hotărârea cu 28 de voturi „ pentru” , 1 nu a votat ( Venczi),   fiind 6 absenți (Kardos,  Sămărghițan, Groza, Tatar, Benedek, Simon)

 

 

 

5. Proiect de hotărâre privind concesionarea serviciului social Centrul de zi „Perseverența”

 

D-na președinte Lokodi: Acest proiect privește aprobarea încheierii contractului pentru acordare de servicii sociale între Direcția Generală pentru  Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului și Fundația „Alpha Transilvană”. Acest proiect este unul dintre motivele pentru care d-l Johnatan Scheele a fost încântat de modul în care Consiliu Județean Mureș lucrează împreună cu asociațiile și fundațiile, deci cu partea civilă, pe asistență socială. Proiectul a fost avizat de comisiile: financiară, juridică, servicii și înseamnă externalizarea activității de la Centrul de zi „Perseverența”. Specialiștii de la "Alpha Transilvană" sunt foarte bine pregătiți și cu rezultate deosebite în activitatea pe care o desfășoară.

D-l consilier Pokorny: Vă mulțumesc. Stimată doamnă președinte, stimați colegi, stimați invitați. Eu din prima clipă am fost unul dintre coordonatorii acestui proiect și mă bucur că este pe cale de a se realiza. Cu toate acestea la contract am avut și la ultima discuție o observație și vin în fața dvs. cu o propunere de modificare, un amendament la punctul nr.9. la "Obligațiile furnizorului". La punctul 9.5 scrie că se obligă să păstreze neschimbat pe o perioadă de minim 6 luni numărul personalului preluat. Eu consider și cred că sunteți cu toții în asentimentul meu că una din sarcinile noastre este să păstrăm locurile de muncă pe cât este posibil, ba mai mult să creăm noi locuri de muncă. În acest caz fiind vorba de lucrul cu oamenii, nu este vorba de o uzină, de un aparat mai performant care ar permite reducerea personalului, ci este vorba de munca de la om la om. În concluzie, eu propun să păstrăm personalul pe durata  contractului și nu pe 6 luni cum se prevede. Deci propun să modificăm în acest sens punctul 9.

D-na președinte Lokodi: Dar dvs în discuții ați accentuat să se mențină numărul personalului și nu personalul.

        D-l consilier Pokorny: Numărul personalului. Conform Codului Muncii toată lumea se poate elimina. Este vorba de persoanele care lucrează cinstit, de familiile fiecăruia.

        D-na președinte Lokodi: V-aș ruga frumos să operați în contract să se mențină numărul personalului ceea ce nu înseamnă că nu se poate atinge de cei care eventual nu sunt calificați. Este vorba de numărul personalului.

        D-l consilier Socotar. Mulțumesc. După cum a spus și colegul Pokorny a fost discutat mult acest proiect de hotărâre în Colegiul director al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului Mureș și eu am fost printre susținătorii acestei idei și este prima dată când DGASPC și noi Consiliul Județean externalizăm un serviciu social. Și eu cred că am ales partenerul cel  mai potrivit pentru a face acest prim pas, deci pentru a face pionierat, respectiv în persoana Fundația Alpha Transilvană care, după cum a spus și d-na președinte a fost apreciată de d-l Scheele. Referitor la contract și la cele spuse de colegul Pokorny sunt în principiu de acord cu ce s-a spus acolo, nefiind o problemă să se păstreze posturile, mai ales că prima durată a contractului fiind 31 decembrie, deci cam tot 6 luni, urmând bineînțeles ca această perioadă să fie prelungită în condițiile legii. În schimb, chiar dacă pe noi ne interesează în mare măsură tot ce se întâmplă cu personalul care încă este angajatul Consiliului Județean și care în curând va trece la acest ONG nu trebuie să scăpăm din vedere că unul din motivele principale pentru care noi facem această externalizare este faptul că avem promisiunea și angajamentul fundației că încadrându-se în aceleași cheltuieli va face o activitate mai eficientă și  mai diversificată. Sigur că s-ar putea ca ei să aibă nevoie de un mic spațiu de manevră referitor la personal, dar fundația și noi urmărim de fapt interesele asistatului și apoi cele ale personalului. Nu cred că este o problemă deosebită dar trebuie să avem o atitudine puțin flexibilă dacă fundația va veni cu propuneri de îmbunătățire a activității.

        D-na președinte Lokodi: Să trecem la votarea proiectului de hotărâre pe articole.

 

Art.1. Se aprobă cu 28 de voturi „ pentru” , 1 nu a votat ( Szalkay),   fiind 6 absenți (Kardos,  Sămărghițan, Groza, Tatar, Benedek, Simon)

 

Art.2. Se aprobă cu 26 de voturi „ pentru” , 1 „împotriv㔠( Popa Dragoș),  2 nu au votat (Lokodi, Szalkay),  fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Tatar, Benedek, Simon)

 

Art.3. Se aprobă cu 28 de voturi „ pentru” , 1 nu a votat ( Szalkay),   fiind 6 absenți (Kardos,  Sămărghițan, Groza, Tatar, Benedek, Simon)

 

Se aprobă în întregime hotărârea cu  28 de voturi „ pentru” , 1 nu a votat ( Szalkay),   fiind 6 absenți (Kardos,  Sămărghițan, Groza, Tatar, Benedek, Simon)

 

 

6. Proiect de hotărâre privind modificarea structurii organizatorice și a statului de funcții ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș

 

D-na președinte Lokodi: Acest proiect privește structura organizatorică și statul de funcții al DGASPC Mureș. În cadrul aceluiași număr pentru îmbunătățirea activității, din posturile de funcționari publici și din alte posturi care au putut fi eliberate, DGASPM a hotărât să-și schimbe structura organizatorică și statul de funcții și să mărească numărul de asistenți maternali profesioniști. Credem că și acest pas este pentru îmbunătățirea creșterii copiiilor în familii cu părinți asistenți profesioniști.

D-l consilier Giurgea: Nu vreau să se înțeleagă greșit. Sigur că eu am mai luat cuvântul și în alte dăți cu privire la activitatea DGASPC Mureș, dar aș vrea să atenționez foarte serios colegii din consiliul județean, și încă o dată repet, să nu se înțeleagă greșit că am ceva cu acești năpăstuiți ai sorții, dar peste câțiva ani dacă mergem în acest ritm, Consiliul județean poate că se va numi Consiliul județean de asistență socială și protecția copilului. Foarte mulți bani se cheltuiesc aici. Este lăudabil și noi suntem încântați de aprecierile lui Johnatan Scheele și suntem încântați și de alte aprecieri, dar trebuie să vedem c la noi, în cadrul județului Mureș sau la această DGASPC Mureș din informații avute, vin se pare, și dacă este greșit rog să fiu corectat de către executiv, vin tot mai mulți copii și din afara județului pe care noi trebuie să îi întreținem. Am spus și în legislatura trecută faptul că noi ar trebui să putem reglementa acest lucru, și anume ca aceste cheltuieli cu persoanele din afara județului, să fie recuperate de la județul de unde provin. Aș ruga ca noi toți să fim atenți și la acest aspect, și să eficientizăm activitatea pentru că încă sunt carențe. Într-o ședință, în urmă s-a ridicat un aspect deosebit de nociv activității de acolo, dar și pentru noi ca oameni vis-à-vis  de modul cum s-au achiziționat diferite produse alimentare și prețul de achiziționare. Am solicitat atunci un control de la Curtea de Conturi care a efectuat dar în urma acestuia au fost sancționați cu câteva zeci de  milioane de lei, tot cei care noi îi vizam ca vinovați, adică conducerea actuală. Iar cel care era vizat și a făcut și obiectul votului, făcând lobby pe la fiecare dintre noi, nu are nici o problemă, ba mai mult face valuri în această unitate, aducând afronturi, acuze și fel de fel de impietăți la buna desfășurare a activității executivului. Este vorba de Marius Cătană. Aș vrea să mi se spună, cum nu mi s-a spus la punctul trecut vis-à-vis  de Salvamont, care este statutul lui Cătană în această direcție și să-i transmit într-o mod prietenesc să se mai liniștească vis-à-vis   de aceste activități subversive cum spun cei de acolo.

