ROMÂNIA                     

     JUDEȚUL MUREȘ

 CONSILIUL JUDEȚEAN

   Nr.4078/21.III.2008

         Dosar: IV C/1

                       

 

 

 

 

PROCES – VERBAL

 

al ședinței ordinare a Consiliului Județean

din data de 28 februarie 2008

 

 

 

Lucrările ședinței s-au desfășurat în sala mare a Consiliului Județean Mureș și au fost conduse de doamna președinte Lokodi Edita Emöke.

Ordinea de zi a ședinței a fost publicată în cotidienele locale „Cuvântul liber” și „Nepujság”, prin Dispoziția președintelui Consiliului Județean nr 45 din 22 februarie 2008.

Din cei 34 consilieri în funcție au fost absenți domnii: Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan.

 

Au fost invitați să participe:

 

·     dl. Ciprian Dobre, prefectul județului Mureș

·     dl. Schmidt Lorand – director, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș

·     d-na Codruța Sava – director adjunct, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș

·     dl. Mezei Vasile  - director economic,  Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș

·     d-na Biriș Rodica  - director, Centrul de îngrijire și asistență Reghin

·     dl. Ana Ioan – șef centru, Centrul de îngrijire și asistență Sighișoara

·     d-na Pantiș Viorica – șef centru interimar,  Centrul de îngrijire și asistență Căpușu de Cîmpie

·     dr. Berekmeri Maria – director, Centrul de îngrijire și asistență Glodeni

·     Pop Liviu – director, Centrul de îngrijire și asistență Lunca Mureșului

·     dr. Pokorny Vasile – director, Centrul de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică Brâncovenești

·     dr. Toducz Endre – director, Centrul de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică Călugăreni

·     dl. Kovacs Robert – SALVAMONT 

·      dl. Blaj Virgil – director, SC Servicii de Utilități Rurale Mureș

·     dl. Nagy Istvan – director, Parcul Industrial Mureș

·     d-na comisar Fărcaș Cornelia – Penitenciarul Tîrgu Mureș

·     dl. Pop Vasile – președinte, Camera de Comerț și Industrie Mureș

·     dl. Naznan Jeno – director general, Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Mureș

·     dl. Cotuțiu Ioan  - Oficiul Județean de Consultanță Agricolă Mureș

 

 

Doamna președinte Lokodi: Domnilor consilieri, v-aș ruga frumos, haideți să începem activitatea zilei de astăzi pentru că mulți dintre dumneavoastră v-ați exprimat dorința, că aveți alt program și doriți să plecați cât se poate de repede. Doamnelor, domnilor consilieri, doamnelor, domnilor invitați vă mulțumesc frumos că v-ați prezentat la lucrările ședinței Consiliului Județean și dați-mi voie să prezint ordinea de zi, de astăzi pe care dorim puțin s-o reașezăm și v-aș ruga frumos să luați materialul și să fiți atenți. Având în vedere că dumneavoastră ați cerut ca să luăm acele proiecte de hotărâre unde ne trebuie un vot cu 2/3,  să le luăm la început, după aceea avem o serie de hotărâri la care avem nevoie de prezența majorității consilierilor în funcție și nu a celor prezenți. Iarăși să luăm la începutul ordinii de zi, dați-mi voie să vă fac câteva precizări și să încercați să ne urmăriți. Deci, proiectul de hotărâre de la punctul 9 și de la punctul 21 va fi readus la punctul 1 și 2. După aceea proiectele de hotărâri de la punctele 11, 12, 13, 15, 16, 18, 20 și 22 vor fi readuse în ordinea în care am spus, 3 și urmând în continuare, proiectul de hotărâre de la punctul 8 va fi iarăși readus înaintea punctelor de la 1 până la 7 pentru că dacă nu aprobăm organigrama degeaba aprobăm personalitatea juridică în Direcția Protecției Copilului. Atrag atenția secretariatului, înainte de cele 2 ședințe eventual, pe care le mai ținem,  vreau să văd așa ordinea de zi. Mie îmi dați de la început cvorumul pentru că cvorumul îl primesc numai înainte de ședință și asta să învățăm pentru viitor. Deci prima dată să puneți în față acele puncte care necesită 2/3, după aceea majoritatea consilierilor în funcție și la urmă să puneți majoritatea consilierilor prezenți. Asta să fie ordinea de zi pentru ca atunci așa se poate lucra și nu trebuie să ne rugăm de domnii consilieri care mai au alt program pe care nu pot să-l amâne să poată să plece. Deci, cu aceste precizări…23 rămâne 23 pentru că ne trebuie majoritatea consilierilor prezenți. Da, putem să începem votul? Deci 8 merge după ce am prezentat, 9, 21, sunt 1,2, după aceea de la 11 am prezentat în afară de 14, 17, vor merge 3 și urmând în jos, acum nu știu exact câte sunt…,  deci vă rog frumos să mă urmăriți în tot timpul ședinței pentru că altfel va fi destul de greu să lucrăm. Deci practic primele 8 puncte vor rămâne spre sfârșit. Domnul Giurgea, aș dori să votăm. Poate că terminați și votăm și v-aș ruga frumos, domnilor consilieri, închideți telefoanele, toată lumea. În timpul ședințelor nu doresc ca să continuați convorbiri pentru că de aceea nu putem să lucrăm cu atenție. Închideți telefonul vă rog, închideți telefonul și lăsați pe cine îl interesează viața dumneavoastră după ora 4. Cu aceste precizări, cine este pentru aprobarea ordinii de zi?

 

Ordinea de zi se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Tatar Bela, Țintoșan Cristian), 3 absenți ( Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Doamna președinte Lokodi: Secretariatul, a venit domnul consilier Benedek, rog să-i dați prezența. Mai am o rugăminte domnilor, după ce vom trece în revistă proiectele de hotărâri cu două treimi și cu majoritatea consilierilor în funcție, dacă cineva dorește să plece în timpul dezbaterilor, totdeauna anunțați secretariatul și nu pe mine pentru că avem un obicei care…acum începând campania văd că persistă, că în timp rămânem cu jumătate de sală și este destul de greu să lucrăm.

 

 

1. Proiect de hotărâre privind însușirea Raportului de evaluare a bunului ce urmează a fi expropriat în vederea realizării obiectivului de investiții „Extinderea Aeroportului Transilvania Tîrgu Mureș”

 

Doamna președinte Lokodi: Deci luăm punctul 9, proiect de hotărâre privind  însușirea Raportului de evaluare a bunului ce urmează a fi expropriat în vederea realizării obiectivului de investiții „Extinderea Aeroportului Transilvania Tîrgu Mureș”. Data trecută a trebuit să amânăm acest proiect de hotărâre pe motivul că prețul care era stabilit prin expertiză nu era destul de clar pentru dumneavoastră și ați considerat că este un preț prea mare față de practica care era înainte. Am cerut expertului să facă o recalculare, am dat criteriile pe baza cărora să o facă. S-a făcut un nou material, comisia economico-financiară a aprobat fără obiecțiuni, comisia de ordine publică a avizat iarăși materialul, comisia de urbanism iarăși a avizat favorabil acest material, serviciile publice la fel. Conform propunerii făcute astăzi prețul de la care putem începe negocierea cumpărării terenurilor unde vrem să extindem aeroportul este de 5,70 euro pe metrul pătrat. Dacă cineva dorește să ia cuvântul, dacă nu trecem la votarea proiectului de hotărâre. Primul articol se referă la însușirea raportului de evaluare a bunului privind exproprierea. Cine este pentru?

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Tatar Bela, Țintoșan Cristian), 3 absenți ( Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Doamna președinte Lokodi: Prețul este de 5,7 euro pe care îl putem negocia, cine estre pentru?

 

Articolul 2 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Tatar Bela, Țintoșan Cristian), 3 absenți ( Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Doamna președinte Lokodi: Articolul trei, privind executarea hotărârii, cine este pentru?

 

Articolul 3 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Tatar Bela, Țintoșan Cristian), 3 absenți ( Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Doamna președinte Lokodi: Hotărârea în întregime, cine este pentru?

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Tatar Bela, Țintoșan Cristian), 3 absenți ( Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

 

2. Proiect de hotărâre privind modificarea elementelor de identificare a unui bun din patrimoniul public al județului Mureș.

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Proiectul de hotărâre de la punctul 21. Proiectul de hotărâre privește necesitatea modificării elementelor de identificare a unui bun din patrimoniul public al județului, este vorba de drumul județean 142C între Dumbrăveni și Coroisânmatin. Conform posibilităților de dinainte de 2000, acest drum în momentul în care s-a măsurat la lungime, se făcea după  posibilitățile de atunci, aparatura de atunci, iar acum când am făcut măsurătura conform aparaturii noi și moderne s-a constatat că există o diferență în plus la lungimea drumului. Având în vedere că prin proiectul de hotărâre câștigat la infrastructură mare din fonduri europene este nevoie de o precizie exactă a lungimii drumului, va trebui să modificăm și noi evidențele noastre cu privire la acest drum și faptul că acest drum este proprietatea Consiliului Județean. S-a discutat proiectul de hotărâre în comisia juridică și în comisia de servicii publice….de urbanism…dar cred că ați discutat și dumneavoastră. Proiectul de hotărâre are trei articole, primul articol, dacă nimeni nu dorește să ia cuvântul, primul articol privește lungimea drumului, cine este pentru?

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Tatar Bela, Țintoșan Cristian), 3 absenți ( Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Doamna președinte Lokodi: Articolul 2 cu privire la hotărârea noastră anterioară și anexă, cine este pentru?

 

Articolul 2 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Tatar Bela, Țintoșan Cristian), 3 absenți ( Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Doamna președinte Lokodi: Articolul trei îndeplinirea hotărârii, cine este pentru?

 

Articolul 3 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Tatar Bela, Țintoșan Cristian), 3 absenți ( Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Tatar Bela, Țintoșan Cristian), 3 absenți ( Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

 

 

3. Proiect de hotărâre privind aprobarea colaborării dinte Consiliul Județean Mureș și Penitenciarul Târgu Mureș.

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează proiectul de hotărâre de la punctul 11, 12, 13, deci de aceea vă spun ca să vă pregătiți. 11 privește colaborarea dintre Consiliul Județean și Penitenciarul Tîrgu Mureș, este o activitate care există deja, urmează să intrăm și noi ca să…deci există la nivelul ONG-urilor, ONG-urile desfășoară proiecte de reeducare și de…, nu numai de reeducare în sensul penal al cuvântului ci de recivilizare a celor din penitenciar, acum acest proiect dorește să fie puțin lărgit, facem posibil ca o sferă dintre deținuți, cei care pot circula liber să poată să intre în muzeele noastre și să poată să viziteze aceste instituții culturale. Proiectul de hotărâre a fost avizat de comisia juridică, de comisia economico-financiară în mod favorabil. Conține trei articole, cine este pentru articolul trei?…dacă nu dorește nimeni să ia cuvântul? Nu? Deci articolul trei, cine este pentru?…Articolul 1, scuzați.

