tanacslogo1                      ROMÂNIA                     

                 JUDEȚUL MUREȘ

             CONSILIUL JUDEȚEAN

            Nr.17745/20.XI.2008

                   Dosar IV.C.1

                        

 

 

 

 


PROCES – VERBAL

 

al ședinței ordinare a Consiliului Județean

din data de 30 octombrie 2008

 

 

 

         Lucrările ședinței s-au desfășurat în sala mare a Consiliului Județean Mureș și au fost conduse de doamna președinte Lokodi Edita Emőke.

         Ordinea de zi a ședinței a fost publicată în cotidienele locale „Zi de zi” și „Nepujság”, prin Dispoziția președintelui Consiliului Județean nr.301 din 23 octombrie 2008.

         Din cei 34 consilieri în funcție au fost prezenți 30, lipsind domnii consilieri Frătean Petru Alexandru, Borșan Doru Aurelian, Lazăr Lădariu și Popa Marius.

 

 

Au fost invitați să participe:

 

·         dna. Felicia Pop, prefectul județului Mureș

·         dl. Schmidt Lorand – director, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș

·         dl. Mezei Vasile - director economic,  Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș

·         dl Ilieș Ioan – director, Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor

·         dna Belean Carmen, contabil-șef, Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Mureș

·         dl.Cazan Vasile – director, Filarmonica Târgu Mureș

·         dl. Naste Vasile, director, Administrația Palatului Culturii Tîrgu Mureș

·         dna Valea Anica – contabil-șef, Administrația Palatului Culturii Tîrgu Mureș

·         dl. Cadariu Gavril, director, Teatrul pentru Copii și Tineret ARIEL Tîrgu Mureș

·         dna Ludușan Leontina, contabil-șef, Teatrul pentru Copii și Tineret ARIEL” 

·         dl. Titi Iosif Boantă, director, Ansamblul Artistic Profesionist  MUREȘUL Tîrgu Mureș

·         dna Silvășan Elena, contabil-șef, Ansamblul Artistic Profesionist  MUREȘUL Tîrgu Mureș

·         d-na Corina Teodor, director, Biblioteca Județeană Mureș

·         dna Pop Daniela, contabil-șef, Biblioteca Județeană Mureș

·         dna Grec Claudia, director, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr.1 Tîrgu Mureș

·         dna Pescari Tatiana Ana, director, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr.2 Tîrgu Mureș

·         dna Kalman Eva, contabil-șef, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr.2 Tîrgu Mureș

·         dl. Sabău Ștefan, director, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Nr.3 - Reghin

·         dna Molnar Viorica, contabil-șef,  Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Nr.3 – Reghin

·         dl. Runcan Ștefan, director, R.A. AEROPORTUL TRANSILVANIA  Tîrgu Mureș

·         dna Hang Mărioara, contabil-șef, R.A. AEROPORTUL TRANSILVANIA  Tîrgu Mureș

·         dl.col.Todea Ispas – comandantul Centrului Militar

·         dl. Nagy Petroniu – director, Direcția județeană de Pază

·         d-na Măerean Marcela – contabil, Direcția Județeană de Pază

·         dl.Daraban Stefan – administrator, SC Servicii Tehnice Comunale Sovata

·         dl.Țurcă Sorin – comisar șef, șef Birou Regional Mureș al Agenției Naționale Antidrog

·         dl. Roman Ion Aleodor – înlocuitor coordonator centru, AN Antidrog

·         dl. Simon Istvan – primarul comunei Sânpaul

·         dl. Covrig Ioan – primarul orașului Ungheni

·         dl. Gergő Levente  – primarul comunei Porumbeni, Jud.Harghita

·         dl. Dănuț Ștefănescu – director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Mureș

·         dl.Kiss Geza – manager dezvoltare relații Aquaserv

·         dna Gyorfi Maria – director, Direcția de Muncă și Protecția Socială Mureș

·         directori, directori-adjuncți, șefi servicii și specialiști din aparatul propriu care au contribuit la elaborarea materialelor

·         reprezentanții mass-media din județ

 

 

     D-na președinte Lokodi: Bună ziua doamnelor și domnilor. Dați-mi voie să vă urez o ședință fructuoasă și rapidă.

     Pe ordinea de zi de azi au fost anunțate 17 proiecte de hotărâre și, așa cum este deja de notorietate, de ieri și până azi au apărut unele probleme care trebuie discutate în regim de urgență și o să vă prezint aceste patru proiecte de hotărâre.

 

 

1. Proiect de hotărâre privind încetarea de drept a mandatului de consilier județean al domnului LAZĂR LĂDARIU

 

 

     Primul proiect este retragerea mandatului de consilier județean a domnului Lazăr Lădariu. Formațiunea politică PSD ne-a trimis o adresă astăzi în care se spune că domnia sa a renunțat la mandatul de consilier județean, așa că prima oară vom lua act de retragerea și renunțarea d-lui Lădariu la mandatul de consilier, ca după aceea în forma nouă să putem să votăm ordinea de zi și, în plus,  proiectele de hotărâre în regim de urgență și celelalte înscrise pe ordinea de zi a ședinței ordinare.

     Așa cum v-am prezentat înainte, în conformitate cu Legea nr.393/2004, mandatul de consilier județean se poate pierde prin renunțarea la acest mandat iar acest lucru s-a întâmplat prin adresa Partidului Social Democrat și printr-o cerere semnată de domnul Lazăr Lădariu, personal, adresată către PSD prin care anunță că renunță la mandatul de consilier județean.

     Proiectul nostru de hotărâre conține trei articole. Se constată încetarea de drept a mandatului de consilier județean, se comunică personal domnului Lădariu și la art. 3 se comunică și instanței de contencios.

     D-l consilier Giurgea: De fapt, doamnă președinte, tocmai asta vroiam să vă întreb, dacă procedural începem cu acest punct sau îl lăsăm la urmă. Stimați colegi, doamnă președinte. Sigur că Partidul Democrat Liberal și eu personal nu avem nimic cu ce se întâmplă în celelalte partide, dar, în calitatea mea de fost coleg, încă de mulți ani, cu d-l Lazăr Lădariu și dacă vreți și foarte apropiați în acțiunile noastre politice, sincer, îmi exprim regretul pentru decizia dânsului. În primul rând pentru a-și da demisia din PSD dar cel mai mult regretul că prin demisie și-a pierdut calitatea de consilier județean ales, reprezentant al unei comunități de oameni, și nu mică. Lazăr Lădariu, în acțiunile sale politice, culturale dar și de gazetar, a fost și este unul din oamenii importanți ai județului, prin acțiunile care le-a făcut și le va face. Nu vreau să comentez nici personal și nici în numele partidului, Partidului Democrat Liberal, dar vreau să subliniez că, din  nefericire, oamenii de valoare pleacă și apar tot mai mulți neaveniți în anumite poziții politice, sociale și de alt ordin. Acțiunea PSD privind  înscrierea pe listă a unui alt consilier județean care se va face probabil la următoarea ședință de consiliu județean, sigur că pentru noi va fi un demers normal. Eu, de acum, în numele meu și al partidului îl felicităm pe viitorul nostru coleg și dorim colegilor noștri din PSD, ca de altfel tuturor colegilor din celelalte partide, succes în campania electorală! Vă mulțumesc.

     D-l consilier Boloș: D-na președinte, domnilor colegi, o să am o foarte scurtă intervenție. Regret că mersul sinuos și imprevizibil al vieții politice mureșene a generat o situație în care colegul nostru, distinsul om de cultură Lazăr Lădariu a decis să renunțe la calitatea de membru al consiliului județean. Cu siguranță, consiliul județean a pierdut un membru valoros și cu experiență. Cel puțin mie îmi vor lipsi cu siguranță momentele de satisfacție spirituală generate de intervențiile domniei sale, pline de rafinament oratoric, cizelat în cei 8 ani de viață parlamentară, dar în același timp, pline de conținut și pertinență. Îi admir demnitatea și verticalitatea, îi respect hotărârea pe care a luat-o și îi urez ca în continuare, în planul vieții culturale căreia i se va dedica în totalitate, așa cum a menționat în scrisoarea care ne-a transmis-o, să aibă o activitate plină de  succese.

     Consider că trebuie să apreciem la superlativ activitatea desfășurată de domnia sa în aproape cei cinci ani de activitate în consiliul județean. Vă mulțumesc. 

     D-na președinte Lokodi: Vă mulțumesc și cred că cu toții suntem de aceeași părere cu dumneavoastră, că am avut un mandat de patru ani când am putut să lucrăm împreună, în condiții bune. Deci domnilor consilieri, atunci vă rog să votăm proiectul de hotărâre așa cum am prezentat mai înainte, „se constată încetarea de drept a mandatului de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Mureș, a domnului Lazăr Lădariu, ca urmare a pierderii calității de membru  al PSD Mureș, pe a cărui listă a fost ales”. Cine este pentru?

 

     Articolul 1 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Benedek Imre, Giurgea Teodor), 4 absenți: (Borșan Aurelian, Frătean Petru, Lădariu Lazăr și Popa Marius).

 

     Articolul 2 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Benedek Imre, Kakasi Alexandru), 4 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru, Lădariu Lazăr și Popa Marius).

 

     Articolul 3 se aprobă cu 30 de voturi „pentru”, 1 nu a votat (Benedek Imre) 4 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru, Lădariu Lazăr și Popa Marius).

 

     Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 de voturi „pentru”, 1 nu a votat (Benedek Imre), 4 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru Lădariu Lazăr și Popa Marius).

 

 

2.Proiect de hotărâre privind darea în administrare a unui imobil ce aparține domeniului public județean, situat în Tîrgu Mureș, P-ța Berády György, nr. 6

 

 

     D-na președinte Lokodi: Așa cum v-am prezentat la începutul ședinței, mai avem trei proiecte de hotărâre în regim de urgență. La proiectul de hotărâre privind darea în administrare a unui imobil ce aparține domeniului public județean, situat în Tîrgu Mureș, P-ța Bernády György, nr.6 avem nevoie de o majoritate de voturi de 2/3. Știți foarte bine că chiar dacă nu am reușit să votăm situația patrimoniului care va fi în administrarea Spitalului Județean de Urgență și în administrarea Spitalului Județean datorită unor motive obiective, noi am propus Ministerului Administrației și Internelor și Ministerului Sănătății încă din luna iunie să ne schimbe anexele privind acest patrimoniu, pentru că multe din clădiri, imobile și teren intravilan, suprafața acestora nu corespundea situației preluare din 2000, pentru că în anumite situații avem gard împrejmuitor și în evidențe apar suprafețe mai mari decât există în realitate, și până nu se modifică aceasta Hotărâre de Guvern conform măsurătorilor făcute acum în cadrul lucrărilor de întabulare, nu vom putea să defalcăm cele două proprietăți, dar, cu privire la această clădire putem să ne pronunțăm. Și de aceea am venit astăzi în fața dumneavoastră cu solicitarea să dăm în administrare Spitalului Județean pentru sediu, pentru că cele două instituții funcționează în același sediu și anume la Spitalul Județean de Urgență. Pur și simplu, această nouă unitate de sănătate nu are spațiu unde să își desfășoare activitatea. În plus, de la Guvernul României s-a primit o sumă de 5 miliarde de lei pentru renovarea clădirii, sumă care anul acesta trebuie să își urmeze soarta și dacă nu vom putea începe lucrările de renovare, pierdem din buget niște bani și nici această instituție nu se poate muta în condiții optime în noul sediu, și nici banii pe anul viitor nu vor intra.

     Proiectul nostru de hotărâre conține 3 articole:

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 1 vot împotrivă (Benedek Imre), 1 nu a votat (Poruțiu Mihail), 3 au lipsit (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

Articolul 2 se aprobă cu 30 de voturi „pentru”, 1 nu a votat (Poruțiu Mihail), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

Articolul 3 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Poruțiu Mihai și Benedek Imre), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Poruțiu Mihai și Benedek Imre), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

     D-l consilier Poruțiu Mihai: Eu nu am votat fiindcă am participat la licitație și nu vreau să apară discuții, așa că m-am abținut de la vot sau practic nu am votat să nu fie o stare de incompatibilitate.

 

3. Proiect de hotărâre privind validarea desemnării membrilor Autorității Teritoriale de Ordine Publică Mureș

 

     D-na președinte: Următorul proiect de hotărâre este cel privind  validarea desemnării membrilor Autorității Teritoriale de Ordine Publică Mureș. Deja ATOP-ul a avut prima ședință de constituire, avem numiți membrii ATOP-ului și un pic a durat cam mult dar am ajuns în faza finală.