D-na președinte Lokodi: Înainte să dau cuvântul dați-mi voie să repar o omisiune a mea. Așa cum bine știți la Salvamont, dvs. ați votat 3 posturi: un contabil, persoana care conduce serviciul și încă o persoană care se ocupă de diverse activități din teritoriu. Pe lângă aceste trei persoane mai lucrează și voluntari în raport de gravitatea faptelor sesizate prin dispeceratul 112 pentru că lucrează cu d-l dr. Arafat și intră în acțiune ori de câte ori sunt solicitați. Ca activități importante au două secții: una pe Valea Mureșului unde i-ați văzut, precum și în zona Stațiunii balneare Sovata. În timpul verii, acum când turiștii sunt în munți, activitatea lor e fierbinte. Au fost apreciați au trecut prin câteva examene la nivel național, au primit o ambulanță de la salvamontiștii din Elveția. Ca activități importante: au participat alături de Dr. Arafat pentru că numai ei puteau ajunge la o mamă gravidă care era sus în munți și a intrat în travaliu, nefiind acolo nici un medic și fiind o naștere complicată, au participat la căutarea mai multor copii, dar am să-i rog să facă o informare cu privire la activitatea lor. Să știți că acești tineri sunt foarte economi , foarte atenți, dar de altfel veți avea posibilitatea să vizitați pe site-ul consiliului județean acel clip unde salvamontiștii se prezintă și unde fac informări cu privire la activitatea lor.

D-na consilier Iacob: În comisia noastră am analizat cele 34 de posturi solicitate de DGASPC Mureș pentru asistenți maternali. Nu a fost nimeni prezent de la direcție și acum îl văd pe d-l director care poate să ne explice nelămurirea pe care o avem și anume pentru ce se solicită 34 de posturi pentru că noi am convenit la 10, mai ales că în prezent nu este nevoie de acești oameni asta e numai pentru o eventualitate, ori această eventualitate dintr-un foc să fie de 34 de posturi mi se pare exagerat. Poate d-l director ne ajută.

D-na președinte Lokodi: Dați-mi voie ca înainte să dau cu cuvântul d-lui director să vă spun că am fost sunată de d-na președinte a Tribunalului Mureș care a intervenit pentru a găsi de urgență o modalitate pentru că 15 copii sunt în regim de așteptare, de internare  pentru a putea să fie soluționată soarta lor. În momentul actual nu există case PIN pentru că proiectele care au fost câștigate la nivel național pentru a realiza activitatea DGASPC nu au fost încă demarate, cei 15 copii au dosarele în curs de soluționare la instanță și trebuie plasați la părinți, asistenți maternali și aceste locuri nu sunt locuri noi create ci redistribuite.

D-n consilier Iacob. Ori materialul este neclar ori noi nu am înțeles bine.

D-na președinte Lokodi: Eu am înțeles că în cadrul aceluiași număr de posturi, fără să se majoreze, se creează aceste posturi, dar îi dau cuvântul d-lui director pentru lămuriri.

D-l director Florin Dumbravă: La fundamentarea bugetului pentru anul acesta am cuprins 50 de posturi de asistenți  maternali profesioniști, în plus față de cei 300 care erau acum pentru că nevoile începeau să depășească numărul actual. Prima dată, să vă spun ce este cu cifra 16 și cu cifra 34. Noi am fi vrut să găsim 50 de posturi pe care să le transformăm în posturi de asistenți maternali profesioniști, dar nu am găsit decât 16, motiv pentru care pentru încă 34 solicităm creșterea numărului de angajați ai direcției prin prisma faptului că aceste posturi erau deja bugetate. Salariile pentru acești oameni erau deja prevăzute  Oricum nu vorbim de o creștere a numărului de personal pentru că odată cu externalizarea Serviciului Perseverența scade numărul de angajați ai direcției cu 34, exact suma de angajați aflați pe statul de funcții al Serviciului Perseverența. Oricum în viitor vom vorbi și de alte scăderi ale numărului de personal, de buget și de altele.

 Avem nevoie de 50 de asistenți  maternali în plus pentru că  nevoile arată că mai ales odată cu apropierea iernii tot mai mulți copii sunt abandonați în spitale și mai ales, când este vorba de copii sub 2 ani legea ne obligă să-i plasăm fie la familii, fie la asistenți maternali profesioniști. Nu avem voie prin lege să-i plasăm altundeva, într-un altfel de sistem rezidențial. Contractul de muncă al unui asistent maternal profesionist începe în momentul în care un copil se încredințează,în plasament și se încheie odată cu plecarea acelui copil. Nu vorbim de angajarea în aceeași zi a acelor 50 de persoane ci pe măsura în care apar nevoi. Dar avem nevoie ca aceste posturi să fie în organigramă ca să nu venim în fiecare ședință de consiliu județean cu câte 3 sau 5 posturi pe care dorim să le înființăm în plus. Asta este motivul pentru care am mers pe cifra de 50.

D-na președinte Lokodi: Deci aceste persoane nu sunt angajate ci încep activitatea în momentul în care un copil are nevoie de o familie. Atunci ei sunt examinați, trebuie să dea un examen pentru asistenți maternali și doar după aceea sunt finanțați. Teoretic este nevoie de acest număr de 50, dar poate că vom avea nevoie de 30 până la sfârșitul anului, poate că vom rămâne doar cu aceste 16 posturi efectiv necesare. Este soluția cea mai ieftină, decât să avem o casă la care să plătim gaz, lumină, apă, administrator și așa mai departe. Este cea mai bună soluție, aceea de asistent maternal.

D-l director Bartha: Nu am văzut expunerea de motive dar vreau să atrag atenția că vom plăti cu 50 de posturi în plus față de bugetul anului 2005, iar prin externalizarea la Alpha Transilvană nu se va reduce cu nimic costurile pentru că prin contract ne-am angajat că vom finanța în continuare. Deci aceasta va fi inclusă la cheltuieli de personal în bugetul pe anul 2006, pentru că noi am introdus finanțarea posturilor efectiv ocupate și a rămas să fie supusă analizei orice angajare.

D-na președinte Lokodi: Înseamnă că nu suntem bine informați. Informația a fost că nu se schimbă nimic, doar că se transformă anumite posturi în posturi de asistenți maternali și că asta e în beneficiul copiilor, ceea ce a solicitat Consiliul județean și anume ca această activitate să devină mai economicoasă.

D-l director Bartha: Se reduc posturile neocupate, nefinanțate, dar acestea vor fi finanțate și trebuie bani pentru ele.

D-l director economic Mezei: Vreau să adaug că proiectul de buget pe 2006 a fost fundamentat la numărul de 350 de asistenți maternali profesioniști. Din buget știm foarte bine că la cheltuielile de personal a fost o sumă destul de mare din start tăiată, știm foarte bine că în trim. IV, ultima decadă din octombrie, nu mai avem bani la cheltuieli de personal și în concluzie vreau să vă spun că bugetul a fost fundamentat pentru 350 de asistenți maternali profesioniști

D-na președinte Lokodi: Domnilor, anul trecut am reușit să reducem personalul și să tăiem acele posturi care nu au fost acoperite, iar acum veniți și readuceți numărul de personal pentru acoperirea cheltuielilor cu personalul. Nu vă supărați dar nu așa am fost informată. Și în comisii am fost prezentă și nu ați susținut așa ceva. Ați venit și ați spus că nu se schimbă nimic doar că faceți unele reașezări în organigramă. Eu știu domnilor că 15 copii așteaptă la instanță să aibă dosarul finalizat și să primească o familie. Putem să fim de acord cu cele 16 posturi, urmând ca în viitor să analizeze domnii consilieri care sunt la DGASPC, domnii Pokorny și Socotar să vadă, în mod real de ce este nevoie. Ca să nu punem instanța în imposibilitatea de a le rezolva dosarele pentru că acei copii trebuie internați.

