ROMANIA                                                        Nr. ­­­­­­­­­­­509/13.I.2011

     JUDETUL MURES                                                        Dosar:  IV C/1

 CONSILIUL JUDEȚEAN

 

 

 

PROCES-VERBAL

al ședinței ordinare a Consiliului Județean

din data de 16 decembrie 2010

 

 

Lucrările ședinței s-au desfășurat în sala mare de ședințe și au fost conduse de doamna președinte Lokodi Edita Emöke

Ordinea de zi a fost stabilită prin dispoziția Președintelui Consiliului Județean nr 375 din 10 decembrie 2010 și a fost publicată în cotidienele locale „Cuvântul liber”, „ Zi de Zi” și „Nepujság”.

Din cei 35 de membri ai consiliului județean, au lipsit motivat domnii consilieri Gombos Geza Csaba si domnul Orban Laszlo Levente.

 

Au fost invitați să participe:

·    dl. Marius Pașcan,  prefectul județului Mureș

·    dl. Schmidt Lorand – director, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului

·    dl. Mezei Vasile, director economic,  Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș

·    dl. Runcan Petru, director Aeroportul Transilvania Tîrgu Mureș

·    dna. Gusatu Ileana, director Camera Agricolă Județeană Mureș

·    dna. Monica Dototariu, director Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică

·    dl. dr. Luca Nelu, manager Preventoriul TBC Gornesti

·    dna. dir. Konrad Judith, manager Spitalul Clinic Județean Mureș

·    dl. Domokos Attila, director financiar contabil Spitalul Clinic Județean Mureș

·    dl. dr. Szasz Ioan, manager Spitalul Municipal “Gheorghe Marinescu”, Târnăveni

·    dna. Moldovan Anna, director financiar contabil Spitalul Municipal “Gheorghe Marinescu”, Târnăveni

·    dl. Barabas Attila – director Ansamblul Artistic  Profesionist MUREȘUL

·    dna. Silvășan Elena, contabil-șef Ansamblul Artistic Profesionist MUREȘUL

·    dl. Soos Zoltan, director  Muzeul Județean Mureș

·    dna. Mihalte Marcela, contabil-șef  Muzeul Județean Mureș

·    directori, șefi servicii și specialiști din aparatul propriu care au contribuit la elaborarea materialelor

·    reprezentanții mass-media din județ

 

 

Domnul vicepreședinte Szabó: Bună ziua doamnelor și domnilor, v-aș ruga să vă așezați la locurile dumneavoastră. Permiteți-mi să salut prezența domnului subprefect la ședința noastră, precum și reprezentații unităților subordonate și reprezentanții presei. Dar înainte de a intra în lucru, avem un moment festiv prilejuit de Corul Filarmonicii din Tîrgu Mureș.

(După prezentarea programului de colinzi)

Domnul vicepreședinte Szabó: Cred că sunteți de acord că în numele Consiliului Județean, al tuturor consilierilor, să mulțumim corului filarmonicii că în fiecare an ne cinstesc cu aceste colinde și cu această ocazie, ne introduc în atmosfera sărbătorilor de iarna, a sărbătorilor care ne așteaptă și în sărbătoarea asta a luminii, ne ajută foarte mult și este un moment înălțător și vă mulțumim încă odată și vă dorim dumneavoastră și familiilor dumneavoastră un Crăciun Fericit și un An Nou cu multe împliniri! Vă mulțumim încă o dată.

Domnul director Cazan: Stimată doamnă președinte, domnilor vicepreședinți, doamnelor și domnilor consilieri, distinși invitați. Este deja o plăcută tradiție însă pentru noi, pentru corul filarmonicii este un moment special, acela ca la ultima ședință a consiliului județean din anul în curs să fim împreună cu dumneavoastră. Am considerat firesc să inaugurăm, să instituim această posibilitate de a fi aici, printre dumneavoastră, pentru a aduce mulțumirea noastră, recunoștința noastră pentru întregul efort pe care îl faceți an de an ca această instituție culturală, artistică, etalon al județului Mureș și, putem să spunem cu mândrie, a țării, este în atenția dumneavoastră. Chiar dacă suntem în an de criză, vă mărturisim că datorită dumneavoastră noi existăm și pentru aceasta noi suntem extrem de recunoscători. Este un efort uriaș pe care îl face consiliul județean pentru a finanța aceste instituții de cultură și filarmonica de stat în primul rând și pentru aceasta, mai ales că pentru filarmonica a fost anul acesta o plăcută aniversare și anume 60 de ani de la înființarea instituției. V-am simțit foarte aproape prin sprijinul, prin susținerea și prin demersurile dumneavoastră de a face orice ca filarmonica să existe în continuare. La acest plăcut ceas, de întâlnire cu dumneavoastră, vă mulțumim că ne-ați ascultat. Doamna președinte, vă mulțumesc din suflet pentru că de atâtea ori ați avut amabilitatea să ascultați păsurile noastre, problemele noastre și am găsit înțelegere. Mulțumim tuturor celorlalți factori de decizie din consiliul județean pentru întregul efort pe care l-ați făcut. Dumnezeu să vă binecuvânteze, sănătate și viață lungă. Sărbători fericite, un Crăciun îmbelșugat și La Mulți Ani cu bine dar cu sănătate că e mai bună decât toate!

Doamna președinte Lokodi: Doamnelor și domnilor consilieri, nu o să conduc eu toată ședința pentru că nu pot să vorbesc, însă vreau să anunț încă două momente festive. O să rugăm pe domnul coleg, profesorul universitar Boloș să vă adreseze câteva cuvinte pentru că ne aduce și un mesaj de bucurie din partea Universității și trebuie să  mulțumim frumos pentru acest brăduț care ne-a făcut o atmosferă de sărbătoare, este din partea Institutului Est European și doamna Elena Cozoș care este prezentă, să ia cuvântul. Cu asta eu mi-am terminat discursul, nu înainte de a vă dori, și eu, numai bine. Vă rog, domnule profesor.