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Tatar Bela, Țintoșan Cristian), 3 absenți ( Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 2 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Tatar Bela, Țintoșan Cristian), 3 absenți ( Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 3 se aprobă cu 28 de voturi „pentru”, 3 nu au votat (Tatar Bela, Sămărghițan Gheorghe, Țintoșan Cristian), 3 absenți ( Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Tatar Bela, Țintoșan Cristian), 3 absenți ( Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

 

4. Proiect de hotărâre privind aprobarea colaborării dintre Consiliul Județean Mureș și Camera de Comerț și Industrie a Județului Mureș.

 

Doamna președinte Lokodi: Proiectul de hotărâre de la punctul 12 privind aprobarea colaborării între Consiliul Județean și Camera de Comerț și Industrie. Și acesta urmează să fie un proiect de colaborare în vederea dezvoltării și desfășurării mai multor acțiuni în comun, administrația publică a județului și Camera de Comerț. Acest proiect de hotărâre a fost discutat în comisia juridică și de ordine publică, care a avizat în mod favorabil. Dacă nu dorește să ia nimeni cuvântul trecem la vot, proiectul are trei articole, cine este pentru aprobarea articolului 1, colaborarea între Camera de Comerț și Consiliul Județean?

 

Articolul 1 se aprobă cu 30 de voturi „pentru”, 1 nu au votat (Tatar Bela), 3 absenți ( Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Doamna președinte Lokodi: Articolul 2, „se împuternicește președintele Consiliului Județean pentru semnarea contractului de parteneriat”, cine este pentru?

 

Articolul 2 se aprobă cu 30 de voturi „pentru”, 1 nu au votat (Tatar Bela), 3 absenți ( Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 3 se aprobă cu 30 de voturi „pentru”, 1 nu au votat (Tatar Bela), 3 absenți ( Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 28 de voturi „pentru”, 3 nu au votat (Amza Mărgărit Constantin, Sămărghițan Gheorghe, Tatar Bela, ), 3 absenți ( Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

 

5. Proiect de hotărâre privind stabilirea prețurilor medii la produsele agricole

 

Doamna Președinte Lokodi: Urmează proiectul de hotărâre de la punctul 13 privind prețurile medii la produsele agricole. S-a discutat în comisia de agricultură, în comisia economico-financiară. Conform legii, Consiliul Județean are obligația să stabilească aceste prețuri medii la produsele agricole, normal acestea sunt niște prețuri orientative pentru că de aceea sunt medii, deci nu limita minimă, nu limita maximă, prețul mediu și urmează ca în jurul acestui preț să se poată stabili prețurile cele mai mici sau cele mai mari.

Domnul vicepreședinte Groza: Aș vrea să fac precizarea că aceste prețuri medii au fost stabilite de specialiști de la Oficiul de Consultanță și Direcția Agricolă. Ne-am consultat pentru că știm ce implicații urmează impunerea celor la care arenda este în natură, prețurile sunt cele mai mici și cu mențiunea, am precizat în expunerea de motive, că prețurile sunt mai mari cu aproximativ 30% față de prețul de vânzare direct de la producător. Deci ne-am consultat cu specialiștii, am făcut și aceste mențiuni, sper să nu fie nici un fel de problemă.

Doamna președinte Lokodi: Dacă nu mai dorește nimeni să ia cuvântul trecem la vot, cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 2 voturi „împotriv㔠( Bözödi Alexandru, Socotar Dinu Gheorghe), 1 abținere (Amza Mărgărit Constantin), 1 nu a votat (Tatar Bela), 3 absenți (  Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 2 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot „împotriv㔠( Bözödi Alexandru), 2 abțineri (Amza Mărgărit Constantin, Socotar Gheorghe Dinu), 1 nu a votat (Tatar Bela), 3 absenți (  Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

 

Articolul 3 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot „împotriv㔠( Bözödi Alexandru), 2 abțineri (Amza Mărgărit Constantin, Socotar Gheorghe Dinu), 1 nu a votat, (Tatar Bela),  3 absenți (  Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 2 voturi „împotriv㔠( Bözödi Alexandru, Socotar Dinu Gheorghe), 1 abținere (Amza Mărgărit Constantin), 1 nu a votat (Tatar Bela), 3 absenți (  Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

6. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului județean de gestionare a deșeurilor pentru perioada 2007-2013

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează proiectul de hotărâre de la punctul 15, Planul județean de gestionare a deșeurilor. Acest proiect de hotărâre s-a discutat în comisia de amenajare a teritoriului, comisia de servicii publice, comisia agricultură. Prin acest plan am dori să venim în întâmpinarea unui Master Plan județean și v-am informat  data trecută că am reușit să câștigăm un proiect din programul operațional sectorial prin care vom reuși să realizăm acel depozit regional, suntem în faza în care identificăm un nou teren, facem o nouă asociație la nivelul județului, dacă este posibil cu absolut toate administrațiile publice ale județului, proiectul este nu numai pentru construirea unui depozit regional ci este și pentru stații de transfer plus recultivarea, închiderea acelor depozite care sunt istorice. Sper că va fi un program cu succes.

Domnul vicepreședinte Frătean: Cu această ocazie povestea cu italienii intră în derizoriu chiar dacă justiția lungește foarte mult procesul, acest plan de gestionare a deșeurilor este foarte bine întocmit, este o condiție pentru finanțare din bani europeni și suntem printre puținele județe care îl avem. Cu această aprobare, practic, una din marile condiții pentru accesarea celor 30 de milioane de euro despre care se discută este rezolvată. Să sperăm că de acum încolo județul Mureș va intra în linie dreaptă în problema managementului și rezolvării definitive a situațiilor deșeurilor pentru că acest program în care noi am intrat prevede circuitul deșeurilor de la casa fiecăruia dintre noi până la o depozitare conformă și în același timp închiderea depozitelor existente, lichidarea tuturor punctelor de depozitare, știți bine, județul Mureș are 9 depozite neconforme care trebuie închise până la anul și de asemenea sunt 220 de puncte de colectare pe raza județului, de depozitare mai bine-zis, locuri care ne fac până una alta rușine, ele trebuie închise până la data de 16 iulie 2008 deci avem un program ambițios, am câștigat finanțarea alături de alte 4 județe și cred că suntem pe drumul cel bun.

Doamna președinte Lokodi: Ieri am primit o adresă de la Ministerul Mediului prin care ni se solicită să respectăm termenele de conformare, știți foarte bine că termenele sunt foarte scurte, termenele sunt până în 2009, până când toate depozitele de categoria B, deci cele istorice, trebuie închise. Ministerul însă ne oferă sprijinul și pentru un alt proiect pe care îl vom discuta poate chiar mâine împreună cu domnul Korodi, mâine știți, sunteți invitați la o întâlnire în Palatul Culturii unde va veni domnul ministru Korodi împreună cu secretarul de stat al Mediului și unde se va face o întâlnire cu toți consilierii, cu toți primarii pe județ plus 30 de oameni de afaceri din Ungaria care investesc și lucrează pe proiecte în domeniul mediului. De la ora 10 începe activitatea până la ora 2 când se va termina. Se vor prezenta și din partea Consiliului Județean materiale cu privire la situația problemelor legate de mediu, de domnul director de la Mediu, de doamna directoare de la Garda Financiară, de primarii orașelor mai mari, de domnul ministru Korodi se va prezenta un material…Vroiam să spun că ieri, în adresa venită, ministerul ne oferă sprijinul și cu privire la perioada aceasta de tranziție, deci 2009, data închiderii tuturor depozitelor și realizarea proiectului pentru că proiectul câștigat urmează să…să înceapă să fie…din noiembrie intră în procedura de evaluare și de execuție după 2009, deci noi nu vom putea să construim noul depozit și până atunci va trebui să realizăm un alt proiect, proiect care se referă la depozitul ecologic din Sighișoara, singurul depozit aprobat și unde avem posibilitatea să mai construim o alveolă și unde, atunci, vom rezolva problema depunerii deșeurilor. Nu știu ce s-a întâmplat astăzi dacă…sau numai luni se va întâlni cu cei de la Sighișoara?

Domnul vicepreședinte Frătean: Luni avem analiza pe graficul final și costurile acestei extinderi care va trebui să rezolve problema județului pe sistemul integrat de management al deșeurilor despre care discutam până ce noul depozit regional va intra în funcțiune.

Doamna președinte Lokodi: Dar și aici avem posibilitatea ca să primim sprijin dacă se poate și pe un proiect PHARE și care va intra anul acesta în funcțiune, vă informăm, nu e încă cert dar încercăm să obținem. Deci, atunci aș supune la vot…

Domnul consilier Radu: Doamna președinte, domnilor vicepreședinți, stimați colegi, stimați invitați, într-adevăr acest proiect are o importanță deosebită pentru județul nostru și va trebui să fie urmărit și realizat într-un timp cât se poate de scurt. Aș vrea să întreb cam pe când se preconizează că acest depozit regional să intre în funcțiune în județul nostru și plus stațiile de transfer fiindcă știm că la ora actuală există mari probleme cu deșeurile care sunt depozitate așa cum sunt depozitate, prin unele zone ale județului și va trebui să facem un efort foarte mare ca acest lucru să fie realizat, să arate și județul nostru, nu cu tot felul de deșeuri aruncate la margine de păduri, aruncate la margine de localități, aruncate în alte zone care…nu sunt…nu numai aspect și nu e bine să avem asemenea aspect. Eu atât aș vrea să știu dacă există…cam aproximativ când vom realiza acest proiect, atât depozitul regional cât și stațiile de transfer. Vă mulțumesc.

Domnul vicepreședinte Frătean: Proiectele finanțate pe fonduri structurale și de coeziune au o formulă de finanțare care se cheamă N+2 sau N+3. Asta înseamnă că din an „N” este anul în care se aprobă finanțarea iar 2 sau 3 sunt anii…timp în care se derulează finanțarea până la finalizarea proiectului. Din câte am fost informați această finanțare este N+2 deci ar însemna că din anul în care s-a aprobat finanțarea și noi sperăm să fie asta în ianuarie 2009, doi ani de zile.

Doamna președinte Lokodi: Deci până atunci oricum va trebui să rezolvăm problema depozitului care este viabil de la Sighișoara. Dacă nu vom reuși dintr-un proiect PHARE atunci va trebui să ne orientăm sau fondurile guvernului dacă nici acesta nu se reușește atunci un împrumut bancar dar oricum trebuie până în 2009 să rezolvăm problema județului și asta o avem ca o prioritate forte și vom rezolva pentru că oricum vom avea posibilități și suma nu este așa de mare încât să nu putem să realizăm.

Domnul consilier Radu: Firmele care aprovizionează în special cu pesticide și erbicide care este, într-adevăr, un grad foarte ridicat de poluare și de deșeuri au cuprins în bugetul lor anumite sume pentru colectarea acestor deșeuri destul de toxice chiar din grupa a doua, a treia…din grupa întâi nu se mai comercializează și va trebui cei de la mediu să urmărească fiindcă, vă spun, e plin județul de asemenea…

Doamna președinte Lokodi: Mâine veți avea posibilitatea să comunicați acest lucru chiar cu domnul ministru.

Domnul consilier Radu: Bine, vă mulțumesc, doamna președinte.