 

     D-l consilier Mora: Mulțumesc, d-nă președinte, stimați colegi, vreau să fac unele precizări: în sfârșit a avut loc și acest eveniment, în sensul că ne-am constitut, în sensul că ne-am ales structurile interioare și cele trei comisii, plus președintele și vreau să mulțumesc tuturor colegilor mei pentru că a fost un vot  astăzi, la ATOP, în unanimitate și vă mulțumesc pentru încrederea acordată și vreau să vă asigur pe toți că ATOP este o instituție care are obiective foarte clare și foarte imediate dar și pe termen lung  și vreau să spun că e greu să câștigi un campionat dar e și mai greu să ții locul întâi. La nivel național, ATOP Mureș a fost întotdeauna pe locul întâi la colaborarea și cuantumul colaborării cu Inspectoratul de Poliție. Sunt foarte multe proiecte pe care le-am început și pe care le vom derula și rugămintea mea pentru colegii din consiliul județean este de a susține, atunci când venim cu propuneri de sume din bugetul Consiliului Județean, să susțineți aceste proiecte pentru că sunt proiecte care vizează până la urmă siguranța cetățeanului din județul Mureș.

     Vreau să vă spun că la nivelul celor trei comisii, la Comisia de coordonare, situații de urgență am ales pe domnul Moca Rudolf - președinte al acestei comisii, la Comisia de planificare, stabilire și evaluare a indicatorilor de performanță, pe domnul Cociș Călin Orlando, iar la Comisia pentru probleme sociale, standarde profesionale, pe domnul  Orban Dezideriu. V-am citit aceste trei nume ca să se vadă foarte clar că sunt oameni care nu sunt oameni politici, sunt oameni din societatea civilă care sunt reprezentanți ai ONG-urilor și se vrea foarte tare ca acest ATOP să funcționeze pentru cetățeni și, în avans, vreau să mulțumesc toți colegilor mei care vor înțelege că aceste proiecte merg pentru cetățean și nu pe alte interese politice. Vă mulțumesc.

 

Articolul 1 se aprobă cu 30 de voturi „pentru”, 1  nu a votat (Benedek Imre), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

Articolul 2 se aprobă cu 30 de voturi „pentru”, 1  nu a votat (Benedek Imre), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

Articolul 3 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Benedek Imre și Pop Ioan) 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius)

 

Articolul 4 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Benedek Imre și Kakasi Alexandru), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

Articolul 5 se aprobă cu 30 de voturi „pentru”, nu a votat (d-l consilier Benedek Imre), 3 absenți ( Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 de voturi „pentru”, 1  nu a votat (Benedek Imre), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

 

4. Proiect de hotărâre privind modificarea componenței Comisiei pentru Protecția Copilului Mureș                                                 

 

         D-na președinte  Lokodi: Urmează proiectul de hotărâre privind modificarea componenței Comisiei pentru Protecția Copilului Mureș.  Este vorba despre faptul că în urma unei promovări în cadrul Inspectoratului Școlar General Mureș, d-na Cătineanu pleacă la București la Ministerul Învățământului astfel că se revocă mandatul dânsei din Comisia pentru protecția copilului și este numită d-na Illes Ildiko, inspector școlar general adjunct.

         Supun la vot proiectul de hotărâre.

         Cine este pentru art.1.?

 

         Articolul 1 se aprobă cu 30 de voturi „pentru”, 1 nu a votat (Benedek Imre) 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

        Articolul 2 se aprobă cu 30 de voturi „pentru”, 1 nu a votat (Benedek Imre) 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

         Articolul 3 se aprobă cu 30 de voturi „pentru”, 1 nu a votat (Benedek Imre) 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

         Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 de voturi „pentru”, 1 nu a votat (Benedek Imre) 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

         D-na președinte Lokodi: Urmează să votăm ordinea de zi anunțată pentru ședința de astăzi, adică cele 17 proiecte de hotărâre și plus cele 4 proiecte de hotărâri în regim de urgență. Cine este pentru?

 

         Ordinea de zi se aprobă cu 30 de voturi „pentru”, 1 nu a votat (Benedek Imre) 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

         D-na președinte Lokodi: În baza Legii nr.215, art. 58, al.(4), revoc de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre nr. 13 și de aceea vom vota din nou pentru că am fost eu neatentă și eu doresc clarificări mai aprofundate la acest proiect de hotărâre. În urma discuțiilor și părerilor dvs. exprimate la comisiile de specialitate.

Deci, votăm din nou ordinea de zi în sensul că în loc de 17 vor fi 16 proiecte de hotărâre în regim normal și 4 proiecte de hotărâre în regim de urgență. Cine este pentru?

 

         Ordinea de zi se aprobă cu 30 de voturi „pentru”, 1 nu a votat (Benedek Imre) 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

         D-na președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Urmează ca proiectul de hotărâre revocat astăzi să fie dezbătut încă o dată în comisii, să chem și eu specialiștii și să mă clarific asupra unor probleme ridicate de către unii dintre dvs. și se va discuta în luna noiembrie.

         Trecem să votăm procesul-verbal al ședinței ordinare a Consiliului județean din 25 septembrie 2008. Cine este pentru?

 

         Procesul-verbal se aprobă cu 30 de voturi „pentru”, 1 nu a votat (Benedek Imre) 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

 

1. Proiect de hotărâre privind modificarea Anexei la HCJ nr.42/2001 privind însușirea inventarului domeniului public al județului Mureș, cu modificările și completările ulterioare

 

         D-na președinte Lokodi: Comisia juridică și cea de servicii au avizat favorabil. Practic se fac niște completări la Hotărârea de Guvern, cu anumite poziții la orașul Miercurea - Nirajului, str. Sîntandrei, casele de locuit cu etaj, de cărămidă, curte, grădină, de la nr.44, care au fost cumpărate anul trecut pentru Direcția pentru Protecția Drepturilor Copilului Mureș și de asemenea celălalt imobil. Hotărârea noastră conține două articole.

 

         Articolul 1 se aprobă cu 30 de voturi „pentru”, 1 nu a votat (Benedek Imre), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

         Articolul 2 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Benedek Imre, Giurgea Teodor), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

         Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 de voturi „pentru”, 1 nu a votat (Benedek Imre), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

 

2. Proiect de hotărâre privind darea în administrare a unei părți din imobilul ce aparține domeniului public județean, situat în Tîrgu Mureș, str.Trebely nr.7, către Agenția  Națională Antidrog

 

         Doamna președinte Lokodi: punctul 2 din ordinea de zi este proiect de hotărâre privind darea în administrare a unei părți din imobilul ce aparține domeniului public județean, situat în Tîrgu Mureș, str.Trebely nr.7, către Agenția  Națională Antidrog. În acest loc își are sediul Direcția pentru Protecția Drepturilor Copilului Mureș însă, lateral, sunt niște clădiri care se află într-o stare avansată de uzură, chiar trebuiesc a fi demolate. În anii trecuți noi am dat acestei Agenții Naționale Antidrog să folosească aceste spații, dar anul viitor vor putea să obțină fonduri și vor putea să demoleze partea aceasta de clădire și să construiască una nouă care va intra în proprietatea Consiliului Județean Mureș, dar în administrarea acestei agenții. Proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil de comisia juridică, cea de servicii publice și cea de amenajarea teritoriului.

         D-l consilier Mihai Poruțiu: Doresc doar să pun o întrebare pentru că la noi în comisie nu a fost și l-aș întreba pe secretarul județului, și cred că ar fi o clarificare binevenită de acum încolo în cazul tuturor acestor procedee de dare în administrare: în cazul în care, la un moment dat, mă refer în viitor, Consiliul Județean dorește să ia administrarea clădirii, poate să o facă sau este nevoie de acceptul expres al persoanei juridice căreia i-am dat în administrare? Pentru că din câte știu eu și de asta vreau ca d-l Paul să ne confirme, dacă ai dat în administrare un bun către o instituție, nu mai poți să-i ridici dreptul de administrare decât cu acceptul  acelei instituții. Ori având în vedere că este o instituție din București, care are centrul în București și nu în Tîrgu Mureș, și întrebarea mea este, dacă este adevărat și dacă este adevărat, poate că nu de data asta, dar de data viitoare, poate că ar trebui să ne gândim  prin care, totuși, în timp, în cazul în care consiliul județean, peste 5, 10 sau  20 de ani dorește să ridice dreptul de administrare acelei instituții, pentru că poate ea se desființează sau funcționează altundeva, să poată să o facă, deci, să nu ajungem în situația să dăm în administrare niște imobile și să ne trezim peste 20 de ani că ei își construiesc un alt imobil dar îl păstrează și pe acesta că doar au dreptul. Ridic această problemă, dacă este reală și dacă este sigur că pe viitor aș vrea să luăm în calcul acest aspect.

         D-na președinte Lokodi: O să îl rog pe d-l secretar să vă răspundă, dar vreau să vă zic că dăm în administrare și nu în proprietate, pentru că proprietatea este a noastră. Nu poți să investești într-o clădire banii publici și aici Agenția Națională Antidrog se pare că este o instituție a statului și nu este una privată, deci banul public nu poate fi investit decât dacă ai o clădire în administrare. Noi, această parte a clădirii, am dat-o deja printr-o hotărâre de consiliu, deci dânșii funcționează, dar ca să investească și să facă clădirea mai europeană, cum se zice și nu o dărâmătură cum e acum, doar, practic dăm o parte dintr-o clădire și nu clădirea în totalitate, deci, proprietatea va rămâne la noi, inclusiv investiția din banul public și le-o vom lăsa în administrare până ce funcționează instituția, deci în actul de dare în administrare sper că este menționat acest lucru.

         D-l secretar Paul Cosma: Dreptul de administrare este un dezmembrământ al dreptului de proprietate publică. L-aș asimila în privința bunurilor din circuitul civil cu dreptul de uzufruct. Administrarea fiind un atribut al proprietarului este la latitudinea consiliului ca mâine sau peste 10 ani să revoce acest drept. Nu este legat de termen, doamnă președinte, pentru că așa cum ați precizat administrarea este pe perioada funcționării serviciului public pentru care a fost cerută. Când încetează serviciul sau înainte de termen, în orice situație se revocă acest drept. 

         D-na președinte Lokodi. D-l Pavel Abraham a fost cam de 3 săptămâni în vizită la Tîrgu Mureș dar de fapt a vizitat toate centrele și dânsul a solicitat și în scris acest  lucru pentru că are posibilitatea să investească în acea clădire și noi am luat-o ca pe o idee bună, fiind o clădire care este într-o situație de degradare aproape totală, așa că ea va fi înnoită sau reparată.

         D-l consilier Mora Akos: Cred că nu se știu suficiente lucruri despre Centrul antidrog și fiind în ATOP am colaborat un pic mai aproape cu ei și vreau să spun că fac eforturi foarte mari pentru partea de prevenție la consumul de droguri. În schimb, și categoric sunt pentru a adopta acest proiect de hotărâre, dar vreau totuși să fac aceeași subliniere vis-a-vis de faptul că mai avem hotărâri ale consiliului județean în care am dat în administrare niște părți din patrimoniul consiliului județean, în speță teren sau clădire, pe anumite promisiuni de proiecte care se vor realiza  în anumiți pași și în anumite termene iar acele lucruri nu s-au realizat. O să discutăm eventual în altă ședință această chestiune foarte clar, care sunt acele proiecte pentru care noi, mai bine de un an jumătate sau doi am dat votul consiliului județean și nu s-a întâmplat nimic pe acele suprafețe. Și atunci, observația este destul de pertinentă în sensul ca în momentul în care discutăm cu o instituție a statului vis-a vis de o intenție a lor în a face ceva trebuie să facem un fel de grafic și să le spunem că le dăm în administrare, ei vor să aducă banii să renoveze clădirile și să facă anumite chestiuni cu acea clădire. Dacă aceste chestiuni nu se întâmplă într-un anume timp de sau pe un grafic convenit de ambele părți, noi trebuie să acționăm și să nu lăsăm să treacă ani de zile pe patrimoniul dat unor instituții care poate nu au puterea sau nu știu ce să facă cu ele pentru a face acele investiții sau acei pași pentru care, de fapt, au solicitat clădirea. Și avem astfel de proiecte. Dar nu astăzi, ci într-o altă ședință, să vedem acele hotărâri pe care le-am votat acum doi ani sau un an și jumătate, dacă bine țin eu minte, în care am votat să dăm în administrare niște terenuri pentru presupuse proiecte câștigate dar unde nu s-a întâmplat absolut nimic și unde noi am fi putut face altceva cu acel patrimoniu. Mulțumesc.

         D-na președinte Lokodi: Știu perfect despre ce vorbiți. Să știți că nu am uitat nici o clipă. Chiar luna aceasta am verificat situația celor trei proiecte de hotărâri de consiliu județean: este vorba despre spațiul acela de parcare de la spitalul județean pentru un proiect european, cealaltă clădire este o supra-etajare deci, practic, deasupra acoperișului spitalului județean și undeva la spitalul de oncologie un alt spațiu. Chiar acum trei săptămâni am făcut o verificare și proiectele sunt depuse pentru a fi evaluate. În luna ianuarie va avea loc evaluarea la Bruxelles. Dacă în luna februarie nu vom ști dacă aceste proiecte sunt câștigătoare, vom veni în fața dvs. cu revocarea hotărârilor date anterior de consiliul județean. Despre alte clădiri eu nu știu. Noi am ținut tot timpul legătura cu televiziunea și știam că urmează să primească banii de la buget care știți că nu vin așa de rapid. Și noi, anul acesta, dacă am analiza investițiile am vedea cât de greu sunt acele căi ale administrației cu aprobarea proiectelor, cu obținerea avizelor, de exemplu, de la Ministerul Culturii și vom ajunge în faza în care anumite lucrări să le revedem iarăși în bugetul pe anul viitor. Deci, asta e situația.