Domnul consilier Boloș: Vă mulțumesc. Doamna președinte, domnilor vicepreședinți, stimați colegi, distinși invitați. Sunt convins că din mass-media locală ați aflat că, în această toamnă, Universitatea Petru Maior a aniversat 50 de ani de la fondarea sa. Sigur, într-o scară internațională, 50 de ani nu reprezintă o cifră cu greutate dar într-o scară națională suntem totuși o instituție cu o istorie semnificativă. Cu acest prilej, în semn de recunoștință pentru meritele avute în dezvoltarea instituțională a acestei universități, ne-am exprimat recunoștința față de o serie întreagă de instituții și personalități din țară și din străinătate, acordând o distincție care este medalia universală a universității, respectiv o diplomă de excelență. În cadrul acestor personalități și a celor care și-au adus contribuția la dezvoltarea instituțională, este și doamna președinte a consiliului județean și prin dânsa înțelegem, întreg consiliul județean care pe parcursul timpului, în diferite momente a contribuit la bunul mers într-o linie ascendentă a acestei instituții. Am primit misiunea din partea senatului Universității, având în vedere că sunt prorectorul științific al Universității, să înmânez doamnei președinte și prin dânsa, întregului consiliu județean, această distincție și să exprim gratitudinea noastră față de aportul adus la dezvoltarea instituției noastre și în același timp să îmi exprim speranța că și în viitor vom fii o instituție sprijinită și respectată de acest organ al județului Mureș. Să nu uităm în nici un moment că deviza instituției noastre este o universitate pentru comunitate, ceea ce de fapt suntem și această comuniune care este consiliul județean. Vă mulțumesc.

Doamna Elena Cozoș: Bună ziua, bine v-am găsit! Aș fi vrut să stau mai aproape de bradul care face parte din cadoul pe care noi îl oferim astăzi. Ca în fiecare an, în ultimii șase ani, Institutul Est European acordă diploma de excelență pentru unul din partenerii din domeniul violenței în familie. În mod special în acest an de criză, în care marea majoritate a partenerilor noștri au avut oarece dificultăți în a-și onora obligațiile parteneriatului, Consiliul Județean Mureș a făcut-o cu brio. Consiliul Județean în mod direct dar și prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, doresc să vă mulțumesc pentru asta în numele colegilor mei dar și în numele celor 1200 de victime pe care noi le asistăm. Vă mulțumesc.

Domnul vicepreședinte Szabó: Mulțumim tuturor celor care ne-au făcut aceste momente festive dar, domnilor consilieri, vom intra acum în tema ședinței de astăzi. Prima dată, înainte de a supune la vot ordinea de zi, trebuie să votăm procesul-verbal al ședinței din 25 noiembrie 2010. Procesul-verbal a fost transmis prin poșta electronică. Dacă are cineva ceva de adăugat. Dacă nu, trecem la vot. Cine este pentru?

 

Procesul-verbal al ședinței din data de 25 noiembrie 2010 se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Domnul vicepreședinte Szabó: Vă mulțumesc. Astăzi pe ordinea de zi avem 13 puncte a ședinței ordinare și avem 12 proiecte de hotărâri în regim de urgență. Legat de proiectele de hotărâri în regim de urgență, eu aș propune ca punctul doi din regimul de urgență să îl cuplăm cu punctul nouă și să îl discutăm atunci. Este vorba de problemele legate de aeroport, de proiectul pentru aeroport. Atunci, dacă sunteți de acord, cu această ordine de zi, cine este pentru?

 

Ordinea de zi a ședinței de se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

 

1.   Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului Consiliului Județean Mureș pe anul 2010

 

Domnul vicepreședinte Szabó: Mulțumesc. Primul proiect de hotărâre în regim de urgență este rectificarea bugetului Consiliului Județean Mureș pe anul 2010. Acest proiect de hotărâre a fost analizat și avizat de comisia tehnico-economică, întrunită la ședința din data de 15.12.2010 și este avizat favorabil. Dacă aveți întrebări sau ceva probleme legate de acest punct. Dacă nu, v-aș ruga să trecem la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Roatiș-Chețan Ana Daniela), (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Articolul 2 se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Articolul 3 se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

 

2.   Proiect de hotărâre privind transmiterea unui teren din domeniul public al județului și din administrarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Justiției

 

Domnul vicepreședinte Szabó: Vă mulțumesc. Atunci intrăm în ordinea de zi anunțată. Primul punct de pe ordinea de zi anunțată este proiectul de hotărâre privind transmiterea unui teren din domeniul public al județului și din administrarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Justiției. Proiectul a fost analizat de comisia tehnico-economică, de comisia juridică ordine publică și integrare europeană, de comisia de servicii publice și de comisia de amenajarea teritoriului și urbanism. Toate comisiile au avizat favorabil. Aveți ceva de comentat la acest punct? Dacă nu, trecem la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Kakasi Alexandru), 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Articolul 2 se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Articolul 3 se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Articolul 4 se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Articolul 5 se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Articolul 6 se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

 

3.   Proiect de hotărâre privind transmiterea unor bunuri imobile din domeniul public al județului și din administrarea Consiliului Județean Mureș în domeniul public al municipiului Tîrgu Mureș și în administrarea Consiliului Municipal Tîrgu Mureș

 

Domnul vicepreședinte Szabó: Vă mulțumesc. Al doilea proiect de hotărâre este tot transmiterea unor bunuri imobile din domeniul public al județului Mureș și din administrarea Consiliului Județean Mureș în domeniul public al municipiului Târgu Mureș și în administrarea Consiliului Municipal Tîrgu Mureș. Și acest proiect de hotărâre a fost analizat și avizat favorabil de comisia tehnico-economică, de comisia juridică și ordine publică, de comisia de servicii publice și de comisia de amenajarea teritoriului. Toate comisiile au dat aviz favorabil.

Domnul consilier Filimon: Vă mulțumesc. Doamnă președinte, domnilor vicepreședinți, am o întrebare și după aceea luați-o și ca o interpelare. În primul rând este o inițiativă lăudabilă a Consiliului Județean, faptul că s-a început această operațiune și pentru asta, sigur, nu pot decât să fiu de acord cu dumneavoastră dar, verificând hotărârea consiliului local și hotărârea consiliului județean, am văzut că există câteva diferențe. Este vorba de loturile 2,5,6,7 și 12. Rugămintea mea este, și luați-o ca pe o interpelare, ca într-un termen rezonabil, executivul consiliului județean să îmi răspundă în scris care sunt motivele pentru care respectivele loturi nu au intrat în această hotărâre pentru că, din expunerea de motive anexată la această hotărâre, sigur, nu prea am înțeles mare lucru. Aceasta este întrebarea mea. Vă mulțumesc.

Domnul vicepreședinte Szabó: Da, am înțeles. O să facem acest răspuns. Dacă nu mai dorește nimeni altcineva, trecem la vot. Articolul 1, cine este pentru?