Doamna președinte Lokodi: Da, dacă îmi dați voie atunci să trecem la vot. Cine este pentru aprobarea articolului 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 30 de voturi pentru, 1 nu a votat ( Tatar Bela), 3 absenți (  Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 2 se aprobă cu 30 de voturi pentru, 1 nu a votat ( Tatar Bela), 3 absenți (  Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 de voturi pentru, 1 nu a votat ( Tatar Bela), 3 absenți (  Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

 

7. Proiect de hotărâre privind aprobarea acordului de parteneriat privind proiectul „Rețeaua județeană pentru absorbția fondurilor structurale”

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează proiectul de hotărâre de la punctul 16, aprobarea…nu 16, tot cu …nu-i scos, a rămas pentru că este posibilitatea să băgăm la POR. Deci, 18 da, este cu majoritatea consilierilor în funcție. Proiectul de hotărâre de la punctul 18, acordul de parteneriat între Consiliul Județean Mureș și parteneri în proiectul PHARE 2006, rețea județeană pentru absorbția fondurilor. Acest proiect de hotărâre a fost discutat în comisia economică, în comisia juridică, în comisia de servicii, amenajarea teritoriului, fiecare și-a dat avizul favorabil. Dacă nu dorește nimeni să facă precizări legat de acest proiect de hotărâre trecem la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 2 nu au votat ( Benedek Imre,Tatar Bela),  3 absenți (  Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 2 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 nu au votat (Tatar Bela), 3 absenți (  Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 3 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 nu au votat (Tatar Bela), 3 absenți (  Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 nu au votat (Tatar Bela), 3 absenți (  Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan)

 

 

8. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Mureș nr. 94 din 30 august 2007

 

Doamna președinte Lokodi: Proiectul de hotărâre de la punctul 19 a fost retras pentru că se referă la acel proiect pe POR pentru achiziționarea echipamentelor pentru servicii de urgență și încă mai multe județe nu ne-au trimis actele necesare, vom propune dacă facem o ședință extraordinară și se prevede o ședință extraordinară pentru că până în luna aprilie trebuie să finalizăm transportul public județean și pentru asta vom avea nevoie de o ședință extraordinară, pe lângă asta, avem încă un material cu privire la domeniul public al județului, finalizăm, am inventariat domeniul public al județului și finalizăm înscrierile în CF, o lucrare începută de un an și acest material va intra în ședința din luna martie. Urmează proiectul de hotărâre…trebuie să supun la vot pentru că nici nu este materialul inclus pe…printre materiale…nu, dar am informat colegii. Urmează punctul 20 „Proiect de hotărâre privind modificarea hotărârii Consiliului Județean 94 din 30 august 2007.” Acest proiect de hotărâre se referă la o hotărâre anterioară de-a noastră în care am fost de acord să intrăm în Asociația Microregională Iernuțeana și avem nevoie de câteva clarificări legate de poziția noastră în această asociație. S-a modificat și legea administrației, va trebui să modificăm și hotărârile noastre și cu microregiunea Valea Nirajului și cu cel al Văii Gurghiului, a Văii Mureșului pentru că niciunde nu era prevăzut ca acestea sunt asociații intercomunitare și nu numai microregionale. Aceasta este modificarea. Comisia juridică a probat favorabil, comisia de servicii publice, de asemenea, amenajarea teritoriului de asemenea.

 Proiectul conține 2 articole, cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Kakassy Alexandru, Tatar Bela),  3 absenți (  Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 2 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 nu au votat (Tatar Bela),  3 absenți (  Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 nu au votat (Tatar Bela),  3 absenți (  Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

 

9. Proiect de hotărâre privind aprobarea asocierii Consiliului Județean Mureș cu Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România și unele consilii județene, în vederea elaborării, promovării și implementării proiectului „Sistem de avertizare pentru prevenirea inundațiilor” în cadrul programului INTERREG IV C

 

 

Doamna președinte Lokodi: Următorul proiect de hotărâre este de la punctul 22, privește aprobarea asocierii Consiliului Județean cu Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România și cu alte consilii județene în vederea participării împreună cu Olanda, deci Țara de Jos pentru un proiect INTERREG IV C privind sistemul de avertizare pentru prevenirea inundațiilor. Proiectul de hotărâre a fost discutat în comisia economico-financiară, în comisia juridică, în comisia de amenajare a teritoriului, în comisia de servicii publice, toate comisiile le-au aprobat fără obiecțiuni. Deci cunoașteți acest proiect de hotărâre. Dacă dorește cineva să ia cuvântul ? Dacă nu, trecem la vot. Proiectul nostru de hotărâre conține 5 articole, cine este pentru articolul 1, asocierea?

 

Articolul 1 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 nu au votat (Tatar Bela),  3 absenți (  Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 2 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 nu au votat (Tatar Bela),  3 absenți (  Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 3 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 nu au votat (Tatar Bela),  3 absenți (  Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 4 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 nu au votat (Tatar Bela),  3 absenți (  Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 5 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 nu au votat (Tatar Bela),  3 absenți (  Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 nu au votat (Tatar Bela),  3 absenți (  Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

 

10. Proiect de hotărâre privind reorganizarea activității, aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare precum și modificarea structurii organizatorice și a statului de funcții ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, am trecut de proiectele de hotărâre cu majoritatea consilierilor în funcție, domnul Frătean trebuie să se retragă. Urmează hotărârile cu majoritatea consilierilor prezenți, luăm proiectul de hotărâre de la punctul 8 privind organigrama Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. Și acest material a fost amânat de la ședința trecută, în urma discuțiilor purtate la nivelul direcției, conducerii executive, a direcției de protecția copilului și a specialiștilor din cadrul Consiliului Județean s-a ajuns la o înțelegere și direcția a modificat organigrama, toate posturile vacante au fost anulate și s-a încercat să se organizeze activitatea celor două direcții încât să asigurăm personalul necesar în vederea deschiderii activității în casele, cele 5 case noi, construite pe baza unui proiect PHARE și să asigurăm de asemenea și funcționarea direcției privind protecția copilului. Cu privire la buget, știți foarte bine că noi am aprobat bugetul anul acesta, deci acestea nu au influențe asupra bugetului, deci nu se modifică în momentul de față bugetul însă au o influență în viitor pentru a se putea gospodării din suma aprobată. Proiectul nostru de hotărâre a fost discutat în comisia juridică, în comisia economico-financiară, în comisia de servicii publice și în comisia culturală. Comisia culturală văd că iarăși nu s-a lămurit în întregime pentru că văd că a aprobat cu obiecțiuni. Obiecțiunile sună în felul următor: „nu s-a observat modificarea substanțială în structura organizatorică a Direcției Generale iar argumentele aduse nu au fost convingătoare. Propunem acordarea unei sume fixe avizată de comisia de buget pentru cheltuielile de personal.” Legea prevede că la toate instituțiile subordonate Consiliului Județean, consiliul este obligat să aprobe organigrama. Indiferent ce se întâmplă cu bugetul, organigrama trebuie aprobată și văd că este vina specialiștilor care au participat la ședința comisiei culturală că nu s-a explicat acest lucru. Deci noi aprobăm organigramă la muzeu, organigramă la bibliotecă, la Ansamblul Folcloric Mureșul și etc iar noi trebuie să aprobăm organigrama și la Direcția de Protecția Copilului. Problema organigramei este independentă de….vă distrați bine? Știu că Mihaela are un bebe minunat…Deci organigrama nu are nimic cu bugetul aprobat. Din contră, nu se poate depăși acest număr stabilit în organigramă și eu cred că pentru un pas, până la finalizare reorganizării acestei direcții mai ales cu persoanele adulte trebuie treptat, treptat, anual să urmărim modul de modificare a activității instituțiilor la care sper că astăzi le dăm personalitate juridică și a Direcției Generale.

Domnul consilier Țintoșan: Mulțumesc, bună ziua doamna președinte, bună ziua stimați colegi, o întrebare am aici, noi am discutat în comisia juridică punctul 8, marți parcă am avut ședința și în seara aceea sau a doua zi când am ajuns acasă am găsit pe mail un alt mail cu punctul 8 modificat. Eu sincer nu am văzut care sunt modificările dintre cel pe care l-am primit a doua zi și cel care l-am discutat în comisie, eu nu le-am descoperit. Iar dacă sunt modificări înseamnă că nu le-am discutat în comisie. Mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Ce punctul 8? Punctul 8,  proiectul de hotărâre?

Domnul consilier Țintoșan: Da, da.

Doamna președinte Lokodi: Deci eu mai înainte v-am prezentat, au fost mai multe discuții, o serie de discuții, săptămâna trecută direcția a venit cu o propunere pe care după aceea a rediscutat cu executivul și la sfârșitul săptămânii s-a ajuns la numărul la care s-a ajuns în prezenta hotărâre, adică, domnul director, 58? Deci câte posturi ați redus?

Domnul Schmidt Lorand: Am redus 14 posturi vacante și 28 de posturi ocupate.

Doamna președinte Lokodi: Deci 14 plus 28 fac 42 de posturi.

Domnul consilier Țintoșan: Și noi în comisie cât am vorbit domnul director?

Domnul Schmidt Lorand: Plus 31 de posturi vacante care…dintre care se îndreaptă către centrele rezidențiale care vor fi ocupate de fapt…

Domnul consilier Țintoșan: Să vă întreb altfel, proiectul care a fost prezentat comisiei diferă față de proiectul care este acum pe site?

Domnul Schmidt Lorand: Nu s-a modificat, doar în sensul că…numărul total aprobat nu se modifică, deci am venit în fața dumneavoastră cu propunerea de posturi totale aprobate de 1685 iar doar în cadrul acestor modificări ale posturilor am făcut o schimbare la solicitarea specialiștilor, a colegilor.

Domnul consilier Țintoșan: Care constă în?

Domnul Schmidt Lorand: Care constă în schimbarea unui post de asistent medical schimbat cu un muncitor calificat și a unui alt specialist din cadrul direcției, operator calculator cu auditor. Deci doar persoanele… adică funcțiile, mă scuzați, funcțiile s-au schimbat, la număr am rămas la același număr.

Doamna consilier Iacob: Doamna președintă, domnule vicepreședinte, stimați colegi, mă văd obligată și ca o îndatorire în același timp să vă spun că toată intervenția noastră, a comisiei culturale vine întru apărarea Consiliului Județean și nicidecum să impietăm activitatea. La ora la care noi ne-am desfășurat activitatea pe masa noastră încă nu aveam organigrama. Deci acesta a fost un  motiv. Era marți, la ora 14, la 14:30 am primit organigrama. Pe celelalte 7 puncte le-am avut, le-am dezbătut, au primit și avizul favorabil, toate șapte, întrucât erau bine documentate și nu aveam obiecții și am trecut și peste acest impediment după ce am primit, dar am avut o întrebare: în cursul anului 2007 câte posturi au fost la începutul anului la direcție și câte au fost la sfârșitul anului ocupate? Era o simplă întrebare, elocventă pentru noi, întrebare la care nu ni s-a putut răspunde. Dacă ni se răspunde astăzi noi, doamna președintă, vom fi…pe aceeași lungime de undă. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Domnule director, vă rog să răspundeți.

Domnul Schmidt Lorand: Mulțumesc, răspunsul la această întrebare ar fi, calculat de către noi, următoarele situații statistice, să spun așa: în anul 2005 au fost aprobate posturi în cadrul Direcției Generale 1775 de posturi dintre care ocupate au fost 1630, la finele anului 2005. La finele anului 2006 aprobate posturi total pe direcție 1744, ocupate 1634. La finele anului 2007 aprobate posturi total pe direcție 1744, ocupate 1629,5.

