Istoric | Geografie | Monografie | Stema |   Însemne  
  Comunicate | Autorități | Legislație | Sesizări |   Cultura   
home > cultura > palatul culturii
 
 Hotărâri
 Dispoziții
 Organigramă
 Regulamente
 Buget
 Instituții subordonate
 Servicii publice deconcentrate
 Primării
 Instituția Prefectului
 e-guvernare
   

PALATUL CULTURII

 


Programul de vizitare a Palatului Culturii și a sălii de oglinzi:

Iarna (1 septembrie - 30 aprilie):

       Marți-duminică: 9-16

Vara (1 mai - 31 august):

       Marți-vineri: 9-18
       Sâmbătă-duminică: 9-16

Luni: închis

     "Să mă investească Onoratul Consiliu cu încrederea sa, cu dreptul de autoritate și cu Sigiliul, și eu voi construi un oraș nou." Cu aceste cuvinte și-a început discursul de investitură dr. Bernády György, tânărul și talentatul primar al orașului Târgu Mureș la 8 martie 1902. Este meritul său, într-adevăr, că orașul caracterizat drept "locul celui mai amplu târg din Ardeal" la sfârșitul secolului al XIX.-lea, va păși în zorii noului veac pe calea modernizării. Canalizarea, iluminatul public, construcțiile de școli și clădiri publice, păstrează astăzi amintirea primarului făuritor al urbei moderne.

     Din inițiativa lui, între anii 1911 - 1913, s-a ridicat la Târgu Mureș una din cele mai reprezentative clădiri ale secessionului ardelean. Construit în maniera școlii lechneriene, după proiectele arhitecților Komor Marcell și Jakab Dezső, palatul se impune atât prin decorația exterioară, cât și prin cea interioară.

    Din armonia ansamblului se desprind cu pregnanță acoperișul din majolică de Zsolna, mozaicul monumental, realizat după planurile pictorului Körösfői-Kriesch Aladár și basoreliefurile executate de meșterul Kallós Ede, ce domină frontispiciul, precum și frescele aceluiași Körösfői-Kriesch Aladár, în interior, și vitraliile maeștrilor Nagy Sándor și Thoroczkai-Wigand Ede, lucrate de Roth Miksa. Decorațiile interioare sunt din materiale autentice valoroase: impresionantul hol interior - lung de 45 m - este realizat în marmură de Carrara și delimitat de două oglinzi venețiene. Remarcabile sunt cele două fresce mitologice, care domină holul.

      Sala mare (parter), concepută ca sală de concerte, a fost înzestrată cu o orgă construită de frații Rieger din Jagerndorf în 1914. Una din cele mai mari și mai performante la data execuției, orga, dispunând de 4463 tuburi și 63 registre, este și azi în perfectă stare de funcționare.


     Din hol două scări monumentale din marmură de Carrara duc la nivelele superioare. Vitraliile din casa scărilor, reprezentând personalități remarcabile ale vieții culturale și publice contemporane, sunt lucrate în atelierul renumitului meșter Roth Miksa.

     Sala mică este tot o sală de concerte, dar adecvată și pentru serate literare, conferințe și alte activități culturale, fiind o sală multifuncțională.    

     Sala oglinzilor, adevărata "perlă" a palatului, și-a luat numele de la tripticul de oglinzi venețiene, care o delimitează, reverberând, totodată, spațiul.
      Concepută ca sală de recepție și înzestrată cu mobilier adecvat, sala este decorată cu pictură murală și cu șase vitralii inspirate din folclorul și legendele secuiești.
     Acestea ar fi urmat să reprezinte Europa la expoziția internațională de artă decorativă din San Francisco, în 1914.

     Palatul Culturii găzduiește azi mai multe instituții de cultură (Filarmonica de Stat, Biblioteca Județeană, Muzeul de Artă, Galeriile de Artă, expoziția permanentă a Muzeului de Istorie etc.)