ROMÂNIA 

      JUDEȚUL MUREȘ

 CONSILIUL JUDEȚEAN

 Nr.­­­­­17624/19.XI.2008

          Dosar IV.C/1                        

 

 

 

 

 

PROCES – VERBAL

 

al ședinței extraordinare a Consiliului Județean Mureș

din data de 20 octombrie 2008

 

 

Lucrările ședinței s-au desfășurat în sala mare a Consiliului Județean Mureș și au fost conduse de doamna președinte Lokodi Edita Emőke.

               Ordinea de zi a ședinței a fost stabilită prin Dispoziția Președintelui Consiliului Județean nr.297 din 16 octombrie 2008 și a fost publicată în cotidienele locale „Cuvântul liber”, „Nepujság” și „Zi de zi”.

Din cei 35 de consilieri în funcție au lipsit domnii: Bândea Eugen, Benedek Imre Sandor, Chirteș Ioan Cristian, Erös Csaba, Moldovan Horațiu Remus, Moldovan Teofil, Pop Ioan.

 

Doamna președinte Lokodi: Bună ziua doamnelor și domnilor consilieri! Vă mulțumesc frumos că ați dat curs invitației pentru ședința în regim de urgență pentru că avem astăzi, pe ordinea de zi, două probleme pe care să le discutăm în vederea depunerii unor proiecte pentru fonduri europene la care se apropie termenul de depunere. Pe ordinea de zi anunțată avem 3 proiecte de hotărâre dar, față de aceste 3 proiecte de hotărâre, așa cum acum 5 zile am anunțat ordinea de zi, a mai intervenit încă un proiect de hotărâre, așa că la ședința noastră extraordinară în regim de urgență mai avem încă un proiect de hotărâre în regim de urgență și acesta se referă la groapa ecologică, adică să aprobăm astăzi primirea unei suprafețe de teren unde să se construiască în viitor depozitul regional. Deci, supun la vot proiectul de hotărâre în regim de urgență și ordinea de zi pentru ședința extraordinară cu cele 3 proiecte de hotărâre a Consiliului Județean. Se poate deodată vota, nu? Cine este pentru?

 

 

Ordinea de zi se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 3 nu au votat (Frătean Petru Alexandru, Borșan Doru Aurelian, Lădariu Lazăr), 7 absenți (Bândea Eugen, Benedek Imre Sandor, , Chirteș Ioan Cristian, Erös Csaba, , Moldovan Horațiu Remus, Moldovan Teofil, Pop Ioan).

 

Doamna președinte Lokodi: Cineva nu a votat, cine nu a votat? Deci atunci încă odată, Cristina șterge. Supun la vot ordinea de zi. Cine este pentru?

 

Ordinea de zi se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Borșan Doru Aurelian, Lădariu Lazăr) 7 absenți (Bândea Eugen, Benedek Imre Sandor, Chirteș Ioan Cristian, Erös Csaba, Moldovan Horațiu Remus, Moldovan Teofil, Pop Ioan).

 

 

1.   Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului

Județean Mureș nr. 107 din 27 august 2008 privind cuprinderea în domeniul public al județului și în administrarea Consiliului Județean Mureș a imobilului-teren în suprafață de 34,5 ha, transmis de la Consiliul Local Sînpaul prin hotărârea nr. 17/2008.

 

Doamna președinte Lokodi: Deci nu aș dori să rămâneți… vă mulțumesc. Atunci trecem la dezbaterea proiectelor de hotărâre. În regim de urgență avem proiectul de hotărâre pentru modificarea hotărârii Consiliului Județean Mureș nr. 107 din 27 august 2008 privind cuprinderea în domeniul public al județului și în administrarea Consiliului Județean Mureș a imobilului-teren în suprafață de 34,5 ha, transmis de la Consiliul Local Sînpaul prin hotărârea nr. 17/2008. Suprafața respectivă este destinată realizării depozitului ecologic zonal de deșeuri clasa B și a instalației de tratare mecano-biologică în cadrul proiectului sistem integrat de gestiunea deșeurilor la nivelul județului Mureș. În procesul de elaborare a lucrării topografice necesare evidențierii terenului de la Sânpaul s-au analizat ridicările topografice realizate de experții topografi ai consultantului la locația propusă pentru realizarea depozitului zonal și s-a constatat că suprafața reală a terenului este de 31,14 ha. Diferența rezultă în urma raportării în teren la câteva repere eronate. Întrucât în schițele de identificare a terenului au fost evidențiate parcelele cu suprafața prevăzută inițial, suprafață care s-a diminuat, este necesar să facem această corectură în hotărârea Consiliului Județean anterior. Deci, inițial noi am avut în acte 34,5 ha iar în realitate sunt doar 31,14 ha. Deci, urmează să modificăm hotărârea noastră. În primul articol, se modifică prevederile articolului 1 la 31,14 ha. Cine este pentru?

 

Articolul 1 se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Borșan Doru Aurelian, Lădariu Lazăr), 7 absenți (Bândea Eugen, Benedek Imre Sandor, Chirteș Ioan Cristian, Erös Csaba, Moldovan Horațiu Remus, Moldovan Teofil, Pop Ioan.)

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, art. 2: Se modifică anexele 1 și 2, cine este pentru?

 

Articolul 2 se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Borșan Doru Aurelian, Lădariu Lazăr), 7 absenți (Bândea Eugen, Benedek Imre Sandor, Chirteș Ioan Cristian, Erös Csaba, Moldovan Horațiu Remus, Moldovan Teofil, Pop Ioan.)

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, articolul 3, prezenta hotărâre se comunică Consiliului Local Sânpaul, cine este pentru?

 

Articolul 3 se aprobă cu 26 voturi pentru”, 2 nu au votat (Borșan Doru Aurelian, Lădariu Lazăr), 7 absenți (Bândea Eugen, Benedek Imre Sandor, Chirteș Ioan Cristian, Erös Csaba, Moldovan Horațiu Remus, Moldovan Teofil, Pop Ioan.)

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Și hotărârea în întregime, cine este pentru?

 

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 3 nu au votat (Kakassi Alexandru, Borșan Doru Aurelian, Lădariu Lazăr), 7 absenți (Bândea Eugen, Benedek Imre Sandor, Chirteș Ioan Cristian, Erös Csaba, Moldovan Horațiu Remus, Moldovan Teofil, Pop Ioan).