         D-l vicepreședinte Ciprian Dobre: Vroiam doar să adaug în ceea ce privește consiliul județean că sunt foarte multe instituții care se înființează la nivel național și Agenția Națională Antidrog este una dintre agențiile importante cel puțin pentru copiii noștri și primesc funcții, primesc salarii și se numesc directori, și trimit în teritoriu să se descurce, fie la consiliul local, fie la consiliul județean, fie la prefect, pe unde pot. E un proiect vechi deja de doi sau trei ani cu Agenția Națională Antidrog și s-a găsit înțelegere, ca întotdeauna, la consiliul județean și le-am dat acea clădire. Punct. Urmează ca ei să își facă rost de finanțare, ca să-și facă sediu, pentru că acum nu se poate numi sediu. Al doilea lucru pe care vreau să îl subliniez este următorul: știm foarte bine că nimeni nu stă de vorbă cu tine câtă vreme nu ai vreun drept și pe povești nu ne putem duce și nimeni nu se poate duce, „vreau să construiesc pe Trebely în Tîrgu Mureș, un sediu”. Dacă nu ai cel puțin un drept de administrare, nimeni nu stă de vorbă cu tine și nici nu poți ocupa cel puțin o poziție bugetară ca să fii finanțat. În al treilea rând, nu trebuie să ne fie frică de absolut nici un fel de drept de administrare. O regulă simplă, principiul de 2000 de ani din drept este… aș face un corolar, un dezmembrământ al dreptului de proprietate publică, poate e o explicație puțin aridă și nu spune la multă lume nimic… „Cine face și desface” . Dacă noi le-am dat dreptul de administrare, noi putem să îl ridicăm prin votul nostru. Ceea ce trebuie să fim foarte atenți, poate, și intervenția domnului Mora și intervenția domnului Poruțiu  în ceea ce privește termenii contractuali ai dreptului de administrare, poate fi condiționat dreptul de administrare al proprietății publice, exact în ceea ce spunea d-l Mora, exact în ceea ce spunea d-l Poruțiu. Vă mulțumesc.

        D-na președinte Lokodi:  Deci, proiectul nostru de hotărâre a fost avizat de comisia juridică, cea de amenajare a teritoriului și cea de servicii publice.

        

         Articolul 1 se aprobă cu 30 de voturi „pentru”, 1 nu a votat (Benedek Imre), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

         Articolul 2 se aprobă 30 de voturi „pentru”, 1 nu a votat (Benedek Imre), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

         Articolul 3 se aprobă 29 de voturi „pentru”, 2 nu au votat (Benedek Imre, Szalkay Iosif), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

         Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 de voturi „pentru”, 1 nu a votat (Benedek Imre), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

 

3. Proiect de hotărâre privind cuprinderea în domeniul public al județului Mureș și în administrarea Consiliului Județean Mureș  a drumului de exploatare identificat prin parcelele cadastrale DE 933, DE 937, DE 971 și DE 927 transmis de Consiliul Local Sînpaul prin Hotărârea nr.35/13.X.2008

 

 Doamna președinte Lokodi: Punctul 3 din ordinea de zi este Proiect de hotărâre privind cuprinderea în domeniul public al județului Mureș și în administrarea Consiliului Județean Mureș  a drumului de exploatare identificat prin parcelele cadastrale DE 933, DE 937, DE 971 și DE 927 transmis de Consiliul Local Sînpaul prin Hotărârea nr.35/13.X.2008.  Este drumul care intră la viitorul depozit ecologic care să sperăm că își va urma și el mai rapid soarta. Comisia juridică a avizat favorabil proiectul, comisia de amenajare, la fel.

 

         Articolul 1 se aprobă cu 30 de voturi „pentru”, 1 nu a votat (Benedek Imre), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

         Articolul 2 se aprobă cu 30 de voturi „pentru”, 1 nu a votat (Benedek Imre), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

         Articolul 3 se aprobă cu 30 de voturi „pentru”, 1 nu a votat (Benedek Imre), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

         Articolul 4 se aprobă cu 30 de voturi „pentru”, 1 nu a votat (Benedek Imre), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

         Articolul 5 se aprobă cu 30 de voturi „pentru”, 1 nu a votat (Benedek Imre), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

        

         Hotărârea în întregime se aprobă se aprobă cu 30 de voturi „pentru”, 1 nu a votat (Benedek Imre), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

 

4. Proiect de hotărâre privind aprobarea Actului Adițional nr.2 la contractul de delegare de gestiune a serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare prin concesiune, Mureș/Harghita

 

         Doamna președinte Lokodi: urmează Proiect de hotărâre privind aprobarea Actului Adițional nr.2 la contractul de delegare de gestiune a serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare prin concesiune, Mureș/Harghita. E vorba de desemnarea d-nei președinte Lokodi Edita Emőke de a semna Actul adițional în numele și pe seama consiliilor locale ale municipiilor Sighișoara și Târnăveni și ale orașelor Iernut și Cristuru Secuiesc. Știți că avem asociația pentru a derula acest proiect care este continuarea proiectului SAMTID. Urmează să facem niște modificări la actele notariale. Au mai intrat câteva administrații locale în acest program și urmează să modificăm în acest sens actele notariale. Urmează ca pe viitor, de asemenea, să se facă niște modificări și la persoanele care vor reprezenta consiliul județean. Proiectul de hotărâre a fost discutat în comisia juridică, cea de amenajare a teritoriului și cea de servicii publice. Supun la vot hotărârea.

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Benedek Imre, Cioban Cristian), 3 absenți (Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

Articolul 2 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Benedek Imre, Cioban Cristian), 3 absenți (Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

Articolul 3 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Benedek Imre, Cioban Cristian), 3 absenți (Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Benedek Imre, Cioban Cristian), 3 absenți (Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

 

5. Proiect de hotărâre atribuirea în gestiune delegată a serviciului de transport public județean de persoane, prin curse regulate, pe traseele cuprinse în Programul județean de transport public rutier de persoane, prin curse regulate, pentru perioada 2008 – 2011

 

     Doamna președinte Lokodi: Următorul punct de pe ordinea de zi este proiectul de hotărâre privind atribuirea în gestiune delegată a serviciului de transport public județean de persoane, prin curse regulate, pe traseele cuprinse în Programul județean de transport public rutier de persoane, prin curse regulate, pentru perioada 2008 – 2011. Proiectul de hotărâre a fost avizat de comisiile: juridică, de amenajarea teritoriului și de servicii publice, comisie care face un amendament la aviz și anume să se treacă în contractul de delegare prevederile art. 35 din Legea nr.92/2007, referitor la sancțiunile pentru operatori. Am înțeles că, colegii mei de la Serviciul juridic au luat act de această propunere.

     D-l consilier Giurgea: Se poate lua act pentru sancționarea operatorilor, dar, solicit în plenul consiliului județean ca acesta să se mobilizeze pe ceea ce înseamnă organele de control care intră în atribuțiunea Consiliului județean, pe trasee, inclusiv și în primul rând pe ceea ce înseamnă pirateria. Intervenția mea din urmă cu o ședință sau două și am spus-o și în emisiunea televizată și o spun tot timpul , că nu ne vom lăsa, atât în calitate de patroni și de membri ai unor patronate, cât și în calitate de operatori, până când nu vom reduce, cel puțin, fenomenul infracțional care se numește pirateria auto. Operatorii de transport sunt sancționați, de altfel, dar vreau să informez consiliul județean de soarta efectivă a transportului. Cu 82 de taxe și impozite pe care le are de suportat un operator de transport, prin controalele multiple pe care le are din partea organelor statului și cele de specialitate ale RRAR precum și cele polițienești, sunt amendați în fiecare zi, de multe ori pe drept sau pe nedrept. Vreau să știți, stimați colegi, și să știe și opinia publică, că un operator de transport autorizat poate fi oprit și sancționat de Autoritatea rutieră, pe când unul neautorizat care face piraterie inclusiv cu microbuze, mai nou de 16 locuri, deci de tip autobuz, dacă vreți, sau cu necesitate de carnet tip D pentru a conduce microbuzul respectiv ca și autobuzul, fac piraterie fără să se întâmple nimic, fără să fie controlați pentru că ARR nu îi poate controla, nefiind în baza lor de date și nefiind înregistrați prin emiterea de licențe de transport și de traseu, iar organele polițienești, și aș vrea să solicit și să sesizez într-un mod foarte elegant și prietenesc dar și foarte direct Autoritatea Rutieră de Transport pentru ca împreună cu Poliția Județului Mureș să intre, în sfârșit pe ceea ce înseamnă controlul piraților și să îi oprească, pentru Dumnezeu! odată, pentru că vreau să vă spun că încredințarea serviciului de transport și autorizarea operatorilor care au câștigat licitația, dacă nu sunt susținuți vis-a-vis de taxele și impozitele pe care le plătesc și venitul la bugetul statului, ei vor cădea unul câte unul, ca soldații pe front și vor face loc, firesc, ceea ce se numește cu ghilimele de rigoare „legal”, piraterie în floare.

Deci, doamnă președinte, vă rog să inițiem acest serviciu de control din partea consiliului județean pe activitatea de transport persoane pe raza județului Mureș, atribuțiune care repet și subliniez intră în competența consiliului județean, și mai ales împreună cu organele polițienești pentru că ei sunt cei care pot interveni prima dată și aproape în exclusivitate din punct de vedere legal pe pirați, care sunt extraordinar de duri. Vreau să vă spun că au sărit la un șofer de pe o mașină a unui operator de transport autorizat, cu bâtă de baseball, ba mai mult, i-au arătat și un cuțit  care e în afara normelor legale de a purta o armă. Deci avertizez oficial și absolut responsabil că dacă nu vom lua aceste măsuri, vom avea și surprize de ordin criminal, dacă vreți, dar dacă nu, cu siguranță vor cădea și vor pica o grămadă de operatori de transport, având în vedere costurile mari în urma achizițiilor de autovehicule și de autobuze nou-nouțe, contribuind sigur, în felul acesta la calitatea transportului și la confortul cetățeanului.

D-na președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Este foarte interesant ceea ce susțineți dvs. dar cred că chiar dacă vom înființa acel organ de control în cadrul consiliului județean, acest organ nu va avea atribuții peste organele abilitate pentru ordinea publică și liniștea cetățeanului. Eu v-aș ruga frumos, în cazul în care știți, pentru că după cum vorbiți parcă știți exact cine sunt persoanele atacatoare, să depuneți plângere la poliție pentru că este în competența poliției, și nu va fi niciodată în competența organelor de control sau al persoanelor angajate la consiliul județean să facă cercetare și să stabilească niște măsuri legale. Deci, noi nu spunem că nu vom organiza acest serviciu, așa cum prevede legea și am început anul acesta această activitate și vom avea grijă să ne organizăm cum trebuie. Dar ca să nu periclităm, eventual, legalitatea ședinței noastre de astăzi, și a proiectelor de hotărâre, o să vă rog frumos ca în conformitate cu legea și cu statutul consilierilor juridici, având în vedere că ați pledat și că ați spus că sunteți unul dintre operatorii de transport, să vă abțineți de la vot.

D-l consilier Ban: D-na președinte, d-lor vicepreședinți, stimați colegi, comisia de servicii publice a propus acest amendament din următorul motiv: după ce s-au ținut licitațiile și au fost atribuite traseele, bine știute și de dvs. pentru că au fost publicate pe site foarte mult timp, foarte mulți au renunțat la aceste trasee, și acest considerent mi se pare puțin bizar, și atunci am apelat la juridic pentru ca în contractele care vor fi semnate cu acei care au participat și au câștigat licitația să apară și acest amendament care pune în vedere sancțiunile pentru acest fapt. Deci, acesta a fost motivul pentru care am cerut să se introducă în contractele care vor fi semnate acest amendament.

