tanacslogo1                                ROMÂNIA                                              Nr. 5527/19. IV. 2010

                 JUDEȚUL MUREȘ                                                Dosar: IV C/1

             CONSILIUL JUDEȚEAN

                         

 

 

 

 

 

 

 


PROCES – VERBAL

al ședinței ordinare a Consiliului Județean

din data de 25 martie 2010

 

 

 

      Lucrările ședinței s-au desfășurat în sala mare a Consiliului Județean Mureș și au fost conduse de doamna președinte Lokodi Edita Emöke.

Ordinea de zi a ședinței a fost stabilită prin dispoziția președintelui Consiliului Județean nr. 63 din 18 martie 2010 și a fost publicată în cotidienele locale „Zi de Zi” și „Nepujság”.

 

Din cei 35 membri în funcție ai Consiliului Județean Mureș, au lipsit domnii: Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba,Tatár Béla.

 

Au fost invitați să participe:

 

·         dl. Marius Pașcan,  prefectul județului Mureș

·         dl. Schmidt Lorand, director, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș

·         dl. Mezei Vasile, director economic,  Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș

·         dl. Runcan Ștefan, director, R.A. AEROPORTUL TRANSILVANIA  Tîrgu Mureș

·         dna Hang Mărioara, director economic, R.A. AEROPORTUL TRANSILVANIA  Tîrgu Mureș

·         dl. Soos Zoltan, director,  Muzeul Județean Mureș

·         dna Avram Monica, director Biblioteca Județeană Mureș

·         dna Gusatu Ileana, director Camera Agricolă Județeană Mureș

·         dna Ciucă Marinela, ordonator terțiar de credite,  Agenția Județeană Pentru Prestații Sociale Mureș

·         Horobeț Sergiu, director general, SC Compania Aquaserv SA

·         directori, șefi servicii și specialiști din aparatul propriu care au contribuit la elaborarea materialelor

·         reprezentanții mass-media din județ

 

 

 

 

Doamna președinte Lokodi: Bună ziua, doamnelor și domnilor consilieri, doamnelor și domnilor invitați de la instituțiile noastre subordonate și din aparatul propriu, nu putem să salutăm pe domnul subprefect pentru că astăzi nu e prezent… încă, dar poate că sosește. Dați-mi voie să încep ședința ordinară a consiliului județean. La început, dați-mi voie să supun la vot procesul-verbal al ședinței ordinare din 25 februarie, sunt convinsă că toată lumea a parcurs materialul. Cine este pentru?

 

 

Procesul verbal al ședinței ordinare din data de 25 februarie 2010 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 5 absenți (Moldovan Teofil, Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente, Tatár Béla)

 

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Pentru astăzi, la ordinea de zi avem 12 puncte, 12 proiecte de hotărâri, din care primul proiect de hotărâre este cu două treimi, de la 2 la 8 avem nevoie de majoritatea consilierilor în funcție și după aceea de la 9 la 12 de majoritatea consilierilor prezenți. Înainte să supun la vot ordinea de zi, anunț retragerea de pe ordinea de zi a punctului 4, astăzi am avut o discuție după ce ieri, în comisie, ați analizat bugetul aeroportului în mod amănunțit,  punctul 3, iertare… și am spus 4. Rectific, punctul 3 de pe odinea de zi… am spus 4 pentru că și acesta este cu aeroportul. Punctul 3 privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli, am avut o discuție și cu doamna Hang Maria care este prezentă azi aici, la ședință, ne-am înțeles și vă rog frumos, cine dorește să își noteze, miercuri, 31 martie de la ora 11 ne vom deplasa la aeroport, specialiști, consilieri județeni, care doresc să analizeze bugetul de venituri și cheltuieli, vom discuta cu fiecare șef serviciu personal pentru că noi am cerut o listă de la fiecare secție și dânșii ne-au dat niște sume care încă nu se justifică față de bugetul de venituri și cheltuieli din anul trecut și vrem să vedem de ce sunt la anumite poziții majorări de 300%, de 400%, deci nu se justifică și vrem să discută acolo, pe loc, absolut toate punctele de vedere. Deci, față de suma aprobată în ședința trecută, față de sumele preconizate există în momentul de față, după noi, nu diferențe în minus ci excedente pentru anul 2010 și trebuie să le clarificăm, deci conducerea aeroportului a cerut această întrevedere și după aceea vom face o ședință extraordinară dacă este nevoie dar noi asigurăm fondurile pentru funcționarea aeroportului, o să rog pe directorul economic să asigurăm eventualele plăți și în cazul reparațiilor care s-au început, noi nu o să avem probleme nici cu investițiile nici cu reparațiile, acolo am avut anterior o vedere clară la ce aprobăm banii, acolo nu sunt probleme, probleme sunt la cheltuieli materiale, la cheltuieli salariale și la venituri proprii. La aceste trei capitole sunt probleme.  La cheltuieli materiale la anumite poziții sunt aceste majorări de 300, de 400 de ori mai mult. La venituri proprii reduceri în condițiile în care noi am modernizat aeroportul, deci nu se justifică, și la cheltuieli salariale trebuie să clarificăm anumite poziții care după noua politică de salarizare a guvernului nu se justifică a fi acordate nici la consilii județene dar nici la instituțiile subordonate. În acest sens, domnilor consilieri, anul acesta, încă odată vom analiza, dacă trebuie, cheltuilelile de salarizare la toate instituțiile noastre, inclusiv de la consiliul județean unde constatăm că există probleme. Deci, cu această precizare, cu retragerea punctului 3, supun la vot ordinea de zi. Cine este pentru?

 

 

Ordinea de zi se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 1 abținere (Poruțiu Mihail), 3 absenți: (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba,Tatár Béla)

 

Doamna președinte Lokodi: Încă cineva nu este prezent? Cine nu votează? A, este o abținere. Bine.

 

 

1. Proiect de hotărâre privind modificarea componenței comisiei de validare aleasă prin Hotărârea Consiliului Județean Mureș  nr.85/2008

 

Doamna președinte Lokodi: Începem atunci cu proiectul de hotărâre de la punctul 1, în regim de urgență, modificarea componenței comisiei de validare pentru că avem două schimbări, în urma retragerii unor colegi consilieri județeni de-ai noștri, partidele au numit alte persoane de pe liste și prima problemă pe care o avem… trebuie să facem și o modificare în componența comisia de validare. Prin această hotărâre, trebuie în locul domnului Mnoldovan Horațiu, să fie aleasă o altă persoană care să fie tot de la partidul PNL. V-aș ruga domnul Mora, să propuneți.

Domnul consilier Mora: Mulțumesc. Din partea Partidului Național Liberal propun pe colegul nostru, pe Marius Popa, pentru a face parte din această comisie de validare din care avem un om lipsă cu demisia lui Horațiu. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Domnilor, față această de propunere, dacă cineva are ceva împotrivă? Îl întrebăm pe domnul Popa, este de acord?

Domnul consilier Popa Marius: Da, mulțumesc, accept.

Doamna preșesinte Lokodi: Domnilor, atunci supun la vot proiectul nostru de hotărâre. Articolul 1, cine este pentru?

 

Articolul 1 se aprbă cu 29 voturi „pentru”, 1 nu a votat, 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

 

Articolul 2 se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 abținere, 1 nu a votat, 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

 

Articolul 3 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 3 absenți (Cioban Cristian, Gomboș Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Articolul 4 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Eros Csaba), 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

 

2. Proiect de hotărâre privind validarea mandatului de consilier județean al domnului Hulpuș Ioan

 

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Încă mai avem o hotărâre în regim de urgență, am spus, anumiți colegi care s-au retras, în locul lor au fost numiți alte persoane și o să rog comisia de validare, astfel întrunită, să se retragă pentru validarea consilierilor prezenți și înainte să trecem la vot o să prezint doar hotărârile, în locul cui, cine intră, nu domnul Iosib? Pentru că nu este un secret.

