ROMÂNIA                     

     JUDEȚUL MUREȘ

 CONSILIUL JUDEȚEAN

Nr.7.084/16.V.2008

       Dosar IV. C/1

                       

 

 

 


PROCES – VERBAL

al ședinței ordinare a Consiliului Județean

din data de 24 aprilie 2008

 

 

 

Lucrările ședinței s-au desfășurat în sala mare a Consiliului Județean Mureș și au fost conduse de doamna președinte Lokodi Edita Emöke.

Ordinea de zi a ședinței a fost publicată în cotidienele locale „Cuvântul liber” , „Nepujság” și „Zi de Zi” prin Dispoziția Președintelui Consiliului Județean nr. 107 din 18 aprilie 2008.

Din cei 34 consilieri în funcție au fost absenți domnii: Groza Emil, Bartha Barna, Benedek Imre, Kakassy Alexandru, Sămărghițan Gheorghe, Szabo Arpad.

 

Au fost invitați să participe: 

 

·        dna Felicia Pop, prefectul județului Mureș

·        dl. Pui Sorin Emil – supleant pe lista PNL din 2004

·        dl. Florea Constantin - supleant pe lista PNL din 2004

·        dl. chestor Căbulea Ioan Nicolae – Inspectoratul de Poliția la Județului Mureș

·        dl. Schmidt Lorand – director, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș

·        dna Oprea Adriana – director adjunct, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Nr.3 - Reghin

·        dl. Ana Ioan  - director, Căminul pentru persoane vârstnice Sighișoara

 

Doamna președinte Lokodi: Domnilor consilieri care sunteți prezenți vă rog să activați aparatele de vot, ca să pot să verific cvorumul. Dacă sunteți, domnilor consilieri, disponibili…să începem. Toată lumea care este prezentă a activat aparatele de vot? Atunci două persoane încă nu s-au anunțat. A venit și doamna consilier…încă două persoane. Suntem 22 prezenți, 20 de aparate sunt activate….așa, în sfârșit…sau cineva nu-și activează deoarece nu dorește să fie prezent? 3, bine, vă mulțumesc. Doamnelor consilieri, domnilor consilieri, doamnelor și domnilor din aparatul propriu, reprezentanți ai presei, astăzi la ordinea de zi a ședinței ordinare avem 9 proiecte de hotărâri și o informare. Domnul Pokorny, dacă v-ați așeza aș trece la discutarea ordinii de zi. Pe ordinea de zi, la primele două puncte, datorită unor schimbări în ceea ce privește apartenența politică a unor consilieri vom avea nevoie de un vot al majorității consilierilor prezenți, apoi vom avea nevoie de majoritatea consilierilor în funcție la trei puncte și apoi la alte patru puncte majoritatea consilierilor prezenți. Vă rog foarte mult, domnilor consilieri, deja domnul Bözödi a anunțat că va trebui să plece, dar ca să putem în condițiile în care suntem prezenți 23 de consilieri să încercăm să fim operativi și să încercăm să avem o dezbatere pertinentă. Supun la vot ordinea de zi a ședinței de astăzi, cine este pentru?

 

Ordinea de zi se aprobă cu 23 de voturi „pentru”,  4 nu au votat ( Simon Ioan, Socotar Dinu Gheorghe, Kardos Mihaela, Șopterean Ioan) 6 absenți (Groza Emil, Bartha Barna, Benedek Imre Sandor, Kakassy Alexandru, Sămărghițan Gheorghe, Szabo Arpad).

 

 

1. Proiect de hotărâre privind constatarea încetării de drept a mandatelor unor consilieri județeni

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Trecem la primul punct de proiect de hotărâre care privește constatarea încetării de drept a mandatelor unor consilieri județeni. Ca urmare a modificării a apartenenței politice a domnului consilier Teodor Giurgea, Partidul Liberal ne-a trimis o adresă prin care solicită să se constate încetarea mandatului de consilier a domnului Teodor Giurgea și la fel în cazul domnului Ioan Toșa, ambii încetând calitatea de membru a Partidului Liberal. Ca urmare a acestei adrese, noi am pregătit proiecte de hotărâre pentru că legea prevede că în aceste situații se pierde această calitate de consilier județean. În baza legii 393/2004, articolul 16 alin. 3 și 4 și a Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Județean Mureș care stabilesc că încetarea de drept a mandatului de consilier județean se constată de către Consiliul Județean prin hotărârea adoptată în prima ședință ordinară, la propunerea președintelui Consiliului Județean sau a oricărui consilier, hotărârea prin care se ia act de situația apărută se declară vacant locul consilierului în cauză. Deci ca un prim act, având în vedere că sunt situații similare dar privesc două persoane separate, va trebui să supunem la vot atât proiectul de hotărâre pentru domnul Teodor Giurgea cât și proiectul de hotărâre pentru domnul Ioan Toșa. Prima dată supun la vot proiectul de hotărâre pentru încetarea mandatului de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Mureș a domnului Teodor Giurgea. Cine este pentru?

 

Hotărârea se aprobă cu 22 voturi pentru, 2 abțineri, 4 nu au votat, 6 absenți.

 

Doamna președinte Lokodi: Votul este pentru persoană, nu va fi vizibil. Poți să votezi pentru că tu ai  vrut să pleci de la PNL, poți să te votezi. Ai bărbăția să te votezi că ai vrut să pleci, ai plecat. Cine este pentru a se constata încetarea de drept a mandatului de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Mureș a domnului Ioan Toșa. Cine este pentru?

 

Hotărârea se aprobă cu 21 voturi pentru, 2 abțineri, 4 nu au votat, 7 absenți.

 

 

2. Proiect de hotărâre privind validarea mandatelor unor consilieri județeni

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, urmează punctul doi, proiectul de hotărâre privind validarea mandatului consilierilor noi care au fost numiți de către Partidul Liberal. Prin acest proiect de hotărâre, la propunerea Partidului Liberal se vor valida mandatele domnului Sorin Emil Pui și domnului Constantin Florea. Înainte însă să trecem la validarea acestor mandate va trebui să rugăm comisia de validare, domnul Togănel, comisia de validare să analizeze actele depuse de Partidul Liberal, avem o comisie de validare care a fost aleasă în 2004, aceeași comisie de validare are atribuția să își continue activitatea în continuare și pe  parcursul mandatului nostru, al consilierilor și rog comisia de validare să treacă la analiza documentației, comisia de validare fiind…aici am alte comisii, de specialitate, de toate…doamna Magyarosi Erzsébet, Simon Ioan, doamna Iacob Letiția, domnul Sămărghițan Gheorghe și domnul Radu Mircea. Rog comisia să se retragă, trebuie să facem o pauză de 5 minute împreună cu secretariatul comisiei de validare și să analizeze documentele depuse de Partidul Liberal în vederea validării mandatelor noilor consilieri. Nu avem cvorum, au plecat colegii noștri și consilierii noi au dreptul de astăzi să voteze deci nu putem să trecem nici cum mai departe. Aveți răbdare, doi consilieri primesc mandat, să vină alături de dumneavoastră pentru această perioadă și să poată să-și exercite atribuțiile.

Doamna președinte Lokodi: Domnilor consilieri v-aș ruga frumos să luați loc, rog presa să rămână acolo nu lângă consilieri că…nu vă supărați dar e destul de deranjant când mă uit așa cine și cum e…nu te supăra, bine? Te rog frumos. Deci domnilor consilieri, reîncepem, rog pe domnul consilier Simon, președintele comisiei de validare să dea citire procesului verbal.