Domnul vicepreședinte Ciprian Dobre: Evident, cred că toți suntem consilieri județeni și am avut cel mai mare număr de audiențe pe această chestiune. Cu distinsul meu coleg, d-l vicepreședinte Szabo, am discutat acest transport în comun: nu am absolut nici o problemă cu transportatorii, dar știm toți cum se face transportul acesta delegat de consiliul județean către operatori. Și o știți, umblați în teritoriu, luați legătura cu oamenii, cu oamenii bolnavi, cu oamenii bătrâni, chiar și cu cei care fac naveta și care sunt și școlari și preuniversitari. Și ne trimite pe fax, la ora 15.00 renunțarea la nu știu ce traseu, așa că de ce vorbim noi despre cuțite și nu mai știu eu ce!? Este pentru primul an când consiliul județean se ocupă de această chestiune. Eu, cu d-l Bartha, cu d-l Szabo și cu d-na președinte, bineînțeles, deși nu suntem noi mari operatori, dar vă spun că într-un an de zile o să stăpânim acest fenomen în care ne lasă baltă marii transportatori ai acestui județ, își bat joc de transportatorii mici care iau credite să își pună la punct mijloacele de transport. Prin Tîrgu Mureș, doar un singur operator oprește prin toate stațiile unde vrea și la fel și în alte localități. Cel care a câștigat transportul pe Tîrgu Mureș-Luduș, oprește și în Iernut și ia călătorii, cel care a câștigat Iernut - Luduș rămâne fără călători  pentru că celălalt încalcă legea. Astea sunt probleme reale ale transportului. Nu ale noastre, ale operatorilor de transport  și evident îmi cer scuze față de colegul nostru pentru că  nu asta a fost intenția mea. Dar, cele mai multe, dacă ne atragem o oarecare simpatie mai puțină din partea oamenilor se datorează astăzi acestui transport în comun. Deci cred, și pe mine, în calitate de consilier județean mă va interesa la această hotărâre să disciplinez transportatorii și nu beneficiarii transportului județean și mizez pe maturitatea noastră și că fiecare dintre noi știm aceste probleme și nu cred că pe vreunul dintre noi, fie în emisiunea cu întrebări de la radio, fie într-o emisiune de la televizor, fie pe stradă în teritoriu nu ne-a tras alegătorul de mânecă și nu ne-a întrebat de ce respectivul traseu nu mai este executat în condițiile pe care oamenii le așteaptă. Și o să perfecționăm chiar dacă avem ezitări și vom ține în mână acești transportatori care știm foarte bine ce fac și nu vreau să folosesc nici cuvinte mari dar nici mici, vreau să folosesc cuvinte potrivite pe care le folosesc și oamenii în dialogul nostru. Și cred, aserțiunea prin care comisia de specialitate încearcă să introducă aceasta prevedere a legii, evident este puțin poate superfluă, însă este necesară. Mai mult decât atât și cred că d-l vicepreședinte Szabo și d-l Bartha sunt de acord cu mine să și facem aplicațiunea acestei aserțiune referitoare la aplicarea contravenției în cazul transportatorilor. Vă mulțumesc.

     D-na președinte Lokodi: Consiliul județean totdeauna a tratat această problemă cu cea mai mare deschidere și atunci când a fost pe site, pentru dezbatere publică, materialul privind transportul județean. Și să știți că nici măcar observații nu am primit. De mai multe ori am discutat direct cu transportatorii și eu nu mă opun ca comisia noastră de specialitate, împreună cu acei consilieri județeni care doresc să îmbunătățească transportul de persoane din județ, să invite toți partenerii noștri, operatorii de transport care au câștigat traseele. Nu este un secret. Știm cine sunt oamenii și sunt de acord să stați de vorbă direct, în cadru organizat, aici la consiliul județean, despre tot ceea ce sesizați, însă vă rog să nu intrăm în atribuțiile altor organe, eventual invităm și acele organe la discuții deschise, singura noastră intenție este ca toți beneficiarii transportului județean să aibă un transport civilizat să nu mai trebuiască să stea ca peștii într-o conservă între Band-Tîrgu Mureș sau Miercurea Nirajului-Tîrgu Mureș. Zilele astea am fost mai mult în teritoriu și am văzut că totuși circulația este mai civilizată, lumea nu stă în picioare în microbuze, am văzut că există o înțelegere din partea transportatorilor, dar pentru îmbunătățire, vă rog implicați-vă. Noi nu am spus că această activitate este a executivului consiliului județean. Dvs. aveți probabil o experiență mai mare așa că veniți alături de noi pentru că este mult mai greu să stai alături de executiv zilnic și să vezi, săptămânal intră, numai pe aceasta activitate 50-60 de scrisori, cu diferite probleme. Ba de transport, ba transportatorul ne anunță că nu mai este de acord cu ceva. Haideți alături de noi și încercați să discutați în mod deschis toate problemele.

D-l consilier Poruțiu: D-na președintă, domnilor colegi, eu vă spun din proprie experiență, lucrând într-un alt domeniu, dar sigur fiind de partea cealaltă a baricadei, fiind tot un prestator de serviciu. În momentul în care se întocmește caietul de sarcini pentru licitație, și mă întorc acum la o discuție avută acum vreo două luni de zile pentru că mai multe capete gândesc mai bine, cel mai important lucru este garanția de bună execuție a contractului și noi, în domeniul nostru, avem sute de milioane de lei sau miliarde de lei drept garanție de bună execuție a contractului. Nimeni nu își mai permite, pentru că știți cum sunt contravențiile. Ele sunt, vin, pleacă, se întâmplă în stradă, se constată în stradă, mai vine agentul constatator, se mai uită, mai iartă. Deci, este vorba de garanția de bună execuție a contractului  care se execută în cazul în care nu-și desfășoară activitatea conform contractului, este garanția de participare la licitație, care, iarăși trebuie să fie foarte consistentă și care în cazul în care, după ce câștigă un traseu și renunță, se execută de către consiliul județean și, credeți-mă, că asta-l doare cel mai mult pe un prestator de servicii. După aceasta mai există o a treia modalitate și mă refer la modalitățile pe care le putem aplica noi pentru că noi nu stăm în stradă să constatăm contravențiile, este crearea unei baze de date cu o interdicție, dar nu pe societate, pe societate și pe persoana care conduce societatea, de a mai veni un număr de ani la o asemenea procedură.  Pentru că dacă se face pe societate, costă 10 milioane ca să îți faci o altă societate. Dar dacă se face inclusiv și pe administratorul societății, interdicția pe un număr de ani în caz de nerespectarea contractului, de a mai veni la o procedură de achiziție publică. Eu cred că în cadrul consiliului județean acestea ar fi modalitățile reale prin care noi putem interveni în disciplinarea a ceea ce înseamnă nu numai transportul, ci orice activitate vis-à-vis de un prestator de servicii. Din punct de vedere al intervențiilor, eu cred că ar trebui să ne permiteți, în cazul unui material pentru că este o regulă care se mai practică și în alte consilii, să avem o intervenție pe procedură, dacă cineva consideră că dorește, și o intervenție pe fond. Deci, în cazul în care ai intervenit pe fond dar sesizezi și o chestie pe procedură, eu cred că e normal să ai două asemenea posibilități în cazul în care dorești, legat de un material, și  nu doar o intervenție.

D-na președinte Lokodi. Da. Deci această propunere să fie luată în considerare de executiv și v-aș ruga frumos ca în toate contractele pe care le vom face în viitor, să avem o prevedere și la construcții, și la drumuri, și la transport, că dacă cineva nu execută în bune condiții contractul, cinci ani nu mai are ce să caute la consiliul județean.

D-l consilier Giurgea: Sunt total de acord cu dvs. Să se facă interdicția pe cinci ani, pe doi ani, nu știu, trebuie să urmărim și legislația. Dar este o propunere și o procedură, de fapt, normală și noi facem atâtea licitații. Vreau să vă spun că în primul rând nu sunt operator de transport. Eu sunt vicepreședinte și aveți în stânga mea președintele Patronatului Transportatorilor Auto Mureș, care nu este numai pe județul Mureș și este pe toată Transilvania, patronat înființat la inițiativa d-lui Bândea prin 1992, cu șefii de autobază de atunci și cu mulți operatori. Deci eu nu sunt operator de transport dar sunt foarte aproape de aceștia. Sunt de acord cu propunerea colegilor și a comisiei dar sunt foarte revoltat pe consiliul județean, pe organele polițienești și am și spus în cuvântul meu. Noi nu avem abilitate și nu suntem autorizați pentru a controla pirații, iar singurul care poate să controleze este Poliția și nici ARR-ul nu poate fiindcă nu sunt autorizați. ARR-ul și RAR-ul îi poate opri pe operatorii autorizați. Deci sunt cu totul de acord dar vreau să vă spun încă o dată că sunt foarte revoltat că nu s-a înțeles poate bine ce am spus. Domnule vicepreședinte Dobre, nu este vorba de beneficiari.

D-na președinte Lokodi: Îmi pare rău, d-le Giurgea, dar vă repetați și asta nu e procedural. Să luați cuvântul d-lui Giurgea. Nu se discută între consilieri și dacă doriți procedural, nu intrați în polemică. Vă mulțumesc.

Trecem la votarea proiectului de hotărâre.

 

Articolul 1 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 3 nu au votat (Pokorny Vasile, Cioban Cristian, Giurgea Teodor), 3 absenți (Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

Articolul 2 se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 1 abținere (Poruțiu Mihail) 3 nu au votat (Pokorny Vasile, Cioban Cristian, Giurgea Teodor), 3 absenți (Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

Articolul 3 se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 4 nu au votat (Pokorny Vasile, Cioban Cristian, Poruțiu Mihail, Giurgea Teodor), 3 absenți (Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

Articolul 4 se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 1 abținere (Poruțiu Mihail) 3 nu au votat (Pokorny Vasile, Cioban Cristian, Giurgea Teodor), 3 absenți (Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

Articolul 5 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 3 nu au votat (Poruțiu Mihail, Cioban Cristian, Giurgea Teodor), 3 absenți (Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

Articolul 6 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 abținere (Poruțiu Mihail), 2 nu au votat (Cioban Cristian, Giurgea Teodor), 3 absenți (Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

Articolul 7 se aprobă cu 27 voturi „pentru” 4 nu au votat (Benedek Imre, Cioban Cristian, Poruțiu Mihail, Giurgea Teodor), 3 absenți (Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

Articolul 8 se aprobă cu 27 voturi „pentru” 4 nu au votat (Benedek Imre, Cioban Cristian, Poruțiu Mihail, Giurgea Teodor), 3 absenți (Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 28 de voturi „pentru”, 3 nu au votat  (Benedek Imre, Cioban Cristian și Giurgea Teodor) 3 absenți (Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

 

6. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului Consiliului Județean Mureș pe anul 2008

 

Doamna președinte Lokodi: Următorul punct de pe ordinea de zi este proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului Consiliului Județean Mureș pe anul 2008. S-a discutat în Comisia economico-financiară și cea de amenajarea teritoriului, care și-au dat avizul favorabil. Practic bugetul nostru se modifică în urma unor fonduri primite pe baza Hotărârii de Guvern nr. 1155 și nr. 1152 care s-a modificat cu nr. 1325.

D-l consilier Giurgea Teodor: Stimați colegi. Așa cum știți și cum știu, în primul rând colegii din Comisia de buget, chiar dacă la finalul votului pe buget am rămas doar cinci în comisie, am votat în unanimitate și cei doi membri ai Comisiei de buget din partea Partidului Democrat Liberal, dar am spus-o și în comisie, că am votat fără amendamente și am subliniat și am spus-o și sub formă de glumă, dar, de fapt era o exprimare foarte serioasă, „fără obiecțiuni” dar vreau să subliniez și în plenul consiliului județean, cum am subliniat, de altfel și în Comisia de buget, atât eu cât și colegul meu Poruțiu, că suntem total în dezacord cu ceea ce s-a întâmplat cu Hot. Nr.577 la adresa Partidului Democrat Liberal, primim 3% raportat la județul Mureș și totuși vreau să apreciez, așa am făcut și în comisie și vreau să fac și în plen, totuși dvs., executivul consiliului județean și dvs. probabil, d-nă președinte, în primul rând, ați avut disponibilitatea și dacă vreți și o bună colaborare pe care chiar dacă la începutul mandatului v-ați cumpănit, oarecum, în abordarea procesului de conducere sau conducerii consiliului județean, v-ați revenit foarte repede și ați mers într-o notă de echilibru vis-à-vis de toți consilierii județeni, indiferent din ce partid fac parte și ca atare ați făcut o repartizare, noi zicem destul de justă, și către primarii care fac parte din partidul nostru. Sigur că vă mulțumesc pentru echilibru iar banii, sigur, e normal să revină și la primăriile unde sunt primari PD-L. Și aș vrea să subliniez în plenul consiliului județean că este o mare eroare din partea conducerii Guvernului să își bată joc de comunitățile locale unde sunt primari PD-L, dar unde de fapt trăiesc și oameni care votează cu alte partide decât PD-L-ul, alocându-le cifrele și banii minimali, dacă vreți, dacă nu, la nivelul de batjocură către aceste primării. Și știți foarte bine exemplele pentru că nu vreau să intru în detalii.  Bugetul consiliului județean s-a rectificat și este un punct la care doresc să mai revin, și pe partea de infrastructură drumuri. Categoric că banii pe drumuri, în special și în general pe infrastructură atât în județul Mureș, cât și la nivel național, poate nu vor ajunge încă 20-30 de ani. Cine știe. Va fi totdeauna nevoie de bani mulți pentru că și drumurile și infrastructura lasă de dorit. Aș vrea doar să subliniez și am făcut-o și în comisie, intervenția pe anumite drumuri care aproape, dacă nu cumva sunt în perioada de garanție. Știu tehnic despre ce e vorba și anume de drumul între Ungheni - Acățari, cel de la Luduș la Sărmașu despre care știți foarte bine cu ce sumă de bani au fost reabilitate, luând credit, după cum bine vă amintiți.

