ROMÂNIA                     

     JUDEȚUL MUREȘ

 CONSILIUL JUDEȚEAN

Nr. 4.288/26.III.2008

       Dosar IV.C.1                        

 

 

 

 

 


PROCES – VERBAL

 

al ședinței extraordinare a Consiliului Județean

din data de 19 martie 2008

 

 

 

 

Lucrările ședinței s-au desfășurat în sala mare a Consiliului Județean Mureș și au fost conduse de doamna președinte Lokodi Edita Emöke.

Ordinea de zi a ședinței a fost publicată în cotidienele locale „Cuvântul liber” și „Nepujság”, prin Dispoziția președintelui Consiliului Județean nr. 72 din 14 martie.

Din cei 34 de consilieri în funcție au fost absenți domnii: Bözödi Alexandru, Chiorean Cornel, Kakassy Alexandru, Magyarosi Erzsebet, Radu Mircea, Tatár Bela  ( motivat), Țintoșan Cristian.

A participat, în calitate de invitat, d-na  Monica Șandor  -  Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Mureș.

 

 

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Acordului de parteneriat între Consiliul Județean Mureș și Consiliile Județene Harghita, Covasna, Brașov, Alba și Hunedoara, Agențiile județene pentru ocuparea Forței de Muncă Harghita, Covasna, Mureș, Brașov, Alba și Hunedoara și consorțiul INFOR pentru realizarea proiectului privind munca la distanță în sistem TELEWORK

 

 

Doamna președinte Lokodi: Domnilor consilieri, dați-mi voie să vă mulțumesc că ați dat curs la această invitație, este vorba de un proiect la care Consiliul Județean dorește să participe, proiect care se va face împreună cu județele Harghita, Covasna, cu Oficiul Forței de Muncă din aceste județe, Brașov, Hunedoara, Alba, cu Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov, cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, cu Asociația AGROMRO, cu INFOR Consorzio Interaziendale per la Formazione, SAA - Scuola di Amministrazione Aziendale pentru realizarea unui proiect. Proiectul are titlu „ Noi oportunități de angajare în mediul rural prin telemuncă. Aceasta înseamnă că prin acest proiect în județe se vor deschide puncte, puncte care vor fi dotate în primul rând cu calculatoare și unde tinerii care sunt din mediul rural și care ar dori să urmeze o pregătire fie în domeniul IT, fie în alte domenii pe care le organizăm prin aceste cursuri pot să urmărească cursurile acasă, la domiciliu, în acele centre care vor fi dotate cu calculatoare și după aceea vor putea să susțină examene, deci se face o calificare a forței de muncă, în primul rând tinerii sunt cei vizați acasă, la domiciliu, ca să găsim și o modalitate de lucru pentru acești oameni, pregătirea se va face în acele domenii unde se poate face muncă la domiciliu. Deci cu calculator tinerii pot lucra, vor putea intra în contacte cu angajatorii prin calculator și nu va trebui să vină să aibă un loc de muncă fix în oraș, deci se va putea face această legătură. Pentru acest proiect o rog pe Ana Maria Lircă să facă o scurtă prezentare doar…că tu ai fost la pregătire, ce înseamnă acest proiect, sau dacă nu tu, atunci Bățagă. Este aici reprezentanta de la agenție? Da, haideți doamnă faceți dumneavoastră, mai bine, o scurtă prezentare. Face prezentarea domnul Bățagă? Bine.