 

Proces-verbal

 

Încheiat astăzi 24 aprilie 2008 în ședința comisiei

de validare a Consiliului Județean Mureș

 

Astăzi, 24 aprilie 2008, comisia de validare aleasă de Consiliul Județean Mureș prin hotărârea nr. 1 din 2004 a examinat în conformitate cu prevederile articolului 31 alin. 3 din legea 215/2001 privind administrația publică locală republicată cu modificările și completările ulterioare, legalitatea mandatelor domnilor Emil Sorin Pui și Constantin Florea, candidați supleanți din partea Partidului Național Liberal. Prin hotărârea…trebuie să-i dăm număr, din 24 aprilie 2008, Consiliul Județean Mureș a constatat încetarea de drept a mandatelor de consilieri județeni a domnilor Teodor Giurgea și Ioan Toșa ca urmare a pierderii de către aceștia, prin demisie, a calității de membri ai acestei formațiuni politice. În conformitate cu prevederile articolului 96 alin. 9 din legea 67/2004 privind alegerea autorităților administrației publice locale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în caz de vacanță a mandatelor de consilieri aleși pe listă de candidați, supleanții vor ocupa locurile devenite vacante în ordinea în care sunt înscriși în liste dacă până la data validării mandatului pentru ocuparea locului vacant partidele politice sau, după caz, alianțele politice ori alianțele electorale pe listele cărora au candidat supleanții confirmă în scris, sub semnătură, conducerilor județene ale partidelor politice, respectiv ale acelor partide politice care au constituit alianțe politice sau alianțe electorale că supleanții fac parte din partidul politic respectiv sau din unul dintre partidele politice care au constituit alianțele politice sau alianțele electorale, după caz. Prin adresa nr. 37 din 16 aprilie 2008, Partidul Național Liberal, filiala Mureș pe a cărui liste au candidat cei doi consilieri județeni, Teodor Giurgea și Ioan Toșa, a căror mandate au încetat de drept prin demisia lor din partid, a confirmat în scris că următorii supleanți sunt cei înscriși pe poziția 14, respectiv 22 din lista de candidați a Partidului Național Liberal la alegerile locale din 6 iunie 2004 precizând totodată că acei candidați ce ocupă poziții superioare pe lista partidului sunt la ora actuală demisionați din acest partid sau au renunțat la mandatul lor. Examinând cererea Partidului Național Liberal, comisia constată că au fost îndeplinite dispozițiile legale, fapt pentru care a hotărât să propună validarea în funcția de consilieri județeni a domnilor Sorin Emil Pui și Constantin Florea, drept care am încheiat prezentul proces-verbal.

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc…imediat….suntem în cadrul unei proceduri și o să vă dau cuvântul după ce finalizăm procedura. Conform articolului 32, consilierii locali ai căror mandate au fost validate vor depune în fața Consiliului jurământul în limba română dar prima dată aș dori să supun la vot, așa cum a prezentat domnul Simon, procesul-verbal încheiat de comisia de validare dacă acceptăm acest proces-verbal, adică dacă acceptăm confirmarea ca și viitori consilieri județeni pentru mandatul următor pe domnii consilieri, pe domnii Sorin Emil Pui și domnul Constantin Florea. Cine este pentru?

 

Hotărârea se aprobă cu 23 voturi pentru, 1 abțineri, 2 nu au votat, 8 absenți.

 

Doamna președinte Lokodi: deci, era tot pe persoană și de aceea nu se vede. Se validează mandatul de consilier județean a domnului Sorin Emil Pui înscris ca supleant pe lista de candidați ai Partidului Național Liberal la alegerile locale din 6 iunie. Cine este pentru?

 

Hotărârea se aprobă cu 23 voturi pentru, 1 abțineri, 2 nu au votat, 8 absenți.

 

Doamna președinte Lokodi: De asemenea se validează mandatul domnului Constantin Florea pe lista consilierilor județeni înscris ca supleant pe lista de candidați al Partidului Liberal, cine este pentru?

 

Hotărârea se aprobă cu 22 voturi pentru, 1 abțineri, 3  nu au votat, 8 absenți.

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează ca în baza articolului 32 cei doi candidați să depună jurământul. V-aș ruga frumos, domnul Constantin Florea să veniți la microfon și să depuneți jurământul iar noi să ne ridicăm.

Domnul consilier Florea: Subsemnatul, Florea Constantin, consilier în cadrul Consiliului Județean Mureș, în conformitate cu prevederile articolului 32 din legea 215/2001 privind administrația publică locală, depun în fața Consiliului Județean următorul jurământ: „Jur să respect Constituția și legile țării și să fac cu bună credință tot ceea ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor Județului Mureș. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”

Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Rog pe domnul Sorin Emil Pui să depună jurământul.

Domnul consilier Pui: Subsemnatul, Sorin Emil Pui, consilier în cadrul Consiliului Județean Mureș, în conformitate cu prevederile articolului 32 din legea 215/2001 privind administrația publică locală, depun în fața Consiliului Județean următorul jurământ: „Jur să respect Constituția și legile țării și să fac cu bună credință tot ceea ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor Județului Mureș. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc și vă invit să semnați și dumneavoastră jurământul. Vă mulțumesc și vă felicit că ați devenit membrii unei echipe forte a Consiliului Județean și mă gândeam că acum ar trebui să mă deplasez până la domnul Giurgea dar o să-l invit să vină până la masă și la microfon și să dau și cu dumnealui mâna. Vă rog, o mână era dată pentru a felicita intrarea colegilor, cealaltă ca să luăm rămas bun de la colegi.

Domnul Giurgea Teodor: Mulțumesc doamna președintă, stimate colege, stimați colegi, cred că este bine să încep cu începutul, să felicit pe cei doi colegi ai mei, eu îi numesc colegi în continuare și foarte buni prieteni, doctorul Florea și Sorin Pui. Îi cunosc foarte bine și mă bucură faptul că dânșii, chiar dacă pentru puțin timp, au la dispoziția această ședință și următoarea, sunt consilieri județeni. Doamnelor și domnilor, stimați colegi, Consiliul Județean Mureș în mandatul 2004-2008 a fost cea mai bună echipă de consilieri județeni pe care eu am cunoscut-o, atât din interiorul ei, pentru că am mai fost un mandat consilier județean în perioada 2000-2004, cât și ceea ce știam dinainte de a fi consilier județean pentru că am fost și consilier local, 4 ani, în 1996-2000 la Consiliul Local pe atunci al comunei Ungheni. Activitatea pe care noi am depus-o în acești 4 ani sub comanda doamnei președinte Lokodi Edit Emöke și a celor doi colegi ai noștri vicepreședinți, Frătean Alexandru și Groza Emil, din punctul meu de vedere a avut, cum am spus adineauri, cea mai bună perioadă și cele mai multe proiecte și cele mai multe fonduri atrase. Chiar sunt mândru și vă mulțumesc tuturora și fiecăruia în parte și aparatului propriu al Consiliului Județean că și eu am putut să fac parte, timp de 4 ani fără două luni de zile din această echipă. Sunt sigur că dacă Dumnezeu vrea, peste puțin timp, probabil peste două luni de zile ne vom întâlni în aceeași formulă sau în aceeași aulă, sigur într-o altă echipă. Unii dintre noi ne vom regăsi în aceeași calitate de consilieri județeni, unii dintre noi nu ne mai regăsim dar cu siguranță ne regăsim ca prieteni pentru totdeauna pentru că colaborarea foarte bună pe care am avut-o, noi, consilierii județeni, eu în calitate de lider al grupului liberal și o perioadă a alianței D.A., dar și ca și secretar al comisiei de buget, colaborarea pe care am avut-o cu aparatul propriu al Consiliului Județean a fost una excelentă. Dați-mi voie, doamnelor și domnilor, să vă felicit în numele meu personal, pe dumneavoastră, aparatul propriu dar și pe dumneavoastră, consilierii județeni, prietenii și colegii mei pentru munca deosebit de bună pe care ați depus-o în acești 4 ani. Sigur, au mai fost și mici incidente, discuții, dar atunci când muncești acestea sunt inerente, pentru care eu, dacă cumva v-am supărat sau am greșit, sincer îmi cer scuze, dar vă bucurați în continuare, sincer vă spun, de aprecierea și respectul meu profund. N-aș vrea să fac nici o divagație politică, doar atât ca, probabil se știe, începând din urmă cu trei săptămâni fac parte dintr-o echipă în care eu și Toșa ne-am regăsit într-o ultimă etapă dar în care echipă, pe rând, au plecat de la nivel central, mai exact au fost dați afară, cei care au relansat liberalismul în România în perioada 2000-2004, Stolojan și Stoica, Fluture și Mona Muscă iar la nivel județean, știți foarte bine că o echipă forte a fost compusă din senatorul de astăzi Antonie, Schwartz, Oprișcan și Poruțiu chiar dacă am avut și discuții și divergențe cu dânșii o perioadă dar și Filimon, subsemnatul și Toșa. În acea echipă ne regăsim, nu vreau să comentez mai mult pentru că suntem și într-o săptămână specială, Săptămâna Patimilor, astăzi este Joia Mare pentru creștinii ortodocși și greco-catolici și fiecare în viață își croiește drum așa cum crede și știe că o face mai bine. Eu felicit în continuare pe toți, doresc succes tuturor partidelor politice în campania care urmează, pe care eu sincer aș dori o campanie normală și dacă vreți, petrecută între oameni, deși se pare că va fi una destul de neplăcută și mizerabilă după cum se văd începuturile. Vă doresc fiecăruia dintre dumneavoastră și familiilor dumneavoastră, acum în prag de sărbătoare, de Sfintele Paști, multă sănătate, fericire, un Paște Fericit și să dea Dumnezeu să ne revedem cu bine și frumos așa cum este creștinește! Sărutmâinile, la revedere, vă mulțumesc pentru tot și Doamne-ajută!