D-na președinte: Drumul Luduș-Sărmaș are o distanță mare. De unde ați luat că pe acea porțiune pe care am lucrat anterior…

D-l consilier Giurgea. Nu știu. Puteți să o luați și la general. Ideea  este de fond următoarea: eu v-am dat doar exemple și puteam să nu dau. Trebuie să fim mult mai atenți la ceea ce înseamnă calitatea lucrărilor. Știu și știm, și sunt absolut conștient că tehnic infrastructura drumului nu rezistă pentru traficul greu. Știm că drumurile au fost proiectate acum 20-30 de ani pentru trafic de 7 tone iar acum circulă și 40 de tone. Știm că pe traseul Acățari-Ungheni tot traficul greu circulă pe acolo, ocolind Tîrgu Mureș-ul de mulți ani. Și știm că oricât de bine s-ar face lucrările la partea de suprastructură a infrastructurii drumului, cu tonajul acesta mare și greu, drumul se strică. Dar amintiți-vă că am spus că putem face niște venituri colaterale la ceea ce înseamnă folosirea unor drumuri într-un mod absolut intens, dacă vreți, cum este drumul Ungheni-Acățari, prin introducerea unor taxe. Cineva spunea: „domnule păi sunt în țară atâtea drumuri care au taxe”. Sau dacă nu punem taxe, haideți să facem ceva din punct de vedere tehnic, al vitezei de deplasare pe drum pentru că dvs. și eu sunt din zona aia de obârșie, din Gheorghe Doja, satul Tirimia iar dvs. sunteți în campanie tot timpul pe acolo iar acum sunt și eu în calitatea de candidat pe colegiul nr.3 și plângerile oamenilor din zonă sunt evidente și așa, la modul de a striga. Se deplasează mașinile de mare tonaj cu o viteză foarte mare, însemnând 50, 60 de km la oră, chiar 70 de km pe oră și asta o spun aproximativ eu, urmărind traficul în zilele trecute. O mașină care este încărcată vă dați seama ce zguduie casele care, știți foarte bine, sunt la cinci metri. Haideți să facem restricționarea vitezei nu la nivelul de table care nu se respectă, ci la nivel de urmărire a traficului din partea organelor de polițe, postul de poliție, și, de ce nu, putem introduce acei spioni sau cum le spune, polițiștii ăștia care se pun pe jos, benzile acelea de denivelare care te obligă să reduci viteza, din 200 în 200 de metri, sau din 500 în 500 de metri, ca să facem o protecție și vis-a-vis de infrastructura drumului  că șocurile nu vor mai fi așa de mari, și mai ales ca să protejăm cetățenii care nu sunt puțini pe acea zonă. Deci alocăm iarăși 5 miliarde pentru reparare. Sigur sunt de acord, am și votat, dar haideți să facem un pas în plus față de a băga totul într-un coș fără fund. Vă mulțumesc.

D-na președinte Lokodi:  Eu așa rețin și nu știu dacă rețin bine, d-na Bochiș, săptămâna trecută am primit adresă de la Poliție pentru semnalizare, limitare de viteză?

D-na director Bochiș: Am primit aprobare de la Poliția Rutieră ca în toate cele 7 localități care se găsesc pe zona Ungheni-Acățari, în lungime totală de 15 km, cât are drumul, să reducem viteza la 30 de km/oră. Noi suntem în curs de licitare și, sigur, cum se va termina licitația vom pune semnalizarea respectivă.

Vis-à-vis de drumul Luduș-Sărmașu-limită de județ Bistrița-Năsăud, vreau să îi amintesc d-lui consilier că lungimea acestuia este de 45 de km, iar banii pe care i-am luat împrumut s-a făcut tratament pe o lungime de 9 km. Diferența o avem la dispoziție pentru a face reparații tot timpul pentru că știm că circulă mașini tot de tonaj mare iar drumul este pentru 7 tone. Mulțumesc.

D-na președinte Lokodi: Și chiar dacă am luat împrumut, trebuia să punem covor pe acei 9 km pentru că dacă nu, tratamentul după 2-3 ani nu mai ține. Deci noi am încercat să îmbunătățim starea infrastructurii și să sperăm că vom reuși să facem și lucrările în acest timp care urmează și într-adevăr noi am făcut demersuri și la Ministerul Transporturilor pentru ca acest drum să fie un drum național dar nu sa acceptat. Fiind membru în comitetul de monitorizare a programului operațional sectorial la Ministerul Transporturilor, săptămâna aceasta, vineri va avea loc o ședință și o să ridic din nou această problemă, poate vom reuși să îl facem drum național și atunci o să scăpăm de el. Dar până atunci încercăm să întărim cu acești bani pe care i-am prevăzut pentru acest drum Ungheni-Acățari, chiar structura drumului. Și sunt de acord și haideți să analizăm, d-an Bochiș, dacă putem să punem asemenea rampe pentru a încetini circulația pe aceste tronsoane, mai ales a autovehiculelor mari.

D-na director Bochiș: Eu sunt de acord cu dvs., dar atunci întreb ce face Poliția Rutieră care stă pe drumurile noastre și chiar și noi am avut carnetul ridicat pentru că am mers cu 20 de km/oră iar cu roata din spate am călcat linia continuă și ne-am judecat un an de zile și am pierdut, atunci și dânșii să își facă meseria și să stea pe Ungheni-Acățari și să le dea amendă dacă depășesc cei 30 de km/oră.

D-na președinte Lokodi: V-aș ruga, după această ședință, să mai facem încă o adresă către Poliția Rutieră să ne ajute cu acțiuni pe acest drum.

D-na director Bochiș: Noi am luat legătura cu d-l comisar șef Archiudean și a zis că după ce vom instala această semnalizare dânsul va dispune patrularea pe  zona respectivă a mașinilor dânșilor.

D-l consilier Pokorny: Vă mulțumesc. Aș dori să reflectez asupra sumei cu care s-a rectificat bugetul Direcției de Asistență Socială și Protecției Drepturilor Copilului Mureș. Pentru cei care nu au fost consilieri aș dori să le spun că la începutul anului, la întocmirea bugetului, deja din capul locului erau acoperite numai 10 luni de funcționare pentru aceste instituții, cu insistența consilierilor pentru conducerea direcției care să facă demersuri la ministerul de resort pentru integrarea acestei sume. Atât direcția cât și ANPH-ul au alocat o sumă care se cifrează aproximativ la 5,6 milioane lei, plus contribuția consiliului județean, cu care tot nu se acoperă acest an, lipsind în jur de 6 miliarde lei vechi pentru a se putea încheia în condiții normale acest an. Calculațiile exacte se află la d-l director Schmidt, dacă cineva  dorește să le parcurgă. Aș dori doar ca să atrag atenția, cu toate că am primit asigurări de la conducerea administrativă a consiliului județean că se va acoperi, probabil va fi nevoie de o mică rectificare în acest sens. Vă mulțumesc.

D-na președinte Lokodi: Poate veți ruga și autoritatea națională pentru că din moment ce a fost de acord cu anumite clauze să mai ajute județul Mureș care are un sistem foarte mare. Să sperăm că nu numai consiliul județean va trebui să facă eforturi, ci se vor face și la nivel național.

D-l consilier Poruțiu: D-na președinte, onorați colegi, referitor la discuția vis-à-vis de drumurile județului Mureș: sigur că drumurile au foarte mari probleme și dificultăți și banii sunt insuficienți și vor fi permanent insuficienți, cred că mult timp de acum încolo, față de nevoile reale pe care le are județul Mureș, ca de altfel și întreaga țară. Dar eu nu am văzut în strategia Consiliului Județean și cred că este un subiect pe care trebuie să îl abordăm, nu am văzut o strategie clară, pe termen scurt, mediu și lung privind abordarea acestei probleme. Dacă nu vom face o asemenea strategie, și profit de această discuție care s-a iscat vis-à-vis de drumuri, de care să ne ținem toți și  care să aibă o continuitate indiferent de ce se va întâmpla peste 4, 8 sau 12 ani în acest județ, noi niciodată nu vom avea drumuri bune pentru că tot timpul vor interveni niște factori subiectivi care țin de politic, de simpatii personale, de calamități naturale, de o grămadă de factori subiectivi care vor influența deciziile noastre. Eu v-aș ruga pe dvs., ca șef al executivului, să demarați această procedură de stabilire a unei strategii pe aceste trei coordonate vis-à-vis de drumurile din județul Mureș. Sigur, păstrând o componentă, care înseamnă toate aceste  intervenții de urgență sau lucrurile care sunt foarte necesare dar, să avem o strategie privind drumurile din județul Mureș care poate să se întindă și pe 25 de ani de acum încolo și nu este nici o problemă dar să identificăm absolut toate problemele care sunt și, sigur, să fie asumată de acest consiliu și eu trăiesc cu speranța că va fi asumată și de consiliile și de președinții care vor urma. Altfel, repet, niciodată nu vom rezolva în mod obiectiv problema reală a drumurilor din județul Mureș. Restul, sigur ce se întâmplă astăzi și noi suntem de acord, probabil că dacă ar fi de 10 ori mai mulți bani tot nu ar ajunge în județul Mureș, probabil că nevoile ar fi la fel de mari, dar, aș ruga să începem niște pași concreți vis-à-vis de această strategie.

D-na președinte Lokodi: Este o intervenție politică bine țintită, dar ne-ați citit strategia județului. Eu așa știu că județul nostru are o strategie care face parte din strategia națională și strategia noastră este exact pe toate activitățile, inclusiv pe drumurile județene și comunale care există, 729 de km de drumuri județene, 1200 sau mai mulți km de drumuri comunale, știm exact câți km de drumuri județene de pământ mai avem care necesită nu numai pietruire dar și asfaltare, drumuri județene care ne leagă de celelalte județe limitrofe. Știm exact și avem un inventar clar, pe fiecare km de drum, știm exact câte poduri avem nereabilitate de mai mult de 30 de ani, că dacă podurile încep să se miște atunci vom avea o situație destul de gravă în județul Mureș. Să știți că știm. Mai veniți alături de noi, vedeți actele noastre, cereți de la direcție ca să vă dea strategia exactă, anual consiliul județean aprobă bugetul pe drumuri și poduri, deci eu cred că, fără să vă jignesc, nu vreau să vă jignesc pentru că văd că deja vă anunțați procedural, adică eu să înghit de la dvs. toate criticile că nu avem strategie, nu știm ce facem, dăm banii pe drumuri, anul  viitor iar dăm bani și uită-te că nu avem drumuri. Deci, eu aici, la masa aceasta, să accept totul, dar în momentul în care vă răspund ceva dvs. imediat apăsați butonul procedural. Domnilor, lăsați-ne și pe noi să ne spunem părerea. Nu este o interpelare de război ci vă spun că avem strategie. 

D-l consilier Poruțiu: Este vorba că în acea strategie nu sunt trecute termene precise. Eu nu am ridicat problema ca să critic, ci am vorbit realmente din punct de vedere administrativ. Știu ce înseamnă o strategie.

D-na președinte Lokodi: Domnilor consilieri, de la o ședință până la cealaltă ședință, când vă ridicați să faceți declarații politice, nu vă văd pe nici unul la sediul consiliului județean, să mergeți la d-na Bochiș și să îi cereți strategia. Nu veniți deloc.

D-l consilier Mora: D-na președinte, aș vrea să vă rog să stabiliți de acum înainte niște reguli pentru că altfel vom transforma acest loc extrem de frumos și splendid în țintă și în loc de joacă, sau loc de desfășurări politice. În momentul în care nu se discută pe un subiect, în cazul de față bugetul, ar trebui să retrageți cuvântul acelei persoane pentru că altfel și eu, pentru că nu văd nici un fel de legătură cu Hotărârea de Guvern care s-a dat acum câteva zile, care este pură treabă națională și nu am nici o legătură cu consiliul județean, nu văd nici o legătură și atunci și eu o să îmi permit să introduc discuții de genul ce credibilitate are un om care ia cuvântul după ce a schimbat vreo trei partide, ieri lăuda Guvernul iar astăzi îl critică.

D-na Lokodi: Domnule consilier ați luat cuvântul ca să nu vorbiți politic.

D-l consilier Poruțiu: Măi, stai jos!

D-l consilier Mora: Măi, vorbește cu colegii tăi și cu cei din familia ta.

D-na președinte Lokodi: Să opriți microfonul și domnului consilier Mora. Îmi pare rău dar astăzi nu vă pot stăpâni. Domnilor conform regulamentului, dacă trei consilieri se ceartă și nu ascultă președintele care este măsura ce se poate lua?

D-l consilier Poruțiu: Evacuarea.

D-na președinte Lokodi: Puteți ieși să vă calmați și apoi intrați și ne continuăm ședința. Vă rog încetați.