Domnul director Iosib: Nu este secret dar sunt cunoscute, sunt…

Doamna președinte Lokodi: O să spun, de pe lista Partidului Social Democrat este propus domnul Hulpuș Ioan, care va face parte dintre consilierii județeni și va lucra în comisia de agricultură, iar din partea Partidului Național Liberal va intra doamna Mașca Aurelia și va face parte din comisia social-culturală. O să rog totuși pe cei doi domni propuși să ni se prezinte pentru că nu toată lumea vă cunoaște. Doamna Mașca și domnul Hulpuș, un minut vă rog să vă ridicați, să vă cunoască toți colegii. Vă spun eu de pe acum un bun venit din partea consilierilor județeni și sper că va fi de această părere și comisia de validare.

Doamna Mașca: Mă numesc Aurelia Mașca, sunt din Sighișoara, sunt de profesie medic primar pediatru, lucrez în orașul Sighișoara, de aproape de când am terminat facultatea, ca medic specialist de 20 de ani în cadrul secției de pediatrie pe care o și conduc și mă simt foarte onorată de propunerea Partidului Național Liberal de a activa ca și consilier de acum înainte.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. O să rugăm pe domnul Hulpuș.

Domnul Hulpuș: În primul rând vreau să vă salut pe dumneavoastră, doamna președinte, onorat consiliu, stimați colegi, mă numesc Hulpuș Ioan, sunt inginer constructor de profesie, încă de la repartiție după terminarea facultății am fost repartizat la IJGCLM Tîrgu Mureș, deci am lucrat tot în cadrul județului, al orașului Tîrnăveni. Sunt căsătorit, am doi copii, sunt administratorul unei societăți de proiectare în construcții, General Proiect se numește, activez în cadrul Partidului Social Democrat din 1994 și sunt membru în comitetul municipal Tîrnăveni. Sunt onorat că am fost propus din partea Comitetului Județean PSD să fac parte din consiliul județean, așa că, eu în ceea ce mă privește o să depun toate eforturile și întreaga mea capacitate pentru bunul mers al activității. Vă mulțumesc.

Doamna consilier Magyarosi dă citire procesului verbal de validare.

 

 

PROCES - VERBAL
Încheiat astăzi 25 martie 2010, în ședința Comisiei de validare a mandatului de consilier județean al doamnei Mașca Aurelia



Astăzi, 25 martie 2010, Comisia de validare aleasă de Consiliul Județean Mureș, în ședința de constituire din data de 20 iunie 2008, având în vedere dispozițiile art.96 alin.(9) din Legea nr.67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în conformitate cu prevederile Regulamentului - cadru de organizare și funcționare a consiliilor locale, aprobat prin O.G. nr.35/2002, cu modificările și completările ulterioare, a examinat legalitatea alegerii consilierilor județeni.

În urma examinării dosarului BEJ privind alegerile locale din 1 iunie 2008 și a listei de supleanți a Partidului Național Liberal Mureș, Comisia a constatat legalitatea alegerii doamnei  Mașca Aurelia ca supleant pe lista acestuia și propune:

Validarea mandatului de consilier județean al doamnei Mașca Aurelia.

 Drept pentru care s-a încheiat prezentul proces - verbal.

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, citiți vă rog și celălalt process verbal de validare.

 

PROCES - VERBAL
Încheiat astăzi 25 martie 2010, în ședința Comisiei de validare a mandatului de consilier județean al domnului
Hulpuș Ioan



Astăzi, 25 martie 2010, Comisia de validare aleasă de Consiliul Județean Mureș, în ședința de constituire din data de 20 iunie 2008, având în vedere dispozițiile art.96 alin.(9) din Legea nr.67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în conformitate cu prevederile Regulamentului - cadru de organizare și funcționare a consiliilor locale, aprobat prin O.G. nr.35/2002, cu modificările și completările ulterioare, a examinat legalitatea alegerii consilierilor județeni.

În urma examinării dosarului BEJ privind alegerile locale din 1 iunie 2008 și a listei de supleanți a Partidului  Social Democrat  Mureș, Comisia a constatat legalitatea alegerii domnului Hulpuș Ioan ca supleant pe lista acestuia și propune:

Validarea mandatului de consilier județean al domnului Hulpuș Ioan.

 Drept pentru care s-a încheiat prezentul proces - verbal.

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc frumos, rog pe fiecare să vină să citească jurământul, nu? Și după aceea votăm hotărârea, nu?

Domnul director Iosib: Doamna președinte, prima dată se votează, se validează și după aceea se depune jurământul.

Doamna președinte Lokodi: Da, bine, atunci domnilor supun la vot proiectul de hotărâre pentru validarea domnului consilierului Hulpuș Ioan. Cine este pentru articolul 1?

Articolul 1 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Articolul 2 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Articolul 3 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Articolul 4 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Articolul 5 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

 

3. Proiect de hotărâre privind privind validarea mandatului de consilier județean al doamnei Mașca Aurelia

 

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează proiectul de hotărâre nr 3. Cine este pentru articolul 1 pentru validarea doamnei Mașca?

 

Articolul 1 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 3 absenți (Cioban Cristian, Gomboș Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Articolul 2 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Articolul 3 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Articolul 4 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Borșan Doru), 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Articolul 5 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Doamna președinte Lokodi: Domnule director Iosib, procedăm la citirea odată a textului și după aceea, celălalt zice „jur” sau punem pe fiecare să citească? Noi așa am depus jurământul că fiecare ne-am ridicat și am spus fiecare jur. Atunci o să îl rog pe domnul Hulpuș, că el este cu numărul 2 la proiect, să vină la microrfon să citească textul jurământului și după aceea pe doamna Mașca să stea lângă domnul Hulpuș și să rosteasc㠄jur”.

Domnul consilier Hulpuș dă citire jurământului.

 

Jurământ

 

Subsemnatul, Hulpuș Ioan, consilier în cadrul consiliului județean Mureș, în conformitate cu prevederile art. 32 din Legea 215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare, depun în fața Consiliului Județean, următorul jurământ.

Jur să respect Constituția și legile țării și să fac cu bună credință tot ceea ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor județului Mureș

Așa să-mi ajute Dumnezeu!

 

Doamna consilier Mașca dă citire jurământului:

 

Subsemnata, Mașca Aurelia, consilier în cadrul consiliului județean Mureș, în conformitate cu prevederile art. 32 din Legea 215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare, depun în fața Consiliului Județean, următorul jurământ.

Jur să respect Constituția și legile țării și să fac cu bună credință tot ceea ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor județului Mureș

Așa să-mi ajute Dumnezeu!

 

 

 

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează votarea ordinii de zi, așa cum am precizat, cu retragerea punctului 3 de pe ordinea de zi. Nu am votat asta, m-am oprit. Știu precis că nu am votat. Vă rog toată lumea să fie atentă. M-am oprit pentru că am observant că urgențele nu le-am luat și m-am oprit. Cine este pentru ordinea de zi prezentată.