 

Articolul 1 se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Articolul 2 se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Articolul 3 se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Articolul 4 se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Lokodi Edita Emöke), 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

 

4.   Proiect de hotărâre privind modificarea Anexei la HCJ nr.42/2001 privind însușirea inventarului domeniului public al județului Mureș, cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul vicepreședinte Szabó: Vă mulțumesc. Următorul proiect de hotărâre este proiectul pentru modificarea anexei Hotărârii Consiliului Județean nr. 42 din 2001 privind însușirea inventarului domeniului public al județului Mureș, cu modificările și completările ulterioare. Și acest proiect de hotărâre a fost analizat și avizat favorabil de comisia tehnico-economică, de comisia juridică și ordine publică și de comisia de servicii publice. Dacă are cineva ceva de comentat. Dacă nu, trecem la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Articolul 2 se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Boloș Vasile Grigore), 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

 

5.   Proiect de hotărâre privind darea în administrarea R.A. Aeroportul Transilvania Tîrgu Mureș S.A a unor imobile ce aparțin domeniului public al județului

 

Domnul vicepreședinte Szabó: Vă mulțumesc. Al patrulea proiect de hotărâre ține tot de patrimoniu. Este proiectul de hotărâre privind darea în administrarea R.A. Aeroportul Transilvania Tîrgu Mureș a unor imobile ce aparțin domeniului public al județului. Aici e vorba de terenurile cumpărate care acum pentru proiect trebuie să le dăm în administrare ca Aeroportul să poată să dovedească că are în administrare aceste terenuri pe care noi le-am cumpărat prin exproprieri. Proiectul de hotărâre a fost analizat de comisia tehnico-economică, de comisia juridică și de ordine publică, de comisia de servicii publice, de comisia pentru amenajarea teritoriului și a fost avizat favorabil.

Domnul consilier Boloș: Vă mulțumesc, doamnă președinte, domnilor vicepreședinți, de fapt mi-am exprimat acordul, stimați colegi. Sunt de acord cu punctul respectiv, de fapt mi-am exprimat acest punct de vedere și în cadrul comisiei. Dar, plecând de la acest punct de pe ordinea de zi care se referă la o chestiune legată de una din constantele preocupări ale consiliului județean și anume dezvoltarea Aeroportului Transilvania și având în vedere că suntem în pragul noului an, aș dori să avansez o propunere ca în ședința din luna ianuarie, executivul să prezinte în plenul nostru un material care să evidențieze sintetic pentru noi consilierii și mai ales pentru locuitorii Județului Mureș, care sunt în viziunea sa principalele priorități ale activității Consiliului Județean Mureș definite în mod concret pentru anul 2011. Cunosc documentul intitulat prioritățile dezvoltării județului Mureș pentru perioada 2007-2013, care conține prioritățile majore, cinci priorități majore date pe două până la patru măsuri concrete și care se găsesc pe site-ul consiliului județean. Dar consider că acesta este un document de referință care trebuie actualizat și armonizat în funcție de situația efectivă națională și județeană. În plus, să nu uităm că în anul 2011 întrăm într-un an preelectoral care ar putea să determine anumite influențe în ceea ce privește inițierea și derularea unor activități în cadrul consiliului județean, acțiuni care ar putea fi interpretate ca fiind acțiuni menite pentru câștigarea bunăvoinței unei părți a electoratului, a alegătorilor. Apreciez ca fiind benefic un efort comun de identificare și de stabilire a acestor priorități care să satisfacă interesele tuturor sau, cel puțin, a majorității populației județului Mureș. Vă mulțumesc.

Domnul vicepreședinte Szabó: Vă mulțumesc.

Domnul consilier Giurgea: Vă mulțumesc domnule vicepreședinte, doamnă președinte, stimați colegi. Aș vrea să  ne spuneți, dacă e posibil și cred că sintetic o puteți face, care a fost ținta noastră de exproprieri și dacă am expropriat pe toți, ceea ce ne interesează, areal geografic la aeroport, pe toți oamenii, pe toți foștii proprietari, pentru că, vă spun direct, la mine a venit un cetățean care este proprietar de parcelă de 2,9 ha, cu care noi, consiliul județean, suntem în litigiu. Îl cheamă Crăciun Ioan, parcă. Mi se pare că este o diferență de preț de la 5 la 6,7 euro diferență. A doua problemă pe care au ridicat-o mai mulți cetățeni din Vidrasău, pentru că ei sunt majoritatea proprietarilor terenului aeroportului și din jurul aeroportului și inclusiv a parcului industrial, m-au rugat să fac o interpelare executivului consiliului județean vis-à-vis de ceea ce înseamnă achiziția a cca 50 de ha de teren a căror proprietari sunt, cu acte de proprietate, spun dumnealor, și disponibilitatea dumnealor de a avea o discuție cu executivul consiliului județean. Vă mulțumesc.

Domnul vicepreședinte Szabó: Doamna președinte va încerca sa vă răspundă. 

Doamna președinte Lokodi: Degeaba îl las pe domnul vice să se chinuie cum să vă dea răspunsul. În legătură cu procesul, o să ascultăm pe cei de la juridic. În momentul de față, noi am achiziționat doar terenul necesar pentru a depune proiectul pe Programul Operațional Sectorial prelungire pistă. Nu am avut bani mai mulți să achiziționăm tot ce ne gândim la achiziționarea aeroportului dar am avut în zonă studii care ne spun exact în preferință optimă, ideală, ce ar fi bine să facem. În momentul de față, toate hotărârile pe care le luăm astăzi sunt legate de depunerea proiectului pe POS unde deja sunt 7 aeroporturi cu proiecte depuse. Primul venit, primul servit. Și noi va trebui să ne grăbim să putem să depunem proiectul. Știți foarte bine pentru că și dumneavoastră ați fost informat, când mai avem discuții și cu partenerii aeroportului Transilvania și Aeroportului Cluj care în 2011, fiind tot an electoral, ne va aduce multe surprize, intențiile managerilor din Cluj. Deci aceste sunt niște lucruri care să se dezbată într-un an, în doi, în trei, în patru. Ce strategie am avut noi la aeroport, că a fost bună sau rea, o să decidă istoria. Intenția noastră și a tuturor celor care astăzi stăm aici este ca să nu pierdem aeroportul. Să îl dezvoltăm în așa fel încât anul viitor să intrăm printre aeroporturile Shengen, încât să putem să îndeplinim toate criteriile solicitate pentru un aeroport non-Schengen și să fim noi acea graniță de impact unde trebuie cel mai atent verificat totul, fără o dotare, fără o extindere, nu se poate. Politica asta o facem de opt ani și încă nu am finalizat-o. Deci eu doresc succes tuturor celor care vor urma în viitor ca să poată să dezvolte Aeroportul Tîrgu Mureș. Va trebui probabil să luăm decizii, dacă nu reușim pe POS, cum să ne dezvoltăm pe un parteneriat public-privat dar cert este un lucru: ca să poată să aterizeze pe acest aeroport aeronave mari, avem nevoie de o prelungire de pistă. Acum sunt 2000 de metri, domnule Giurgea și vrem 3600. Nu 800, 1600, exact dublu. A fost un efort destul de mare din partea consiliului județean să achiziționăm terenurile acestea. Cert este că prețul terenurilor este stabilit pe baza unei hotărâri judecătorești, eu zic că prețul este unul foarte avantajos, noi am achiziționat la 5,7 euro. Eu înțeleg și pofta proprietarilor de terenuri din zonă că ar dori să știe dacă achiziționăm sau nu terenuri în continuare. Răspunsul este da, pentru modernizarea aeroportului vom achiziționa anul viitor, peste doi ani, totul depinde de buget. Pentru parcul industrial răspunsul este tot da, pentru că parcul industrial este tot o societate comercială și care realizează deja venituri, nu sume importante, dar pe acelea, Consiliul de Administrație al Parcului Industrial a decis să le investească tot în teren pe care să extindă activitatea pe care probabil că va fi benefică. Ar fi fost bine să mai avem teren în jur, dar eu zic că investiția în imobile este o investiție bună cu exproprierea asta la acest preț. Așa că, răbdare. Și eu am răbdare dacă mă lăsați să nu vorbesc ca săptămâna viitoare deja să am voce.