 

 

2. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției „Parc auto pentru sporturi cu motor”

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Următorul proiect de hotărâre privește aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiție „Parc auto pentru sporturi cu motor”. Proiectul de hotărâre a fost discutat de comisia economico-financiară, de comisia de amenajare a teritoriului. Proiectul nostru de hotărâre conține 2 articole. Se aprobă indicatorii tehnico-economici ai investiției „Parc auto pentru sporturi cu motor” în valoare de 55.092.357,60 de lei C+M adică C 40.148.945,90  echivalent cu 15.052.145,46 euro iar M este… iar diferența… da și aceasta este calculat la un euro 3,6 lei, deci de atunci s-a schimbat valoarea euro dar cine știe, poate până reușim noi să atragem fondurile va fi mai mic, dacă se îmbunătățește raportarea leu-euro. Vă întreb, cineva dorește să ia acum cuvântul sau putem să trecem la votarea proiectului de hotărâre. Dacă nu, putem să trecem… nu, vă întreb dacă dorește cineva să ia cuvântul? Este un alt sistem care nu-mi place nici mie, vă spun acum, nu-mi place cum îmi arată aici. Alt sistem… în momentul de față, cum eram obișnuiți să votăm, de aceea nu îmi apare cum votați. Nu apare, nu a apărut niciodată, domnul Moga. Și aici la mine este ceva minunat colorat numai nu văd esențialul. Haideți aici să vă arăt. Este foarte frumos, e colorat, e minunat numai că nu-mi ajunge, că eram și așa tensionată, acum sunt și mai tensionată. Nu văd nimic, nu văd dacă vă anunțați, dacă nu vă anunțați, uitați, spuneți-mi, aici de obicei apărea cine se anunță imediat cum apasă pe aparat. Acum văd ceva foarte frumos proporționat, prezența, absența, tot timpul văd, numai nu văd cine dorește să ia cuvântul. Deci, domnul Poruțiu, poftiți luați cuvântul.

Domnul consilier Poruțiu: Doamna președintă, vreau să fac doar o scurtă remarcă pentru că noi am dezbătut acest proiect în comisia de buget aproape 2 ore, noi considerăm că este un proiect extraordinar de interesant și de important și vrem să-i dăm atenția cuvenită. Eu v-aș ruga pe dumneavoastră, ca președinte, pentru că în comisia de buget au apărut foarte multe puncte de vedere vis-a-vis de acest proiect, eu zic că au fost niște puncte de vedere constructive și rugăminte mea este să luați aminte la ele și, în măsura în care ele sunt… le considerați și dumneavoastră că ele sunt viabile, să le includeți în tot ceea ce va însemna ulterior demersurile pe care le va face Consiliul Județean pentru acest parc auto cu motor. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Deci am înțeles să iau procesul-verbal și să văd….

Domnul consilier Poruțiu: Da, au apărut foarte multe… sau mă rog, să cereți o sinteză pentru că au apărut foarte multe idei interesante și foarte constructive și eu cred că sunt bune pentru derularea proiectului.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, domnul Giurgea.

Domnul consilier Giurgea: Mulțumesc doamna președintă, stimați colegi, am discutat în comisia de buget și am făcut și o remarcă tehnică și v-aș ruga, doamna președintă, să ținem cont de ea pentru că așa cum spuneau și colegii, în unanimitate, este una, să zic, benefică nouă, beneficiarii acestui poligon. Având în vedere că este unica pistă, probabil, din România, la asemenea nivel tehnic și de anvergură, dimensional ș.a.m.d…. nu contează, e prima, următoarea e a doua, când va fi. Cred că este bine din punct de vedere tehnic, așa cum spuneam, pe acest poligon de întrecere, sigur că apar fel de fel de competitori, dar ei apar și există datorită spectatorilor, deci ei creează un spectacol, pentru noi, privitorii. Acum eu știu ce înseamnă aceste spectacole cu motor, pentru cei care nu știți, în 1984 noi am luat locul 3 pe țară, eu fiind căpitanul echipei de raliuri din județul Mureș, locul 3 pe echipe și am fost în lotul național de automobilism raliuri, 2 echipaje am avut și am luat în multe țări pe vremea aceea, Iugoslavia, Germania ș.a.m.d., Rusia, Letonia, Estonia. Ce trebuie să facem: acest poligon și această pistă de întrecere, în fața tribunelor principale, acolo este masată, probabil, 80% din ceea ce înseamnă privitori, spectatori. Sigur, ei vor mai fi, din ceea ce ni s-a expus foarte bine și pe niște gazoane verzi, amenajate dar acolo vor fi mult mai puțini. Acolo va fi, dacă vreți, centrul atenției. Sigur că pe pistă, ca peste tot, ați văzut și la Formula 1 chiar și ieri, este pista de start sau, mă rog, locul de start unde este un palier, firesc, și vis-a-vis ar trebui să se creeze niște… ceea ce se numește în termeni tehnici sportivi, auto, niște șicane, niște curbe, niște urcușuri, coborâșuri , pentru că în fața spectatorilor trebuie să se producă acel spectacol despre care făceam vorbire, nu? Acest lucru este foarte bine să-l avem în vedere și îl putem promova în următorul… și aici este esența intervenției mele, pentru noi și în interesul nostru ca beneficiari, să invităm sportivi, atât din județul și de ce nu, prin Consiliul Județean și o să vedeți că vin, și de ce nu, poate chiar în preajma unei competiții sportive care, dacă nu mă înșel, acum se va derula pe aeroport, motociclism viteză se pare și să vizualizeze acel teren și de ce nu, să facem o expunere de genul acesta cu niște cadre tehnice pe care le-am avut în calcul și în fața noastră și ei să-și spună punctul de vedere pentru că cei mai autorizați, și termin cu asta, a ne spune cum să se facă o pistă sunt concurenții. Ei produc spectacolul, de fapt, ei parcurg traseul respectiv iar ei știu ca și orice artist, dorește ca spectatorii să fie cât mai mulți și ei să fie în delir. Și vor fi spectatorii în delir pe spectacolul cauzat de ei sau promovat de ei, în acele locuri care sigur sunt vizibile spectatorului sau telespectatorului în cazul în care se și filmează. Deci haideți să-i facem o invitație de genul acesta acestor sportivi, rețineți că avem în județul Mureș un vicecampion mondial și campion balcanic, pe Gagyi,  dar îl avem și pe Florin Pop care a fost multiplu campion european și vicecampion balcanic și a fost plasat în primii 10 mondiali, dar vin și alții din țară, nu trebuie din afară, din țară și de fapt facem prima etapă de popularizare. Spunea cineva:  da, dar să nu ne-o ia cineva înainte. Nu ne-o ia nimeni înainte pentru că noi oricum suntem cu un pas înainte și pe finanțare și pe derulare iar dacă cineva mai face un asemenea poligon este foarte bine pentru că 2-3-5 asemenea piste de întrecere creează un campionat național european, balcanic, mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Domnul Bățagă, ce părere aveți? Noi am făcut cu acest proiect, deja o dezbatere aproape cu toate federațiile… cu sportul cu motor, deci… și avem susținere din partea lor pentru așa ceva. Eu zic că noi, în momentul în care ne-am apucat de proiect, am avut tot această idee, să ne consultăm cu dânșii, se poate merge și până la sportivi, fără doar și poate, dar să ascultăm specialiștii.