Doamna președinte Lokodi: Și acum vor fi aprobate 1600 de posturi.

Domnul Schmidt Lorand: Acum vom ajunge la un număr de posturi ocupate de 1595.

Doamna președinte Lokodi: Acum personal contractual, funcții publice…deci care este numărul total pe care…

Domnul Schmidt Lorand: Numărul total aprobat, solicităm 1685 din care ocupat va fi de mâine 1595, ocupat. Restul rămân vacante, avem posturi vacante și în continuare. Pentru a începe activitatea centrele da adulți, sigur.

Doamna președinte Lokodi: La centrele de adulți.

Domnul Schmidt Lorand: Cifra de ocupare a posturilor s-a mișcat în jur la 1630 în cei trei ani anteriori. Începând din 2005.

Doamna președinte Lokodi: Deci trebuie să asigurăm posibilitatea începerii acțiunii celor 5 centre, și așa față de solicitările ANPH-ului nu am fost de acord ca aceste centre să aibă o personalitate distinctă de centrele vechi pentru că noi am construit aceste case ca treptat, treptat centrele vechi să închidă activitatea pentru că sunt în niște imobile care devin proprietatea privată a foștilor proprietari și bolnavii, practic, vor fi transferați în noile case, pe raza acelorași localități, chiar în apropierea centrelor vechi, nu există distanța și cu asta am argumentat că nu acceptăm personalitate juridică separată, conducere separată pentru aceste case noi.

Domnul consilier Lădariu: Doamna președinte, domnule președinte, doamnelor și domnilor deputați, doamnelor și domnilor invitați. Nu sunt avocatul doamnei președinte Iacob Letiția, îmi voi spune gândul așa cum mi l-am exprimat și în comisie. Din acest loc și de la acest microfon am precizat de atâtea ori că nu voi vota niciodată, indiferent din ce direcție va veni o influență sau un proiect, până ce eu nu sunt ferm convins că cea ce va trebui să votez este și asimilat, pentru mine, bineînțeles. Sunt obișnuit să măsor de 7 ori și să tai o singură dată. Aș recomanda conducerii direcției ca de acum înainte să vină cu lecția mai bine pregătită în fața comisiei. Nu am avut ce vota, nu am avut ce discuta pentru că nu aveam organigrama, nu aveam dovada numărul 1 asupra căreia să zăbovim și asupra căreia să ne prezentăm, deci nu au fost suficiente argumente și aceasta a fost poziția comisiei și nu că avem ceva împotriva cuiva. Doamne ferește! Am spus de atâtea ori că este vorba de oameni necăjiți, de oameni mai triști ca noi și eu niciodată nu m-am pus de-a curmezișul atunci când este vorba de om, de interesele lui și de necazurile lui, bineînțeles. E o recomandare ca de acum înainte să vină cu aceste documente foarte clare. S-a mai discutat în comisie o chestiune puțin hilară, ca să-i spunem așa, dar e o sugestie doar, pentru că vedeți că la început ar fi fost vorba de 33% din mărul acesta rotund care să meargă în acea direcție din banii Consiliului Județean și dacă noi calculăm bine se ajunge la 43%. Eu sunt poet, am spus, și nu mă prea pricep la cifre, aceasta este realitatea. Să se dea o sumă de bani, prin comisia de buget, deci este o sugestie și nu știu cum se va putea ea aplica în cadrul legalităților financiare și n-au decât să își cântărească bine ce au în traistă și să pună 1500, să pună 200 de salariați, de la director până jos la femeia de serviciu din această sumă, adică să se gospodărească, cum se spune, și să se întindă cât le permite plapuma, bineînțeles. E o soluție și am spus că vine din partea…

Doamna președinte Lokodi: Mulțumesc.

Domnul consilier Lădariu: Numai puțin…vine din partea unui literat pentru că… ne vom trezi că prin iulie se termină făina din sac, deci ce dăm noi acum, și am mai discutat aceasta doamna președintă și ați fost de acord cu mine, întotdeauna, că lovitura mai puternică parcă atunci vine, după ce se termină făina din sac, când va trebui iarăși să venim asupra unor cifre și asupra unor bani ca să dăm la această direcție. Nu spun că nu este necesar dar doar trecutul este sigur, prezentul este cel care e și viitorul este întotdeauna incert. Deci, recomand să vină întotdeauna cu argumente clare în fața noastră, acum a venit domnul director, l-am ascultat, eu unul voi vota, să fie clar, fac această precizare. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Aveți tot dreptul domnul consilier.

Domnul consilier Giurgea: Mulțumesc doamna președinte, stimați colegi, noi am avut o întâlnire, probabil că știți, în urmă cu vreo două săptămâni și poate că e bine să informăm, doamna președintă, în două minute, cu toată conducerea, de la toate centrele, de la Direcția Județeană de Protecția Copilului. Întâlnirea a fost excelentă și aș vrea să mai spun un lucru pe care l-am mai spus și acolo. Voi fi foarte scurt. Consiliul Județean, noi consilierii județeni, eu de 8 ani, alți colegi de 12, alții de 4, am fost și suntem întotdeauna aproape de instituțiile noastre. Și în primul rând, după cum se vede și din buget, de instituția asta, Direcția Județeană de Protecția Copilului. Sunt și foarte mulți bani acolo. Cei care nu știu, trebuie să știe că mare parte din bani vin direct de la buget pe direcția națională și o parte îi dăm noi de la Consiliul Județean. Am spus, apreciem foarte mult, eu personal, munca depusă de acești oameni acolo, în frunte cu directorul dar și șefii de centre și personalul, în întregimea lui, pentru că este muncă cel puțin specială și foarte grea să lucrezi cu oameni cu probleme, cu dezabilități. Dar, pentru că motivul pentru care am fost invitați eu și Balogh, și alții, se știe, noi am fost destul de vehemenți vis-a-vis de cheltuirea banilor și mai ales de sumele alocate la direcție. În competiție sau în comparație cu altele care ar fi nevoi pe infrastructura județului și în alte părți. Foarte importante pentru județ. Și de ce să nu o spunem, foarte importante pentru noi ca și consilieri că dacă până acum am mers în teritoriu acum vom merge foarte mult în teritoriu și oamenii ne întreabă: ce ați făcut pentru noi? Pentru drumuri ș.a.m.d. S-au făcut multe dar totuși insuficiente pentru necesitățile de astăzi. Aș vrea să se înțeleagă clar stimați colegi de la direcție și stimați colegi consilieri, cred că sunteți în asentimentul meu, nu avem nimic cu această direcție, vrem să funcționeze, nu vrem s-o desființăm dar cum se spunea și am spus-o și eu cu alte ocazii în plenul Consiliului Județean și iertați-mi metafora dar nu vrem ca Consiliul Județean peste un an, doi sau cinci să se numeasc㠄Consiliul Județean de Protecția Copilului” sau a problemelor cu dizabilități pentru că astăzi avem un buget destul de mare și mâine și poimâine dacă nu suntem atenți la ceea ce dumneavoastră faceți acolo se pot întâmpla aceste lucruri. Închei prin a spune, sigur, nu e treaba președintei, nu e treaba mea să stăm pe organigramă. Treaba noastră este să vă dăm banii și să-i gestionați pe personalul de care aveți nevoie. Dar ne-am dat seama și nu vă supărați, domnule director, și vorbesc prin dumneavoastră cu toți ceilalți prezenți azi aici și care nu sunteți prezenți, nu întotdeauna ați controlat bine banul și nu întotdeauna l-ați cheltuit așa cum trebuie și vis-a-vis de retribuția personalului și vis-a-vis de alte chestii pe care nu le-am mai discutat și nu le mai reluăm acum, de achiziții. Concluzionez să spun: Consiliul Județean vă va susține în continuare, eu personal cu siguranță dar și ceilalți colegi dar mare atenție vis-a-vis la cele sute de miliarde în bani vechi pe care îi aveți alocați, șapte sute și ceva, în anul acesta bugetar. Eu vă doresc succes și vă doresc să vă gestionați banii așa cum am spus-o și, sigur, suntem aproape de dumneavoastră tot timpul. Mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, dau cuvântul domnului Pokorny și după aceea v-aș ruga frumos să votăm proiectul de hotărâre.

Domnul consilier Pokorny: Vă mulțumesc frumos, stimată doamnă președinte, onorat consiliu. La discutarea bugetului eu am luat cuvântul și am arătat cu cifre exacte că suma asta imensă cheltuită pentru direcția de asistență, contribuția Consiliului Județean este doar de 15 %, cu cifre exacte, doresc să vă reamintesc. În cifre concrete, nu vă paște și nu ne paște pericolul să ne numim, dacă continuăm așa, „Consiliul Județean pentru Asistență Social㔠pentru că anul trecut din bugetul anului 2007, Consiliul Județean din sumele proprii a dat direcției 170 de miliare și anul acesta cu 100 de miliarde mai puțin în condițiile în care inflația o știm și scumpirile, v-am dat citire data trecută la câteva exemple concrete, pâinea, laptele ș.a.m.d. Deci nu trebuie ca să insistăm asupra unor sume care nu sunt exacte și trec pe lângă adevăr pentru că s-a spus clar că guvernul, atât la adulți cât și la copii, alocă fonduri țintite care nu se pot cheltui în altă parte. Deci contribuția Consiliului Județean ne interesează care, repet s-a redus cu o sumă imensă, deci nu ne paște nici un pericol, pe de-o parte. Pe de altă parte, toți care suntem specialiști în domeniu ne-am străduit ca în condițiile în care se derulează în toată țara reforma instituțiilor rezidențiale de asistență socială, să ținem frâu și să ținem cont de anul acesta specific și am renunțat la unele cheltuieli la investiții, sume chiar peste 2 miliarde de lei ca să dăm dovadă de înțelepciune și înțelegerea altor probleme, deci cu toate acestea prin câștigarea celor 5 proiecte PHARE și instituțiile acestea au fost modernizate, iată suntem pe primul loc în țară și Direcția Copilului, colegii noștri se consideră etalon în România care nu trebuie să ne fie total indiferent și să minimalizăm aceste performanțe profesionale. Deci în contextul acesta eu cred că suntem așezați pe un făgaș destul de onorabil, să nu spun modest. Vă mulțumesc frumos.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, domnilor consilieri vă invit să trecem la vot. Cine este pentru aprobarea articolului 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 28 de voturi „pentru”, 1 abținere (Amza Mărgărit Constantin), 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 2 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 3 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 4 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

 

11. Proiect de hotărâre privind reorganizarea Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Brâncovenești ca instituție de asistență socială cu personalitate juridică, în structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și în subordinea Consiliului Județean Mureș

