ROMÂNIA                                     

       JUDEȚUL MUREȘ

   CONSILIUL JUDEȚEAN

  NR.9494/13  iulie 2009                                                                                                                                  

 

                              

 

 

PROCES – VERBAL

al ședinței ordinare a Consiliului Județean

din data de 25 iunie 2009

 

 

        Lucrările ședinței s-au desfășurat în sala mare a Consiliului Județean Mureș și au fost conduse de doamna președinte Lokodi Edita Emöke.

         Ordinea de zi a ședinței a fost stabilită prin Dispoziția președintelui Consiliului Județean nr.138/17 iunie 2009 și publicată în cotidienele locale „ Zi de zi” și „Nepujság”.

         A lipsit motivat domnul consilier: Moldovan Teofil.

 

         Au fost invitați să participe:

 

·         dl. Marius Pașcan,  prefectul județului Mureș

·         dl. Schmidt Lorand – director general, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș

·         dl. Mezei Vasile - director economic,  Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș

·         dna Codruța Sava – director adjunct, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș

·         dl. Runcan Ștefan, director, R.A. AEROPORTUL TRANSILVANIA  Tîrgu Mureș

·         dna Hang Mărioara, contabil-șef, R.A. AEROPORTUL TRANSILVANIA  Tîrgu Mureș

·         dl. Nagy Istvan, director general, S.C. „PARC INDUSTRIAL MUREȘ” S.A.

·         dl. Matei Dumitru, inspector general, Inspectoratul Școlar Județean Mureș

·         dna. Reghina Fărcaș, director, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Mureș

·         dl. Ilieș Ioan – director, Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor

·         dl.Cazan Vasile – director, Filarmonica Târgu Mureș

·         dl. Naste Vasile, director, Administrația Palatului Culturii Tîrgu Mureș

·         dna Valea Anica – contabil-șef, Administrația Palatului Culturii Tîrgu Mureș

·         dna Albu Lelia, director, Școala de Arte și Meserii Tîrgu Mureș

·         dna Mihaly Maria, contabil-șef, Școala de Arte și Meserii Tîrgu Mureș

·         dl. Cadariu Gavril, director, Teatrul pentru Copii și Tineret ARIEL Tîrgu Mureș

·         dna Ludușan Leontina, contabil-șef, Teatrul pentru Copii și Tineret ARIEL” 

·         dl. Titi Iosif Boantă, director, Ansamblul Artistic Profesionist  MUREȘUL Tîrgu Mureș

·         dna Silvășan Elena, contabil-șef, Ansamblul Artistic Profesionist  MUREȘUL Tîrgu Mureș

·         dl. Soos Zoltan, director,  Muzeul Județean Mureș

·         dna Mihalte Marcela, contabil-șef, Muzeul Județean Mureș

·         d-na Moldovan Liliana – director interimar, Biblioteca Județeană

·         dna Pop Daniela, contabil-șef, Biblioteca Județeană Mureș

·         dna Grec Claudia, director, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr.1 Tîrgu Mureș

·         dl. Kiss Geza, director aparat tehnic, ADI Aquainvest Mureș

·         dl. Andrei Moscviciov, director general, Direcția Finanțelor Publice Mureș

·         dl. Teodor Oan㠖 director, Activitatea de Trezorerie și Contabilitate Publică Mureș

·         dl. Radu Groza, director coordonator, Direcția Muncii și Protecției Sociale Mureș

·         directori, directori-adjuncți, șefi servicii și specialiști din aparatul propriu care au contribuit la elaborarea materialelor

·         reprezentanții mass-media din județ

 

Lucrările ședinței au fost deschise de către d-na președinte Lokodi Edita Emöke.

 

D-na președinte Lokodi: Doamnelor și domnilor consilieri, doresc să spun „Bună ziua” tuturor invitaților noștri care sunt prezenți la această ședință ordinară a Consiliului Județean Mureș, consilierilor județeni și reprezentanților mass-media. Astăzi avem o prezență de 34 de consilieri, lipsește domnul Moldovan Teofil. Dați-mi voie să deschid ședința noastră de astăzi …..

Domnule Poruțiu doriți să luați cuvântul înainte de începerea ședinței ?

D-l consilier Mihai Poruțiu: Da. Aș avea o rugăminte. Când ședințele coaliției se prelungesc, să ne anunțați și pe noi să știm să venim și noi mai târziu. E o rugăminte către dvs. și vom fi disciplinați și vom veni atunci când ne spuneți dvs. 

D-na președinte Lokodi: Ședința de discuții cu fracțiunile nu s-a prelungit. Eu am avut încă ceva de rezolvat și am întârziat. Vă cer iertare, dar din păcate am avut câteva probleme.

D-l consilier Poruțiu: Colegii dvs. au venit înaintea dvs. cu cinci minute și mă gândesc că și dânșii au avut aceeași problemă. Dar era doar o rugăminte. Noi deja ne-am obișnuit.

D-na președinte Lokodi: Bine. Vă cer iertare că am venit mai târziu, dar nu este un obicei de-al meu. Vă mulțumesc. Deci, după ce vă liniștiți trecem la votarea procesului verbal al ședinței ordinare a Consiliului Județean din data de 28 mai 2009. Domnule Giurgea și dvs. procedural doriți să luați cuvântul?

Domnilor colegi dacă dvs. aveți dreptul de a-mi face observații, atunci și eu vă rog frumos să fiți atenți la regulament. Prima dată se votează procesele-verbale înainte de ordinea de zi, și după aceea trecem la ordinea de zi, vă mulțumesc.

Dacă nimeni nu mai dorește să ridice procedural nici o problemă, dați-mi voie să supun la vot procesul verbal al ședinței din 28 mai 2009 care sunt convinsă că a fost citit de fiecare dintre dvs., fiind pe site.  Cine este pentru?

 

Procesul-verbal al ședinței din 28 mai a.c. se aprobă cu 33 de voturi „pentru”,  1 abținere (Mihai Poruțiu), 1 a lipsit (Moldovan Teofil).

 

D-na președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Acum trecem la ordinea de zi anunțată. Vă consult dacă cineva dorește să ridice o problemă înainte de votarea ordinii de zi.

D-l consilier Boloș Vasile: Am fost anunțat de dl coleg Moldovan că are o problemă de familie foarte gravă și nu poate să vină la ședință.

D-na președinte Lokodi: Am înțeles. Vă rog frumos să luați act că d-l Moldovan Teofil lipsește din motive personale.

D-l consilier Giurgea: Mulțumesc. Vreau să vă întreb dacă la ordinea de zi nu mai există un punct pe care dvs. îl aveți în atenție? Că dacă nu, am eu o propunere pentru procedură de urgență, dacă îmi permiteți.

D-na președinte Lokodi: Da, vă mulțumesc.

D-l consilier Giurgea: Deci, aveți?

D-na președinte Lokodi: Eu aș dori să răspund la întrebare, dar vă rog luați loc. Dvs., cu două ședințe în urmă ați votat un lucru. Că ordinea de zi anunțată nu se schimbă numai în caz de urgență întemeiată și că nu mai acceptați să aducem materiale care puteau fi pregătite din timp și din vina cuiva nu s-a pregătit și că vă supunem la vot niște lucruri care nu erau discutate. Astăzi, la ora 11,45, după ce a plecat delegația din Gyor-Moson-Sopron, d-lui vicepreședinte Szabo i s-a prezentat un proiect de hotărâre susținând că trebuie să intre în ședința de astăzi, iar eu, conform  promisiunii ca nu vom mai introduce materiale fără ca dvs. să le discutați în comisii, am spus că se va amâna pentru ședința din luna viitoare.

D-l consilier Giurgea: Atunci este prea târziu:

D-na președinte Lokodi: Eu nu cred că este prea târziu și nu aș dori să discut discuții pe această temă. Dacă este târziu, oricând poate cu cinci zile înainte să fie convocată ședință în regim de urgență și atunci veți avea cel puțin cinci zile să discutați materialele. Nu permit ca eu să văd cu un sfert de oră înaintea ședinței, materialele.  Deci, dacă trebuie și este o urgență vom discuta săptămâna viitoare, marți sau miercuri. E bine? Tema este Wizzair –ul, operatorul de pe Aeroportul Tîrgu Mureș, dorește să obțină în continuare facilități. Sunt două probleme. Prima este că avem doi operatori pe Aeroport care, fiecare, în aceleași condiții, trebuie a fi tratate, conform legilor României, nimeni nu poate să beneficieze în defavoarea celuilalt de o anume facilitate pentru că este concurență neloială.

În al doilea rând, avem o adresă venită din partea Aeroportului Tîrgu Mureș, de acum o lună de zile, și cine nu a rezolvat adresa nu are decât să suporte consecințele. Acum nu facem cercetare administrativă. Eu nu cred că în momentul de față, cu o oră și un sfert înaintea ședinței, nici cercetare administrativă și nici eu nu trebuie să analizez ca președinte această hotărâre, ci cred că săptămâna viitoare vom putea analiza calm și vom vedea ce putem face. Este interesul meu ca Wizzair să rămână, dar este interesul meu și ca Malev să nu ne atace în instanță pentru concurență neloială și pentru facilități aduse unui alt operator concurent. Este vorba de legile comerciale și de piață și nu doresc să dau cu subsemnatul față de nici o instituție din România care supraveghează corectitudinea hotărârilor noastre. 

D-l consilier Giurgea: Sunt de acord cu dvs. Așa este. Este un punct de vedere pertinent și corect, și mai ales ca ordonator principal de credite trebuie să faceți așa cum ați spus dvs. Dar, vreau să vă spun ceva foarte serios. O adresă care vine de la Aeroportul Tîrgu Mureș și este ținută prin sertare de către cine? Eu vreau să știe cine a ținut adresa care a intrat în data de 11 iunie și a dat curs acelei adrese și noi în Comisia de buget, pentru că nu e o problema a mea, este problema noastră a Consiliului Județean și sigur, a Aeroportului, noi am discutat-o pe larg în cadrul comisiei și am fost de acord cu o procedură de urgență, așa cum suntem de acord,cel puțin eu,  ca peste o săptămână să facem ședință extraordinară, pentru că este important să nu pierdem și eu sunt de acord cu dvs. să fie o concurență loială pentru că și așa am avut multe bătăi de cap cu Aeroportul. Dar nu noi suntem vinovați, consilierii județeni.

D-na președinte Lokodi: Nici eu.

D-l consilier Giurgea: Noi suntem aduși aici, responsabili fiind de voturile pe care le avem în spate, noi, și dvs. mai multe ca noi, să votăm ceea ce e bine și în interesul Consiliului Județean, iar cei vinovați, vă rog eu frumos, în ședința extraordinară …

D-na președinte Lokodi: Va fi sancționat.

D-l consilier Giurgea. Nu știu dacă trebuie să fie sau nu, dar eu vreau să știu cine este vinovatul. Pentru că pentru această adresă, în speță, va răspunde.

D-na președinte Lokodi: Dați-mi vă rog frumos adresa.

D-l consilier Giurgea: Dacă îmi permiteți, eu și noi, comisia de buget, și în ședința trecută și știți că nu ați mai putut sta că trebuia să mergeți la radio, discutăm de Aeroportul acesta nebunește. Păi până când? Pentru că nu sunt ales consilier județean ca cineva, nu știu cine, de la Aeroport sau de la Consiliul Județean să își bată joc de noi, mai ales că disputa este tot mai acerbă vis-a-vis de problemele Aeroportului Tîrgu Mureș. Mulțumesc.

D-na președinte Lokodi: Deci, adresa a intrat în 5 iunie, în repartiție, din 5 iunie până în 11 unde era? Nu știu. Prima dată a fost repartizată la d-l vicepreședinte Szabo și la d-l secretar Paul Cosma. Și am scris „Rog să fie discutat în toate comisiile Consiliului Județean” , iar din 11 iunie…, d-l Bartha scrie „17 iunie - d-na Tcaciuc. Rog să fie prezentat în comisia economico-financiară și în celelalte comisii. R.A. face o propunere cu efecte financiare pe perioadele următoare”. Și acum vedeți cine trebuia din 17 iunie să pregătească materialul. Deci, ce v-am spus eu că nu o să fac cercetare administrativă în momentul de față? Dar dacă asta vă mulțumește, asta e.

D-na Ioana Tcaciuc. Adresa a fost prezentată în cadrul comisiei economice.