Domnul director Bățagă: Deci, în primul rând trebuie să subliniez faptul că, plecând de la ceea ce impune Axa prioritară 5 din cadrul Programului Operațional Regional, noi am încercat să adaptăm investiția pe care o propunem astăzi spre aprobare în fața dumneavoastră, să adaptăm această investiție la acele cerințe și nu întâmplător spunem că noi dorim să realizăm un parc de agrement pentru sporturi cu motor care să vină în întâmpinarea iubitorilor de asemenea sporturi care, în momentul de față, își manifest㠄iubirea” față de acest sport pe străzile municipiului Tîrgu Mureș sau pe nu știu care tronsoane de drumuri naționale care tranzitează județul, punând, nu de puține ori în pericol viața celorlalți participanți la trafic și, desigur, nu am exclus nici posibilitatea ca pe acest circuit și teren amenajat în scopul pe care vi l-am menționat anterior, să putem fi capabil să organizăm și competiții sportive naționale și, de ce nu, internaționale. Dealtminteri, cel care a realizat documentația tehnică trebuie să vă spun că s-a informat la fața locului, pe câteva circuite europene și, din punct de vedere tehnic, vă asigur că acest poligon pentru sporturi sau parc de agrement pentru sporturi cu motor se ridică la nivelul cerințelor care să permită apoi omologarea lui și pentru competiții sportive. Sigur, observația dumneavoastră, domnule consilier, am reținut-o și în momentul în care ajungem la faza de proiectare propriu-zisă, vom vedea în ca măsură putem să includem în cadrul proiectului ceea ce ați recomandat dumneavoastră.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Domnul consilier a propus să avem întâlnire și discuții și să începem să popularizăm acest proiect. Eu mă așteptam ca domnul Bățagă să spună ceea ce acum o să spun eu. Deci, proiectele care sunt depuse pe Programul Operațional Regional pot fi popularizate după ce vor fi evaluate tehnic și vor fi evaluate nu numai la nivelul regiunii „7 Centru” ci la nivel național. Acum noi popularizăm faptul că depunem un proiect. Ca să discutăm cu specialiștii în mod real despre un proiect câștigat, acest lucru se va putea întâmpla anul viitor după ce la nivel național se va evalua acest proiect și vom fi invitați și să dea Dumnezeu să fim invitați la semnarea contractului pentru a demara, după aceea putem să avem aceste dezbateri publice, până atunci ar însemna să bem pe pielea ursului care este încă în pădure dar după ce vom ști că proiectul este câștigat, vom începe o campanie de a discuta acest proiect și să invităm specialiștii și să ascultăm înainte… înainte de a începe executarea proiectului. Deci, până atunci, proiectul care este depus nu se mai poate aduce modificări. Însă proiectul, dacă nu-l depunem până la sfârșitul lunii, după aceea, nu știu când vom putea să-l depunem.

Domnul vicepreședinte Dobre: Da, relativ la ceea ce spunea colegul consilier Doru Giurgea și la ceea ce spunea și domnul Bățagă. Trebuie să avem în vedere exact ce spunea domnul Bățagă, în discuție, noi astăzi trebuie să punem acest parc de agrement pentru sporturi cu motor. Astăzi, noi, toți consilierii județeni, nu suntem în fază de proiect de hotărâre pentru construirea pistei de motociclism viteză sau de Formula 3 la Ungheni. Noi suntem toți ardeleni și știm să nu zicem hop până nu am sărit pârleazul. Evident că primul instinct sau prima mișcare pe care îți vine să o faci, pe care am făcut-o și eu, bineînțeles, corespunde normelor internaționale pentru un anumit tip de competiție? Acesta va fi pasul 2 și, evident, am discutat cu băieții de la integrare. În discuție practic nu se pune lungimea pentru că ea va corespunde, nu se pune lățimea pentru că ea va corespunde, nu se pune distanța de siguranță de pe desenul circuitului pentru că ea corespunde. Vor fi dotările care vor dubla prețul parcului pentru sporturi cu motor în situația în care acest circuit vrea să se înscrie într-o competiție de un asemenea nivel. Problema pistei și a parcului este cea pe care noi astăzi o avem. De asemenea cred că, deocamdată, ar trebui să muncim încă, și încă este mult de muncă la Consiliul Județean pentru ca acest proiect să devină și realitate. Să depășim faza de proiect și să ajungem în realitate cu un astfel de obiectiv și cred că acesta trebuie să fie cel mai important lucru și să dea Dumnezeu peste trei sau patru ani când am terminat acest proiect, deja o să avem un grad de ocupare al pistei de la Dacia, de la Ford sau de la nu știu care, se spunea de cel din Croația… Călin, cât era ocupat pe an? 340 din 365 de zile? Această pistă era contractată deja, adică un grad de ocupare de peste 95% din zilele anului. Ei, cu acei bani, probabil că vom putea face dotările necesare, într-o eventualitate probabilă, pentru a participa la competiții, ceea ce e cu totul altceva. Cam asta am vrut să apun.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, domnilor, nu e vorba de nici o dotare, pentru sfântul Dumnezeu, e vorba de un proiect care vi s-a prezentat la comisia economică, să depunem proiectul pentru construire. Lăsați alte idei care vă vin pe parcurs, v-am prezentat proiectul, aici este proiectul, indicatorii tehnico-economici sunt pentru construirea pistei. Da? Deci haideți, eu v-am spus că nu putem, eu atât v-am răspuns la întrebarea formulată de dumneavoastră: în momentul în care suntem selectați putem să facem orice publicitate pentru acest proiect. Da? Atât, bine. Deci…domnul Poruțiu, doriți să mai luați cuvântul?

Domnul consilier Poruțiu: Doamna președinte, noi am înțeles perfect dar am înțeles perfect două lucruri, ați auzit și una și alta, deci întreg bugetul prezentat de consultant, sigur, nu intrăm în detalii de dotări, de Formula 1, Formula 3 dar întreg bugetul este construit bazându-se pe faptul că, într-o etapă ulterioară, noi nu… deci noi nu avem o fază de agrement pentru că dacă vă uitați acolo, sunt mii de spectatori, sunt taxe încasate de la echipe de formule, deci întreg bugetul este construit ………. Deci noi nu am înțeles că va fi o chestie în care noi ne plictisim și vrem să mergem tare cu mașina ne putem duce sâmbătă acolo să ne dăm cu mașina. Sigur, plătind o taxă dar din taxa aceea sigur nu se construiește acel buget din taxa aceea pe care o plătim noi. Deci noi am înțeles că…

Doamna președinte Lokodi: Nici nu este cuprins agrement… „Parc auto pentru sporturi cu motor”.