Domnul director Bățagă: Doresc în primul rând să vă informez că această oportunitate de accesare a fondurilor din programul operațional sectorial dedicat resurselor umane a fost o oportunitate de…ca să vă zic așa, de ultim moment, relația și propunerea de parteneriat a venit din partea Agenției Județene de Ocuparea Forței de Muncă din județul Harghita, sigur că da, și Consiliul Județean Harghita a insistat ca județul Mureș să devină partener în acest proiect care deschide noi oportunități pentru șomerii între 18 și 35 de ani din mediul rural să poată să își găsească un loc de muncă așa, după cum spunea și doamna președintă, într-un noi sistem care este des uzitat în Uniunea Europeană și anume munca la distanță prin sistemul acesta informatic. Partenerii interesați au fost specificați de către doamna președinte, desigur că am identificat între acești parteneri și consorții și o școală de administrație din Italia care se ocupă cu asemenea gen de proiecte și care au mai fost parteneri cu Agenția Județeană de Ocuparea Forței de Muncă din județul Harghita. Am analizat într-un timp foarte scurt care ar fi beneficiile pe care județul Mureș le-ar putea avea prin participarea la acest proiect și având în vedere faptul că la nivelul județului Mureș 64% din șomeri se află în mediul rural, am considerat că este binevenită o asemenea participare în acest proiect. În momentul de față nu putem specifica locația celor două telecentre pe care dorim să le realizăm în județul Mureș pentru că, așa după cum aveți și în expunerea de motive, ați putut constata că proiectul ca atare implică o cercetare, o identificare a nevoilor vis-a-vis de problemele care vor putea fi sprijinite prin proiect pe tot teritoriul județului Mureș, urmând ca după finalizarea acestei cercetări să se stabilească în mod concret locațiile din județ unde pe parcursul a trei ani de zile ne propunem să școlarizăm și să pregătim pentru asemenea gen de activitate un umăr de 180 de beneficiari. Sigur că da, considerăm că și pentru noi, efectiv, este o noutate asemenea gen de proiect dar pentru că în strategia județului Mureș pe perioada de programare financiară a Uniunii Europene, respectiv 2007-2013, dumneavoastră ați fost de acord și ați aprobat ca unul dintre domeniile prioritare de acțiune a Consiliului Județean, acela dedicat dezvoltării resurselor umane din județ, venim în fața dumneavoastră astăzi și vă supunem aprobării…aprobarea acestui parteneriat care, zicem noi, va rezolva într-o oarecare măsură și sperăm ca după implementarea proiectului să putem veni în fața dumneavoastră, a consilierilor județeni cu rezultate concrete, efective, benefice pentru locuitorii din spațiul rural.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc.

Domnul vicepreședinte Frătean: Stimați colegi, aș vrea să mai fac o mică precizare relativ la acest subiect. Programul operațional sectorial pentru resurse umane adresat României în perioada 2007-2013 este unul din programele în top ca și dimensiune financiară pentru România. În același timp trebuie să constat că unitatea de management centrală a programului a lucrat destul de bine. E unul dintre programele operaționale sectoriale care a realizat ghidul solicitantului. Cu alte cuvinte, având în vedere că acolo sunt mulți bani, câteva miliarde de euro…vreo 4 dacă nu mă înșel, cred că acest proiect este foarte important pentru noi și sub aspectul că spargem gheața și vom vedea foarte precis ce alte multe proiecte putem accesa în avantajul județului Mureș. E un program pe care județul Mureș se poate angaja să atragă cu mult mai multe finanțări decât pe alte programe care par generoase la început dar, în fond, sunt destul de subțirele ca și valori. Și acest program operațional sectorial se adresează nu numai autorităților publice locale, dar cred că și primăriile pot să acceseze și noi trebuie să-i sprijinim pentru perfecționarea personalului pentru o administrație modernă, dar și societățile comerciale, probabil că în perioada următoare să ajungem la parteneriate publice pe anumite elemente legate de formare profesională și nu putem să nu ne implicăm în această chestiune. De asta eu mulțumesc Agenției Județene a Județului Mureș pentru că ne-a atras atenția asupra acestei oportunități și chiar am lucrat bine împreună pentru a promova acest proiect care aduce în județul Mureș peste cinci sute și ceva de mii de euro pentru un program generos care, zic eu, va sparge o gheață serioasă, în avantajul județului.

Doamna președinte Lokodi: Mulțumesc, dacă cineva mai vrea să ia cuvântul, dacă nu, atunci comisia social culturală a văzut acest proiect cu toate că suntem într-o ședință extraordinară și a avizat favorabil și atunci aș dori să trecem la votul proiectului de hotărâre. Deci cine este de acord pentru aprobarea acordului de parteneriat între Consiliul Județean Mureș și între partenerii Consiliului Județean Harghita, Covasna, Alba, Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din județul Harghita, Covasna, Brașov, Mureș, Hunedoara, Alba, Agenția de Dezvoltare Durabilă a județului Brașov, Universitatea „1 decembrie 1918” Alba Iulia, Asociația AGROMRO, cu INFOR Consorzio Interaziendale per la Formazione, SAA - Scuola di Amministrazione Aziendale pentru realizarea acestui proiect. Cine este pentru?