 

Ordinea de zi se aprobă cu 31 voturi “pentru”, 1 abținere (Poruțiu Mihail), 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

4. Proiect de hotărâre privind acceptarea unei donații

 

Doamna președinte Lokodi: Primul proiect de hotărâre este privind acceptarea unei donații. Acest proiect de hotărâre a fost discutat de comisia tehnico-economică, de comisia social-culturală, de comisia de servicii publice și de comisia juridică. Este vorba de niște cărți din partea doamnei Annemarie Verweyen care domiciliază în Germania care a donat 214 volume de cărți pentru copii, editate în limba germană, în valoare de 775 de euro, conform anexei care a fost depusă lângă proiectul de hotărâre. În afară de faptul că îi mulțumim frumos doamnei că s-a gândit la Biblioteca Tîrgu Mureș, probabil că i s-a spus că noi am dori să deschidem o bibliotecă, o secție independentă pentru toată beletristica sau cărți de specialitate în alte limbi decât limba română și maghiară, deci în limbile europene, această îmbogățire a fondului bibliotecii este bine venită. Dorește cineva să ia cuvântul? Dacă nu, trecem la vot, cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Articolul 2 se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Articolul 3 se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Poruțiu Mihail), 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

 

5. Proiect de hotărâre pentru modificare anexei nr.7 la HCJ nr.26 din 25 februarie 2010 privind aprobarea bugetului Consiliului Județean Mureș pentru anul 2010

 

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Urmează proiectul de hotărâre privind modificarea anexei nr. 7 la Hotărârea Consiliului Județean nr. 26 de aprobarea bugetului consiliului județean pentru anul 2010. Și acest proiect de hotărâre care privește Muzeul Județean și mai precis, să zic așa, viitorul Muzeu al Naturii de la Gurghiu, pentru că știți că mai înainte cu câteva ședințe am preluat clădirea castelului de la Gurghiu și trebuie să aprobăm ca să avem personal pentru supraveghere, deci pentru întreținerea clădirii, ca să putem să administrăm clădirea respectivă. Acest proiect de hotărâre a fost discutat de toate comisiile de specialitate. Dacă nu dorește nimeni să ia cuvântul supun la vot: Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Csép Eva Andrea) 3 absenți (Cioban Cristian, Gomboș Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Articolul 2 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Csép Eva Andrea) 3 absenți (Cioban Cristian, Gomboș Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Articolul 3 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Csép Eva Andrea, Poruțiu Mihail) 3 absenți (Cioban Cristian, Gomboș Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Csép Eva Andrea, Borșan Doru Aurelian) 3 absenți (Cioban Cristian, Gomboș Geza Csaba, Tatár Béla).

 

 

6. Proiect de hotărâre privind stabilirea unor măsuri privind operarea pe „Aeroportul Transilvania Tîrgu Mureș”, în anul 2010

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Urmează proiectul de hotărâre de la punctul 4 pentru stabilirea unor măsuri privind operarea la aeroportul Târgu Mureș în anul 2010. Acest proiect a fost discutat în comisia economică, în comisia juridică, de servicii publice, și a fost aprobată, este vorba de taxele și tarifele aeroportuare reduse în funcție de frecvența de operare la aeroport și modificările prin care se înlocuiește anexa privind taxele care sunt percepute de aeroport. Și acest proiect de hotărâre a fost discutat și aprobat în trei comisii. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Csép Eva Andrea, Cioban Cristian, Gomboș Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Articolul 2 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Csép Eva Andrea, Cioban Cristian, Gomboș Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Articolul 3 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Poruțiu Mihail), 4 absenți (Csép Eva Andrea, Cioban Cristian, Gomboș Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Csép Eva Andrea, Cioban Cristian, Gomboș Geza Csaba, Tatár Béla).

 

 

 

7. Proiect de hotărâre privind stabilirea prețurilor medii la produsele agricole

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc, urmează proiectul de hotărâre privind stabilirea prețurilor medii la produsele agricole. Acest proiect a fost avizat de comisia tehnico-economică, de servicii publice și agricultură. Dacă nu dorește nimeni să ia cuvântul trecem la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Csép Eva Andrea, Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Articolul 2 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Csép Eva Andrea, Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Articolul 3 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Csép Eva Andrea, Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Csép Eva Andrea, Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

 

8. Proiect de hotărâre privind stabilirea unor măsuri în vederea atribuirii contractelor de finanțare nerambursabilă din bugetul județului Mureș pentru anul 2010, în domeniile: cultural, culte, sport și asistență socială

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Urmează proiectul de hotărâre prin care vrem să stabilim anumite măsuri în vederea finanțării contractelor nerambursabile, cultură, culte, sport și asistență tehnică. Toate comisiile au discutat și au avizat favorabil acest proiect de hotărâre. Dacă nu dorește nimeni să ia cuvântul, trecem la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Csép Eva Andrea, Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

 

Doamna președinte Lokodi: Sper că nu trebuie prezentată componența comisiilor, știe fiecare comisie cine face parte… bine, vă mulțumesc. Hotărârea în întregime. Cine este pentru?

 

Articolul 2 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Csép Eva Andrea, Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Articolul 3 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Csép Eva Andrea, Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Articolul 4 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Csép Eva Andrea, Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Articolul 5 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Csép Eva Andrea, Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Csép Eva Andrea, Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

 

9. Proiect de hotărâre pentru aprobarea proiectului de reabilitare, modernizare și dotare clădire pentru înființarea Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Luduș prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013 Axa prioritară 3 – Îmbunătățirea infrastructurii sociale, Domeniul de intervenție 3.2 Reabilitarea/modernizare/dezvoltarea și echiparea infrastructurii serviciilor sociale, precum și a co-finanțării acestuia

 

 

Doamna președinte Lokodi: Mulțumesc. Urmează proiectul de hotărâre pentru aprobarea proiectului de reabilitare, modernizare și dotare clădire pentru înființarea Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Luduș în cadrul Programului Operațional Regional Axa Prioritară nr 3. Și acest proiect de hotărâre a fost discutat în comisia de servicii publice, juridică, social-culturală, amenajarea teritoriului, deci toate comisiile au discutat această problemă… Urmează să trecem la vot și după aceea să le dorim numai succes. Articolul 1, cine este pentru?

 

Articolul 1 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Csép Eva Andrea, Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Articolul 2 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Csép Eva Andrea, Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Articolul 3 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Csép Eva Andrea, Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Csép Eva Andrea, Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumim și vă dorim succes ca să fie selectat și acest proiect că oricum este și a consiliului județean și să putem să asigurăm cofinanțarea de 2%, că începând de anul următor cred că va trebui să împrumutăm o sumă destul de mare de la o bancă care va câștiga la o licitație pentru a asigura cofinanțările la proiectele mari care depășește mult capacitatea de suportare a împrumuturilor ce poate Consiliul Județean să contracteze. Le doresc succes celor care stau vigilenți și în calitate de consilieri județeni și la alte asociații în care critică aceeași instituție pe care cu onoare, o reprezintă.

 

10. Proiect de hotărâre privind promovarea unor investiții în domeniul apă/apă uzată

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Urmează proiectul de hotărâre privind susținerea unor programe de investiții în domeniul apă/apă uzată. Acest proiect de hotărâre a fost avizat de comisia tehnică, de comisia juridică, de comisia de servicii publice, de comisia de amenajare a teritoriului. Supun la vot proiectul de hotărâre, cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Csép Eva Andrea, Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Articolul 2 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Csép Eva Andrea, Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 4 absenți (Csép Eva Andrea, Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Doamna președinte Lokodi: Și având în vedere că suntem la acest proiect de hotărâre care privește proiectul nostru viitor de alimentare cu apă și apă uzată, trebuie să vă spun că săptămâna trecută proiectul nostru mare pe deșeuri, pe managementul deșeurilor în valoare de 50 de milioane de euro a fost trimis în format electronic la Bruxelles pentru a fi aprobat. Avem șansă ca într-o lună să aflăm dacă s-a aprobat, moment din care vom avea foarte, foarte mult de lucru. Proiectul cu apă/apă uzată este finalizat, a fost consultantul, a terminat toate lucrările legate de proiect, mai avem mici retușuri… Călin, ce mai trebuia să facem la apă, te rog frumos, adu-mi aminte… mai trebuie noi, consiliul județean, să luăm vreo hotărâre? Și de ce nu am trecut-o azi în ședință? Privește o obligație din partea consiliului județean ca anumite cheltuieli care nu au putut să intre în acest proiect, cum ar fi asigurarea canalizării pe acele tronsoane unde din acești bani vom face alte investiții noi care nu pot intra în cheltuielile proiectului, să le asigurăm noi din veniturile noastre proprii. Deci asta înseamnă că anul viitor va trebui să drămuim în așa fel atât bugetul cât și eventualele împrumuturi bancare prin care tot sistemul unde se va investi bani europeni să fie pus la punct, așa cum în criteriile de preaderare ne-am angajat noi. Deci, domnilor, vom avea cheltuieli imense pentru care nu știu de unde vom avea surse dacă comunele noastre nu vor putea să câștige și aceste comune în mod concret unde se va face invesiția pentru orașe nu vor avea proiecte câștigate pentru a îndeplini criteriile. Da? Deci poți să-mi spui și valoarea dacă aproximativ știi, de care vom avea nevoie noi, consiliul județean, ca să investim… pentru că a fost acolo vorba de ceva sume…