Domnul consilier Poruțiu: Ba da, agrement ați spus domnul vicepreședinte…

Doamna președinte Lokodi: Tu ai spus agrement… nu este un parc de agrement. No bine domnilor, gata.

Domnul consilier Poruțiu: Da, sigur, nu vrem să intrăm într-o contradicție, deci totuși noi vom înțelege că în viitor acest circuit va avea și o asemenea destinație. Cum va fi, că dotări, că nedotări, că vine Briatore la Tîrgu Mureș… că asta, dar va avea o asemenea destinație pentru că acum, pentru a băga numai într-o distracție 55 de milioane de lei… e un pic cam mult.

Doamna președinte Lokodi: Deci este sport cu motor.

Domnul consilier Poruțiu: Da, am înțeles…

Doamna președinte Lokodi: Deci nu băgăm noi banii ăștia, numai jumătate…

Domnul consilier Poruțiu: Bun, da, am citit. Jumătate, sigur, da, dar și jumătate…

Doamna președinte Lokodi: No, bine acum, în prima fază începem să construim cu banii noștri, după aceea când am depășit o etapă, ni se decontează, e normal. Așa este cu proiectele? Da, deci pe Axa 5.2, proiectele pe turism sunt lansate la nivelul regiunii „7 Centru”. În momentul de față, până în momentul de față, doar hoteluri private au depus proiecte. Administrații județene nu. Suntem primul venit și sper că vom fi primul servit. Am sesizat noi, la nivel ADR 7 Centru,  că până acum s-au depus 5 proiecte pe hoteluri printre care unul Târgu Mureș pentru hotelul Grand. Domnilor, am întrebat eu la București când am fost la comitetul de monitorizare al Programului Operațional Regional: banii aceștia sunt și pentru administrație și pentru privat sau sunt pentru administrații? Pentru că nu se poate amesteca privații cu administrația. Se pare că până la soluționare, la un moment dat se va suspenda. Eu doresc să propunem proiectele așa cum am propus, printre primii. Ca să depunem printre primii și să fim primul venit, primul servit, trebuie să ne grăbim. Avem proiectul gata, doriți ca să mai așteptăm sau să depunem ca să putem să mergem înainte în evaluare și anul viitor să încheiem contractul? Toate proiectele sunt finanțate, pe când la infrastructură 2% este contribuția proprie, la turism este 50% contribuția proprie. Deci să înțeleagă toată lumea, va trebui să facem un efort din bugetul Consiliului Județean dar eu cred că va fi unic în țară, multă vreme încă sau cel puțin o perioadă, și vom putea să recuperăm prin dezvoltarea zonei și prin dezvoltarea turismului. Mai trebuie să vă spun, și nu spun unde și nu spun ce, dar am văzut un proiect mare care se va face cu o finanțare privată, aici, tot în zona Târgu Mureșului, tot pentru turism și sport, combinat sport cu turism. No, unii știu, da. Sunt două obiective, dacă se construiesc, pentru care, după aceea putem să ne luptăm ca la aeroport să vină low-cost. Până ce nu sunt aceste investiții făcute vom visa despre aeroport. Iată cum se leagă lucrurile. Da? Iarăși domnul Giurgea, poftiți.

Domnul consilier Giurgea: Doamna președintă, vă mulțumesc, deci categoric, nu vă faceți nici o problemă, liniștiți-vă că v-a enervat cu calculatorul, noi vă liniștim, vă spunem că vom vota, va trece, dar înainte de a vota să ne înțelegem. Să știm foarte bine, e și presa aici, suntem oameni care mergem în campanie poimâine, nu? Și ne întreabă…. ați văzut? De alaltăieri. Ideea este în felul următor, știm despre ce este vorba, efortul bugetar este, dacă vreți, aproape un sfert din bugetul Consiliului Județean, ca să se știe. Propriu. Nu e problemă, e o investiție care este aducătoare de venit. Trebuie să știe presa, asta. Până la urmă noi credem că, prin acel SRL, sau societate comercială pe acțiuni că trebuie să se înființeze până la urmă o societate comercială pe acțiuni, cum este Parcul Industrial, va fi aducătoare de profit și se va autofinanța singură pe partea de întreținere după ce proiectul se va implementa ca și construcție și… mă rog, îl vom folosi…dar vrem să știm, doamna președintă, clar, că această pistă, și Valer a zis, și Cipri a zis la fel, dar nu e o problemă că nu ne dăm în cap că este agrement, nu este agrement, este competiție de motocros sportiv. Aaa.… că facem și agrement, foarte bine, am bani, vrea Giurgea să se dea cu mașina de Raliu acolo, nu în altă parte, să se dea, bun și s-o ia și pe doamna președintă să vadă cum e în mașina de raliuri. Ideea este să știm asta și mai ales… și aici este esența pe care vreau s-o punctez în intervenția mea și am terminat, dimensiunea pistei, lungime, lățime, cum spunea domnul vicepreședinte Ciprian Dobre și cum spuneau și în comisie, să se prevadă de acum și să se încadreze în normele europene de proiectare pentru piste de competiție sportivă că dacă nu, vine și spune nu, domnule, palierul acesta este prea mare de 400 de m, creează și generează incidente și accidente, trebuia să aveți o șicană la 250 m …. nu știu, eu da o idee, da? Și atunci nu corespunde pista, trebuie s-o modificăm, despre asta este vorba. Mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Am înțeles, deci ideea mea este aceasta: noi până la sfârșitul săptămânii ar trebui să depunem proiectul dar între timp putem să organizăm o discuție cu factorii sportivi, să-i invităm aici să vadă proiectul… domnilor, este ceva impediment în acest sens? Domnul Bățagă? Nu.

Domnul director Bățagă: Noi am prezentat proiectul federațiilor de specialitate și avem corespondență cu dumnealor în care confirmă că ceea ce dorim noi să realizăm corespunde normelor de care pomeneați dumneavoastră. Da, și, desigur, aceste documente pe care le avem noi în momentul de față de la aceste federații vor constitui anexă la cererea de finanțare pe care dorim să o depunem.

