ROMÂNIA                                                    

                     JUDEȚUL MUREȘ                                   Nr.15380/7.X.2010                              

                  CONSILIUL JUDEȚEAN                               Dosar:IV/C/1    

                           

                  

 

 

 

 

 


PROCES – VERBAL

al ședinței ordinare a Consiliului Județean

din data de 26 august 2010

 

 

         Lucrările ședinței s-au desfășurat în sala mare a Consiliului Județean Mureș și au fost conduse de doamna președinte Lokodi Edita Emöke.

         Ordinea de zi a ședinței a fost stabilită prin Dispoziția președintelui Consiliului Județean nr. 230  din 20 august 2010 și a fost publicată în cotidienele locale: „Cuvântul liber”, „Zi de Zi” și „Nepujság”.

         Din cei 35 de membri ai Consiliului Județean au lipsit, domnii: Erős Csaba, Ferenț Tiberiu Nicolae, Gombos Geza Csaba, Ilyes Toth Alexandru, Poruțiu Mihail.

Au fost invitați să participe:

 

·     dl. Marius Pașcan,  prefectul județului Mureș

·     dl. Schmidt Lorand – director, Direcția Generală de Asistență socială și Protecția Copilului

·     dl. Mezei Vasile - director economic,  Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș

·     dna. dr. Carmen Chiriac – Clinica Boli Infecțioase I

·     dl. dr. Pokorny Laszlo – director, Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Brancovenesti

·     dl. dr.Toducz Endre – director, Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Călugăreni

·     dl. Petruț Dorin – director, Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Reghin

·     dna. Sand Viorica – director, Centrul de Ingrijire si Asistenta Capusul de Campie

·     dna. dr. Berekmeri Maria – director,  Centrul de Ingrijire si Asistenta Glodeni

·     dl. Pop Liviu – director Centrul de Ingrijire si Asistenta Lunca Mureșului

·     dna. dr. Biriș Rodica – director Centrul de Ingrijire si Asistenta Reghin

·     dna. Ana Ioan – director Centrul de Ingrijire si Asistenta Sighișoara

·     dl. cpt. Handrea Călin - adjunct al inspectorului șef, Inspectoratul pentru Situații de Urgență  Horea

·     dna. Gușatu Ileana – director, Camera Agricolă Județeană Mureș

·     dl. Nagy Petroniu Tiberiu Vasile – director, Serviciul de Pază a Obiectivelor de Interes Județean Mureș

·     dl. Balasz Istvan – contabil-șef, Serviciul de Pază a Obiectivelor de Interes Județean Mureș

 

 

 

 

Doamna președinte Lokodi: Bună ziua doamnelor și domnilor consilieri, dați-mi voie să vă fac o declarație referitoare la modul de lucru al ședinței de astăzi. La început vom avea o ședință de festivitate. Este cu noi astăzi d-l vicepreședinte al județului Gyor Moson Sopron, vicepreședinte care timp de 8 ani a ținut relații foarte strânse în domeniul cultural, social și privind celelalte evenimente organizate, ba la propunerea Consiliului Județean Gyor Moson Sopron, ba la inițiativa Consiliului Județean Mureș, care mereu a fost alături de noi și a răspuns de acest sector. Având în vedere că în urma alegerilor care au avut loc în Ungaria privind alegerea noilor membri ai Parlamentului Ungariei, dl Kara Ákos a devenit parlamentar, iar în luna octombrie îi va înceta mandatul de vicepreședinte al Consiliului Județean și s-a gândit să vină să își ia rămas bun pentru că a ținut la județul nostru și a ținut la relațiile pe care le-a clădit timp de 8 ani.

În calitatea lui de deputat al Parlamentului Ungariei, având în vedere că răspunde tocmai de acest segment – administrație publică locală, probleme sociale, ar dori să ne sprijine în continuare și d-l vicepreședinte care îl va urma în această funcție și în această activitate pentru că la dânșii este specific faptul că persoana care nu este deputat, având în vedere că se poate ca un primar sau un președinte de consiliu județean să devină deputat, dar cel care nu este deputat și continuă munca  efectiv în județ, va prelua de la domnia sa această activitate externă, de relații parteneriale și îl va sprijini pe predecesorul său în activitatea de menținere a relațiilor viabile dintre cele două județe. Acest parteneriat există de peste 15 ani și era un parteneriat real. Nu numai între Consiliul Județean Mureș și Consiliul Județean Gyor a existat relații de parteneriat ci există și între mai multe comune de-ale noastre. Recent s-a întors delegația comunelor Gălești, Păsăreni din județul Gyor și este cu noi și d-na Naznan Olga, care azi alături de noi, și după ce vom avea momentul festiv cu d-l vicepreședinte, d-na Naznan va transmite mesajul colegilor din Kulsziget, da? Deci, dați-mi voie să îl rog pe d-l vicepreședinte Kara  Akos să ne transmită gândurile sale și voi încerca eu să  asigur traducerea.

D-l vicepreședinte al Consiliului Județean Gyor, Kara Akos: D-na vicepreședinte, domnilor vicepreședinți, doamnelor și domnilor consilieri, am venit cu mult drag la invitația dvs. și aș dori să transmit și mesajul d-lui președinte Szakacs Imre, deputat în Parlamentul Europei și vă transmit și salutul meu. Mandatul meu de consilier județean a luat sfârșit și timp de patru ani am lucrat în acest domeniu și având în vedere că sunt la sfârșit aș dori să fac o recenzie scurtă asupra acestei activități și am venit aici pentru ca împreună cu dvs. să facem această analiză. În relațiile noastre parteneriale țelul nostru era ca cele două comunități din cele două județe, atât populația maghiară, cât și cea română, colectivitățile administrațiilor mai mari și mai mici să se regăsească și să aibă relații parteneriale viabile. În mod real relațiile noastre parteneriale au fost reprezentate prin ONG-uri cu activități culturale, sociale, relații civile viabile, existente între mai multe comunități. În numele cetățenilor din județul Gyor Moson Sopron aș dori să mulțumesc pentru activitatea și sprijinul dvs., al consilierilor, al executivului Consiliului Județean pentru sprijinirea acestei activități. Din partea județului Gyor vă transmit faptul că noi suntem deschiși și am dori foarte mult să se continue acest parteneriat. Țelul nostru este de a fortifica relațiile dintre administrațiile publice locale, mă gândesc la comune. De asemenea aș dori să vă povestesc despre cea mai veche și despre cea mai nouă relație partenerială. La sfârșitul săptămânii trecute a avut  loc o  întâlnire la Kunsziget, care este o comună din județul nostru, unde două comunități au sărbătorit existența unor relații parteneriale, de 20 de ani, din județul dvs. participând vârstnici și tineri din comuna Gălești și Păsăreni iar cea mai recentă relație este între comunitatea din Gyor- Sokoropatka și Glăjărie, comuna Gurghiu. Sper că și acest parteneriat  va reuși să dăinuiască 20 de ani, așa ca și cel dintre Kunsziget și Gălățeni și va fi viabil.