D-na președinte Lokodi: Ați prezentat în cadrul comisiei și proiectul de hotărâre?

D-na Tcaciuc: Nu

D-na președinte Lokodi: Dar atunci ce a-ți prezentat? Deci hotărâre nu era pregătită. Domnilor despre ce vorbim atunci? Vi s-a prezentat materialul urmând ca ulterior, dacă dvs. considerați, să se pregătească hotărârea. Hotărârea nu se pregătește când vreți dvs. Ea nu se prezintă președintelui consiliului județean cu o oră înainte de a intra în ședință. Deci, vi s-a prezenta, urmează să pregătim împreună un proiect de hotărâre scris așa cum trebuie, deci era absolut prematură revolta dvs. pentru că sau respectat toate procedurile. A intrat adresa, am prezentat-o comisiilor spre lucru, nu ați luat nici o  decizie, sau ați luat o decizie unilaterală față de un operator, pe mine nu m-ați consultat, ați discutat în comisii, dar eu nu am primit nici o propunere de la dvs.

D-l consilier Giurgea: Mai vreți să continuăm?

D-na președinte Lokodi: Puteți continua domnule consilier, dar sunt niște proceduri care trebuie respectate. Este și treaba dvs, dacă ați făcut o propunere să o urmăriți dacă e finalizată.

D-l consilier Mora Akos: Mulțumesc d-na președinte. Da, putem accepta că se întâmplă probleme procedurale, în schimb, problema pe fond, tot rămâne. Problema este că există riscul de a se pierde niște contracte în acest moment. Și atunci, urgența a apărut în cadrul comisiei de buget-finanțe, am discutat această temă și s-a prezentat de către Aeroport consecințele neprelungirii contractului vis-a-vis de faptul că nu va intra acum, iar concluzia generală din cadrul comisiei a fost că nu putem risca să pierdem încasări din iulie, sau mă rog din iunie până în decembrie 2009 având în vedere că nu avem o hotărâre de consiliu.  Și atunci am propus și am și votat în cadrul comisiei și nu știu de ce nu a ajuns la executiv dar noi, comisia, am exprimat o hotărâre în acest sens. Acum, pe de altă parte nu am nimic împotrivă să discutăm mai amănunțit. În schimb, pun o singură întrebare și ar trebui să răspundă cineva din cadrul Aeroportului. Există riscul să se piardă niște contracte dacă noi amânăm acest punct pentru o dată ulterioară? Acesta este răspunsul care trebuie să ne ghideze. Discutăm azi sau peste o lună.

 

                D-na președinte Lokodi: Dl director Runcan, până când e valabil contractul cu Wizzair?

         D-l Runcan Petru: Dacă întrebați de operatorul aerian Wizzair, contractul în termenii contractați pe perioada de grație este până la 31 mai 2009.

         D-na președinte Lokodi: Și dvs. de ce veniți în iunie să cereți prelungirea?

         D-l Runcan: Noi în iunie am revenit. Dacă citiți adresa o să vedeți că am revenit cu rugămintea de a se lua în calcul acest aspect.

D-na președinte Lokodi: Mergeți jos d-na Tcaciuc și căutați prima adresă. Vă rog frumos, pentru că dacă este o revenire, trebuie să scrie acolo, „revenim la adresa noastră nr.…” . Vă rog frumos să căutați. Acum putem trece la ordinea de zi? Oricum azi nu vom rezolva și tot atât de mult e expirat contractul  dacă termenul era de 30 mai și cred că Aeroportul trebuia să solicite cel puțin în februarie acest lucru, sau în ianuarie. De ce a tăcut din ianuarie până în iunie managerul Aeroportului? Nu înțeleg. Dacă am un interes ca manager de aeroport, poate să fie o scăpare la consiliul județean, nevoită. Eu nu cred că trebuie să luăm azi o hotărâre greșită, care ulterior să fie atacată și v-am spus și vă promit ca nici o hotărâre care mi se aduce în ziua ședinței pentru a o introduce pe ordinea de zi, urgența o stabilesc eu. Nu m-am uitat peste urgență dar m-am gândit că dacă era așa de urgent nu zăcea actul undeva. Pentru că eu știu că noi, lunar, facem din partea Secretariatului verificări asupra actelor nesoluționate și eu nu am văzut acte nesoluționate. D-na Moldovan ați văzut dvs. acte nesoluționate cu ocazia verificărilor lunare ? Nu sunt. Deci atunci, nu știu.

 Deci, dacă îmi permiteți, astăzi avem 22 de puncte pe ordinea de zi. Dintre acestea, punctul 1 este un proiect de hotărâre care se aprobă cu 2/3 și după aceea avem 20 de proiecte de hotărâri care se aprobă cu votul majorității consilierilor prezenți, precum și o informare. Toate materialele au fost dezbătute de către dvs. cu ocazia ședințelor pe comisii și toate au fost avizate. Supun la vot ordinea de zi anunțată. Cine este pentru?

 

Ordinea de zi a ședinței se aprobă cu 34 de voturi „pentru”,  1 a lipsit (Moldovan Teofil).

 

D-na președinte Lokodi: Este foarte cald și aici și în sală. Nu putem monta aer condiționat. Pentru aceasta cereți aprobare de la Comisia de apărare a monumentelor istorice. Aparat portabil se poate instala. E o idee bună, numai că asta intră pe lista bunurilor care nu pot fi cumpărate pentru că este interdicție și acum nu se poate cumpăra nimic, nici măcar un ștergător de picioare. Domnilor consilieri, puteți dona consiliului județean climă portabilă.

 

1.        Proiect de hotărâre privind aprobarea unor măsuri în vederea restituirii în natură a unui imobil care face obiectul Legii nr.10/2001

D-na președinte Lokodi: Proiectul a fost discutat de Comisia de urbanism, comisia economică, comisia juridică și cea de servicii publice și nu sunt obiecțiuni.

Dacă dorește cineva în legătură cu acest proiect de hotărâre să facă observații, dacă nu, începem să votăm.

Art.1.  Se aprobă cu 34 voturi „pentru”, 1 a lipsit (Moldovan Teofil).

Art.2. Se aprobă cu 34 voturi „pentru”, 1 a lipsit (Moldovan Teofil).

Art.3. Se aprobă cu 34 voturi „pentru”, 1 a lipsit (Moldovan Teofil).

Art.4. Se aprobă cu 34 voturi „pentru”, 1 a lipsit (Moldovan Teofil).

Art.5. Se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 1 nu a votat ( Kakasi Alexandru),  1 a lipsit (Moldovan Teofil).

Art.6. Se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 2 nu au votat ( Ban Moise și Eros Csaba), 1 a lipsit (Moldovan Teofil).

Art.7. Se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 1 nu a votat ( Ban Moise), 1 a lipsit (Moldovan Teofil).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 34 voturi „pentru”, 1 a lipsit (Moldovan Teofil).

 

2.        Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului Consiliului Județean Mureș pe anul 2009

D-na președinte Lokodi: Proiectul a fost avizat fără obiecțiuni de Comisia economică, comisia juridică, cea de servicii publice și cea de urbanism.Dați-mi voie să sau cuvântul d-nei președinte de la Comisia financiară. Pe scurt vă rog frumos să prezentați punctele mari.

D-na consilier Ionela Ciotlăuș: Bugetul se rectifică având o influență de 1.450.000 RON care provine din alocarea sumei de 60.000 de lei pentru județul Mureș privind finanțarea unor lucrări de elaborare și actualizare a Planurilor Urbanistice Generale și a regulamentelor locale de urbanism și, respectiv, a sumei de 490.000 lei pentru lucrări de cadastru-imobiliar, precum și pe principiul economic pentru RA AEROPORT TRANSILVANIA Tîrgu Mureș, s-a aprobat suplimentarea transferurilor privind activitatea curentă cu suma de 900.000 lei. Iar în cadrul volumului sunt mișcări de sume pe diferitele instituții subordonate.

D-na președinte Lokodi: Domnilor consilieri, dorește cineva să ia cuvântul?

Dacă nu, trecem la vot.

Art.1.  Se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Tatár Bela), 2 au lipsit (Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.2. Se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Tatár Bela), 2 au lipsit (Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.3. Se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Tatár Bela), 2 au lipsit (Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Tatár Bela), 2 au lipsit (Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

 

3.        Proiect de hotărâre privind rectificarea și completarea bugetului de venituri și cheltuieli al R.A. „Aeroportul Transilvania – Tîrgu Mureș”

 

D-na președinte Lokodi: Proiectul a fost discutat în comisii. Comisia de urbanism și cea de servicii publice au avizat fără obiecțiuni dar Comisia economică propune ca Aeroportul să nu aibă cheltuielile materiale detaliate ci în sume globale. Eu am participat la această ședință, iar această propunere a fost aprobată de executiv. 

D-l consilier Giurgea: E așa cum ați spus dvs. și de aceea am insistat să avem anexa aceasta în față, că e altceva pe monitor la laptop, pentru că noi am mai avut această problemă. Dvs. erați în concediu când am discutat clar în comisie pe ce formulă mergem, iar d-l director Bartha, înaintea ședinței, cu 10 minute, a introdus spre aprobare anexa cu varianta dânsului, ceea ce ne-a condus ca în ședința trecută să avem discuții destul de ample pe tema aceasta și acum întreb încă o dată: este anexa discutată și aprobată de noi în comisia de buget de luni?

D-na președinte Lokodi: Eu așa am înțeles și credeam că acest lucru este clar că propunerea Aeroportului… d-na Tcaciuc nu este acum aici, dar dl Bartha a cerut să se respecte anexa propusă și de executiv, dar a aprobat ca la cheltuieli materiale să nu fie defalcat pe fiecare cheltuială ci să fie o sumă globală. Vă întreb care este acum diferența între acceptarea variantei de către executiv și această formă care mi-a parvenit acum?

D-na consilier Ciotlăuș: Varianta propusă de Comisia economică este cea a construirii bugetului pe legea societăților comerciale. Noi am propus în cadrul comisiei ca această variantă  să fie introdusă în plen.

D-na președinte Lokodi: Da, și executivul a acceptat.

D-na consilier Ciotlăuș: Această variantă este diferită de cea propusă de executiv, nu doar la cheltuieli materiale ci și la alte poziții. Deci este o altă formă de construcție a bugetului, deși, într-adevăr, pe sume, per total, sumele sunt aceleași, dar construcția nu este aceeași.

D-na președinte Lokodi: Juridic, s-a argumentat că Aeroportul poate să respecte și forma propusă de executiv pentru că legea nu are o prevedere expresă că nu poate ca ordonatorul de credit să ceară în altă formă decât impune operatorul. Deci, ordonatorul de credite, adică Consiliul Județean, poate să ceară o formă dar care să respecte prevederile legale și la societățile comerciale. Iar forma propusă de executiv este o formă prin  care se respectă legea societăților comerciale.

D-na consilier Ciotlăuș: Dar nu corespunde ca și construcție. Ieri am verificat-o și este deja a treia ședință în care discutăm această problemă și totuși aș vrea, insistăm, să introduceți această variantă.

D-l consilier Szalkay: Mulțumesc d-na președinte. Este foarte simplu. Nu îmi mai aduc aminte dacă pe articole este același lucru cu ceea ce ni s-a dat azi și dacă este identic cu ceea ce am discutat dar era varianta propusă de Aeroport și dvs. erați acolo, și ar fi bine ca Aeroportul să ne confirme dacă este același lucru sau nu. Dacă este același e foarte bine.

D-l consilier Mora: Vreau să se înțeleagă foarte clar faptul că Consiliu de Administrație a avut un buget constituit cu o sumă totală, executivul a avut o altă sumă și la nivelul Comisiei de buget-finanțe am făcut o medie. Nu a rezultat nici ce a propus Consiliul de Administrație, care era un buget foarte mare, și nici cel făcut de executiv, cu o sumă mai mică. Am făcut o medie, nu neapărat aritmetică, dar a rezultat suma dintre cele două sume la 7.200, dar construcția în sine este ceea ce aveți și dvs. pe masă, pe legea agentului economic. S-a cerut să nu se defalce pe atât de multe amănunte, pentru că există posibilitatea blocării activității Aeroportului. Dacă se termină cele zece becuri și mai trebuie să cumpere un bec, când ai bugetul aprobat foarte defalcat nu mai poți face nici un fel de achiziție și ești blocat complet. Asta e ideea pentru care am mers pe agent economic și este rezultatul negocierilor de trei luni de zile pe buget și nu am acceptat nici varianta Aeroportului și nici cea a executivului, aceasta fiind una între cele două propuneri, format pe lege, în acest moment, agent economic.