Doamna președinte Lokodi: Da, vă mulțumesc, domnilor supun la vot proiectul de hotărâre. Cine este pentru art. 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 absenți (Bândea Eugen, Benedek Imre Sandor, Chirteș Ioan Cristian, Erös Csaba, Moldovan Horațiu Remus, Moldovan Teofil, Pop Ioan).

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, art. 2.

 

Articolul 2 se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Kakassi Alexandru), 7 absenți (Bândea Eugen, Benedek Imre Sandor, Chirteș Ioan Cristian, Erös Csaba, Moldovan Horațiu Remus, Moldovan Teofil, Pop Ioan).

 

Doamna președinte Lokodi: Și hotărârea în întregime. Apăsați după ce apare sonorul, pentru că cineva apasă mai repede și apare odată 28 și odată 27.

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 absenți (Bândea Eugen, Benedek Imre Sandor, Chirteș Ioan Cristian, Erös Csaba, Moldovan Horațiu Remus, Moldovan Teofil, Pop Ioan).

 

Doamna președinte Lokodi: Da, vă mulțumesc. Deci numai după ce apare sonorul. Trecem la următorul proiect de hotărâre.

 

 

3. Proiect de hotărâre privind cuprinderea în domeniul public al județului Mureș și în administrarea Consiliului Județean Mureș a drumului de acces către „Parcul auto pentru sporturi cu motor” transmis de Consiliul Local Ungheni

 

 

Doamna președinte Lokodi: Următorul proiect de hotărâre a suferit niște precizări juridice și nu modificări. În principiu este același lucru, privește cuprinderea în domeniul public al județului Mureș și în administrarea Consiliului Județean Mureș a drumului de acces către „Parcul auto pentru sporturi cu motor”, transmis de Consiliul Local Ungheni. Având în vedere că pe ultimele sute de metrii am reușit să clarificăm și cu Consiliul Local Ungheni importanța acestui proiect și trecerea drumului de acces, acela, acolo cu roșu…e o linie roșie, undeva….a drumului de acces care a fost pe vremuri drumul de acces al tanchiștilor, ca să putem, și asta va fi construit  drumul acesta iarăși din bugetul Consiliului Județean, nu este eligibil în proiect, ca să clarificăm de la început, deci acolo va trebui să construim noi un drum de acces care acum este doar un drum pietruit și ca să putem să construim trebuie să trecem în domeniul public al județului acest drum și pe anul… anii următori, după ce câștigăm proiectul, ca să nu facem ceva mai repede decât știm precis că am câștigat proiectul, va trebui acolo să construim un drum. Acest proiect de hotărâre are 5 articole, inițial 2 articole lipseau și o să dau citire fiecărui articol și așa vă supun la vot. „Se cuprinde în domeniul public al județului Mureș și în administrarea Consiliului Județean Mureș drumul de acces de la DJ 151B până la complexul de agrement „Parc auto pentru sporturi cu motor”, identificat în planul cadastral cuprins în anexa nr. 1, transmis de Consiliul Local Ungheni prin hotărârea nr. 357/2008.” Cine este….Giurgea dorește să ia cuvântul.

Domnul consilier Giurgea: La articolul… mulțumesc doamna președinte, exact despre ce vorbeam… parcul de agrement… așa spune în articolul…

Doamna președinte Lokodi: Parc auto pentru sporturi cu motor….

Domnul consilier Giurgea: Agrement ați spus.

Doamna președinte Lokodi: Eu nu puteam să spun agrement din moment ce citesc de aici, păi nu dorm pe mine.

Domnul consilier Giurgea: Mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Eu chiar m-am uitat și am spus „Parc auto pentru sporturi cu motor. Dar înainte scrie, așa este cuprins.

Domnul director Bățagă: Noi am spus complex de agrement pentru că acolo se dorește și altceva, nu numai… această…

Doamna președinte Lokodi: Deci în totalitate se poate face hoteluri, restaurante.

Domnul director Bățagă: În final va fi un complex de agrement. Până la urmă proiectul acesta se intituleaz㠄Parc auto pentru sporturi cu motor.”

Doamna președinte Lokodi: Bine, cine este pentru art. 1? Acum să votați.

 

Articolul 1 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 absenți (Bândea Eugen, Benedek Imre Sandor, Chirteș Ioan Cristian, Erös Csaba, Moldovan Horațiu Remus, Moldovan Teofil, Pop Ioan).

 

Doamna președinte Lokodi: Articolul 2. „Anexa la hotărârea Consiliului Județean Mureș nr. 42/2001 privind însușirea bunurilor care fac parte din domeniul public al județului Mureș cu modificările și completările ulterioare se completează la secțiunea 1 bunuri imobile cu poziția 358 indice 9 având conținutul din anexa nr. 2.” Deci va trebui să trecem în domeniul public al județului și trebuie să modificăm în acest sens anexa. Cine este pentru?

 

Articolul 2 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 absenți (Bândea Eugen, Benedek Imre Sandor, Chirteș Ioan Cristian, Erös Csaba, Moldovan Horațiu Remus, Moldovan Teofil, Pop Ioan).

 

Doamna președinte Lokodi: Articolul 3:  „Drumul menționat la articolul 1 având lungimea de 1720 m lungime, înălțime….de… lățimea de 7 m și suprafața de 12.040 m² se alocă pentru realizarea proiectului Parc auto pentru sporturi cu motor.” Cine este pentru?

 

Articolul 3 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 absenți (Bândea Eugen, Benedek Imre Sandor, Chirteș Ioan Cristian, Erös Csaba, Moldovan Horațiu Remus, Moldovan Teofil, Pop Ioan).

 

Doamna președinte Lokodi: Art. 4. „Anexele 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.” Cine este pentru?

 

Articolul 4 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 absenți (Bândea Eugen, Benedek Imre Sandor, Chirteș Ioan Cristian, Erös Csaba, Moldovan Horațiu Remus, Moldovan Teofil, Pop Ioan)

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. „Prezenta hotărâre se comunică Consiliului Local Ungheni, Arhitectului Șef și compartimentului Patrimoniu.” Cine este pentru?

 

Articolul 5 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 absenți (Bândea Eugen, Benedek Imre Sandor, Chirteș Ioan Cristian, Erös Csaba, Moldovan Horațiu Remus, Moldovan Teofil, Pop Ioan).

 

Doamna președinte Lokodi: Și hotărârea în întregime.

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 absenți (Bândea Eugen, Benedek Imre Sandor, Chirteș Ioan Cristian, Erös Csaba, Moldovan Horațiu Remus, Moldovan Teofil, Pop Ioan).