Domnul consilier Poruțiu: Doamna președintă, domnilor vicepreședinți, stimați colegi. Nu aș vrea să cădem în capcană pentru că am spus asta și în comisie, nu vreau să cădem în capcana că acest material scutește, cu ghilimelele de rigoare, scutește conducerea aeroportului de a face toate eforturile pentru eficientizarea activității. Deci să fim foarte bine înțeleși, acest aeroport trebuie să facă toate eforturile să devină eficient și așa cum este. Faptul că noi ne chinuim împreună cu conducerea executivă și cu dumneavoastră în frunte, să lungim pista, să creăm condiții pentru ca să aterizeze aeronave mari, să dezvoltăm toată zona și infrastructura, se discută acest proiect european. Nu trebuie să cădem în capcana asta sau să se inducă ideea că fără aceste lucruri aeroportul nu trebuie să își eficientizeze activitatea. Pentru că va veni luna ianuarie și acolo, la buget, va ieși scântei. Astăzi este un proiect bun, din bani europeni foarte bine dacă putem să îl accesăm, cu 2% cofinanțare, practic intră 98% surse externe în județul Mureș și este foarte bine că se cheltuiesc aici dacă vor veni acești bani. Dar obiectivul prioritar pentru aeroport trebuie să rămână și eficientizarea activității acestuia.

Domnul vicepreședinte Szabó: Da, așa este, asta nu scutește aeroportul de eforturile pentru eficientizarea activității. Mai dorește cineva să ia cuvântul? Atunci trecem la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Articolul 2 se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Articolul 3 se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

 

6.   Proiect de hotărâre privind aprobarea unor taxe ale consiliului județean, pe anul 2011, ce constituie venituri proprii ale bugetului consiliului județean 

 

Domnul vicepreședinte Szabó: Următorul proiect de hotărâre este un proiect pentru aprobarea unor taxe ale consiliului județean pe anul 2011 ce constituie venituri proprii ale bugetului consiliului județean. Știți că în fiecare an trebuie să aprobăm aceste taxe pentru eliberarea avizelor, a autorizațiilor de construcții sau eventual pentru avize, pentru executarea unor lucrări pe lângă drumurile noastre județene și asta trebuie reînnoit în fiecare an. Acest proiect a fost postat pe site-ul nostru în data de 23 noiembrie pentru a fi consultat. Dacă are cineva ceva de comentat la acest punct.

Doamna președinte Lokodi: Având în vedere că presa dorește din partea unui membru al executivului o declarație, cine a pregătit materialul pentru indexarea taxelor? O rog frumos pe doamna Csortan să dea o declarație presei în locul meu, dar după ședință.

Domnul vicepreședinte Szabó: Trecem la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 1 abținere (Poruțiu Mihail), 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Articolul 2 se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 1 abținere (Poruțiu Mihail), 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 1 abținere (Poruțiu Mihail), 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

 

7.   Proiect de hotărâre privind stabilirea prețurilor medii la produsele agricole

 

Domnul vicepreședinte Szabo: Următorul proiect este tot legat de prețuri. Este vorba de proiectul de hotărâre privind stabilirea prețurilor medii la produsele agricole. Știți foarte bine că pentru a determina volumul de venituri celor care dau pământurile în arendă, ca Fiscul să poată calcula aceste venituri brute, noi trebuie să avem o hotărâre a consiliului județean în fiecare an cu prețurile medii aplicate la aceste produse. Noi am cerut de la Camera Agricolă și de la Direcția Agricolă niște informații legate de prețurile practicate în diferite piețe și a ieșit un preț mediu pe care vi l-am prezentat. Și acesta a fost postat pe site-ul instituției, deci cine a vrut să îl consulte, a avut această posibilitate. Proiectul de hotărâre a fost avizat de comisia tehnico-economică cu șapte voturi pentru și un vot abținere, de comisia juridică și de ordine publică, de comisia de agricultură, de comisia de servicii publice. Dacă are cineva ceva de comentat? Dacă nu, trecem la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 1 abținere (Mora-Akos Daniel), 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Articolul 2 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Tatár Béla), 1 abținere (Mora-Akos Daniel), 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Articolul 3 se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 1 abținere (Mora-Akos Daniel), 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Filimon Vasile), 1 abținere (Mora-Akos Daniel), 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente)

 

8.   Proiect de hotărâre privind solicitarea adresată Guvernului României pentru desființarea Preventoriului TBC Gornești și reorganizarea acestuia ca secție a Spitalului Clinic  Județean Mureș

 

Domnul vicepreședinte Szabó: Vă mulțumesc. Următorul punct de pe ordinea de zi este proiectul de hotărâre privind solicitarea adresată Guvernului pentru desființarea Preventoriului TBC Gornești și reorganizarea acestuia ca structură fără personalitate juridică în cadrul Spitalului Județean Mureș. Știți foarte bine că am preluat trei instituții medicale în domeniul sănătății în iunie, de la 1 iulie și în urma analizelor făcute și la cererea preventoriului am inițiat această integrare, reorganizare a preventoriului ca și o instituție fără personalitate juridică în structura Spitalului Clinic Județean. Știți foarte bine că și din locația unde stă preventoriul trebuie să ieșim, deja s-a găsit și posibilitatea unde o mutăm și va fi și din punct de vedere medical, cred că în material ați văzut și cererea Spitalului Clinic și a Preventoriului că vom putea asigura pentru acești copii un serviciu mult mai bun.