Toate forțele politice din județul Gyor doresc să continue aceste relații de parteneriat cu județul dvs. și pe parcursul anilor s-au dovedit a fi relații viabile dar, deși nu știm care va fi rezultatul alegerilor din luna octombrie, cert este că noi dorim cu toții ca parteneriatul să continue.

Aș dori ca în numele nostru să apreciez activitatea executivului Consiliului Județean Mureș, a d-nei președinte și a celor doi vicepreședinți și în amintirea parteneriatului existent aș dori să fac un mic cadou, sperând că relațiile noastre se vor fortifica în continuare. Doresc să vă transmit sănătate, forță de muncă, perseverență în munca dvs. și vă doresc numai bine! Mulțumesc frumos.

D-na președinte Lokodi: Mulțumim frumos. Cadoul va fi pus în vitrină, așa cum punem toate cadourile primite de la partenerii noștri. Doresc și eu să fac un mic cadou d-lui vicepreședinte, chiar dacă noi nu avem cadouri din cristal, avem altceva: o diplomă pe care scrie: „Pentru domnul Kara Akos, vicepreședintele județului Gyor Moson Sopron, pentru recunoașterea activității domniei sale în domeniul administrației, culturii și în domeniul social, pentru întreaga muncă desfășurată”. Îi vom da și un mic tablou.

Și acum să dăm posibilitatea d-nei Naznan Olga să ne transmită mesajul celor din Kunsziget. Dânsa este locuitor și al comunei Gălești și al municipiului Tîrgu Mureș și în calitate de președinte al mai multor ONG-uri și asociații parteneriale a ajutat comuna de-a lungul timpului în întreținerea acestor relațiii.

D-na Naznan Olga: Mulțumesc și  salut pe toată lumea. În primul rând doresc să mulțumesc Consiliului Județean pentru ajutorul acordat în timpul anilor pentru această relație dintre ele două comune. De fapt, eu stau în Păsăreni și în Tîrgu Mureș. Aceste relații au început acum 20 de ani cu un grup de copii care s-au dus în tabără la Kunsziget. Relația are și o viață particulară, are în cadrul ei niște oameni foarte iubitori care vin de multe ori la noi și, la fel, și noi mergem la dânșii. Săptămâna trecută am avut o întâlnire  la Kunsziget unde s-a stabilit din nou ca tradiția taberelor să continue în sensul că un grup de copii de la noi să meargă la dânșii în tabără. Cu această ocazie aș dori să-i predau d-nei președinte un DVD cu munca a 20 de ani dintre cele două localități. În speranța ca și în continuare veți fi alături de noi vă mulțumesc pentru sprijin.

D-na președinte Lokodi: Având în vedere că d-l vicepreședinte Kara  mai dorește să viziteze instituții de-ale noastre, cu care cei din Gyor au avut relații parteneriale, o să-i mulțumim pentru vizita făcută nouă și a închis această activitate într-un cadru foarte frumos, îi dorim mult succes în munca sa viitoare !

Vom trece la dezbaterea punctelor anunțate. D-nii consilieri Eros Csaba, Gombos Geza și Ilyes Toth Alexandru sunt în concediu de odihnă, deci lipsesc în mod justificat. D-l consilier Ferenț Tiberiu, d-l Poruțiu ? Nu știți ce e cu ei ? Deci sunt în concediu. Totuși vă rog frumos, d-lor consilieri, ca atunci când plecați în concediu să ne scrieți trei cuvinte.

Salut prezența tuturor instituțiilor care au fost invitate și salut și prezența d-lui subprefect Barczi Gyozo și vreau să vă anunț că, pe lângă ordinea de zi discutată de dvs. în regim ordinar, mai avem încă două puncte în regim de urgență dar cred că în acest sens deja ați discutat în Comisa tehnico-economică, propunerea noastră în regim de urgență și anume modificările pe care a trebui să le facem în cadrul bugetului. La ședința trecută v-am prezentat unele modificări pe care a trebuit să le facem.

Înainte să votăm ordinea de zi, supun la vot aprobarea procesului- verbal al ședinței extraordinare din 12 august 2010. Sper că toată lumea l-a consultat. Cine este pentru?

 

Procesul-verbal din data de 12 august 2010 se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, au lipsit 6 consilieri (Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail,  Cioban Cristian).

 

Doamna președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Pe ordinea de zi apărută mai avem două puncte în regim de urgență. Unul referitor la buget și celălalt referitor la  stabilirea numărului maxim de posturi pentru aparatul consiliului județean și pentru instituțiile din subordinea noastră. Trebuie să vă anunț că proiectul de hotărâre de la punctul trei cu privire la darea în folosință gratuită a unui imobil din str. Gheorghe Doja va fi retras de către mine. Doresc să vă spun că proiectul de hotărâre privind posturile noastre necesită un cvorum de 2/3 și la fel și punctele 1 și 2 de pe ordinea de zi anunțată. Restul proiectelor de hotărâri se aprobă cu maioritatea consilierilor în funcție, punctele 3-5, iar de la 6-8 cu majoritatea consilierilor prezenți.

Cine este pentru aprobarea ordinii de zi anunțate acum?

 

Ordinea de zi se aprobă cu 29 de voturi „pentru”, au lipsit 6 consilieri (Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail,  Cioban Cristian).

 

 

Regim de urgență.