 

 

4. Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului „Parc auto pentru sporturi cu motor”  și a cheltuielilor legate de proiect

                                                      

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc și vă felicit. Sper că este un moment istoric în cei 4 ani de mandat pe care îi facem. Mai avem un… domnul Poruțiu dorește…bine imediat, mai avem un proiect de hotărâre. Proiect de  hotărâre pentru aprobarea proiectului „Parc auto pentru sporturi cu motor” și cheltuielilor legate de proiect, deci în întregime acum proiectul se aprobă, nu numai indicatorii tehnico-economici ci în întregime proiectul și celelalte cheltuieli legate de proiect. Și acest proiect de hotărâre a fost discutat de comisia juridică, de comisia economică și de comisia de urbanism. Toate ați dat avizul. Proiectul nostru de hotărâre conține 6 articole. Nu mă apuc să citesc fiecare pentru că aici nu sunt modificări, supun la vot articolele. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 absenți (Bândea Eugen, Benedek Imre Sandor, Chirteș Ioan Cristian, Erös Csaba, Moldovan Horațiu Remus, Moldovan Teofil, Pop Ioan).

 

Articolul 2 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 absenți (Bândea Eugen, Benedek Imre Sandor, Chirteș Ioan Cristian, Erös Csaba, Moldovan Horațiu Remus, Moldovan Teofil, Pop Ioan).

 

Articolul 3 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 absenți (Bândea Eugen, Benedek Imre Sandor, Chirteș Ioan Cristian, Erös Csaba, Moldovan Horațiu Remus, Moldovan Teofil, Pop Ioan).

 

Articolul 4 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 absenți (Bândea Eugen, Benedek Imre Sandor, Chirteș Ioan Cristian, Erös Csaba, Moldovan Horațiu Remus, Moldovan Teofil, Pop Ioan).

 

Articolul 5 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 absenți (Bândea Eugen, Benedek Imre Sandor, Chirteș Ioan Cristian, Erös Csaba, Moldovan Horațiu Remus, Moldovan Teofil, Pop Ioan).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 absenți (Bândea Eugen, Benedek Imre Sandor, Chirteș Ioan Cristian, Erös Csaba, Moldovan Horațiu Remus, Moldovan Teofil, Pop Ioan).

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc și acum suntem la diverse. Da, domnul Poruțiu.

Domnul consilier Poruțiu: Doamna președintă, vreau să reiterez o invitație și o idee care, nu întâmplător o zic… pentru că puteam să o avem și în discuție personală dar nu întâmplător o zic în plenul Consiliului Județean. Vreau să reiterez invitația și vreau să ridic în Consiliul Județean problema întâlnirii cu Primăria Târgu Mureș. Pentru că, realmente, la nivelul orașului sunt foarte multe probleme de patrimoniu, să sperăm că va mai apărea și problema de patrimoniu a stadionului care va fi transferat municipalității, sunt probleme care implică internatele anumitor instituții școlare unde învață și copii din județul Mureș și în acest sens ideea domnului primar era de a constitui un grup de consilieri, eu aș propune chiar liderii de fracțiune din cadrul Consiliului Județean, împreună cu dumneavoastră și să avem o întâlnire cu primăria pentru tot ce înseamnă patrimoniul orașului, de acum și în următorii ani de zile pentru că vor apărea niște probleme pe care eu cred că… și dacă știu că există din partea primăriei o disponibilitate către dialog iar eu cred că trebuie rezolvate împreună cu Consiliul Județean Mureș. Atunci rugămintea ar fi să vă gândiți și dumneavoastră la această idee, să constituim acest grup și să facem în așa fel încât să ne întâlnim cu primăria și cu Consiliul Municipal Târgu Mureș pentru a lua în dezbatere toate aceste probleme.

Doamna președinte Lokodi: Suntem deschiși să deschidem aceste discuții, mai mult că și Consiliul Județean are mai multe instituții în bugetul său, în susținere, care deservesc la fel, în egală măsură, în primul rând locuitorii municipiului, vezi Palatul Culturii, Filarmonica, Ansamblul Folcloric Mureșul, Teatrul Ariel care este investiție a noastră și este o investiție importantă în construcție… poftim? Biblioteca Județeană, iată că și noi avem… deci eu am înțeles să nu deschidem mereu aceste discuții care… vezi, întâlnirea cu aeroportul… Și acum am făcut discuția, în acest mandat. Deci, practic a rămas în continuare și ideile dumneavoastră au fost ca să rămână în interesul nostru pentru că prea mare sprijin nu vom primi pentru că și aeroportul este mai mult pentru Târgu Mureș decât în general pentru județul Mureș și nu spun că nu este și pentru Sighișoara dar… iată că sunt și niște investiții despre care putem să vorbim dar atunci haideți să deschidem, dacă tot deschidem discuțiile, să deschidem pe toate aceste obiective. Pentru că ar fi un pic… fără echilibru să discutăm doar despre internatele școlare, să facem chiar o analiză economică… ce înseamnă pentru municipiul susținerea internatelor în care sunt, normal, și copii din județul Mureș și ce înseamnă pentru Consiliul Județean Mureș aceste instituții culturale, aceste obiective care deservesc și municipiul. Sunt de acord, știu că este campanie, știu că acum în campanie am putea politiza această temă dar dacă politizăm rămânem fără nici un succes și acest lucru eu nu doresc. Dorim să închidem anul bugetar, să facem o cântărire, un calcul, ce a însemnat pentru noi anul acesta, ce investiții am făcut noi anul acesta, să nu mergem înapoi în vechiul mandat. Să vedem toate instituțiile cât ne-au costat după care putem să stăm de vorbă și să discutăm ce înseamnă pentru anul viitor și la bugetul anului viitor aceste probleme. Domnul Giurgea.

Domnul consilier Giurgea: Numai puțin, deci…

Domnul consilier Poruțiu: Aveți perfectă dreptate și eu cred că într-adevăr, și pledez că din ideea care a fost lansată s-a născut o idee foarte bună, într-adevăr cred că trebuie luate toate problemele, și ale Consiliului Județean și ale municipalității și discutate iar de politizare, tocmai de asta am zis, ca să fim prezenți absolut toți cei care suntem reprezentanți, ca să nu existe nici măcar suspiciunea că ar fi o politizare, deci să participăm absolut toți ca să rezolvăm într-adevăr problemele, nu să le politizăm.

Doamna președinte Lokodi: Și noroc că ați luat cuvântul că uitasem sănătatea. Domnul Giurgea.