D-l vicepreședinte Dobre: Nu știu dacă e bine sau rău dacă mai sunt și schimburi de replici mai dure. Nu e nici un fel de problemă. Putem face chiar și o dezbatere politică, dar poate că ar trebui totuși să respectăm ordinea de zi pentru fiecare dintre noi și pentru timpul nostru însă și, evident, nu o să fac remarci și cred că ar trebui să ne mărginim la ordinea de zi și nu la criza internațională sau la Guvern, și așa mai departe. Eu vroiam să intervin foarte scurt pe ceea ce spunea d-na Bochiș și pe ceea ce spunea d-l consilier Giurgea, relativ la segmentul de drum Acățari-Ungheni și să introducem sau să montăm acei polițiști ascunși, despre care cred că era vorba în discuția d-lui Giurgea. Vroiam să vă supun atenției câteva lucruri și din nou fac apel la altceva. Se spunea că executivul, sau d-na Lokodi, ar fi în campanie continuă, că d-l Giurgea a intrat în campania electorală de deputat, eu vreau să vă spun însă un lucru: eu nu sunt nici în campanie, nici nicăieri, însă, am fost de multe ori în Tirimia, de multe ori în Gheorghe Doja… d-le consilier Benedek ați fost în Tirimia?

D-na președinte Lokodi: Ori râdem ori vorbim serios. Este valabil și pentru președinte. D-le vicepreședinte nu vă adresați direct consilierilor ci numai prin intermediul președintelui. Pur și simplu uitați regulamentul. Pot să conduc ședința astăzi sau trebuie să vă disciplinez întruna ?

D-l vicepreședinte Dobre. La buget. Eu cred că a monta polițiști ascunși pe acel drum, a duce radarele acolo, nu am făcut nimic. Eu vă invit pe acest sector de drum să așteptați 50 sau 60 de minute să ieșiți în Ungheni sau să ieșiți în Acățari. Prioritatea noastră, așa cum a zis d-na președinte, este de a-l clasifica în drum național și a face două sensuri giratorii: unul la Acățari și unul la Ungheni și către Cerghid. Altminteri, probabil noaptea la ora 3 într-adevăr se circulă cu viteză. Însă pe cei din Tirimia și pe cei din Gheorghe Doja, cu care am stat de vorbă, reclamă tocmai acest lucru: trepidațiile camioanelor care circulă pe drum le afectează structura de rezistență a casei. În momentul în care introducem acești polițiști ascunși, trepidațiile cresc de cel puțin 300 de ori. Acestea sunt concluziile trase de cei care s-au ocupat cu aceste măsurători. Dacă împânzim acel drum cu polițiști ascunși, oamenilor tot nu le-am rezolvat problema. Cred că ar trebui să ne gândim mai bine la această treabă cu polițiștii ascunși și pe acest sector chiar nu se circulă repede.

D-na consilier Ciotlăuș: Mulțumesc. Până se mai liniștesc spiritele aș vrea să revenim puțin la buget și să discutăm rectificarea bugetară care se ridică la un cuantum de 23 de milioane 543 mii lei. Sunt convinsă că toți colegii au studiat această propunere de rectificare, însă vreau să fac o precizare. În comisia de buget, toți colegii participanți, pentru că  nu participă chiar toată lumea la comisia de buget, deci nu toți membrii componenți ai comisiei de buget participă de fiecare dată, dar cei care participă sunt foarte silitori, conștiincioși și dezbatem fiecare proiect de hotărâre în parte și toată lumea are dreptul la cuvânt și la opinie. Luăm act de fiecare intervenție și toate doleanțele noastre au fost consemnate în procesul-verbal al ședinței. Cu toții credem că aceste doleanțe sunt în aparatul executivului și sunt puse în aplicare deși, de la o ședință la alta, constatăm că multe din ele nu sunt rezolvate, ceea ce probabil îi determină să intervină în fiecare ședință de consiliu și să mai spună încă o dată sau de două ori aceeași problemă pe care am dezbătut-o în ședința de comisie. Și, ca atare, pentru a ne desfășura ședințele în limite normale și fără scandaluri de acest tip, propun ca acele procese-verbale de ședință de comisie, să fie studiate înainte de ședință și să încercăm să reglementăm măcar o parte din doleanțele noastre pentru că atunci nu se va mai ajunge la aceste incidente. Mulțumesc.

D-na președinte Lokodi: Să știți că aveam informații exacte despre problemele care, inerent, se vor ridica pentru că aici este presa, dar la ședințele de comisie nu participă presa și știam ce intervenții vor fi făcute și textual puteam să spun. Se oprea oratorul și eu puteam să continui.

D-l consilier Balogh:  D-na președintă, stimați colegi, este deja a nu știu câta oară când discutăm despre această problemă a drumului Ungheni-Acățari, eu fiind la al treilea mandat în Consiliul Județean Mureș și niciodată nu s-a pus punctul pe rană: ba punem polițiști, ba reducem circulația, ba punem table indicatoare. Niciodată nu s-a insistat ca acest drum să nu mai aparțină județului Mureș ci să fie preluat de către Administrația Națională a Drumurilor și acest drum să fie reabilitat în totalitate și să rămână în administrarea Agenției Naționale a Drumurilor. Deci, eu încă o dată aș preciza și vă rog să insistați, indiferent dacă pleacă toți miniștrii, inclusiv ministrul transporturilor în vacanță, deoarece candidează ca și deputat sau senator, și să verificăm dacă indicatorul de restricționare a autovehiculelor în Ungheni este montat corect și conform legii. Acel indicator a fost mutat pe perioada reabilitării căii Sighișoarei, pe unde se desfășura traficul greu din municipiul Tîrgu Mureș. Nu știu dacă oamenii de pe Valea Nirajului sunt chiar condamnați, dar atunci se poate face și un fel de negociere cu municipiul Tîrgu Mureș și cu Ungheniul ca măcar noaptea, când aceste vehicule circulă cu o viteză mai mare, să treacă prin Tîrgu Mureș și să iasă spre Corunca pe centură. Să facem un demers ca măcar noaptea să degrevăm aceste localități de sub circulația traficului greu. Nu o să inventăm noi această soluție care deja se practică în mai multe localități și zone ale țării. Vă rog să insistați la Primăria Tîrgu Mureș și Ungheni ca să dea drumul și să ia jos tabla de restricționarea pentru că aparțin drumurilor naționale și nu orașului Ungheni și măcar noaptea să circule vehiculele grele pe acolo. Mulțumesc.

D-l consilier Benedek: Vreau să vă mulțumesc că vorbiți de această problemă, da nu am fost atent și vreau să cer scuze față de d-l vicepreședinte Dobre pentru că nu eram conexat la ceea ce a spus el. Am avut aici o comunicare și am crezut că nu îl deranjează, dar dacă l-am deranjat îmi cer scuze. Dar trebuie să tratăm această problemă foarte serios. Eu cred că pot veni cu o contribuție. Eu am acolo o casă unde am și locuit și vreau să spun că este inadmisibil la ce este supusă populația acestui segment. Nu exagerez, dar trecerea camioanelor mari cred că ajung să producă un cutremur. Dacă am băga senzori am măsura peste 6 grade. Pereții crapă, țiglele cad, și așa mai departe. Cred că polițistul a spus că  nu e o soluție bună. Vă dau un exemplu pe care l-a trăit personal. Cineva când și-a reparat podul de lângă casa mea, și nu a astupat cum trebuie, cutremurul a fost și mai mare și mă uitam dacă nu cumva cade pe noi acoperișul. Realmente nu dramatizez, dar această problemă trebuie rezolvată. Cum? Nu știu. Cred că și eu și alții am greșit că nu am venit cu o soluție propriu-zisă. Există poate o versiune și o propunere pe care am văzut-o traversând Ungaria, când intri în sat se face o deviere care nu este polițistul ascuns ci face ca autovehiculul mare să încetinească pentru că camioanele merg cu o viteză pe care nu o poți stăpâni. Degeaba pui acolo bandă. Dar poate că cu dacă venim cu propunerea asta poate că există o posibilitate. Este de studiat și de făcut ceva pentru că, și asta v-o spun din experiență personală, cunoștințe și rude din această zonă au murit, sau au fost accidentate grav și nu în număr mic. Dacă cineva face un studiu va constata că pe zona aceea supraaglomerată, cu viteză mare, populația ca și sănătate, ca și accidente este supusă acestor agresiuni. Nu este corect ceea ce facem noi că admitem ca un drum despre care știm că nu este decât pentru un gabarit de 7,5 tone, lăsăm să apară aceste table indicatoare, care, indiferent de ce tonaj e valabil, toată lumea merge pe acolo. Eu cred că cu acest lucru trebuie să ne ocupăm.

D-na președinte Lokodi: Domnilor, încă o dată vă atrag atenția, nu discutăm despre drumul Ungheni-Acățari, ci, discutăm despre bugetul județului. V-aș ruga frumos dacă se poate cu interpelările dvs. să reveniți la buget. Vă mulțumesc.

D-l consilier Giurgea: D-nă președinte, concret, chiar la buget, sigur era o propunere cu acei polițiști ascunși. Haideți să vedem, încă de pe acum o spun pentru că e o problemă de buget, dar anul viitor să încercăm să facem un studiu general la nivelul județului pe această problemă pentru că știm precis că nu putem merge cu bani pentru că nu aveam atâția ca să rezolvăm infrastructura la nivelul de 1 m pentru ca mașinile să circule fără a mai rupe drumul, dar, să găsim o soluție de dezbatere și să prevedem un buget pentru anul 2009 pentru această problemă. Poate că este un lucru bun. Mulțumesc.

D-na președinte Lokodi: Domnilor, supun la vot proiectul nostru de hotărâre privind modificarea bugetului Consiliului Județean pe anul 2008.

 

Articolul 1 se aprobă cu 30 voturi pentru, 1 nu a votat (Cioban Cristian), 3 absenți (Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

Articolul 2 se aprobă cu 30 voturi pentru, 1 nu a votat (Cioban Cristian), 3 absenți (Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

Articolul 3 se aprobă cu 30 voturi pentru, 1 nu a votat (Cioban Cristian), 3 absenți (Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

Articolul 4 se aprobă cu 29 voturi pentru, 2 nu au votat (Cioban Cristian, Poruțiu Mihail), 3 absenți (Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

Articolul 5 se aprobă cu 30 voturi pentru, 1 nu a votat (Cioban Cristian), 3 absenți (Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

Articolul 6 se aprobă cu 30 voturi pentru, 1 nu a votat (Cioban Cristian), 3 absenți (Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

Articolul 7 se aprobă cu 30 voturi pentru, 1 nu a votat (Cioban Cristian), 3 absenți (Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

Articolul 8 se aprobă cu 30 voturi pentru, 1 nu a votat (Cioban Cristian), 3 absenți (Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

Articolul 9 se aprobă cu 30 voturi pentru, 1 nu a votat (Cioban Cristian), 3 absenți (Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

Articolul 10 se aprobă cu 30 voturi pentru, 1 nu a votat (Cioban Cristian), 3 absenți (Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 de voturi „pentru”, 1 nu a votat  (Cioban Cristian), 3 absenți (Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

 

7. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2008 la Direcția Județeană de Pază

 

D-na președinte Lokodi: Urmează proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2008 la Direcția Județeană de Pază. Proiectul a fost discutat de Comisia economică și cea de servicii publice.

 

Articolul 1 se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 4 nu au votat (Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Benedek Imre, Moldovan Teofil), 3 absenți ( Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

Articolul 2 se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 4 nu au votat (Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Benedek Imre, Moldovan Teofil), 3 absenți ( Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 26 de voturi „pentru”, 5 nu au votat (Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Benedek Imre, Moldovan Teofil, Pop Ioan), 3 absenți ( Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

D-na președinte Lokodi: Nu ați votat toți. D-l consilier Ferenț și d-l consilier Pop au ieșit afară și au lăsat aparatele deschise. Dacă ieșiți afară și lăsați aparatele deschise se semnalizează că e ceva problemă. Este foarte bun acest program.

 

 

8. Proiect de hotărâre de modificare a HCJ nr.135/2006 privind actualizarea taxelor și tarifelor aeroportuare reduse, în funcție de frecvența de operare, la R.A. Aeroportul Transilvania Tîrgu Mureș

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează proiectul de hotărâre de modificare a HCJ nr.135/2006 privind actualizarea taxelor și tarifelor aeroportuare reduse, în funcție de frecvența de operare, la R.A. Aeroportul Transilvania Tîrgu Mureș. Proiectul a fost discutat de Comisia economică, cea juridică și cea de servicii și s-a avizat favorabil.

 

Articolul 1 se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 5 nu au votat (Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Benedek Imre, Moldovan Teofil, Ilyes Toth Alexandru, 3 absenți  (Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

Articolul 2 se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 5 nu au votat (Dobre Ciprian, Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Benedek Imre, Moldovan Teofil), 3 absenți (Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

Articolul 3 se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 4 nu au votat (Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Benedek Imre, Moldovan Teofil) 3 absenți (Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 4 nu au votat (Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Benedek Imre, Moldovan Teofil) 3 absenți (Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

 

9. Proiect de hotărâre privind aprobarea prețurilor și tarifelor de producere și distribuție apă potabilă pentru localitățile sistemului zonal deservit de S.C. Servicii Tehnice Comunale S.A. Sovata

 

D-na președinte Lokodi: S-a strecurat o greșeală din cauză că mi s-au lipit foile și am sărit peste un punct din ordinea de zi. Îl vom relua  în discuție. Este vorba despre proiectul de hotărâre privind aprobarea prețurilor și tarifelor de producere și distribuție apă potabilă pentru localitățile sistemului zonal deservit de S.C. Servicii Tehnice Comunale S.A. Sovata. Proiectul a fost discutat de Comisia economică, cea juridică și cea de servicii și s-a avizat favorabil.