Doamna președinte Lokodi: Mulțumim frumos domnule consilier, dați-mi voie, eu vroiam să iau acum cuvântul dar domnul Țintoșan procedural s-a anunțat. Doriți procedural? Dar procedural, nu discurs politic pentru că atunci….și la acest punct de pe ordinea de zi? Vă rog.

Domnul consilier Țintoșan: Am spus că o secundă și o secundă va fi, o chestie de modificare la hotărârea privind validarea domnului Constantin Florea, articolul 3. Mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: De ce? Nu am înțeles. Aaa…, e o greșeală. Deci în fața mea este una comună și de aceea…deci v-aș ruga frumos să vedeți…vă mulțumesc, atunci ne întoarcem înapoi, domnul Giurgea mă scuzați pentru această mică…mic intermezzo procedural, eu vă mulțumesc frumos pentru colaborarea pe care am avut-o împreună, eu cred că a fost una principială, prietenească, nu vreau să comentez pasul pe care l-ați făcut, vă privește, este personală, eu credeam că vom putea să sfârșim împreună dar iată că politica ne face să schimbăm câteodată ideile, eu cred că ați făcut într-un moment bun acest pas și că va fi cu succes. Eu din suflet vă doresc succes pentru viața ce vă așteaptă și de ce nu, de ce să fiu eu foarte modestă, să ne reîntâlnim după întâi iunie, aici în această sală. Domnul Frătean și domnul Lazăr Lădariu după aceea.

Domnul vicepreședinte Frătean: Stimați colegi, iată trăim momente interesante, aș dori să spun și eu câteva cuvinte. În primul rând pentru cei care pleacă din Consiliul Județean, chiar dacă pentru puțin timp, sper eu. Domnul Giurgea, mai ales, trebuie să știe că se bucură de aprecierea și simpatia mea, am colaborat foarte bine, el ca lider al grupului liberal din Consiliul Județean chiar a reprezentat puternic interesele administrației liberale din județul Mureș și s-a bătut, chiar cu scântei, cu noi, de multe ori. Și de multe ori a și reușit. Mi-aș dori să am tot timpul alături asemenea colegi bătăioși pentru interesele noastre. Sunt convins că el nu va avea o carieră care se termină aici, dimpotrivă, pentru că are toate datele să facă politică foarte serioasă. La fel și colegul Toșa care pe zona Sighișoara s-a zbătut cât a putut și a adus problemele aici în consiliu, în comisii ș.a.m.d. Încă odată îi asigur de simpatia și prietenia mea și le mulțumesc pentru activitate și nu uita, Toadere, cât ne-am bătut să transformăm într-un succes afacerea drumuri și poduri și am reușit și multe, multe altele. Le urez celor care pleacă un Paște Fericit! și să dea Dumnezeu să ne întâlnim cât de curând în campanie. Ne vom bate și acolo se pare. Noilor colegi pe care îi cunosc și îi respect de foarte mulți ani, mai ales cu domul Sorin Pui am și colaborat, în calitatea lui de viceprimar, o perioadă, la municipiul Reghin, domnul doctor Florea, o personalitate recunoscută a județului nostru, le urez un bine au venit în Consiliul Județean și să încerce în această lună să învețe un pic din ce se întâmplă aici pentru că aici, practic, este redus la scala acestei săli tot ce înseamnă Județul Mureș, cu bunele, cu relele, cu necazurile, cu succesele lui și frământarea politică a județului Mureș. Aici o vedem și o știm foarte bine. Vă urez succes și sunt convins că vom fi niște colegi foarte buni.

Doamna președinte Lokodi: Rog pe domnul Lădariu să ia cuvântul și după aceea pe domnul Mora Akos.

Domnul consilier Lădariu: Doamnă președinte, domnule vicepreședinte, doamnelor și domnilor consilieri, distinși invitați,  spun ceea ce spun în calitatea mea de decan de vârstă al consilierilor din Consiliul Județean Mureș, dar o spun cu toată certitudinea, în spiritul fairplay-ului politic care trebuie să existe între noi. Distinșilor colegi de care ne despărțim astăzi, cu care am lucrat 4 ani, aproape, mulțumiri din partea noastră și le dorim acolo unde doresc să ajungă, îndreptându-se spre alte destinații, pe care noi le știm, unii dintre noi, repet le dorim succes deplin în spiritul aceluiași fairplay. Colegilor care vin, pentru un mandat foarte scurt, felicitări și speranța că vom colabora foarte bine, așa cum am făcut-o și în cazul domnului Giurgea și în cazul domnului Toșa. Sunt sigur că la fel ne vom înțelege și cu domnul Constantin Florea și cu domnul Sorin Emil Pui, că vom face, chiar pe segmentul acesta scurt, o echipă într-adevăr redutabilă a Consiliului Județean Mureș. Întrucât suntem în Joia Mare, în joia deniilor celor 12 evanghelii, întrucât ne mai desparte foarte puțin timp de marea sărbătoare a creștinătății, permiteți-mi și permiteți-ne în numele grupului PSD să vă dorim liniște sufletească, pace, împliniri, sănătate și din deplinătatea sufletului Sărbători Fericite! Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc frumos și rog pe domnul Mora Akos să ia cuvântul și după aceea pe domnul Venczi Vidor Janos.

Domnul consilier Mora: Mulțumesc doamna președinte, stimați colegi, în momentul în care s-a depus jurământul mi-am dat seama că poate că e bine ca, din când în când și nu odată la 4 ani, să recitim acel jurământ și să-l reauzim, nu neapărat în plen dar măcar acasă sau în anumite circumstanțe pentru că îți dai seama că, de fapt, atunci când ai probleme în a merge în consens pe proiectele județului să-ți aduci aminte că într-un moment ai jurat pentru interesele județului, în momentul în care depui acel jurământ, și știți bine că în multele dispute pe care le-am avut pe diferite proiecte la nivel de județ în care ne-am regăsit și am avut situații în care unii dintre colegi poate nu au susținut interesele județului, în acele momente, consider că ar trebui recitit jurământul pe care l-am făcut în data…sau momentul investirii în Consiliul Județean. Este foarte important ca toți de aici să înțelegem că în momentul în care am ales să fim consilieri județeni nu putem purta interesele altor consilii, categoric, în momentul în care interesele diferă, sau interesele altor persoane sau altor oameni politici care nu converg cu interesele județului. Deci este un moment bun pe care trebuie să-l recitim și să-l revedem de fiecare dată când vrem să votăm într-un anumit fel, acest jurământ. Pe de altă parte, vreau să vă asigur pe toți colegii de aici din Consiliul Județean că cei doi noi colegi ai noștri, Pui Sorin Emil și domnul Florea Constantin sunt doi oameni de caracter, sunt oameni de caracter, sunt oameni adevărați, sunt oameni care au capacități mentale și au capacități administrative să înțeleagă problemele și vreau să vă asigur că și în acest scurt mandat care va urma vor înțelege foarte clar ce au de făcut și vor purta foarte clar interesele județului Mureș. Vreau să le mulțumesc foștilor noștri colegi, Giurgea și Toșa și totuși să subliniez faptul că această lege care și-a produs efectele în august 2006, exact acest lucru îl sancționează, migrația politică și inconsecvența politică. Acest lucru trebuie să ni-l asumăm, trebuie să-l înțelegem și să procedăm în consecință. Legea a venit în completarea sau a venit pe ideea unor mișcări politice la nivelul tuturor consiliilor locale când toată ziua sau tot timpul oamenii se mișcau dintr-un partid în altul, nu poți să porți interesele de dreapta sau de stânga sau de diferite culori politice în funcție de interesele de moment. Dacă ți-ai ales o carieră într-o anumită direcție, trebuie să mergi pe acea direcție și cred că în acest sens și în acest spirit legea vorbește și legea acționează în acest moment. Vreau să vă mulțumesc și dacă toată lumea v-a urat Sărbători Fericite de Paști, vreau să mă alătur și eu colegilor, să vă urez Sărbători Fericite de Paști celor care încă nu au avut Paștele și cred că noi o să ne facem treaba în continuare și o să vedeți că echipa liberală, echipa Partidului Național Liberal va fi întotdeauna la înălțime. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, domnul Venczi a renunțat dar eu totuși v-aș ruga frumos ca în limba dumneavoastră, în limba rromă să ne spuneți Paște Fericit.