 

Articolul 1 se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 7 absenți (Bözödi Alexandru, Chiorean Cornel, Kakassy Alexandru, Magyarosi Erzsebet, Radu Mircea, Tatár Bela, Țintoșan Cristian.)

 

 

Doamna președinte Lokodi: Articolul 2, împuternicirea președintelui să semneze acordul de parteneriat, cine este pentru?

 

Articolul 2 se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 7 absenți (Bözödi Alexandru, Chiorean Cornel, Kakassy Alexandru, Magyarosi Erzsebet, Radu Mircea, Tatár Bela, Țintoșan Cristian.)

 

 

Doamna președinte Lokodi: Articolul 3 privind îndeplinirea hotărârii, cine este pentru?

 

Articolul 3 se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 7 absenți (Bözödi Alexandru, Chiorean Cornel, Kakassy Alexandru, Magyarosi Erzsebet, Radu Mircea, Tatár Bela, Țintoșan Cristian.)

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 7 absenți (Bözödi Alexandru, Chiorean Cornel, Kakassy Alexandru, Magyarosi Erzsebet, Radu Mircea, Tatár Bela, Țintoșan Cristian.)

 

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc frumos, încă odată, termenul de depunere a actelor și a acordului de parteneriat ne-a obligat să vă chemăm astăzi aici.      Dați-mi voie să vă informez în legătură cu o întâlnire ce a avut loc ieri între Camera de Comerț a Județului Mureș, Consiliul Județean cu partenerii noștri din Regiunea Pisa. Știți dumneavoastră că, cu aproape un an înaint,e ați fost de acord ca să participăm la o pregătire a funcționarilor publici într-un proiect care 50% au fost fonduri europene, 40% a fost contribuția Regiunii Pisa și o parte foarte mică care nu consta în bani ci în organizare, era a celorlalți parteneri. Și noi, Consiliul Județean am participat la acea fază care a avut loc aici la Tîrgu Mureș, cu pregătirea funcționarilor din aparatul propriu, alături de județul Neamț am desfășurat acest proiect, cu județul Arad, cu județul Timiș. Ieri a venit domnul președinte al regiunii Pisa, domnul Andrea Pieroni, a vizitat și județul Arad și a vizitat și județul Neamț, având în vedere că și în Italia la 13 aprilie sunt alegeri a trebuit să scurteze șederea, în programul lui inițial a fost și vizitarea județului Mureș însă a trebuit să renunțe la un județ și având în vedere că între Arad și Bacău exista avion, a ales atunci de la Bacău să vină mai aproape la Neamț și noi ne-am dus la această întâlnire. În urma întâlnirii la care au mai participat și din partea Camerei de Comerț din Italia, deci a investitorilor din Italia precum și asesori din cadrul conducerii regionale, am stabilit câteva repere, posibilități de parteneriat în viitor. Vom semna un acord de parteneriat, domnul președinte a declarat că dorește acest parteneriat. Pe lângă asta înțelegem să identificăm, ca un prim pas, parteneriate între Camerele de Comerț având în vedere că județul nostru este printre fruntașii unde italienii investitori s-au așezat. Dintre investitorii străini 50% sunt italieni în….25% sunt italieni, aproape 500 de investitori italieni sunt în județul Mureș, italieni care au afaceri privind întreprinderile mici și mijlocii. Domnul președinte, de asemenea a fost de acord ca să încheiem niște parteneriate între instituțiile noastre culturale sau între universități, vom pregăti un parteneriat în viitor în următoarele 2-3 luni după care se va trece la semnarea acordului, înțelegând să continuăm tot din fonduri europene și cu sprijinul administrațiilor locale acest parteneriat de pregătire a funcționarilor pentru fonduri structurale și înțelegând să găsim și alte posibilități, alte proiecte pe care împreună să le dezvoltăm. Întâlnirea a durat în jur de două ore, ne-am întors aseară, la ora 5 a avut loc întâlnirea, aseară ne-am întors, a fost una plăcută, eu de altfel odată m-am întâlnit cu domnul președinte la Bruxelles atunci când am discutat despre pregătirea acestui proiect și cred că județul Mureș va fi selectat în viitor pe proiectele comune împreună cu regiunea pentru că domnul președinte era foarte frumos pregătit, avea documente despre județul nostru, știa multe date despre noi, așa că se vede că îl interesează în mod direct, deci nu a fost o simplă întâlnire formală ci a fost una reală, când cele două conduceri ale regiunilor, ale județelor s-au interesat de posibilitățile de dezvoltare a relațiilor de parteneriat. Vă mulțumesc.