D-na președinte Lokodi: Da, dar acum mi se spune că aceasta este varianta Aeroportului. Deci, supun la vot această anexă care este realizată ca urmare a negocierilor cu privire la forma și varianta de depunere a bilanțului Aeroportului, pe legea societăților comerciale.

D-l consilier Radu Mircea: Am văzut că în buget s-au majorat cheltuielile curente cu 900.000 lei care intră la salarii și la cheltuielile curente. Eu aș propune ca cheltuielile salariale, făcând o simplă adunare, cam cât revine în procente, e peste 30 %. Eu aș propune ca cheltuielile salariale la orice instituție, în special la Aeroport, să fie în funcție de performanța obținută, conform indicatorilor de performanță și nu niște salarii stabilite prin buget. Dacă se poate, noul Consiliu de Administrație să analizeze bine, și în funcție de performanțele realizate de angajații de acolo să fie făcută și retribuția.

D-na președinte Lokodi: Rog pe d-na Tcaciuc să ne ofere explicații pentru că eu nu văd majorări de 900.000 la cheltuieli cu personalul.

D-na Ioana Tcaciuc: Conform Hotărârii Consiliului Județean Mureș nr.37/2009 când a fost aprobat bugetul Aeroportului pe principiul economic, tocmai pentru că au fost unele discuții și s-a ajuns la o oarecare concluzie că nu sunt suficiente transferurile, s-au majorat la 4.700.000 față de bugetul prin care s-au aprobat transferurile, în martie, unde era mai puțin cu acele 900.000. Acum, prin această rectificare, noi aveam obligația de a asigura acele surse  de finanțare. Tocmai de aceea apar aceste 900.000 lei dar care nu sunt la salarii, sunt acele transferuri pentru finanțarea cheltuielilor materiale, în care normal intră cheltuieli de personal și cheltuieli materiale. Aveam obligația să asigurăm aceste surse.

D-na președinte Lokodi: Dar chestia asta este deja votată de noi în urmă cu 3,4 ședințe.

D-na Ioana Tcaciuc: Bineînțeles. Doar că scriptic trebuia să intrăm pe legalitate.

D-na consilier Ciotlăuș: Vroiam să zic că doar cu 2% se majorează cheltuielile de personal. Aveți și dvs. fila de buget și vă  spun și poziția pentru a o verifica. Rândul 17 , 3.048.957 în anul 2008, și 3.138.669 în anul 2009. Cheltuielile curente nu înseamnă doar cheltuieli de personal.

D-na președinte Lokodi: Mai dorește cineva? Dacă nu, trecem la votul pe articole. Articolul 1 se aprobă cu mențiunea că anexa nr.1 este cea care rezultă în urma discuțiilor din ordonatorul de credite, Consiliul Județean Mureș și R.A. Aeroportul Tîrgu Mureș. Cine este pentru?

Art.1.  Se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 au lipsit (Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.2.  Se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 au lipsit (Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.3. Se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Tatár Bela), 2 au lipsit (Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.4.  Se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Kakasi Alexandru), 2 au lipsit (Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 au lipsit (Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

D-na președinte Lokodi: Spuneți-mi d-na Tcaciuc despre adresa cu Aeroportul. Deci, domnilor prima adresă înregistrată în 5 iunie nu este o revenire. Și s-a făcut după expirarea contractului. La această adresă există o revenire care a fost înregistrată ieri, prin care arată efectele în cazul în care nu introducem astăzi materialul. Deci aceasta nu este o revenire ci este prima adresă. V-am mai spus, astăzi nu facem cercetare administrativă. O vom face în momentul în care pregătim materialul și vedem cine și ce face. Bine? Acum pierdem timpul.

 

4.     Proiect de hotărâre privind numirea unui nou Consiliu de Administrație la R.A. „Aeroportul Transilvania Tîrgu Mureș”

Acest material a fost discutat în aceeași ședință și ați cerut să discutăm acest material în cazul în care vor veni numirile. Astăzi vă prezentăm anexa definitivă urmând să facem niște propuneri, ca urmare a adreselor venite din partea ministerelor care au desemnat persoanele care să reprezinte ministerele respective și, având în vedere și discuțiile de la ultima ședință economică, ne permitem să facem o altă precizare în ceea ce privește reprezentanții Consiliului Județean în sensul în care exista acea discuție între directorul economic și Aeroport. Acesta și-a exprimat punctul de vedere că nu dorește să facă parte ca membru în consiliul de administrație Așa am ajuns la ultimele patru propuneri, iar din partea executivului am propus-o pe d-na Kadar Katalin în locul d-lui director Bartha. Mai facem o propunere, d-l Kolosvari Zoltan care a fost și înainte membru în Consiliul de Administrație, păstrând astfel prezența și din partea Consiliului Local Tîrgu Mureș și în afara instituției noastre, ca persoane neutre, din partea Băncii Comerciale pe d-na Luminița Gerendi ca și specialist în probleme economice, și pe d-l Viorel Cazan care este jurist pentru că Aeroportul are mereu probleme cu încheierea contractelor.

D-l consilier Giurgea: Vreau să fac o observație față de ce ați spus în ședința de comisie de luni, nu ați rămas consecventă, ați spus „că vă las vouă să faceți o propunere din partea Consiliului Județean”.

D-na președinte Lokodi: Eu acum am făcut și am spus că e doar o propunere.

D-l consilier Giurgea: Sigur că nici nu știm la care vechi consiliu de administrație să ne adresăm. La cel din 2003 și eu eram aici când l-am votat și are ar fi trebui reales în 2007, sau la cel din 2006 când, de fapt am făcut o schimbare dacă nu  mă înșel cu directorul de la finanțe, și am revotat întreg Consiliu de administrație, a cărui scadență pe patru ani ar fi în 2011. Mă rog. Problema este în felul următor, sigur că în cadrul comisiei am avut și alte propuneri și știți că le-am discutat, eu vă felicit că ați înțeles mesajul comisiei și a unor membri din fostul consiliu de administrație, sau actualul, că încă nu e demis. Eu vreau în schimb să vă spun altceva. Cred că era bine să fi mers pe pașii normali. Acest consiliu de administrație, care vreți dvs. din 2003 sau din 2006, trebuie să fie descărcat de gestiune, lucru care nu s-a întâmplat, dar nu e treaba noastră, deoarece solicitarea de verificare trebuia făcută chiar de consiliul de administrație pe termenii de scadență, nu neapărat că îi schimbăm mâine și azi să sesizăm Curtea de Conturi. Dar este de fapt o problemă de fond adaptată la situația de azi. În termenii legali de numire și pe urmă de votare și instalare a consiliu de administrație scrie că pot fi membri între 7 și 9 persoane. Nu credeți că este oportun și important pentru noi azi, și ca semnal politic și, dacă vreți și ca o economie să mergem pe numărul minim de 7 și nu 9? Cine poate să refuze o asemenea propunere și care sunt considerentele pe care se bazează refuzând această propunere? Și având în vedere și faptul că fiind mai puțini se înțeleg mai bine și mai repede. Și mai este un aspect de ordin administrativ cu o nuanță politică. Eu cunosc foarte bine persoanele de pe această listă. Cel puțin cu ultimele două am fost foarte apropiați și știu ce coloratură politică au, dar îi văd și pe ceilalți și cred că era elegant și colegial, d-na președinte, să mergem, dacă ați vrut pe culoare politică, pe UDMR și PNL, să mergem pe toate partidele. Sunt patru în Consiliul Județean, existând și PDL-ul și PSD-ul și făceam, dacă mergeați pe formula de 9, patru propuneri din partea fiecărui partid, pentru că de fapt asta ați făcut, ați numit doi de la PNL și doi de la UDMR. Sigur, d-l Kolozsvari ca fiind reprezentantul consiliului și eu am o mare stimă pentru dânsul, nu numai pentru că mi-a fost profesor, ci și pentru că este un om echilibrat și care știe problemele Aeroportului. Nu vreau să o subestimez nici pe Katalin pe care o cunosc, o cunosc și pe Luminița  și chiar și pe Viorel, foarte bine. Dar reflectați la ceea ce am spus și este o propunere de a fi doar 7 membri și nu 9 și, de ce nu, în formula asta vă lăsăm libertatea de a vă pune cei doi oameni, unul de la UDMR și unul de la PNL, dar dacă rămâneți la formula de 9, vă solicit cu prietenie și colegialitate să mai avem alte două propuneri, de la PSD și PDL pentru a rămâne în echilibru și ca să putem vota în continuare așa cum am votat la punctul 1 când aveați nevoie de o majoritate absolută, adică toți. Mulțumesc.

D-na președinte Lokodi: Mai dorește să ia cineva cuvântul?

D-l consilier Radu Mircea. Uitându-mă peste acest consiliu de administrație, părerea mea personală este că e foarte bine să fie format din 9 membri. Ei sunt reprezentanții Aeroportului Tîrgu Mureș, a Ministerului Transporturilor, cel al Apărării Naționale, al Finanțelor, deci e o componență  excepțională, de specialiști care cunosc problemele de la Aeroport. De la Consiliul Județean văd că ați numit vreo 3 persoane, e foarte bine, dar eu nu văd indemnizațiile, deși așa cum știți sunt foarte mici și nu influențează suma. Cei care au plecat au dus-o mai bine. Acum nu are sens pentru 48 lei indemnizație să mai reducem numărul membrilor. După părerea mea e că e bine să fie acolo 9 oameni care să se ocupe de probleme și care să vină să ne raporteze că situația de la Aeroportul este pe drumul cel bun din toate punctele de vedere. Vă mulțumesc.

D-na președinte Lokodi: Domnule Giurgea am înțeles mesajul, dar, înainte de a supune la vot, dvs. doriți să analizăm politic, dar lista este sau din 7 sau din 9 și să faceți o analiză politică pe toată lista. Haideți domnilor să nu ne batem joc unii de alții. Să fim câteodată cât se poate de cumpătați. Merită. Deci, domnilor înainte să supun la vot hotărârea propusă de executiv, supun la vot propunerea făcută de d-l consilier Giurgea, ca acest consiliu de administrație să fie format din 7 membri. Cine este pentru?

         Propunerea se respinge cu 25 de voturi „împotriv㔠(Achim Marcela, Balogh Iosif, Bán Moise, Bândea Eugen, Boloș Vasile, Chirteș Ioan Cristian, Ciotlăuș Ionela, Csép Eva Andrea, Erős Csaba, Ferenț Tiberiu Nicolae, Gomboș Geza Csaba, Havrileț Nicolae, Ilyes Toth Alexandru, Kardos Mihaela, Lokodi Edita Emöke, Magyarosi Erzsébet, Moldovan Horațiu Remus, Mora-Akos Daniel, Orbán László Levente, Pokorny Vasile Ștefan, Pop Ioan, Popa Marius Ciprian, Szabo Árpád, Szalkay Iosif Carol, Tatár Béla), 6 voturi „pentru”,  (Borșan Doru Aurelian, Cioban Cristian Augustin, Filimon Vasile , Giurgea Teodor, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim), 2 s-au abținut (Kakasi Alexandru și Radu Mircea), 2 au lipsit ( Moldovan Teofil și Mihai Poruțiu).

 

Trecem la vot cu 9 membri și începem să votăm proiectul de hotărâre. Proiectul nostru de hotărâre are patru articole. Mandatul Consiliului de administrație al R.A. Aeroportul Transilvania Tîrgu Mureș, numit prin Hotărârea Consiliului Județean nr.69/2003, modificată prin Hotărârea nr. 5/2006 încetează prin ajungere la termen. Cine este „pentru”?  

Art.1.  Se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 5 voturi împotrivă (Borșan Doru Aurelian, Cioban Cristian Augustin, Filimon Vasile, Giurgea Teodor, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim ), 2 au lipsit (Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

D-na președinte Lokodi: Se numește noul Consiliu de Administrație al R.A. Aeroportul Transilvania Tîrgu Mureș, având componența din anexa are face parte integrantă din prezenta hotărâre. Acum supun la vot anexa, și votăm persoanele. Cine este „pentru” fiecare persoană, atrăgându-vă atenția că primii cinci care sunt numiți de către ministere nu pot face obiectul unor discuții. Deci. Cine este pentru d-l Runcan Ștefan ?