D-l consilier Szalkay: De această dată sunt perfect de acord cu dvs. și  mai ales pentru faptul că noi în comisie am discutat acest lucru și am convenit ca specialiștii să decidă și într-adevăr d-l Pokorny a spus că este cea mai bună soluție. Eu consideră că d-l dr. se pricepe la așa ceva și aș vrea ca toți să votăm așa cum am hotărât în ședința comisiei de buget.

D-l consilier Socotar: La Colegiul director s-au discutat următoarele: această angajare de 50 de asistenți maternali va duce la o creștere a personalului cu 34 de persoane. 16 locuri sunt transformate din cele neocupate în organigrama direcției în asistenți maternali, iar ceilalți 34 vin în plus. Acest lucru a fost spus clar. Într-adevăr se pare că există o mică divergență vis-à-vis  de faptul că aceste posturi erau bugetate în proiectul de buget pe 2006 sau nu. În acest moment și mie îmi este neclar dacă s-a făcut la începutul anului acest lucru sau nu. Dar faptul că direcția va crește cu 34 de persoane ca număr de angajați a fost foarte clar subliniată în toate materialele avute în cadrul Colegiului și cred că și de aceea a venit la dvs. la executiv, cu propunerea de creștere a personalului cu încă 34 de persoane.

D-na președinte Lokodi: Nu. Mie mi s-a spus că aceste posturi există, nu mi s-a spus de 16, ci că cele 50 de posturi există, în urma redistribuirii din alte funcții se fac asistenți maternali. Nu am știut nici de 16 și nici de 34. Și am zis că în cadrul aceluiași buget este dreptul direcției să creeze posturi de asistenți maternali pentru că eu pentru acest lucru mă lupt și nu pentru achiziționarea de case noi unde 3-5 femei să îngrijească copii, ci pentru ca acești copii să aibă o  familie, pentru că după ce împlinește 18 ani, un copil care crește în familie are unde să se întoarcă. Ideea mea este să fie câți mai mulți părinți asistenți maternali și cât mai puține case. Asta a fost ideea mea. Eu nu am înțeles că crește organigrama cu încă 34 de posturi și cu alte salarii. Asta nu a fost o informație corectă.

D-l consilier Socotar: Privind ceea ce am discutat noi la Colegiul director acest lucru a fost evident. 16 posturi pot fi recuperate din actuala organigramă, iar 34 de posturi sunt noi înființate.

D-na președinte Lokodi: Problema este că luna viitoare vor veni pentru majorarea bugetului pentru că nu le ajung salariile.

D-l consilier Socotar: D-na președinte, eu sunt de acord cu ce a spus colegul Giurgea că într-adevăr noi Consiliul județean consumăm mult pe asistență socială, dar pe de altă parte pot să spun că din câte am văzut în județele vecine și am discutat cu colegii din Alba, Sălaj, avem o calitate mult mai bună în ce privește activitatea de asistență socială.

D-na președinte Lokodi: E adevărat și avem și case de zece ori mai multe decât alte județe.

Domnilor putem face două lucruri: ori scoatem proiectul de pe ordinea de zi și se amână sau votăm 16 posturi.

D-l director Bartha: Aș vrea să precizez că la această rectificare nu am introdus necesarul pentru DGASPC Mureș de 32 de miliarde  lei cu care se solicită acum suplimentarea bugetului, din care pentru cheltuieli de personal sunt prevăzute 11 miliarde lei, fără această creștere de personal, numai suplimentări care au apărut și datorită că unii asistenți maternali au câștigat procese pentru concedii neefectuate.

D-na președinte Lokodi: Cine este pentru amânarea acestui proiect de hotărâre până la următoarea ședință, pentru a se clarifica ce dorește de fapt direcția ?

 

Cine este pentru amânarea acestei probleme ?

 

 

22 sunt „pentru”, 8 nu au votat (Chiorean, Lazăr, Mora, Pokorny, Radu, Socotar, Șopterean, Țintoșan)  5 fiind absenți ( Groza, Kardos, Sămărghițan, Tatar, Benedek)

 

 

 

Pauză.

 

 

7. Proiect de hotărâre privind instituirea Diplomei de Onoare și a Plachetei „Pro Maris”, ce se acordă anual de către Consiliul Județean Mureș.

 

        D-na președinte Lokodi: Această diplomă și plachetă se acordă anual de către Consiliul Județean Mureș pentru personalitățile județului care au avut în mai multe domenii contribuții deosebite la dezvoltarea și promovarea județului. Avem avizele de la comisiile: economică, juridică, culturală.

        D-na consilier Diaconescu: În primul rând consider că propunerea d-lui Pokorny este deosebită. În al doilea rând doresc să-mi cer scuze față de colegii mei din Comisia de cultură pentru că voi face o propunere pe care nu am prezentat-o în cadrul comisiei, deoarece ulterior mi-a venit ideea, citind câteva rânduri din ziar. Propunerea mea este ca în cadrul acestui regulament de înființare a acordării acestei diplome și plachete să se includă secțiunea „ In memoriam” pentru cei născuți aici și care au reprezentat peste hotare județul Mureș și l-au făcut să fie cunoscut cu mulți ani înainte. Și acum să vă întreb nu vă este dor de un spectacol gen „Livada de vișini” ? Nu vă este dor să vedeți „Evul mediu întâmplător” pe care îl trăim în zilele noastre? Cine a scris „Evul mediu întâmplător” știți? – Romulus Guga. Cine s-a născut la Filea? Știți. Este vorba de profesor doctor Traian Bândilă care a murit acum câteva zile și a plecat în drumul său spre stele, purtând în suflet dorul meleagurilor lor natale. Domnul prof. dr. Bândilă a fost și este în continuare membru al Academiei Europene de Anestezie și Terapie Intensivă. Dumnealui a înființat în anul 1960 secția de specialitate din cadrul Spitalului militar central. Eu am dat numai 3 exemple, dvs. puteți veni cu altele pentru această secțiune, iar pentru cealaltă trebuie să fim siguri că îi vom găsi pe adevărații reprezentanți ai județului Mureș. Vă mulțumesc că m-ați ascultat.

        D-l consilier Lădariu: Trebuie să precizez din capul locului că aplaud cu toată convingerea inițiativa lăudabilă a d-lui dr. Pokorny. Am citit cu atenție proiectul de hotărâre și am câteva propuneri chiar formale pentru a le cumpăni și să vedem dacă adevărul este undeva la mijloc ce putem face ca acest proiect de hotărâre să fie clar pentru că s-ar putea cândva să ne mândrim cu această inițiativă. În primul rând – inițiativa „Pro Maris”. D-l prof. Boloș va veni cu trei propuneri și noi trebuie să ne oprim asupra uneia dintre ele pentru că toate sunt propuneri care au reieșit în urma consultării cu oameni de specialitate și e bine să întrebăm atunci când sunt probleme, să îi întrebăm și pe acești oameni pentru a găsi cel mai potrivit titlu, cea mai potrivită denumire. Apoi se preconizează ca aceste titluri și această plachetă de onoare să fie decernată de Ziua Europei. Am aici o observație, de Ziua Europei și alte instituții decernează premii, printre care și Prefectura. Ar fi bine să găsim altă zi din calendar, pentru a nu merge la concurență. Nu ar fi bine ca într-o zi unii să dea diplome și plachete într-o parte,  iar alții în altă parte. Deci dacă am găsi o altă zi în locul acelei zile când oricum se distribuie și sunt atâtea activități încât inițiativa noastră ar fi înghițită de altele multe la număr. Sunt de acord într-adevăr ca să se instituie și un titlu „ In memoriam” cum propunea d-na Diaconescu așa cum este dincolo la Consiliul local în cazul cetățenilor de onoare aceste titluri post-mortem. Eu vorbesc din propria experiență și sper ca noi, învățând din greșelile și păcatele altora să nu le repetăm. Din păcate, la consiliul local, și aici vorbesc din experiență și știți că am avut și un proces, titlurile s-au dat pe vot etnic. Aici sper că vom putea să depășim orice nuanță de acest fel și într-adevăr să dovedim că respectăm valoarea și profesionalismul celor care primesc aceste distincții. O spun cu sinceritate și nici măcar cu un gând ascuns. Chiar aici se spune într-un aliniat „ beneficiarii diplomei de onoare și ai plachetei „Pro Maris" vor fi persoane fizice, indiferent de cetățenie, și persoane juridice, care, prin activitatea lor au adus o contribuție deosebită la dezvoltarea județului în domeniile științei, culturii, asistenței sociale, medicinii, învățământului, administrației publice, sportului și altele” pentru că vă spun cu tot respectul acolo, la municipiu, necântărirea obiectivă a generat atâtea suspiciuni, atâtea interpretări  și atâtea întoarceri pe dos a unei situații și de ce nu crearea unor resentimente. Nu avem nevoie de așa ceva. Se știe că un lucru fără de cale, întotdeauna alt lucru fără de cale va genera" și am să termin cu un exemplu pentru a demonstra acest lucru pentru că eu sunt foarte nemulțumit pentru ce s-a întâmplat acolo și leg de propunerea d-nei Diaconescu. Marele poet, romancier și dramaturg Romulus Guga  nu a putut să întrunească numărul de voturi pentru cetățean de onoare post-mortem al Tîrgu-Mureșului. Cei care îl cunoașteți și eu l-am cunoscut bine, ne dăm seama de marea nedreptate care s-a făcut nu unui om, ci culturii mureșene și culturii naționale. Sper ca acest exemplu să fie învățătură pentru toți. Vă mulțumesc din tot sufletul.