Domnul consilier Venczi: Cred că m-ați prins doamna președintă, dar o să încerc să mă exprim pe țigănește…..

Doamna președinte Lokodi: Mulțumesc, vă urez drum bun….în orice caz în campanie precis. Ce înseamnă 4 ani de muncă. Și acum trecem tot la acest punct la un alt vot, domnii consilieri Sorin Emil Pui și domnul Constantin Florea trebuie să facă parte și din câte o comisie de specialitate pentru că numai așa putem să le dăm deplin drept ca să-și exercite mandatul de consilier județean și în fața mea este un proiect de hotărâre prin care domnul Sorin Emil Pui alege comisia economico-financiară de unde s-a retras și rămâne locul vacant al domnului Giurgea iar domnul Constantin Florea, comisia de servicii publice cred că unde era domnul Toșa, da? Aș supune la vot acest proiect de hotărâre prin care la articolul 1 se alege domnul Sorin Emil Pui ca membru în comisia economico-financiară, articolul 2, se alege domnul Constantin Florea ca membru în comisia servicii publice, executarea hotărârii punctul trei și punctul patru. Cine este pentru acest proiect de hotărâre? Asta nu mai e…sau da? Da, că tot pe persoană.

 

Hotărârea se aprobă cu 24 voturi pentru, 1 abținere, 1 nu au votat, 8 absenți.

 

Doamna președinte Lokodi: Da, vă mulțumesc, finalizând această parte procedurală rog pe domnii consilieri noi aleși ca din acest moment să-și exercite dreptul la vot. În procesul verbal pe care îl vom redacta rugăm și acum spun și cu voce tare să se menționeze că având în vedere că sistemul electronic atât de repede nu ne permite ca să apară deja domnii consilieri cu numele lor, totuși vor apărea cu drept de vot electronic și când se redactează procesul-verbal vă rog să nu uitați numele domnilor consilieri în locul celorlalți doi consilieri pentru că încă în format electronic apar ascunse numele celor doi consilieri la care mandatul a încetat.

 

 

3. Proiect de hotărâre privind aprobarea activităților cu care va fi implicat Consiliul Județean Mureș în managementul și implementarea proiectului „Achiziționare  echipamente specifice pentru îmbunătățirea capacității și calității sistemului de intervenție în situații de urgență și pentru acordarea asistenței medicale de urgență și a primului ajutor calificat, în Regiunea 7 Centru” și a cheltuielilor județului Mureș legate de proiect

 

 

Doamna președinte Lokodi:  Proiectul de hotărâre care este propus privește aprobarea activității cu care va fi implicat Consiliul Județean Mureș în managementul și implementarea proiectului achiziționarea echipamente specifice pentru îmbunătățirea capacității și calității sistemului de intervenție în situații de urgență și pentru acordarea asistenței medicale de urgență și a primului ajutor calificat în Regiunea 7 Centru. Știți, acesta este acel proiect prin care vom avea posibilitatea ca la Regiunea 7 Centru să beneficiem de fonduri europene din cadrul programului operațional regional în valoare de 13 milioane de euro pentru cumpărarea echipamentului pentru situații de urgență, aparatură, mașini de descarcerare, o centrală mare pentru situații deosebite de urgență, mașini mai mici pentru pompieri, pentru stingerea incendiilor și pentru descarcerare. Comisia economico-financiară a aprobat acest proiect de hotărâre, comisia juridică la fel, comisia de servicii publice la fel. La o analiză făcută la nivel național, pentru că fiecare regiune beneficiază de aceste fonduri, este primul proiect care este făcut împreună, toate cele 6 județe, deci este un succes strategic, suntem pe o poziție onorabilă cu derularea acestui proiect, cu înființarea asociației de dezvoltare intercomunitară, cu dobândirea personalității juridice a asociației de dezvoltare intercomunitară și cu celelalte hotărâri, am și împărțit banii, într-o zi am fost prezenți toți 6 președinți de Consilii Județene, prin videoconferință,  în legătură directă cu reprezentantul Ministerului Administrației și Internelor și cu domnul doctor Arafat care este managerul acestor proiecte care se pregătesc la nivel național, am împărțit banii, așa că suntem pe o linie bună, cred că vom finaliza până la terminarea mandatului toate demersurile și vom depune acest proiect în vederea atragerii fondurilor. Domnul Frătean, vă dau cuvântul.

Domnul vicepreședinte Frătean: Mulțumesc doamna președintă, acest punct de pe ordinea de zi îmi oferă prilejul și nu vreau să ratez această ocazie acum, înaintea campaniei electorale. În campania electorală deja au început tot felul de aprecieri vis-a-vis de activitatea Consiliului Județean, Consiliul Județean este utilizat ca un sac de box pentru a crește notorietăți în jurul lui. Eu vreau să punctez, așa cum a spus doamna președintă, acest proiect. Județul Mureș a înființat prima asociație intercomunitară regională din România și luăm 13 milioane de euro pentru echipamente pentru situații de urgență, mașini și alte echipamente pe toată Regiunea 7 Centru, extinzând astfel sistemul SMURD la nivelul regiunii. Dar aș vrea să mai punctez și altceva. Dacă ne uităm în documentele legate de cererea de finanțare, acolo este o întrebare: ați beneficiat de asistență nerambursabilă în ultimii ani? O întrebare care este obligatorie când se depune o cerere de finanțare și veți vedea că din toată Regiunea 7 Centru, județul Mureș…aici sunt trei proiecte care sunt date ca referință, deci obligatoriu să le trec: din cele trei, două sunt ale județului Mureș și din bani europeni, al treilea este al Sibiului și este din fonduri guvernamentale. Deci, din Regiunea 7 Centru, în ultimii ani, proiecte de referință care să intre ca și bază pentru cererea de finanțare a acestui proiect le are de fapt din fonduri europene doar județul Mureș din 6 județe și vreau să reamintesc tuturor, încă odată, noi în anul 2007 am avut în derulare și avem în continuare proiecte din bani europeni de peste 17,5 milioane de euro care sunt în lucrări, în același timp, certificare de accesare, inclusiv acest proiect în valoare de peste 89 milioane de euro și depuse cereri de finanțare sau în curs de depunere cu șanse 100% de reușită pentru că, știți bine, avem finanțări și pentru proiecte din partea Uniunii Europene de peste 115 milioane de euro și toate se adresează întregului județ și pentru sisteme județene de care Consiliul Județean este responsabil și aici nu am băgat nimic din ceea ce înseamnă ce mai face câte un primar în câte o comună. Aceste cifre aș dori să se rețină și să fie o referință atunci când se intră în dezbateri care, în dorința de a câștiga notorietăți publice, atacă munca noastră, a tuturor, a Consiliului Județean care este unul dintre cele mai performante din România, calificat ca atare și în documentele oficiale. Mulțumesc. 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc și dacă nu mai dorește nimeni să ia cuvântul, atunci să trecem la vot pentru că unii își pierd răbdarea și am cerut ca să rămâneți pentru că altfel nu vom avea cvorum. Deci proiectul de hotărâre la articolul 1 prevede că se aprobă acest proiect cu privire la achiziționarea echipamentelor. Cine este pentru?

 

Articolul 1 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 6 absenți (Groza Emil, Bartha Barna, Benedek Imre Sandor, Kakassy Alexandru, Sămărghițan Gheorghe, Szabo Arpad)

 

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, articolul 2, se aprobă suportarea de către Consiliul Județean a 2% din valoarea proiectului, cine este pentru?

 

Articolul 2 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 6 absenți (Groza Emil, Bartha Barna, Benedek Imre Sandor, Kakassy Alexandru, Sămărghițan Gheorghe, Szabo Arpad)

 

 

Doamna președinte Lokodi: Punctul 3, se aprobă suportarea de către Consiliul Județean Mureș a sumei de 2.666,66 lei reprezentând contribuția proprie și TVA-ul, cine este pentru?

 

Articolul 3 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 6 absenți (Groza Emil, Bartha Barna, Benedek Imre Sandor, Kakassy Alexandru, Sămărghițan Gheorghe, Szabo Arpad)

 

 

Doamna președinte Lokodi: Articolul 4, se aprobă contribuția de 1.135.174 lei pentru suportarea TVA-ului. Cine este pentru?