 

Articolul 1 se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 5 absenți (Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Benedek Imre, Moldovan Teofil, Ilyes Toth Alexandru), 3 absenți (Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

Articolul 2 se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 5 absenți (Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Benedek Imre, Moldovan Teofil, Ilyes Toth Alexandru), 3 absenți (Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

Articolul 3 se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 4 absenți (Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Benedek Imre, Moldovan Teofil), 3 absenți (Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 4 absenți (Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Benedek Imre, Moldovan Teofil), 3 absenți (Borșan Doru Aurelian, Frătean Petru, Popa Marius).

 

 

10. Proiect de hotărâre privind încuviințarea aderării comunelor Brâncovenești și Porumbeni (județul Harghita ) la Asociația de Dezvoltare  Intercomunitară AQUAINVEST MUREȘ

 

D-na președinte Lokodi: Urmează Proiect de hotărâre privind încuviințarea aderării comunelor Brâncovenești și Porumbeni (județul Harghita ) la Asociația de Dezvoltare  Intercomunitară AQUAINVEST MUREȘ. Proiectul a fost avizat de Comisia juridică,   și cea de servicii și s-a avizat favorabil.

 

Articolul 1 se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 5 nu au votat (Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Benedek Imre, Moldovan Teofil și Erös Csaba), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

Articolul 2 se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 5 nu au votat (Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Benedek Imre, Moldovan Teofil și Erös Csaba), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

Articolul 3 se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 5 nu au votat (Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Benedek Imre, Moldovan Teofil și Erös Csaba), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

Articolul 4 se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 5 nu au votat (Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Benedek Imre, Moldovan Teofil și Erös Csaba), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 26 de voturi „pentru”, 5 nu au votat (Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Benedek Imre, Moldovan Teofil și Erös Csaba), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

 

11. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Actului constitutiv și a Statutului Asociației de Dezvoltare Intercomunitară AQUAINVEST MUREȘ

 

     Doamna președinte Lokodi: Următorul punct de pe ordinea de zi este proiectul de hotărâre privind aprobarea modificării Actului constitutiv și a Statutului Asociației de Dezvoltare Intercomunitară AQUAINVEST MUREȘ, conform Hotărârii Guvernului nr.855/2008 și aici vom include acele modificări pe care legea le prevede. Proiectul a fost discutat de Comisia economică, cea juridică și cea de servicii și s-a avizat favorabil.

 

Articolul 1 se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 6 nu au votat (Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Benedek Imre, Moldovan Teofil, Ilyes Toth Alexandru și Erös Csaba), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

Articolul 2 se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 6 nu au votat (Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Benedek Imre, Moldovan Teofil, Ilyes Toth Alexandru și Erös Csaba), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

Articolul 3 se aprobă cu 24 voturi „pentru”, 7 nu au votat (Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Benedek Imre, Moldovan Teofil, Ilyes Toth Alexandru, Pop Ioan și Erös Csaba), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

Articolul 4 se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 6 nu au votat (Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Benedek Imre, Moldovan Teofil, Ilyes Toth Alexandru și Erös Csaba), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 25 de voturi „pentru”, 6 nu au votat (Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Benedek Imre, Moldovan Teofil, Ilyes Toth Alexandru și Erös Csaba), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

12. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Județean de Gestionare a Deșeurilor pentru Județul Mureș 2008 – 2013 

 

 

     Doamna președinte Lokodi: Urmează proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Județean de Gestionare a Deșeurilor pentru Județul Mureș 2008 – 2013.  Proiectul a fost discutat de Comisia  juridică, cea de amenajarea teritoriului și de servicii publice care au avizat favorabil acest proiect de hotărâre.

 

Articolul 1 se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 6 nu au votat (Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Benedek Imre, Moldovan Teofil, Ilyes Toth Alexandru și Erös Csaba), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

Articolul 2 se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 6 nu au votat (Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Benedek Imre, Moldovan Teofil, Ilyes Toth Alexandru și Erös Csaba), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

Articolul 2 se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 6 nu au votat (Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Benedek Imre, Moldovan Teofil, Ilyes Toth Alexandru și Erös Csaba), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 25 de voturi „pentru”, 6 nu au votat (Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Benedek Imre, Moldovan Teofil, Ilyes Toth Alexandru și Erös Csaba), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

 

13. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru investiția „Restaurare clădire Biblioteca Copiilor din Palatul Culturii

 

D-na președinte Lokodi: Urmează proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru investiția „Restaurare clădire Biblioteca Copiilor din Palatul Culturii”. Proiectul a fost discutat de Comisia  economică și de cea de amenajarea teritoriului care au avizat favorabil acest proiect de hotărâre.

 

Articolul 1 se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 6 nu au votat (Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Benedek Imre, Moldovan Teofil, Ilyes Toth Alexandru și Erös Csaba), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru, și Popa Marius).

 

Articolul 2 se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 6 nu au votat (Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Benedek Imre, Moldovan Teofil, Ilyes Toth Alexandru și Erös Csaba), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru, și Popa Marius).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 25 de voturi „pentru”, 6 nu au votat (Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Benedek Imre, Moldovan Teofil, Ilyes Toth Alexandru și Erös Csaba), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru, și Popa Marius).

 

 

14. Proiect de hotărâre privind aprobarea planului de ocupare a funcțiilor publice din aparatul de specialitate al Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș pentru anul 2009

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează Proiectul de hotărâre privind aprobarea planului de ocupare a funcțiilor publice din aparatul de specialitate al Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș pentru anul 2009. Proiectul a fost discutat de Comisia  juridică, și de cea economică care au avizat favorabil acest proiect de hotărâre.

 

Articolul 1 se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 6 nu au votat (Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Benedek Imre, Moldovan Teofil, Ilyes Toth Alexandru și Erös Csaba), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru, și Popa Marius).

 

Articolul 2 se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 6 nu au votat (Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Benedek Imre, Moldovan Teofil, Ilyes Toth Alexandru și Erös Csaba), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru, și Popa Marius).

 

Hotărârea în întregime Se aprobă cu 24 de voturi „pentru”, 7 nu au votat  (Dobre Ciprian, Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Benedek Imre, Moldovan Teofil, Ilyes Toth Alexandru și Erös Csaba), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru, și Popa Marius).

 

 

15. Proiect de hotărâre privind modificarea statului de funcții al aparatului de specialitate al Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș

 

Doamna președinte Lokodi: Următorul punct de pe ordinea de zi este Proiect de hotărâre privind modificarea statului de funcții al aparatului de specialitate al Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș Proiectul a fost discutat de Comisia  juridică, și de cea economică care au avizat favorabil acest proiect de hotărâre.

 

Articolul 1 se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 6 nu au votat (Cioban Cristian, Benedek Imre, Moldovan Teofil, Ilyes Toth Alexandru, Pokorny Vasile și Erös Csaba), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

Articolul 2 se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 5 nu au votat (Cioban Cristian, Benedek Imre, Moldovan Teofil, Ilyes Toth Alexandru și Erös Csaba) 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

Articolul 3 se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 5 nu au votat (Cioban Cristian, Benedek Imre, Moldovan Teofil, Ilyes Toth Alexandru și Erös Csaba) 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 4 nu au votat (Cioban Cristian, Benedek Imre, Moldovan Teofil și Erös Csaba) 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

16. Proiect de hotărâre pentru aprobarea avizelor date de Comisia tehnică de amenajarea teritoriului și de urbanism de pe lângă Consiliul Județean Mureș

 

     Doamna președinte Lokodi: Ultimul proiect este  proiectul de hotărâre pentru aprobarea avizelor date de Comisia tehnică de amenajarea teritoriului și de urbanism de pe lângă Consiliul Județean Mureș. Proiectul a fost discutat de Comisia  juridică și de amenajarea teritoriului care au avizat favorabil acest proiect de hotărâre.

 

Articolul 1 se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 4 nu au votat (Cioban Cristian, Benedek Imre, Moldovan Teofil și Erös Csaba), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

Articolul 2 se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 5 nu au votat (Dobre Ciprian, Cioban Cristian, Benedek Imre, Moldovan Teofil și Erös Csaba), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

Articolul 3 se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 4 nu au votat (Cioban Cristian, Benedek Imre, Moldovan Teofil și Erös Csaba), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 27 de voturi „pentru”, 4 nu au votat (Cioban Cristian, Benedek Imre, Moldovan Teofil și Erös Csaba), 3 absenți (Borșan Aurelian, Frătean Petru și Popa Marius).

 

 

DIVERSE

 

D-na președinte Lokodi: La Diverse aș dori să vă fac doar o simplă precizare. Știți că noi am intrat într-un proiect cu mai multe județe din țară, cu alte cinci județe pentru un  proiect privind harta socială a județului Mureș, la care participăm și aici împreună cu ONG Alpha și cu susținerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului Mureș, vom intra în acest proiect și nu avem nevoie de susținere financiară pentru că cota proprie se va asigura din banii Fundației Alpha, însă eu am semnat un contract pentru ca fundația să aibă un punctaj mai mare pentru a putea câștiga proiectul. Prin acest proiect, se urmărește furnizarea de activități de asistență socială mai bune în cadrul acestei fundații.

D-l consilier Boloș: D-na președinte, nu știu dacă dvs. ați avut prilejul dar foarte mulți din Tîrgu Mureș, săptămâna trecută, au constatat că la Universitatea Petru Maior, dar nu numai, ci în întreaga țară s-a sărbătorit Erasmus Day. Și dvs. știți că eu am o dorință veche care de fapt nu îmi aparține pentru că eu vă spun sincer că o fac pentru studenți și nu pentru mine. Este o chestiune legată de acel efort pe care l-am făcut în mandatul anterior, de a promova o hotărâre legată de acordarea unui sprijin financiar pentru studenții care se deplasează cu burse Erasmus. Sigur, că problema s-a împotmolit undeva, din cauza unei chestiuni de natură juridică, și cred că ar trebui să depășim acest moment, și să ne revenim și să onorăm promisiunea pe care am făcut-o față de studenții noștri și să îi ajutăm să poată să își facă această deplasare care este atât în favoarea pregătirii lor, dar și a societății noastre, în ansamblu. Eu vă adresez un apel dacă se poate ca să mișcăm această chestiune din loc. Nu știu care este formula juridică pe care trebuie să o facem.

D-na președinte Lokodi: Vă rog d-le secretar să faceți public sentința instanței și să explicați ce s-a întâmplat.

D-l secretar Paul Cosma: Hotărârea Consiliului Județean prin care au fost aprobate acele forme de sprijin, acele burse Erasmus, au fost anulate de către instanța de contencios administrativ prin hotărâre judecătorească irevocabilă. Principalele considerente pentru care instanța a anulat hotărârea constau în aceea că autoritatea județeană nu are competență în acest domeniu ci, mai mult, competența ar aparține altor autorități și instituții publice și un act luat cu încălcarea normelor de competență este nul.

D-l consilier Boloș: Sunt de acord cu tot ceea ce s-a spus aici, dar dacă în județul Bistrița-Năsăud se poate, înseamnă că există o soluție pe care trebuie să o găsim și noi și să o folosim. La 60 de km se poate și aici nu se poate?

D-l vicepreședinte Dobre: Mă simt responsabil acum domnule consilier, și nu aș vrea să dialogăm acum. Știu că eu am fost prefectul care a atacat această hotărâre a Consiliului Județean și s-a dovedit că am avut dreptate pe fond. Acum am aflat de la d-l secretar care este soluția. Vă rog să mă credeți. Nu a fost nici un act împotriva nimănui, ci a fost o chestiune strict legală, strict de profesioniști și argumentul că la 60 de km se întâmplă un lucru ilegal, să știți că, cel puțin pe mine, ca vicepreședinte al Consiliului Județean  și cred că și pe alți colegi, nu cred că rezistă. Nu mă încălzește pe mine faptul că la Bistrița se face. Mergem în alte consilii unde nu sunt profesioniști, dar e treaba lor. Problema este alta și asta vorbeam cu d-na președinte și cu d-l secretar. Eu am stat de vorbă cu câțiva studenți de la Petru Maior și am văzut că s-a acordat o grijă  deosebită să se spună că Ciprian Dobre este cel care a atacat acea hotărâre și cred că cei care au manifestat atâta grijă pentru a spune că eu sunt cel care a atacat-o, vor avea tot atâta grijă să se spună că am și avut dreptate până la sfârșit și prin hotărâre irevocabilă mi s-a dat dreptate. Însă, după cum am spus, vorbeam cu d-na președinte și cu d-l secretar și putem face, dacă va exista voință politică, să nu îi spunem bursă, sau o formă de sprijin, ci eventual o colaborare și recomand Universității” Petru Maior” să își înființeze Fundația „Petru Maior” pentru a putea intra într-un parteneriat de susținere chiar și cu ocazia Zilelor Erasmus. Vă mulțumesc.