        D-l consilier Boloș: Mai întâi aș dori să subliniez faptul că apreciez cu totul deosebit, propunerea d-lui consilier Pokorny și îl felicit pentru inițiativă. Consider că este necesar și firesc existența unei astfel de distincții la nivelul organului care reprezintă regiunea Mureș și am o singură chestiune în ceea ce privește denumirea. Mi-am exprimat această rezervă și în cadrul ședinței comisiei  dar la vremea aceea nu eram pregătit efectiv pentru acest lucru și de aceea îmi permit să vin cu câteva sugestii. Am discutat și cu colegii specialiști în limba latină, istorie antică și am căutat și pe Internet și vreau să că spun că Pro Maris de exemplu este denumirea fundației care are grijă de Marea Mediterană, sau Pro Maris SRL este o firmă din Harghita și așa mai departe. Sigur Maris-ul se dorește a face referire la Mureș. Noi ne-am gândit  la semnificația acestei plachete și de aceea noi am venit cu trei propuneri din care avansez una, și anume:” Pro Causa Marisiensis Comunitatis”  adic㠄 Pentru cauza comunității mureșene” consideră că acesta ar reprezenta cel mai bine semnificația acestei distincții pentru cei care au făcut ceva pentru această comunitate mureșeană. Sigur pot exista și alte variante care să trimită la comunitatea sau regiunea Mureș. Dar această chestiune ar îndeplini această condiție ca cei care o primesc să fi făcut ceva pentru comunitatea care locuiește în această zonă a țării. Mureșul este un râu care traversează o zonă destul de mare iar județul Mureș nu este definit prin Maris. Există o discuție pe această temă purtată de către istorici, în ceea ce privește denumirea latină a termenului. De aceea, eu v-aș propune doamna președintă, să îmbunătățim proiectul colegului nostru dacă credeți de cuviință și să supuneți atenției colegilor consilieri această denumire. Cu titlu de informație pot să spun și celelalte două propuneri  de denumiri: „Pro Marisensis Comunitate”  „Pentru comunitatea mureșean㔠sau „ Pro Maris Regione”, dar consider c㠄Pro Causa” spune mai multe, adică a făcut ceva pentru această comunitate.

        D-na președinte Lokodi: Să-l întrebăm pe d-l Pokorny dacă poate să renunțe la propunerea lui sau dacă este de acord cu aceste propuneri de modificare.

        D-l consilier Pokorny: În primul rând aș dori să vă mulțumesc pentru cuvintele frumoase cu care ați apreciat această propunere. Ceea ce am făcut eu este o propunere, nu este exhaustivă și orice îmbunătățire o consider binevenită așa cum este și propunerea d-lui Boloș cât și a d-nei Diaconescu. În ceea ce privește ziua de acordare a diplomei, din mai multe motive, dintre care numai unul aș dori să vi-l supun atenției este faptul că eu nu aș renunța la data propusă deoarece, consider că într-un cadru festiv, într-un loc corespunzător  totul ar fi un eveniment deosebit  mai ales că este și Ziua Europei și că este și o dată premergătoare Zilelor tîrgumureșene, pentru că în acest județ nu există numai Tîrgu-Mureșul. Ulterior acestor zile, cred că și-ar pierde din importanță. Pe de altă parte, în ceea ce privește votul și alegerea persoanelor, depinde numai de noi sau de cei care urmează, să ridice rangul Consiliului Județean sau putem să devalorizăm pentru, că ca și orice lucru și acesta se poate banaliza.

        D-na președinte Lokodi: Deci atunci acceptați propunerea d-lui consilier Boloș  și anume ca denumirea plachetei și a diplomei să poarte numele de „Pro Causa Marisiensis Comunitatis”  și acceptați să fie atribuite atât pentru acele personalități care sunt în viață cât și „ in memoriam” și va rămâne data propusă. dumneavoastră și noi am acceptat și am votat data de 9 mai „ Ziua Europei”. Cred că este o zi care este legată de Uniunea Europeană și nu are legătură cu un alt eveniment care ar fi din istoria uneia sau a celeilalte naționalități conlocuitoare în acest județ. Dar și eu aș dori să avem în vedere faptul ca să fie înaintea „ Zilelor Târgu-mureșene” și nu există după mine un impediment în faptul că Prefectura va preda o diplomă de onoare din partea Prefecturii de Ziua Europei și Consiliul Județean alta, dar ar fi bine ca cele două instituții să fie împreună în Sala de oglinzi.

        D-l consilier Lădariu: Doresc să fac o precizare și anume dacă denumirea este acceptată, eu sunt mulțumit și rămân la data stabilită. Principalul este să se realizeze și să fie în beneficiul celor care merită și să fie pentru noi o cinste că putem acorda aceste distincții. Vă mulțumesc.

        D-na președinte Lokodi: Cu aceste precizări vă rog frumos să votăm hotărârea. Aceasta conține cinci articole.

        Art.1.  Primul articol se modifică astfel: Se instituie diplomă de onoare și placheta  „ Pro Causa Marisiensis Comunitatis”  ce se acordă anual la data de 9 mai cu ocazia „Zilei Europei” de către Consiliul Județean Mureș.

Cine este pentru ?

        Se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 fiind absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza,  Benedek)

        

Art.2. Se va modifica denumirea . Se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Tatar)  4 fiind absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza,  Benedek)

 

 

Art.3. Se aprobă cu 31 de voturi „ pentru”,  fiind 4 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek)

 

Art.4. Se modifică numai denumirea . Se aprobă cu 31 de voturi „ pentru”,  fiind 4 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek)

 

Art.5. Se aprobă cu 31 de voturi „ pentru”,  fiind 4 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek)

 

Vă rog să rețineți faptul că cu ocazia elaborării Regulamentului de acordare a diplomei și a plachetei să se facă mențiunea că se acordă și „ In memoriam”

 

Se aprobă în întregime hotărârea cu  31 de voturi „ pentru”,  fiind 4 absenți (Kardos,  Sămărghițan, Groza, Benedek)

 

 

8. Proiect de hotărâre privind aprobarea participării Consiliului Județean Mureș ca membru fondator la constituirea Asociației „Mureșul 2005”

 

D-na vicepreședinte Frătean: Stimați colegi această acțiune se încadrează în ceea ce vorbeam și anul trecut vis-à-vis de pregătirea județului Mureș pentru abordarea fondurilor structurale pe proiecte mari, importante și de impact pentru toată comunitatea mureșeană. Este una din asociațiile importante, Consiliul Județean devenind prin acest vot membru fondator al acestei asociații care se referă la zona Ludușului în integralitatea sa, de la Miheșu de Câmpie în jos. Pe această asociație, împreună cu localitățile respective urmează să facem cererile de finanțare pentru tot ceea ce înseamnă infrastructură  de transport și de mediu în acea zonă așa cum am început pe Târnava Mică, pe Valea Nirajului, pe Valea Mureșului, pe Valea Gurghiului și vom continua până vom acoperi tot județul. Este o strategie care a fost bine apreciată la Regiunea 7 Centru în momentul în care dl. director Bățagă a prezentat planul operațional sau secțiunea Mureș din planul operațional sectorial și regional și care a fost de asemenea foarte apreciată de Johnatan Scheele în discuțiile pe care le-am avut. Cu alte cuvinte eu vă rog să votăm acest proiect de hotărâre.