 

Articolul 4 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 6 absenți (Groza Emil, Bartha Barna, Benedek Imre Sandor, Kakassy Alexandru, Sămărghițan Gheorghe, Szabo Arpad)

 

Doamna președinte Lokodi: Punctul 5, se aprobă asigurarea de către Consiliul Județean a resurselor financiare necesare, cine este pentru?

 

Articolul 5 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 6 absenți (Groza Emil, Bartha Barna, Benedek Imre Sandor, Kakassy Alexandru, Sămărghițan Gheorghe, Szabo Arpad)

 

Doamna președinte Lokodi: Punctul 6, utilizatorii finali ai echipamentelor achiziționate în cadrul proiectelor sunt inspectoratele de urgență din regiunea 7 centru, cine este pentru?

 

Articolul 6 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 6 absenți (Groza Emil, Bartha Barna, Benedek Imre Sandor, Kakassy Alexandru, Sămărghițan Gheorghe, Szabo Arpad)

 

Doamna președinte Lokodi: Articolul 7 privește transferul echipamentelor achiziționate, cine este pentru?

 

Articolul 7 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 6 absenți (Groza Emil, Bartha Barna, Benedek Imre Sandor, Kakassy Alexandru, Sămărghițan Gheorghe, Szabo Arpad)

 

Doamna președinte Lokodi: Articolul 8 privește ducerea la îndeplinire a hotărârii, cine este pentru?

 

Articolul 8 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 6 absenți (Groza Emil, Bartha Barna, Benedek Imre Sandor, Kakassy Alexandru, Sămărghițan Gheorghe, Szabo Arpad)

 

Doamna președinte Lokodi: Și hotărârea în întregime.

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 6 absenți (Groza Emil, Bartha Barna, Benedek Imre Sandor, Kakassy Alexandru, Sămărghițan Gheorghe, Szabo Arpad)

 

 

4. Proiect de hotărâre pentru aprobarea convenției de cooperare între Consiliul Județean Mureș și Compania Națională de Investiții S.A. București privind realizarea lucrării de consolidare a acoperișului la Căminul pentru persoane vârstnice Sighișoara

 

Doamna președinte Lokodi: Punctul 4 privește convenția de cooperare între Consiliul Județean și Compania Națională de investiții S.A. București privind realizarea lucrării de consolidare a acoperișului la căminul pentru persoane vârstnice din Sighișoara. Comisia economico-financiară a avizat favorabil, comisia de amenajare a teritoriului a avizat favorabil, comisia juridică nu a avizat și comisia de servicii a respins. Această sumă privește completarea unei lucrări începute anul trecut, contractate, derulată de către Autoritatea Națională a persoanelor cu dizabilități…de investiții, pardon, care a făcut la Căminul de persoane vârstnice din Sighișoara o izolare termică. Izolarea termică a clădirii s-a făcut, dar din păcate din suma aceasta nu s-a putut executa și izolarea termică a acoperișului decât din jur împrejur a clădirii și toate aceste clădiri unde se face această activitate și unde s-a făcut izolare termică pe dinafară, au acoperișul foarte stricat, deci o izolare termică atunci este perfectă, dacă în întregime se face aceste lucrări de reabilitare. Având în vedere că programul a fost derulat prin Autoritatea Națională pentru Investiții din București și noi nu am făcut un buget separat pentru aceste lucrări, că am beneficiat de gratificațiile acestui proiect, ar trebui acum, nemaiexistând fonduri din proiect, să finalizăm lucrarea iar pentru finalizare în întregime a acestei lucrări avem nevoie de suma de 160.000 lei noi pentru trei clădiri, deci reparații la acoperiș și izolarea termică a acoperișului. Proiectul nostru de hotărâre poate să fie discutat astăzi având în vedere că două comisii și comisia de buget și-a dat avizul. Am făcut o analiză din partea biroului de investiții, în cazul în care cineva dorește să primească lămuriri, sunt aici specialiștii și pot să vi le dea. Din informarea primită din partea specialiștilor am înțeles că  această sumă este o sumă absolut reală și foarte modic calculată. Deci este posibil să facem reparații la acoperiș si izolarea clădirilor fără să ne apucăm într-o derulare de noi licitații, proiecte separate, în cadrul parteneriatului încheiat putem să finalizăm aceste lucrări. Dacă cineva dorește să formuleze întrebări? Dacă nu, trecem la vot. Articolul 1, se aprobă cooperarea între Consiliul Județean Mureș și Compania Națională de Investiții S.A. București în vederea finalizării obiectivului de investiții reabilitare termică a căminului pentru persoane vârstnice. Cine este pentru?

 

Articolul 1 se aprobă cu 24 de voturi „pentru”, 1 vot împotrivă ( Tatar Bela), 2 abțineri (Popa Dragoș Codrin, Țintoșan Cristian), 1  nu a votat (mora Akos Daniel), 6 absenți (Groza Emil, Bartha Barna, Benedek Imre Sandor, Kakassy Alexandru, Sămărghițan Gheorghe, Szabo Arpad)

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, Compania Națională de Investiții în calitate de investitor va utiliza sumele de bani alocate de consiliu în calitate de cofinanțator potrivit destinației stabilite în convenție, cine este pentru?

 

Articolul 2 se aprobă cu 24 de voturi „pentru”, 3 abțineri (Popa Dragoș Codrin, Țintoșan Cristian, Tatar Bela), 1  nu a votat (Mora Akos Daniel), 6 absenți (Groza Emil, Bartha Barna, Benedek Imre Sandor, Kakassy Alexandru, Sămărghițan Gheorghe, Szabo Arpad)

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc și articolul 2,  cui se comunică și cine execută hotărârea, cine este pentru?

 

Articolul 3 se aprobă cu 24 de voturi „pentru”, 3 abțineri (Popa Dragoș Codrin, Țintoșan Cristian Tatar Bela), 1  nu a votat (Mora Akos Daniel), 6 absenți (Groza Emil, Bartha Barna, Benedek Imre Sandor, Kakassy Alexandru, Sămărghițan Gheorghe, Szabo Arpad).

 

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 24 de voturi „pentru”, 3 abțineri (Popa Dragoș Codrin, Țintoșan Cristian Tatar Bela), 1  nu a votat (Mora Akos Daniel), 6 absenți (Groza Emil, Bartha Barna, Benedek Imre Sandor, Kakassy Alexandru, Sămărghițan Gheorghe, Szabo Arpad)

 

 

5. Proiect de hotărâre privind aprobarea participării județului Mureș la  constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară  ECOLECT Mureș

 

Doamna președinte Lokodi: Următorul proiect de hotărâre privește aprobarea participării județului Mureș în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ECOLECT Mureș. Această asociație intercomunitară este…privește pe toți reprezentanții administrațiilor publice din județul Mureș, este o asociație prin care se va face managementul integral al deșeurilor pentru județul Mureș. Este o parte de derulare a acelui proiect pe care l-am câștigat la nivel național pentru finanțarea pregătirii planului…masterplanului pentru gestionarea deșeurilor și a cererii de finanțare care va fi depusă până în luna septembrie 2008 la Bruxelles în vederea obținerii unui grant, unui grant mare de aproape 49 milioane de euro prin care se vor rezolva toate problemele legate de managementul deșeurilor din județul Mureș. Proiectul de hotărâre a fost avizat de comisia economico-financiară, de comisia de ordine publică, de comisia de servicii, de comisia de administrare a teritoriului. Domnule vice, doriți să luați cuvântul?

Domnul vicepreședinte Frătean: E a doua asociație intercomunitară de nivel județean  după cea legată de rezolvarea problemei de apă și canal în județul Mureș, vreau să spun că toate primăriile locale au accesat cu bucurie acest proiect care are garanție 100% de finanțare, dacă reușim să depunem cererea de finanțare și vom reuși, și vreau să vă mai spun că eu, dacă aș fi primar, aș sări în sus de fericire ca să vină cineva să-mi rezolve problema deșeurilor pe 2% cât de fapt ar fi costul total al acestei situații pentru că doar 2% ne costă pe noi, județul Mureș, rezolvarea acestei probleme, restul banilor sunt pe gratis, în condițiile în care eu la anul trebuie să mă încadrez, toate cele 102 localități, în toți parametrii relativi la deșeuri din normativele europene și din legislația română și dacă nu-mi dau europenii banii trebuie să-i scot din buzunar și atunci cetățeanul va plăti exact de 50 de ori mai mult decât în cadrul acestui proiect. Este unul dintre marile și importantele proiecte pe care le avem și sunt convins că va fi de succes.