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează proiectele de hotărâre de la numărătoarea 1-7. Aceste proiecte de hotărâre, fiecare, se referă la dobândirea personalității juridice a centrelor din cadrul Direcției de Protecția Copilului, centrele fiind, cum le știți, Brâncovenești, Călugăreni, Reghin, Sighișoara, Căpuș care este Iclănzel…da, bine am zis? și Glodeni. Primul proiect de hotărâre din acest șir se referă la centru le recuperare și reabilitare neuropsihică Brâncovenești. Proiectul nostru de hotărâre conține 8 articole. V-aș ruga frumos domnilor consilieri, dacă mai puteți să aveți răbdare, să procedăm la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 26 de voturi „pentru”,1 vot împotrivă ( Bözödi Alexandru), 2 nu au votat (Pokorny Vasile, Radu Mircea) 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 2 se aprobă cu 26 de voturi „pentru”,1 vot împotrivă ( Bözödi Alexandru), 2 nu au votat (Pokorny Vasile, Radu Mircea) 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 3 se aprobă cu 26 de voturi „pentru”,1 vot împotrivă ( Bözödi Alexandru), 2 nu au votat (Pokorny Vasile, Radu Mircea) 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 4 se aprobă cu 26 de voturi „pentru”,1 vot împotrivă ( Bözödi Alexandru), 2 nu au votat (Pokorny Vasile, Radu Mircea) 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 5 se aprobă cu 25 de voturi „pentru”,1 vot împotrivă ( Bözödi Alexandru), 3 nu au votat (Pokorny Vasile, Radu Mircea, Sămărghițan Gheorghe) 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

Articolul 6 se aprobă cu 26 de voturi „pentru”,1 vot împotrivă ( Bözödi Alexandru), 2 nu au votat (Pokorny Vasile, Radu Mircea) 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 7 se aprobă cu 26 de voturi „pentru”,1 vot împotrivă ( Bözödi Alexandru), 2 nu au votat (Pokorny Vasile, Radu Mircea) 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 8 se aprobă cu 26 de voturi „pentru”,1 vot împotrivă ( Bözödi Alexandru), 2 nu au votat (Pokorny Vasile, Radu Mircea) 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 26 de voturi „pentru”,1 vot împotrivă ( Bözödi Alexandru), 2 nu au votat (Pokorny Vasile, Radu Mircea) 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

 

12. Proiect de hotărâre privind reorganizarea Centrului de recuperare și reabilitare Neuropsihiatrică Călugăreni ca instituție de asistență socială cu personalitate juridică, în structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș și în subordinea Consiliului Județean Mureș.

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează proiectul de hotărâre pentru Centrul de la Călugreni.

Articolul 1, cine este pentru?

 

Articolul 1 se aprobă cu 26 de voturi „pentru”,2 voturi împotrivă (Groza Emil, Bözödi Alexandru), 1 nu au votat (Radu Mircea) 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 2 se aprobă cu 26 de voturi „pentru”,2 voturi împotrivă (Groza Emil, Bözödi Alexandru), 1 nu au votat (Radu Mircea) 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 3 se aprobă cu 26 de voturi „pentru”,2 voturi împotrivă (Groza Emil, Bözödi Alexandru), 1 nu au votat (Radu Mircea) 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 4 se aprobă cu 25 de voturi „pentru”, 2 voturi împotrivă (Groza Emil, Bözödi Alexandru), 2 nu au votat (Radu Mircea, Kakassy Alexandru) 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 5 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 1 nu au votat (Radu Mircea), 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 6 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă( Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 7 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 8 se aprobă cu 26 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 2 nu au votat (Radu Mircea, Kakassy Alexandru), 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

 

13. Proiect de hotărâre privind reorganizarea Centrului de Îngrijire și Asistență Sighișoara ca instituție de asistență socială cu personalitate juridică, în structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș și în subordinea Consiliului Județean Mureș

 

Urmează proiectul de hotărâre de la Centrul de Îngrijire și Asistență Socială Sighișoara. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 25 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 3 nu au votat (Radu Mircea, Amza Mărgărit Constantin, Szabo Arpad ), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 2 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 3 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 4 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 5 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 6 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 7 se aprobă cu 26 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 2 nu au votat (Radu Mircea, Veress Adam), 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 8 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 2 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

14. Proiect de hotărâre privind reorganizarea Centrului de Îngrijire și Asistență Glodeni ca instituție de asistență socială cu personalitate juridică, în structura Direcției  Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș și în subordinea Consiliului Județean Mureș

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează proiectul de hotărâre pentru dobândirea personalității juridice a Centrului de Îngrijire și Asistență Glodeni.

 Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă( Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 2 se aprobă cu 25 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă( Bözödi Alexandru), 3 nu au votat (Bartha Barna, Kardos Mihaela, Radu Mircea), 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

Articolul 3 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă( Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 4 se aprobă cu 26 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă( Bözödi Alexandru), 2 nu au votat (Bartha Barna, Radu Mircea), 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 5 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă( Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 6 se aprobă cu 25 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă ( Bözödi Alexandru), 3 nu au votat(Groza Emil, Sămărghițan Gheorghe, Radu Mircea), 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 7 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă( Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 8 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă( Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 25 de voturi „pentru”, 2 voturi  împotrivă (Bözödi Alexandru, Kakassy Alexandru), 2 nu au votat(Groza Emil, Radu Mircea), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

 

15. Proiect de hotărâre privind reorganizarea Centrului de Îngrijire și Asistență Căpușu de Câmpie ca instituție de asistență socială cu personalitate juridică, în structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș și în subordinea Consiliului Județean Mureș

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează dobândirea personalității juridice pentru Centrul de Asistență și Îngrijire Căpușu de Câmpie. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 2 se aprobă cu 25 de voturi „pentru”, 2 voturi  împotrivă (Bözödi Alexandru, Kakassy Alexandru), 2 nu au votat (Ban Moise, Radu Mircea), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 3 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 4 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 5 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 6 se aprobă cu 26 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 2 nu au votat (Kakassy Alexandru, Radu Mircea), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 7 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 8 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă  (Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

 

16. Proiect de hotărâre privind reorganizarea Centrului de Îngrijire și Asistență Lunca Mureșului ca instituție de asistență socială cu personalitate juridică, în structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului  Mureș și în subordinea Consiliului Județean

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează dobândirea personalității juridice pentru Centrul de Îngrijire și Asistență Lunca Mureșului. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 26 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 2 nu au votat (Kardos Mihaela, Radu Mircea), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 2 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 3 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 4 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 5 se aprobă cu 26 de voturi „pentru”, 2 voturi  împotrivă (Bözödi Alexandru, Kakassy Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 6 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 7 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 8 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

 

17. Proiect de hotărâre privind reorganizarea Centrului de Îngrijire și Asistență Reghin ca instituție de asistență socială cu personalitate juridică, în structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului  Mureș și în subordinea Consiliului Județean

 

Doamna președinte Lokodi: Ultimul proiect pentru dobândirea personalității juridice pentru Centrul de Îngrijire și Asistență Reghin. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 2 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 3 se aprobă cu 26 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 2 nu au votat (Kakassy Alexandru, Radu Mircea), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 4 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă( Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 5 se aprobă cu 26 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 2 nu au votat (Giurgea Teodor, Radu Mircea), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 6 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 7 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 8 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 vot  împotrivă (Bözödi Alexandru), 1 nu a votat (Radu Mircea), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Doamna președinte Lokodi: Centrelor cu personalitate juridică le urez succes, n-o să aveți viață mai ușoară, o să aveți o viață mult mai grea, încă atenția noastră asupra direcției va fi poziționată. Ceea ce am spus la ședința trecută, că vom analiza la fiecare centru bugetul și vom analiza personalul, atât fiecare centru cât și la direcție, rămâne valabil, anul viitor vrem să avem o vedere asupra activității instituției și mai clară și mai ales asupra Direcției Generale să vedem dacă se justifică acea organigramă pe care am aprobat-o și dacă nu, acum vă spunem domnilor directori și directori adjuncți, știu că există o luptă crâncenă între dumneavoastră, încercați să organizați munca în așa fel încât noi să nu fim nevoiți să venim și să trasăm iarăși așa de dureros cum trasăm anumite…nu pot să spun linii ci anumite sfere. Dumneavoastră să faceți pe parcursul acestui an tot ce înseamnă reorganizare și acolo unde puteți să obțineți rezultate deosebite, pentru că vom urmări și rezultatele obținute cu un personal mai mic sau altfel…poziționat, faceți dumneavoastră la nivelul direcției și aici rog sprijinul domnului secretar general să fie alături de executivul Consiliului Județean în acest demers. Nu este vorba că distrugem ceea ce am înființat, ci este vorba de o atenție, să devină mai economicoasă această activitate. Acesta este singurul nostru țel. Asistați-i să aibă ceea ce trebuie să aibă, ceea ce trebuie să li se asigure dar nu cred că aceasta trebuie făcută cu un personal mărit, eu cred că calitatea muncii poate fi obținută în condiții normale. Vă doresc o activitate bună pe acest an, tuturor centrelor.

 

 

18. proiect de hotărâre privind aprobarea obiectivelor și criteriilor de performanță pe anul 2008 pentru directorii S.C. PARC INDUSTRIAL MUREȘ S.A. și S.C. SURM Mureș S.A.

 

Doamna președinte Lokodi: Trecem la următorul proiect de hotărâre și acesta privește Parcul Industrial Mureș…acesta este 10 care era pe ordinea de zi, deci „proiect de hotărâre privind aprobarea obiectivelor și criteriilor de performanță pe anul 2008, pentru directorii S.C. PARC INDUSTRIAL MUREȘ S.A. și S.C. Utilități Rurale Mureș.” Acest proiect de hotărâre a fost discutat de comisia juridică și ordine publică, de comisia economico-financiară și servicii publice. Proiectul nostru de hotărâre conține 4 articole. Înainte de a trece la vot, vă întreb dacă dorește cineva să ia cuvântul, dacă nu, atunci…da, domnul Țintoșan.

Domnul consilier Țintoșan: Mulțumesc, proiectul acesta a fost discutat și în comisia juridică și chiar am cerut atunci, deoarece în material nu se preciza care este sursa venitului de la S.C PARC INDUSTRIAL Mureș S.A., doar valoarea totală a lor, am cerut să vedem defalcat de unde provin veniturile.

Doamna președinte Lokodi: Parcul Industrial, așa cum știți, nu este finanțat de Consiliul Județean, toate veniturile lui vin din venituri proprii, din sumele de închiriere a terenurilor, din sumele care rezultă din concesionarea terenurilor, deci este autofinanțare.

Domnul consilier Țintoșan: Asta am înțeles, dar asta am cerut să prezinte pe ședința de astăzi.

Doamna președinte Lokodi: Domnul director, ați adus o prezentare exact de unde, câte contracte aveți? Mă gândeam că….

Domnul Bodoni Hunor: Vă mulțumesc, bună ziua la toată lumea, am auzit aici, venind la ședință că sunt niște întrebări, vă putem pune la dispoziție de la doamna contabil-șef toate cifrele, de unde ne vin toate veniturile. Discrepanța mare, pe care mă gândesc că domnul Țintoșan o are în vedere, este de la faptul că noi am încasat mut înainte. Cei care concesionează pe 49 de ani au plătit înainte ca să beneficieze de un tarif mai mic.

Domnul consilier Țintoșan: Am înțeles domnule director, nu este vorba de discrepanță, era vorba de o curiozitate deoarece în tabel foarte bine ați prezentat însă eu cu cifrele mă pricep, eu sunt de partea domnului Lădariu aici și atunci am spus să vedem defalcat ca să vedem fiecare de unde.