Domnul consilier Balogh: Vă mulțumesc doamna președintă, stimați colegi, stimați invitați, vreau să vă fac o declarație, nu pentru a stârni panică între noi și între colegi dar să știți că evenimentele în legătură cu drumul de legătură Ernei - Livezeni încep să se precipite.

Doamna președinte Lokodi: Eu v-aș ruga frumos, ați mai făcut asemenea declarații. V-aș ruga frumos și colegial și prietenește, renunțați la această intervenție.  Cred că nu este de bun augur acum să discutăm, fără să pregătim, niște lucruri. Dumneavoastră sunteți într-o comisie…

Domnul consilier Balogh: Dar nu știți ce vreau să declar.

Doamna președinte Lokodi: Nu, nu și cred că e momentul să-mi ziceți în birou mie sau domnului vicepreședinte și lăsați declarațiile politice acum.

Domnul consilier Balogh: Nu, eu vreau doamna președintă să ne precizăm noi poziția clară fiindcă noi am avut o întâlnire…

Doamna președinte Lokodi: Nu avem nici o poziție, este…

Domnul consilier Balogh: Dar, vă rog, atunci trebuie ieșit în presă fiindcă încep amenințările la persoane.

Doamna președinte Lokodi: Domnul Balogh, nu trebuie să faceți această declarație…

Domnul consilier Balogh: Ba da, o fac, pentru că sunt niște amenințări la persoană, doamna președintă.

Doamna președinte Lokodi: Domnul Balogh, v-aș ruga frumos…

Domnul consilier Balogh: Dar vă rog să vă faceți dumneavoastră poziția, poziția Consiliului Județean  față de construirea acestui drum de centură…dacă noi suntem beneficiarii, dacă noi plătim sau noi am făcut licitațiile. Deci vă rog frumos să apară în presă care este poziția Consiliului Județean. Mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Deci cred că poziția drumului de ocolire este cunoscută de către dumneavoastră, sunteți de acord cu mine? Cunoașteți cine este investitorul, da? Știți cine execută acest proiect, da? Domnul Frătean vă rog să explicați colegilor.