Se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 2 voturi „împotrivă”, 1 nu a votat, 2 au lipsit (Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Cine este „pentru” d-l. Ionescu Răzvan Ștefan?

Se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 2 voturi „împotrivă”, 2 au lipsit (Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Cine este „pentru” d-l. Someșan Ilie?

Se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 1 vot „împotrivă”, 2 au lipsit (Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Cine este „pentru” d-l Frătean Petru Alexandru?

Se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 vot „împotrivă”, 2 abțineri, 2 au lipsit (Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Cine este „pentru” d-l Iclănzan Alexandru?

Se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 1 vot „împotrivă”, 1 abținere, 2 au lipsit (Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Cine este „pentru” d-l Kolozsvari Zoltan?

Se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 3 voturi „împotrivă”, 2 au lipsit (Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Cine este „pentru” d-na Kadar Katalin?

Se aprobă cu 24 voturi „pentru”, 7 voturi „împotrivă”, 2 abțineri, 2 au lipsit (Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Cine este „pentru” d-na Gerendi Luminița?

Se aprobă cu 24 voturi „pentru”, 5 voturi „împotrivă”, 4 abțineri, 2 au lipsit (Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Cine este „pentru” d-l Cazan Viorel?

Se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 5 voturi „împotrivă”, 1 abținere, 1 nu a votat, 2 au lipsit (Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Cine este „pentru” art. 2 în întregime?

Art.2. se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 5 voturi „împotrivă”, 1 abținere, 1 nu a votat, 2 au lipsit (Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.3. Se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 4 voturi „împotriv㔠( Eugen Bândea, Cioban Cristian, Filimon Vasile, Seracu Ieronim), 1 abținere ( Giurgea Teofil), 2 au lipsit (Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.4. Se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 3 voturi „împotriv㔠(Cioban Cristian, Filimon Vasile, Seracu Ieronim), 1 abținere ( Giurgea Teofil), 2 au lipsit (Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 4 voturi „împotriv㔠(Cioban Cristian, Filimon Vasile, Seracu Ieronim, Schwartz Ladislau), 1 abținere (Giurgea Teofil), 2 au lipsit (Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

 

D-na președinte Lokodi: Mulțumesc, domnilor consilieri. Pentru a nu rămâne în suspans, la Aeroport s-a făcut recent o verificare de către Curtea de Conturi. Descărcarea de gestiune se face numai după ce, cineva își încetează mandatul și ulterior este descărcat de gestiune, care nu se face înainte de încetarea mandatului.  Deci nu există nici un impediment legal. Cu ocazia verificării Curții de Conturi nu au fost constatate probleme legate de activitatea Consiliului de Administrație, așa că din moment ce mandatul mai multor membri ai consiliu de administrație a încetat ca urmare a încetării funcțiilor deținute și a numirii, trebuia să facem această nouă numire.

D-l consilier Giurgea: În primul rând vreau să vă spun că era deosebit de frumos și elegant din partea executivului să ne prezinte un CV al acestor patru persoane, mai precis 3 pentru că pe d-l Runcan îl cunoaștem dar sunt colegi care nu îi știu.

D-na președinte Lokodi: Și pe Frătean îl știți.

D-l consilier Giurgea: Dar era elegant pentru executiv să ne prezinte un cv pentru că este un mandat al unui consiliu de administrație pe patru ani, CV-ul tuturor membrilor și de ce nu, înainte de a-l vota, poate aveam întrebări. Și vis-a-vis de CV și de  întrebări, poate că aveam unele obiecții. Așa am votat pentru că ne-ați rugat să votăm. În al doilea rând,  să dea Dumnezeu ca acest consiliu de Administrație să își facă treaba cum trebuie și să voteze în cunoștință de cauză toți și fiecare în parte, nu cumva, să fie parte dintr-un scenariu care va urma în viitor. Și în al treilea rând, eu și colegii  din partidul nostru suntem indignați și dacă vreți, chiar revoltați, că în comisie s-a votat o propunere și în plen veniți cu altă propunere, și atunci întrebarea către dvs. este, și am terminat cu asta, când am fost corecți? În comisie când ne-ați propus și am votat o echipă, sau în plen, când am votat altă echipă? Și vă mai spun un lucru, personal, nu ați ținut cont deloc de rugămintea noastră, rugămintea mea fiind și rugămintea partidului, de a merge pe o formulă de echilibru. Oricum nu conta pentru că până la urmă lucrurile mergeau în echipă.  Eu nu pot să vă mulțumesc pentru aceasta, și vă invit în continuare să rămâneți aceeași pe care am cunoscut-o personal până acum. Ați ținut cont de rugămintea colegilor. Mulțumesc.

D-na președinte Lokodi: Deci, dvs. cereți CV. Cred că un CV mai puternic decât semnătura ministrului care te deleagă. Vă rog frumos. Eu v-am ascultat și nu am țipat. Da? Colegialitate numai de la mine se cere? Deci CV mai clar decât semnătura miniștrilor care i-au delegat eu nu pot să vă dau și nu cred că dacă e vorba de CV-uri acestea nu se găsesc pe pagina de internet a ministerelor respective. Cred că și la Ministerul Finanțelor și la Ministerul Transporturilor și la cel al Apărării Naționale, dacă vreți găsiți CV-urile secretarilor de stat și a comandorului. Deci mă gândesc că dacă comandorul nu trebuie să aibă pe site CV-ul , nu aveți decât dvs. d-le Filimon care stați mai aproape de aceste probleme, să le verificați unde se poate vedea CV-urile acestor persoane. Pe mine, ca și civil, nu mă interesează.

Cu privire la împărțirea politică a membrilor, nu mă provocați că știu și eu să răspund. Am învățat multe deja și am crezut că cu acea propoziție pe care am spus-o am încheiat subiectul.  Aici sunt cinci oameni de culoare politică, coaliție PSD-PC-PDL. Kadar Katalin nu este membră a UDMR ci este funcționar public în afara partidului, doar dl Kolozsvari este membru, iar pe ceilalți doi îi știți  foarte bine pentru că acum ați spus că erau colegii dvs. și nu știu de ce cereți de la mine CV-ul lor, că doar ați fost colegi de partid. Da ? Vă rog frumos. Indiferent dacă presa este prezentă, ceea ce depășește anumite limite nu pot accepta. Eu vă mulțumesc totuși, domnilor colegi, chiar dacă nu ați fost toți de acord cu ea, ați votat-o și hotărârea a trecut. Noul consiliu de administrație a fost ales prin votul dvs. și este împuternicit să preia activitatea. Am o singură rugăminte. Având în vedere importanța Aeroportului, aș dori o conlucrare strânsă între noul consiliu de administrație și consiliu județean și nu numai între executiv. Doresc rapoarte din partea consiliu de administrație care să ajungă la noi în forma scrisă pe masa Consiliului Județean și nu cum s-a întâmplat anterior, doresc o strategie puternic concepută și depusă pe masa consiliu de administrație și a Consiliului Județean, pentru viitor, pentru că avem nevoie de aceasta, și până noi ne certăm cine să fie membru al Consiliului de Administrație, alții reușesc lucru de performanță. Ar fi timpul ca noua componență să facă față. Și din moment ce legislației României  este în sensul că o persoană în funcție se schimbă, un mandat dat pe 4 ani, în calitate de reprezentant al instituției încetează dacă mandatul său încetează. Deci nu putem vorbi despre când s-a numit Consiliului de Administrație și pe ce perioadă. Nu știu și chiar ar trebui să vedem termenul cu acești patru ani și să nu mai cuprindem, pentru că se schimbă destul de des problemele în România.

D-l consilier Giurgea: Eu am o întrebare. Ce se schimbă de la o zi la alta ?

D-na președinte Lokodi: Ce?

D-l consilier Giurgea: Hotărârile. Votăm una în comisie, și alta în plen.

D-na președinte Lokodi: În comisie nu ați votat nimic, a fost doar o propunere care poate fi schimbată până la votul în plen.

D-l consilier Mora Akos: Mulțumesc, d-na președinte. Nu vreau să discut despre Consiliului de Administrație, în schimb vreau să discut despre faptul că colegii noștri au posibilitatea în acest moment de a face un lobby foarte puternic, deoarece sunt două partide la guvernare, și vreau să îi rog și să rog toate forțele politice responsabile la nivel de legături cu ministerul să aducă bani pentru județul Mureș. În patru ani de zile am adus peste 300 de milioane pentru Aeroportul Tîrgu Mureș ca investiții și cred că trebuie ținută această linie. Indiferent cine este în Consiliul de Administrație, să venim cu bani de la minister. Trebuie făcut un lobby foarte puternic pentru că eu degeaba mă duc la București pentru că nu mă va asculta cineva dintr-un minister care are o altă culoare politică și sunt convins că colegii mei vor face această treabă , de a aduce bani de investiții, în primul și în primul rând pentru că nu ajunge „plapuma” din partea Consiliului Județean. Vă mulțumesc.

D-l consilier Tatár Bela: D-na președinte, stimați colegi. Aș vrea să vă rog dacă este posibil să respectăm regulamentul. La un punct de pe ordinea de zi, un coleg poate să ia cuvântul doar o dată și nu de 7 ori, pentru că dacă mergem așa nu se va termina ședința nici azi, nici mâine. Vă mulțumesc.

D-na președinte Lokodi: Aș dori să trecem la punctul 5 de pe ordinea de zi:

 

5.        Proiect de hotărâre privind aprobarea obiectivelor și criteriilor de performanță pe anul 2009 pentru directorii S.C. „Parc Industrial Mureș” S.A. și R.A. „Aeroportul Transilvania – Tîrgu Mureș”.

D-na președinte Lokodi: Acest proiect de hotărâre a fost prezentat comisiei economice, și cea de servicii publice, care avizează fără obiecțiuni. În schimb, comisia economică a avizat cu amendament, și anume, la R.A. Aeroport rămâne varianta propusă la executare iar la SC Parc Industrial cheltuielile la 1000 lei venituri, să fie de maxim 800 de lei, față de 900 lei. Deci, existând o opinie formată, prima dată va trebui să supun la vot acest amendament, dar cineva de la comisia de buget trebuie să susțină acest amendament.

D-l consilier Akos Mora: Există un indicator pe care l-am cerut în cadrul negocierilor cu șefii acestor instituții pe următorul motiv. Anul trecut am avut un grad de acoperire, din ianuarie până în decembrie, am început în 2008 cu 65% și am ajuns în ianuarie 2009 cu aproape 100%, cu alte cuvinte, undeva la 80% a fost gradul de acoperire mediu, anul trecut. Având în vedere că am început în 1 ianuarie 2009 cu un grad de acoperire de aproape la maximum, am cerut venituri mai mari din partea Parcului Industrial. Dacă le-am schimbat veniturile am încercat să le cerem și de fapt le-am cerut și reducerea cheltuielilor raportat la 1000 de lei cheltuit și din acest motiv procentul pe care l-au propus ei a fost de 900, adică, cu alte cuvinte diferența între venituri și cheltuieli era de 10% „profit”, iar noi am propus cel puțin 20% pentru că am cerut să nu crească cheltuielile la venituri mai mari, cu alte cuvinte, dorim o profitabilitate mai bună de la Parcul Industrial și vrem să încercăm să îi convingem pe colegii noștri să nu cheltuie mai mult decât trebuie, și mai ales pe vreme de criză, iar banii care se obțin din Parcul Industrial să ne apucăm să îi reinvestim pentru că avem unde. Deci acesta a fost motivul pentru care am cerut acel criteriu de cheltuieli de 1000 lei pe venituri să  fie 800 și nu 900 lei. Deci o mai bună gestionare a banilor.

D-na președinte Lokodi: Eu cred că și cu directorul Parcului Industrial ați reușit să discutați. Nu, domnule director ? Aveți vreo obiecțiune?

D-l director Nagy Istvan: Nu, am acceptat acest lucru.

D-na președinte Lokodi:  Acceptați acest lucru. Cu această precizare, urmează să supun la vot proiectul nostru de hotărâre cu susținerea acestui amendament.

 

Art.1.  Se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 2  nu au votat (Borșan Doru Aurelian și Balogh Iosif),  4 au lipsit ( Cioban Cristian Augustin, Schwartz Ladislau, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

D-na președinte Lokodi: D-l Borșan și Balogh sunt rugați să intre în sală. Mergeți vă rog de la Secretariat și chemați-i înăuntru.