Doamna președinte Lokodi: Și eu sunt convinsă că toate administrațiile publice din acest județ vom participa alături pentru a avea această posibilitate să realizăm această problemă acută pentru județul Mureș, știți foarte bine, în parte noi am procedat deja la închiderea depozitelor mari, urmează anul acesta a doua parte, dar până la anul va trebui să închidem toate depozitele mari orășenești și inclusiv cele comunale. Sper că vom avea lângă noi într-o unitate în această asociație de dezvoltare intercomunitară pe toată lumea și ne vom înțelege cu privire la fiecare punct. Supun la vot articolul 1 care prevede participarea județului Mureș în calitate de asociat membru fondator la Asociație de Dezvoltare Intercomunitară ECOLECT Mureș. Cine este pentru?

 

Articolul 1 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 6 absenți (Groza Emil, Bartha Barna, Benedek Imre Sandor, Kakassy Alexandru, Sămărghițan Gheorghe, Szabo Arpad)

 

Doamna președinte Lokodi: Articolul 2 privește actul constitutiv și statutul, cine este pentru?

 

Articolul 2 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 6 absenți (Groza Emil, Bartha Barna, Benedek Imre Sandor, Kakassy Alexandru, Sămărghițan Gheorghe, Szabo Arpad);

 

Doamna președinte Lokodi: Articolul 3,  aprobăm alocarea sumei de 5 milioane de lei reprezentând aportul Consiliului Județean, cine este pentru?

 

Articolul 3 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 6 absenți (Groza Emil, Bartha Barna, Benedek Imre Sandor, Kakassy Alexandru, Sămărghițan Gheorghe, Szabo Arpad);

 

 

Doamna președinte Lokodi: Sediul asociației va fi în Târgu Mureș, strada Primăriei  nr. 2, cine este pentru?

 

Articolul 4 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 6 absenți (Groza Emil, Bartha Barna, Benedek Imre Sandor, Kakassy Alexandru, Sămărghițan Gheorghe, Szabo Arpad);

 

 

Doamna președinte Lokodi: Împuternicirea președintelui Consiliului Județean cu semnarea actului constitutiv care va avea loc în scurt timp, cine este pentru?

 

Articolul 5 se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 1 nu a votat ( Amza Mărgărit Constantin) 6 absenți (Groza Emil, Bartha Barna, Benedek Imre Sandor, Kakassy Alexandru, Sămărghițan Gheorghe, Szabo Arpad);

 

Doamna președinte Lokodi: Componența nominală a Consiliului Director al Asociației precum și Comisia de cenzori va fi stabilită prin vot în ședința de constituire la Adunarea generală a asociației, cine este pentru?

 

Articolul 6 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 6 absenți (Groza Emil, Bartha Barna, Benedek Imre Sandor, Kakassy Alexandru, Sămărghițan Gheorghe, Szabo Arpad);

 

Doamna președinte Lokodi: Articolul 7, compartimentul de cancelarie și relații cu consilierii și monitorul oficial va comunica prezenta hotărâre, cine este pentru?

 

Articolul 7 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 6 absenți (Groza Emil, Bartha Barna, Benedek Imre Sandor, Kakassy Alexandru, Sămărghițan Gheorghe, Szabo Arpad);

 

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 6 absenți (Groza Emil, Bartha Barna, Benedek Imre Sandor, Kakassy Alexandru, Sămărghițan Gheorghe, Szabo Arpad).

 

 

 

6. Proiect de hotărâre privind aprobarea prelungirii promovării temporare a domnului Schmidt Lorand în funcția de director executiv la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș

 

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, urmează proiectul de hotărâre pentru aprobarea prelungirii promovării temporare a domnului Schmidt Lorand în funcția publică de director executiv la Direcția Generală de Asistență Socială, urmând să organizăm concursul în perioada următoare. Comisia socială a aprobat, comisia juridică a aprobat, comisia de servicii a aprobat. Proiectul nostru de hotărâre are 2 articole, cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 28 de voturi „pentru”, 6 absenți.

 

Doamna președinte Lokodi: Iarăși este secret, nu întrebați. Articolul 2.

 

Articolul 2 se aprobă cu 28 de voturi „pentru”, 6 absenți.

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 28 de voturi „pentru”, 6 absenți.

 

 

7. Proiect de hotărâre privind avizarea numirii doamnei Oprea Adriana în funcția de director adjunct la Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr.3 (Școala de arte și meserii Reghin)

 

Doamna președinte Lokodi: Următorul proiect de hotărâre privește avizarea numirii doamnei Oprea Adriana în funcția de director adjunct la Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr.3. Proiectul nostru de hotărâre are două articole, se va vota iarăși secret, proiectul de hotărâre a fost avizat de comisia de cultură, de comisia de ordine publică și juridică, cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 28 de voturi „pentru”, 6 absenți:

 

Articolul 2 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 1 nu a votat, 6 absenți:

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 26 voturi pentru, 2 nu au votat, 6 absenți.

 

 

8. Proiect de hotărâre privind încadrarea în categoria funcțională a drumurilor comunale a unor drumuri vicinale de pe teritoriul administrativ al comunelor Bereni și Ghindari

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează proiectul de hotărâre privind aprobarea încadrării în categoria de drumuri comunale a unor drumuri vicinale pe teritoriul administrativ al comunelor Bereni și Ghindari. Proiectul nostru de hotărâre a fost avizat în comisia de urbanism, conține două articole, cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 28 de voturi „pentru”, 6 absenți (Groza Emil, Bartha Barna, Benedek Imre Sandor, Kakassy Alexandru, Sămărghițan Gheorghe, Szabo Arpad);

 

Articolul 2 se aprobă cu 26 de voturi „pentru”, 2 nu au votat( Pokorny Vasile, Popa Dragoș Codrin), 6 absenți (Groza Emil, Bartha Barna, Benedek Imre Sandor, Kakassy Alexandru, Sămărghițan Gheorghe, Szabo Arpad);

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 26 de voturi „pentru”, 2 nu au votat ( Pokorny Vasile, Radu Mircea), 6 absenți (Groza Emil, Bartha Barna, Benedek Imre Sandor, Kakassy Alexandru, Sămărghițan Gheorghe, Szabo Arpad).

 

 

9. Proiect de hotărâre privind aprobarea avizelor date de Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism de pe lângă Consiliul Județean Mureș

 

Doamna președinte Lokodi: Și încă, proiectul de hotărâre privind aprobarea avizelor date de Comisia Tehnică, de Amenajare a Teritoriului și Urbanism de pe lângă Consiliul Județean, proiectul de hotărâre a fost avizat de comisia de amenajare și comisia juridică, proiectul nostru de hotărâre are trei articole, anexa cu PUD-urile pe care le aprobăm le-ați avut, cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”,1 nu au votat ( Pokorny Vasile), 6 absenți (Groza Emil, Bartha Barna, Benedek Imre Sandor, Kakassy Alexandru, Sămărghițan Gheorghe, Szabo Arpad);

 

Articolul 2 se aprobă cu 27 de voturi „pentru”,1 nu au votat ( Pokorny Vasile), 6 absenți (Groza Emil, Bartha Barna, Benedek Imre Sandor, Kakassy Alexandru, Sămărghițan Gheorghe, Szabo Arpad);

 

Articolul 3 se aprobă cu 26 de voturi „pentru”, 2 nu au votat ( Pokorny Vasile, Radu Mircea), 6 absenți (Groza Emil, Bartha Barna, Benedek Imre Sandor, Kakassy Alexandru, Sămărghițan Gheorghe, Szabo Arpad);

 

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 26 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Amza Mărgărit Constantin, Szalkay Iosif), 6 absenți (Groza Emil, Bartha Barna, Benedek Imre Sandor, Kakassy Alexandru, Sămărghițan Gheorghe, Szabo Arpad).

 

 

 

10. Informare privind activitatea Autorității Teritoriale de Ordine Publică pe trim. I. 2008

 

Doamna președinte Lokodi: Informare privind nivelul de asigurare a ordinii și liniștii publice, securității și siguranței civile, a comunității pe raza localităților urbane și rurale din județul Mureș în trimestrul I. 2007. Întreb cine prezintă? Domnilor consilieri, vă consult, doriți să prezinte domnul Mora? Domnul Frătean?