Donul vicepreședinte Frătean: Indicatorii tehnico-economici ai investiției centură Est a municipiului Tîrgu-Mureș  care leagă E 60 cu DN 15 și a centurii ocolitoare a municipiului Reghin, care vine și rezolvă o buclă pe DN 15 pentru drumul spre Toplița, a fost aprobat în 2004 în luna octombrie de către Guvernul României. În urma aceste aprobări, care aprobare a avut la bază un studiu de fezabilitate care s-a realizat de către un institut de proiectare din Cluj pe baza tuturor documentelor legale și care a avut în același timp toate acordurile de mediu, care au presupus și o dezbatere publică pe acest subiect atât în ceea ce privește Târgu Mureșul, Livezeni și alte localități traversate cât și ceea ce înseamnă centura municipiului Reghin, deci această hotărâre a avut la bază aceste chestiuni. Consiliul Județean, ca și autoritate din punct de vedere urbanistic, în acel moment, în baza legilor de atunci, desigur că a fost implicat în toate autorizări și avize, mai ales că autorizația de construcție trebuie să treacă pe la Consiliul Județean. Aceasta este implicația Consiliului Județean în acest proiect. Proiectul este al Ministerului Transportului prin Compania Națională, Drumuri Naționale și Autostrăzi, făcând legătura între două drumuri a căror administratori și proprietari sunt aceste instituții. Este atributul, competența și datoria, sub toate aspectele și în principal legală, a acestei instituții care se cheamă Compania Națională, care se cheamă Drumuri Naționale și Autostrăzi să regleze toate subiectele legate de acest drum de ocolire. Noi sprijinim orice inițiativă în acest domeniu, fără discuție, moral 100%, iar din punct de vedere administrativ, exact cât ne cere și ne permite legea. Din punct de vedere personal și din experiență pot să spun că o asemenea soluție întotdeauna creează nemulțumiri, și e normal. Unii vor fi expropriați, la alții le trece drumul mai aproape de nu știu ce proprietate, la alții le modifică valoarea proprietăților, alții doresc să fie expropriați, unii vor fi fericiți pe calculele lor, alții vor să facă afaceri imobiliare, deci nemulțumiri și presiuni…nu numai în România ci și în America și în Anglia și în Franța pe asemenea investiții vor fi întotdeauna. Atributul și competența și forța unei administrații o consider în momentul în care vede drept și nu se lasă influențată de asemenea chestiuni și vede interesul public major și îl pune pe masă. Eu cred că e un interes public major ca aceste două obiective să fie realizate, regret că această Companie Națională nu a respectat termenele care au fost stabilite prin acordul de credit care s-a aprobat prin lege de către Guvernul României, iată două Guverne care unul a aprobat indicatorii iar celălalt a aprobat finanțarea. E o continuitate lăudabilă până la urmă dar iată că nu s-au respectat termenele. S-a ajuns într-o situație în care sunt presați de termene cu toții, vor să se grăbească și desigur că anumite persoane sunt nemulțumite și presiuni vor mai fi. Eu solicit Companiei Naționale să acționeze legal, rapid și în interesul public.

Doamna președinte Lokodi: Nu în completare, dar cel puțin de cinci ori ați auzit această prezentare, cel puțin de cinci ori, nici o problemă, eu înțeleg că am intrat în campanie și unii nu au auzit de cinci ori ce am discutat, tocmai cei care nu au lipsit niciodată de la ședințe, nu e nici o problemă, nu e nici o noutate, nici nu mă surprinde. Nu știm executantul pentru că executantul nu este încă licitat, este în fază de pregătire a proiectului.

Domnul președinte Frătean: Scuzați-mă, lucrarea este în fază de proiectare. Proiectare ce înseamnă proiectare tehnică, înseamnă că ar dura câteva luni pentru a porni licitația de execuție, proiectare tehnică înseamnă efectiv traseul drumului, toate, toate detaliile fără nici un fel de discuție, asta e faza finală înainte de execuție.

Doamna președinte Lokodi: Iar licitația pentru execuție nu o vom face noi, Consiliul Județean că nu suntem…eventual un beneficiar ca și municipiul Tîrgu Mureș, ca și comuna Sângeorgiu de Mureș, ca și comuna Livezeni, ca și comuna Ernei, deci atât că un drum național va trece prin județul Mureș și ca și Reghin pentru că acest drum face pachet comun cu drumul de ocolire a Reghinului, domnilor. Noi nici nu plătim nici un leu și nici nu primim nici un drept, nici să licităm, nici să coordonăm execuția, nici nimica. Proiectul nu este încă gata. Nu este proiectul încă gata, deci știm doar un SF care a existat și știm niște discuții care au avut loc, Consiliul Județean și Prefectura și toți urbaniștii din acest județ împreună cu firma care a câștigat la nivel național proiectarea că unde se dorește ca un proiect al Consiliului Local să se întâlnească cu acest drum al drumurilor naționale pentru că, normal, în momentul în care s-a venit aici de proiectant să ceară sprijinul în vederea obținerii unor avize, am discutat și despre linia unde va intra acest drum. Trebuie să vă spun că în momentul de față proiectantul, mă gândesc că sunt destul de multe presiuni, nu mai dă curs la invitația noastră, și săptămâna trecută l-am invitat aici să vedem în ce stadiu este această lucrare și pur și simplu nu au venit.