Domnul Bodoni Hunor: Nici o problemă, sunt două tipuri de venituri, una este concesionare și asta putem să vă dăm defalcat toate cifrele.

Domnul consilier Țintoșan: Perfect, mulțumesc mult.

Doamna președinte Lokodi: Dacă mai are cineva…dacă nu trecem la vot. Cine este pentru aprobarea articolului 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Radu Mircea, Venczi Vidor Ianos), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 2 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Radu Mircea, Venczi Vidor Ianos), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 3 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Radu Mircea, Venczi Vidor Ianos), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 4 se aprobă cu 26 de voturi „pentru”, 3 nu au votat ( Groza Emil, Radu Mircea, Venczi Vidor Ianos), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Radu Mircea, Venczi Vidor Ianos), 5 absenți (Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

 

19. Proiect de hotărâre privind aprobarea avizelor date de Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism de pe lângă Consiliul Județean Mureș

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează proiectul de hotărâre de la punctul 14 privind aprobarea avizelor date de Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului și Urbanism de pe lângă Consiliul Județean Mureș. Acest proiect de hotărâre a fost discutat de comisia de amenajare a teritoriului și urbanism…domnul Balogh, la acest punct doriți? Bine. Care și-a dat avizul cu următoarea obiecție: Se respinge punctul 5 PUZ, exploatarea balast și amenajarea piscicolă Glodeni, suprafața fiind mică și este neîntemeiată propunerea.

Domnul consilier Balogh: Mulțumesc doamna președintă, stimați colegi, stimați invitați. În legătură cu acest punct vreau să vă precizez poziția comisiei noastre, de ce a fost respins PUZ-ul de la Glodeni. Avem un foarte mare fan între noi, domnul Pokorny, domnul coleg care deja zâmbește și am să-i explic, poate după ce voi explica nu o să mai zâmbească. Noi avem o problemă, să știți că în județul Mureș, de la Târgu Mureș până la Toplița, râul Mureș a fost declarat de Natura 2000 zonă de protecție. Având în vedere că foarte mulți întreprinzători, foarte multe societăți și-au cumpărat terenuri în uscat unde vor să exploateze și să sorteze aceste agregate în vederea folosirii la construcția de drumuri sau la construcția de locuințe, rugămintea mea este în felul următor și aici…este interesant, domnul secretar general, și pentru noi ca să elaborăm niște hotărâri sau să scoatem niște hotărâri în așa fel încât să nu sufocăm acești oameni fiindcă neavând posibilitatea de a mai scoate agregate din râul Mureș, ei de undeva trebuie să-și…desfășoare activitatea în continuare. Am refuzat acest punct pentru că a fost vorba de 2300 m² care și orice copil știe că nu se poate face un lac de pește și în situația asta să stabilim cel puțin minimul sau maximul de teren de care dispune și în locul căruia după ce se scot aceste agregate să poată să facă lac de pește sau să reamenajeze. Deci, vă rog, dacă este posibil până ce va fi ședința următoare, să găsim o soluție pentru că vor veni tot mai multe solicitări și noi vom fi puși în situația de a le respinge pe toate dacă nu vom avea o bază pe care să ne sprijinim. A doua problemă, deci asta probabil că o să vă solicităm la comisia de urbanism ca să soluționăm această problemă. A doua problemă, dacă tot am luat cuvântul și astăzi sper să nu mai iau cuvântul… aș dori să propun…doamna președintă, în vederea dezvoltării turismului și a localităților rurale din județul Mureș aș dori să vă propun să accesați un credit, destul de substanțial, între 2000 și 3000 de miliarde de lei. Dar vă spun și sursa, că fac și alții.

Doamna președinte Lokodi: Bine, asta o să discutăm după ședință.

Domnul consilier Balogh: Stați puțin că eu termin, numai vroiam să vă spun și sursa.

Doamna președinte Lokodi: Înainte cu 2 luni de alegeri doriți să facă Consiliul Județean acest credit?

Domnul consilier Balogh: Deci, doamna președintă, indiferent că sunteți dumneavoastră președintă sau vom mai fi noi în Consiliul Județean, lumea trebuie să circule și să se dezvolte județul Mureș. Noi cheltuim anual în jur de….200-250 de miliarde de lei pe drumuri, da? 200. Alții accesează credite pe 20 de ani și rambursează câte 150 de miliarde pe an dar noi atunci de ce nu am putea să accesăm acest credit și din banii cu care reparăm acolo un km sau 2 sau 3 km de drum am putea….

Doamna președinte Lokodi: Cred că nu e la ordinea de zi acest lucru…

Domnul consilier Balogh: Numai puțin, deci am luat cuvântul și nu mai vreau să-l iau astăzi.

Doamna președinte Lokodi: Dar nu e la ordinea de zi, deci nu știu, puteți să discutați problema asta în comisie dar nu acum. Vă rog frumos să păstrăm ordinea de zi, nici măcar pe rol nu este problema drumurilor.

Domnul consilier Balogh: Este o problemă de urbanism.

Doamna președinte Lokodi: La diverse vă rog frumos, la diverse.

Domnul consilier Balogh: Deci îmi permiteți să termin?

Doamna președinte Lokodi: Da, la diverse.

Domnul consilier Balogh: Deci atunci aș ruga, dacă e posibil, cu domnul director să discutăm despre posibilitatea de a accesa un credit ca să punem aceste drumuri la punct. Mulțumesc.

 Doamna președinte Lokodi: La diverse discutăm, dacă vreți, drumuri sau aeroport sau groapă ecologică.

Domnul consilier Balogh: Nu mai discutăm, mulțumesc mult.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc.

Domnul consilier Pokorny: Vă mulțumesc, sigur că am zâmbit că data trecută când m-am împotrivit la o asemenea balastieră, am spus chiar că în altă parte, sigur, trebuie să construim și noi și e foarte bine, dar se exploatează piatră uscată și se rezolvă printr-un eleșteu și parcelele se vând pentru căsuțe. Iată că acum specialiștii au dat avizul pentru această balastieră și scrie acolo amenajare piscicolă. Nimic mai fals, este praf în ochii noștri pentru că pe marginea Mureșului este amplasată această balastieră și nimeni pe marginea Mureșului nu investește în pești ca să vină prima viitură și să spele totul, sunt nenumărate exemple că se inundă zona aceea. Deci doar, doar atâta, vă mulțumesc.

Domnul consilier Giurgea: Mulțumesc, doamna președintă, stimați colegi, problema este foarte serioasă. Acum, desigur, cum s-a pus problema vis-a-vis de această propunere sau solicitare nu știm dar problema de exploatare a balastului este o problemă foarte serioasă în județul Mureș și, de altfel, peste tot în țară. Elementul investițional la nivelul României din perspectiva anilor…doar până în 2013 dacă vreți și dacă vreți numai o trimitere la fondurile europene pe care trebuie să le atragem presupune cantități imense, de ordinul miliardelor de m³ de produse de balastier. România și județul Mureș în speță nu are rezerva necesară de balast. Probabil că se va apela și la cea din stâncă, cu prelucrare, în sfârșit. Dar eu sunt absolut de acord cu poziția domnului coleg Pokorny de a proteja mediul și sunt ca și, de altfel, toți, noi suntem în direcția aceasta de a ne autoproteja și mâine și poimâine, nu să stricăm astăzi toată flora și fauna țării și a județului. Dar aceste exploatări trebuie să dea curs a le putea pune în practică, dacă vreți, aceste exploatări de balast din uscat. Din Mureș nu se mai face, știți foarte bine. De pe alte râuri nu avem, Nirajul și așa mai departe. În schimb, ceea ce spunea și colegul Pokorny și Balogh, trebuie să urmărim prin ceea ce înseamnă autoritatea județeană, Consiliul Județean, dar probabil unitățile sau mă rog…instituțiile abilitate, Protecția Mediului, Garda de Mediu a ceea ce se întâmplă după și termin prin a vă spune și vă invit dacă aveți timp în campania electorală pentru că va fi un punct electoral bun, să mergeți numai la Pănet să vedeți ce „ciugșag” este acolo. La Pănet. Balastiere exploatate în uscat lângă Mureș, nefăcute eleștee cum de fapt ne-au asigurat și sunt lăsate în izbeliște, terenuri care te doare sufletul să vezi ce este acolo. Zona Pănet pe malul Mureșului, înspre Sântioana, da, la Sântioana mai exact. Deci Comuna Pănet, satul Sântioana. Pentru exploatare din uscat categoric avem nevoie de produse de balastieră, să se rețină acest aspect, și presa să rețină bine și e nevoie, repet, de miliarde, milioane de m³ la nivel național și în Mureș, poate tot la fel, dar haideți să vedem și aici sunt absolut de acord cu Pokorny și cu Balogh și cu toți sunt de acord să vedem ce se întâmplă după aceea, că o să ajungem probabil după ce ne integrăm și după ce investim și cheltuim toți banii, să ne apucăm din nou să cheltuim să redăm în circuitul agricol, dacă mai putem sau să redăm ceea ce, sigu,r nu mai putem, fauna și flora țării. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Având în vedere că proiectul nostru de hotărâre în întregime nu a fost avizat de comisia de amenajare a teritoriului și urbanism, avem o propunere să scoatem din anexă punctul 5, prima dată supun la vot propunerea comisiei, dacă sunteți de acord ca punctul 5 din anexă să fie scoasă. Cine este pentru? Pentru scoaterea punctului 5 din anexă?

 

Scoaterea punctului 5 se aprobă cu 25 de voturi „pentru”, 1 vot împotrivă (Țintoșan Cristian), 1 abținere( Groza Emil), 2 nu au votat (Radu Mircea, Bartha Barna), 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Doamna președinte Lokodi: Da, deci s-a scos punctul 5, acum supun la vot proiectul de hotărâre în forma în care anexa are doar 4 puncte. Articolul 1, cine este pentru?

 

Articolul 1 se aprobă cu 26 de voturi „pentru”, 3 nu au votat (Bartha Barna, Țintoșan Cristian, Radu Mircea,) 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

Articolul 2 se aprobă cu 26 de voturi „pentru”, 3 nu au votat (Bartha Barna, Țintoșan Cristian, Radu Mircea,) 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 3 se aprobă cu 26 de voturi „pentru”, 3 nu au votat (Bartha Barna, Țintoșan Cristian, Radu Mircea,) 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 26 de voturi „pentru”, 3 nu au votat (Bartha Barna, Țintoșan Cristian, Radu Mircea,) 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

 

20. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru investiția „ Modernizare - reabilitare Muzeul de Științele Naturii”

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează proiectul de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici a investiției Reabilitarea Muzeului de Științe ale Naturii. Trebuie să spunem că prima dată am fi dorit să amânăm acest proiect de hotărâre care se referă la indicatorii tehnico-economici dar, ieri, a intervenit o schimbare în sensul că este posibil ca să intre pe un proiect, pe o hotărâre de guvern să primim un miliard și cincisute de mii ca SF-ul să fie finalizat în proiect și acest proiect să fie depus la programul operațional regional axa 5 pe turism. Este vorba de reabilitare și nu o clădire nouă. Reabilitarea Muzeului Științelor Naturii care este o clădire monument istoric și o mică amenajare din spate cu băi și cu depozite existând posibilitate de teren, în spate, ca să se modernizeze această clădire. Proiectul de hotărâre are două articole. În primul articol vă citesc: „Se aprobă indicatorii tehnico-economici ai investiției reabilitarea Muzeului de Științele naturii în valoare de 5.161.431 de lei din care C+M 4.623.498 de lei echivalent cu 1.418.443 euro.” Deci avem nevoie să depunem acest proiect la Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice. De aceea am introdus totuși, ca să-l aprobăm, iar articolul 2, „ De realizare răspunde muzeul” deci practic este vorba de două articole, 1- indicatorii tehnico-economici conform SF-ului executat, modernizarea Muzeului Științelor Naturii, încă odată repet ca să înțelegeți, nu e vorba de o clădire nouă ci de modernizare și de reabilitarea clădirii Muzeului Științelor Naturii ca să putem depunem pe axa 5 la POR. Cu aceste precizări supun la vot…domnul Giurgea, da.