Art.2. Se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 2  nu au votat (Borșan Doru Aurelian și Balogh Iosif), 4 au lipsit ( Cioban Cristian Augustin, Schwartz Ladislau, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.3. Se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 3 nu au votat (Borșan Doru Aurelian, Eros Csaba și Balogh Iosif), 4 au lipsit ( Cioban Cristian Augustin, Schwartz Ladislau, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.4. Se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 2  nu au votat (Borșan Doru Aurelian și Balogh Iosif),  4 au lipsit ( Cioban Cristian Augustin, Schwartz Ladislau, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Borșan Doru Aurelian), 4 au lipsit ( Cioban Cristian Augustin, Schwartz Ladislau, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

 

 

6.           Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici actualizați ai obiectivului de investiție „Reorganizare fluxuri la R.A. „Aeroportul Transilvania Tîrgu Mureș”

D-na președinte Lokodi: Proiectul de hotărâre a fost discutat în toate comisiile care au avizat favorabil în afara comisiei de urbanism care a făcut un amendament. Acest amendament însă, domnilor, cu privire la clauzele contractului nu pot fi conform legii, cuprinse în contractele viitoare și dacă dorește cineva să susțină sau renunțați la acest amendament deoarece legal, nu poate fi produs.

D-l consilier Akos Mora: Amendamentul era la nivelul comisie de buget-finanțe și nu la cel de amenajarea teritoriului.

D-na președinte Lokodi: La buget finanțe nu este nici un amendament, ci doar la amenajarea teritoriului.

D-l consilier Akos Mora: Am făcut și noi unul. Bine, nu este un amendament pe acest punct, dar este pentru o procedură viitoare ca recomandare, pentru că foarte multe lucrări care sunt investiții, se vine tot timpul cu lucrări suplimentare foarte mari față de valoarea cu care se începe. Și atunci am cerut ca la nivel de proiectare, când se licitează caietul de sarcini, la nivel de proiectare să se includă o clauză, la proiectant, prin care să se spună următorul lucru: „Dacă se vor depăși cu 10% mai mult, lucrările suplimentare, proiectantul răspunde de integralitatea caietului de sarcini și a proiectului pe care l-a depus autorității contractante. De ce? Pentru ca să cerem proiectantului, din start, o mai bună concentrare pe investiții. Acesta era amendamentul pentru viitor.

D-na președinte Lokodi: O să rog colegii mei din executiv ca pe baza acestei propuneri să analizăm baza legală, iar în măsura în care legea ne permite să facem niște criterii mai coercitive în actele noastre, mai ales la licitații.

D-l consilier Giurgea: Să mă ridic în picioare. Mă scuzați. E o plăcere să vorbim în picioare cu dvs.

D-na președinte Lokodi: Din partea mea putem să aprobăm să vorbim din poziție șezândă.

D-l consilier Giurgea: Nu, e mai bine să facem mișcare că ne apucă somnul, pe unii. Pe mine niciodată. D-na președinte, în primul rând nu am vorbit niciodată decât procedural și normal, d-le coleg, și nu am luat cuvântul altfel, pentru că mie mi-a fost adresată întrebarea. D-na președinte și stimați colegi, Aeroportul pe parte investițională, pentru că despre ea vorbim, noi am fost și am văzut, știți și dvs. noi am fost cu d-l vicepreședinte în iarnă și atunci am spus că nu se vor încadra în termen pentru că este o problemă. Și problema sa adeverit a fi cea despre care se făcea atunci referire, și nu numai eu am spus ci și alți colegi de-ai noștri. Al treilea termen a ieșit din scadență și investiția de la Aeroport, vis-a-vis de aerogară nu s-a finalizat. Proiectul de execuție a avut mari deficiențe din start și sunt de acord cu amendamentul colegului Akos pentru ceea ce urmează în viitor, pentru a responsabiliza proiectantul vis-a-vis de integritatea proiectului și mai ales de viabilitatea lui. Dar vă întreb și e o întrebare dacă vreți a „n” oară pusă de mine și de alți colegi, o parte din echipament și fac aici o paranteză, a expirat din termenul de garanție, deci ele nu mai intră în termenul de garanție. D-na președinte au ieșit din termenul de garanție și vor ieși și celelalte aparate foarte scumpe, și aici vreau să întreb cine își asumă costurile ieșirii din garanție a acestor utilaje, aparatură de înaltă tehnicitate, datorită faptului că nu s-au pus, sau din cauza faptului că nu s-a terminat investiția. Și a doua întrebare e când credem sau când cred d-nii executanți cu proiectanții împreună, că se va finaliza în sfârșit această investiție?. Ultima întrebare este dacă avem vreo șansă să intrăm pe acea finanțare numit㠄Marco Polo” pe Aeroport în sumă de 70 și ceva de milioane de euro, și când?

D-l Runcan Petru: Vis-a-vis de partea de investiție, în momentul de față la nivelul contractelor încheiate pe baza documentației de licitație sunt încheiate la valoarea contractată. E adevărat că sunt câteva omisiuni pe care proiectantul și le-a asumat și în momentul de față va fi pus în fața dv. un memoriu  privind aceste elemente care sunt dublate și de câteva aspecte tehnice care au apărut în partea de legislație între timp.

În ce privește licența echipamentelor pe care le avem noi în momentul de față, ele sunt în grafic. Dacă dv. veți vota pentru rectificarea bugetului și alocarea sumei respective noi vom trece imediat la organizarea procedurilor de achiziție care durează, în medie, 15 zile, după care putem într-un termen de 45 zile pe care îl dorim noi să îl impunem constructorului pentru a definitiva lucrarea.

D-na președinte  Lokodi: Aparatura a fost achiziționată?

D-l Runcan: Aparatura este achiziționată și cred că d-l consilier a făcut referire la aparatura achiziționată anul trecut prin impunerea pe care am avut-o împreună cu Consiliul Județean din partea Ministerului Administrației și Internelor de achiziție de echipamente.

D-na președinte Lokodi: Acele porți de trecere.

D-l Runcan: Exact.

D-na președinte Lokodi: Dar expiră garanția acelor echipamente? Eu așa știu că au fost montate.

D-l Runcan: Nu, ele sunt în grafic, asta încerc să vă spun. Există încă element acoperitor dacă astăzi  se pune în mișcare acest lucru.

D-na președinte Lokodi: Altă dată dați informații complete d-lui consilier Giurgea pentru a nu fi indus în eroare.

D-l consilier Giurgea: Dar dânsul știe că nu e așa.

D-na președinte Lokodi: Dacă nu e așa, atunci dânsul acum a dat răspuns care este înregistrat și nu are decât să răspundă. Dar nu vă supărați, dar acum și în locul managerului aeroportului nu am de gând să răspund. Vă mulțumesc. Sunteți mulțumit cu răspunsul?

D-l consilier Giurgea. Nu, vreau să știu când se finalizează lucrarea? Și a spus că proiectantul și-a asumat. Ce și-a asumat ? Cine plătește întârzierea și costurile de întârziere pentru că proiectantul nu a știut să proiecteze sau nu a vrut să proiecteze sau a fost obligat să se încadreze pe un cost de 7 sau 500 de euro pe m.p.

D-na președinte Lokodi: Costul nu are nimic cu proiectul. Noi nu am impus un cost la proiectare, noi am impus numai la valoarea pe care o plătim pentru proiect. Am cerut să nu ajungem la 21 de miliarde lei taxă la proiect.

D-l consilier Giurgea: D-na președinte, metrul pătrat la suprafața construită la toate aeroporturile similare din țară era peste 1500 de euro.

D-na președinte Lokodi: Dar nu la această alipire.

D-l consilier Giurgea: Bun, la aeroportul din Tîrgu Mureș e undeva la 500 de euro. Ce înseamnă ieftin? Că am obținut cu 500 de euro? Că aeroportul nu e gata și mai trebuie să suplimentăm și vom ajunge până la urmă la 800 sau 900? Și poate chiar depășește 1000 de euro. Întrebarea era directă. Cine răspunde de aceste lucruri? Pentru că sunt niște întârzieri care ne vor costa. Sunt niște întârzieri și cu acele aparate și știe d-l director despre ce vorbim și sunt niște lucruri care s-au petrecut, unele, zic eu și hai să fiu rău, cu bună știință de cineva.  Și-a asumat proiectantul. Ce și-a asumat proiectantul? Și noi plătim tot timpul, că avem bani și suplimentăm și luăm în poala noastră și a consilierilor toate greșelile și vina unora și a altora, nu numai de aeroport e vorba și de când sunt consilier au fost și alte situații. Mulțumesc.

D-l consilier Mora: D-na președinte, nu ar trebui neapărat să particularizăm aici și vă spun și de ce. De aceea am propus acel amendament în cadrul comisiei de buget-finanțe, la nivelul proiectării pentru că în acest moment nu mai poți să îl tragi la răspundere pe proiectant fiindcă el a predat o lucrare și a încasat banii și în contractul lui a predat ceea ce a predat, niște liste de cantități pe baza cărora au venit constructorii și au licitat acele liste de cantități din care lipsesc acele etape care se cer acum a fi prinse. Deci problema pleacă de la nivel de proiectare și de aceea am și cerut acel amendament pentru că aici nu avem ce face. Sunt două variante de discuție. Prima e că dacă nu aprobăm indicatorii tehnico-economici refăcuți se blochează lucrarea, nu se mai finalizează investiția și probabil că va trebui să ne judecăm cu cineva, nu știu cu cine, ceea ce înseamnă un an, doi, trei prin justiție și între timp avem o investiție care nu se finalizează. Nu sunt nici eu de acord să suplimentăm, dimpotrivă, vreau să cheltuim cât mai puține resurse și să obținem cât mai multe beneficii, dar chiar colegul Giurgea a făcut o comparație foarte elocventă. Dacă la alte aeroporturi se fac investiții cu 1500-1700 de euro pe m.p. și aici ieșim cu tot cu suplimentări la 700-800 de euro pe m.p. înseamnă că este ok. Raportat la metru pătrat construit, suntem sub jumătatea Iașiului sau a Clujului. Până la urmă greșeala este la nivel de proiectare de la început și va trebui să reglementăm toate licitațiile viitoare pe parte de proiectare. Pentru aceasta am dat o soluție generală și nu puteai discuta în particular pe această situație, iar dacă vom vota, vom merge înainte cu investiția , dacă nu votăm blocăm investiția și va fi o aerogară inutilizabilă.

D-na președinte Lokodi: Supun la vot proiectul nostru de hotărâre, fără amendament, așa cum a propus executivul.

Art.1.  Se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 2  nu au votat (Achim Marcela și Orban Laszlo Levente),  5 au lipsit ( Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.2.  Se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Orban Lászlo Levente),  5 au lipsit (Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 5 au lipsit (Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

 

7.        Proiect de hotărâre privind aprobarea aderării localităților Apold, Cucerdea, Fântânele și Ogra la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară AQUAINVEST MUREȘ

D-na președinte Lokodi: Proiectul a fost avizat de trei comisii: cea de servicii publice, cea juridică și cea de urbanism.

Art.1.  Se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 5 au lipsit ( Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.2.  Se aprobă cu 30 voturi „pentru”,  5 au lipsit (Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.3.  Se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Teodor Giurgea),  5 au lipsit (Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 5 au lipsit (Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

 

8.        Proiect de hotărâre privind stabilirea cotizației pe anul 2009 la AQUAINVEST MUREȘ

D-na președinte Lokodi: Proiectul a fost avizat de două comisii: cea economică și cea juridică.

Art.1.  Se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Teodor Giurgea),  5 au lipsit ( Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.2.  Se aprobă cu 30 voturi „pentru”,  5 au lipsit (Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.3.  Se aprobă cu 30 voturi „pentru 5 au lipsit (Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 5 au lipsit (Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

 

 

9.        Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Mureș nr.181/23.12.2008 privind aprobarea proiectului „Promovarea județului Mureș” și a cheltuielilor legate de acesta

D-na președinte Lokodi: proiectul a fost discutat în comisia juridică, în cea de buget și în cea juridică care au aprobat acest proiect fără obiecțiuni.

Avem trei articole mari cu subpuncte.