Domnul Suciu Călin: Din partea Consiliului Județean Mureș, undeva la aproximativ două milioane de euro.

Doamna președinte Lokodi: Și consiliile locale care nu vor avea bani?

Domnul Suciu Călin: Acolo, valoarea estimată la ora actuală este de peste 6 milioane de euro.

Doamna președinte Lokodi: Peste 6 milioane de euro… deci 10 milioane de euro, domnilor, pe care nu îi vom putea asigura decât din împrumuturi. Domnilor, avem de unde încasa bani… Mihai, vrei să iei cuvântul?

Domnul consilier Poruțiu: Doamna președinte, ca să lămurim… noi vă garantăm că dacă am analiza toate bugetele cum îl analizăm pe cel de la aeroport cei 10 milioane de euro ar fi în contul consiliului județean, e o poveste pe care trebuie să o discutăm.

Doamna președinte Lokodi: Eu sunt convinsă că ne veți ajuta.

Domnul consilier Poruțiu: Evident, numai singura problemă este ca colegii noștri din executiv să ne dea și sprijinul pentru că, acum fac o paranteză, toată discuția pornește, dar o vom rediscuta la diverse pentru că noi nu reușim nici acum să avem acces la documentele pe care le cerem. Dar o să discutăm la diverse.

Doamna președinte Lokodi: Dar eu mă gândesc că nu numai din cauza colegilor de la executiv, eu mă gândesc că nici colegii de la executiv nu au toate datele pe care le cer, luni peste luni, eu personal dau telefoane, cer să vină datele, și domnul vicepreședinte cere datele și datele vin cu mici… șmecherii.

Domnul consilier Poruțiu: Doamna președinte, datele pe care le-am cerut noi, există în consiliul județean.

Doamna președinte Lokodi: Eu nu cred că este rea-voință și refuz să cred că este…

Domnul consilier Poruțiu: Nu-i faceți incompetenți, poate este o neglijență.

Doamna președinte Lokodi: Nici neglijență, nici incompetență. Însă eu cer din partea dumneavoastră… bine, acum în această perioadă din păcate nu am fost prezentă dar pot să vă spun că eu, timp de 6 ani, nu am lipsit și atunci vă rog să veniți la mine să îmi spuneți: „Asta ne lipsește în momentul de faț㔠da? Bine, vă mulțumesc.

 

 

11. Proiect de hotărâre privind aprobarea Programului acțiunilor economico-sociale din coordonarea Consiliului Județean Mureș pe anul 2010

 

Doamna președinte Lokodi: Trecem mai departe, urmează proiectul de hotărâre pentru aprobarea programului acțiunilor economico-sociale în coordonarea Consiliului Județean Mureș pe anul 2010. Acest proiect de hotărâre a fost avizat de comisia tehnico-economică, de comisia social-culturală și de comisia de urbanism. Proiectul nostru are două articole. Cine este pentru articolul 1?

 

 

Articolul 1 se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Articolul 2 se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

 

12. Proiect de hotărâre pentru modificarea H.C.J. nr.15 din 28 ianuarie 2010 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției „Drum de acces la Depozitul zonal de deșeuri din localitatea Sînpaul, comuna Sînpaul, județul Mureș”

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Urmează proiectul de hotărâre privind depozitul zonal al deșeurilor din localitatea Sînpaul. Și aici putem să analizăm mai multe lucruri însă înainte să trecem în analize, vă anunț că toate comisiile au discutat și acest proiect de hotărâre. De ce este nevoie ca să modificăm anumiți indicatori ai acestui proiect? Prima dată am mers, în proiect, pe o variantă în care Consiliul Local al comunie Sînpaul ne-a pus la dispoziție o zonă în care proprietar era comunitatea Sînpaul. Însă, față de acel loc, specialiștii care au venit de la București, au ajuns la concluzia că ne costă mult mai mult ca să nivelăm o porțiune unde este un deal și să cărăm terenu, decât, eventual să majorăm  cu o anumită sumă cheltuielile investițiilor proprii, cele care nu sunt eligibile și să expropriem pe baza hotărârilor judecătorești anumite porțiuni de teren unde să putem să construim drumul de acces. Acesta este motivul pentru care venim astăzi în fața dumneavoastră cerând modificarea Hotărâri Consiliului Județean Mureș nr. 15. Dacă nu dorește nimeni să ia cuvântul, trecem la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Pokorny Vasile Stefan), 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Articolul 2 se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

 

13. Proiect de hotărâre privind modificarea componenței Comisiei pentru Protecția Copilului

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Se modifică componența comisiei pentru Protecția Copilului Mureș. Se constată încetarea calității domnului Răduț Viorel Cristian și este numită doamna Ciuca Marinela. Acest proiect de hotărâre a fost avizat de două comisii, de cea juridică și social-culturală. Dacă nu dorește nimeni să ia cuvântul, cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Articolul 2 se aprobă cu 31 voturi „pentru, 1 nu a votat, 3 absenți  (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Articolul 3 se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Articolul 4 se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

 

14. Proiect de hotărâre pentru aprobarea avizelor date de Comisia de amenajarea teritoriului și de urbanism de pe lângă Consiliul Județean Mureș

 

Doamna președinte Lokodi: Urmează proiectul de hotărâre pentru aprobarea avizelor date de comisia tehnică de amenajarea teritoriului și urbanism. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Articolul 2 se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Articolul 3 se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 3 absenți (Cioban Cristian, Gombos Geza Csaba, Tatár Béla).

 

Diverse:

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc frumos și atunci la diverse, poftiți.

Domnul consilier Poruțiu: Doamna președinte, puteam evita orice discuție pentru că am cerut acum o lună de zile în comisia de buget sau tehnico-economică, să ni se facă acea simulare vis-á-vis de ce înseamnă la ora actuală gradul de îndatorare a consiliului județean, ce înseamnă proiectele pe care trebuie să le cofinanțăm și dacă mai rămân sau nu mai rămân limită de îndatorare. Din păcate nu am primit acest material, toate datele, eu sunt convins că erau în consiliul județean, ne-ați rugat să vă informăm atunci când ne mai lovim de asemenea situații și poate că orice discuții în contradictoriu care oricum eu și colegii noi considerăm că atâta timp cât este civilizată și constructivă, este benefică, poate nu mai avea loc, dacă ne-am fi lămurit din start. Nu vrem să venim la dumneavoastră la ușă să batem, să vă deranjăm, aveți treburi mult prea importante ca să vă deranjăm pentru asemenea aspecte care pot fi rezolvate în cadrul comisiei de buget prin bunăvoința colegilor noștri din executiv.

