Istoric | Geografie | Monografie | Stema |   Însemne  
  Comunicate | Autorități | Legislație | Sesizări |   Cultura   
home > album foto > prezentare judet > tg. mures
 Hotărâri
 Dispoziții
 Organigramă
 Regulamente
 Buget
 Instituții subordonate
 Servicii publice deconcentrate
 Primării
 Instituția Prefectului
 e-guvernare

               Tirgu Mures

::: Imagini vechi ale orasului :::

     Un posibil periplu muresean incepe chiar cu municipiul Tirgu Mures. Asezarea, ridicata intr-un teritoriu cu marturii mai adânci in istoria populatiei autohtone daco-romane, este cunoscuta in documentele scrise de pe la 1300, sub denumirea de Forum Siculorum, Novum Forum Siculorum, adica Târgul sau Noul Târg al Secuilor, care a devenit principalul centru economic al zonei. Negustorii si breslasii au fost cei care au pus, aici, bazele economiei municipiului, inca din epoca feudala. Odata cu aceasta s-a cladit o viata spirituala pe masura, astfel incât municipiul resedinta de judet se prezinta astazi ca un puternic nucleu economic si cultural. Totodata, Tirgu Mures este cunoscut in tara si strainatate ca un important centru medical, cu reusite deosebite in planul medicinei cardiovasculare si urologice.
     Este de asemenea un loc al asezamintelor culturale – biblioteci, muzee, teatre, institutii muzicale (Teatrul National, Orchestra Filarmonica, Biblioteca Judeteana, etc.). Tirgu Muresul este si un oras al scolilor, de la gimnazii si colegii, pâna la invatamântul universitar: medical, tehnic, pedagogic, artistic, fiintând aici scoli vestite inca din evul mediu.
     Merita a fi mentionata impunatoarea catedrala ortodoxa, care detine cea mai mare suprafata pictata intre lacasurile de cult din tara. Tirgu Mures-ul este si un oras al florilor, in care bataia ceasului din turnul Palatului Administrativ este dublata de existenta in Piata Trandafirilor a unui ceas floral.



Panorama celei mai mari asezari de pe Valea Superioara a Muresului




Municipiul Tirgu-Mures, localitatea de resedinta administrativa a judetului Mures


Cetatea Tirgu-Muresului, construita in prima jumatate a secolului XVII, in vremea vestitului jude (primar) Toma Borsos



Zidul fortificatiei - vedere interioara




In sezonul favorabil vegetatiei, orele orasului sunt masurate de ceasul floral din Piata Trandafirilor



Complexul de distractii "Week-end", asaltat de localnici in sezonul estival (vedere aeriana)