Domnul consilier Giurgea: Mulțumesc domnule vicepreședinte, doamna președinte, domnilor colegi, este un lucru bun, nici nu încape îndoiala, această mutare și este benefică și pentru noi pentru că este mai aproape de Tîrgu Mureș și unii copii au părinți care au grijă de ei. Aș vrea să întreb și în același timp, de ce nu, să avem o discuție într-o ședință viitoare, în ianuarie, februarie și ceea ce se întâmplă cu anumite secții din cadrul spitalului municipal. Sunt fel de fel de permutări. Nu știu dacă ați fost la inaugurarea mansardei de la… săptămâna viitoare? Dacă mă anunțați și pe mine vin și eu la inaugurare cu dumneavoastră, dacă se poate. Poate că ar fi bine, zic eu, sigur, într-un mod permisiv pentru noi ca executiv, ca și consiliu județean, să știm și noi un pic de permutările astea. Vreau să vă spun și de fapt aici este cheia și cu asta termin, sunt foarte mari vânzoleli între șefii de secții care au, să zicem, locații unde să funcționeze, și posibilitatea sau ipotetica lor extindere a acestor secții în spațiile noi create. Eu am fost la Medicală 3, fostul spital de urgență de pe vremuri, cel din spatele Casei de Cultură Mihai Eminescu, foarte frumos s-a făcut dar acum e o ceartă între ei, stau pe la colțuri și profită de faptul că mă duc pe acolo, am eu problemele mele, și mă tot întreabă. Bineînțeles că nu știam ce să le răspund și nu aveam, dacă vreți, delegarea sau, mă rog, cadența să le spun anume ceva strict. Dar poate ar fi bine să avem o informare în legătură cu aceste mișcări pentru că totuși, acum aparține de noi, acest spital. Vă mulțumesc.

Domnul vicepreședinte Szabó: Doamna președinte vă va răspunde și după aceea vă voi da și eu ceva explicații.

Doamna președinte Lokodi: Noi avem o singură strategie în ceea ce privește spitalul județean, să ne coste cât mai puțin. Altă strategie nu putem să avem, în momentul de față sistemul spital județean funcționează în 16 clădiri. Va trebui să le concentrăm. Pe anul viitor proiectul nostru este să ne concentrăm în spatele Casei de Cultură Mihai Eminescu și să ne adunăm pe acolo, toate secțiile. Asta este singura noastră strategie. Apoi că mai există ceartă, să nu vă băgați, acesta este singurul meu sfat. Noi vom avea la nivel de județ probleme și în ceea ce privește tot sistemul social și strategia sănătății. Chiar dacă spunem că anumite spitale nu sunt în subordinea consiliului județean, ca și responsabil de coordonarea a tot ce înseamnă sănătate în momentul de față în județ, va trebuie să ne gândim și acolo și să pregătim o strategie. Deci pe mine nu mă interesează în momentul de față și în 2011 lupta dintre medici sau dorința unora de a ajunge șef serviciu în locul altuia. Cert este că legea spune: după ce managerul spitalului, a luat concursul, trebuie să organizăm concurs și pentru managementul spitalului, da? A trecut 6 luni de când am preluat spitalul, ar trebui să organizăm dar nu o să mă amestec în lupta dintre medici pentru că este un sistem foarte problematic dacă ne amestecăm. Deci tot ceea ce pot recomanda, tuturor consilierilor, este să spuneți: spitalul are un management, nu uitați. Noi vom asigura sau nu vom asigura, depinde de buget, sumele necesare pentru funcționare și așa sistemul sanitar are trei picioare în momentul de față în ceea ce privește imobilele noi, contractele cu casa de asigurări de sănătate și noi încă în plus mai avem obligația ca acum să contribuim mai mult și cu dotare. Deci o să pregătim și un material scris, cu privire la voința noastră de a face acest sistem mai economicos dar împreună cu dumneavoastră vom pregăti aceste materiale.

Domnul vicepreședinte Szabó: Bineînțeles, noi managementul l-am preluat și trebuie să îl eficientizăm, pentru ce? Pentru ca serviciile medicale să fie cât mai bune. În acest scop, bineînțeles nu ne implicăm în actul medical pentru că acest lucru este al medicilor dar la management, pentru eficientizare, putem să intervenim și asta vom și face. Altcineva mai dorește? Dacă nu, materialul a fost avizat de comisia tehnico-economică, de comisia juridică, de comisia de servicii publice, de comisia social-culturală și de comisia de amenajarea teritoriului. Toate au dat aviz favorabil. Dacă nu mai are nimeni de comentat, trecem la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Tatár Béla), 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Articolul 2 se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Articolul 3 se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

 

9.   Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici ai investiției „Semaforizare intersecție Sîncraiu de Mureș”

 

Domnul vicepreședinte Szabó: Următorul proiect de hotărâre este proiectul privind aprobarea documentației tehnico-economici și a indicatorilor tehnico-economici ai investiției „Semaforizare intersecție Sîncraiu de Mureș”. Știți foarte bine că am avut foarte multe probleme cu această intersecție, chiar și accidente. Cumva am reușit să o reparăm și acum vrem să facem și o semaforizare și, aici, în fața dumneavoastră sunt prezentați indicatorii tehnico-economici. A fost analizat acest proiect de hotărâre de comisia tehnico-economică, de comisia juridică, de comisia de amenajare a teritoriului și de comisia de servicii publice. Aici, la comisia juridică, zice că la utilizarea semafoarelor, propun să fie instalat buton pentru pietoni și cu detectoare video. Da, și cu mențiunea să fie avizat și de serviciul rutier din cadrul poliției rutiere Mureș. Bineînțeles că acest lucru trebuie să fie și cred că este și avizat.