Doamna președinte Lokodi: Dispoziție: toate proiectele, de fapt am discutat noi asta mai demult, dar încă odată, dispoziție de la microfon. Până la ședința de consiliu județean din luna aprilie, deci asta înseamnă că în două săptămâni, maximum, vă rog frumos să facem o evidență exactă a tuturor proiectelor câștigate și cele depuse care sunt deja punctate, evaluate dar încă nu a sosit finanțările din cauza… cum este drumul 153 unde urmează ca să așteptăm la nivelul României să fie suplimentate pe POR-Axa 2, sumele, precum și toate proiectele, unde este proiectul mare de apă, unde primăriile va trebui să se conformeze. Care sunt sumele necesare pentru a se conforma, de asemenea vreau să vedem exact toate posibilitățile de proiectare, indiferent că este învățământ, social-cultural, complex pe infrastructură, chiar împădurire, de ce e nevoie. Dar noi avem această listă și eu știu domnilor consilieri că, înainte de aprobarea bugetului v-am dat un volum de vreo 40 și ceva de foi, listă imensă în care dacă ați fi dorit și ați fi citit, regăseați toate aceste date. Deci indiferent de polemică. Noi înainte de aprobarea bugetului, înainte ca să vedem cum vom ajuta și administrațiile publice locale, v-am dat cele solicitate, necesare de urgență, posibilitate din bugetul pe anul acesta. Este drept?

Domnul consilier Poruțiu: O mică corectură, deci acolo erau și foarte multe povești și vise.

Doamna președinte Lokodi: Nu erau povești.

Domnul consilier Poruțiu: Vă spun eu, nu are rost să intrăm, vă spun în privat dacă doriți, că nu vreau să deschid Cutia Pandorei.

Doamna președinte Lokodi: Domnule consilier, dar nu ați venit nici dumneavoastră să îmi spuneți de exemplu că la Tăureni, 10 milioane de euro sunt povești.

Domnul consilier Poruțiu: Nu dar eu vă arăt acolo, pe acea informare pe care eu am citit-o în ciuda a ceea ce credeți dumneavoastră, că noi nu citim ceea ce ne trimiteți și acolo sunt și lucruri care sunt povești. Nu vreau să deschid Cutia Pandorei dar eu vă arăt… și o să vă placă…

Doamna președinte Lokodi: Bine, vă rog frumos veniți și arătați unde e povestea. Bine, deci dumneavoastră luați, domnilor consilieri, înainte să spuneți că ceva e poveste, strategia județului, vedeți la ce s-au obligat înaintașii noștri, cam prin 2002-2003, mai ales la apă și la deșeuri și vă veți minuna pentru că nici pe de aproape nu suntem nici aproape de începutul îndeplinirii obligațiilor la care încă în timpul domnului Vasluianu și Virág s-au semnat criteriile de preaderare și după aceea să vedem critica făcută și pe cine, cum putem să ajutăm. Deci, o să rog membrii comisiei de buget, legat de aeroport, să le împărțim între membrii comisiei de buget acest material în care, pe de-o parte există la prima coloană bugetul aeroportului pe 2009, pe coloana doi, cel care este solcitat de aeroport pe 2010, pe coloana 4 diferența, pe coloana 5, fundamentarea făcută de consiliul județean și dacă veți lua poziție cu poziție veți vedea ceea ce am spus eu și în special vă rog să faceți semn. Piese de schimb, combustibil, energie electrică, consum gaze naturale, protocol, cheltuieli de protocol, cheltuielile de deplasări și dacă se asigură sau nu acordarea cheltuielilor salariale, a primelor de Paște, a primei de Căciun și a tichetelor de masă.

Domnul consilier Poruțiu: S-au introdus în salariile de bază.

Doamna președinte Lokodi: Nu este adevărat. Așa ceva nu există. Protestez împotriva acestor anomalii. Nu este adevărat. Curtea de Conturi a fost în control și am sistat orice plăți. Nu cumva să veniți acum și să spuneți împotriva Curții de Conturi, că eu am băgat în salariile de bază aceste cheltuieli! Ce vreți? Să mă lege și să mă ducă pe Retezatului? Nu sut nici eu anormală!

Domnul consilier Poruțiu: Doamna președinte, nici un buget de salariu nu a scăzut dar dacă vreți să continuăm, noi continuăm.

Doamna președinte Lokodi: Nu e adevărat că aceste cheltuieli sunt…

Domnul consilier Poruțiu: Doamna președinte, toate bugetele de salarii din consiliul județean au rămas neschimbate ca și valoare, ba chair au crescut, față de cele din anul 2009.

Doamna președinte Lokodi: Niciodată nu au fost incluse în salariul de bază aceste cheltuieli!

Domnul consilier Poruțiu: Au fost incluse de data asta.

Doamna președinte Lokodi: De aceea nu s-au schimbat, deoarece nici nu a fost inclus.

Domnul consilier Poruțiu: Bugetele nu au scăzut, ba chiar au crescut în anul 2010 și dacă deschidem Cutia Pandorei și intrăm în analiză pe buget de criză, vreau să vă spun un singur lucru, că în timp ce toate societățile private din județul Mureș au ajuns cu fondul de salarii undeva la 60-70% din ceea ce a fost anul trecut, noi, consiliul județean, am rămas cu fondul de salarii identic, ba chiar mai mare decât anul trecut. Asta într-un an de criză. Și putem sta pe analize economice, foarte mult, să știți.

Doamna președinte Lokodi: Deci, dacă s-a crescut la consiliul județean, s-a crescut pentru că în loc să angajăm o firmă cu câteva milioane de euro de consultanță la proiecte, colegii mei lucrează zi și noapte la proiecte și legea a permis ca să mai primească un procent la proiecte și dacă dumneavoastră susțineți că noi nu avem succese la proiecte de milioane de euro și în loc să plătesc eu o firmă de consultanță, procent din valoarea proiectului, dau un mic procent la salariu, atunci vă rog frumos să mă criticați, da? Dar nu discut în contradictoriu că nu merită!

Domnul consilier Poruțiu: Doamna președinte, un singur lucru, eu m-am ridicat pentru că discuția și orice analiză trebuie făcută cu unități egale pentru toată lumea. Și dacă dumneavoastră ați deschis acest subiect în plen eu îl continui în plen. Din păcate nu se taie cu aceeași măsură la toți. Și vom sta, dacă doriți și dacă vom primi documentele, pe analize și o să vedeți că nu trebuie să privim din start că cineva dorește numai răul, o să vedeți că se taie cu unități diferite de măsură. Și vreau să vă spun un singur lucru: din păcate nu am văzut în comisia de buget decât o singură instituție la care i s-a luat bugetul la pix mărunt și tăiat, fără ca să mă convingă pe mine, nimeni, deci repet, și pe colegii mei din comisia de buget, de ce trebuie tăiate acele lucruri, doar pe argumentul „așa este părerea mea”. Și vom discuta pe… noi am analiza acest buget…

Doamna președinte Lokodi: Iar eu vă spun că noi am luat fiecare instituție subordonată a consiliului județean înainte de aprobarea bugetului, fiecare director, director economic, șef de servicii, au fost prezenți și le-am spus: aprobăm, nu aprobăm. Toată lumea a fost amănunțit analizată și a fost tăiat de peste tot, inclusiv de la investiții și cheltuieli materiale. Deocamdată sunt ordonatorul de credite, singura instituție care nu mi-a dat nici până ieri toate datele era aeroportul, într-una ne-a băgat în situații de ceață. Am trimis inclusiv auditorii noștri și timp de 2 săptămâni, auditul consiliului județean nu a putut să ajungă la documente pentru că nu i s-a dat. Ca să ajungem până la finele scandalului cu aeroportul, ieri sau alaltăieri, după ce iarăși Curtea de Conturi este la aeroport, au fost nevoiți să ne dea toate documentele.