Domnul consilier Giurgea: Mulțumesc doamna președintă, așa cum ați spus, deja a început campania electorală pentru unii, pentru alții începe mâine, pentru alții de 4 ani… a se vedea Kerekes… și îl felicit că mă duc pe zona asta ungurească, și spune domnul Kerekes…. Zic, eu sunt domnul Kerekes pe zona dumneavoastră, dânsul este pe altă zonă. Deci e un om foarte apreciat, se pare pe… din rândurile formațiunii UDMR. Doamna președinte, vom fi în campanie, ca să nu mai deranjăm pe nu știu cine și… eu mai știu pe cine să deranjez ca să iau informații despre ceea ce a făcut Consiliul Județean pentru că sunt motive de laudă în campanie, nu? Dați-ne voie sau dispuneți o echipă de una, două persoane care și foarte… cu multe informații să ne dea aceste informații pe care noi, candidații, le solicităm pentru/sau în timpul campaniei. De exemplu, să-mi dea elementele investiționale la nivelul anului 2007, să zic, sau intervalului 2004-2008 de mandat.

Doamna președinte Lokodi: Domnilor, avem rapoarte… avem rapoartele anuale ale Consiliului Județean care este… este pe site, raportul? Este pe site-ul Consiliului Județean și extrageți toate datele care vă interesează. Acolo este liber acces.

Domnul consilier Giurgea: Doamna președintă, ce vroiam eu să vă rog, știm… ne putem uita, le putem lua, le găsim, le căutăm și le găsim precis. Deci ceea ce a făcut Consiliul Județean, eu vorbesc în calitate de consilier județean și de candidat mâine, poimâine când începe campania. Eu cred că este un moment deosebit pentru Consiliul Județean, în campania electorală, de ce nu, fiecare cum știe să meșteșugească mai bine vorbele și mai ales realizările personale, cei care au fost consilieri și care nu… vor vedea ce vorbesc, să scoatem în evidență aceste realizări și atunci o mână de ajutor… nu pentru Giurgea în exclusivitate, pentru toți candidații, inclusiv domnii parlamentari…

Doamna președinte Lokodi: Dar nu pot domnul Giurgea, pot să fiu acum….

Domnul consilier Giurgea: Doamna președintă, nu înțelegeți rugămintea noastră, nu este numai a mea. Pot să dea asemenea informații, inclusiv la domnul vicepreședinte care n-a fost…

Doamna președinte Lokodi:  Are raportul pe site…

Domnul consilier Giurgea: Inclusiv la domnul Laczi, care candidează, doamna președintă, o persoană, două în Consiliul Județean în această perioadă care știe, poate să dea asemenea informații și să știe că pot fi apelate, aceste una, două persoane de acești candidați, pentru lămurire, informații și să nu se dea și să nu se vehiculeze, și termin cu asta, date eronate în competițiile electorale între candidați și să spui, domnule, nu e adevărat, nu asta a făcut Consiliul Județean ci asta a făcut Consiliul Județean pentru că nu au avut o informație, să zicem, suficientă. Nu cred că este în defavoarea noastră. Mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Încă odată: ștabul campaniei fiecărui candidat îl privește direct pe acela. Deci nici la UDMR, nici la PD-L, nici la PNL… îl privește pe domnul vicepreședinte dacă a intrat în campanie să își adune materialele. Pe site-ul Consiliului Județean, rapoartele anuale cuprind absolut toate realizările Consiliului Județean, sunt acolo, vă rog frumos citiți, puneți oamenii dumneavoastră… nu se poate așa ceva, apoi vreți să mă legați acum? Să pun eu oameni, să numesc ca oamenii ăștia în timpul orelor de program să se ocupe cu campania? Domnilor… asta e campanie, informații dacă doriți, faceți cerere, ce nu este pe site, faceți cerere și vă dăm în cadrul relațiilor cu publicul dar nu pot să fac acum o comisie de campanie, domnul Giurgea. Eu am înțeles perfect, mai mult decât credeți. Domnul Balogh Iosif.

Domnul consilier Balogh: Doamna președintă, stimați vicepreședinți, stimați colegi. N-aș vrea să amestec intervenția mea cu campania electorală ce este acum pentru deputați și senatori, în schimb, în campania electorală noi am promis foarte multe lucruri. Aș vrea să reamintesc și dumneavoastră și stimaților colegi, noi avem 3 drumuri ocolitoare care sunt foarte importante. Două sunt la Reghin și unul este la Târgu Mureș. Administrația Națională a Drumurilor, știm că Consiliul Județean Mureș nu prea are de-a face nici cu proiectul, nici cu restul amănuntelor, ceea ce ar duce la execuția sau proiectarea acestor drumuri de ocolire. Aș dori ca până la ședința viitoare, dacă este posibil, reprezentantul Administrației Naționale a Drumurilor în județul Mureș să ne prezinte stadiul în care se află aceste două… mai bine zis aceste trei drumuri ocolitoare. Mulțumesc mult.

Doamna președinte Lokodi: De două săptămâni am primit o adresă din partea Ministerului Transporturilor prin care președintele Consiliului Județean este mandatat să poarte toate discuțiile cu factorii de răspundere cu privire la proiectul „drumul de ocolire Tîrgu Mureș - Reghin” Aștept lângă mine pe oricine dorește să lucreze împreună cu mine, în momentul de față este finalizat studiul de fezabilitate, s-a trimis la Banca de Investiții Europeană, urmând ca banca să analizeze și să dea acordul pe acest SF și, paralel, se lucrează pe elaborarea caietului de sarcini pentru proiectare pe baza acestui SF. Pentru că SF-ul ar trebui să fie refăcut față de cum era în 2002. Deci se așteaptă avizul din partea băncii, cine este finanțatorul, urmând să se pregătească licitația. Deci asta pot să vă spun în momentul în care există ceva evoluție o să fim anunțați. Acum, deja, în mod concret s-a întâmplat acest lucru. Dar, dacă doriți să invităm din partea Ministerului Transporturilor pe cineva putem să facem,  eu cred că directorul de aici, de la Drumurile Naționale din județul Mureș nu are alte informații decât cele pe care vi le-am spus eu.

Domnul consilier Balogh: Deci am vrut să discutăm despre ambele, atât Reghinul cât și Târgu Mureș, despre ambele drumuri de ocolire. Deci, Reghinul are două, noi…

Doamna președinte Lokodi: Reghinul și Târgu Mureșul este același proiect. Nu sunt două proiecte. Sunt două drumuri dar este același proiect. Sunt împreună, nu sunt două proiecte separate. Un singur proiect este care prevede o ocolire la Tîrgu Mureș și una în Reghin. Dacă doriți invităm aici reprezentanții ministerului.

Domnul consilier Balogh: Nu dorim să vină Reprezentanții Ministerului, reprezentantul Administrației Naționale a Drumurilor. Dacă nu știe reprezentantul lor în teritoriu atunci să vină cineva din administrația…

Doamna președinte Lokodi: Dar nu are cum să știe pentru că Ministerul, Direcția Drumurilor Naționale răspunde de proiect. Nu județul Mureș răspunde de proiect…sau eu nu înțeleg ceva….