    1. Proiect de hotărâre privind modificarea anexelor Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr.109/2010 privind stabilirea numărului maxim de posturi pentru aparatul de specialitate al Consiliului Județean Mureș și instituțiile publice subordonate și Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr. 114/2010 privind stabilirea unor măsuri de organizare a instituțiilor publice de sub autoritatea Consiliului Județean Mureș precum și a Serviciului Public Județean „SALVAMONT-SALVASPEO”

 

         D-na președinte Lokodi: Acest proiect de hotărâre a fost discutat de Comisia social-culturală și a fost avizat în mod favorabil. Dacă dorește cineva să ia cuvântul, dacă nu trecem la vot. Știți că la ședința anterioară am aprobat deja modificările însă acum trebuie să facem ultimele toaletări.

 

Articolul I se aprobă cu 29 voturi „pentru”,  6 au lipsit ((Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail,  Cioban Cristian).

Articolul II se aprobă cu 29 voturi „pentru”,  6 au lipsit ((Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail,  Cioban Cristian).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 29 voturi „pentru”,  6 au lipsit ((Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail,  Cioban Cristian).

 

 

    2. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului Consiliului Județean Mureș pe anul 2010.

 

         D-na președinte Lokodi: Este vorba despre o rectificare negativă. Comisia economică a discutat acest proiect și a avizat în mod favorabil. Deci s-a discutat că se va restitui la Guvern acele sume pe care noi am considerat că vor rămâne la noi, ca urmare a reducerilor apărute în urma reorganizării.  Supun la vot.

 

Articolul I se aprobă cu 28 voturi „pentru”,  1 abținere (Teodor Giurgea), 6 au lipsit ((Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail,  Cioban Cristian).

Articolul II se aprobă cu 29 voturi „pentru”,  6 au lipsit ((Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail,  Cioban Cristian).

Articolul III se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 6 au lipsit ((Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail,  Cioban Cristian).

Articolul IV se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 6 au lipsit ((Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail,  Cioban Cristian).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 29 voturi „pentru”,  6 au lipsit ((Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail,  Cioban Cristian).

 

1.   Proiect de hotărâre pentru modificarea și completarea anexei la HCJ nr.42/2001 privind însușirea inventarului domeniului public al județului Mureș, cu modificările și completările ulterioare

 

         D-na președinte Lokodi: Acest proiect de hotărâre a fost discutat de către comisiile de specialitate: servicii publice, juridică și economică și toate au dat aviz favorabil.

 

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 voturi „pentru”,  6 au lipsit (Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail,  Cioban Cristian).

Articolul 2 se aprobă cu 29 voturi „pentru”,  6 au lipsit (Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail,  Cioban Cristian).

Articolul 3 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 6 au lipsit (Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail,  Cioban Cristian).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 29 voturi „pentru”,  6 au lipsit ((Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail,  Cioban Cristian).

 

                    

2.   Proiect de hotărâre privind transmiterea dreptului de administrare asupra imobilului ce aparține domeniului public al județului Mureș, situat în municipiul Tîrgu Mureș, str. Mărășești, nr. 13

 

 

         D-na președinte Lokodi: Am modificat hotărârea anterioară și am completat și cu solicitarea ADI Aqua Invest pentru alte două spații, terminând astfel modul de folosire și împărțire a spațiilor de la etajul clădirii de pe str. Mărăști, astfel că, cu un amendament, modificăm forma inițială și venim în fața dvs. cu modul de împărțire a spațiilor între cele două instituții subordonate.

         D-l secretar Paul Cosma: Cu permisiunea dvs., d-na președinte, aș vrea să fac o scurtă precizare. În anul 2009 prin Hotărârea nr. 59, Consiliul Județean Mureș a aprobat darea în folosință gratuită către ADI Aqua Invest a unei suprafețe de 26,9 de m.p. De scurtă vreme asociația a devenit funcțională și a căpătat noi competențe, urmând să angajeze și personal, motiv pentru care față de suprafața de 26,9 mp are nevoie de alte două încăperi, care astăzi, în fapt, sunt ocupate de arhiva SURM-ului care este în lichidare, afacerea fiind administrată de un lichidator judiciar și urmează ca acele încăperi, în fapt, să fie eliberate și să găsim alte soluții pentru actele și fierul vechi care este acolo.

         D-na președinte Lokodi: Da, o precizare și mai concretă. Dacă nu dorește nimeni să ia cuvântul trecem la vot.

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 voturi „pentru”,  6 au lipsit (Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail,  Cioban Cristian).

Articolul 2 se aprobă cu 29 voturi „pentru”,  6 au lipsit (Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail,  Cioban Cristian).

Articolul 3  se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Marcela Achim),  6 au lipsit (Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail,  Cioban Cristian).

Articolul 4 se aprobă cu 29 voturi „pentru”,  6 au lipsit (Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail,  Cioban Cristian).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 29 voturi „pentru”,  6 au lipsit (Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail,  Cioban Cristian).

 

4.Proiect de hotărâre pentru stabilirea finanțării CRRN-uri și CIA-uri înființate în baza HCJM  nr.67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 și 74/2010

 

         D-na președinte Lokodi: Acest proiect de hotărâre a fost discutat de către comisiile de specialitate: servicii publice, socială și economică și toate au dat aviz favorabil.

 

Articolul 1 se aprobă cu 29 voturi „pentru”,  6 au lipsit (Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail,  Cioban Cristian).

Articolul 2 se aprobă cu 29 voturi „pentru”,  6 au lipsit (Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail,  Cioban Cristian).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 29 voturi „pentru”,  1 nu a votat ( Cioban Cristian),5 au lipsit (Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail)

 

5.Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean nr.181/23.XII.2008 privind aprobarea proiectului „Promovarea județului Mureș” și a cheltuielilor legate de acesta  

 

 

         D-na președinte Lokodi:  Prin această hotărâre venim în fața dvs. și modificăm anumite prevederi legate de TVA-ul cheltuielilor eligibile și neeligibile. Proiectul a fost discutat de toate comisiile de specialitate, fiecare avizând în mod favorabil.