D-l consilier Szabo: Mulțumesc. Stimați colegi este un proiect de hotărâre bine venit și nu aș vrea să subliniez importanța acestui proiect pentru fondurile structurale care vorbesc de dezvoltare rurală care e împărțită pe zone și regiuni. În noua lege a administrației publice se și prevede asociația de dezvoltare intercomunitară, deci corespunde și din acest punct de vedere, însă eu aș veni cu o propunere deoarece câteodată, la accesarea acestor fonduri, atârnă în balanță cine sunt componenții acestei asociații. Având în vedere că noi, în județul Mureș avem foarte multe asociații de primării, vorbesc de zona de unde vin eu din Valea Nirajului 11 primării, în Valea Gurghiului, în Valea Mureșului, în zona de câmpie, pe Târnava Mică  vreo 2 asociații. Deci, pe undeva județul Mureș ar fi cuprins toate unitățile administrativ-teritoriale cuprinse în aceste asociații. Propunerea mea ar fi dacă dintre aceste asociații, dacă își vor manifesta dorința, ca să fie membru fondator Consiliul Județean în asociațiile lor, să fim de acord pentru că pe undeva, nici un regulament nu exclude acest lucru, totuși, bineînțeles aceasta rămâne la latitudinea asociațiilor.

D-l vicepreședinte Frătean: Vreau să dau un scurt răspuns. Propunerea aceasta a fost făcută de Consiliul Județean în actuala formulă încă de la început când am stabilit această strategie dar din păcate pe anumite zone ea nu a fost acceptată iar acum văd că se revine. Consiliul Județean nu numai că acceptă dar chiar dorește să fie membru în toate aceste asociații, în avantajul comunităților locale pentru că în acest fel poate cofinanța direct anumite proiecte fără alte preparative, poate susține garanții financiare pentru cofinanțări de proiecte în cadrul asociației și poate concesiona direct anumite servicii publice, deci sunt numai avantaje. Mulțumesc.

D-l consilier Șopterean: Doresc să adresez o întrebare d-lui vicepreședinte și anume dacă această asociație se poate lărgi? Pentru că s-ar putea să spunem unor primari din teritoriu că acesta este mesajul nostru al consilierilor și s-ar putea ca aceștia să spună la rândul lor că nu au știut sau că ar dori să fie incluși și ei în această asociație.

D-na președinte Lokodi: Deci, alții care sunt în acea zonă ar putea să constituie o altă asociație care este binevenită. Dar trebuie să avem în vedere și condițiile geografice pentru că aceste proiecte care se fac pe asociații micro-regionale ar fi bine să fie compacte, să se poată racorda în ceea ce privește infrastructura, alimentarea cu apă, canalizarea. Nici Valea Mureșului nu este acoperită în întregime și urmează ca și acolo să se mai înființeze, de la Brîncovenești în jos o altă asociație deoarece este important ca tot județul să fie acoperit pentru ca nici o administrație locală să nu rămână în afara acestor structuri. Și noi ne gândim cum vom coordona activitatea celor care vor să se asocieze, să îndeplinim și aceste criterii pentru a putea atrage fonduri structurale.

 D-l vicepreședinte Frătean: Vreau să fac o scurtă precizare și anume, nu se fac asociații ca să avem asociații. Aceste asociații sunt făcute pe proiecte iar la ora actuală, așa cum sunt ele constituite au un criteriu tehnic, în principal de constituire, în sensul de a putea accesa programele importante bazate pe analizele și studiile tehnice și de prefezabilitate făcute vis-à-vis  de infrastructura de transport, apă și canal. Deci, dacă o asociație nu are un obiect concret degeaba o face. Pe câmpie urmează să se constituie o asociație pe zona rămasă în afară, care are alte specificații tehnice privind rezolvarea problemelor de apă, canal, epurarea apei uzate și sistemul de infrastructură rutieră.

D-na președinte Lokodi: De altfel, însăși noua lege a administrației publice la art.11 spune c㠄asociațiile de dezvoltare intercomunitare se constituie în condițiile legii în scopul realizării în comun a unor proiecte de dezvoltare de interes zonal sau regional ori al furnizării în comun a unor servicii publice”.

Comisiile au avizat favorabil așa că aș dori să trecem la votul proiectului de hotărâre care cuprinde 5 articole.

 

Art.1. Se aprobă cu 28 de voturi „ pentru”, 2 nu au votat ( Mora, Szalkay) fiind 5 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Venczi)

 

 

Art.2. Se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 1 nu a votat ( Mora)  5 fiind absenți (Kardos,  Sămărghițan, Groza,  Benedek, Venczi)

 

 

Art.3. Se aprobă cu 29 de voturi „ pentru”, 1 nu a votat ( Mora) fiind 5 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Venczi)

 

 

Art.4. Se aprobă cu 29 de voturi „ pentru”, 1 nu a votat ( Mora) fiind 5 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Venczi)

 

Art.5. Se aprobă cu 29 de voturi „ pentru”,  nu a votat ( Mora) fiind 5 absenți (Kardos,  Sămărghițan, Groza, Benedek, Venczi)

 

Se aprobă în întregime hotărârea  cu 28 de voturi „ pentru”, 2 nu au votat ( Mora, Kakasi) fiind 5 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Venczi)

 

 

9. Proiect de hotărâre pentru aprobarea avizelor date de Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și de urbanism de pe lângă Consiliul Județean Mureș.

 

D-na președinte Lokodi: Hotărârea are două articole

 

Art.1. Se aprobă cu 28 de voturi „ pentru”, 1 nu a votat ( Kakasi) fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi)

 

Art.2. Se aprobă cu 28 de voturi „ pentru”, 1 nu a votat (Boloș) fiind 6 absenți (Kardos,  Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi)

 

Se aprobă în întregime hotărârea  cu 28 de voturi „ pentru”, 1 nu a votat ( Kakasi),  fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi)

 

 

10. Proiect de hotărâre privind darea în folosință gratuită a unor clădiri din imobilul ce aparține domeniului public județean, situat în Tîrgu Mureș, str. Koteles Samuel nr.33

 

D-na președinte Lokodi: Este vorba de a da în folosință gratuită pentru Oficiul de mobilizare a economiei și pregătirea teritoriului pentru apărare Mureș și Inspectoratul pentru situații de urgență Mureș a clădirii situate pe str. Koteles Samuel și eliberarea spațiului din clădirea noastră.

 

Art.1. Se aprobă cu 28 de voturi „ pentru”, 1 nu a votat ( Mora ) fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

Art.2. Se aprobă cu 28 de voturi „ pentru”, 1 nu a votat ( Mora ) fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

Art.3. Se aprobă cu 28 de voturi „ pentru”, 1 nu a votat ( Mora ) fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

Art.4. Se aprobă cu 28 de voturi „ pentru”, 1 nu a votat ( Mora ) fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

Art.5. Se aprobă cu 28 de voturi „ pentru”, 1 nu a votat ( Mora ) fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

Se aprobă în întregime hotărârea  cu 28 de voturi „ pentru”, 1 nu a votat ( Mora ) fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

 

11.Proiect de hotărâre privind aprobarea listei spațiilor cu destinație medicală ce cad sub incidența OUG nr.110/2005

 

D-na președinte Lokodi: Acest proiect se propune a fi amânat având în vedere cererea Spitalului Clinic Județean care solicită o amânare pentru a putea grupa spațiile existente, și de asemenea și Comisia de buget a solicitat amânarea acestui punct.