Domnul consilier Radu: Doamnă președinte, domnilor vicepreședinți, stimați colegi. Într-adevăr este un proiect pentru unii, mai puțin important, pentru că nu este un proiect mare de investiție, dar să știți că pentru cetățenii din localitățile învecinate și în special pentru cei care traversează câmpia Transilvaniei, este foarte important. Din câte cunosc eu, este prima investiție de acest gen pe drumurile județene. Eu țin să mulțumesc deoarece prin luna mai am discutat cu doamna președinte și am rugat-o despre această investiție și nu mai aveam speranțe că se va realiza, dar văd că dânsa nu a uitat și nici executivul și țin să îi mulțumesc pentru acest lucru. Sincer vă spun, fluidizarea transportului în această zonă a fost și este la ora actuală foarte greoaie. Pentru cei care mergem foarte des pe acolo, este un chin, în special între orele 15 și 17. Ca să nu mai vorbim de reducerea consumului de carburanți, numai cât așteptam noi pe la intersecții, poluare și alte și alte treburi, nu are sens să vi le explic eu. Este un lucru, valoric probabil mai puțin, dar foarte important pentru cetățeni și m-aș bucura ca și în anul 2011 să avem asemenea surprize plăcute pentru locuitorii județului Mureș. Eu țin să vă urez Crăciun Fericit din partea mea, probabil că și cei de la grupul PSD sunt de acord. Vă Urez un Crăciun Fericit, An Nou Fericit și anul viitor să fie un an cu belșug! Vă mulțumesc.

Domnul vicepreședinte Szabó: Vă mulțumesc, domnule consilier.

Domnul consilier Balogh: Doamna președinte, stimați colegi, stimați invitați. Aș avea o întrebare dacă îmi permiteți și dacă este proiectantul acestui obiectiv aici, eu ca și un simplu conducător auto am să întreb până la ce lungime ați considerat dumneavoastră că vor circula în acea intersecție autovehiculele pentru că, din experiența proprie, eu am văzut de multe ori cum autovehiculele acolo trebuie să treacă axa drumului ca să poată să ia curba, în special spre dreapta. Acolo este o problemă. Dacă considerați dumneavoastră că se poate rezolva treaba asta. Vă mulțumesc.

Domnul Gheorghe Zaharia: Dacă îmi permiteți să vă răspund, numele meu este Gheorghe Zaharia și reprezint firma UTI Trafic, proiectantul și executantul lucrării respective. Într-adevăr este o problemă intrarea dinspre drumul județean despre care spuneți dumneavoastră, dreapta, către municipiul Tîrgu Mureș, datorită dimensiunilor reduse ale carosabilului implică o rază mare de curbură pentru autotrenuri, pentru mașinile mari este o problemă. Ca să rezolvăm treaba aceasta, am făcut în așa fel încât mașinile care stau la culoarea roșie a semaforului venind dinspre Tîrgu Mureș, să se oprească undeva la 30 de metri înainte de intersecție. Am și măsurat distanța respectivă, am fost și cu reprezentanții autorității locale din Sâncraiu de Mureș și din marcaje și din poziționarea semafoarelor am dus mult în spate linia de stop pentru ieșire, tocmai de aceea ca autocamioanele care virează dreapta să poată să intre pe contrasens și să meargă o lungime de camion pe contrasens până să se intersecteze cu celelalte mașini.

Domnul vicepreședinte Szabó: Vă mulțumim. Să știți că asemenea metode se aplică și în alte locuri, am văzut în multe orașe de la noi pentru că nu poate să fie mutată casa, deoarece este cam complicat.

Domnul consilier Tatár: Doamna președinte, stimați colegi. Eu, ca operator de transport care călătoresc pe acolo în ultimii 10 ani de zile, vă spun că semaforul acesta nu va rezolva nimic. Au mai fost semafoare montate acolo acum 6 ani și tot nu a funcționat. Dacă nu se face lărgirea drumului măcar cu un sens pe o parte ca să poți să încadrezi mașinile, pe un sens, dacă dau drumul la culoarea verde, mașinile care vor să ia și sens Sâncrai și pe oraș și în față, tot același ambuteiaj se creează. Singura metodă ca intersecția să fie funcțională este un sens giratoriu. Vă mulțumesc.

Domnul vicepreședinte Szabó: Acum în problemele tehnice nu aș vrea să intru, nu știu dacă terenul de acolo permite sensul giratoriu.

Domnul consilier Pokorny: Vă mulțumesc, stimată doamnă președinte, onorat consiliu. Eu sunt extrem de mulțumit că la intersecția din Sîncrai se va monitoriza circulația într-un an de criză cu camere video și ascultându-l pe colegul, aș spune că este un pas mic pentru om dar un mare pas pentru omenire, cum a spus Neil Armstrong când a coborât pe lună.

Domnul vicepreședinte Szabó: Da, vă mulțumesc. Dacă mai are cineva ceva de comentat. Dacă nu, trecem la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 2 abțineri (Popa Marius, Tatár Béla),  2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Articolul 2 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 2 abțineri (Popa Marius, Tatár Béla),  2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 abținere (Popa Marius), 2 nu au votat (Poruțiu Mihail, Szabo Arpad), 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

 

10.  Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a documentației privind „Extindere pistă de decolare-aterizare și platformă de operare pentru aeronave, inclusiv instalații aferente și modernizarea instalațiilor de balizaj pentru apropiere de precizie corespunzătoare CAT II OACI la RA Aeroport Transilvania Tîrgu Mureș”

 

Domnul vicepreședinte Szabó: Următorul proiect de hotărâre privește aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a documentației privind „Extindere pistă de decolare-aterizare și platformă de operare pentru aeronave, inclusiv instalații aferente și modernizarea instalațiilor de balizaj pentru apropiere de precizie corespunzătoare CAT II OACI la RA Aeroport Transilvania Tîrgu Mureș”. Știți foarte bine despre ce este vorba, despre proiectul cel mare pe care dorim să îl depunem la Programul Operațional Sectorial, toată lumea vorbește de mult timp și acum avem indicatorii tehnico-economici. Proiectul de hotărâre a fost analizat și avizat de comisia tehnico-economică, de comisia juridică și ordine publică, de comisia se servicii publice și de comisia de amenajare a teritoriului și urbanism. Toate comisiile au dat aviz favorabil. Dacă nu dorește nimeni să ia cuvântul, trecem la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Articolul 2 se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Articolul 3 se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Ferenț Tiberiu), 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Szabo Arpad), 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

 

11.  Proiect de hotărâre privind aprobarea cofinanțării proiectului „Extindere piste de decolare-aterizare și platformă de operare pentru aeronave, inclusiv instalații aferente și modernizarea instalațiilor de balizaj pentru apropiere de precizie corespunzătoare CAT II OACI la Aeroport Transilvania Tîrgu Mureș”