Domnul vicepreședinte Frătean: Stimați colegi, probabil că este ultima informare a ATOP-ului în această formulă și de aceea am ținut în mod deosebit să iau cuvântul. Am constatat în decursul acestor 4 ani că ATOP-ul a evoluat enorm și asta se datorează, sunt convins, în primul rând colegilor consilieri care au făcut parte din această comisie. Se vede, am făcut și contracte importante cu ATOP-ul, sau prin ATOP-ul cu poliția, activitatea lor se vede, se vede peste tot, e o muncă de succes chiar în condiții de pionierat și de neclarități legislative. Vreau să-i felicit pe absolut toți colegii consilieri care au făcut parte din această comisie atât de importantă și a cărei muncă o vedem acasă la fiecare sau mai ales în mediul rural. Vă mulțumesc, vă felicit și poate în mandatul următor să vă continuați activitatea.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, domnul Pokorny Laszlo…v-ați înscris la cuvânt. Nu știu, efectiv eu cred că vă jucați unii cu alții….

Domnul consilier Mora: Doamna președinte, domnul vicepreședinte, sper să nu fie ultima și să continuăm o treabă ce am început-o pe un drum bun. Peste două săptămâni cred, nu am agenda în față, peste două săptămâni o să avem ședința în plen a ATOP-ului unde vom face practic raportul de activitate pe cei trei ani de zile de când sunt președinte și unde vom prezenta mai detaliat activitățile pe cere le-am avut și pe care le-am făcut. Dar tot profit de ocazie și vreau să mulțumesc colegilor mei din cadrul ATOP, vreau să mulțumesc și colegilor din Consiliul Județean, care nu sunt membri în cadrul ATOP, pentru susținerea tuturor proiectelor pe care le-am inițiat și le-am început împreună și pe care le-am finalizat multe dintre ele. Nu știu dacă este corect ca eu să vin să mă laud acum, să spun ce am făcut noi, ar fi mai de apreciat să vină alții să constate ce am făcut, dar fără nici o urmă de modestie, la nivel de ATOP, ATOP Mureș în colaborare cu IPJ Mureș și împreună cu Consiliul Județean, toți trei la un loc, suntem pe locul 1 la nivel național pe proiecte începute, realizate și proiecte în derulare. De departe suntem pe locul 1, la conferința națională care a fost acum câteva luni la Sinaia  în cadrul ATOP-urilor de la nivel național și vreau să spun foarte clar că foarte mulți s-au inspirat din proiectele pe care le-am început și le-am făcut la nivel de județ. Vreau să vă spun că nu ne vom opri aici, dacă ne ajută Dumnezeu și dacă vom fi într-o componență cât de cât asemănătoare vom continua aceste eforturi și vreau să constatați un lucru foarte clar, doamna președintă și stimați colegi, la nivel de ATOP am avut o coloratură politică din toate partidele și vreau să spun că niciodată nu am avut vreun vot împotrivă pe proiectele pe care le-am avut și pe care le-am început. Deci vreau să vă spun că toată lumea a înțeles importanța acestor proiecte, toată lumea a înțeles că un județ începe să discute de probleme serioase și nu mai discutăm de probleme de ordine publică, ordinea publică…ai nevoie de ea și nu trebuie să discutăm de nesiguranță sau de neprotecția omului de rând, important este că noi am făcut acești pași foarte, foarte mari, la nivel de poliție vreau să spun că am avut o colaborare fantastică cu acea echipă tânără din poliție cu care au venit cu proiecte și am început să intrăm la toate instituțiile statului, inclusiv în școli și insist în continuare, la nivelul șefilor de poliție să meargă la ședințele Consiliului Local. De ce spun asta și de ce vreau să vă mulțumesc cu această ocazie? Proiectele ATOP nu sunt neapărat cele mai prioritare sau prioritare la nivelul județului Mureș. Prioritare sunt investițiile pe infrastructură și asta am declarat-o și eu din prima ședință a Consiliului Județean dar, în aceste condiții, Consiliul Județean și consiliile locale au înțeles să susțină munca poliției. Inclusiv faptul că la nivelul tuturor localităților consiliile locale au înțeles să sprijine cu carburanți activitatea poliției, lucru care denotă și arată foarte clar că există aplecare spre aceste probleme. Eu voi detalia aceste activități pe care le-am avut până acum în ședința în plen a ATOP și aceea va fi ultima informare domnule vicepreședinte, după care vom vedea ce va fi după 1 iunie și care va fi viitoarea componență ATOP, dar, eu sper din tot sufletul ca nivelul acestor activități să nu coboare, ci să crească sau cel puțin să se mențină. Mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Eu vă felicit, la fel și sper că ATOP-ul în viitor se va gândi și să acceseze fonduri pe bază de proiecte, mai ales la nivel național pentru că la ultima ședință, nevrând să stricăm atmosfera dar trebuie să facem o analiză, efortul numai de a susține dintr-o singură sursă este destul de grea. Deci va trebui să vedem, este o activitate foarte bună, este în favoarea locuitorilor, mai ales din mediul rural, este o activitate comună cu organele de poliție dar eu sunt convinsă că pentru ordine publică și asigurarea siguranței cetățenilor avem proiecte la nivel național, nu va mai trebui să le căutăm. Domnilor, am ajuns atunci la diverse…, la diverse domnul Frătean s-a anunțat primul, domnul Lădariu, domnul Radu Mircea…nu mai doriți? La ATOP? Doriți să luați cuvântul la ATOP? Atunci vă rog, deci prima dată, Cristina, atunci domnul Lădariu la ATOP și domnul consilier Boloș tot la ATOP vroia.

Domnul consilier Lădariu: Doamna președinte, domnule vicepreședinte, doamnelor și domnilor consilieri, lucrez într-un loc în care se adună și cele bune și cele rele și observ cu bucurie că în ultimul timp cele rele s-au subțiat. Au devenit mai puține și acum intru în acest domeniu. Consider că ATOP-ul are un rol enorm și mă bucur că are aceste rezultate. Se spune că este mai convenabil și mai ieftin să previi decât să vindeci. Iată că înțelegând acest rol în ultima perioadă cele rele pe care le aminteam sunt mai puține. Nu este ușor, într-o perioadă în care sunt atâtea pericole privind delincvența juvenilă, crima, consumul de droguri, violența în familie. Vreau să închei asigurându-i pe colegii și pe cei care muncesc acolo de sprijinul nostru în continuare pentru că, într-adevăr, sunt în folosul cetățeanului. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc frumos, domnul Boloș.

Domnul consilier Boloș: Vă mulțumesc, doamna președintă, stimați colegi, n-am să spun lucruri noi față de cele spuse anterior însă m-am considerat obligat că trebuie să intervin ca să recunosc efortul pe care l-au făcut colegii consilieri prezenți în această echipă care au realizat o activitate impresionantă, zic eu, și care are rezultate palpabile, adică se poate vedea în activitatea din județ. Mie mi se pare o structură interesantă această autoritate teritorială și cred că ideea…nu noi dar alții ar trebui s-o folosească și pentru alte domenii de activitate. Am apreciat intervenția domnului Akos Mora, a domnului consilier Akos Mora în care a subliniat că în această activitate, această culoarea politică nu a contat, ceea ce consider eu că este un lucru foarte important și de fapt în majoritatea activităților noastre această chestiune nu a primat. De aceea consider că astfel de activități de care întreaga comunitate mureșeană beneficiază de efortul consiliului județean trebuie evidențiată și valorificată din plin și în plan media. Vă mulțumesc foarte mult.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumim, domnilor nu mai dorește nimeni la ATOP? Atunci rog pe domnul Frătean, după aceea pe domnul Radu Mircea, pe domnul Amza Constantin, Ban Moise și domnul Mora Akos.

Domnul vicepreședinte Frătean: Stimași colegi, eu nu doresc decât la sfârșitul acestei ședințe tuturor celor care alături de mine vor sărbători Paștele în această duminică, Sărbători Fericite, un Paște Fericit, lumina cea bună să vă lumineze sufletele și să vă dea numai bucurii vouă și familiilor voastre! Asta am vrut să vă spun.

Doamna președinte Lokodi: Mulțumim.

Domnul consilier Radu: Doamna președintă, domnule vicepreședinte, stimați colegi, cei din aparatul propriu văd că s-au cam….probabil că au niște probleme. Mă interesa o singură problemă, pe scurt, în bugetul pe anul acesta, 2008, la capitolul drumuri și poduri s-au aprobat niște sume pentru pietruirea drumurilor. Nu știu în ce stadiu se află aceste lucrări fiindcă m-ar interesa drumul comunal 125…dacă în luna mai se încep lucrările la acest drum?