Domnul consilier Poruțiu: Doamna președinte, vă dau o replică celebră, în comisia de buget…

Doamna președinte Lokodi: Nu știu, sunteți avocatul aeroportului?

Domnul consilier Poruțiu: Nu, nu eu sunt avocatul măsurilor egale. Deci o vă dau o replică a unui șef de instituție din comisia de buget pe care l-am întrebat pe ce i se fundamentează acel buget pe care l-ați discutat dumneavoastră și replica a fost așa: „oricum plec, așa mi-au spus de la consiliul județean să îl fac”. Așa că, haideți să o lăsăm, este consemnat în comisia de buget.

Doamna președinte Lokodi: Te rog frumos în clipa aceasta să îmi spui numele persoanei care apus!

Domnul consilier Poruțiu: Este Școala Populară de Artă. Și la întrebarea colegului meu Akos, de ce este justificat bugetul la venituri cu 60% mai mult, răspunsul a fost și este înregistrat, pentru că așa mi s-a spus de la consiliul județean, oricum plec. Așa că, doamna președinte, dacă vreți să analizăm…

Doamna președinte Lokodi: Să analizăm și bugetul Școlii Populare de Artă care este umflat până peste cap? Vă rog frumos să analizați…

Domnul consilier Poruțiu: Asta spunem și noi, doamna președinte, vedeți că din contradicție ajungeți la vorbele noastre… asta spunem și noi, să tratăm cu aceeași măsură. Dacă am luat un buget…

Doamna președinte Lokodi: Cu aceeași măsură tratăm pe toată lumea. Da? Că m-am luptat și cu doamna Lelia Albu, destul de mult… m-am luptat și cu ea, care e problema.

Domnul consilier Mora: Doamna președinte, să știți că o să vorbesc numai dacă îmi promiteți că nu vă enervați și nu o să ridicați vocea.

Doamna președinte Lokodi: Dar, Akos, nu sunt nervoasă.

Domnul consilier Mora: Deci promiteți? Bun. Doamna președinte, am primit acum un tabel…

Doamna președinte Lokodi: Pe miercuri să îl studiați. 

Domnul consilier Mora: Ok, vă spun un singur lucru: Acest tabel nu ajunge ca document de analiză serioasă până miercuri dacă nu i se dă, în spatele acestui tabel, analiza fundamentată pe fiecare capitol, de ce zice cineva executiv, la materii prime, de exemplu, zice fundamentare CJM 120.000 și vrem să vedem și calculele.

Doamna președinte Lokodi: Akos, miercuri la ora 11 ne deplasăm cu toții la aeroport, și cerem documentele de fundamentare. Eu nu pot să cer să ne aducă tone de hârtie aici.

Domnul consilier Mora: Nu m-ați înțeles. Am cerut din partea Consiliului Județean Mureș pentru că există o coloană are spune fundamentare CJM. Asta înseamnă că în calculele Consiliului Județean Mureș, a executivului, sunt niște cifre care nu pușcă cu cele a ale aeroportului. Acea fundamentare de pe coloana CJM-ului este făcută de către executivul consiliului județean. Vrem să vedem acea fundamentare pe fiecare capitol, pentru că, altfel, doamna președinte, știți în ce situație suntem? Ajungem în ședința de comisie tehnico-economică, nu de buget-finanțe, dați-mi voie să vă corectez, în care ni se pune câte un calcul de genul acesta sub nas. Și la întrebarea, „domnule director executiv, spuneți-mi vă rog care sunt elementele concrete, unde credeți că lucrurile sunt umflate și cheltuielile sunt mult… mult puse în plus față de celelalte”, nu am primit nici o explicație punctuală. Deci acest tabel nu ajunge, dacă miercuri ajungem acolo și aceste date nu le vom avea până miercuri, vă spun că nu se rezolvă problema.

Doamna președinte Lokodi: Bine, domnul Bartha, o să vă rog ca la aceste capitole,  la toate capitolele, până miercuri să ne mai aduceți o situație pe anul 2008, 2007 și 2006, da? Cele care au fost executate de către Aeroport. Deci toate cheltuielile executate, exact aceste situații. Bine?

Domnul consilier Mora: În altă ordine de idei, vreau să înțelegeți foarte clar, doamna președinte, nici unul dintre noi, cei care am luat cuvântul, în nici o secundă, nu vrem nimic altceva decât să mergă treaba mai bine. Dar când simțim treburi personale amestecate în treburile publice și ale administrației, în final, nu ai cum să nu le vezi pentru că sunt chestiuni personale duse până la o limită, care nu își au locul într-o analiză fundamentată. Vreau să vă spun foarte clar că, într-adevăr, colegul avea dreptate. Bugetul, la aeroport îl despicăm în 4. La celelalte instituții puțin au trecut mai ușor toate discuțiile pentru că lumea asta a înțeles și eu vreau să vă spun încă un lucru foarte important. De ce nu ne dați încredere să vă ajutăm în negocierea cu instituțiile pentru că dumneavoastră ziceți că dumneavoastră vă faceți treaba din partea executivului cu echipa din executiv în negocierile cu instituțiile. Noi vrem un singur lucru, să aducem un aport ca și consiliu județean în aceste negocieri și discuții pentru că aducem o optică în plus față de cea a dumneavoastră. Aducem optica privatului care lucrează pe performanță. Pentru că am văzut foarte multe bugete construite numai și numai în ideea de a ne acoperi cheltuielile și nu mă interesează sursa de venituri. Asta e rugămintea, să ne băgați în aceste discuții sau în aceste negocieri cu instituțiile.

Doamna președinte Lokodi: Întrebarea mea este, de unde luați, domnule consilier, că eu nu vreau.

Domnul consilier Mora: Pentru că adineauri ați spus domnului coleg Poruțiu c㠄noi am făcut aceste chestiuni și le-am tăiat și le-am făcut”.

Doamna președinte Lokodi: Am făcut analize, nu cheltuieli.

Domnul consilier Mora: Poate noi venim cu un plus de analiză, asta este rugămintea mea.

Doamna președinte Lokodi: Nu este nici o problemă domnule consilier, eu nu am spus că nu vreau. Anul acesta a fost vreun consilier județean refuzat să participe la discuțiile cu instituții?

Domnul consilier Mora: Eu vreau să mai spun încă o chestiune vis-a-vis de acei indicatori de performanță…

Doamna președinte Lokodi: V-am refuzat pe careva, să vină la construirea bugetului?

Domnul consilier Mora: Păi dacă nu știm când au loc…

Doamna președinte Lokodi: Domnilor, dar știți foarte bine că x are probleme cu bugetul… în x probleme. Da? Asta știți. Dar nu știți când analizează consiliul județean construirea bugetul. Domnilor, când am pregătit bugetul?

Domnul consilier Mora: Doamna președinte, nu este o critică, atenție. Vrem să vă ajutăm…

Doamna președinte Lokodi: Nu, dar eu vă critic, în schimb, vă critic pentru că în luna decembrie am primit cifrele la buget. În ianuarie, știați foarte bine, consiliul județean construiește bugetul. A venit careva dintre domnii, doamnele consilieri, „doamna președinte, când discutăm cu instituțiile în construirea bugetului? Vreau să particip”. A venit cineva dintre dumneavoastră domnilor consilieri?

Domnul consilier Mora: Am spus-o de nenumărate ori, atât în plen cât și în cadrul comisiei de buget finanțe…

Doamna președinte Lokodi: Și am spus să nu veniți? Domnul Mora?

Domnul consilier Mora: Dar doamna președinte, dacă nu știm programul acestor întâlniri, de unde să venim?