Domnul vicepreședinte Frătean: Noi o să-i mai chemăm și suntem deschiși, am mediat prin Arhitectul-Șef cuplarea joncțiunii pe E 60 cu proiectul Tîrgu Mureș în această problemă, însă eu îmi pun o întrebare oarecum retorică, sunt două centuri, una a Tîrgu Mureșului și una a Reghinului. Aceea a Reghinului merge liniștit înainte fără probleme și așa mai departe și asta e cu scandal. Îmi pare rău.

Domnul consilier Mora: Doamna președinte, ce a spus domnul Frătean în ultima alocuțiune este perfect adevărat. Reghinul merge, totul e în regulă, Tîrgu Mureș niciodată nu merge, întotdeauna avem probleme. Și am spus-o de nenumărate ori, proiectul nu este finanțat de Consiliul Județean, degeaba ni se aruncă mingea în terenul nostru. În schimb, această nebunie care se întâmplă astăzi pe această temă, are un scop extrem de bine țintit electoral, pe de-o parte, pentru că începe campania electorală și fiecare are interese și fiecare trebuie să spună câte ceva dar, în schimb, punem în pericol un proiect extrem de serios care nu ține de Tîrgu Mureș și nici de Consiliul Județean, ține de niște bani guvernamentali și ține de administrarea acestei Companii de Drumuri și Autostrăzi. În schimb, dacă se opune Consiliul Local și Primăria în speță pe acest tip de proiect poate bloca eliberarea autorizațiilor. De ce? Eu vă spun: pentru că există o presiune mare pornită din partea primarului din Tîrgu Mureș cum că nu e bine ce se face. Adică sunt 30 de milioane de euro care se cheltuie pe un drum ocolitor al Târgu Mureșului dar nu este bine. Până la urmă nu e bine, mai bine scoatem noi din banii contribuabililor, bani din buzunar să facem un asemenea drum. Bun, ideea este că dacă se mai face multă tevatură pe acest subiect se poate întârzia foarte mult, și mai mult decât până în acest moment. Și la ultima întâlnire în care am avut o discuție și eram în comun cu primarii și cu proiectanții atât am rugat Consiliului Județean, să preluăm noi eventual partea de gazdă de întâlniri în care să încercăm să fixăm niște termeni și să încercăm să aducem niște termeni mai repede, mai la zi, dacă pot să spun așa, și atâta poate să fie rolul nostru, de coordonare. În schimb trebuie să existe foarte clar o bună înțelegere între fiecare primărie. La întâlnirea respectivă s-a ridicat problema că sunt 100 și, citez, s-a spus că sunt „100 de urcări pe acest tronson de drum ocolitor” este o minciună, sunt niște acuzații lansate în eter numai de dragul de a bloca proiectul. Nu se punea problema că vrem să facem dintr-un drum ocolitor care trebuie să fie un drum rapid de degajarea circulației, să facem un drum care să urce, știu eu, fiecare străduță din fiecare sătuc. Ideea este că toate aceste teme false se suprapun pe o campanie electorală, doamna președinte, în schimb noi trebuie să ne vedem foarte clar de obiectivul nostru, trebuie chemați proiectanții la aceeași masă și la ultima întâlnire am cerut, dați-ne termene concrete și exacte pe fiecare pas, cu atât putem noi ajuta, cu atât putem noi să împingem lucrurile în față și cei care trebuie să dea autorizații, începând cu cei de la gaz, cu cei de la Renel, cu ce de la Telefonie, putem să-i rugăm să emită autorizații mai repede și să nu se lase bulversați de acuzațiile care se aduc în continuu în presă și peste tot la nivelul întregii…întregului oraș și întregului județ. Trebuie să ne vedem de acest proiect în continuare, cu toate că nu noi îl finanțăm, lumea se așteaptă ca noi să îl coordonăm. Asta este esența acestei discuții.

Doamna președinte Lokodi: Mulțumesc, domnul Mora, cred că mai clar politic nu se putea explica ce se întâmplă și domnul Balogh, domnul Benedek, nu faceți probleme, chiar dacă atacul împotriva mea va veni din interiorul UDMR-ului, chiar dacă acest atac și cei care au interese personale cu privire la terenuri, a spus și domnul Frătean, precum și interesele primăriei ca acest drum de ocolire să nu fie cu succes, nu veți avea sorți de izbândă. Vă mulțumesc.