         D-l consilier Radu Mircea: Stimați colegi, din capul locului vreau să spun că sunt de acord cu acest proiect și îl voi vota, dar am o rugăminte, d-na președinte, ca la finele anului 2010 să ni se prezinte o informare privind modul cum această promovare sau activitatea de turism din județul Mureș  în ce situație se află, sau mai precis să ni se prezinte cum a evoluat sau involuat turismul în județul Mureș, atât ca persoane care au venit ca turiști în județul Mureș, și mă refer la turiștii care sunt efectiv cazați în hoteluri și pensiuni, turiștii care au dormit cel puțin o noapte la noi și nu din cei care numai trec prin județ și staționează cu autocarul și îi considerăm turiști deși stau doar două ore. Adică să vedem efectiv această promovare la care an de an, noi, Consiliul Județean am participat cu sume mai mari sau mai mici și să știm și noi evoluția acestui turism. Eu aș face o comparație  pe următorii doi sau trei ani și să vedem perspectivele dar și cum s-au cheltuit acei bani pentru turism pentru că se tot discută că turismul trebuie să fie o prioritate, trebuie să fie aducător de venit, să fie pentru dezvoltarea județului Mureș. Vă mulțumesc.

         D-l consilier Mora Akos: D-na președinte, stimați colegi, în cadrul Comisiei tehnico-economice s-a ridicat de către d-l consilier Boloș  o chestiune, dar îl voi lăsa pe el să dezvolte latura aceasta vis-a-vis de ceea ce înseamnă Manualul de identitate vizuală a Consiliului Județean. În fapt, este vorba despre faptul că instituția Consiliului Județean își promovează imaginea, de multe ori, neunitar, deci, apare pe de o parte, pe o placă apare o denumire, iar pe alte pliante, altă denumire, deci nu este o imagine unitară. În acest sens, în cadrul comisiei tehnico-economice s-a propus, că de asta am luat cuvântul pentru că nu apare amendamentul propus de comisie, deci, s-a propus ca în cadrul acestui proiect de promovare a județului Mureș să se introducă în caietul de sarcini întocmirea de către ofertant și a acestui Manual de identitate vizuală care trebuie să preceadă, de fapt, promovarea județului Mureș pentru că suma este foarte generoasă pentru acest proiect. Nu știu câte CD-uri, câte pliante și broșuri, deci din punct de vedere financiar ar încăpea și acest lucru și atunci cred că ar trebui pus în caietul de sarcini înainte de licitație pentru că pe urmă ofertanții nu vom mai include în costurile proprii dacă nu a fost licitat cu acest Manual de identitate vizuală. Mulțumesc.

         D-na președinte Lokodi: Deci, în avizul dvs. scrie !introducerea în caietul de sarcini a Manualului de identitate vizuală a Consiliului Județean Mureș” și acest lucru a fost reținut de către noi.

         D-l consilier Vasile Boloș: Mulțumesc. Nu aș dori să repet foarte mult. De fapt, eu am avut o intervenție de genul acesta și într-o ședință anterioară. Cele spuse de colegul Akos Mora sunt corecte și în mod firesc a fost și dată soluția și anume introducerea în caietul de sarcini a întocmirii acestui Manual de identitate vizuală și atunci, un colectiv numit de dvs. va aviza acest Manual și lucrurile vor merge în mod firesc și normal pentru că chestiunea este simplă și nu e complicată, așa cum pare din exterior. Mulțumesc.

         D-na președinte Lokodi: Deci, practic, prin acest proiect noi am dorit să avem în primul rând multe materiale promoționale, dar, în același timp, și o analiză cu privire și la ceea ce ați spus dvs. asupra modului în care am putea să avem o viziune asupra modului de dezvoltare pe viitor a turismului în județul Mureș. Tocmai de aceea, am dori să ieșim din această fază de județ- tranzit și să vedem în ce sens, consiliem pe baza unor studii și comunitățile asociațiile existente în județul Mureș, acum în număr de șapte: Gurghiu-Mureș-Niraj- Târnava Mică-Târnava Mare, de lângă Saschiz- câmpie  și Iernut.  Normal că ceea ce vom reuși prin acest proiect să obținem vom folosi în tot județul. Dar o voi ruga pe colega noastră Agnes Gorea să facă niște precizări concrete cu ce am prevăzut noi în acest proiect, să accesăm fonduri și să nu dăm bani  din bugetul Consiliului Județean pe diferite materiale sau lucrări, ci să obținem finanțare europeană.

         D-na Agnes Gorea, consilier în cadrul Direcției de dezvoltare regională, implementare proiecte: Referitor la acest proiect pot să spun că a fost avizat de către Autoritatea de Management cu activitățile care au fost cuprinse inițial în proiect, și anume: realizarea de materiale de promovare, introducerea de noi activități, nu știu dacă este recomandată și încercarea de a introduce așa ceva și anume: realizarea unui Manual de identitate vizuală al Consiliului Județean Mureș, ar duce, posibil, la  pierderea finanțării. Deci nu prea e posibil introducerea acestei propuneri sau eventual aceasta ar trebui finanțată din fonduri proprii.

         D-na președinte Lokodi: Agnes, te rog să ne spui concret ce intră în acest proiect pentru că intră mai multe lucruri nu doar unul singur.

         D-na Agnes Gorea: În proiect intră realizarea de materiale promovare și anume: 3000 de DVD-uri care vor conține materiale de prezentare a județului, 9000 de broșuri, 18.000 de pliante și 3000 de afișe, toate elaborate în șase limbi: română, maghiară, engleză, germană, franceză și italiană. Deci, proiectul se referă la promovarea turistică a județului Mureș și nu a Consiliului Județean Mureș.

         D-na președinte Lokodi: Deci, vom merge prin tot județul, ceea ce este existent, ceea ce merită să fie promovat, zone de protecție naturală, zone turistice, etc., totul va fi inclus într-un DVD care se va regăsi  în acest material. Avem și album sau numai pliante?

         D-na Agnes Gorea: Broșuri, pliante și afișe.

         D-l consilier Doru Borșan: Am să-i rog pe distinșii colegi care se ocupă de această promovare și i-am și întrebat la ședința de comisie cum văd ei aceste DVD-uri, pliante să fie răspândite către turiști și nu cred că este cea mai bună cale pe care au ales-o și anume, să le dăm instituțiilor subordonate nouă, ca atunci când vine turistul să îi dea DVD-ul în brațe sau pliantul. Noi trebuie să mergem …

         D-na președinte Lokodi: Nici nu ne-am gândit la așa ceva.

D-l consilier Borșan: Așa mi-a spus d-na colegă. Noi trebuie să mergem acolo de unde vine turistul cu asemenea materiale și anume: la ambasade….

D-na președinte Lokodi: Da. Vom merge la târguri turistice…

D-l consilier Borșan : La cele mai importante agenții de turism din Europa pentru că sunt vreo cinci sau șase.