Domnul consilier Giurgea: Doamna președintă, prima dată aș vrea să întreb, ca să nu fac o confuzie, avem în perspectivă, în intenție ca în acea curte să facem Teatrul Ariel.

Doamna președinte Lokodi: Aia este posibilă.

Domnul consilier Giurgea: Bun, vis-a-vis de aceasta cred că ar fi bine să…dacă vreți să atrag atenția…nu să atrag atenția, să discutăm un pic vis-a-vis de ceea ce se întâmplă în interior, ca proiectanții și când se face și studiul să fie atenți de modernizare ca nu cumva când facem construcția nouă…

Doamna președinte Lokodi: Nu este lipită, cele două clădiri nu vor fi lipite. Deci acesta este muzeul cel vechi și dacă vom reuși să construim în acea curte teatrul este separat, în spate. Nu sunt cele două clădiri lipite, nu comunică.

Domnul consilier Giurgea: Nu sunt lipite…bine, mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Deci vor fi proiecte separate. Problema este că în cetate știți că modernizăm și acolo clădirea aceea veche pe care am primit-o de la armată. Am primit fonduri de la PNUD, acesta este de la Națiunile Unite pe programe și am primit pentru acea clădire, inclusiv pentru investiție se pare că se aprobă banii și acum celălalt proiect al nostru pe linia hotărârii de guvern este în plus dar tot la muzeu, tot într-o clădire a Consiliului Județean, avem nevoie de fonduri și atunci promovăm repede și Muzeul Naturii. Da? Deci sunt 2 posibilități de surse venite la județ și vrem să folosim ca să nu pierdem nimic și e nevoie de o hotărâre de guvern de modificare că nu la cetate primim banii ci la Muzeul Naturii. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 24 de voturi „pentru”, 5 nu au votat (Balogh Iosif, Bartha Barna, Țintoșan Cristian, Radu Mircea, Tatar Bela) 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Articolul 2 se aprobă cu 24 de voturi „pentru”, 5 nu au votat (Balogh Iosif, Bartha Barna, Țintoșan Cristian, Radu Mircea, Tatar Bela) 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 24 de voturi „pentru”, 5 nu au votat (Balogh Iosif, Bartha Barna, Țintoșan Cristian, Radu Mircea, Tatar Bela) 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

 

21. Proiect de hotărâre privind încetarea raporturilor de muncă ale domnului Begidzsan Laszlo, șef Serviciu Public Județean SALVAMONT Mureș și numirea temporară în această funcție a domnului Kovacs Robert

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, următorul proiect de hotărâre se referă la conducerea SALVAMONT-ului. Domnul Begidzsan Laszlo și-a depus demisia, până la organizarea concursului este nevoie să numim temporar un actual angajat al Salvamont-ului pentru conducerea activității până se va organiza concursul și acesta este domnul Kovacs Robert, tot angajat la Salvamont, în momentul de față nici nu știu ce funcție are dar îndeplinește condițiile ca pe perioadă determinată să conducă Salvamont-ul. Proiectul de hotărâre a fost avizat de comisia de ordine publică, de comisia social-culturală, de servicii publice. Proiectul nostru conține trei articole, articolul 1 pentru eliberarea din funcția lui Begidzsan Laszlo, cine este pentru?

 

Articolul 1 se aprobă cu 24 de voturi „pentru”, 5 nu au votat (Balogh Iosif, Bartha Barna, Țintoșan Cristian, Radu Mircea, Tatar Bela) 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Doamna președinte Lokodi: Mulțumesc, articolul 2, numirea lui Kovacs Robert, cine este pentru?

 

Articolul 2 se aprobă cu 24 de voturi „pentru”, 5 nu au votat (Balogh Iosif, Bartha Barna, Țintoșan Cristian, Radu Mircea, Tatar Bela) 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Doamna președinte Lokodi: Articolul 3, îndeplinirea hotărârii, cine este pentru?

 

Articolul 3 se aprobă cu 24 de voturi „pentru”, 5 nu au votat (Balogh Iosif, Bartha Barna, Țintoșan Cristian, Radu Mircea, Tatar Bela) 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 23 de voturi „pentru”, 6 nu au votat (Balogh Iosif, Bartha Barna, Țintoșan Cristian, Radu Mircea, Tatar Bela, Veress adam) 5 absenți ( Benedek Imre, Frătean Petru Alexandru, Lazăr Ioan Nicolae, Mora Akos Daniel, Toșa Ioan).

 

 

22. Proiect de hotărâre privind actualizarea comisiilor de evaluare și selecționare a asociațiilor și fundațiilor, altor organizații neguvernamentale fără scop lucrativ, precum și a persoanelor fizice fără scop patrimonial, care organizează programe și proiecte în domeniul cultural, culte, sport și asistență socială și pot primi subvenții sau sprijin financiar de la bugetul de stat.

 

Doamna președinte Lokodi: La acest proiect de hotărâre invit persoanele care nu fac parte din Consiliul Județean, consilierii să părăsească sala pentru că trebuie să luăm o decizie care este fără public. Și presa. Legea prevede că nu este publică lista comisiilor, legea prevede. Deci rugăm și pe balcon colegele de la presă să-și ia…nu, sus, vorbesc sus, mergeți sus ca să rugăm colegele să plece. Unicat, legea s-a schimbat, s-a modificat legea și prevede că componența comisiei nu este publică. Domnul Bartha, nu, că ei vor lucra cu membrii comisiei.

Doamna președinte Lokodi: Bine, domnilor, dacă nu mai dorește nimeni să ia cuvântul trecem la vot și domnilor încă odată numele membrilor comisiei nu se face public. Votul rămâne aici, noi doar redactăm și rog colegii mei din aparatul propriu nu discutăm cu nimeni cine este în comisii. Le uitați acum, da? Cine este pentru articolul 1?…a mea nu funcționează…a nu că e secret…apăsați dar nu se aprinde lumina.

 

Articolul 1 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 nu a votat, 5 absenți.

 

Articolul 2 se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 2 nu au votat, 5 absenți.

 

Articolul 3 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 nu a votat, 5 absenți.

 

Articolul 4 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 nu a votat, 5 absenți.

Articolul 5 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 nu a votat, 5 absenți.

 

Articolul 6 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 nu a votat, 5 absenți.

 

Articolul 7 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 nu a votat, 5 absenți.

 

Articolul 8 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 nu a votat, 5 absenți.

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 2 nu au votat, 5 absenți.

 

 

Doamna președinte Lokodi: Eu vă mulțumesc frumos, astăzi am fost operativi, acum la diverse…uau, Domnul Boloș, domnul Balogh, domnul Tatar….se poate intra, să așteptăm presa, să nu faceți declarații fără presă…

Domnul consilier Boloș: Nu le fac pentru presă, le fac pentru noi…

Doamna președinte Lokodi: Da, în fine, totuși presa să audă. Daca mai sunt aici…

Domnul consilier Boloș: Doamna președintă, domnule vicepreședinte, stimați colegi, iau cuvântul într-o chestiune în care mă simt obligat moral s-o fac, este vorba despre hotărârea noastră privitoare la sprijinirea studenților care pleacă cu bursele Erasmus, este vorba despre hotărârea 53 din aprilie și care a fost corectată în urma intervenției Instituției Prefectului în august, hotărârea 93. Am înțeles dintr-o discuție avută cu domnul Iosib că această dispută între noi și Instituția Prefectului, judecată în contenciosul administrativ a dat câștig de cauză prefecturii și hotărârea va fi anulată. Studenții au plecat și mă întreabă ce se întâmplă, deși contau pe acest ajutor. În acest context, vreau să vă spun că am avut prilejul să citesc o hotărâre apărută la Consiliul Județean Bistrița, în care la 100 km de noi se dau burse pentru studenți, se dau ajutoare sociale pentru studenți, deci la o diferență de 100 de km lucrurile sunt judecate cu totul altfel. De aceea aș vrea să întreb dacă această chestiune este în forma în care am înțeles eu sau nu și dacă da, atunci să vedem ce se poate face pentru că mi se pare din punct de vedere moral față de acești studenți că avem o obligație. Mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Ba mai mult, că atunci când am fost la acea bursă, mai țineți minte, prefectura a promis un sprijin și mai mare decât a dat Consiliul Județean. V-aș ruga frumos juridicul să ne informeze, domnul Iosib.

Domnul director Iosib: În această cauză au fost două termene, ne-am prezentat, am depus întâmpinare și întâmpinarea a fost depusă practic după ce hotărârea inițială fusese modificată și la care…practic am încercat să remediem, Consiliul Județean a remediat unele din observațiile făcute de prefectură, în sensul că s-a înlocuit sintagma de burse de sprijin cu ajutor financiar, sprijin financiar, ceea ce s-a considerat că deranjează mai puțin. Prefectura n-a fost prezentă la termenele de judecată, totuși instanța a decis așa cum a decis…

Doamna președinte Lokodi: Și recurs se poate face?

Domnul director Iosib: Încă nu este redactată, deci noi cunoaștem dar soluția…se poate face apel cu recurs…

Doamna președinte Lokodi: Deci eu v-aș ruga frumos să invităm prefectura la o discuție cu consilierii, să organizăm… săptămâna viitoare, nu vă pot promite domnul Boloș că suntem la o pregătire pe situații de urgență, domnul vicepreședinte Frătean și cu mine, la Cluj, dar dacă considerați că puteți avea cu domul prefect o discuție, domnilor consilieri, cine doriți să veniți cu această temă și domnul vicepreședinte Groza, și domnul secretar general Togănel, v-aș ruga frumos să discutați un termen și să purtați o discuție să vedem chiar cu încheierea unui proces-verbal comun sau a unui protocol comun pentru a fi depus cu ocazia judecării apelului la instanță.

Domnul secretar Togănel: Dacă îmi permiteți doamna președintă, am în față Monitorul Oficial al Consiliului Județean Bistrița din decembrie anul trecut, prin hotărârea 83 din 6 decembrie dânșii au aprobat bursele, burse de merit, burse sociale și…

Doamna președinte Lokodi: Nu trebuie să mă convingeți pe mine.