Art.1.  Se aprobă cu 30 voturi „pentru”,  5 au lipsit ( Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.2.  Se aprobă cu 30 voturi „pentru”,  5 au lipsit (Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.3.  Se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Tatár Bela), 5 au lipsit (Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 5 au lipsit (Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

 

D-l consilier Boloș Vasile: Am vrut să iau cuvântul după terminarea votului. Am spus și în comisia de buget-finanțe și am spus și cu alt prilej. O asemenea hotărâre trebuie să fie în prealabil pregătită prin manualul de identitate vizuală a județului Mureș și insist ca acest lucru să se facă și spun și în plen acest lucru.

D-na președinte Lokodi: D-l Bățaga nu trebuie să luați cuvântul, vă rog să vedeți ce înseamnă acest lucru și luați legătura și cu specialiștii din alte direcții. Ați studiat problema și știți ce cuprinde un manual de identitate?

D-l Valer Bățaga: Eu am studiat-o încă de la momentul la care s-a aprobat prima hotărâre de consiliu județean și când d–l consilier județean a inițiat o asemenea propunere. Vreau să vă reamintesc că acest proiect se încadrează într-unul din domeniile majore de intervenții ale Programului Operațional Regional unde, sub nici o formă, nu e condiționată de punerea unei asemenea cereri de finanțare, de promovare a unui manual de identitate vizuală a județului, dar, dacă tot vrem să facem un asemenea manual al județului, plecând de la  ceea ce înseamnă un manual, consider că acest lucru trebuie realizat într-un cadru mai larg, un parteneriat din care să nu lipsească instituțiile reprezentative ale județului Mureș și chiar dacă autoritatea publică județeană consideră că își asumă rolul de inițiator al unui asemenea proiect important ar fi trebuit să existe un parteneriat pentru a se cădea de comun acord asupra a ceea ce trebuie să reprezinte pe viitor județul Mureș în țară și în străinătate.

 

10.    Proiect de hotărâre privind declararea de utilitate publică de interes local a obiectivului de investiție „Modernizare strada Baladei, Tîrgu-Mureș”

D-na președinte Lokodi: Proiectul a fost discutat în comisia de urbanism, în cea de buget și în cea de servicii publice  care au aprobat acest proiect fără obiecțiuni.

Art.1.  Se aprobă cu 28 voturi „pentru”,  2 nu au votat ( Borșan Doru și Giurgea Teodor), 5 au lipsit ( Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.2.  Se aprobă cu 29 voturi „pentru”,  1 nu a votat ( Borșan Doru),  5 au lipsit (Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.3.  Se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Borșan Doru), 5 au lipsit (Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Borșan Doru),  5 au lipsit (Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

 

11.    Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului „ Reabilitarea Muzeului de Științele Naturii”

D-na președinte Lokodi: Proiectul a fost discutat de toate comisiile de specialitate  care au aprobat acest proiect fără obiecțiuni.

Avem și aici o problemă și anume s-a făcut de către executiv o omisiune la art.3, privind TVA-ul aferent cheltuielilor neeligibile și trebuie făcută o completare cu „ și a celor eligibile” pentru că tot TVA-ul rămâne în sarcina noastră de a fi neeligibil.

D-l director Valer Bățagă: Suma trecută în proiect e corectă doar trebuie completat cu „suma corespunde atât cheltuielilor eligibile, cât și a celor neeligibile”, acest cuvânt „neeligibil” lipsește din conținut.

Dna președinte Lokodi: Supun la vot proiectul cu această completare.

Art.1.  Se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 3 nu au votat ( Borșan Doru, Havrileț Nicolae, Tatar Bela), 6 au lipsit ( Bândea Eugen, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.2.  Se aprobă cu 28 voturi „pentru”,  1 nu a votat ( Borșan Doru),  6 au lipsit (Bândea Eugen, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.3.  Se aprobă cu 28 voturi „pentru”,  1 nu a votat ( Borșan Doru),  6 au lipsit (Bândea Eugen, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.4. Se aprobă cu 28 voturi „pentru”,  1 nu a votat ( Borșan Doru),  6 au lipsit (Bândea Eugen, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.5. Se aprobă cu 28 voturi „pentru”,  1 nu a votat ( Borșan Doru),  6 au lipsit (Bândea Eugen, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.6. Se aprobă cu 28 voturi „pentru”,  1 nu a votat ( Borșan Doru),  6 au lipsit (Bândea Eugen, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 28 voturi „pentru”,  1 nu a votat ( Borșan Doru),  6 au lipsit (Bândea Eugen, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

 

12.    Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției „Reabilitarea Muzeului de Științele Naturii”

D-na președinte Lokodi: Proiectul a fost discutat de comisiile: economică, juridică, de urbanism și cea de servicii publice, care au aprobat acest proiect fără obiecțiuni.

Art.1.  Se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 nu a votat ( Borșan Doru), 6 au lipsit (Bândea Eugen, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.2.  Se aprobă cu 28 voturi „pentru”,  1 nu a votat ( Borșan Doru),  6 au lipsit (Bândea Eugen, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 27 voturi „pentru”,  2 nu au votat ( Borșan Doru și Akos Mora), 6 au lipsit (Bândea Eugen, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

 

 

13.    Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, organigramei și statului de funcții ale Muzeului Județean Mureș

D-na președinte Lokodi: Proiectul a fost discutat de comisiile: economică, juridică, de urbanism și cea de servicii publice, care au aprobat acest proiect fără obiecțiuni.

Art.1.  Se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 nu a votat ( Borșan Doru), 6 au lipsit (Bândea Eugen, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.2.  Se aprobă cu 28 voturi „pentru”,  1 nu a votat ( Borșan Doru),  6 au lipsit (Bândea Eugen, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.3. se aprobă cu 27 voturi „pentru”,  2 nu au votat ( Borșan Doru și Szalkay Iosif), 6 au lipsit (Bândea Eugen, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 28 voturi „pentru”,  1 nu a votat ( Borșan Doru), 6 au lipsit (Bândea Eugen, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

 

 

 

14.    Proiect de hotărâre privind aprobarea implementării proiectului PIN4/III/02/HHCR „ Perfecționarea personalului care lucrează în serviciile rezidențiale pentru copii din județul Mureș” și aprobarea colaborării între Consiliul Județean Mureș prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș și Fundația Hope and Homes for Children România (HHCR) cu sediul în municipiul Baia Mare, B-dul București, nr.2A, județul Maramureș

D-na președinte Lokodi: Proiectul a fost discutat de comisia economică și cea socială, care au aprobat acest proiect fără obiecțiuni.

Art.1.  Se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 nu a votat ( Borșan Doru), 6 au lipsit (Bândea Eugen, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.2.  Se aprobă cu 28 voturi „pentru”,  1 nu a votat ( Borșan Doru),  6 au lipsit (Bândea Eugen, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.3. se aprobă cu 28 voturi „pentru”,  1 nu a votat ( Borșan Doru), 6 au lipsit (Bândea Eugen, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 28 voturi „pentru”,  1 nu a votat ( Borșan Doru), 6 au lipsit (Bândea Eugen, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

 

 

15.    Proiect de hotărâre privind modificarea componenței Comisiei Pentru Protecția Copilului Mureș

D-na președinte Lokodi: Domnul Tinca Dorin a fost înlocuit cu d-l Radu Groza director coordonator al Direcției de Muncă, conform adresei, proiectul a fost discutat în comisii care au aprobat acest proiect fără obiecțiuni.

D-l consilier Giurgea: Nu am obiecții dar vreau să profit de faptul că d-l director este aici și cu permisiunea dvs., d-na președinte, și în spiritul celor afirmate și solicitate de dvs. ca noi, consilierii județeni să ne implicăm mai aproape și direct în instituțiile subordonate vreau să vă anunț și sper să fiți de acord că de azi vreau să mă implic direct, cu sprijinul și ajutor și în  Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, așa cum ați spus că mă ocup de Aeroport.

D-na președinte Lokodi: Domnilor, nu trebuie să ne cereți voie de fiecare dată. Aveți legitimații de consilier județean și sunteți aleși pe timpul mandatului și puteți cere oricând relații.

Art.1.  Se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 nu a votat, 6 au lipsit (Bândea Eugen, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.2.  Se aprobă cu 28 voturi „pentru”,  1 nu a votat, 6 au lipsit (Bândea Eugen, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.3. Se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 au lipsit (Bândea Eugen, Doru Borșan,  Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 28 voturi „pentru”,  7 au lipsit (Bândea Eugen, Borșan Doru, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

 

 

16.    Proiect de hotărâre pentru modificarea componenței comisiei paritare pentru atribuirea traseelor cuprinse în programul județean de transport public rutier de persoane prin curse regulate pentru perioada 2008-2011

D-na președinte Lokodi: Proiectul a fost avizat de Comisia de servicii publice care fără obiecțiuni. Dorește cineva să ia cuvântul?

 

Art.1.  Se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 1 abținere, 7 au lipsit (Bândea Eugen, Borșan Doru, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.2.  Se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 1 abținere, 7 au lipsit (Bândea Eugen, Borșan Doru, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.3. Se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 1 abținere, 7 au lipsit (Bândea Eugen, Borșan Doru, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 1 abținere, 7 au lipsit (Bândea Eugen, Borșan Doru, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

 

 

17.    Proiect de hotărâre privind modificarea statului de funcții al aparatului de specialitate al Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș

D-na președinte Lokodi: Proiectul a fost avizat de Comisia de servicii publice și de cea economică, care au avizat acest proiect fără obiecțiuni. Dorește cineva să ia cuvântul?

Art.1.  Se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 au lipsit (Bândea Eugen, Borșan Doru, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.2.  Se aprobă cu 28 voturi „pentru”,  7 au lipsit (Bândea Eugen, Borșan Doru, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 au lipsit (Bândea Eugen, Borșan Doru, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

 

 

18.    Proiect de hotărâre privind  modificarea numărului de personal și a statului de funcții pentru Administrația Palatului Culturii Tîrgu Mureș

D-na președinte Lokodi: proiectul a fost avizat de Comisia de servicii publice, comisia socială și cea economică care au avizat acest proiect fără obiecțiuni. Dorește cineva să ia cuvântul?

Art.1.  Se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 au lipsit (Bândea Eugen, Borșan Doru, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.2.  Se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 au lipsit (Bândea Eugen, Borșan Doru, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.3. Se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 au lipsit (Bândea Eugen, Borșan Doru, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 au lipsit (Bândea Eugen, Borșan Doru, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

 

 

 

19.    Proiect de hotărâre privind transformarea unor posturi din structura Teatrului pentru Copii și Tineret Ariel

D-na președinte Lokodi: Proiectul a fost avizat de Comisia de servicii publice, comisia socială și de cea economică, care au avizat acest proiect fără obiecțiuni. Dorește cineva să ia cuvântul?

Art.1.  Se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 au lipsit (Bândea Eugen, Borșan Doru, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.2.  Se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 au lipsit (Bândea Eugen, Borșan Doru, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 au lipsit (Bândea Eugen, Borșan Doru, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

 

 

20.    Proiect de hotărâre privind  modificarea și completarea anexei la Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr.28 din 26 martie 2009, de aprobare a programului de ocupare temporară a forței de muncă din rândul șomerilor, pentru anul 2009

D-na președinte Lokodi: Proiectul a fost avizat de Comisia juridică și de comisia socială, care au avizat acest proiect fără obiecțiuni. Dorește cineva să ia cuvântul?

Art.1.  Se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 au lipsit (Bândea Eugen, Borșan Doru, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.2.  Se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 au lipsit (Bândea Eugen, Borșan Doru, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.3. Se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 1 nu a votat ( Tatár Bela), 7 au lipsit (Bândea Eugen, Borșan Doru, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 1 nu a votat ( Mora Akos), 7 au lipsit (Bândea Eugen, Borșan Doru, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

 

 

21.    Proiect de hotărâre privind aprobarea Avizelor date de Comisia tehnică de amenajarea teritoriului și urbanism de pe lângă Consiliul Județean Mureș

D-na președinte Lokodi: proiectul a fost avizat de Comisia tehnică de amenajarea teritoriului. Dorește cineva să ia cuvântul?

Art.1.  Se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 au lipsit (Bândea Eugen, Borșan Doru, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.2.  Se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 au lipsit (Bândea Eugen, Borșan Doru, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Art.3. Se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 au lipsit (Bândea Eugen, Borșan Doru, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 7 au lipsit (Bândea Eugen, Borșan Doru, Cioban Cristian Augustin, Ferenț Tiberiu, Pop Ioan, Moldovan Teofil și Poruțiu Mihail).