 

12.Proiect de hotărâre privind stabilirea unor măsuri cu privire la restituirea, în baza OUG nr.83/1999, a imobilului situat în Tîrgu Mureș, str. Poștei nr.2.

 

D-na președinte Lokodi: Este vorba de clădirea Teatrului „ARIEL”. Conform protocolului clădirea Teatrului ARIEL se restituie Bisericii reformate dar urmează să folosim această clădire până în 23 iulie 2008, dată până la care să sperăm că vom găsi o altă locație. Proiectul conține avizele date de comisii.

 

Art.1. Se aprobă cu 25 de voturi „ pentru”, 2 abțineri ( Amza, Radu), 2 nu au votat (Țintoșan, Veress ) fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

Art.2. Se aprobă cu 25 de voturi „ pentru”, 2 abțineri ( Amza, Radu), 2 nu au votat (Lădariu, Kakasi ) fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

Art.3. Se aprobă cu 27 de voturi „ pentru”, 2 abțineri ( Amza, Radu), fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

Art.4. Se aprobă cu 27 de voturi „ pentru”, 2 abțineri ( Amza, Radu), fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

Art.5. Se aprobă cu 27 de voturi „ pentru”, 2 abțineri ( Amza, Radu), fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

Art.6. Se aprobă cu 27 de voturi „ pentru”, 2 abțineri ( Amza, Radu), fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

Se aprobă în întregime hotărârea cu 26 de voturi „ pentru”, 2 abțineri ( Amza, Radu), 1 nu a votat (Țintoșan), fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

 

 

 

13. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției „Încălzire centrală la clădirea din str. Mărăști nr.8, Tîrgu Mureș”.

 

D-na președinte Lokodi: Este vorba de încălzirea centrală pentru Muzeu. Comisiile au avizat favorabil acest material.

 

Art.1. Se aprobă cu 29 de voturi „ pentru”, fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

Art.2. Se aprobă cu 29 de voturi „ pentru”, fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

 

Se aprobă în întregime hotărârea cu 29 de voturi „ pentru”, fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

 

14. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru lucrarea „Reparații și amenajări la fosta clădire a Cinematografului Unirea“.

 

D-l consilier Lădariu: Eu trec zilnic pe acolo deoarece locuiesc aproape  și într-adevăr acolo trebuie rapid să înceapă lucrările care sunt prevăzute. Cuvântul de ordine URGENT. Vă mulțumesc.

D-na președinte Lokodi: Asta dorim și noi și dacă se poate să finalizăm anul acesta lucrarea.

 

Art.1. Se aprobă cu 29 de voturi „ pentru”, fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

Art.2. Se aprobă cu 29 de voturi „ pentru”, fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

Se aprobă în întregime hotărârea cu 29 de voturi „ pentru”, fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

D-na președinte: Chiar o să vă rog domnilor consilieri la nivelul diferitelor formațiuni politice să încercăm să facem un lobby la nivelul consiliului local pentru a putea face acea supraetajare în formă de piramidă pentru a putea realiza 2 sau 3 spații în plus pentru birouri unde să se poată muta ambele ansambluri culturale. Și dacă se poate să încercăm să lărgim și activitatea, față de o altă comunitate care este cu noi și care a solicitat să devină pregnant cu cultura lor recunoscută pentru ONG, pentru Fundații pentru ca acel loc să devină un locaș multi-etnic și multi-cultural al județului Mureș.

 

 

15. Proiect de hotărâre privind modificarea statului de funcții al aparatului propriu al Consiliului Județean Mureș

 

D-na președinte: La această hotărâre pot să vă asigur că nu se schimbă nimic. Este vorba de acei colegi ai noștri care au terminat cursurile unei facultăți și un coleg de al nostru care până acum a ocupat un post pe perioadă determinată. Este vorba de colegul nostru Virlics Gustav.

 

Art.1. Se aprobă cu 29 de voturi „ pentru”, fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

Art.2. Se aprobă cu 29 de voturi „ pentru”, fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

Se aprobă în întregime hotărârea cu 27 de voturi „ pentru”, 2 nu au votat ( Bartha, Kakasi), fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

 

16. Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, a organigramei și statului de funcții pentru Biblioteca Județeană Mureș.

 

D-l consilier Lădariu: Țin să precizez încă de la început și cât mai apăsat că Regulamentul de organizare și funcționare prezentat comisiei și acum în plen,  este bine și judicios întocmit. Fac această clară precizare. Mă bucur că iată la un articol 8.9 este introdusă o doleanță a noastră și anume: "coordonează activitatea bibliotecilor publice de pe raza județului, elaborând și asigurând aplicarea unitară a normelor biblioteconomice și a legislației în domeniu"

    O precizare. Revin a treia oară cu o dorință pe care mi-am exprimat-o și atunci când d-l Dimitrie Poptămaș, un profesionist, ieșea la pensie. Atunci eu mi-am exprimat dorința iar doamnele și domnii consilieri au fost de acord cu propunerea mea de atunci ca d-l Poptămaș având în vedere vasta lui experiență și tot ce a acumulat o viață în domeniu, să fie de folos bibliotecii și să fie numit consilier. Iată că la Muzeul județean d-na Johanna Bonis a acceptat să fie consilier d-l dr. Valer Pop care este un om de nădejde și foarte folositor. Fac această propunere nu spre binele unei persoane ci pentru bunul mers al Bibliotecii mureșene. Nu am nimic de reproșat sau de împărțit cu cineva. Este doar o singură propunere. Acest om care are o experiență de 50 de ani, poate fi foarte util și folositor acolo. D-na director spunea că este posibil să fie cooptat în Consiliul științific. Foarte bine și iată că este un prim pas făcut și cred că se va găsi într-adevăr un post de consilier pentru că acum nu apare în organigramă. Sper că se va găsi o soluție pentru un om cu atâta experiență. Cum spune vorba româneasc㠄 Dacă nu ai bătrâni, să-ți cumperi”. Mulțumesc. 

D-na președinte Lokodi: Eu sper că d-na director va rezolva această problemă așa cum și d-na Bonis a rezolvat fără să ceară aprobarea Consiliului județean și cred că aceasta este o problemă internă. Dumneavoastră într-adevăr ați prezentat de două ori această doleanță, dar urmează ca d-na director să decidă. 

        Vă rog să trecem la vot.

 

Art.1. Se aprobă cu 29 de voturi „ pentru”, fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

Art.2. Se aprobă cu 28 de voturi „ pentru”, 1 nu a votat (Kakasi) fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

Se aprobă în întregime hotărârea cu 29 de voturi „ pentru”, fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

 

 

17.      Proiect de hotărâre privind aprobarea asocierii Centrului de Informare Europa din cadrul Consiliului Județean Mureș la Asociația Centrelor Europa din România

 

D-na președinte Lokodi: Avem avizele comisiilor.

D-l consilier Lădariu: Voi fi foarte scurt. Am participat la întâlnirea cu Excelența Sa Johnatan Scheele, șeful delegației Comisiei Europene în România și am văzut aprecierea care a făcut-o acestui Centru de informare. Să ne bucurăm de realizările noastre. A fost chiar nominalizat d-l Bățagă în acel moment și trebuie să ne mândrim cu realizările  noastre pentru că dovedim încă o dată că ce e bun pentru Tîrgu Mureș este bun și pentru București și pentru România, ce e bun pentru România și pentru Europa, și ce este bun pentru Europa iată că este bun și pentru Tîrgu Mureș, pentru județul Mureș și pentru Consiliul Județean mai ales. Vă mulțumesc.