Doamna președinte Lokodi:  Domnul Mora, știți când spuneți, când presa este prezentă, și când aveți microfonul în mână. În rest, domnul Mora, vă spun în ochi, niciodată nu m-ați sunat la telefon să mă întrebați, doamna președinte, când discutați în cadrul executivului problemele? Cu iertare.

Domnul consilier Mora: Nci un fel de problemă, eu nu pun la inimă. Dumneavoastră aveți un program în cadrul executivului, noi nu avem de unde să știm care este programul…

Doamna președinte Lokodi: Domnilor, programul meu de lucru este de la 8 până la ora 4.

Domnul consilier Mora: Da, și noi să venim de dimineață până dupămasă, să stăm aici?

Doamna președinte Lokodi: Da, domnilor, da.

Domnul consilier Mora: Păi dați-mi voie, doamna președinte…

Doamna președinte Lokodi: Da voi aveți pretenția ca eu să fiu atentă la anumite dorințe ale dumneavoastră pe care le exprimați cu trei luni după aprobarea bugetului. Nimeni nu și-a exprimat dorința cu două săptămâni înainte de aprobarea bugetului.

Domnul consilier Mora: Doamna președinte, vom căuta în procesul-verbal și o să vedeți că am cerut acest lucru personal de cel puțin trei ori, până acum.

Doamna președinte Lokodi: Putem să căutăm, te rog frumos să cauți în procesul-verbal.

Domnul consilier Mora: Deci, vă rog, eu am cerut de mai multe ori, nu odată. Mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Deci Akos, eu înțeleg situația politică, înțeleg că anumite persoane au ieșit dintr-un vizor de la partide și musai să-și facă lobby în altă parte. Nu la tine mă refer. Dar refuz în mod categoric ca acele persoane care trebuie să pună degetul pe acest buton ca să voteze, după ce a votat un lucru, să vină și să critice același lucru pe care el l-a votat. Deci refuz în mod categoric. Nu am ieșit în presă, nu am dat replică, nu am de gând să ies în presă pentru că dacă intru în jocul unora să justific eu consiliul județean, ajung de râsul curcilor, da? Nu fac treaba asta. Însă niciodată nu am interzis la nimeni să ceară datele, niciodată nu am refuzat, din contră, domnilor, înainte de votarea bugetului avem discuții lărgite pe fracțiuni politice. Nu cumva să inventăm acum oul sau găina. Ce date am refuzat? Ce am ascuns? Poți să-mi zici și în franceză.

Domnul consilier Poruțiu: Știți că tot francezul zice că mai binele este inamicul binelui. Eu vă cred plină de cele mai bune intenții. Dar părerea mea, și vă spun fără nici o rea voință, eu vă și înțeleg. Încetați, vă rog frumos, să mai priviți cu atâta suspiciune în jur și orice atitudine să o interpretați politic sau ca pe un afront. Eu înțeleg, acesta este mediul politic în care noi trăim de 20 de ani și poate că unii dintre noi nu înțeleg că trebuie să terminăm odată cu chestia asta. Deci așa cum vă zice și colegul Mora, tot ceea ce am făcut noi, am făcut cu bună intenție. Dar, vă spun, în momentul în care suntem chemați doar să dăm un vot la poveste într-un buget în care cerem hârtii și nu le primim, în care rugăm să facă analiză și nu o primim… dar doamna președinte, o să vedeți când vă explicăm logic și v-am spus acum… am cerut de o lună de zile o analiză și nu am primit-o. Ce vreți să faceți? Să aștept în continuare, eu știu că foarte mulți dintre oamenii care sunt aleși uninominal își doresc să nu mai existe consilii ca să, vezi Doamne, acest mare inamic, consiliile locale, municipale, comunale, parlamentul, trebuie desființate probabil. Dar eu repet, nu vreau să intru într-o polemică politică cu dumneavoastră, cu toate că ați făcut niște afirmații, desigur și eu pot să spun la fel, dar eu nu duc discuția în derizoriu, pentru că dacă m-aș apuca și eu să fac analize politice despre alții, poate că am ajunge la discuții care nu sunt corecte.

Doamna președinte Lokodi: Eu nu fac niciodată declarații în fața presei împotriva consilierilor.

Domnul consilier Poruțiu: Doamna președinte, mă fac că nu am auzit. Noi nu am făcut nici o declarație împotriva consiliului. Dar vă rog frumos acceptați bunele noastre intenții și acceptați și o altă părere. Pentru că văd aici că a avea o părere sau un punct de vedere devine un delict. Ori chestia asta eu nu pot să o accept.

Doamna președinte Lokodi: Domnilor de la secretariat, vă rog frumos ca să faceți o adresă oficială la ziarele Zi-de-Zi și Népujság, cereți materialul de înregistrare făcut la conferința de presă al Agendei 2009, în format electronic, pe CD, să fie salvată, declarațiile făcute referitoare la răspunderea Consiliului Județean față de proiectul Ministerului Transporturilor în care Consiliul Județean și în special executivul este făcut vinovat că România nu a contractat împrumutul aprobat prin lege în anul 2004. Problemele legate de… eventual împrumut pentru infrastructură pe drumuri în care tot vârful consiliului județean refuză contractarea împrumutului bancar pentru infrastructură. Pe care îl vom asculta aici.

Domnul consilier Poruțiu: Doamna președinte, dacă va apărea această expresie, deci dacă această expresie va apărea, eu împreună cu colegii mei, dacă consiliul județean este acuzat că refuză, eu vă promit că ne facem mea culpa în consiliul județean dar vreau același lucru să îl faceți și dumneavoastră.

Doamna președinte Lokodi: Eu nu am spus că dumneavostră ați spus. Nu am spus că Poruțiu a spus.

Domnul consilier Poruțiu: Repet, haideți să nu ne mai privim unii pe alții cu suspiciune și orice dorim să facem pentru că de asta nu merg lucrurile bine. Dar eu repet, dumneavoastră sunteți antrenată și am înțeles mediul politic și sigur că cine se frige cu ciorbă suflă și în iaurt.

Doamna președinte Lokodi: Iar eu o să fac mea culpa, eu nu am spus și repet, că dumneavoastră ați spus, eu am spus că în ziar, cu ghilimele, se arată ce ați zis dumneavoastră, ce a zis Balogh Iosif și colegul dumneavoastră, consilierul local de la Primăria Tîrgu Mureș.

Domnul consilier Poruțiu: Și dacă cineva a spus, să spunem, înseamnă că suntem dușmani unii cu alții? Trebuie pe argumente demonstrat că nu este așa.

Doamna președinte Lokodi: Nu vă supărați, eu nu am spus că suntem dușmani, eu am spus că protestez că ați atacat această instituție la care dumneavoastră dați votul la un moment dat și după aceea ne criticați.

Domnul consilier Poruțiu: Doamna președinte, urmăriți cum votez eu, dacă cineva s-a abținut astăzi la ordinea de zi, acela am fost eu. Și o să vă spun de ce. Tocmai ca să pot să fiu consecvent și la fel am făcut și la buget așa că, în momentul în care eu vin în plen știu cum am votat înainte sau în plen și am argumente să vorbesc. Și știu de ce m-am abținut azi la ordinea de zi, tocmai pentru ca să pot să nu fiu acuzat că sunt duplicitar. Votez o ordine de zi și după aceea vorbesc invers. Deci eu repet și după aceea am încheiat, nu vreau să duc discuția în derizoriu, eu repet, uitați-vă la consiliu și la consilieri și mai este o chestie foarte importantă, eu cred că ar trebui să fie o regulă, nu o chestie opțională. În momentul în care instituțiile își construiesc bugetul și îl analizează cu executivul eu cred, ca regulă, să fie invitați toți membrii comisiei tehnică-economice. Pentru că atunci când mergem în comisie sau aici în plen, și eu sunt dispus să vin, chiar dacă trebuie să stăm o oră și două și trei, atunci evităm aceste discuții pentru că le analizăm acolo.