Domnul vicepreședinte Frătean: Da.

Doamna președinte Lokodi: Deci toate lucrările sunt licitate, plombările, pietruirile, tot, tot, dar deocamdată nu ne lasă vremea să ieșim și să ne apucăm de lucrări, să ieșim și să atacăm. Până plouă nu putem plomba și până plouă nu avem nici cum să pietruim.

Domnul consilier Radu: Doamna președinte, într-adevăr la pietruire probabil se mai poate printre ploi, mai puțin…deci se va face…

Domnul vicepreședinte Frătean: Răspunsul este da.

Domnul consilier Radu: Bun, vă mulțumesc și ultima problemă…vă doresc și eu Sărbători Fericite, un Paște Fericit și să ne dea Dumnezeu să le petrecem cu bine!…cu un miel, cu un șpriț de vin și să ne întâlnim în luna mai împreună veseli și voioși la lupta cea mare. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Atenție la digestie! Mielul totuși nu este o hrană ușoară.

Domnul consilier Amza: Stimați colegi, care am mai rămas aici, că am mai rămas cam jumătate. Domnul Giurgea a uitat și m-a rugat pe mine să vă lansez invitația că la sfârșit de ședință ne așteaptă în fața Consiliului Județean un microbuz al dânsului și ne-a invitat la Stejeriș…la Vatzman mai pe românește la un pahar de vorbă cu dânsul. Cine dorește să vină să mă anunțe pe mine să-i dau telefon să-i spun ce microbuz să trimită, mic sau mare. Eu cred că o să-l trimită pe acela mare. În al doilea rând, dați-mi voie ca și din partea grupului nostru de consilieri județeni care au fost 4 și au rămas doi și va fi cred, mai mare, Paște Fericit, Sărbători Fericite și toate cele bune! Vă mulțumesc. 

Doamna președinte Lokodi: Poate că la anul veți avea și un candidat maghiar, sau nu-i pe listă? Domnul Ban.

Domnul consilier Ban: Stimată doamna președintă, stimate domnul vicepreședinte, stimați colegi. Acum, spre sfârșit de mandat și eu aș vrea să felicit conducerea Consiliului județean, în special pe doamna președintă Lokodi, eu cred că am reușit împreună să facem foarte multe lucruri frumoase pe care dânșii le-au inițiat și noi le-am susținut. Așa sunt, de exemplu și aceste vitralii minunate care…la care ne putem uita, atât aici cât și la sala…la Palatul Culturii și cred că după atâtea decenii, după atâtea generații de consilieri, putem fi mândri că noi ne numărăm printre aceia care am reușit să reabilităm aceste valori culturale ale noastre, tuturora. Nu în ultimul rând aș vrea să vă doresc, dumneavoastră, celor care sărbătoriți Sfintele Paști, Sărbători Fericite și toate cele bune! Doamne ajută!

Doamna președinte Lokodi: Mulțumesc frumos, deci într-adevăr aceste vitralii de 50 de ani nu au fost reparate, vedeți că nu trebuia nici un pic de teamă că se întâmplă ceva, schimbări, că se va atinge de ele, echipa specialiștilor a făcut o treabă bună și împodobesc în continuare această sală minunată. Mora Akos să ia cuvântul.

Domnul consilier Mora: Doamna președinte, colegii aici zic că iarăși vorbește Mora Akos? Nu că sunt nevorbit dar sunt lucruri care nu s-au punctat și poate nu mai e nici cadrul, neapărat atât de…toată lumea urează deja Sărbători Fericite, urează Paște Fericit. E un lucru pe care totuși eu nu l-am mai…sau n-am fost noi informați, cel puțin nu știu, ce s-a mai întâmplat de la ultima discuție cu domnul vicepreședinte Frătean unde am fost la Primărie, dincolo, în palatul de lângă noi, urma ca în termen da maxim două săptămâni domnul primar să ne dea o locație pentru acest proiect al gestionării deșeurilor, dacă acea locație a venit, dacă acea locație îndeplinește condițiile cerute în cadrul acestui proiect și dacă într-adevăr acești pași nu sabotează derularea acestui proiect care este cel mai mare proiect al nostru pe care trebuie să-l și ducem la bun sfârșit. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Deci o să dau cuvântul și domnului vice, nu am vrut ca să incităm spiritele de aceea foarte frumos și diplomatic așteptăm. Noi suntem pregătiți, noi avem locația, proiectul merge înainte, ceea ce este important în momentul de față este ca la nivelul Consiliului Local să aprobe această asociație de dezvoltare intercomunitară, în sensul să participe și Consiliul Local. Haideți să nu facem astăzi…astăzi cred…rugămintea noastră este să aprobe ADI, deci participarea la ADI, locația va fi o problemă în care vor stabili experții, noi am oferit mai multe posibilități și eu sunt convinsă că acest proiect va reuși, nu știu de ce simt…simt că se va reuși, că Consiliul Local are posibilitatea să voteze intrarea în asociație după care noi mergem înainte dar rog și pe domnul vice să spună părerea, cum vede dumnealui, eu așa văd.

Domnul vicepreședinte Frătean: A fost foarte explicită doamna președintă și pentru că sunt în preajma paștilor nu vreau să-mu spun părerea până la capăt.

Doamna președinte Lokodi: Deci, sarea și piperul câteodată există dar deja nici noi nu le înghițim așa de repede și mai ales nu ne face indigestie.

Domnul consilier Pokorny: Vă mulțumesc, stimată doamnă președinte, onorat consiliu, aș dori să vă informez cu respect și cu mare satisfacție că proiectul nostru înaintat, la care s-a votat aici în ultima ședință, colaborarea aceea în parteneriat și contribuția de 10% a Consiliului Județean pentru dezvoltarea instituției noastre CRRN Brâncovenești, este printre cele 9 proiecte câștigătoare, ieri dimineață s-a afișat rezultatul pe site-ul ANPH, ceea ce înseamnă că în conformitate cu strategia noastră post-aderare vom mări confortul acestor oameni care locuiesc acolo, vom mai construi un pavilion pentru 50 de asistați și nu în ultimul rând aceasta înseamnă 675.000 euro aduși ca sumă nerambursabilă pentru județul Mureș. Vă doresc Paște Fericit, Dumnezeu să ne lumineze sufletul! Vă mulțumesc frumos.

Doamna președinte Lokodi: Domnul Pokorny, și câți asistați mai rămân în castel?

Domnul consilier Pokorny: 150.

Doamna președinte Lokodi: Uau! Și de câte case vom avea nevoie la Brâncovenești?

Domnul consilier Pokorny: Încă trei, mergem înainte.

Doamna președinte Lokodi: Dar nu cumva să mă trezesc că în casele noi apar noi asistați din afară și centrul mare rămâne tot încărcat! Că poate facem un sat al asistaților la Brâncovenești. În orice caz vă felicităm, este un proiect câștigător…, domnilor consilieri vă doresc Sărbători Fericite! Dumnezeu să ne aducă pace în casele noastre, calm în campanie, în suflet calm. Nu e suficient echilibrul, trebuie să avem și calm, viața noastră se schimbă altfel, câteodată, de cum proiectăm, eu în orice caz nu-mi iau încă rămas bun pentru că ne vom mai întâlni odată și poate că vom avea o ședință foarte importantă pentru că între timp avem proiecte de importanță mare pe care va trebui să le votăm în ultima ședință, poate chiar legate de aeroport pentru că și cu privire la aeroport va trebui să ne mișcăm, nu putem să lăsăm totul pentru perioada de după alegeri așa că Sărbători Fericite încă odată și să ne întâlnim și în luna mai sănătoși și cu bine. Vă mulțumesc. În mai este ultima ședință. Adică mai este și în iunie numai că în 1 iunie vor fi alegerile și în iunie deja sper că ne putem constitui. De ce nu, într-o lună se poate constitui, dacă nu vor fi lupte imense, nici o problemă să se constituie Consiliul Județean și dumneavoastră sunteți cei care știți, pierderea lunilor prin neconstituirea Consiliului Județean este o risipă de timp și de energie. Vă mulțumesc.

 

                      

                                                              

 

                                                             Întocmit: Andreea Claudia Iepan

 

 

 

 

 

 

             PREȘEDINTE                                                   SECRETAR

 

      Lokodi  Edita  Emöke                                          Ioan Togănel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Văzut: Consilier - Delia Belean

             Director - Viorel Iosib