D-na președinte Lokodi: Vom merge și la partenerii noștri și când vom merge în străinătate vom duce DVD-urile de prezentare.

D-l consilier Borșan: Acestea acolo trebuie să ajungă și nu la noi în județ.

D-na președinte Lokodi: Acest lucru va fi decis de președinte pe viitor, atunci când le vom folosi. Pliantele le putem da turiștilor.

D-na Agnes Gorea: O mică parte din materialele de promovare vor ajunge la instituțiile subordonate pentru că așa s-a prevăzut în proiect, dar mare parte, vor fi la dispoziția Consiliului Județean și se vor distribui prin Centrul de Informare Turistică exact la agenții de turism, la târguri, etc.

D-na președinte Lokodi: Dacă nu mai sunt întrebări supun la vot proiectul nostru de hotărâre care se modifică doar în ceea ce privește TVA-ul.

 

Articolul 1 se aprobă cu 30 voturi „pentru”,  5 au lipsit (Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail).

Articolul 2 se aprobă cu 30 voturi „pentru”,  5 au lipsit (Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail).

Articolul 3 se aprobă cu 30 voturi „pentru”,  5 au lipsit (Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 voturi „pentru”,  5 au lipsit (Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail).

 

6. Proiect de hotărâre privind aprobarea Raportului de analiză a capacității de apărare împotriva incendiilor în județul Mureș pe anul 2009 și stabilirea măsurilor de optimizare a acesteia

 

D-na președinte Lokodi: Avem prezenți la lucrările ședinței noastre de astăzi, reprezentanții Serviciului de Urgență de la Pompieri și avem un raport de analiză a capacității de apărare împotriva incendiilor din județul Mureș pe anul 2009 și stabilirea măsurilor de optimizare a acesteia, conform materialul anexat de către dânșii.

Acest proiect de hotărâre a fost discutat de către comisia de servicii publice și cea juridică care au dat aviz favorabil. Materialul a fost pus pe site pentru a fi studiat de toată lumea.

D-l secretar Paul Cosma. Fiind o hotărâre cu caracter normativ am urmat procedura reglementată de Legea nr.52/2003 legat de promovarea acestor proiecte, în sensul că am dat posibilitatea unei dezbateri publice, dacă există persoane sau organizații neguvernamentale interesate sau alte instituții care vor să facă adăugiri. Nu am primit propuneri de modificare dar am urmat procedura legală.

D-na președinte Lokodi: Dacă nu dorește nimeni să ia cuvântul, supun la vot.

 

Articolul 1 se aprobă cu 30 voturi „pentru”,  5 au lipsit (Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail).

Articolul 2 se aprobă cu 30 voturi „pentru”,  5 au lipsit (Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 voturi „pentru”,  5 au lipsit (Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail).

 

 

         7.Proiect de hotărâre privind  modificarea statului de funcții al Camerei Agricole Județene Mureș

 

D-na președinte Lokodi: Este vorba despre transformarea unui post de referent clasa III, în grad profesional superior, treapta de salarizare I.  Acest proiect de hotărâre a fost discutat de către comisia de servicii publice, cea juridică și cea tehnico-economică, care au dat aviz favorabil.

                   

                                                          

Articolul 1 se aprobă cu 30 voturi „pentru”,  5 au lipsit (Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail).

Articolul 2 se aprobă cu 30 voturi „pentru”,  5 au lipsit (Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 voturi „pentru”,  5 au lipsit (Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail).

                                    

        

8.Proiect de hotărâre pentru aprobarea avizelor date de Comisia de amenajarea teritoriului și de urbanism de pe lângă Consiliul Județean Mureș

 

 

         D-na președinte Lokodi: Supun la vot proiectul de hotărâre.

                                                           

Articolul 1 se aprobă cu 30 voturi „pentru”,  5 au lipsit (Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail).

Articolul 2 se aprobă cu 30 voturi „pentru”,  5 au lipsit (Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail).

Articolul 3 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 1 nu a votat ( Orban Laszlo Levente),  5 au lipsit (Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 voturi „pentru”,  5 au lipsit (Eros Csaba, Ferenț Tiberiu, Ilyes Toth Alexandru, Gombos Geza,  Poruțiu Mihail).

 

 

         9.Informare privind modul de aducere la îndeplinire a prevederilor HCJM nr.113/12.VIII.2010

                                    

         D-na președinte Lokodi: Este vorba despre îndeplinirea prevederilor Hotărârii Consiliului Județean Mureș nr.113/2010 privind reorganizarea Direcției Județene de Pază Mureș, a serviciul de pază a obiectivelor de interes județean.  Ați reușit să vedeți materialul? Am intrat în legalitate și cred că am reușit în totalitate să plasăm persoanele care erau peste numărul normat, legal aprobat, așa că pe mine cel puțin mă liniștește că nimeni nu a ajuns pe drumuri. Era o măsură legală, nu în cadrul administrației, și ce trebuia să spunem că avem încă o sută și ceva de șomeri în județul Mureș? Politic așa ar suna mai bine? Nu. Deci eu zic că pe mine mă mulțumește faptul că am reușit ca din bugetul Consiliului Județean să intrăm în norma prevăzută iar restul persoanelor nu au ajuns pe drumuri și apoi să fiu sancționată. Nu mă interesează.

         Mai avem o informare cu privire la ședința Consiliului de Administrație de la Spitalul Clinic Județean, de la Spitalul Gh. Marinescu din Târnăveni și de la Preventoriul TBC din Gornești. Se pare că și aici vom reuși să intrăm în cadrul bugetului și acolo unde avem nevoie vom încerca să mai obținem sprijin ca Preventoriul din Gornești să fie scos din vechiul castel. Spitalul Județean, în urma reorganizării activităților, va elibera unele spații și poate că vom reuși să aducem copiii de la Gornești în spațiile proprietatea Consiliului Județean din cadrul unităților spitalicești, iar cu privire la Târnăveni, încercăm să asigurăm fondurile necesare pentru toate investițiile – reparațiile care sunt necesare, de asemenea restrângerea activității pentru a intra în acea schemă care se dorește în urma reorganizării și a descentralizării.

         Normal, în luna septembrie, Consiliul de Administrație, împreună cu executivul Consiliului Județean și vă vom anunța din timp dar vă rog să urmăriți poșta dvs. electronică, vom avea o dezbatere cu toți medicii în cadrul ședinței la nivelul Spitalului Clinic Județean cu factorii de răspundere, directorii spitalelor și șefii de secții, pe la mijlocul lunii septembrie, parcă 12 septembrie.