 

Art.1. Se aprobă cu 29 de voturi „ pentru”, fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

Art.2. Se aprobă cu 28 de voturi „ pentru”, 1 nu a votat (Szalkay) fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi)

 

Art.3. Se aprobă cu 29 de voturi „ pentru”, fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

Se aprobă în întregime hotărârea cu 28 de voturi „ pentru”, 1 nu a votat (Kakasi), fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

 

18.      Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului de Act adițional la Actul constitutiv al SC Compania Aquaserv SA și mandatarea reprezentantului AGA, domnul Virag Gyorgy Lajos, de a semna Actul adițional

 

Art.1. Se aprobă cu 28 de voturi „ pentru”, 1 abținere (Amza) fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

Art.2. Se aprobă cu 27 de voturi „ pentru”, 1 abținere (Amza) 1 nu a votat (Kakasi)  fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

Art.3. Se aprobă cu 25 de voturi „ pentru”, 1 abținere (Amza), 3 nu au votat (Bartha, Kakasi, Lădariu) fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

Se aprobă în întregime hotărârea cu 28 de voturi „ pentru”,  1 abținere (Amza), fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

 

19.      Proiect de hotărâre privind acceptarea unei donații și stabilirea destinației acesteia(donație picturi familia David)

 

D-na președinte Lokodi: Familia Elisabeta și Gheorghe David donează Galeriei de Artă din Muzeu, o colecție compusă din mai multe lucrări în total 50 de lucrări. Dânșii au mai donat și alte 51 de  lucrări cu ani în urmă și va urma să mai doneze. Au însă o singură dorință ca din 10 în 10 ani aceste lucrări din colecție să fie expuse. Mulțumim familiei David că îmbogățesc această avere a județului Mureș. Este deosebit ca o familie să dăruiască averea adunată o viață întreagă de la artiști și să îngrijească așa de mult arta județului Mureș.

        D-l consilier Lădariu: Eu aș spune că gestul familiei David este emoționant. Spune românul c㠄 Pomul după roade și omul după faptele sale se recunoaște”. Astfel de gesturi sunt atât de rare, azi, când toți descurcăreții dau din coate ca să ajungă să profite. D-l David, până acum nu ne-a cerut absolut nimic deși are această Tabăr㠄Armonia” cu care s-a chinuit ani la rând și eu știu ce e acolo pentru că am participat la două ediții. Eu cunosc pe o parte dintre cei care au lucrări în această colecție care sunt donate. Încă o dată spun, gestul acesta este semnificativ și trebuie reținut. Domnul David are o dorință: să sprijinim și noi Tabăra „Armonia”. O facem din plinătatea sufletului și să răspundem măcar cu o parte gestului frumos care l-a făcut prin această donație. Încă o dată vă spun gesturile de acest fel sunt atât de rare încât pe mine mă emoționează.

        D-na președinte Lokodi: O să rog Secretariatul Consiliului Județean să facem o scrisoare frumoasă de mulțumire pe o hârtie cum avem la Direcția de Integrare Europeană, cu Palatul Culturii, așa cum obișnuim la ocazii festive. Să facem scrisoarea de mulțumire și vă întreb dacă doriți cu toții să semnați această scrisoare. Vă rog să treceți pe la noi să semnați.

 

Art.1. Se aprobă cu 29 de voturi „ pentru”, fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

Art.2. Se aprobă cu 29 de voturi „ pentru”,  fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

Art.3. Se aprobă cu 29 de voturi „ pentru”, fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

Art.4. Se aprobă cu 28 de voturi „ pentru”, 1 nu a votat (Kakasi) fiind 6 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Benedek, Giurgea, Venczi).

 

Art.5. Se aprobă cu 29 de voturi „ pentru”, 1 nu a votat (Benedek), fiind 5 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Giurgea, Venczi).

 

 

Se aprobă în întregime hotărârea cu 29 de voturi „ pentru”, 1 nu a votat (Benedek) fiind 5 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Giurgea, Venczi).

 

 

20.      Proiect de hotărâre privind aprobarea încheierii unei Convenții de parteneriat între Consiliul Județean Mureș, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș și Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Handicap.

 

D-l consilier Pokorny: Doresc să precizez faptul că deși eu sunt consilier județean nu modifică cu nimic această hotărâre și propunere a direcției din următoarele motive. Este cea mai mare instituție din județ care adăpostește 300 de asistați, din care, la ora actuală, 200 sunt găzduiți de o clădire de 400 de ani nefuncțională.  În al doilea rând, această clădire este în proces de retrocedare de patru ani de zile, iar în al treilea rând, Brîncoveneștiul dispune de teren de care nu dispun celelalte instituții. Vă mulțumesc.

 

Art.1. Se aprobă cu 30 de voturi „ pentru”, fiind 5 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Giurgea, Venczi).

 

Art.2. Se aprobă cu 30 de voturi „ pentru”,  fiind 5 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Giurgea, Venczi).

 

Art.3. Se aprobă cu 29 de voturi „ pentru”,  1 nu a votat (Kakasi), fiind 5 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Giurgea, Venczi).

 

Art.4. Se aprobă cu 29 de voturi „ pentru”, 1 nu a votat (Kakasi) fiind 5 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Giurgea, Venczi).

 

Se aprobă în întregime hotărârea cu 30 de voturi „ pentru”, fiind 5 absenți (Kardos, Sămărghițan, Groza, Giurgea, Venczi).

 

 

DIVERSE

 

 

D-na președinte Lokodi: Dați-mi voie înainte de a încheia ședința să deschid punctul Diverse cu o solicitare din partea Asociației Naționale „ Cultul Eroilor” – filiala județului Mureș. Domnul secretar Togănel vă rog să veniți la microfon să prezentați solicitarea și temeiul legal așa cum am cerut pentru a motiva prevederile legale privind această solicitare.

D-l secretar Togănel: (dă citire solicitării asociației).

Vreau să fac precizarea că potrivit art.3 din Legea 379/2003, Consiliul Județean are atribuția de a sprijini inventarierea mormintelor eroilor și a operelor comemorative. În acest sens prin aparatul propriu a fost demarată o acțiune, s-au cerut informații de la toate primăriile din județ, o parte din aceste informații au fost primite, deci această atribuție a Consiliului Județean este în curs de realizare. De asemenea, potrivit aceluiași articol se prevede ca anual în bugetul Consiliului Județean să fie prevăzute sume cu această destinație. Așa cum s-a făcut răspunsul în scris, la echilibrarea bugetelor locale, s-au avut în vedere și aceste acțiuni ale consiliilor locale. În legătură cu dreptul de a lua cuvântul am făcut precizarea că potrivit art.54 din Legea nr.215/2001, legea administrației publice, la lucrările consiliului județean pot asista și lua cuvântul, fără drept de vot, și alte persoane, invitate de către președintele Consiliului Județean. Acest lucru se practică și la noi, deci cei care sunt invitați la ședință au dreptul de a-și spune părerea cu privire la problemele de la ordinea de zi.

D-na președinte Lokodi: Având în vedere că pe ordinea de zi a ședinței nu figurează ca invitat persoana care a cerut să ia cuvântul, procedăm conform legii.

D-l consilier Amza: Dacă tot am ajuns la invitați, la cei care au dreptul să ia cuvântul, dați-mi voie să vă spun că eu sunt interesat de ceea ce se discută și am procesele verbale ale ședințelor, iar acolo sunt înșiruite o serie de persoane invitate, și pot să vă spun că nici un sfert din cei menționați nu sunt în sală.

D-na președinte Lokodi: Sunt invitați să participe, dar este dreptul lor să vină sau nu….

D-l consilier Amza: Așa scrie că au participat…

D-ra Belean: „Au fost invitați să participe…”

D-l consilier Amza: Da? Bun atunci. Vis-à-vis de dreptul pe care îl au cetățenii de a lua cuvântul, cred că putem învăța ceva de la consiliul municipal. Acolo, cu aprobarea consiliului, la propunerea președintelui de ședință, i se dă cuvântul persoanei respective să își exprime părerea în plen. Deci dați-mi voie să vă spun că nu sunt de acord cu ce ați hotărât să nu îi dăm cuvântul domnului colonel Judea, care a fost consilier al acestui județ și care este o personalitate.

D-na președinte Lokodi: Dacă nu o luați în nume de rău, domnul Togănel a citit scrisoarea, deci practic s-a prezentat problema domnului Judea, dvs puteți în calitate de consilier să vă exprimați părerea vis-à-vis  de această cerere, domnul Togănel de asemenea a precizat că ceea ce domnul colonel, solicită în numele asociației, este în curs de realizare și domnilor, încă o dată vă spun, la proiectele pe care dvs. cu onoare le-ați selectat, eu nu am participat și cred că în calitate de executiv nu putem fi criticați pentru modul în care ați împărțit dvs fondurile. Nu aș dori să deschid discuții pe această temă interminabilă.