 

22.    Informare privind activitatea  Autorității Teritoriale de Ordine Publică  Mureș pe trimestrul II 2009

D-na președinte Lokodi: Avem în mapa noastră o informare pregătită din partea ATOP-ului privind activitatea pe trimestrul II 2009. Vă felicit pentru forma de redactare a materialului. Dacă dorește cineva să ia cuvântul în legătură cu această informare?

D-l consilier Pokorny: Vă mulțumesc stimată d-na președinte, onorat consiliu. Aș dori să pun doar o întrebare. În proiectul prezentat de către d-l chestor privind siguranța publică, am propus un amendament privind circulația, fără amortisment, pe timp de noapte a motocicletelor. Atunci am primit în scris de la ATOP că se va aplica și se va aplica și legea, în ce măsură, dacă puteți răspunde d-le președinte, s-a putut realiza acest lucru, deoarece este vară și lumea doarme pe bulevardele mari cu geamurile deschise și este foarte mare gălăgia.

D-l consilier Mora Akos: Încă nu am fost promovat chestor și încă nu am ajuns pe la Poliție, dar când o să ajuns și pe acolo voi da un răspuns colegului meu. În schimb aș vrea să vă spun alte chestiuni importante pe care poate e bine să le știm, dincolo de ceea ce e cuprins în această informare pentru că sunt convins că toată lumea a citit informarea. Vreau să vă spun că la nivelul județului Mureș am făcut niște eforturi foarte mari pentru a obține înțelegerea consiliilor locale pentru o bună colaborare. Și vă spun un lucru extrem de grav, stimați colegi. Ministerul Administrației și Internelor nu mai acoperă cu carburanți o lună întreagă pentru parcul auto existent la nivel de județ. În consecință, la nivelul altor județe mașinile de poliție stau pe dreapta de la jumătatea lunii pentru că nu au cotă de carburanți. În județul Mureș, fiind problematica pe care o avem, și cu numărul de romi și cu  o infracționalitate mai mare datorită acestui număr mare de romi, am făcut demersuri din timp la nivelul consiliilor locale, având în vedere acel proiect de acum 2 ani prin care consiliile locale și primarii ne-au înțeles și au alocat cotă de carburanți aferente mașinilor care sunt repartizate la nivelul acelor localități. Vreau să vă spun că a fost o muncă titanică dar în unanimitate toți primarii au înțeles problema și au răspuns pozitiv. Pe de altă parte, un lucru care s-a făcut tot din cauza faptului că ministerul nu dă bani pentru revizie, parcul auto care a ajuns la kilometrajul de revizie în mod normal nu mai are voie să iasă pe stradă și mai ales ei nu au voie să încalce legea și consiliile locale, de asemenea, după multe discuții cu ei au preluat service-ul acestor mașini. Ceea ce vreau să vă spun este de fapt că nu a trebuit să alocăm surse financiare ci am făcut niște demersuri legale și la nivel prietenesc și discuții cu primarii și consiliile locale care au înțeles problematica și interesul lor și au răspuns pozitiv. Pe de altă parte, pe partea de prevenție, încercăm de ceva vreme să deblocăm acea licitație și să începem licitație de achiziție pentru că până în acest an, nu am făcut încă nici o achiziție pe partea de materiale de prevenție. Am făcut prevenție mai mult organizatoric, la nivel de județ, în ultimele 2 săptămâni am fost în 5 zone ale județului unde am organizat ședințe și ne-am întâlnit cu șefii de poliție locale și încercăm să îi ajutăm și cu partea de prevenție. Avem un buget aprobat și rugămintea mea este să ne dați sprijinul la nivel de executiv să demarăm această licitație  pentru a achiziționa acele materiale de prevenție atât de necesare. Vă spun asta pentru că în condiții de criză, de scădere a nivelul de trai în societate, vă spun că ne așteptăm la o creștere a infracționalității. Ar trebi să facem un pas înainte și să încercăm să facem niște materiale de prevenție pe care organizatoric, repet, le facem deja, coroborând Jandarmeria, cu Poliția locală și cu Poliția comunitară dar avem nevoie și de ceva materiale pe care să le dăm și să încercăm să implicăm și cetățeanul de pe stradă pentru a ajuta ordinea publică. Vă mulțumesc.

D-l consilier Balogh: Foarte pe scurt, profit de prezența d-lui președinte de la ATOP și vreau să îi amintesc că la postul de poliție din Voievodeni nu există nici un polițist și vin să facă cu rândul. Dacă este posibil să faceți o intervenție. Mulțumesc mult.

D-na președinte Lokodi: Domnilor consilieri, trecem la diverse?

D-l consilier Giurgea: Sunt de acord că nivelul infracțional la nivelul țării, nu numai la cel al județului  Mureș, probabil și la nivel european și mondial va crește pe fondul acestei crize, dar, vreau să vă spun că infracționalitatea la noi în județ este în floare, este un element de noutate absolută și nu știu dacă nu va fi de premieră mondială, dacă nu cumva chiar mai mult decât atât. Dvs știți d-na președinte, dacă nu, vă informez, că se operează cu mijloace de transport care au în parbriz table de traseu de 5+1? Mai exact, știți că se transportă călători cu autoturismele cu tablă în geam, pe ruta Crăiești-Sânmărtin- Tîrgu Mureș, cu autogară, cu taxe de autogară pe așa zise ONG-uri.

Știți că operatorii de transport autorizați care au mari costuri de supraviețuire și de întreținere curentă dar și pe partea de leasing, având în vedere nivelul foarte scăzut a transportului de călători, ca urmare a mișcării foarte slabe a populației sunt disperați și  că s-a discutat chiar a se bloca transportul de călători în județul Mureș, gen grevă de o zi sau de două? Ar trebui  să vedem ce se întâmplă cu acești oameni care sunt absolut în afara legii, vă spun eu, aceste mijloace de transport de 4+1, și culmea nu am auzit și nu este nici o posibilitate, nici o portiță de a opera pe asemenea capacități de transport în legislația românească. Dar este total contrar, dacă vreți, regulilor și conduitelor de transport din România, să mergi cu un autoturism și nu cu un mijloc de transport autorizat, și așa mai departe. Aș vrea să se verifice și îl rog pe colegul Akos, prin organele abilitate cu care ia contact în acest ATOP, și nu în ultimul rând vreau să vă spun ceea ce vă tot spun și aici în consiliu și o să o tot spun și după aceea, pirateria este în floare. Asta este tot o piraterie de care v-am făcut vorbire, dar cea veche dacă vreți, care are același timp de capacitate de transport este în floare. Nu mai rezistă operatorii de transport. Am dotat, după cum știți, și cu ce costuri ale Consiliului Județean, la propunerea mea și susținută și de ATOP și de toți colegii, pe acea mică dispută și discuție cu dvs. că am făcut-o puțin fără să știți sau fără să vă informăm în prealabil, și am dotat toate posturile de control, știți, cu faxuri, aparate foto și altele pentru ca să poată opera rapid cu centrul. Fură, și v-o spun responsabil, șefii de post cu polițiștii, împreună cu hoții. Sunt mână în mână. Bine, nu toți, unii dintre ei, dar fură cu nesimțire. Fură atât pe partea de piraterie și să nu mai vorbim de partea cealaltă, de la cetățeni. Și numai o paranteză fac, exemplu personal, am prins doi hoți  și ca de obicei chemăm organele de anchetă. Și i-au dus și ca de obicei le-au dat drumul. Vă rog să mă credeți că i-am prins a doua oară și nu am mai chemat Poliția. Și vă spun că nu mai vin veci la mine în curte să fure. Mulțumesc.

         D-l consilier Filimon Vasile: Mulțumesc, d-na președinte. Sigur, profit că este în sală și d-l director Schmidt. Ne facem că nu avem nici o problemă la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș. De o lună și ceva toată mass-media mureșeană scrie zilnic despre problemele care au apărut la această direcție. Aș vrea să pun o întrebare atât executivului, cât și direcției, cât este de legal sau cât este de moral achiziția de țigări din bani publici la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș? Eu, personal, nu voi susține niciodată ca un viciu să fie plătit din bani publici. Cred că am spus suficient.

         D-l consilier Tatár Bela: Undeva subscriu la ceea ce a spus d-l Giurgea fiindcă este un adevăr foarte adevărat cu ceea ce se întâmplă pe traseu. Există Casa Particulară de Pensii, un ONG, care transportă cu mașini DACIA Logan oameni la Crăciunești, la Reghin, cu bilet care costă 5 sau 6 lei de persoană. Au tarif și au și fluturași pe care îi împarte în oraș, nu e nici o problemă,  dar toate aceste lucruri cui se datorează? Unei conduceri incompetente a ARR-ului în anii precedenți, din cauza căreia județul Mureș a ajuns la dezastru și până în 2011 nu vom putea eradica acest lucru, putem să stăm și în cap. Problema e că așa sunt făcute traseele, toate sunt desfăcute în bucăți și este imposibil de controlat. Este un lucru pe care noi l-am făcut, sau alții l-au făcut fiindcă problema este că oamenii sunt puși pe criterii politice și nu știu să conducă întotdeauna cel mai bine aceste lucruri. Mulțumesc.

         D-l consilier Havrileț: Aș dori să aduc în discuție starea drumurilor din zona Cerghid-Cerghizel și prelungirea străzii Voinicenilor de la intersecția cu Sântana până în Voiniceni. Sunt niște drumuri periculoase. Sunt cratere și dacă e vorba de cinism, administrația drumurilor îl are din plin, fiecare groapă fiind încercuită ca o țintă. Acest lucru durează de 3-4 luni și devine din ce în ce mai periculos. Mulțumesc.

D-l consilier Pokorny: Vă mulțumesc. Eu aș dori, dacă îmi permiteți, să dau încă un răspuns, sunteți de acord d-na președinte?

D-na președinte Lokodi: Da, vă rog.

         D-l consilier Pokorny: Eu ar trebui să fiu un pic trist că  tot trebuie să revenim la niște lucruri clare. A fost o conferință de presă pe care ați scăpat-o și am fost invitați și direct la o televiziune locală unde am sperat că am clarificat problema, dar sunt un om răbdător, nu sunt trist. De 18 ani m-am obișnuit să dau explicații repetate. Să începem cu partea legislativă despre care ați întrebat. Am dat și în scris recapitularea la șefii de fracțiuni. Este vorba despre Legea Sănătății Mintale unde am făcut o trimitere la art.35,36. Iată ce scrie articolul 36 „posibilitatea de a cumpăra sau a primi articolele necesare vieții cotidiene” după aceea este Strategia Națională pentru perioada 2006-2013 unde iarăși la principii figurează aceste afirmații de libertate, de opțiune, sunt și ei oameni cum mi-a spus o asistată că și noi avem dreptul măcar la 2-3 țigări, am redus de la 4, și o să vorbesc și despre partea profesională, și ultima lege este Legea nr.448 din 2008 care în art. 3 și în special lit.”l”, lasă la latitudinea asistatului în îngrijirea noastră libera opțiune. Și aici cu libera opțiune trebuie să vă spun că dăm de Crăciun și de sărbătorile mari pachete și am reușit în toți anii aceștia să le dăm și prima întrebare a fumătorilor a fost dacă conține țigări. Nu îi interesează  ciocolata și probabil ați auzit că și în pușcărie se schimbă și s-au schimbat și în prizonierat cei dependenți de nicotină, pâinea pe țigări, probabil ați auzit de la tați sau de la bunici sau de la cei închiși în anii 56. Este și o discriminare aici. De 40 de ani se cumpără țigări și pe vremea lui Ceaușescu a fost admis acest lucru. Aceste unități au fost verificate de zeci de ori de Curtea de Conturi în anii trecuți și deși nu toată lumea venea cu intenții bune au înțeles despre ce e vorba. D-nă președinte, reiterez ideea dvs. ca cei care se îndoiesc și mulți, din păcate nu cunosc această slujbă să vină într-o instituție a noastră, avem porțile deschise, nu întâmplător pentru că având porțile deschise bolnavii nu sar și de atunci nu ne mai fug asistații, deci este o chestie psihologică. Deci se poate intra oricând. Este o discriminare în partea legislativă. În ce îi privește pe copiii în îngrijire cu handicap psihic se prevede o sumă de 28 de lei de buzunar/lună pentru nevoi personale, iar la împlinirea vârstei de 18 ani se taie această sumă. În consecință, pe exemplul colegilor și din informațiile pe care le am de la colegii din Elveția cu care colaborăm de multă vreme iar specialiștii de acolo au spus că în Elveția fiecare om cu handicap are o sumă pe care o cheltuiește cum dorește. Eu am înaintat în Parlamentul României și este în curs de realizare, o modificare a Legiinr.448 în această privință pentru că, să zicem, și eu care am crescut ca rezident într-o casă cum e în Tîrgu Mureș sau în Sighișoara, nu pot  să lucrez în continuare. Deci, am dreptul la o sumă  de buzunar și am propus să se dea o sumă și pentru aceste persoane.