         Doresc să vă mai fac o informare. Săptămâna trecută, am fost într-o vizită la ceilalți parteneri ai noștri din județul Zala, ocazie cu care cele două administrații  publice județene și municipale, pentru că și Tîrgu Mureș-ul și orașul Zala sunt parteneri, precum și asociațiile de prietenie dintre cele două județe, deci cu ocazia acestei vizite, pe lângă întâlnirea de la Primăria Zala, cât și din discuțiile purtate cu consilierii județeni din Zala am vizitat localitatea Teskand, care este o localitate aproape de oralul Zalaegerszeg, la nici 15 km, și între localitatea Teskand și comuna Rușii Munți se pregătește încheierea unor relații de parteneriat. Cele două s-au găsit prin fotbal și deja echipele de fotbal s-au vizitat reciproc și au avut loc meciuri amicale și se dorește acest parteneriat de către ambele administrații locale și având în vede că în luna octombrie au loc alegerile locale în Ungaria, nu s-a putut onora invitația administrației din Rușii Munți pentru că la ei este campanie electorală și nu pot veni aici în mod oficial pentru încheierea parteneriatului și va trebui să avem și avizul din partea Ministerului de Externe și noi, Consiliul Județean, va trebui să ajutăm comuna pentru a obține toate aceste avize. Deci s-a amânat încă această vizită dar va avea loc în scurt timp.

         Trebuie să vă mai spun că era perioada în care fetele de la popice din cadrul Clubului județului Mureș Electromureș-EON Gaz au fost la Cupa Gocsej și, la fel, și baschetbaliștii urmau să se întâlnească, însă s-a amânat această întâlnire dintre cele două cluburi de baschet din județul Mureș și Zala. Fetele au avut posibilitatea să câștige Cupa Gocsej din Zala așa că au venit cu locul I acasă. Eu atunci, seara, nu m-am putut întâlni cu fetele pentru că era târziu când a venit d-l Bidiga acolo unde eram eu și nu m-am putut întâlni cu fetele noastre, dar săptămâna viitoare vom organiza aici, la sediu, în sala mică, un moment festiv pentru fetele care au adus casa acest premiu. De altfel, așa cum știți, și baschetbaliștii noștri, anul trecut s-a prezentat destul de frumos.

         D-le Szalkay plecați în 16 septembrie? Pentru că știu că și dl primar ținea mult ca să plecați dar ați spus că nu o să puteți pleca.

         D-l consilier Szalkay: Deci, suntem ca la Radio Erevan. Ei nu au putut veni aici deși au fost invitați în perioada 8-10 septembrie pentru a participa la turneu, dar au refuzat, iar noi plecăm în 16 septembrie.

         D-na președinte Lokodi: Atunci nici d-l primar nu a înțeles exact situația știa că cineva nu s-a dus dar că el vrea. De asemenea va pleca un grup de artiști de la Teatrul Național cu un spectacol în Zalaegerszeg unde, și acolo, fostul primar care a avut un mandat de 16 ani, d-l Gyimesi Endre, a devenit parlamentar și se pare că va fi și secretar de stat și domnia sa ne-a asigurat de tot sprijinul în relațiile noastre parteneriale și de proiecte, pe ONG-uri, avem și acolo o relație strânsă între Liceul de Artă din Tîrgu Mureș și cel din Zalaegerszeg și, anual, tinerii merg reciproc în tabere de pictură care se desfășoară și acolo și aici și mai avem și între ONG-uri, relații culturale strânse între cele două județe.

         Dacă dorește cineva la DIVERSE să ia cuvântul?

D-l consilier Filimon: D-na președinte, eu am două probleme extrem de simple. Aș vrea să întreb și eu dacă în acest mandat vom avea vreodată un nou Regulament al Consiliului Județean sau măcar să fie modificat cel vechi pentru că s-ar putea să apară vreo surpriză vreodată ca un coleg să facă o propunere de schimbare a președintelui cu votul majorității consilierilor în funcție pentru că așa prevede Regulamentul Consiliului Județean.

D-na președinte Lokodi: Păi, mai citiți atunci legea pentru că odată ce legea s-a schimbat nici președintele nu mai poate fi schimbat așa.

D-l consilier Filimon: Am dat un exemplu. Dar Regulamentul este vechi și depășit. A doua chestiune. Eu cred că este nevoie ca în perioada următoare conducerea executivă a Consiliului Județean, împreună cu conducerile celor cinci comisii de specialitate să aibă totuși o întâlnire cu conducerea executivă a Primăriei Tîrgu Mureș și cu conducerile celor cinci comisii ale Consiliului Local pentru armonizarea proiectelor, atât ale județului cât și ale municipiului.

D-na președinte Lokodi: Putem să avem oricând această discuție. Pregătim tematica și așteptăm din partea Consiliului Local o propunere privind temele care să fie dezbătute, dar până acum era o singură temă, cea a imobilelor. Ceea ce este domeniul public a județului cred că este inalienabil și imparțiabil și nu avem ce să discutăm. Dacă aveți proiecte comune așa cum am avut acea întâlnire, și aș dori să vă informez că a avut loc o întâlnire între primarii din Asociația Zona Metropolitană și în sfârșit am avut onoarea ca și dl primar Dorin Florea să vină la discuții pentru că de când există această asociație, din 2004, nu a venit niciodată deși Consiliul Local Tîrgu Mureș este membru, dar întotdeauna d-l viceprimar Csegzi a reprezentat Primăria Tîrgu Mureș. La această întâlnire am discutat probleme importante, cum sunt drumurile ocolitoare, care este o problemă foarte arzătoare și importantă și ar trebui să decidem cum să facem un drum  ocolitor cât mai rapid și chiar dacă ne apucăm acum de proiecte nu vor intra în finanțare nici peste cinci ani și ar trebui să lucrăm deja. Fiecare primărie și-a arătat deschiderea de a deveni partener pentru a oferi posibilitatea municipiului ca să se construiască un drum rapid, în afara localităților, UAT-urilor, să asigure o circulație rapidă, cu conexiune viitoare la autostradă și a părții de nord a județului. Haideți să discutăm și la nivelul consilierilor locali și județeni câteva proiecte concrete pentru a debloca această muncă comună. Suntem deschiși și cred că toată lumea este de acord. Da? Dar să primim din partea Consiliului Local o tematică pentru a ne pregăti și noi.