D-na consilier Giurgea: Mulțumesc. Nu am intervenit de-a lungul punctelor de pe ordinea de zi și o fac acum, nu e nici o problemă.

În primul rând vreau să vă întreb, d-na președinte, ce se întâmplă acum, după preluarea Hotelului Parc pentru că știu că se dorește un lucru absolut necesar pentru Consiliul Județean și pentru Prefectură cu acele spații. Și mă interesează în primul rând Direcția pentru Evidența Populației. Știți foarte bine în ce cadru și în ce condiții funcționează și eram chiar acolo când au avut în vizită colegi din alte județe, care nu puteau accepta că există această stare de fapt. Sigur că nu vreau să acuz pe nimeni, pentru că nu e nimeni de acuzat de faptul că nu am avut spații unde să îi punem pe oamenii aceștia. Dar cred că este o prioritate, o extremă urgență să găsim o soluție pentru ei. La fel aș vrea să vă întreb și să vă fac o propunere pentru bugetul din 2009, încă de pe acum dar o fac pentru ca să puteți analiza dvs., la nivelul executivului, dacă nu cumva este nevoie și la arhitectul-șef al județului să aibă o mașină cu care să se poate deplasa în teritoriu și știți foarte bine că au nevoie de mașină pentru că sunt foarte multe avize care se dau și care trebuie să se dea firesc cu deplasarea persoanei la locul în care se face o construcție, sau mă rog, la locul care trebuie autorizat. Eu cred că e bine să analizăm și să vedem dacă se poate rezolva și această problemă. Stimați colegi dați-mi voie să îmi cer scuze pentru unele ieșiri necontrolate, determinate în primul rând de colegul din stânga mea, mai tânăr și care nu întâmplător am spus că a crescut aproape de noi. Eu nu am decât să fiu mândru că am putut să dau o mână de ajutor și dacă nu mai mult vorbe bune pentru mulți oameni care sunt astăzi politicieni, și unii dintre ei chiar politicieni de vază. Și i-am susținut cu toată forța mea, inclusiv pe cel care nu mai candidează în județul Mureș, Eugen Nicolăescu, dar nu numai el, au fost și alți colegi de față iar astăzi ne aflăm într-o altă tabără. Mai spuneam la începutul ședinței că dvs. ați stăpânit acest fenomen și ar fi bine să o faceți în continuare, și tot colegul din stânga mea spunea că ne pune tablouri, ne afișează pe nu știu unde pe cei care votăm sau nu votăm. Cred că este bine să fim mult mai eleganți și așa spuneam și în emisiunile televizate cu o trimitere prietenească la adresa unor colegi care astăzi se află la prezidiu și pentru care, repet și subliniez din nou, am avut și eu o parte de contribuție în ascensiunea lor politică și ar trebui să fim mai echilibrați în exprimare, în comportament și în atitudine. Vreau să vă spun că eu am fost făcut „derbedeu” și „golan” în plenul unor ședințe de partid. Eu care am 50 de ani și două fete de măritat, tot de către acest coleg. Iar acum mă face în fel și chip cu partidele. Domnule Akos și stimați colegi uite, eu chiar pot să și zâmbesc și nu mă supăr pe tine și pe voi pentru că sunteți tineri și vă înțeleg entuziasmul dar îl invit pe noul președinte al partidului, pe care îl și felicit, pe d-l Ciprian Dobre, care merită și merita el această funcție și nu alții, deși alții au vrut să îl măture anul trecut, când era încă prefect. Te felicit pentru că deții această funcție și știu precis că poți să îți stăpânești colegii care au unele ieșiri necontrolate, atât în partid cât și în plenul consiliului județean. Mulțumesc foarte mult.

D-na președinte Lokodi: Cu privire la Hotelul Parc. Acesta a fost preluat și este în faza de a se finaliza înscrierea imobilului în Cartea funciară. Mai avem probleme cu predarea bunurilor mobile din incinta hotelului, unde este foarte mult mobilier degradat, materiale degradate iar ceea ce a fost bun și frumos RAPPS-ul a dus la Cluj și la diferite hoteluri care funcționează. Va trebuie să vedem soarta acestora, dar în paralel, facem un studiu pentru că pentru orice investiție avem nevoie de studiu de fezabilitate. Normal că și activitatea cu evidența informatizată a persoanei va primi spațiu în aceasta clădire pentru că acesta era țelul. Normal că vom împărți totul cu cealaltă instituție cu care împărțim și această clădire - Prefectura și vom vedea de spațiile de care vom avea nevoie.

Cu privire la arhitectul – șef, consiliul județean, prin lege are normată că poată să deține 6 autoturisme. Benzina nu mai este normată dar numărul autovehiculelor care deservește o instituție este normată, conform legii. Deci, în momentul de față, consiliul județean are 6 autovehicule, plus microbuzul, deci unu în  plus și asta am putut face tocmai pentru că benzina nu este normată și am mai primit de la Parcul Industrial încă o mașină,  care  deservește  tot executivul, adică direcția d-lui  Bățagă, iar  până acum d-na Csortan nu a avut probleme că nu primește mașina și am dat inclusiv mașina mea, a vicepreședinților sau a secretarului general. Așa că nu înțeleg acum de unde bate vântul dar nici nu mă interesează. Poate să bată vântul de unde dorește, dar normele legale nu ne permit.

În legătură cu acea intervenție, dați-mi voie să vă spun, din propria mea experiență, ați fost mult mai mult jignit și mai urât decât colegul dvs. Ați iertat, ba mai mult, și conlucrați. Vă mulțumesc.

D-l consilier Mora: Știți că nu am experiența d-lui Giurgea și nici vechimea lui. Dați-mi voie ca măcar la diverse să putem vorbi lucruri care nu țin de punctele de pe ordinea de zi. Deci, nu am experiența și nici vechimea în politică a d-lui Giurgea și nici vechimea în diferite partide, în schimb vreau să spun următoarea chestiune, că, de obicei, marea problemă a noastră, majoritatea discuțiilor pe punctele de pe ordinea de zi sunt datorate de multe ori neînțelegerii sau discuțiilor colaterale sau pe lângă punctele de pe ordinea de zi. Și de asta am sugerat, d-na președinte, și e bine să facem acea întâlnire obișnuită înainte de ședință, de a ne mai puncta încă o dată pe anumite puncte pentru că de multe ori simt că patinăm în gol și nu discutăm ceea ce trebuie să discutăm.  Și acum revin de fapt la problema pentru care am cerut cuvântul. Am trecut prea ușor peste punctul 7. Eu cerusem cuvântul dar dvs. dăduse-ți deja drumul la vot. Direcția Județeană de Pază este o instituție care se autofinanțează și pentru mine a fost o bucurie deosebită să văd pe ordinea de zi, de astăzi, că o instituție care se autofinanțează vine și ne spune că a făcut un plus de 20% venituri la această instituție și, cu alte cuvinte, dorește să își rectifice bugetul. Mi-aș dori din tot sufletul să văd toate instituțiile consiliului județean  să vină cu asemenea proiecte, d-na președinte, prin care să găsească și alte surse de finanțare pentru că vă spun foarte clar, discuția vis-à-vis de drumuri, de exemplu, pentru că a fost un subiect foarte important pe care l-am discutat, este o discuție care trebuie să ne permită să rupem bani de undeva. Iar în momentul în care discutăm de drumuri, dați-mi voie să vă spun tot așa că, în 2004 discutam de un buget de 70 de miliarde / an iar acum discutăm de un buget de aproape 500 de miliarde /an. Deci, se vede foarte clar creșterea și efortul consiliului  județean, deși, categoric nu ajunge, în schimb, haideți să cerem instituțiilor noastre să facă în așa fel încât să își crească gradul de autofinanțare. Acesta era punctul pe care am vrut să îl ridic și aș fi vrut să îl felicit pe d-l Petroniu dar văd că a plecat între timp. Acesta e modul de lucru. Trebuie să meargă pe piață și să își caute contracte și să își aducă venituri pentru a se autofinanța.

D-l consilier Poruțiu: D-na președinte, mă bucur că sunt ultimul vorbitor pentru că se va demonstra că am avut dreptate în cadrul ședinței de plen. Sigur că poate noi avem viziuni diferite față de ceea ce înseamnă mandatul unui om politic în consiliul județean. Eu consider că am ajuns în acest consiliu, nu pentru că sunt doctor sau jurist, ci pentru că am fost pe lista de partid. Deci, indiferent ce se va întâmpla, în limitele respectului reciproc, aici mă voi manifesta atât ca om politic, cât și ca om de administrație pentru că de asta am ajuns în Consiliul Județean Mureș. Este un for deliberativ și nu unul executiv, unde suntem trimiși și mandatați politic și nu pentru competențele noastre profesionale. Dacă voi fi independent vreodată în acest consiliu, atunci voi putea aborda problema altfel.

Am făcut toate aceste abordări cu bună intenție. Dacă aș vrea să fac politică în consiliul local ați deveni președinta comitetului de inițiativă care să ajung în Senatul României ,așa v-ați sătura de mine, și asta am spus-o în spirit de glumă. Dar nu vreau să fac acest lucru, dar consider că mai bine îmi spun problemele aici în plen, decât  mâine, după ședință să mergem tot grupul să facem o conferință de presă. Eu cred că aici trebuie lămurite lucrurile. Puteam să avem și această abordare. Să ne trezim în fiecare vineri și să facem o conferință de presă.  Vrem să vorbim în plen, nu neapărat să divagăm, dar, repet, nu pot să fac abstracție de la calitatea mea de om politic. Vis-à-vis de ceea ce a spus colega noastră, d-na Ciotlăuș, la ședințele de comisie, vin de regulă, referenții și rareori vin, într-adevăr, șefii direcțiilor din consiliul județean. Vă garantez că niciodată nici un proces-verbal făcut la ședință nu îl mai citește nimeni. Singurul proces-verbal care se consemnează și se citește este cel din plenul ședinței. Și mă bucur că vorbesc ultimul pentru că acum, la diverse, ar fi trebuit să vorbesc despre strategia de drumuri. Uitați-vă în fața cui vorbesc. Toată lumea a plecat. Acesta este interesul față de o ședință de consiliu județean în care prefer să abordez subiectul atunci când este la ordinea de zi pentru că nu am făcut nici un atac politic, nu am pomenit nici un nume, nu am zis nimic, dar l-am abordat pentru că atunci ai audiență. Acum sala este aproape goală, iar lucrurile pe care le-am spus le puteam spune, discuta eventual la o cafea.

Vis-à-vis de comportamentul politic a lui Akos. Nu aș vrea să fiu malițios, dar cred că trebuie să ne manifestăm în limita decenței și a bunului simț. Chiar dacă ședința ține până la 10 seara. Nu ne poate lua nimeni dreptul. Dacă tu îmi spui că strategia de drumuri nu are legătură cu bugetul consiliului județean, înseamnă că eu am vorbit pe lângă subiect și recunosc, dar,  dacă îmi spuneți că bugetul consiliului județean nu este strict legat de strategia de drumuri, unde am alocat puțin timp, poate am vorbit doar un minut, nu mai mult, înseamnă că atunci eu văd greșit lucrurile și atunci trebuie să îmi explicați. M-am înscris deliberat la cuvânt ultimul pentru că am vrut să vă demonstrez că voi vorbi în fața unei săli în care executivul, cel care ar fi trebuit să colaboreze cu noi, a plecat din sală.

D-na președinte Lokodi: Am luat act. Să știți că înainte, în celălalt mandat, chiar am făcut declarații în această sală de ședință că noi, după alegeri, vom încerca să devenim niște tehnocrați, dacă se poate, și să lăsăm politicul deoparte și chiar declaram de fiecare dată că nu facem lupte politice. Eu constat că, poate că în acest mandat, poate se va schimba puțin.

D-l consilier Mora: Am cerut procedural, d-na președinte, pentru că vreau să fiu foarte bine înțeles. Nimeni nu vrea nicăieri să pună pumnul în gura nimănui. În schimb, eu, ca și consilier, aș dori să vorbim doar pe subiect și nu pe lângă, iar dacă se consideră de către colegii mei că ar trebui, eventual, anumite discuții abordate cu sala plină și eventual cu presa, eu vă propun procedural, să schimbăm ordinea de zi. Să punem eventual „Diversele” pe locul 1, epuizăm toate „diversele” și intrăm pe ordinea de zi. Am terminat cu declarațiile politice și ne apucăm de treabă ca să nu mai existe nici un fel de interpretare greșită.

D-na președinte Lokodi: Știți d-le consilier care este marele pericol? Că faceți diversele și ordinea de zi rămâne fără vot.

Vă mulțumesc și vă doresc o lună plină de succese. Aveți nevoie toată lumea. Încercăm ca la sfârșitul lunii să ținem ședința de consiliu și numai dacă se întâmplă ceva foarte urgent vom avea ședință de urgență.

 

 

                                                            

                                               Întocmit: Monica Curticăpean 

                                                             Andreea Iepan

 

 

 

 

 

    PREȘEDINTE                                                         SECRETAR

 

Lokodi Edita Emöke                                           Paul Aurelian Cosma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Văzut: Delia Belean

Director -   Viorel Iosib