 

Domnul vicepreședinte Szabó: Vă mulțumesc, v-am spus la cele două proiecte de hotărâri în regim de urgență că se leagă de punctul 9, adică acest proiect de hotărâre nu îl puteam discuta până aici, deoarece aici figurează indicatorii tehnico-economici ai proiectului. Acest proiect de hotărâre cere aprobarea cofinanțării proiectului extindere pistă de decolare și aterizare, proiectul de hotărâre anterior.  Dacă nu dorește nimeni să ia cuvântul, atunci trecem la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Articolul 2 se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Articolul 3 se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Szabo Arpad), 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

 

12.  Proiect de hotărâre privind menținerea mandatului reprezentantului Consiliului Județean Mureș în Consiliul de Administrație al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Mureș

 

Domnul vicepreședinte Szabó: Vă mulțumesc. Următorul punct de pe ordinea de zi este proiectul de hotărâre privind menținerea mandatului reprezentantului Consiliului Județean Mureș în Consiliul de Administrație al Casei de Asigurări de Sănătate Mureș.

Domnul consilier Poruțiu: Mulțumesc. Noi în comisie nu am avut acest material selectat de doamna președintă a comisiei noastre pentru avizare. Cred că era oportun măcar să avem la nivel de comisie sau să avem în mapă un CV, pentru că vom confirma o persoană pe care eu, personal,… s-ar putea să o cunosc dar după nume nu îmi dau seama. Cred că totuși atunci când votăm pe cineva trebuie să știm, chiar dacă este doar o formalitate. Ne întreabă presa, pe cine ați votat și nici nu știu cine este domnul respectiv. Adică, s-ar putea să știu dar după nume nu îmi dau seama. Rugămintea mea este ca atunci când votăm persoane, întotdeauna să avem un mic CV, o prezentare, să știm și noi pe cine votăm într-o anumită structură. Nu doresc să vină aici, să se prezinte dar, ca idee, să avem un CV, să fie postat pe site, în momentul în care votăm o persoană, îi prelungim mandatul, să știm și noi măcar ce votăm.

Domnul vicepreședinte Szabó: Este vorba despre domnul doctor Iszlay Arpad din Reghin, eu așa știu că este medic stomatolog și data trecută, în mandatul trecut, ne-a reprezentat în Consiliul de Administrare a Casei Județene de Sănătate Mureș. În continuare, am propus să îi acordăm acest mandat. Dacă nu mai dorește nimeni, trecem la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 2 nu au votat, 2 absenți (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Articolul 2 se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Articolul 3 se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți  (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Hotărâra în întregime se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Pop Aurel Mircea), (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

 

13.  Proiect de hotărâre privind aprobarea rezultatului final al concursului de proiecte de management pentru ocuparea postului de director-manager la Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș

 

Domnul vicepreședinte Szabó: Vă mulțumesc. Următorul proiect este un proiect privind aprobarea rezultatului final concursului de proiecte de management pentru ocuparea postului de director-manager al Centrului Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș.

Domnul consilier Filimon: Vă mulțumesc. O întrebare foarte scurtă, vreau să întreb dacă a existat vreo contestație la acest concurs, dacă a fost soluționată contestația iar rezultatul este consecința rezolvării acestei contestații. Vă mulțumesc.

Domnul vicepreședinte Szabó: Să vă răspundă domnii din comisia de examinare. Vă rog domnul Iosib.

Domnul director Iosib: Alaltăieri, în data de 14 s-a înregistrat contestația domnului Șopterean, ieri s-a întrunit comisia de soluționare a contestației și contestația a fost respinsă.

Domnul consilier Boloș: Și eu am avut exact aceeași întrebare datorită faptului că fostul nostru coleg Șopterean mi s-a adresat să îmi spună că, într-adevăr, a depus o contestație la care nu avea răspuns. Dar înțeleg că, oficial, răspunsul există și verdictul este neschimbat. Procedural, lucrurile sunt încheiate.

Doamna președinte Lokodi: De altfel, fiind vorba de o doamnă distinsă și colegă de-a noastră, Monica, te rog frumos sa te ridici.

Domnul vicepreședinte Szabó: Eu după vot aș fi rugat-o să se ridice dar este bine și așa. Proiectul de hotărâre a fost avizat de comisia de servicii, de comisia juridică, de comisia social-culturală și de comisia de amenajarea teritoriului și urbanism și a fost avizat favorabil. Dacă mai are altcineva ceva de spus, dacă nu, trecem la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 1 vot împotrivă (Boloș Vasile), 2 absenți (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Articolul 2 se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 1 vot împotrivă, 2 absenți (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Articolul 3 se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 1 vot împotrivă (Boloș Vasile), 1 nu a votat (Kakasi Alexandru), 2 absenți (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 1 vot împotrivă (Boloș Vasile), 1 nu a votat (Borșan Doru), 2 absenți (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Domnul vicepreședinte Szabó: Felicitări, doamnei Dohotariu, pentru că conduce acum o instituție unificată.

Domnul consilier Giurgea: Și eu o felicit, sincer, acesta este motivul pentru care am luat cuvântul. Acum trebuie să ne acceptați că este ultima zi, peste o săptămână este Crăciunul, în stânga mea este veselie mare, în dreapta este tristețe pentru că…

Doamna președinte Lokodi: Așa e să fii la guvernare, e tristețe.

Domnul consilier Giurgea: Asta e. Și eu o felicit sincer pe Monica, pentru cei care nu știți, ea este o iubitoare de artă și pictează și nu numai, îi dorim succes și să știi, Monica, că o să ai tot sprijinul nostru, să faci treabă și orânduială acolo. Doamne ajută!