Doamna președinte Lokodi: Eu în momentul în care invit comisia tehnico-economică nu fac o invitație pe nume, înseamnă comisia în întregime, da? Și vă rog frumos să analizăm în cadrul regulamentului de funcționare, dacă cineva se abține la ordinea de zi a ședinței ordinare anunțate, înseamnă că nu dorește să participe. Pentru acea ședință nu trebuie să primească indemnizație de ședință pentru că nu lucrează, se abține.

Domnul consilier Poruțiu: Doamna președintă, haideți să nu mergem în derizoriu. M-am abținut pentru că nu am fost de acord să se scoată punctul de pe ordinea de zi. Deci tocmai din contră, sunt foarte îndreptățit să particip la ședință…

Doamna președinte Lokodi: Deci domnule consilier, nu există abținere în munca unui consilier județean.

Domnul consilier Poruțiu: Doamna președinte, desființați abținerea, desființați votul contra, scoateți butoanele de abținere și de „nu” și puneți numai „da” și o să fiți cea mai fericită președintă, că asta văd că vă doriți.

Doamna președinte Lokodi: Domnule consilier județean, legea nu prevede abținerea. Legea prevede „da” sau „nu”

Domnul consilier Poruțiu: Legea îmi dă dreptul să mă abțin. Doamna președintă, eu repet, desființați butonul cu „abținere” și cu nu și o să fiți cei mai fericiți. Nu o să fie decât voturi de „da”, dacă asta vă doiți. Și după aceea mai dăm și timpul înapoi cu 25 de ani și ne simțim toți foarte bine.

Domnul consilier Giurgea: Mulțumesc doamna președinte, mă întreb, v-a fost dor? Ca o figură de stil pentru Akos si pentru Mihăiță care sunt prietenii mei, oricum ar fi politica asta de întoarsă pe dos. Sunt de 14 ani în comisia de buget, am fost și la orașul Ungheni, și la Municipiul Tîrgu Mureș o lună și de 10 ani de zile sunt aici. Acum, vreau să vă spun, doamna președinte, că, până la urmă, este o problemă de… să știți că eu stau și analizez foarte atent și pentru că nu iau cuvântul de foarte multe ori până acum nu înseamnă că nu știu despre ce este vorba în ședințele de consiliu și mai ale despre ce vorbesc colegii mei. Acum, acești doi colegi ai noștri, Akos și cu Mihai, sunt destul de bine puși la punct. Eu îi felicit sincer dar vina până la urmă este tot la dumneavoastră. Și vă spun din două motive de ce. În primul rând pentru că sunteți președintă, asta este, v-ați asumat această funcție, în al doilea rând, dacă putem lua din urmă stenogramele consiliului județean, am făcut-o și pe vremea lui Virág și din momentul în care ați apărut dumneavoastră, ca să se elimine toate aceste discuții și dispute, am rugat atunci, își amintește Arpi că este vechi în consiliu, că agenda de lucru a dumneavoastră, a președintelui consiliului județean și a celor doi vicepreședinți la punctele sau momentele în care constituie un interes și pentru toți consilierii județeni, în negocierea bugetelor, în întâlniri, în fel de fel, să fie una publică, către noi, prin două variante de comunicare. Pe vremea lui Virág, când nu aveam laptopurile, am spus ca există telefoanele noastre și să existe o persoană, că har Domnului! din câte sunt angajate la consiliul județean, putea să existe una, dar acum este foarte simplu că puteți posta pe site și intră pe laptopuri această agendă. Și atunci, cei care doresc, doamna președinte, Poruțiu, Akos, Giurgea dacă dorește, poate să participe la toate aceste întâlniri care îi interesează și care de fapt vin în sprijinul dumneavoastră, lesnindu-vă comunicarea în plenul ședințelor și, de ce nu și în luarea unor decizii pe care le puteți lua și în prezența lor. Acesta este un lucru pe care nu l-a făcut nici Virág, nici dumneavoastră și de aceea am spus că, până la urmă, vina e la dumneavoastră. Și acum vă spun eu care este de fapt problema cu aeroportul. Eu v-o spun în față, pentru că ei sunt mai tineri și nu lipsiți de.. că nu au nici o frică, dar sunt, să zicem așa, într-o fază de… să mă scuze, de aceea am spus figura de stil, de creștere în abordare. Bartha are o problemă, domnul director Bartha, pe care de altfel știe că îl prețuiesc și îl respect foarte mult, și noi toți, are o problemă în sensul că este între ciocan și nicovală. Luați care doriți dumnaevoastră că este ciocanul și nicovala. Dumneavoastră sunteți o persoană, posibil ciocanul sau nicovala iar comisia economică-financiară și de buget, cum îi spunem noi, este partea cealaltă, este una din ele. Și atunci, toate datele și termin într-o jumătate de minut termin, pe care ar trebui să le furnizeze, în primul rând comisiei, nu le furnizează. Și unele, le ascude, le acoperă și ni le aduce în ultima clipă. Noi știm exact despre ce este vorba. O parte din ele vin de la comanda dumneavoastră și cu cealaltă parte nu știe cum să o facă, să apere anumite parte din interes, să zicem a dumneavoastră, nu personală, ci ca executiv. Și de aici vin atâtea nemulțumiri, ale noastre, ale comisiei de buget, vis-à-vis de anumite instituții și închei prin a vă spune, că și eu sunt de acord cu punctul de vedere a lui Mihăiță și a lui Akoș că trebuie procedat cu aceeași măsură. Eu v-am spus-o în plen înainte de votarea bugetului și ați spus că faceți o invitație și îmi pare rău dar nu am fost la filarmonică nici eu, nici dumneavoastră…

Doamna președinte Lokodi: Îmi pare bine că nu mai sunteți șeful de fracțiune dar șeful de fracțiune Mihai Poruțiu a fost invitat…

Domnul președinte Giurgea: Dar ce ați spus, un bilet pentru mine și Giurgea la filarmonică.

Doamna președinte Lokodi: Tocmai datorită faptului că dumneavoastră…

Domnul consilier Giurgea: Dar să termin ca să nu intrăm în derizoriu, dacă îmi permiteți…

Doamna președinte Lokodi: Eu pe dumneavoastră vreu să vă duc la concert și nu la discuția bugetului.

Domnul consilier Giurgea: Da, la concert, și nu m-ați dus dar, vă spuneam acum, de partea serioasă, înainte de votarea bugetului, că măsura nu a fost la fel. Dacă anul trecut, bugetele celor două instituții și nu vreau să intrăm în discuții de amănunt, a filarmonicii și cu aeroportul erau la fel, acum erau diferențe de nu știu, 14 miliarde, parcă. Deci este o chestiune, dacă se intră în discuții de amănunt costă și durează dar este bine pentru dumneavoastră ca și executiv și ordonator principal de credite, să aveți această disponibilitate de comunicare, ei sunt dispuși să o facă, eu vă recunosc că sunt mai puțin dispus acum să o fac și din considerente pe care vă rog să le acceptați și să le înțelegeți și faceți și o să vedeți că o spă fie mai bine. Mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc și dacă nimeni nu mai este înscris la cuvânt, eu vă mulțumesc frumos pentru critică, am înțeles în calitate de președinte de consiliu județean că sunt „di vină”. La revedere.

 

                                                                             Întocmit: Andreea Iepan

 

 

 

 

                           PREȘEDINTE                                               Director

                Lokodi Edita Emöke                                         Viorel Iosib

 

 

 

 

Văzut: consilier Delia Belean