Domnul consilier Lădariu: Doamna președinte, domnilor vicepreședinți, doamnelor și domnilor colegi, s-ar putea să greșesc și să afirm că, fiind literat, nu prea mă pricep la aceste cotloane fiind vorba de o problemă atât de importantă în acest caz. Nu știu în al cui teren este mingea electorală și nici nu mă interesează. Constat cu totul altceva, că se încearcă, din moment ce lucrurile până la jumătate numai sunt clare, se încearcă să se strige „hop” înainte de a sări șanțul. Pe de altă parte constat cu regret că tot în aceeași manieră a unor încercări, se trudește să se vândă pielea ursului din pădure. Asta este senzația mea. Până ce nu vor fi lucrurile clare, și s-a spus cât se poate de limpede acest lucru, nu are rost să discutăm. Folosind o sintagmă stupidă, discutăm discuții. S-a terminat, haideți că avem lucrurile noastre. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc domnilor consilieri, consilierilor maghiari le doresc un Paște Fericit! Consilierilor români, așteptăm să vină alături de noi a doua zi de Paști să ciocnim un ou, eu cel puțin o să aduc ouă și vă rog frumos să treceți pe la mine să ne urăm… atât de mic…? A, am crezut că oul să fie atât de mic si mă gândeam la oul de prepeliță. Deci, atunci, dați-mi voie să termin că domnul Benedek dorește după președinte să ia cuvântul…n-ați fost înainte, eu m-am uitat, deci domnilor, vă doresc calm în campanie, eu vă promit că o să fiu cât se poate de calmă.

Domnul consilier Benedek: Doamna președinte și stimați colegi, totdeauna așa a fost, eu, așa să mă ajute Dumnezeu dacă am discutat cu cineva până astăzi despre drumurile ocolitoare. Deci am picat ca multe alele și mi-am asumat și acum îmi asum aceste afirmații gratuite care nu-mi aparțin. Eu am o… așa, cum să vă spun, o liniște cum sunt în săptămâna asta și nediscutând cu nimeni cum a fost în săptămâna asta, nu știu de ce, iar am picat ca prostul, vroiam să rog să ne spuneți dacă este și dacă nu este, nici o problemă, ca și curiozitate aș fi vrut să aflu unde este, în mare, nu vreau să cumpăr nimic că am suficient, unde este, ca și cetățean curios, și încă odată doamna președintă, așa să mă ajute Dumnezeu dacă am discutat cu cineva despre acest lucru.

Doamna președinte Lokodi: Așa să fie, domnul Benedek.

Domnul consilier Benedek: Și să termin, totuși într-un alt ton, două probleme: și eu vreau să mă alătur la cele spuse la doamna președintă, că urmează Paștele nostru, apoi cel ortodox și fiecăruia îi urez tot ceea ce dorește și să aducă sărbătoarea aceasta liniște multă că urmează multe altele și nu e chiar plăcut dar aș vrea să vă rog să acordăm un moment de reculegere în amintirea marelui sportiv, fostul mare sportiv Pongracz Antal, care ne-a reprezentat cu cinste orașul aducând lauri de multe ori la olimpiade, a fost campion mondial la scrimă, la tineret…lasă-mă că acum încep să fiu emotiv, până acum am fost foarte liniștit, pentru că, din păcate domnul Antal Pongracz alaltăieri seară a murit.

Doamna președinte Lokodi: Dumnezeu să-l odihnească. Urmează un moment de reculegere.

Vă mulțumesc. Deci cu privire la… unde merge drumul, acum o lună, domnul primar Florea, cu lux de amănunt, la televiziunea ȘtiiTv, a prezentat toată traiectoria drumului de ocolire, atât varianta ministerului cât și o propunere a consiliului local.

Domnul vicepreședinte Frătean: În încheiere, dați-mi voie stimați colegi, colege să vă urez Paște Fericit! celor care sărbătoresc în această duminică.

 

 

 

 

 

                                                          Întocmit: Andreea Claudia Iepan

 

 

 

 

    PREȘEDINTE                                               SECRETAR

 

Lokodi  Edita  Emoke                                     Ioan Togănel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Văzut: Consilier - Delia Belean

          Director -  Viorel Iosib