 

 

14.  Proiect de hotărâre privind modificarea anexelor la HCJM nr.114/2010 privind stabilirea unor măsuri organizatorice a instituțiilor publice de sub autoritatea Consiliului Județean Mureș

 

Domnul vicepreședinte Szabó: Vă mulțumesc. Am ajuns la punctul 12, proiectul de hotărâre privind modificarea anexelor la hotărârea consiliului județean 114/2010 privind stabilirea unor măsuri de organizare a instituțiilor publice de cultură de sub autoritatea Consiliului Județean Mureș. Aici este vorba de trecerea în anumite grade a funcționarilor publici în urma examenelor sau în urma promovării și terminării unor studii superioare. Acest proiect de hotărâre a fost discutat și avizat de comisia de servicii, de comisia juridică, de comisia socială și toate comisiile au dat aviz favorabil. Dacă are cineva ceva de comentat? Dacă nu, trecem la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Articolul 2 se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Articolul 3 se aprobă cu 33 voturi „pentru”, 2 absenți (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Eros Csaba, Szabo Arpad), 2 absenți (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

 

15.  Proiect de hotărâre privind aprobarea avizelor date de Comisia de amenajarea teritoriului și de urbanism de pe lângă Consiliul Județean Mureș

 

Domnul vicepreședinte Szabó: Vă mulțumesc. Am ajuns la ultimul punct de pe ordinea de zi, este vorba de proiectul de hotărâre pentru aprobarea avizelor date de comisia tehnică de amenajarea teritoriului și urbanism de pe lângă Consiliul Județean Mureș. Nu am văzut nici o carieră, deci nu cred că domnul Pokorny are ceva de comentat. Proiectul de hotărâre a fost avizat de comisia de amenajarea teritoriului și de comisia juridică.

Domnul consilier Giurgea: Eu vreau să vă spun un lucru foarte sincer și din suflet. Eu am avut o divergență cu colegul meu Pokorny. Cu această ocazie vreau să îi cer scuze pentru că, la telefon, am folosit niște cuvinte mai jignitoare la adresa lui dar și el le-a folosit după aceea la fel. Vreau în schimb să îi spun altceva. Este foarte activ pe partea aceasta, în continuare, ne taxează, nu ne iartă, eu vreau să vă spun sincer ca și director al Administrației Bazinale de Apă, nu este un lucru rău pentru că este bine să mai ai o opoziție. Sunt și situații în care noi mai închiriem spații pentru exploatare și acei beneficiari de spațiu fac niște lucrări aiurea. Noi nu putem să îi controlăm chiar pe toți. Îi mulțumesc pentru activitatea lui, chiar sincer, pe care o depune, în sensul și spiritul sănătății a acestei naturi și a noastră implicit și încă o dată, Laci, sincer, scuze. Mulțumesc.

Domnul vicepreședinte Szabó: Se acceptă? Bine, să terminăm și treaba, să trecem la vot. Cine este pentru articolul 1?

 

Articolul 1 se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Kardos Mihaela), 2 absenți (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Articolul 2 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 3 nu au votat (Borșan Doru, Eros Csaba, Kardos Mihaela), 2 absenți (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Articolul 3 se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 3 nu au votat (Borșan Doru, Eros Csaba, Kardos Mihaela), 2 absenți (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 1 nu a votat (Kardos Mihaela), 2 absenți (Gombos Geza Csaba, Orban Laszlo Levente).

 

Domnul vicepreședinte Szabó: Domnilor consilieri, vă mulțumesc și înainte de a vă da cuvântul permiteți-mi ca în numele executivului să vă mulțumesc pentru colaborare, cred că a fost una fructuoasă, colegială și sunteți cred că, de acord să vă spun că întotdeauna consiliul județean, cu multe discuții, a reușit să treacă peste ambiții politice, peste ambiții de partid, în folosul județului. Când am avut probleme majore pentru a rezolva anumite probleme ale județului, aceste ambiții le-am ținut la adăpost și am luat hotărâri în interesul oamenilor din acest județ. Pentru acest lucru, permiteți-mi, domnilor consilieri să mulțumesc și executivului și tuturor celor care lucrează în consiliul județean pentru sprijinul acordat în pregătirea acestor materiale, pentru că vedeți că sunt sute de kilograme. Bineînțeles, vreau să vă mulțumesc și dumneavoastră pentru colaborare. Acum la sfârșit de an, înainte de sărbători, permiteți-mi să vă urez un Crăciun Fericit alături de cei dragi și un an nou cu împliniri!

Domnul consilier Balogh: Vă mulțumesc, domnule vicepreședinte, stimați colegi, în ședința de comisie de marți, comisia de urbanism propune spre introducerea în lista de investiții pe anul 2011 a următoarelor: „Membrii comisiei de amenajarea teritoriului și urbanism propun studierea oportunității și posibilității înființării unui parc industrial în teritoriul administrat de comuna Gornești. Astfel a fost identificat un teren de 37 ha aflat în proprietate privată, corespunzând terenului pe care a funcționat fostul complex de porci Gornești, care beneficiază de următoarele avantaje: amplasarea pe Drumul național DN 15 Târgu Mureș-Reghin la 17 km distanță de Municipiul Tîrgu Mureș cu acces direct la linia de cale ferată Răzbioeni-Deda. Teren plan, liber de construcție în zonă întinsă cu platforme betonate, prezența tuturor rețelelor de utilități care asigurau funcționarea complexului de porci, energie electrică, alimentare cu apă, stație de epurare și gaz. Prețul de achiziție al terenului estimat este mai scăzut față de prețul zonelor periurbane, Tîrgu Mureș. Comuna Gornești și-a exprimat disponibilitatea de a intra în parteneriat cu Consiliul Județean pentru înființarea parcului industrial, oferind un teren de 14 ha aflat în vecinătatea terenului descris mai sus. Se propune includerea pe lista de investiții a anului 2011, a elaborării unui studiu de prefezabilitate pentru înființarea unui parc industrial care să conțină un studiu de oportunitate și un raport de evaluare asupra terenului. Suma estimată pentru eliberarea unui studiu este de maxim 14.000 euro”. Vă mulțumesc. Înainte să închei, aș dori și eu să vă transmit dumneavoastră, tuturor, un Crăciun Fericit! Și aș dori ca acest lucru să se întâmple într-un mediu festiv. Vă mulțumesc.

Doamna președinte Lokodi: Domnule consilier, suprafața aceasta este în domeniu privat? Cât este un metru pătrat? Și este în strategia județului cumva, pe anul 2011, 2012? Bine, vom analiza.

Domnul consilier Giurgea: Vreau să vă mulțumesc și eu în numele colectivului pe care îl conduc de la Apele Române pentru buna colaborare pe care am avut-o în anul acesta doamna președinte și poate colegii nu se supără să spun un cuvânt de mulțumire și din partea partidului din care fac parte. Cu siguranță, sper și doresc, că la anul va fi mai bine.

Domnul vicepreședinte Szabó: Vă mulțumim.

Lucrările ședinței se încheie la ora 14:42.

 

 

                                                                  Întocmit: Andreea Iepan

 

 

 

 

                            PREȘEDINTE                                                     SECRETAR

                Lokodi Edita Emöke                                               Paul Cosma

 

 

 

Văzut: consilier Delia Belean  

          Director Iosib Viorel