Domnul consilier Balogh: Bine, mai rezistăm încă trei săptămâni dar după trei săptămâni sau după cinci ani de zile tot în această fază va fi fiindcă treaba este din 2000. Doamna președintă, noi atâta am promis la acești oameni și cred că și deputații și senatorii când se duc aceeași treabă vor promite: drumuri ocolitoare, apă ș.a.m.d. Atunci să vină cineva să spună: „domnule sunt trase trei linii în acest proiect și sunt asigurate fonduri 1 leu.” Dar să spună cineva.

Domnul vicepreședinte Dobre: Domnul consilier Balogh, dumneavoastră aveți perfectă dreptate și vreau să vă spun că, cel puțin până în mai… din aprilie 2008, pot să vă spun că nu s-a bătut pasul pe loc. Pasul pe loc s-a bătut în altă perioadă pe care noi toți, din această sală, am trăit. Între 2004 respectiv 2005 - 2008  nu s-a bătut pasul pe loc. S-a refăcut integral studiul de fezabilitate în 2005, la sfârșit, a ieșit hotărârea de guvern privind finanțarea acestui proiect, respectiv a celor două centuri din județul Mureș și dacă ne uităm în acel proiect suntem singurul județ din România care are două centuri finanțate. În 16 octombrie 2008 s-a terminat tot ceea ce înseamnă fază publică de dezbatere a acestui proiect pe județul Mureș, contractul de execuție a lucrării urmează să se semneze în această lună sau la începutul lunii următoare. Licitația este adjudecată de către unul dintre constructorii care au participat la licitație. Contractul încă nu este semnat. Cam atât am avut de spus. Adică tot ce era de făcut, de către birocrați ca să zic așa, s-a făcut. Și astăzi am avut discuții telefonice cu secretarul de stat pe transporturi, din Ministerul Transporturilor, respectiv cu directorul CNADR.

Domnul consilier Giurgea: Mulțumesc doamna președintă, era să plec și așa de bine îmi pare că nu am plecat pentru că am auzit o chestie extraordinară, foarte serios vorbesc, și… deci eu pot să spun… în campanie… eu candidatul, vorbesc la genera,l că încep lucrările la cele două centuri, peste o lună sau două?

Domnul vicepreședinte Dobre: Domnul consilier, vă uitați la mine, nu știu dacă pe mine mă întrebați.

Domnul consilier Giurgea: Păi, domnul vicepreședinte, de la dumneavoastră am auzit. Nu, dar foarte serios.

Domnul vicepreședinte Dobre: Puteți să le spuneți că ați auzit de la mine, că încep…

Domnul consilier Giurgea: Am înțeles, bine. Era foarte serioasă treaba pentru că treburile, cum spunea și Iosca, treburile… nu, este adevărat, eu am fost și în legislatura cealaltă, și alții au fost, alții n-ați fost. În 2000-2004 când într-adevăr atunci s-a bătut cu pasul de către domnul Vasluianu, tot terenul pe centura Tîrgu Mureș. Desigur, au fost niște demersuri, niște porniri, în 2005-2008 s-au făcut mai multe și în sensul acesta și în multe alte direcții și știm asta și știe și presa și opinia publică dar drumul sau centurile astea și în general centurile de ocolire sunt foarte, foarte necesare. Uitați-vă ce este în Târgu Mureș, uitați-vă ce e în Reghin, uitați-vă ce e dimineața și la 3-4-5 că înnebunești. Și e nevoie de ele ca de aer. Efectiv de aer. Și atunci noi trebuie să știm exact, domnule, când se demarează, ei întotdeauna întreabă asta. Eu am fost altă dată în emisiuni televizate, în 2004, îți amintești că împreună am făcut campania, când eram așa… la municipiu, candidat, și am vorbit de ele și știam toate detaliile și viaductele ș.a.m.d. Și ne întreabă oamenii acum pe mine o să mă întrebe și sunt într-o poziție foarte dificilă pentru că a trecut și 2004 cu candidatură, trece acum și 2008 și ce să le spun? „Domnule mai trece un 2012 ca să le facem?” Sau nu? Nu, serios.

Domnul vicepreședinte Dobre: Eu pot să vă dau un răspuns, îmi cer scuze doamna președintă, de 30 de secunde și dumneavoastră și domnului Balogh și toți consilierii și eventual chiar și mass-mediei. Cred că ar trebui deja să începem despre… și e valabil și pentru domnul Mora și pentru domnul Poruțiu ceea ce… facem o propunere domnilor consilieri, și anume faptul că avem în vedere atenția distributivă a consilierilor și cred că un lucru la fel de important ca stadiul de lucrări de la centura Reghinului, stadiul de lucrări de la centura Tîrgu Mureșului, ar trebui deja să creem presiunea publică asupra oricărui guvern care este sau urmează în ceea ce privește cealaltă centură a Tîrgu Mureșului care să facă legătura între Ernei, Gornești și Ungheni.

Doamna președinte Lokodi: Reghin-Ungheni, fără Ernei, Gornești. Să fie centură de ocolire.

Domnul vicepreședinte Dobre: Reghin-Ungheni, ca să închidem cercul din jurul Tîrgu Mureșului și dacă nu vedem județul și orașul peste 10-20 de ani, putem face campanie electorală astăzi cu ceea ce construim astăzi, eu spun că astăzi trebuie să facem campanie cu ceea vom construi mâine. Celălalt consiliu, care deja să aibă o presiune pe el asupra priorităților acestui județ. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Deci în calitatea mea de responsabilă cu această problemă, nu, din partea Ministerului am primit o adresă că răspund de această problemă și ca să nu mai fie problemă în campanie, o să încerc să invit aici responsabila proiectului și o să vă invit pe toți consilierii să-i puneți întrebări, în ce fază… Încerc pe săptămâna viitoare să deschid această problemă, să nu mai fie luptă în campanie cu acest drum. Da? Pentru că noi deja am făcut aici două declarații care, după mine, sunt paralele, nu sunt contradictorii, dar paralele. Să ne întâlnim, bine? Vă mulțumesc, vă doresc… luna asta ne mai întâlnim la sfârșit, da? Bine vă mulțumesc.

 

 

 

 

 

                                                           Întocmit: Andreea Claudia Iepan

 

 

 

             PREȘEDINTE                                                  SECRETAR

      Lokodi  Edita  Emőke                                          Paul Cosma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Văzut: Consilier - Delia Belean

                Director -  Viorel Iosib