Domnul secretar Togănel: Și este o listă foarte lungă, de 8 beneficiari…de asemenea aș vrea să vă informez că sunt în țară mai multe consilii județene care….

Doamna președinte Lokodi: Domnul Togănel, degeaba lungim ședința, vă rog frumos, stăm de vorbă cu prefectura și vedem care este poziția prefecturii.

Domnul consilier Balogh: Mulțumesc doamna președintă, aș dori să închei cu ce a spus și domnul Boloș. Dacă  se poate rezolva problema acestor studenți care sunt plecați, așa se rezolvă și la 100 de km în județul Alba. Județul Alba a luat anul trecut un credit de 800 de miliarde ca să-și pună la punct infrastructura. Deci înseamnă că noi, la mijloc… la punct…la km 0 nu putem să facem…nici să ajutăm studenții, nu putem să luăm nici un credit să punem infrastructura la punct, mulțumesc, am încheiat.

Doamna președinte Lokodi: Domnul Balogh, cred că va trebui iarăși până la sfârșitul alegerilor să mai facem o comisie la nivelul Consiliului Județean, tot din consilieri județeni și vă rog domnilor consilieri să vă anunțați din punct de vedere strategic și al priorităților pe care le are județul Mureș, să luați o decizie la care noi, executivul, ne vom conforma. Urgent trebuie luat un împrumut pentru aeroport, în momentul de față aeroportul trebuie să treacă la licitarea pistei reînnoite pentru că dacă nu vom avea pista reabilitată degeaba așteptăm să vină low costuri, vă rog frumos decideți dumneavoastră: Consiliul Județean ia împrumut pentru pista Aeroportului? Pentru groapa ecologică de la Sighișoara? Pentru că aia trebuie executată pentru că dacă nu, de anul viitor, plătim la amenzi la Uniunea Europeană pentru că nu avem unde să depozităm, în condiții europene, deșeurile și vom plăti amenzi dacă nu raportăm că avem un depozit conform, sau la drumuri la care ne-am luptat și acum să investim și pe drumuri și așa o să am eu în următoarea perioadă o analiză crâncenă pentru mai multe motive…investiții făcute, termene de garanții, calitatea lucrărilor și îl aștept pe domnul Balogh să vină alături de mine și să mergem pe fiecare tronson pe care s-au executat lucrări și să vedem calitatea actuală a drumurilor. Nu doresc să fac polemică….Vă rog frumos să faceți o comisie, la comisia de buget dacă se poate, plus cu alți consilieri și stabiliți strategia de urgență pentru că, v-am spus, de ieri trebuia să facem licitația și încă nici bani nu-i avem. Domnul Tatar…lăsați că-mi spuneți sursa care tot de la o bancă este….Când schimbăm locurile atunci dispuneți dumneavoastră, eu am dispus acum o comisie din care să faceți și dumneavoastră parte și alți consilieri pe care o să-i întreb, care se prezintă să stabiliți strategia imediat de urgență pentru ce să luăm împrumut.

Domnul consilier Tatar: Doamna președinte, stimați colegi…eu am fost la comisia juridică și a venit un domn Papuc, evaluator, la noi și a prezentat situația, prețul terenurilor din județul Mureș…

Doamna președinte Lokodi: Este conform legii, obligatorie.

Domnul consilier Tatar: Exact, exact…doamnă scumpă, totuși nu știu cine a făcut aceste lege și Instituția  Prefectului, nici consiliul nu a sesizat-o…

Doamna președinte Lokodi: Parlamentul României.

Domnul consilier Tatar: Da doamnă, fiecare poate greși, cine lucrează…exemple… făcute, nu știu pe ce interes și pe ce criterii de tranzacții imobiliare sau prietenești, de exemplu un ha de teren arabil costă, la Ceuașu de Câmpie, costă 700 de milioane de lei, un ha de pădure costă 140 milioane, vie sau livadă costă 200 de milioane. Aceste terenuri nenorocesc pe toți țăranii din județul Mureș, doamnă scumpă, aceste prețuri. Orice tranzacție imobiliară care se referă, nu la construcții industriale, numai la pământ agricol sunt falimentare cu aceste taxe. Și pe lângă asta aceste lucruri care au fost stabilite… eu nu zic, poate a fost o greșeală, dar oriunde vă uitați, comparativ, pădurea este de 10, 15 ori mai ieftină decât terenul arabil, indiferent unde este, sau livezile și în unele zone speciale prețurile sunt mult mai mari pe baza comparației sau al potențialilor cumpărători. Dar dacă pământul nu se scoate din circuitul agricol și se seamănă tot porumb sau sfeclă produce pe ele nu produce altceva. Dacă sunt scoase înțeleg că aceste prețuri se pot umfla, dacă se construiește pe el un Mall sau se cultivă porumb acolo e altfel prețul, automat. Dar nici un țăran în județul Mureș nu poate să întabuleze terenul chiar dacă are titlul, să facă tranzacția, din cauza acestor tarife stabilite, da doamnă scumpă, trebuie să plătească 100 de milioane de lei ca să întabuleze un ha de pământ care nu poate să producă nici măcar 5 milioane. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Eu vă propun să faceți o propunere de lege ferenda pe care o dăm în mâna domnului Kelemen care este președintele comisiei agricole la nivelul parlamentului și să sesizeze dumnealui, pe baza legii, parlamentul ca să se revină asupra acestei legi. V-aș ruga frumos să faceți în scris sau secretariatul să facă în scris această interpelare a domnului consilier Tatar pe care s-o comunicăm domnului Kelemen. Domnul Giurgea…,poate îmi arăți și mie poza aceea care e așa de distractivă…pleci cu ea? Nu știu ce poză a făcut dar e foarte distractiv.

Domnul consilier Giurgea: Mulțumesc doamna președintă, e final de ședință, a mers bine, să ne mai și distrăm, nu? Apropo de poză dar eu vreau să vă spun foarte serios un lucru și primul pe care l-a ridicat domnul profesor, chiar sunt indignat de chestia asta cu bursele Erasmus pentru că într-o discuție pe care am mai avut-o și altfel decât oficial se susțineau aceste burse dar acum să aflu că sunt atacate în contencios și mai ales au și câștig de cauză cei care au făcut-o pe banii, oricum nu a prefecturii, chiar sunt supărat pentru că tinerii aceștia chiar nu merită un tratament de o asemenea speță.

Doamna președinte Lokodi: Pe mine nu mă surprinde nimic.

Domnul consilier Giurgea: Trecem peste asta dar poate că e bine să reflectăm o clipă și la faptul că poate trebuie să fim mai atenți oficiul juridic de la noi și să avem o discuție cu ei pe tema aceasta și poate îi convingeam că nu trebuie să atace în contencios…nu știu.

Doamna președinte Lokodi: Deci nu juriștii, eu personal am discutat cu domnul prefect, personal ne-am înțeles că în următoarea ședință corectăm hotărârea, lucru pe care l-am făcut. L-am întrebat dacă este bine, a zis că este bine, nu înțeleg de ce nu a dat o dispoziție să se retragă această acțiune și asupra deciziei instanței, eu nu sunt surprinsă…sunt niște hotărâri atât de interesante, inclusiv decizia Curții de Apel de a trimite spre rejudecare de la zero problema gropii ecologice așa că față de aceasta bursele Erasmus în importanță și în valoare economică sunt mai mici decât groapa ecologică.

Domnul consilier Giurgea: Da este dar ca om politic pot să spun că și instanța respectivă trebuie să-și ducă gunoiul undeva. Poate se gândea măcar la aspectul acesta.

Doamna președinte Lokodi: Nu le lăsăm în curte.

Domnul consilier Giurgea: Da, în sfârșit eu cred că totuși e o greșeală că Instituția Prefecturii a atacat în contencios și probabil că trebuie clarificat și precis reintroducem din nou pe ordinea de zi, poate chiar luna viitoare și să acordăm totuși aceste burse. Al doilea lucru, ați văzut s-a votat propunerea dumneavoastră, nu s-a modificat, eu sunt dator să vă spun că un coleg de-al nostru și vă spun și numele, m-a rugat să facem o propunere pe ceea ce înseamnă comisia de culte sau de cultură mai exact. Văzând mai ales că celălalt coleg de partid s-a retras și având în vedere că reprezentanții din PD nu sunt în nici o comisie în această situație, poate că e bine să ne gândim și să facem dacă mai e timp și mai e nevoie o reparație vis-a-vis de acest lucru. Era vorba de colegul Șopterean. Dar vă întreb, doamna președintă, în afară de membrii comisiei în comisia respectivă nu au acces și alți consilieri la discuții? Probabil că nu au la vot dar la discuții nu au acces? Este interzis accesul lor?

Doamna președinte Lokodi: Nici unui consilier nu i se interzice să participe. Numai că votează doar membrii comisiei.

Domnul consilier Giurgea: Sigur că da, deci cred că acesta este un lucru bun. Bineînțeles dar dacă vine unul dintre noi și are un punct de vedere pertinent și ceilalți colegi cu siguranță îl vor asculta…

Doamna președinte Lokodi: Dar v-aș ruga frumos, presa este prezentă.

Domnul consilier Giurgea: Nu, nu discutăm de nume și de așa ceva, bun. Conform legii, doamna președintă, un ultim lucru și celor din presă, în exclusivitate chiar, domnișoarelor din presă având în vedere că se apropie ziua de 8 martie, ziua dumneavoastră…

Doamna președinte Lokodi: O floare.

Domnul consilier Giurgea: Păi cu siguranță o floare vor primi de la noi mai ales că este ultimul mandat, le doresc și vă doresc și dumneavoastră doamna președintă și celorlalte colege consiliere prezente și colegilor din aparat La Mulți Ani și multă sănătate! Dar așa cum este în obiceiul nostru în data de 7, dacă nu mă înșel și Silvia poate să confirme sau să infirme, vrem să facem și o sărbătoare, o serbare pe care noi….a primăverii, de care noi suntem pregătiți încă cu cam tot ce ne trebuie acolo și pe care o vom ține probabil la restaurantul Diamant.

Doamna președinte Lokodi: 7 fiind sfârșit de săptămână….

Domnul consilier Giurgea: Vineri, da. Vă mulțumesc foarte mult.

Doamna președinte Lokodi: Deci în data de 7 martie domnii ne invită doamnelor, la sărbătoarea primăverii…joi e 7 sau e vineri?  Deci vinerea viitoare domnii ne invită la restaurantul Diamant unde vor să ne acorde o floare și un suc…și un tangou.

Domnul consilier Țintoșan: Mulțumesc, mi-a luat-o colegul Giurgea înainte, și eu vroiam să le urez colegelor mele din Consiliul Județean și din aparatul Consiliului Județean un sincer La Mulți Ani! cu ocazia zilelor de 1 și 8 martie.

Doamna președinte Lokodi: Mulțumim frumos, dacă mai dorește cineva, dacă nu, vă mulțumesc frumos și încă odată….vă mulțumesc.

 

 

 

 

 

 

                                                     Întocmit: Andreea Claudia Iepan

 

 

 

 

 

    PREȘEDINTE                                                 SECRETAR

 

Lokodi  Edita  Emoke                                         Ioan Togănel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Văzut: Consilier -  Delia Belean

          Director -  Viorel Iosib