D-na consilier Diaconescu: Mă refer la aceste acțiuni care au fost aprobate pe bază de proiecte. Am aruncat o privire superficială asupra celor trei categorii de proiecte care au fost aprobate și au primit finanțare și am o propunere: orice activitate să poarte acolo o specificație că se desfășoară și cu finanțare din partea Consiliului Județean, pentru că altfel ne vom trezi cu niște indivizi care se vor bate cu pumnii în piept și își vor face campanie electorală pe bani obținuți de fapt de la Consiliul Județean.

D-na președinte Lokodi: Este una din condițiile contractului, ca peste tot, toți cei care au fost finanțați să aibă bannere pe care să fie scris „Consiliul Județean Mureș”.

D-na consilier Diaconescu: Pe bannere dar și pe casetele care apar ulterior să se menționeze undeva, iar pentru știința domnului colonel Judea, am primit o listă cu monumentele și mormintele care se află într-o stare de degradare și care se va constitui într-o acțiune ce se va demara la nivelul de consilierilor  PRM susținuți de domnul deputat, deci vom face întâlniri cu primarii în măsura în care dânșii s-au implicat în refacerea acestor monumente, deci parțial v-am oferit un răspuns, domnule Judea.

D-l consilier Benedek: Vreau să pun o întrebare: dacă Regulamentul Consiliului Județean, nu poate fi schimbat, atunci legea de ce nu este respectată. După cunoștințele mele înstrăinarea patrimoniului județului nu se poate face decât cu aprobarea Consiliului Județean. De o jumătate de an încerc să primesc răspuns, azi am să pun întrebarea: cum s-a putut, cu acordul executivului înstrăina o unitate spitalicească din buricul târgului, din spitalul de ortopedie? Pentru că suntem înaintea unui moment festiv, nu doresc să aflu azi răspunsul ci doresc în scris răspuns la această întrebare.

D-na președinte Lokodi: Iar eu doresc în scris să îmi explicați exact la ce vă referiți, ați spus „o unitate spitalicească în buricul târgului” nu știu despre ce este vorba, vă rog să precizați care este, persoanele către care a fost înstrăinată și persoana care a înstrăinat. Vă rog în scris.

D-l consilier Benedek: Este vorba de Spitalul Județean de urgență, în incinta Clinicii de ortopedie, o clădire cu recomandare și cu avizul dvs.

D-na președinte Lokodi: Nu există nici o înstrăinare, există un contract de parteneriat, asociație în participațiune aprobat de consiliul de administrație al Spitalului Județean Mureș, spital care are în administrare acea clădire, o clădire dărâmată, deci nu discutăm interminabil. Vă rog să veniți cu cererea. Având în vedere că această problemă nu se poate rezolva azi și excede competența Consiliului Județean în ceea ce privește încheierea contractului de parteneriat de către un organ în drept care avea în administrare clădirea, vă rog să vă adresați în scris.

D-l consilier Lădariu: Este a treia mea intervenție pe această temă. Fac un apel la logică, am discutat cu domnii consilierii de la toate partidele, trebuie găsită o soluție pentru a ieși din această situație pentru că este jenant să tot reluăm această problemă. Dacă nu vom găsi o soluție se va întoarce această problemă împotriva noastră. Sunt 83 de localități în care se află morminte și monumente comemorative din județul Mureș, eroii au murit pentru patrie, merită să facem acest efort pentru ei. Să nu uităm că aceste „cărți de aur” nu sunt o invenție post decembristă. Sunt o mândrie a perioadei interbelice care erau așezate la loc de cinste. Sper să găsim o soluție pentru această problemă.

D-l consilier Șopterean: Aș vrea să susțin și eu cauza domnului Judea, aș vrea să accentuez că ceea ce face, face benevol, alții avem alte preocupări, dar dânsul uitați că se ocupă de aceste lucruri, să nu uităm să ne respectăm eroii. Aș mai vrea să vă aduc la cunoștință că la ultima ședință a comisiei de urbanism s-a propus să se facă cât mai repede un inventar al tuturor imobilelor pe care le deține Consiliului Județean. Dacă direcțiunea Spitalului Județean ne aduce acuze că le-am dat prea puțin, 10 miliarde, sunt foarte multe clădiri pe care dânșii le țin, sunt într-o stare dezastruoasă, m-aș bucura să văd acele clădiri restaurate, vă rog să vă duceți în spatele Clinicii de oncologie, acolo dorm boschetarii, acolo sunt șobolani și dânșii spun că acolo este Clubul Sportiv Sănătatea, este magazia spitalului și mai este improvizat și un cort, vreau să știți că acelea sunt clădirile noastre.

În al treilea rând aș vrea să vă mulțumesc pentru cadourile pe care le-am primit și pentru ceea ce ați realizat de când sunteți președinte. Totuși ce vreau să vă mai rog, am avut și azi o urgență și am vrut să dau un telefon local, dați-ne și nouă un cod ca să putem suna.

D-na președinte Lokodi: Domnilor pentru a stopa convorbirile personale și pentru a face economie, a trebuit să introducem acest sistem de cod. Deci dacă aveți ceva ce ține de activitatea dvs de consilier, veniți la mine, de la Cristina puteți suna, dar în scopuri personale nu pot fi de acord. Iertați-mă dar legea este lege, oriunde veți merge în Europa nu veți putea da un telefon de la instituții publice în interes personal, îmi pare foarte rău.

D-l consilier Șopterean: De acord, dar așa cum se monitorizează la angajații dvs. nu se poate să se monitorizeze și la noi? Iar cine sună să plătească. Soluția este bună pentru a face economii, noi venim destul de rar și ne simțim prost să apelăm… nu ne place să deranjăm.

D-na președinte Lokodi: Dvs. veniți rar așa că puteți apela liniștiți la mine.

D-l consilier Chiorean: Am primit aceste laptopuri, în schimb legea consumatorului  prevede că orice produs comercializat în România trebuie să aibă instrucțiuni în limba română. Nu ca un reproș, dar s-au cumpărat și ni se pun instrucțiuni în limba chineză.

D-na președinte Lokodi: Nu am vrut să polemizez, dar nu aveți nevoie de ghid de folosință la calculator, ci trebuie să învățați să lucrați cu el. Toate calculatoarele se folosesc în același fel, au același program.

D-l consilier Radu: Vreau să aduc la cunoștința dvs. aportul deosebit al Consiliului Județean în zona rurală cu aceste expoziții zonale. Să știți că unde am participat a fost menționat aportul executivului la aceste manifestări care an de an crește în performanța animalelor. Deci avem cu ce ne mândri și i-aș ruga pe domnii consilieri să participe și dânșii când pot.

Nu numai asemenea manifestări, am mai participat la alte întâlniri unde am luat cuvântul și am specificat aportul executivului Consiliului Județean.

D-na președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Domnilor consilieri în fața clădirii vă așteaptă microbuzul, mașinile președintelui și vicepreședinților, v-aș ruga să mergem împreună și să vedem acea investiție care s-a realizat din bugetul nostru, pentru centru de recreere și refacere a forței de muncă a salariaților și consilierilor. Așteptăm o listă cu membri familiilor dvs, vă rugăm să depuneți la secretariat, nu vă putem garanta intrare liberă, neplătită, dar vă putem oferi gratuit acea casă, puteți să depuneți acolo obiectele dvs vestimentare și pe care le duceți cu dvs la week-end, sindicatul a dotat clădirea, deci se poate petrece un sfârșit de săptămână la această casă.

Ședința s-a încheiat la ora 16.50.

 

 

 

 

 

                                               Întocmit: Camelia Vlasiu

                                                             Monica Curticăpean

 

 

 

 

 

 

 

    PREȘEDINTE                                                SECRETAR

 

Lokodi Edita Emöke                                    Ioan Togănel

 

 

 

 

Văzut: Delia Belean