         D-l consilier Havrileț: D-na președinte, stimați colegi. Aș vrea să pun în discuție două evenimente majore care s-au întâmplat pe plan național și internațional. Aducându-le la nivel local, aș vrea să propun ca plecând de la accidentul de la Maternitatea Giulești, să dispuneți ca managementul administrativ al spitalelor de care răspunde Consiliul Județean să se asigure că există analize de risc, în condiții de hazard, pentru cele trei spitale. Aceste analize trebuie făcute de specialiști care să ne zică clar ce fel de riscuri putem avea, în ce condiții se pot produce și mai ales cum se poate opera. Vedeți, la Giulești, deși pompierii sunt foarte antrenați, nu au știut cum să intervină pentru că nu aveau un plan de intervenții în asemenea cazuri și nici nu știau ce se întâmplă în asemenea cazuri. Acesta este unul din evenimentele petrecute pe plan național iar celălalt privește anatema care se abate asupra României odată cu comportamentul romilor în UE. Plecând de la faptul că UE ne arată fața, că nu știm să gestionăm relația cu populația țigănească din România, vă atrag atenția că în perimetrul orașului nostru, pe strada Voinicenilor, unde, de un an de zile, se fac lucrări de modernizare a șoselei, există cele două semafoare. În preajma lor, s-a organizat de un an de zile un grup de cerșetorie cu persoane infantile. Acești copii practică cerșetoria de dimineața până târziu în noapte  și adeseori pot fi văzuți cum fumează deși e vorba de copii de șase, opt, de zece ani, cum beau și cum acest comportament al lor, le va afecta viața pentru totdeauna. Atrag atenția instituțiilor abilitate cu gestionarea ordinii publice și instituțiilor de protecție a copiilor și a minorilor să verifice acest lucru. Nu vă sesizez fără să cer o verificare la fața locului și prezentarea în următoarea ședință a consiliului, a măsurilor care au fost luate.

         D-na președinte Lokodi: Pe baza celor spuse de dl consilier, aș dori să facem o adresă atât către Poliție, cât și către DGASPC Mureș pentru că am văzut și eu acei copii. În momentul în care ieși spre Voiniceni, stau acolo copii și persoane adulte care nu au nici un handicap, dar fac pe persoane care au probleme locomotorii și cerșesc, ba sunt și agresivi,  acesta e adevărul, și trebuie să luăm măsuri pentru a fi îndepărtați iar în cazul copiilor să vedem dacă nu se poate pune problema internării lor. Sunt aceste probleme, mai ales în județul nostru, unde, statistic, ne putem mândri cu populația cea mai numeroasă din Regiunea 7 Centru. ATOP-ul împreună cu Consiliul Județean și cu cele două instituții să avem un program poate mai intens. Chiar am putea face niște proiecte europene. Nu știu, să vedem. Noi am avut probleme cu stabilirea domiciliului, efectuarea de acte de stare civilă, cu așezarea persoanelor rome, dar acolo i-am ajutat tocmai pe cei cu care nu avem atât de multe probleme pentru că dacă ai deja o casă, ai un domiciliu și nu ți-ai făcut buletinul pentru că așa îți este obiceiul, era mai ușor să conlucrezi la nivelul comunelor cu acești cetățeni, dar problema este cu cei care sunt în afara acestei categorii.

         M-am gândit și eu imediat după evenimentele de la Giulești să ordon o verificare la nivelul Spitalului Județean, dar,  Ministerul Sănătății și Ministerul Internelor a luat măsuri imediate și în echipe mixte, nu numai medicii și Direcția de Sănătate Publică și Pompierii, au un plan de verificare la toate spitalele a tuturor sistemelor și inclusiv a posibilității evacuării în caz de urgență. Acest lucru știu că se întâmplă deja.

         D-l consilier Akos Mora: Salut propunerea colegului Filimon vis-a-vis de  întâlnirea comună a celor consilii, în schimb, trebuie îndeplinite două lucruri  clare. În primul rând, să nu mimăm intenția de a face lucruri comune, stimate coleg, și în al doilea rând, avem experiența anilor trecuți  când am avut hotărâri de consiliu județean dar și local, în urma înțelegerilor pe ședințe comune care s-au respectat de către Consiliul Județean, dar în cel local nu s-au mai respectat în sensul că, Consiliul Local a luat hotărâre, vă și spun speța, este vorba de Aeroport, când am luat o decizie vis-a-vis de finanțarea aeroportului și Consiliul Local trebuia să aloce, dacă bine țin eu minte, undeva la 5 miliarde de lei, și Consiliul Local a luat decizia de a aloca banii dar Primăria nu a pus-o în aplicare. Cu alte cuvinte, dacă aceste două chestiuni nu se rezolvă vis-a-vis de intenție, sau a mima intenția și a face o treabă cu voință și, doi, să respecte niște hotărâri pentru că dacă nu le respectăm, degeaba le luăm. Aceste sunt cele două condiții care trebuie respectate pentru a avea o colaborare fructuoasă și chiar cred că e necesar să ne așezăm la aceeași masă, fără nici un fel de probleme și fără nici un fel de orgolii.