         În  ceea ce privește banul public, noi, până în anul 2006, aceste instituții au avut un cont așa zis – extrabugetar, adică fiecare asistat are o contribuție lunară, legal stabilită pentru întreținere și în continuare și înainte. Din 2006 acest cont s-a desființat iar banii sunt livrați acum în contul Consiliului Județean și de aici se reîntorc. Acum vă spun concret. Anul trecut din contribuția asistaților am încasat 84.400 lei din care un sfert am cheltuit pentru țigări, și pe total direcție, în ultimii patru ani s-au cheltuit pe fumători 0,87 bani.

         În ce privește partea profesională care e mai complicată, aș dori să discutăm un pic. Toată lumea știe că acești oameni înțeleg mai greu, câteodată, nu totdeauna ideile noastre și dorințele noastre și de aceea sunt internați într-o instituție neuropsihiatrică. A nu se confunda aceste cămine care sunt stația terminus pentru majoritatea covârșitoare a acestor persoane care au trecut prin toate centrele de reabilitare și recuperare, inclusiv prin spitalele universitare care îi țin acolo o săptămână sau două, sau chiar la spitalul groazei de Târnăveni, avem, vreo 35 de fete de acolo care au fost aduse la noi, aduse în condiții infernale și de aceea menționez că noi avem profesioniști formați în decurs de 15 ani, colegii mei cu care am reușit să îi aducem la o stare echilibrată, zicem noi compensată, foarte bună și se poate verifica. Acum privind schizofrenii, cei mai răi fumători sunt aceștia, de altfel am o bibliografice aici, o statistică mondială, este Jurnalul de psihiatrie din Australia și din Noua Zeelandă din 2005, nr.39,p. 866-885 în care se face trimitere la 91 de referințe bibliografie, și reiese faptul că  88% din bolnavii psihici din lume sunt fumători față de 1/3 din lumea normală. Era vorba că nu am făcut programe, avem programe, psihologii fac eforturi, medicii fac eforturi de a reduce sau de a determina să nu fumeze și avem rezultate parțiale, dar trebuie să ținem cont de esența bolii și de modul în care acești oameni se comportă la interzicerea fumatului. Deci să fim foarte clari, și am fost nevoit să îmi aduc cartea  Manualul plantelor toxice din 2003 și dacă recunoaște cineva planta de pe copertă este tocmai tutunului. Vă mulțumesc și nu numai dvs. ci și colegilor mei de facultate și de universitate, foștilor mei colegi, care îmi dau indicații prin presă cică fumatul e foarte dăunător, c㠄vai de mine cum se poate face așa ceva”, deci nu este un tratament cum o parte mică a presei va dus în eroare, cum că sunteți de acord cu acest tratament? Nu e tratament. Noi am moștenit o situație și dacă noi nu le dăm la acești asistați țigări e problemă. Vedeți că am redus și  azi mi s-a raportat la Brâncovenești că adună din praf, de pe jos din curte chiștoacele. Sunt agresivi pentru că dăm țigări numai la cei care nu au venituri iar cei cu venit care fumează sunt atacați pentru a le da și lor țigări. Atunci cu 2,3 sau chiar 4 țigări nu e mult. De multe ori auzim c㠄m-am enervat și a trebuit să îmi aprind o țigar㔠Nu este chiar așa un viciu și nu e chiar așa de dăunător, iar acești oameni, în baza legii au dreptul la o vopsea de păr și au pretenția asta și mă bucur pentru că trebuie să le asigurăm condiții umane în aceste instituții, și au dreptul la lac de unghii, la șampoane sau la ce mai doresc, ciocolată, cafea, da le dăm și cafea și se poate discuta. Numai inspecția asta care ne-a controlat scrie în procesul-verbal pe care d-l Schmidt l-a primit ieri că nu avem voie să cumpărăm țigări din buget fără să indice nici un articol din lege. Da și eu pot să afirm că piața din „7 Noiembrie” nu este bună fără să fac nici o trimitere la lege. Ce spuneți dvs.? Schizofrenii se confruntă și cu elemente clare de paranoia, cu depresie de multe ori și cu doxazme, adică ideea de persecuție pe care noi dorim să o tratăm prin mai multe traininguri, printre care o importanță covârșitoare îl are trainingul cognitiv comportamental, iar esența acestuia înseamnă exact să nu întrerupem „sharp” legătura dintre ei și viața anterioară pentru că dăm faliment. Acum eu să exclud acele 2,3 sau 4 țigări nu cred că este cazul. Eu am dorit și mă mir pentru că eu aș fi așteptat  de la foștii mei colegi, așa zise somități, să expună punctul acesta de vedere științific sau măcar să facă trimitere la o referință bibliografică, ei au uitat probabil sau nu au participat la cursurile de farmacologie. Asta pot să spun. Deci, în concluzie eu nu pot să spun altceva decât că sistemul de asistență din județul Mureș are rezultate profesionale bune, suntem recunoscuți și suntem printre primele sisteme de țară. Eu am explicat și în cadrul conferinței de presă și d-na președinte trebuie să vă mulțumesc în plen pentru inteligența și puterea empatică cu care ați realizat aceste chestiuni privind acești oameni și pentru același lucru trebuie să îi mulțumesc d-nei Ionela, d-lui profesor Boloș și d-na colegă pentru că ați ținut măsura și nu v-ați lăsat atrași într-o capcană neadevărată, falsă și cu interpretări false. Din toată povestea aceasta, într-un ziar, a apărut doar că eu am spus că am cumpărat țigări de 21 de mii lei. Dacă aveți întrebări, cu foarte mult calm și prietenie vă pot răspunde și cu certitudine refuz în acest forum afirmațiile și indicațiile foștilor mei colegi de universitate care au dat indicații prin presă. Vă mulțumesc.

D-na președinte Lokodi:  Domnilor colegi, dați-mi și mie voie în încheiere să spun ceva. Am început plombările și astăzi am dat drumul la licitațiile care din păcate au trebuit să fie analizate și sper că vom reface situația drumurilor. Avem mai multe porțiuni unde va trebui să vedem, la o eventuală rectificare de buget să alocăm fonduri pentru că sunt atât de degradate drumurile încât va trebui să facem niște porțiuni mici de covoare. Nu avem ce face. Degeaba plombăm pentru că e material aruncat degeaba. Cum mergeți prin județ veți vedea că sunt deja pe o porțiune de 500 metri aproape 100 de gropi și acolo trebuie o bază și covor nou. Încercăm să remediem situația. Știu care e situația către Cerghid și am fost și am văzut, știu care e situația și pe Valea Nirajului, și spre câmpie, știu peste tot ce este. Din păcate avem 40 de miliarde și din asta trebuie să ne gospodărim.

Doar în încheiere la aceste probleme sociale eu nu degeaba am avut acea inițiativă la începutul mandatului dvs să mergeți la aceste instituții, și la copii și la adulți. Credeți-mă empatia mea  nu s-a născut doar cu mine. S-a format în timp pentru că am fost nevoită să merg atât la copii cât și la adulți și nu doar o dată, ci de mai mult ori și să văd situația în care trăiesc. Acești oameni sunt definitiv acolo internați nu sunt oameni care pot fi aduși în viață înapoi, însă nu sunt total demenți, au perioade multe de luciditate și știu în ce situație sunt.  O fată de la d-l Pokorny mi-a scris o scrisoare și o dau oricui dorește și să știți că e literar frumos concepută în care scrie o propoziție „…Nu îmi luați țigara care în momentul  în care eu mă aduc, mă culeg, să pot să îmi aprind o țigarㅔ . Fata aceasta scrie și în revista locală a bolnavilor din Brâncovenești. D-l Toducz a adus la prima întâlnire pe care am avut-o la Consiliul Județean, doi bolnavi. Unul a spus „ D-na președinte, eu am bani să îmi cumpăr țigări, pentru că eu am o pensie mai mare, dar dacă cei care nu au bani și văd că eu fumez și sunt un fumător înrăit și nu mă voi lăsa de fumat, știu că mor, dar viața mea nu are nici un sens. Sunt internat într-un spital, am fost pe vremuri cineva…” pentru că acolo sunt și oameni cu universitate, „ … și îmi face plăcere să fumez, dar cel care nu are bani și vine la mine și vede că eu fumez, e capabil să mă omoare pentru o țigarㅔ . Domnilor nu știu dacă acea cheltuială pentru țigări pe care o facem și care într-adevăr nu e sănătos să se fumeze… Noile case așa sunt construite cu locuri de fumat pentru oameni. Nu știu dacă faptul că luăm brusc  țigara de la acești oameni este o soluție. Și chiar de către șefii de centre s-a făcut o comparație cât costă un procedeu de detoxifiere totală, dacă este cu reușită, pentru plasturi de nicotină, pentru tratamente, pentru fel de fel de lucruri, și cât costă lunar o țigară, pe care, v-o spun încă o dată, nu din bugetul statului o cumpărăm ci din contribuția oamenilor la întreținerea lor care este de 4 ori mai mare decât valoarea țigărilor. Deci, putem spune că noi nu luăm din bugetul de stat, ci luăm din contribuția lor proprie, pentru că fiecare contribuie, chiar și cei care nu au fonduri, care contribuie prin familie. Deci, dacă ar exista această alocație bugetară, cum au copiii, atunci oamenii ar putea să acopere o parte din aceste nevoi.  Eu zic înainte să facem declarații prea hotărâre într-o direcție sau alta, să încercăm să mai analizăm situația dacă este nevoie, înainte să imputăm Direcției pentru Protecția Copilului niște sume cu care niște nevoi omenești au fost asigurate, să mergem și să vedem care e situația în aceste centre, dar vă recomand ca fără țigări să nu vă duceți acolo. Dacă mergeți cu țigări veți avea posibilitatea  să stați de vorbă cu fiecare. Imediat ce intri pe poarta unei asemenea instituții te întreab㠄 Îmi dai o țigară?” Asta e situația. Deci, eu zic să mergeți și să vizitați, că merită, din mai multe puncte de vedere, merită și să vedeți cheltuielile pe care le facem, merită și pentru noile investiții pe care trebuie să le facem. Închei cu o propoziție a d-lui Hideg Kuti, un fost judecător. Era pe vremuri un bărbat care era greco-catolic și în urma persecuțiilor cu greco-catolicii era un jurist pe nume Mera parcă și avea un punct fix, și nu am mai văzut de mult în Tîrgu Mureș, cu avortul la femei și spunea că fiecare femeie este o criminală pentru că ia tablete anticoncepționale și așa mai departe și că medicii sunt criminali. Dar era dintr-o familie deosebită și chiar cu studii, și când e venea la instanță pentru că mereu făcea cereri în instanță pe tema aceasta, împotriva tuturor, deci nu era doar o persoană învinovățită în cererea lui de chemare în judecată. Mergeam în instanță și eu eram atunci, pe vremuri, procuror iar Hideg Kuti, judecător care avea o răbdare cumplită să stea cu omul acesta de vorbă și ziceam „cum de aveți atâta răbdare?” și el zicea „Nu se știe niciodată, d-na Lokodi, când ajungem la soarta lui”. Cu stresul, cu supraîncărcarea, nu știm ce ne rezervă soarta.

Vă mulțumesc

 

 

Lucrările ședinței se încheie la ora 15.40

 

 

                                                        ÎNTOCMIT: Monica Curticăpean

 

 

 

 

 

 

   PREȘEDINTE                                                               SECRETAR

 

Lokodi Edita Emöke                                                        Paul Cosma

 

 

 

 

 

 

 

 

Văzut: Director executiv Viorel Iosib