Istoric | Geografie | Monografie | Stema |   Însemne  
  Comunicate | Autorități | Legislație | Sesizări |   Cultura   
home > cultura > scoala de arte
 
 Hotărâri
 Dispoziții
 Organigramă
 Regulamente
 Buget
 Instituții subordonate
 Servicii publice deconcentrate
 Primării
 Instituția Prefectului
 e-guvernare

ȘCOALA POPULARĂ DE
ARTE ȘI MESERII

     Școala Populară de Arte și Meserii din Tîrgu-Mureș, denumită în continuare Școala de Arte este instituție publică de cultură,cu personalitate juridică, cu profil de învățămînt artistic și de însușire a meșteșugurilor tradiționale, unică în județ, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Mureș, în conformitate cu prevederile legislației române în vigoare, ale normelor didactice și metodologice elaborate de Ministerul Culturii și Cultelor și de Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului precum și ale propriului Regulament de organizare și funcționare.
     Școala de Arte din Tîrgu-Mureș este continuatoarea școlii înființate în orașul nostru în anul 1908. Denumirea instituției s-a schimbat de-a lungul vremii, astfel că, în anul 1954 " Conservatorul " tîrgumureșean -unul dintre cele 16 conservatoare existente în țară în acel moment - își schimbă denumirea în "Școala Populată de Artă ", pentru ca mai apoi să primească și denumirile de " Școala de Arte " și "Școala Populară de Arte și Meserii" .
     În perioada 1908-1913, școala și-a desfășurat activitatea în diferite sedii pentru ca în anul 1913, la terminarea Palatului Culturii din Tîrgu-Mureș, școala să fie mutată în noua clădire construită în acest scop, avînd la dispoziție săli de curs, săli de spectacol și spații pentru expoziții. În anul 1978 școala a fost abuziv scoasă din Palatul Culturii, primind ca sediu Palatul "Apollo" din P.ța Trandafirilor nr.5, unde funcționează și în prezent, la etajele I. II. și III. ale clădirii.
     Misiunea instituției este de a menține învățămîntul în domeniul educației permanente, al culturii tradiționale și al creației populare.
     Pentru realizarea acestei nobile misiuni Școala de Arte din Tîrgu-Mureș își desfășoară activitatea :
La sediu cu secții de artă :
     - Muzică : canto clasic, canto muzică ușoară, canto muzică
populară, pian, vioară, chitară, acordeon, orgă electronică, percuție, instrumente de suflat, dirijat coral
     - Arte vizuale : pictură, grafică, sculptură, design, artă decorativă, tapițerie, vitrinierie, artă fotografică
     
- Coregrafie : balet contemporan, balet clasic, dans de
societate, arta mișcării " manechine ", stepp-ritm, dans popular
     - Teatru : arta actorului, arta păpușărească, regie
     - Inițiere muzică-dans pentru preșcolari ș.a.
În județ - cu secții de artă populară, dans popular, ansamblu
instrumental (inițiere ), cusut ș.a.


     Scopul este atît de conservarea, valorificarea și transmiterea valorilor morale și artistice universale, locale și zonale, cât și unul formativ, prin punerea la dispoziția cetățenilor județului Mureș - și nu numai - a unei forme de învățămînt artistic la standarde ridicate, deschisă tuturor segmentelor sociale, indiferent de vârstă, naționalitate, rasă, sex, religie, sau apartanență politică, cu sau fără cunoștințe prealabile de specialitate , dând astfel posibilitatea de cultivare a valorilor și autenticității creației populare contemporane, de dezvoltare a artei interpretative în toate domeniile și nu în ultimul rînd de stimulare a creativității și talentului, în vederea dezvoltării libere și a adaptării populației la evoluțiile majore din cadrul societății .
Școlarizarea se face prin :
- susținerea unui examen de admitere pentru testarea aptitudinilor ;
- școlarizare între 1 și 5 ani cu predare individuală sau
colectivă , funcție de specialitate ;
- posibilitatea de a urma ani de pregătire sau ani de perfecționare/specializare ;
- achitare de taxe școlare.

Cursurile se finalizează cu obținerea unor diplome /certificate de absolvire emise sub girul Ministerului Culturii și Cultelor .

     Absolvenți ai Școlii de Arte din Tîrgu-Mureș sunt în prezent membri ai unor formații instrumentale de muzică ușoară sau populară, ai Corului Filarmonicii de Stat din Tîrgu-Mureș, ai Corului Operei din București, soliști de muzică populară, soliști de muzică ușoară, balerini, au expoziții personale sau urmează cursuri universitare în domeniile absolvite.
     Cei mai buni cursanți și absolvenți ai școlii participă la diferite manifestări artistice : spectacole, festivaluri, concursuri.
     Anual, în ultimile zile ale lunii mai, la Palatul Culturii din Tîrgu-Mureș se desfășoară Festivalul Internațional "Zilele Școlilor de Arte", iar la începutul lunii iunie au loc spectacolele de sfîrșit de an școlar.
     Informații suplimentare la sediul școlii sau la telefon-Fax nr. 0265 - 236970.



Galerie foto