         Legat de al doilea subiect, colegul meu Havrileț a ridicat problema cerșetoriei. Vreau să vă informez că am avut în perioada aprilie-mai o amplă acțiune în cadrul ATOP-ului, de sondare, la nivelul municipiului și vreau să vă informez, de asemenea, că acesta l-am făcut total gratuit, nu din bani publici, adică am apelat la Universitățile Petru Maior și Dimitrie Cantemir și am făcut sondajul de opinie, foarte profesionist, cu studenți voluntari de la cele două universități și vreau să vă spun că din rezultatele acestui sondaj reiese faptul că cerșetoria apare pe locul întâi din punct de vedere al confortului cetățenilor. Populația e foarte deranjată în primul rând de cerșetorie și nu am găsit soluții deși lucrăm la aceste chestiuni de ani de zile. Nu există ședință care să nu aibă pe ordinea de zi-problema romilor, dar dacă nu au găsit nici francezii, nici olandezii, nici germanii, nu o să găsim noi de pe o zi, pe alta. În schimb, am recomandat populației și ce facem de fapt pe materialele de prevenție, este să încercăm să explicăm populației să nu încurajeze cerșetoria, pentru că cerșetoria, ca fenomen, are loc atâta vreme cât cineva întinde mâna și dă ceva. Încurajând cerșetoria, care de multe ori poate fi considerată ca un gest social sau altruist de a ajuta pe cineva, din păcate, efectele care nu se știu sau cele care sunt dincolo de perdea sunt extraordinar de urâte. Adică știți bine că acei copii sunt exploatați atât de urât, sunt copii maltratați și malformați de mici tocmai pentru a aduce beneficii părinților și în acest sens, trebuie să înțeleagă populația că nu e bine să încurajăm. Și la Sighișoara avem aceeași chestiune mai ales că este și un oraș turistic foarte important al județului Mureș și cerșetorii asaltează în permanență străinii și ceilalți turiști. Și acolo am întărit practic forțele și vă spun ce am făcut împreună cu Poliția și s-a întărit zona respectivă unde au traseu turiștii tocmai pentru a se elimina această chestiune. Mai mult decât atât se fac și pliante în limbile engleză și franceză pentru a le spune turiștilor să nu dea bani sau foloase acestor cerșetori, în schimb problema nu va dispărea  pentru că nu ai cui să dai amenzi. Poliția comunitară face eforturi deosebite pentru a-i scoate din oraș dar în câteva ore sunt înapoi. Nu există soluții legale de a-i opri de pe o zi pe alta. Este o chestiune de educație, care necesită mult timp și noi vom lucra pe prevenție, apropo și ca răspuns pentru colegul meu, este pe agenda noastră zi de zi. În ceea ce privesc proiectele europene, noi nu avem calitatea, ca și ATOP, pentru că nu avem un statut juridic pentru a face proiecte europene, în schimb, Consiliul Județean, poate să acceseze niște fonduri și chiar rog colegii din departamentele care se ocupă de proiecte europene să analizeze pentru că poate vom găsi asemenea fonduri pentru a face ceva bun în acest sens. În schimb vă spun, d-na președinte, că am făcut mult mai multe lucruri pe gratis, fără fonduri europene. Legat de buletine, la nivelul județului Mureș am rezolvat peste 5000 de buletine în Sighișoara, Reghin, Târnăveni fără să cheltuim un ban din banii publici sau europeni, dar pentru că primăria și poliția s-au așezat la aceeași masă și am găsit soluții pentru a-i aduce împreună să îi fotografiem și să le facem actele de identitate. Dar aceste lucruri nu se cunosc și tocmai de aceea am decis, în urmă cu patru luni, să ieșim un pic și în presă pentru că realmente nu se știe ce facem în această zonă.

         D-na președinte Lokodi: Eu mă gândesc în momentul de față dacă nu ar fi bine să avem o activitate comună cu acele ONG-uri care se ocupă cu problema integrării romilor, cu DGASPC, unde, de asemenea avem începută acea activitate de consiliere, sprijin a părinților și a mamelor de etnie romă, pe care am început-o cu PNUD-ul. Haideți toată lumea care activăm în această zonă, și d-l secretar general, având în vedere faptul că dvs. coordonați această activitate, să organizăm niște întâlniri punctuale, unde fiecare să vină și să spună cum ar putea să ajute. Fiindcă suntem o țară creștină și mai ales populația ortodoxă este foarte mărinimoasă, lucru care este pe undeva, bun, dar pe de altă parte, ei întotdeauna ajută cerșetorii, un creștin român nu trece fără să îi dea ceva. Nu am putea exploata și să începem o campanie ca acei bani pe care vrei să-i dai cerșetorilor să îi dai la niște ONG-uri care să înceapă niște activități de educare, sprijinind în acest fel, în mod direct, tocmai această categorie de oameni. Cum se întâmplă în cazul Fundației Caritas unde eu ani de zile eu am plătit acel 2% pentru a cumpăra pâine pentru o familie, deci, cumpărând pâine, cumpărând eventual alte produse: făină, lapte, zahăr – copiilor,  și atunci am avea și noi o autoritate și să spunem: NU cerșetoriei!   Pentru că practic acești bani nu sunt cheltuiți pe mâncare ci pentru alcool, tutun, droguri. Haideți că încercăm să conlucrăm și să ne gândim la o strategie județeană: ATOP-ul, ONG-urile, Consiliul Județean și începând de anul viitor să ieșim pe piață.

         D-l consilier Boloș: D-na președinte, stimați colegi, navigând pe site-urile mai multor consilii județene am găsit pe ordinea de zi a unei ședințe de plen  a Consiliului Județean Cluj un punct pe ordinea de zi care mi s-a părut interesant și anume analiza Planului de management al calității aerului în județul Cluj. Eu nu știu dacă la nivelul județului Mureș există un astfel de document sau un astfel de plan. Știu că în domeniul deșeurilor există, dar privind calitatea aerului, care nu e cazul să mai subliniez de ce e nevoie, așa ceva nu am văzut până acum. M-am și uitat pe site-ul nostru dar nu am întâlnit așa ceva. Sigur există hotărâre de Guvern, există documente care prevăd cum se gestionează o astfel de chestiune dar cred că această chestiune totuși trebuie să fie pusă undeva pe o agendă și luată în analiză.

         D-na președinte Lokodi: Este o idee bună și cred că am putea să o dezbatem dar invitând Agenția Județeană de Protecția Mediului și prin ei să cerem o informare și să o analizăm pentru că ei sunt cei care sunt managerii aerului. D-le secretar general, v-aș ruga să rețineți această problemă și să ne gândim la o astfel de informare pe viitor.

         D-le consilier Mora, despre romi aveți dreptate, am putea continua încă cinci ore discuția.

         Vă mulțumesc frumos domnilor, ne vedem în septembrie și vă doresc concediu plăcut celor care încă nu au fost în concediu. 

 

 

Lucrările ședinței se încheie la orele 14.20.

 

 

 

 

                                                                          Întocmit: consilier Monica Curticăpean

 

 

 

 

 

       PREȘEDINTE                                                         SECRETAR

 

  Lokodi Edita Emöke                                                Aurelian-Paul Cosma

 

 

 

 

 

 

 

 

Văzut: consilier - Delia Belean

          director – Viorel Iosib